ilk mescid nerede yapıldı / MESCİD-i KUBÂ - TDV İslâm Ansiklopedisi

Ilk Mescid Nerede Yapıldı

ilk mescid nerede yapıldı

Planını Peygamber Efendimizin çizdiği mescid "Kuba"

▶ Resul-ü Ekrem aleyhissalatü vesselam, sadece mescidin planını çizmekle kalmadı; ilk taşı da kendi mübarek elleri ile koydu ve bugünkü idarecilere mescid imarında önemli bir örnek teşkil etti.

📌Bu uygulama devlet başkanlarının ilmî, dinî ve millî nitelikli yapıların temelineilk harcı koymageleneğinin başlangıcı olarak görülmektedir.

▶ Dolayısıyla bir mescid veya cami projesi çizmek, inşasında bizzat bulunup yardımcı olmak, ibadet etmek kadar önemlidir.


📌Cami ve mescit fark nedir?

Mescidler genellikle minaresiz ve minbersiz küçük cami olarak bilinir. Camiler ise minare gibi bölümlerin eklenmesiyle oluşan nispeten daha külli yapılardır.

Mescid imar etmenin fazileti ile ilgili ayeti kerimeyi okumak için tıklayın

" Allah'ın mescidlerini ancak Allah'a ve âhiret gününe inanan, namazını kılan, zekâtını veren ve yalnız Allah'tan korkup çekinen kimseler imar edebilirler. İşte bunların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur."

Tevbe Suresi - Ayeti tefsiri

Bu âyetlerde, sağlam bir inanç üzerine temellendirilmemiş dinî davranışların Allah katında bir değere sahip olmadığı açıklanmaktadıfunduszeue.info iyi anlaşılması için somut bir örneğe yer verilmiş, o günkü muhatap kitlenin yakından bildiği ve dine hizmet konusunda sembol haline gelmiş olan Kâbe ile ilgili bazı görevlere değinilmiştir.

Tefsirin devamı için tıklayın

İslam’ın ilk mescidi Kuba

Hicret yıllarında Kuba, küçük bir köyden ibaretti.

Mekke'den Medine'ye hicret eden ilk muhacirler Kuba'ya vardıklarında orada Amr B. Avfoğulları'nın hurma kurutma yerini tesviye ederek, namaz kılmaya başladılar.

İçlerinde Hz. Ömer'in (r.a.) de bulunduğu bu ilk muhacirlere en güzel Kur'an okuyanları olan Ebu Huzeyfe'nin azadlısı Salim imamlık yapıyordu. Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.), Kuba'ya Rebiulevvel ayının ortalarında bir pazartesi günü ulaştı. Orada, Amr B. Avfoğulları'nın yurdunda onların himayesinde bulunan Külsüm B. Hidm'in evinde bir müddet misafir oldu.

MESCİDİ BİNA ETTİ

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ilk muhacirlerin namaz kıldığı Külsüm B. Hidm'in hurma harmanındaki sahayı genişleterek Kuba Mescidi'ni bina etti. Mescid kare şeklindeydi. Hz. Muhammed (s.a.v.), Kubalılardan taş getirmelerini istemiş, onlardan birini alıp kıble tarafına koyarak, Hz. Ebû Bekir (r.a.) ve Hz. Ömer'in (r.a.) de aynı şekilde sırayla taş koymalarını emir buyurmuştu. Hz. Osman (r.a.)'ın Kuba'da bulunduğu ve Allah Rasûlü'nün onun da temele taş koymasını emretti.

Mescid'in yapımında en büyük gayreti Ammar B. Yasir göstermiştir.

Bu bakımdan kendisi için "İslam'da ilk mescid bina edendir" denilmiştir.

Kuba Mescidi Hz. Osman ve Ömer b. Abdülaziz tarafından genişletildi. Daha sonra birçok defa tamirat görüp yenilendi. () yılında Sultan II. Mahmud tarafından imar edilen tek minareli ve düz tavanlı Mescid, Suudi Arabistan hükümeti tarafından yıkılıp yeni bir planla tekrar inşa edildi. Mescidin sahası eskisine göre beş kat genişletildi ve 10 binden fazla insanın aynı anda ibadet edebileceği şekilde büyütüldü.

UMRE SEVABI

Kuba Mescidi Peygamber Efendimizin (s.a.v), düzenli olarak Cumartesi günleri, zaman zaman da Pazartesi günleri ziyaret etmeyi adet haline getirdiği bir mesciddi.

Oraya bazen binekle olarak, bazen de yaya olarak gider ve namaz kılardı. Bir hadis-i şeriflerinde bunu Müslümanlara da tavsiye ederek şöyle buyururlar:

"Kim güzel bir şekilde abdest alır, sonra Kuba Mescidine gelir ve orada namaz kılarsa onun için umre sevabı vardır" (ibn Mace, ikame, ;

Tirmizi, Salat, ).

Kuba Mescidi, Peygamber Efendimiz&#;in Mekke&#;den Medine&#;ye hicret ederken Kubâ&#;da inşa ettirdiği, İslam&#;da inşa edilen ilk mescittir.

İslam tarihinde inşa edilen ilk mescidin adı nedir, ilk cami nerede ve ne zaman yapıldı? Peygamber Efendimiz Kuba da kimin evinde kaldı?

Günümüzdeki Kuba Mescidi

Günümüzde 20 bin kişinin ibadet edebildiği Kuba mescidi, yılında Kuba Vakfı tarafından elden geçirilerek, etrafı genişletilerek tekrar yenilenmiştir.

Medine Kalkınma İdaresi, artan sayıda hacı ve ziyaretçiyi ağırlamak, cami çevre düzenlemesi ve geliştirmesi çalışmaları için genişletme projesi hazırlamaya hazırlanıyor. Genişletme çalışmaları tamamlandıktan sonra Kuba Camii&#;nin 55 bin kişinin ibadet edeceği tahmin ediliyor.

İslam âlimlerinin umumi görüşüne göre Mescid-i Kuba en mübarek üç mescitten biridir.

İbnu Ömer (r.a) rivayetine göre &#;Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm her cumartesi günü Kuba mescidini binekli ve yaya olarak ziyaret ederdi ve içinde iki rek&#;at namaz kılardı.&#; (Buhari, Fazlu&#;s-Salât 3, 4, İ&#;tisam 16; Müslim, Hacc , (); Muvatta, Salat fi&#;s-Sefer 71, (1, ); Nesai, Mesacid 9, (2, 37); Ebu Davud, Menasik 99)

Sehl İbnu Huneyf radıyallahu anh rivayetine göre; Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

&#;Kim evinde temizlenerek (abdest alarak) çıkıp Kuba mescidine gelir ve orada iki rek&#;at namaz kılarsa bu ona bir umreye bedel olur.&#; (Nesai, Mesaciid 9)

Kuba Mescidi

İslamiyet dönemi ilk mescidimiz, Mescid-i Kuba (Arapça: مسجد قباء)

Peygamber Efendimizin hicret sırasında yaptırdığı ilk mescidin ismi nedir?

Medine&#;nin güneyinde bulunan Kuba Camii,Mescid-i Nebevi’den sonra kentin ikinci büyük ve prestijli camisidir. Ancak İslam tarihinde ilk inşa edilen mescit olması nedeniyle daha da bir önemli değere sahiptir.

Kuba Mescidi, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v), yılında Mekke&#;den Medine&#;ye hicret ederken konakladığı Kubâ&#;da inşa ettirdiği, inşaatında kendisinin de bizzat çalıştığı İslam&#;da inşa edilen ilk mescittir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), Mekke&#;den Medine&#;ye hicret sırasında, cuma namazı saatine denk gelince, Mescidi Nebevi&#;ye 4 km mesafedeki burada, Cuma namazını kılmış, daha sonra buraya küçük bir mescid yapılmıştır.

Kuba&#;daki Müslümanlar bazen Cuma namazlarını yakınlardaki İbni Sa&#;d (ra) evinde kılıyorlardı. Bu evin yeri Mescid-i Küba&#;nın günümüzdeki uzantısına dahil edildi, ancak Külsüm b. Hidm&#;in (ra) evinin yeri Mescid-i Kerim&#;in güneybatısındaki birkaç kaya ile işaretlendi.

Kubâ&#;nın Kısaca Tarihçesi

İslamiyetin ilk yıllarında ve Hicret döneminde Kubâ, kuyuları ve hurma bahçeleriyle meşhur verimli bir vaha üzerinde kurulmuş küçük bir köyden ibaretti. Başlangıçta Medine&#;ye uzaklığı km (6 mil) kadarken, Hicret&#;ten sonra yeni açılan ulaşım yolları ile Medine&#;nin gelişmesi ve de büyümesiyle aradaki mesâfe bugün kapanmıştır.

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v), Mekke&#;den yola çıkıp on bir günlük yolculuktan sonra yılında Kubâ&#;ya, Rebîulevvel ayının ortalarında bir pazartesi günü ulaştı.

Hz. Peygamber Efendimiz burada, Medine halkının ve çocuklarının coşku ve sevinçle söyledikleri bilinen Taleal-bedru Aleyna ilahisi ile karşılandı.

Orada, Amr b. Avfoğullarının yurdunda onların himâyesinde bulunan Külsüm b. Hidm&#;in evinde bir müddet misâfir oldu. Genişliğinden dolayı daha uygun gördüğü Sa&#;d bin Heysem&#;in evinde de ashabıyla sohbet etti.

Târihi kaynaklar Rasûlüllah&#;ın burada kaç gün kaldığı konusunda ihtilaf etmektedirler. Buhârî&#;nin Hicret&#;le ilgili bir rivâyetine göre, 10 küsur gece kalmıştır (Buhârî, Menâkıb, 45). Bu, İbn Sa&#;d&#;ın 14 gün kaldığına dair rivayetine de uygundur (İbn Sa&#;d, Tabakâtü&#;l Kübrâ, l, ).

Mekke&#;den Medine&#;ye hicret eden ilk muhâcirler Kubâ&#;ya vardıklarında orada Amr b. Avfoğullarının hurma kurutma yerini tesviye ederek, namaz kılmaya başladılar. İçlerinde Hz. Ömer (r.a.)&#;in de bulunduğu bu ilk muhacirlere en güzel Kur&#;an okuyanları olan Ebû Huzeyfe&#;nin azadlısı Sâlim imamlık yapıyordu (İbn Sa&#;d, Tabakâtu&#;l-Kübrâ, Beyrut , III, 87, IV, ).

Peygamber Efendimiz kısa bir zaman içinde Külsüm bin Hedm’in hurma kuruttuğu arsa üzerinde bizzat kendisi de taş ve kerpiç taşıyarak Kuba Mescidini inşa etti ve burada namaz kıldı. Mesci-i Kubâ&#;nın ilk hali kare şeklinde bir düzlüğü çevreleyen dört duvardan ibaretti.

Peygamber Efendimiz, kıblenin Kâbe&#;ye çevrilmesinden ( M.) sonra Kubâ Mescidiniyeniden inşa etmiştir.

Bu sırada ön duvar ve ona paralel dizilen yedi sütun üstüne bir tavan yapılmıştır. Mescidin güneyinde Külsum bint Hidm ile Sa&#;d bin Heysem&#;in evleri bulunmakta ve Sa&#;d&#;ın evinden mescide bir kapı açılmaktaydı.

Müslümanlar Peygamber&#;in misafir kaldığı bu evleri de ziyaret ederlerdi. Sa&#;d bin Heysem&#;in evinde Peygamber&#;in namaz kılarak ashabıyla sohbet ettiği yer &#;te gerçekleşen son imara kadar korunmuş, bu genişletmede Kubâ Mescidi&#;ne dahil edilmiştir.

Günümüzdeki Kuba Mescidi

Bu caminin yenilenmesi birkaç kez yapılmıştı, bunu yenileyen ilk kişi Osman Ibn Affan (RA) sonra Umar (RA) Kuba Camii minarelerinin inşasını emretti.

Osmanlı İmparatorluğu sırasında Ebu Yalı El-Hüseyni, caminin içinde dua yönünü belirleyen noktayı inşa etmişti.

Yaklaşık otuz yıl önce, yılında, bu cami bir kez daha yenilenerek daha fazla insanın camide namaz kılmasını sağlayan genişletilme çalışması yapılmıştır. Caminin Kuzey tarafı, namaz kılmaları için kadınlara ayrılmıştır.

Cami günümüzde tamamen yeni inşa edilmiş dört adet minareye sahiptir. İmam ve Muezzinlerin yerleşim yerlerine bağlı 56 kubbe bulunur. Bu arada Kuba Camii ile bağlantılı bir kütüphane ve alışveriş merkezi de var.

Kuba Mescidinin Önemi

Kuba Camii, Peygamber Efendimiz tarafından kurulan ilk cami olduğu için İslam&#;da çeşitli nedenlerle tarihi bir öneme sahiptir.

İslam dininde inşa edilen ilk mescit olması bakımından, Peygamber Efendimiz (s.a.v)&#;in belli günlerde bu mescidi ziyaret etmesi ve burada namaz kılması nedeniyle Kuba Mescidinin, Müslüman alemi açısından önemi büyüktür.

Kuba Mescidi Hz. Peygamber (s.a.s)&#;in, düzenli olarak Cumartesi günleri, zaman zaman da Pazartesi günleri ziyaret etmeyi âdet haline getirdiği bir mesciddi. Oraya bazen binekli olarak bazen yaya gider ve namaz kılardı.

Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadîs-i şeriflerinde Müslümanlara şöyle buyururlar: &#;Kim güzel bir şekilde abdest alır, sonra Kubâ Mescidine gelir ve orada namaz kılarsa onun için umre sevabı vardır&#;

(ibn Mâce, ikâme, ; Tirmîzi, Sâlat, ).Ahmed ibn Hanbel , el-Nese&#;î , İbni Mace veHakim al-Nishaburi)

Kubâ Mescidi&#;nde namaz kılmayı umreyle eşdeğer gören Hazreti Peygamber Efendimiz, Medine&#;de bulunduğu zaman Cumartesi, bazen de Pazartesi günleri ve Ramazan&#;ın günüMescid-i Kubâ&#;ya giderek namaz kılar, burada verilen Kuran-ı Kerim derslerine iştirak eder ve kendisine sorulan soruları cevaplandırırdı.

Kuran-ı Kerim&#;de ilk mescit

Kuba Mescidi hakkındaki ayet olarak kabul edilen, Kuran-ı Kerim&#;de takva üzerine inşa edildiği bildirilen ve il yapılan mescit olarak övülen, namaz kılınması tavsiye edilen mescit Tevbe Suresi ayetinde şöyle ifade edilmektedir.

&#;İlk günden takva üzerine kurulan mescid (Kuba Mescidi) içinde namaza durman için daha uygundur. Onda temizlenmeyi seven erkekler vardır. Allah da temizlenenleri sever.” (Tevbe Sûresi, âyet),

Kuran&#;da bahsi geçen ve ilk günden takvâ üzerine kurulduğu belirtilen mescidin (et-Tevbe 9/), İslam alimlerince Kubâ Mescidi olduğu kabul edilmektedir. Bu ayette kastedilenin Mescid-i Nebevi olduğu da rivayet edilmektedir.

Kuba Mescidi nerededir?

İslam&#;da inşa edilen ilk mescit olan Kuba Mescidi, bugün Suudi Arabistan&#;ın Medine şehri sınırları içerisindedir. Kuba Mescidinin Medine&#;ye uzaklığı km&#;dir. Mescid-i Nebevi&#;den ise yaklaşık 5 kilometre uzaklıktadır

İlk yapıldığı zaman Medine şehir merkezine uzaklığı km (6 mil) uzaklıkta olan Kuba Mescidi, Hicret&#;ten sonra yeni açılan ulaşım yolları ile gelişme göstermiş, Medine&#;nin de büyümesiyle aradaki mesâfe bugün kapanmıştır. Günümüzde ise hac ve ümre için gelenlerin çoğu burayı da ziyaret etmektedirler.

Kuyuları ve hurma bahçeleriyle meşhur verimli bir vaha üzerinde kurulmuş olan, ve adını buradaki bir kuyudan alan Kubâ, hicret sırasında Mekke yolu üzerinde Medine&#;ye 6 mil mesafede bulunan bir köydü. Hicretten sonra Medine&#;nin gelişimine paralel olarak süratle büyümüş ve şehrin mahallelerinden birisi haline gelmiştir.

Peygamberimizin &#;Cennet pınarlarından bir pınar&#; diyerek övdüğü Gars (İbn Sa‘d, I, ) ve yüzüğünün düşürüldüğü Erîs kuyuları da burada bulunmaktadır.

İlgili Diğer Konular 

funduszeue.info Facebook&#;ta!

Kuba Mescidi - Kuba Mescidi Nerede - Kuba Mescidi Önemi

# Kuba Mescidi - Kuba Mescidi Önemi  #Kuba Mescidi Nerede? Kuba Mescidi Nerede Yapılmıştır?  #Kuba Mescidi Nedir? Kuba Mescidi Önemi #İslamın İlk Camii: Kuba Mescidi

Kuba mescidi - hicret tarihi - medinedeki kutsal mekanlar - Kuba mescidi önemi

 Kuba Mescidi - Kuba Mescidi Önemi 

Kuba Mescidi, hem İslam dininin ilk camiisi olması hem de Hicret yolculuğundaki konumu ile dinimiz için büyük bir öneme sahiptir. Peygamberimiz (SAV) Kuba köyünde 14 gün boyunca konaklamıştır. Bu süreç içerisinde Kuba Mescidini inşa etmiştir. 

Kuba Mescidi Nerede? Kuba Mescidi Nerede Yapılmıştır? 

Kuba Mescidi Medine şehrindedir. 

Medine'de bulunan kutsal mekanlar ile iglili yazımızı okumak isterseniz >buraya< tıklayabilirsiniz.

Kuba Mescidi Nedir? Kuba Mescidi Önemi

Kuba, İslam dininin ilk camiisidir. Kuba Mescidi önemi ve kutsal olması da bu nedene dayanmaktadır. 

İslamın İlk Camii: Kuba Mescidi

Peygamber Efendimizin Mekke'den yola çıkıp Medine'ye hareket ettiği Medine'de duyulmuştu. Oradaki müslümanlar bir kaç gün sabahleyin sıcak basıncaya kadar Medine dışına çıkarak Peygamberimizi beklerler, sonra dönerlerdi. 

Bir pazartesi günü yine çıkıp beklediler ve sıcak fazlalaşınca geri döndüler. İşte tam bu sırada bir yahudi bir iş için evinin damına çıkmıştı. Uzaktan Hz. Peygamberin, arkadaşlarıyla beraber beyaz elbiseler giymiş olarak gelmekte olduğunu gördü ve:

"İşte beklediğiniz geliyor"

diye müslümanlara müjde verdi.

Müslümanlar, erkek ve kadın süslenerek onun geldiği tarafa koştular. Peygamberimizi büyük bir sevinçle karşıladılar. Hava çok sıcak ve Efendimiz de çok yorgundu. Medine'ye, bir saat uzaklıktaki Kuba Köyüne indi. Peygamberimiz Kuba'ya yılının 20 Eylül'ünde, bir pazartesi günü ulaştı. İbn-i Abbas şöyle diyor:

"Onun doğumu pazartesi günüdür. Kendisine peygamberlik görevi pazartesi günü verildi, hicreti pazartesidir, vefatı da pazartesi günü olmuştur."

Medineli müslümanlar gelerek hicretini tebrik ettiler. Peygamberimiz burada on dört gün kaldı. Hz. Ali, Peygamberimizin hareketinden sonra, üç gün daha Mekke'de kalarak emanetleri sahiplerine verip yola çıkmıştı. Bu korkusuz kahraman tek başına çölleri aşarak Kuba'da Peygamberimize yetişti. Yürümekten ayakları şişmişti. Peygamber Efendimiz onu böyle görünce gözleri yaşardı. Hz. Ali'yi göz yaşları içinde kucakladı ve öptü. Mekke'de çok zor şartlar altında birbirlerinden ayrılanlar, şimdi birbirlerine kavuşmanın mutluluğu ve heyecanı içinde idiler.

Peygamberimiz burada kaldığı süre içinde bir mescid yapti. Bu mescid inşa edilirken kendisi de yaya veya binitli olarak bu mübarek mescidi ziyaret eder ve içinde namaz kılardı, Müslümanların da onu ziyaret edip içinde namaz kılmalarını teşvik ve tavsiye ederdi.

O, bu konuda şöyle buyurmuştur:

"Kim evinde güzelce temizlenip abdest aldıktan sonra başka bir maksatla değil sadece namaz kılmak içinKuba Mescidinegiderse bir umre yapmış gibi sevap kazanır."

Kuba Mescidini ziyaret etmek ve burada iki veya dört rek'at namaz kılmak müstehaptır. Bu ziyaret, başka günlerde de yapılabilir. Ancak cumartesi günleri yapılması müstehaptır. Kuba halkı, cuma günleri cuma namazına Medine'ye gelirlerdi. Bu yüzden Kuba Mescidi cemaatsiz ve garip kalırdı. Cuma günlerindeki garipliğini telafi etmek üzere Peygamberimizin her cumartesi günü İslâm'ın bu ilk mescidini ziyaret etmesinin sebebi budur. Pek çok tarihi hatıralar taşıyan, Kuba Mescidi, tarih boyunca birçok defa genişletilmiş, yenilenmiş ve son olarak bugünkü şeklini almıştır.


UMRE TURLARIMIZ ve FİYATLARIMIZI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ!


Umre

       Umre,   her Müslüman tarafından Allah'ın ( Subhanahu Ve Ta'ala ) barışın habercisi olarak kabul edilmesi ve içindeki günahları, manevi kirleri temizlemek için , ve Rabbi ile  iletişim kurmak için aldığı güzel bir manevi yolculuktur . Bu yolculuğa çıkan her Umreci ve Hacı, diriliş gününde , yevm-i mahşerde ruhlarını, kalp zihinlerini ve bedenlerini geçmişte işlenen günahlardan arındırma yoluna gider.

satı 

Esasen, Umre Arapça Kutsal Kabe'ye (Beytullah) 'ziyaret' anlamına gelir ve yılın herhangi bir zamanında herkes tarafından yapılabilir; Mekke'ye zorunlu (Farz) bir ibadet olan Hac ise Umrenin  aksine, her yıl İslami takvim Zil Hicce ayının ilk 10 günü içinde yapılır.

 

Tüm yazılar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası