resmi dini ateizm olan ülkeler / Dünyanın en ateist ülkeleri hangileri?

Resmi Dini Ateizm Olan Ülkeler

resmi dini ateizm olan ülkeler

68 ülkede 66 binden fazla kişiyle yapılan bu araştırmanın sonuçları, Çin’in yüzde 23’ünün dindar olmadığını ortaya koyuyor. Bu sonuçlar, ülke içindeki dine karşı tutumla da paralellik gösteriyor. Örneğin geçen sene yürürlüğe giren yasaya göre, ebeveynlerin çocuklarını tutucu dini inançlara teşvik etmemeleri ve onları spesifik şekilde giydirmemeleri gerekiyor. Yeni düzenlemeler de okullarda dine dayalı her türlü faaliyeti yasaklamıştır.

Çin’i İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık izliyor. İsveç’te insanların yüzde 18’i kendini ateist olarak tanımlarken, yüzde 55’i de dindar olmadığını söylüyor. Çek Cumhuriyeti’nde insanların yüzde 25’i kendini ateist olarak tanımlarken ve yüzde 47’si ise dindar olmadığını söylüyor. Birleşik Krallık’ta insanların yüzde 11’i kendini ateist olarak tanımlarken, %58’i de dindar olmadığını söylüyor.

Ancak yine de büyük dindar kesimlerin yaşadığı ülkeler de var. Dünya çapında ankete katılanların yüzde 62’si kendini dindar olarak tanımlıyor. Ülkelere bakacak olursak, dindarlık oranları; Tayland’da yüzde 98, Nijerya’da yüzde 97, Kosova’da, Hindistan’da, Fildişi Sahilleri’nde Gana’da ve Papua Yeni Gine’de yüzde Bu oranlarla dünyanın en dindar ülkeleri konumundalar. Türkiye için bu oran yüzde Tayland’da insanların sadece yüzde 1’i ve Hindistan’da da sadece yüzde 2’si kendini ateist olarak tanımlıyor.

Araştırma aynı zamanda insanların kendini spesifik bir dinin üyesi olarak görmeseler de, farklı inançları olduğunu gösteriyor. Dünya çapında ankete katılanların yüzde 74’ü insanların ruhu olduğuna ve yüzde 54’ü de ölüm sonrası yaşama inandıklarını söylüyor. Aynı zamanda cennet (%56) ve cehennem (%54) düşüncesine de yaygın bir inanç var. Endonezya, Gana, Nijerya, Kosova ve Azerbaycan’da ankete katılanların yüzde ’ü Allah’a inandıklarını söylüyor; bu oran Çin’de yüzde 16, İsveç’te yüzde 22 ve Japonya’da yüzde

İnançlar farklı yaş ve sosyal gruplar arasında da farklılık gösteriyor ve sonuçlar, inançların yaşa bağlı olarak azaldığını gösteriyor. yaş arasındakilerin yüzde 74’ü tanrıya inanırken, 65 yaş ve üstü kişilerin yüzde 67’si tanrıya inandığını söylüyor. Benzer bir şekilde, ankete katılan gençlerin yüzde 60’ı ölüm sonrası yaşama inandıklarını belirtirken, bu oran 65 yaş ve üzeri insanlar için yüzde Ankete göre, eğitim seviyesi daha düşük kişiler ve daha az para kazananlar, daha yüksek eğitim seviyesine sahip ve daha yüksek kazanç elde eden bireylere göre daha fazla dine bağlı oluyorlar.

Leeds Becket Üniversitesi ve Missouri Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen başka bir araştırma, çok dindar ülkelerdeki öğrencilerin matematik ve fen alanlarında daha başarısız olduğunu buldu. Gerekçe olarak da bazı dini inançlar ve matematik/fen içeriği arasındaki uyumsuzluğu gösteriyorlar.

Türkiye için oranlar ise şöyle: Yüzde 74 kendini dindar olarak tanımlıyor, yüzde 12’si dindar olmadığını söylüyor, yüzde 6’sı ateist olduğunu söylüyor ve yüzde 8’i de bilmiyor/cevap vermiyor. Ayrıca yüzde 95’i Allah’a, yüzde 78’i ölüm sonrası yaşama, yüzde 91’i insanların ruhu olduğuna, yüzde 88’i cennet ve cehenneme inandığını söylüyor.

İstatistiklerin tamamı için tıklayınız.

Dünyadaki ateistlerin ülkelere göre oranını gösteren harita için tıklayınız.

Hollanda'da dini inancı olmayanların sayısı artık inananlardan fazla

  • Yusuf Özkan
  • Lahey, Hollanda
Hollanda

Kaynak, Getty Images

Hollanda'da Sosyal ve Kültürel Planlama Kurumu'nun (SCP) araştırmasına göre, Tanrı'nın varlığını reddeden ateistler ile tanrının varlığının bilinemeyeceğini düşünen agnostiklerin sayısı, artık ülkedeki inananlardan fazla.

SCP'ye göre, Hollanda'da din ve dini topluluklar giderek daha fazla zemin kaybediyor. Sekülerleşme ise, kişisel özgürlük ve toplumda cinsel çeşitliliğin artmasına katkıda bulunuyor.

Daha önce Hollanda'daki Hristiyanlar ve Müslümanları inceleyen Sosyal ve Kültürel Planlama Kurumu, bu kez de inançsızların durumunu araştırdı.

Hollanda'da, yıllardan beri toplumda inanmayanların oranı konusunda araştırmalar yapılıyordu. Ancak Sosyal ve Kültürel Planlama Kurumu'nun son araştırmasında ateistler ve agnostikler arasındaki ayrıma da yer verildi.

"Kilise ve Cami Dışı" araştırması, Hollanda nüfusunun yaklaşık yarısından fazlasının şu anda ateist veya agnostik olduğunu ortaya koydu. SCP'ye göre, 'ların ortası ve 'lerin sonunda yapılan ilk ölçümlerden bu yana, Hollanda toplumundaki inanmayanların oranı iki kat arttı.

İnançsızların sayısındaki artış, en fazla 'lerin ilk yarısında yaşandı. Ondan sonraki yıllarda rakamlar belli bir oranda sabitlendi.

SCP'nin yaklaşık sayfalık raporuna göre, ateistler ve agnostikler genellikle hayatın anlamı ile ilgilenmediklerini söylüyor. İnanmayanlar, hayatın anlamını aramak yerine kendi hayatlarında anlam arıyorlar.

Araştırmaya katılan inançsızlar, "kendini geliştirmek, başkalarıyla ilgilenmek, yoğun deneyimler yaşamak ve daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmek gibi unsurları" hayata anlam kazandırmanın yolları olarak görüyor.

SCP'ye göre, sekülerleşmenin örneğin kişisel özgürlük ve toplumda cinsel çeşitlilik hakkında nasıl düşünüldüğü gibi olumlu sonuçları bulunuyor.

Araştırma, Hollanda'da, din ve dini toplulukların, etkili sosyal oyuncular olarak giderek daha fazla zemin kaybettiğini ortaya koyuyor.

Daha önce Hristiyanlar ve Müslümanlar araştırılmıştı

Daha önce yapılan araştırmalarda, Hıristiyanlar, ve özellikle Katolikler arasında kiliseden ayrılanların sayısının hızla arttığı belirlenmişti.

Dini kuruluşlara neredeyse hiç güven kalmadığı belirtilen SCP araştırmasında, ortodoks Protestanlar dışında, Hıristiyanlığın diğer mezheplerinde "kan kaybı" yaşandığı vurgulanmıştı.

SCP'ye göre, en fazla dinden kaçış Katolikler arasında yaşandı.

SCP'nin ikinci araştırması Müslümanlar üzerine yapıldı. Araştırmada, Hollanda'daki Müslümanlar arasında dinin son 10 yılda daha önemli hale geldiği belirlendi.

Türkiye kökenli göçmenler arasında durum ne?

Türkiye ve Fas kökenli Hollandalılara odaklanan araştırmaya göre, Türkiye'den gelenlerin yüzde 86'sı ve Fas'tan gelenlerin ise, yüzde 94'ü kendilerini Müslüman olarak adlandırıyor.

Türkiye kökenliler arasında inanmayanların sayısı son yıllarda biraz artarak yüzde 10'a ulaştı. Faslılar arasında ise inanamayanların oranı yüzde 5 ile aynı kaldı.

SCP araştırmasına göre özellikle Türkiye kökenli Hollandalılar arasında camiye gidenlerin sayısı arttı. Fas kökenli Müslüman kadınlar arasında da başörtüsü takmaya başlayanlar daha çoğaldı.

Sosyal ve Kültürel Planlama Kurumu, Hollanda'daki Hristiyan, Müslüman ve diğer inananlar ile inanmayanlar arasında daha fazla yanlış anlama yaşanabileceği uyarısında bulunarak, bu nedenle politikacılara, "karşılıklı anlayış ve kabule odaklanmalarını ve herkesin tam olarak katılabileceği bir toplumu teşvik etmeleri" önerisinde bulundu.

kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası