8 aylık bebek kaç haftalık / Kaç Hafta Gebelik Kaç Aylık | Kıbrıs Amerikan Tüp Bebek Merkezi

8 Aylık Bebek Kaç Haftalık

8 aylık bebek kaç haftalık

Kaç Hafta Gebelik Kaç Aylık

Hamilelik süreci hesaplanırken, bu hesaplamanın ay bazından değil de hafta bazından yapılması jinekologlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü bir ay dört haftalık zaman diliminden fazlasını içerdiği için ay ile yapılan hesaplamalar yanıltıcı olmaktadır.

Kadınlar gebe kalmalarının ardından akıllarına gelen ilk sorular arasında ‘Kaç haftalık, kaç aylık hamileyim?’ sorusu da yer almaktadır. Bu sorunun yanıtını araştıran anne adayları tarafından merak edilen diğer soruların başını kaç haftalık gebe olduğu, bebeğinin kilosunun ve boyunun ne olduğu ve doğum yapmasına kaç hafta kaldığı çekmektedir.

Anne adaylarının gebe kaldıktan sonra kafasını kurcalayan sorulara yanıt bulması için ilk yapılması gereken şey gebelik hesaplaması yapmaktır. Bu hesabın yapılırken de ay üzerinden değil, hafta üzerinden yapılması gerekir. Bir ayın dört haftadan fazla olmasından dolayı geçeni ve kalanının neden olacağı kafa karışıklığı hafta hesabı sayesinde engellenmiş olur.

Kaç Haftalık Gebeyim?

Anne adayları açısından oldukça zorlu geçen gebelik süreci toplamda 40 haftayı kapsamaktadır. Bu süre gün olarak ise toplamda 280 güne tekabül etmektedir. Anne adayının kaç aylık hamile olduğunu öğrenebilmesi için öncelikle kaç haftalık gebe olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bebeğin kaç haftalık olduğunun hesaplanmasında ise anne adayının son adet geçirdiği dönemin ilk günü baz alınmaktadır. Gebeliğin kesin olarak hangi tarihte gerçekleştiğinin hesaplamasının yapılması ise imkansızdır.

Gebelik yaşının hesaplaması anne adayının gebe kaldığını öğrendiği tarihten itibaren yapılmaz. Anne adayı düzenli bir adet dönemine sahipse ve son adet geçirdiği dönemin ilk günü anne adayı tarafından biliniyorsa, gebelik yaşının hesaplaması bu tarih baz alınarak yapılmaktadır.

Gebelik yaşı hesaplanırken ultrason tekniği de kullanılabilir. Bebeğin ultrasonda ölçülebilmesi için anne adayının son adet döneminden sonra 5 ya da 6 hafta geçmesi gerekmektedir. Bebeğin ultrason tekniğiyle ölçülmesi en erken gebelik için doğru bir tekniktir. Gebeliğin daha sonraki sürecinde bu ölçümlemenin doğru yapılması imkansızdır. Ultrason tekniğiyle bebeğin gestasyon yaşının tahmin edilmesinde en uygun hafta aralığı 8’inci ve 18’inci haftalar arasıdır. Gebelik yaşı hesaplanırken en doğru yöntemin anne adayının son adet döneminin ilk gününün baz alınması ve gebelik yaşının ultrason muayenesiyle ölçülmesi olduğu bilinmektedir.

Adet dönemi düzenli olan kadınlar için son adet döneminin ilk gününden ortalama 11-21 gün aralığında gebelik gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşme tarihinin kesin bilinmesi neredeyse imkansız olduğu için kesin gebe kalınan tarihin hesaplanması oldukça zordur. Anne adayının gebelik tarihi hesaplanırken son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanması ise sadece bir tahminden ibarettir.

Kesin gebelik tarihi genellikle yapay döllenme, diğer adıyla tüp bebek yöntemiyle gebe kalan kadınlarda bilinmektedir. Gebeliğin haftaya göre aylık hesaplamasında ise aşağıdaki tablo kullanılabilir.

  • Gebelikte 4-5 hafta – 1 Ay
  • Gebelikte 8-9 hafta – 2 Ay
  • Gebelikte 12-13 hafta – 3 Ay
  • Gebelikte 16-17 hafta – 4 Ay
  • Gebelikte 20-21 hafta – 5 Ay
  • Gebelikte 24-25 hafta – 6 Ay
  • Gebelikte 28-29 hafta – 7 Ay
  • Gebelikte 32-33 hafta – 8 Ay

Gebelik 36’ıncı hafta sonlandığı zaman 9 aylık gebelik süreci tamamlanmış ve artık gebeliğin son ayına girilmiş olmaktadır. Gebelikte 40’ıncı haftanın sonlanmasıyla birlikte gebelikte 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmış sayılır.

Anne adayının ortalama 40 hafta boyunca sürecek olan gebelik sürecinde gebelik ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi edinmesi kafasındaki soru işaretlerini gidermesine yardımcı olacağı gibi gebelik sürecini bilinçli olarak geçirmesini de sağlayacaktır. Anne adayının gebelik sürecinde vücudundaki değişimlerin yanı sıra bebeğindeki gelişimleri yakından takip edebilmesi içinde gebelikte hangi haftada olduğunu bilmesi önemlidir.

Gebelik Takvimi Ne Zaman Başlar?

Anne adayı için gebelik takvimi son adet tarihinden itibaren başlamaktadır. gebelik tarihi hesaplanırken anne adayının geçirdiği son adet tarihinin başlangıç günü baz alınmaktadır. Bu tarih sayesinde anne adayının kaç aylık gebe olduğu rahatlıkla hesaplanabilmekte ve hekim tarafından yapılacak olan tetkiklerle de gebelik takvimi için başlangıç günü oluşturulmaktadır. Gebelik takviminin periyodu ise gebelik sürecinin ilerlemesiyle birlikte bebek dünyaya gelen kadar sürmektedir.

Gebelikte Trimester Dönemleri

Gebelik sürecinde genellikle hafta ya da ay hesaplaması üzerinde açıklamalar yapılsa da gebelikte trimester dönemleri üzerinde de hekimlerin açıklama yapabilmektedir. Trimester, Latince’de 3’er aylık süreler demektir. Gebelik dönemlerinin belirtilmesinde de trimester sözcüğü çok sık kullanılmakta olup, gebelik süreci 3 trimester dönemini kapsamaktadır. Bu trimester dönemlerinin her biri kendisine özgü özellikler içermektedir. Bu nedenle her trimester döneminde anne adayının kontrollerini ihmal etmeyerek gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip etmesi çok önemlidir. Bu trimester dönemleri bebeğin gelişiminin, boyunun ve kilosunun takip edilmesinin yanı sıra anne adayının vücudundaki değişimler ile ilgili bilgi sahibi olması açısından da büyük önem arz etmektedir. Gebelik sürecinde trimester dönemlerinin özellikleri nelerdir ve bu dönemlerde neler takip edilmelidir?

İlk Trimester Dönemi (İlk Üç Ay)

Gebelik sürecindeki ilk 13 haftaya ilk trimester dönemi denilmektedir. İlk trimester dönemi, gebelik semptomlarının en az görüldüğü dönem olduğu için gebelik sürecinde geçirilen en rahat dönem olarak bilinir. İlk trimester döneminde anne adayının bebeğinin sağlığından emin olması ve gebeliğin doğal seyrinde ilerleyip ilerlemediğinden emin olması açısından yaptırması gereken gebelik testlerinin sayısı diğer trimester dönemleriyle kıyaslandığı zaman oldukça fazladır.

Gebeliğin 6’ıncı haftasından itibaren gittikçe belirginleşmeye başlayan ve 10’uncu haftadan itibaren de çok rahat duyulabilen kalp atışları bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli belirtisidir.

Gebeliğin ilk trimester döneminde smear testi yani rahim ağzı taraması ile troit testinin yaptırılması büyük önem taşımaktadır. Bu testlerden elde edilen neticelere göre anne adayının gebelik boyunca bir tedavi görüp görmeyeceğine karar verilmektedir.

Yine toksoplazma ve kızamıkçık testlerinin gebelik öncesinde yaptırılmaması halinde ilk trimester döneminde yaptırılması ihmal edilmemelidir.

Down Sendromu gibi kromozomal farlılıklar olup olmadığının belirlenmesi için yapılan ikili tarama testi ya ilk trimester döneminin sonunda, ya da ikincin trimester döneminin başında yapılmaktadır.

İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 5’inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 6’ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 7’inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 8’inci haftasında anne adayı 1 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 9’uncu haftasında anne adayı 2 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 10’uncu haftasında anne adayı 2 ay 10 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 11’inci haftasında anne adayı 2 ay 17 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 12’inci haftasında anne adayı 2 ay 24 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 13’üncü haftasında anne adayı 3 ay 1 günlük hamiledir.

İkinci Trimester Dönemi (3-6 Ay)

Gebelik sürecinin ikinci trimester dönemi 14’üncü ve 26’ıncı haftalar aralığını kapsamaktadır. İkinci trimester döneminde anne adaylarının kaygılarında ve endişelerinde ciddi azalma olmakla birlikte bebeklerinin gelişimine daha fazla odaklanmaktadırlar. Gebeliğin semptomları ikinci trimester döneminde yavaş yavaş başlasa da bu dönemde asıl olan bebeğin gelişimindeki belirginliktir. Bu dönemde azalan testlerin yerini düzenli ultrason kontrolleri almıştır. İkili tarama testlerinin ilk trimester döneminin sonunda yaptırılmaması halinde ikinci trimester döneminin başında yaptırılması ihmal edilmemelidir. İkili tarama testi için uzmanlar 11 ila 14’üncü haftalar aralığını tavsiye etse de bu test için en doğru zamanı anne adayını takip eden hekim belirleyecektir. İkili testle bebekte Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılık olup olmadığı hekim tarafından kontrol edilmektedir. Her ne kadar bu testten elde edilen sonuç kesin olmasa da doğruluk oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.

Bebeğin organları ve vücut sistemleri ikinci trimester döneminde hızla gelişmektedir. Bebeğin cinsiyetini ise hekim ultrason muayenesinde 12’inci haftadan itibaren tahmin edebilmektedir. Anne adayının bebeğinin cinsiyetini kesin öğrenmesi için 16’ıncı haftayı beklemesi gerekmektedir.

İkinci trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 14’üncü haftasında anne adayı 3 ay 8 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 15’inci haftasında anne adayı 3 ay 15 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 16’ıncı haftasında anne adayı 3 ay 22 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 17’inci haftasında anne adayı 3 ay 29 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 18’inci haftasında anne adayı 4 ay 6 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 19’uncu haftasında anne adayı 4 ay 13 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 20’inci haftasında anne adayı 4 ay 20 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 21’inci haftasında anne adayı 4 ay 27 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 22’inci haftasında anne adayı 5 ay 4 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 23’üncü haftasında anne adayı 5 ay 11 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 24’üncü haftasında anne adayı 5 ay 18 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 25’inci haftasında anne adayı 5 ay 25 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 26’ıncı haftasında anne adayı 6 ay 2 günlük hamiledir.

Gebeliğin Üçüncü Trimester Dönemi (6-9 Ay)

Gebeliğin 27’inci haftası ile doğuma kadar geçen sürece üçüncü trimester dönemi denilmektedir. Üçüncü trimester döneminde anne adayındaki gebelik semptomları gittikçe artmaktadır. Bu dönemde bacaklarda ödem oluşumuna, sırt ağrılarına ve idrar kaçırma gibi semptomlara çok sık rastlanmaktadır. Gebeliğin son trimester dönemi olan üçüncü trimester döneminde bebeğin vücut sistemleri ve organları gelişimini tam olarak tamamlamaktadır. Gebeliğin 35’inci haftasından sonra sadece doğumu bekleyen bebek kilo almayı sürdürmektedir. Ayrıca gebeliğin 35’inci haftasında erken doğumla dünyaya gelen bebeğin hiçbir desteğe gereksinim duymadan yaşama tutunma şansı oldukça yüksektir. Gebeliğin bu son trimester döneminde anne adayları gebelik semptomlarıyla rahatlıkla baş etmek ve bebeği dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olmak için bebek alışverişi yapabilir, doğum çantası hazırlayabilir ve kendisine beyaz uyku gürültü sensörlü bir uyku arkadaşı edinebilir. Üçüncü trimester döneminde anne adayının bebeğinin hazırlıklarıyla meşgul olması, doğum korkusunun ve stresinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Üçüncü trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 27’inci haftasında anne adayı 6 ay 9 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 28’inci haftasında anne adayı 6 ay 16 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 29’uncu haftasında anne adayı 6 ay 23 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 30’uncu haftasında anne adayı 7 aylık hamiledir.
  • Gebeliğin 31’inci haftasında anne adayı 7 ay 7 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 32’inci haftasında anne adayı 7 ay 14 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 33’üncü haftasında anne adayı 7 ay 21 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 34’üncü haftasında anne adayı 7 ay 28 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 35’inci haftasında anne adayı 8 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 36’ıncı haftasında anne adayı 8 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 37’inci haftasında anne adayı 8 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 38’inci haftasında anne adayı 8 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 39’uncu haftasında anne adayı 9 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 40’ıncı haftasında anne adayı 9 ay 10 günlük hamiledir.

Gebelik Takvimi Takip Edilmeli

Anne adayı, gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu kesin olarak hekim tarafından yapılan muayene ve ultrason muayenesinin ardından öğrenebilir. Ayrıca gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun tespit edilmesinde en önemli faktörler arasında bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri de yer almaktadır.

Gebelik takviminin oluşturulması anne adayının sağlığının yanı sıra bebeğin gelişiminin sağlıklı olup olmadığının tespit edilmesi açısından da önemlidir. Bebeğin gelişiminde ya da annenin sağlığında oluşabilecek herhangi bir olumsuz duruma hekim tarafından zamanında müdahale edilebilmesi için gebelik takviminin dikkate alınması gerekmektedir. Yine gebelik takvimi gebelik süresince yapılması gereken klasik testlerin zamanında yapılması içinde büyük önem taşımaktadır.

Gebelikte haftalar ilerledikçe anne adayının vücudunda yaşanan değişimlerin yanı sıra bebekteki değişimlerinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bebeğin boy ve kilosunun sağlıklı olup olmadığı gebelik takvimiyle takip sayesinde mümkün olmaktadır. Bebeğin ultrason muayenesinde kilo ve boy ölçümleri tahmini olasılıklar üzerinden değerlendirilmektedir. Çünkü bebeğin annesinin karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle doğru ölçüm ancak tahmini değerler üzerinden yapılmaktadır.

Bebeklerde Hafta Hafta Gelisim 0-1 Yas

Hafta hafta bebek gelişimi 0-1 yaş arasında dramatik değişimler yaşar. Yaklaşık 9 aylık hamilelik süresinin artık sonuna gelinmiştir. Artık bebeğiniz ile kavuştunuz. Peki şimdi ne olacak? Bebeğin vücudunda aylık ne gibi gelişmeler oluyor?

Yenidoğan (0-4 Hafta)

Hoşgeldin bebek... 

Kolları bacakları çekik durumdadır. 

Başını dik tutamaz. 

Işıga reaksiyon verir ama henüz görme tam değildir. 

Anne ile bol ten teması sağlamalı bebek her istediğinde emzirilmelidir.  

Bebek yeni doğduğunda bir günde ortalama 4 5 kere kaka yapar. 

Bazen bu miktar daha fazla bile olabilir. Bu dönemde bebeğinizin altını sık sık değiştirirseniz şaşırmayın. 

Bebek uyku saatini henüz bilmediğinden gece gündüz uyur. İlk günlerde bebeklerin günde 20 saate kadar uyuyabildikleri bilinmektedir.  

Avuç içine parmak konulursa sıkıca kavrar (yakalama refleksi). Yanağına dokunan her cisme döner ve emmek ister ( emme refleksi).

1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebek;

Bu dönemde insan seslerine çok duyarlı olur. 

Bol bol bebeğinizle konuşabilirsiniz.

Yanına  yaklaşılıp yumuşak sesle konuşulunca sakinleşir. 

Kendisine özgü sesler çıkarabilir. 

Yüz üstü pozisyonda başını hafifçe kaldırabilir. 

Eller hala yumruk şeklindedir.  

Koltuk altından tutulunca emekleme hareketi yapabilir. 

Kol ve bacak hareketleri düzenli değildir. 

Yüksek ışıklı cisimleri kısa süre izler. 

Seslere tepki verir.

2 Aylık Bebek Gelişimi

2 aylık bebek;

Tam bir dinleyici olur. 

Bebeğinizin hareketleri artık koordine olmaya başlar. 

Düzensiz kol ve bacak hareketleri yerini daha düzenli hareketlere bırakacaktır. 

Başını dik tutmaya başlar.yan pozisyondan sırt üstü pozisyona döner. 

Eşyaları daha uzun süreli izlemeye başlar.

Ellerdeki yumruk açılmaya başlamıştır.

Kendisi ile konuşulmasından memnun olur gülümser.

Sizin çıkarttığınız sesleri taklit edebilir. 

Anneyi tanımaya başlar etrafı ilgiyle seyder.

Bebeğinize bir şeyler okuyabilirsiniz veya çocuk şarkıları söyleyebilirsiniz. 

Bebeğinizin gelişimine destek olabilirsiniz.

3 Aylık Bebek Gelişimi

3 aylık bebek;

Artık annesini babasın iyice tanır. 

Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. 

Yabancılara  gülümseyebilir. 

Bu dönemde bebeğinizin gözleri sürekli üzerinizde olacaktır. 

Siz onunla konuştukça o da size tepki verir. 

Bu dönemde bebeğinizle bol bol konuşun ve ona tepki verin. 

Bebeğiniz 3 aylık olduğu zaman agu gibi sesler çıkarmaya başlayabilir. 

Kendi kendine konuşur keyif alır. 

Tekmeleme hareketleri yapabilir. 

Bulunduğu yerde yuvarlanabilme yetisine sahip olacağından dikkatli olmanızda fayda var. Başını rahatlıkla dik tutabilir.  

Beslenme hazırlığını anlar heyecanlanır. 

Eşyalara uzanır ama yakalayamaz,hizalayamaz. 

Elleri  ile ilgilenmekten keyif alır. 

İleri geri eşyaları çekip bırakabilir. 

Kendini korumaya yönelik hareketleri yapabilir.

4 Aylık Bebek Gelişimi

4 aylık bebek;

Temel sesleri algılayabilir ve çevresi ile iletişim kurma yolunda ilerler. 

Hafif destekle oturtulursa başını tutabilir. 

Etrafındaki eşyalara bakar, yakalar ve ağzına götürmek ister; yemek masasında masaya vurmaktan gürültü yapmaktan keyif alır. 

Kollarından tutulup ayakları üzerinde tutulunca basmaya çalışır. 

Sese döner, sesi arar sesin geldiği kişi ile ilgilenir. 

Anneyi tanır görünce heyecanlanır. 

Yan dönebilir, ellerini birleştirebilir.

Bebeklere bu dönemde kitap okumak çok faydalı olur. 

Anne bu dönemde egzersiz yapmaya başlamalıdır. 

Anne eğer çalışma hayatına döndüyse süt pompası kullanılabilir. 

Bu sayede bebeğe bakacak olan bakıcı anne olmadığı zaman bebeğe süt verebilir. 

Süt pompası kullanacaksanız ilk denemeleri evde yapmanızı tavsiye ediyoruz. 

Bebeğiniz için bu dönemde banyo ve uyku öncesi rutini oluşturabilirsiniz. 

Bu rutin onun uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.

5 Aylık Bebek Gelişimi

5 aylık bebek;

Artık duyguların ifade etmeye başlar. 

Mutlu ve mutsuz olduğunu anlamak mümkün olur. 

Siz odadan çıktığınız zaman buna üzülerek ağlamaya başlayabilir. Siz döndüğünüzde ise sevinç gösterileri ile karşılaşabilirsiniz. 

Tüm ev halkını tanır. 

Sesleri  ayırt eder. 

İsimine tepki verir. 

Destek  alırsa zıplama hareketi yapar. 

Destekli  oturabilir.

Şakalarınızı da anlamaya başlar. 

Elindeki cismi düşürünce arar ve ağzına götürür.

Bebeğinizin eli bu dönemde sürekli ağzında olacağından onu virüslere karşı korumanız gerekir. 

Hijyen kurallarına dikkat etmeniz onu hastalıklardan  koruyacaktır. 

Eğer bebeğinizde nefes alma zorluğu ortaya çıkarsa bebeğinizin burnunu açarak burundan nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Gelişimi

6 aylık bebek;

Artık aktif olarak hareket etmeye başlar. 

Sırt  üstü pozisyondan yüzükoyun dönebilir. Bu nedenle rahat kıyafetlerden hoşlanır. 

Yumuşak kumaşları tercih edebilirsiniz. Esnek ve nefes alan giysiler bebeğinizin konforu için önemlidir. 

Bebeğinizin bu süreçte hangi elini kullanacağı ortaya çıkar. 

Bebeğiniz sağlak ya da solak olabilir. 

Her ne kadar 2-3 yaşına gelene kadar bu tam olarak belli olmasa da, bu dönemde el koordinasyon becerilerinin temellerinin atıldığı bilinmektedir. 

Bebeğiniz bu dönemde elleri ile yemek yemeye başlar. 

Cisimleri biryerlere vurup gürültü çıkarmaktan keyif alır. 

Desteksiz oturabilir. 

Eşyaları bir elinden diğerine geçirebilir. 

Ayakta  tutulunca basmaya çalışır.

7 Aylık Bebek Gelişimi

7 aylık bebek;

Artık desteksiz oturmaya başlar. 

Yuvarlanarak yer değiştirebilir. 

Ters konmuş bardakları kulpundan tutup çevirmeye çalışabilir. 

Kaşık verilince yemek yemeye çalışır. 

Sesleri taklit etmeye çalışıp,değişik sesler çıkarabilir. 

Cee-ee oyununa yüksek sesle gülüp sizi arama hareketleri yapabilir. 

Babıldama dönemi ba-ba  de-de biliçsiz olarak söyleyebilir. 

Ayna da kendini izemekten keyif alır. 

Dişler çıkmaya başlar. 

Genellikle bebekler 4 ile 7. Ay arasında ilk dişlerini çıkarmaktadır. 

Eğer dişleri arasında boşluk olursa endişe etmenize gerek yok. 

Bebeğiniz 3 yaşına kadar yani bütün dişleri çıkana kadar o boşlukları dolduracaktır. 

İlk dişlerle beraber diş temizliğine başlayabilirsiniz. 

Diş çıkarma döneminde ateş (38 derece üzeri olmayan) kakada yumuşama , huzursuzluk,huysuzluk olabilir. Diğer  hastalık belirtileri olması halinde çocuk hekimine muayene ettirmenizde fayda vardır.

8 Aylık Bebek Gelişimi

8 aylık bebek;

Artık amaca yönelik hareketler yapmaya başlar. 

Ağlamanın dışında derdini hareketleri ile de anlatmaya başlar. 

Oturabilir. 

Ayağa kalkmaya çalışır, emekleme başlayabilir, ellerinde tuttuğu cisimleri birbirine vurmaktan zevk alır. 

Kucağa alınmaktan hoşlanır kollarını açarak kucağa alınmayı ister. 

Sevgiden, ilgiden çok memnun olur ve sesli gülme ile yanıt verir. 

Kim kendisine daha çok ilgi gösterirse onunla ilişki kurmayı sever; adda ,anne  kelimeleri eklenir. 

Saklanmalı oyunları sever. 

Ortalama 8 kg olur. 

Bu dönemde büyüme hızında düşüş olabilir. 

İşitme yeteneği son derece gelişmiş olur. Artık kelimelerin ve hareketlerin ne anlam ifade ettiğini iyice anlar.

9 Aylık Bebek Gelişimi

9 aylık bebek;

Beslenmesi ve sağlığı için çok dikkatli olmak gerekir.

Bebek artık oyuncakları, kaşığı, bardağı tutabilir. 

Sıcak ve soğuk arasında his farkını hissedebilir. 

Bebeğinizin bu dönemde bağımsızlık duygusu gelişmeye başlar. 

Koltuklardan  tutunup ayağa kalkabilir. 

Ayakta kalmak hoşuna gider. 

Emekler. 

Kolarından tutulunca amaca yönelik adımlama yapar.

Siz ona oyuncağını vermeseniz de o kendisi alabilir. 

Oyuncakları kutu içine atmak ve çıkardığı sesler hoşuna gider. 

Oyuncakları sevdikleri ve sevmedikleri olarak ayırmaya başlayabilir. 

Yeni oyunlar denemeye başlayabilir. 

Dil gelişimi bu dönemde ciddi oranda artar. 

Mama-meme-dede kelimeleride eklenir.  

Bu dönemde bebek kendini iyice ifade edebilir örneğin hayal kırıklığına uğradığında bunu size belli eder. 

Hareketli oyunlar oynamaya çok meraklıdır.

10 Aylık Bebek Gelişimi

10 aylık bebek;

Yaklaşık 9 kg ile 10 kg arasında olur. 

Bebeğiniz artık insanları uzaktan bile tanımaya başlar. 

Etrafında konuşmaları dinler. 

Hem zihinsel hem de motor becerileri gelişmeye başlar. 

Baş ve işaret parmakları arasında cisim tutabilir,istediği cismi işaret parmağı ile gösterebilir. 

İsmine  tepki verir. 

Verilen komutları anlayabilir hayır kelimesini anlayabilir. 

Bu dönemde ev içi kazalara karşı önlem almakta fayda vardır çünkü emekleyerek veya tutunarak istediği yere ulaşır ondan saklanan eşyaları bulmaya bayılır ve parmaklarını deliklere sokmaktan çok keyif alır.

El becerileri bu dönemde gelişmiş olduğundan kendi kendini besleyebilir. 

Etrafı dağıtsa bile ona yemek yemesi için izin vermeniz gerekir. 

Bebeğiniz ilk sözcüklerini söylemeye başlar. 

Bebeğinizde ayrılık kaygısı meydana gelebilir. Bu durum duygusal gerilimlerin yaşanmasına neden olabilir.

11 Aylık Bebek Gelişimi

11 aylık bebek;

Anlamlı kelimeler söylemeye başlar. 

Bebeğiniz bu dönemde yürümek ister. 

Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir.  

Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar. 

Dokunsal faaliyetlere karşı ilgisi en üst seviyede olur. 

Islak ve yapışkan şeylere dokunmaya karşı büyük bir merak duyar. Bırakın dokunsun ve çevresini keşfetsin. 

Bebeğin bu dönemde kelime anlama yetisi diğer dönemlere kıyasla en üst seviyededir. 

Al, götür gibi komutları anlar ve uygular. 

Benzer kelimeleri ve sesleri çıkarmak ister ve bunun için çabalar. 

Henüz konuşması için erken olsa da ilk denemelerini bu zamanda yapar. 

Bebeğinizde artık benlik bilinci var. 

Aynaya baktığı zaman önceden kendisi olduğunu bilmiyordu ancak şu a biliyor. 

Vücut kısımları sorulunca gösterebilir.

Kendisini ayna karşısında uzun uzun incelemek isteyebilir.özellikle çorap ve patik çıkarmaktan keyif alır.

12 Aylık Bebek Gelişimi

12 aylık bebek;

Beynin toplam hacmi ilk sene itibariyle yüzde 100 artmıştır. 

Bebeğini sebep sonuç ilişkisi kurmaya başlar, tek aşamalı komutları yerine getirebilir, anne ve baba gibi sözcükleri söyleyebilir. 

Bebeğiniz eşyalara tutunarak yürüyebilir. 

Siz ondan ayrıldığınız zaman üzgünlüğünü ve öfkesini ağlayarak dile getirebilir. 

Bu dönemde bebeğiniz yabancıların kucağına gitmek istemeyecektir. 

Yabancılar onu kucağına aldığında ağlamaya başlayabilir. 

Oldukça oyuncu olan bebekler bu dönemde topa bayılırlar. 

Siz ona top attığınız zaman topu size geri atar ve sizinle uzun uzun oynamak ister. 

Bu dönemde kendi bulduğu garip bir dilde iletişim kurmaya çalışabilir. 

Her yeri karıştırmak ister. 

Kitap sayfası çevirir ve resimli kitaplara baktan keyif alır.

Kaç Aylık Hamileyim?

        Gebelikte hafta- ay hesabı, birçok ebeveyn için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Eğer siz de “Kaç aylık hamileyim?” diye düşünüyorsanız, Gebelikte Hafta- Ay Hesaplayıcı’mızdan otomatik hesaplayabilirsiniz.

Hamilelik sonrasında sizi nelerin beklediğini biliyor musunuz?

Gebeliğiniz boyunca, bebeğinizin gelişimi, boyu- kilosu ve vücudunuzu bekleyen değişimler hakkında bilgi sahibi olabilmek ya da hamileliğinizi sağlıklı bir şekilde gözlemleyebilmek için Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip edebilirsiniz.

Hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu biliyorsunuz; peki kaçıncı trimester’da olduğunuzu?

Hamilelik dönemi 3 trimester’a bölünmektedir ve her birinin kendine ait özellikleri vardır. Her trimester sonrasında kontrollerinizi yaptırmanız ve hamileliğinizin doğal seyrinde olup olmadığını takip edebilmeniz gerekmektedir. Peki gebelikte trimester’ların özellikleri nelerdir ve neleri takip etmeniz gerekir?

Gebelikte İlk 3 Ay (1. Trimester)

Hamileliğinizin ilk 13 haftası, 1. trimester olarak değerlendirilmekte ve gebeliğin en rahat haftaları olarak bilinmektedir; çünkü hamilelik semptomlarının en az görüldüğü dönemdir. Ancak, ilk trimester’da bebeğinizin sağlığından ve hamileliğinizin seyrinden emin olmak için yaptırmanız gereken gebelik testleri diğer trimester’lara göre fazladır.

  • Bebeğinizin sağlıklı olup olmadığının ilk belirtisi 6. haftadan itibaren belirginleşen ve 10. haftada rahatlıkla duyulabilir hale gelen kalp atışlarıdır.
  • Ayrıca, 10. haftadan itibaren bebeğinizin akciğer, kalp vb. hayati organları da belirginleşmeye ve gelişmeye başlar.
  • Hamileliğinizin ilk trimester’ında smear testi (rahim ağzı taraması) ve troit testinizi yaptırmanız önemlidir; çünkü bu testlerin sonucuna bağlı olarak, hamilelik süresince görmeniz gereken bir tedavi olup olmadığı tespit edilir.
  • Ayrıca, toksoplazma ve kızamıkçık testlerinizi hamilelik öncesinde yaptırmadıysanız, 1. trimester’da yaptırmanız gerekmektedir.
  • Down Sendromu gibi kromozomal farklılıkların tespit edildiği ikili tarama testi için ise 1. trimester’ın sonunu ya da 2. trimester’ın başını beklemeniz gerekmektedir; hamileliğin 11.- 14. haftaları ikili tarama testi için idealdir.

Hamilelik Haftası

Kaç Aylık Hamilesiniz?

5 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 5 günlük hamilesiniz.

6 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 12 günlük hamilesiniz.

7 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 19 günlük hamilesiniz.

8 haftalık gebelik kaç aylık?

1 ay 26 günlük hamilesiniz.

9 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 3 günlük hamilesiniz.

10 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 10 günlük hamilesiniz.

11 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 17 günlük hamilesiniz.

12 haftalık gebelik kaç aylık?

2 ay 24 günlük hamilesiniz.

13 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 1 günlük hamilesiniz.

kaç aylık hamileyim

Gebelikte 3-6 Ay (2. Trimester)

Gebeliğin 2. trimester’ı, hamileliğin 14. ve 26. haftalarına denk gelen ve annelerin hem kaygılarının azaldığı hem de bebeklerinin gelişimine odaklanabildikleri bir dönemdir. Bu dönemde hamilelik semptomları yavaş yavaş başlamasına rağmen, asıl belirgin olan bebeğin gelişimidir.

Hamileliğin 2. trimester’ında annenin yaptırması gereken testler de azalmış ve yerini düzenli ultrason kontrollerine bırakmıştır. Ancak, eğer 1. trimester’ın sonunda ikili tarama testlerinizi yaptırmadıysanız, 2. trimester’ında başında yaptırabilirsiniz. İkili tarama testi için ön görülen zaman gebeliğin 11. ilâ 14. haftaları arasıdır ve doktorunuz tarafından belirlenecektir. Bu testte, bebeğinizin Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılığının olup olmadığı kontrol edilir ve kesin sonuç elde edilemese dâhi doğruluk oranı yüksektir.

Hamileliğinizin 2. trimester’ında bebeğinizin organlarının ve vücut sistemlerinin gelişimi hızla sürmektedir ve 12. haftadan itibaren cinsiyeti tahmin edilebilir. 16. haftada ise bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak öğrenebilirsiniz.

Hamilelik Haftası

Kaç Aylık Hamilesiniz?

14 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 8 günlük hamilesiniz.

15 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 15 günlük hamilesiniz.

16 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 22 günlük hamilesiniz.

17 haftalık gebelik kaç aylık?

3 ay 29 günlük hamilesiniz.

18 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 6 günlük hamilesiniz.

19 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 13 günlük hamilesiniz.

20 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 20 günlük hamilesiniz.

21 haftalık gebelik kaç aylık?

4 ay 27 günlük hamilesiniz.

22 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 4 günlük hamilesiniz.

23 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 11 günlük hamilesiniz.

24 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 18 günlük hamilesiniz.

25 haftalık gebelik kaç aylık?

5 ay 25 günlük hamilesiniz.

26 haftalık gebelik kaç aylık?

6 ay 2 günlük hamilesiniz.

Gebelikte 6-9 Ay (3. Trimester)

Gebeliğin 3. trimester’ı, hamileliğin 27. hafta ilâ doğum arasında geçen süre olarak bilinmektedir ve bu süreçte annedeki hamilelik semptomları giderek artar. Sırt ağrıları, bacaklarda ödem, idrar kaçırma gibi hamilelik problemlerinin en çok yaşandığı dönemdir. Eğer hamileliğinizin 3. trimester’ında size bekleyen hamilelik semptomları ile nasıl baş edeceğinizi düşünüyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimizdeki önerileri deneyebilirsiniz.

Hamileliğin son trimester’ında bebeğinizin vücut sistemleri ve organları tamamen gelişir; hatta 35. haftadan itibaren bebeğiniz yalnızca doğumu beklemekte ve kilo almaktadır. Bu haftadan itibaren bebeğinizin erken doğumda desteksiz hayatta kalma şansı da yükselir. Gebeliğinizin 3. trimester’ında hamilelik semptomları ile baş edebilmek ve bebeğiniz dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olabilmek için, bebek alışverişine odaklanabilir, doğum çantası hazırlığınızı yapabilir ya da beyaz gürültü sensörlü uyku arkadaşı edinebilirsiniz. Son haftalarınızı yenidoğan hazırlığı ile geçirmeniz, doğum korkusu ve stresini azaltmak için de önerilir.

Ay Ay Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebelikte ay hesaplama, son menstrual döneminiz göz önüne alınarak yapılır. Kaç haftalık hamileliğin kaç aylık olduğunu hesaplamak için, gebelik haftanız yedi ile çarpılır ve gün eklenir; ardından 30'a bölünerek kaç aylık hamile olduğunuz bulunabilir. Bu hesaba göre menstrual döneminizde tam 40 hafta sonra 9 ay 10 gününüz tamamlanmış olur ve doğum beklenir. Ancak; belirtmek isteriz ki hamileliklerin yalnızca %4'ü beklenen zamanda sonlanmaktadır. 

Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!

Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunu Hesaplama

Gebelik haftasına göre kaç aylık hamile olduğunu hesaplama anne adaylarının en çok kafasını karıştıran konular arasında yer alır. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren doktor, gebeliğinizi son adet dönemi temel alınarak hafta olarak hesaplar ve gebelik döneminiz boyunca hamileliğiniz hep hafta hafta takip edilir. Tıp dünyasında geçeli olan hafta hafta gebelik, halk arasında ay olarak tabir edilir ve sürekli kaç aylık hamile olduğunuz sorulur. Oldukça karmaşık olan bu durumda sorunun cevabını anne adayları bile net olarak bilemez. Hemen hemen her anne adayı için karmaşa olan bu durum, teknolojinin gelişmesi ile artık internet üzerinden kolayca hesaplanabiliyor. Gebelik haftasına göre kaç aylık hamile olduğunuzu hesaplayan çeşitli hesaplama robotları olduğu gibi gebelik haftalarının denk geldiği ayları gösteren tablolar da mevcuttur. Yazımızda yer alan hangi haftaların kaçıncı aya denk geldiğini gösteren tablo, anne adaylarının oldukça işine yarayacak ve çok merak ettikleri 'kaç aylık hamileyim' veya 'kaç aylık hamile olunduğu nasıl hesaplanır' sorularına yanıt olacaktır.  

 Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!    

Hangi Hafta Kaçıncı Aya Denk Geliyor - Gebelik Haftalarının Denk Geldiği Aylar

Gebelik haftasının hesaplamasında anne adayının son adet tarihinin ilk günü temel alınır ve bu doğrultuda gebelik haftası hesaplanır. Uzmanlar tarafından gebelik takibi haftalık olarak yapılır. Bu nedenle hamile bir anne adayına hiçbir doktor kaç aylık hamilesiniz diye soru sormaz. Bununla beraber halk arasında 9 aylık hamilelik teriminin çok sık kullanılması sebebiyle, anne adayları gebeliklerinin kaç aylık olduğunu merak ederler.  

Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!  

Kaç Aylık Hamile Olunduğu Nasıl Hesaplanır?

Anne adaylarının bu meraklarını gidermek için hazırladığımız yazıda, kaç aylık hamile olduğunuzu öğrenebileceksiniz. Ancak öğrenmek için gebelik haftanızı biliyor olmalısınız. Bunu bilmiyorsanız, son adet tarihinizin ilk gününüzü girerek gebelik haftası hesaplama aracımızdan faydalanabilirsiniz. Hamilelik haftanızı biliyorsanız, aşağıdaki tablo yer alan gebelik haftanıza denk gelen ay, sizin kaç aylık hamile olduğunuz hakkında bilgi verecektir.

  Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!      

GEBELİK HAFTALARININ DENK GELDİĞİ AYLAR

- 4 hafta 2 günlük gebelik kaçıncı ay oluyor = 30 günlük = 1 aylık hamile oluyorsunuz.

- 5 haftalık gebelik kaçıncı ay oluyor? 35 günlük = 1 ay 5 günlük hamile oluyorsunuz.

- 6 haftalık hamilelik kaçıncı aya denk geliyor? 42 günlük = 1 ay 12 günlük hamile oluyorsunuz.

- 7 haftalık gebelik kaçıncı ay oluyor? 49 günlük = 1 ay 19 günlük hamile oluyorsunuz.

- 8 haftalık gebelik kaçıncı ay oluyor? 56 günlük = 1 ay 26 günlük hamile oluyorsunuz.

  Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftanızı Hesaplamak İçin Tıklayın  

 Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!   

-  8 hafta 4 günlük gebelik kaç aya denk geliyor= 60 gün = 2 aylık hamile oluyorsunuz.

- 9 haftalık gebelik kaç aya denk geliyor = 63 gün = 2 ay 3 günlük hamile oluyorsunuz.

- 10 hafta olan gebelik dönemi kaçıncı ay = 70 gün = 2 ay 10 günlük hamile oluyorsunuz.

- 11 haftalık gebelik kaç aya denk geliyor = 77 gün = 2 ay 17 günlük hamile oluyorsunuz.

- 12 haftalık gebelik hangi ay oluyor = 84 gün = 2 ay 24 günlük hamile oluyorsunuz.

  Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!     

- 12 hafta 6 günlük hamilelik kaç aylık oluyor = 90 günlük = 3 aylık hamile oluyorsunuz.

- 13 haftalık hamilelik kaç aylık oluyor= 91 günlük = 3 ay 1 günlük hamile oluyorsunuz.

- 14 haftalık hamilelik kaç aylık oluyor= 98 günlük = 3 ay 8 günlük hamile oluyorsunuz.

- 15 haftalık hamilelik kaç aylık oluyor= 105 günlük = 3 ay 15 günlük hamile oluyorsunuz.

- 16 haftalık hamilelik kaç aylık oluyor= 112 günlük = 3 ay 22 günlük hamile oluyorsunuz.

- 17 haftalık hamilelik kaç aylık oluyor= 119 günlük = 3 ay 29 günlük hamile oluyorsunuz.

  Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!  

Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Oluyorsunuz: 17 Hafta 1 Gün

- 17 hafta 1 günlük gebelik kaçıncı aya denk geliyor= 120 günlük = 4 aylık hamilesiniz.

- 18 haftalık gebelik kaçıncı aya denk geliyor = 126 günlük = 4 ay 6 günlük hamilesiniz.

- 19 haftalık gebelik kaçıncı aya denk geliyor = 133 günlük = 4 ay 13 günlük hamilesiniz.

- 20 haftalık gebelik kaçıncı aya denk geliyor = 140 günlük = 4 ay 20 günlük hamilesiniz.

- 21 haftalık gebelik kaçıncı aya denk geliyor = 147 günlük = 4 ay 27 günlük hamilesiniz.

  Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!   

- 21 hafta 3 günlük gebelik kaç aylık = 150 günlük = 5 aylık hamilesiniz.

- 22 haftalık gebelik kaç aylık = 154 günlük = 5 ay 4 günlük hamile oluyorsunuz.

- 23 haftalık gebelik kaç aylık = 161 günlük = 5 ay 11 günlük hamile oluyorsunuz.

- 24 haftalık gebelik kaç aylık = 168 günlük = 5 ay 18 günlük hamile oluyorsunuz.

- 25 haftalık gebelik kaç aylık = 175 günlük = 5 ay 25 günlük hamile oluyorsunuz.

  Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!   

- 25 hafta 5 günlük gebelik kaçıncı aya denk geliyor = 180 günlük = 6 aylık hamile oluyorsunuz.

- 26 haftalık gebelik kaç aylık = 182 günlük = 6 ay 2 günlük hamilesiniz.

- 27 haftalık gebelik kaç aylık = 189 günlük = 6 ay 9 günlük hamilesiniz.

- 28 haftalık gebelik = 196 günlük = 6 ay 16 günlük hamilesiniz. 28. Haftada gebeliğinizin son 3 ayına girmek üzeresiniz.

- 29 haftalık gebelik kaç aylık = 203 günlük = 6 ay 23 günlük hamilesiniz.

  Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!


- 30 haftalık gebelik kaç aylık oluyor= 210 günlük = 7 aylık hamile oluyorsunuz.

- 31 haftalık gebelik kaç ay = 217 günlük =7 ay 7 günlük hamilesiniz.

- 32 haftalık gebelik kaç ay = 224 günlük = 7 ay 14 günlük hamilesiniz.

- 33 haftalık gebelik kaç ay = 231 günlük = 7 ay 21 günlük hamilesiniz.

- 34 haftalık gebelik kaç ay = 238 günlük = 7 ay 28 günlük hamilesiniz.

  Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Hesaplayın!  

- 34 hafta 2 günlük gebelik kaç aylık oluyor= 240 günlük = 8 aylık hamile oluyorsunuz.

- 35 haftalık gebelik kaç ay = 245 günlük = 8 ay 5 günlük hamilesiniz.

- 36 haftalık gebelik kaç ay = 252 günlük = 8 ay 12 günlük hamilesiniz.

- 37 haftalık gebelik kaç ay = 259 günlük = 8 ay 19 günlük hamilesiniz.

- 38 haftalık gebelik kaç ay = 266 günlük = 8 ay 26 günlük hamilesiniz.

- 38 hafta 4 günlük gebelik kaç ay= 270 günlük = 9 aylık hamile oluyorsunuz.

- 39 haftalık gebelik kaç aylık oluyor= 273 günlük = 9 ay 3 günlük hamile oluyorsunuz.

- 40 haftalık gebelik kaç aylık oluyor= 280 günlük = 9 ay 10 günlük hamile oluyorsunuz.

Gebelik haftasına göre kaç aylık hamile olunduğunu hesaplayan tablolar dışında hesaplama yapan robotlarda mevcuttur.  

 Anne Karnındaki Bebeğin Hafta Hafta Gelişimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası