300 küçükbaş hayvan / Koyun Projesi, Haziran 'da sona eriyor - , Sputnik Türkiye

300 Küçükbaş Hayvan

300 küçükbaş hayvan

' koyun projesi'nde başvurular başladı

ANKARA - Mustafa Çalkaya

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce (TİGEM) sözleşme imzalanacak yetiştiricilere satılacak başa kadar küçükbaş hayvan için başvurular başladı.

AA muhabirinin, TİGEM'den edindiği bilgilere göre, koyun sayısının artmamasının et üretimini olumsuz etkilemesinden dolayı Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi'yle sözleşmeli üretim modeli geliştirildi.

Bu modelle köylerde, atıl kalan mera alanlarını üretime kazandırmak, koyun barınaklarının tam kapasite kullanımını sağlanmak, ülkede koyun varlığını artırmak, kırsalda koyunculuk yapan insanları sosyal güvenceye kavuşturmak amaçlandı.

TİGEM, proje kapsamında Ziraat Bankası aracılığıyla sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak. Kurumca, bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verilecek. Doğacak kuzuların alımı garanti edilecek ve taban alım fiyatı önceden belirlenecek. Söz konusu hayvanların alımı için başvurular, TİGEM'in internet sitesinden (funduszeue.info) alınmaya başlandı.

Projeye göre, üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedeli avans olarak verilecek. Sözleşme imzalanacak yetiştiricilere kendi işletmelerinde TİGEM tarafından eğitim imkanı sağlanacak. Sütten kesimi müteakip kuzular alınacak, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek. Üretilecek tüy ve süt yetiştiricinin olacak. Üreticilerin bu hayvanlar için yaptıracağı TARSİM sigortası da ücretsiz olacak ve Bakanlık tarafından desteklenecek.

Üretici başına başa kadar küçükbaş hayvanın verileceği projeyle bin baş anaç küçükbaş hayvan temin edilmesi planlanıyor.

Projeyle 8. yılın sonunda dişi sayısının toplam 5 milyon başa ulaşması ve yaklaşık 3 milyon bin baş erkek kesimiyle 52 bin ton et üretimi hedefleniyor.

Üretici seçimi kriterleri

Proje için başvuran üreticiler değerlendirilirken; "Üretim yapacağı yerin mera alanı, kaba yem üretebilirliği, hayvan varlığı, cinsiyet ve yaşı, hayvan barınağına sahip olması, halen hayvancılıkla uğraşıyor olması" kriterleri göz önünde bulundurulacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

' koyun projesi' besiciye can suyu oldu

ŞIRNAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından Şırnak'ta başlatılan, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla yürütülen "Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi" kapsamında damızlık hayvan dağıtılan besiciler doğdukları topraklarda hayvancılığa katkı sunacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kentte projeden faydalanan 4 yetiştirici teslim aldığı küçükbaş hayvanlara gözü gibi bakarken, 37 üreticinin de başvurusu onaylandı.

Yayla yasağının kalkacak olmasıyla çifte sevinç yaşayan besiciler, geleceğe umutla bakıyor.

"Bu proje bulunmaz bir nimet"

Projeden faydalanan yetiştiricilerden İdil ilçesine bağlı Basak köyünde yaşayan Mehmet Siraç Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 78 küçükbaş hayvanının bulunduğunu, projeyle koyun verilmesiyle koyunu olduğunu söyledi.

Projeden büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Sağlam, bölge insanının zaten hayvancılıkla uğraştığını, meraların hayvancılık için çok elverişliği olduğunu, bu nedenle projenin büyük fayda getireceğine inandıklarını belirtti.

"Bizim için de bölgemizin kalkınması, hayvancılığın ilerlemesi adına da iyi oldu." diyen Sağlam, başta Bakan Fakıbaba olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ettiğini aktardı.

Sağlam, projeyi bir nimet olarak değerlendirdiğini vurgulayarak, "Küçükbaş hayvanların yününden ve sütünden de faydalanabileceğiz. Bu küçükbaş hayvanımız önümüzdeki yıl inşallah olacak. Hayvancılıkla uğraşan herkes için bu proje bulunmaz bir nimet." diye konuştu.

Halil Kadandır, kendisinin koyunu olduğunu, proje kapsamında devletin de koyun verdiğini belirtti.

Hayvancılıkla uğraşanlar için projenin çok faydalı olduğunu anlatan Kadandır, "Çocuklarımıza ileride miras bırakabileceğimiz bir kaynak oldu." ifadesini kullandı.

Kadandır, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

" koyun bizim için ilaç oldu"

İdil ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde yaşayan Yusuf Altın, hayvancılığın çok meşakkatli olduğuna işaret ederek, günde yaklaşık 15 saatlerini bu işe ayırdıklarını kaydetti.

En büyük sıkıntılarının yaylalara çıkış yasağı olduğunu ancak bu yasağın da kaldırıldığını hatırlatan Altın, besiciler olarak rahat nefes aldıklarını söyledi.

Altın, "Proje ile aldığımız koyun bizim için ilaç oldu ve adeta nefes aldık. Hem sütünden, yoğurdundan faydalanacağız hem de hayvanlarımız her yıl artacak." şeklinde konuştu.

"Projeye büyük rağbet var"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bekir Kılıç da projenin Şırnak'ta başlatılmasının önemine değindi.

Şırnak'ın özellikle küçükbaş hayvancılıkta potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:

"Burası hayvancılık için müsait, kaliteli ve yüksek meraların olduğu bir yer. Dolayısıyla biz küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için mera hayvancılığını önemsiyoruz. Hayvanlarımızı merada otlatmayı istiyoruz. Bakanlığımız ve Valiliğimizin de çabasıyla kentteki bütün meralar vatandaşlarımıza açıldı. Bu da küçükbaş hayvancılık için büyük önem arz ediyor. Daha önce terör nedeniyle meraları sağlıklı bir şekilde kullanamıyorduk. Bu proje ile hayvan sahibi olan veya olmayan vatandaşlar projeden yararlanabiliyor. Proje hem ilimiz hem de ülkemizdeki hayvancılık için büyük önem arz ediyor. Bakanlığımızın bu konuda projeleri ve büyük hedefleri var. Bu hedefleri inşallah yakalayacağız."

Projenin Şırnak'ta çok başarılı olacağına inandığını belirten Kılıç, kentte 4 besiciye yaklaşık küçükbaş hayvan verildiğini, 37 üreticinin de başvurusunun kabul edildiğini aktardı.

Kılıç, bu vatandaşların da evraklarını tamamlamasıyla bu projeden faydalanabileceğini vurgulayarak, "Projeye büyük rağbet var." dedi.

Muhabir: Ekrem Payan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası