gömülü diş çekimi sonrası şişlik ne zaman geçer / 20 lik diş çekimi sonrası şişlik kaç gün sürer - Ankara - Dr. Dt. Ömer Bayar

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Şişlik Ne Zaman Geçer

gömülü diş çekimi sonrası şişlik ne zaman geçer

Yirmilik diş çekiminden sonra ağrı, şişlik ve rahatsızlık iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Peki, yirmilik dişlerin iyileşme süresi ne kadardır? Kütür kütür havuç ve elma yemeye ne zaman geri döneceksiniz?

Yirmilik Dişlerin Çekimi

Üçüncü büyük azı dişleri olarak da bilinen yirmilik dişler, ağızda çıkan son diş grubudur. Ne kimse bu dişlerin ağızda kalmasını ister ne de sağlıklı ve güzel bir gülümseme için bu dişlere ihtiyaç duyulur. Aslında, düzgün bir şekilde çıkmadıklarında zararları da dokunabilir. Genellikle 16 ila 20 yaşları arasında bu azı dişleri çıkmaya başladıklarında, çıkmaları için yeterli yer kalmamış olabilir. Sonuç olarak, açılı biçimde çıkabilirler, ağızda sıkışıklığa neden olabilirler ve bazen de tamamen çıkmazlar. Bu durum ileride, enfeksiyon ve ağrı gibi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir.

American Dental Association,yirmilik dişlerin nasıl çıktığını ve kökler hala gelişmekteyken oluşacak sıkışmaları görmek adına 20 yaşından önce diş kontrolünü tavsiye etmektedir. Gerekirse, bir diş hekimi veya çene cerrahı ağızda yer alan son azı dişlerini tek bir ayakta tedavi işlemiyle çekebilir. Diş çekimi büyük ameliyat türlerindendir. Genel olarak anestezi veya lokal anestezi seçenekleri, yirmilik dişlerin daha rahat bir şekilde çekilmesini sağlamak için kullanılırken, özellikle anestezi geçtikten sonra ağrı ve rahatsızlık bu işlemin doğal bir parçasıdır. Dişleriniz çekildikten sonra, yirmilik dişlerin iyileşme süreci başlar.

Yirmilik Diş Çekimi Ameliyatından Sonra Bakım

Yirmilik dişlerinizi çektirdikten sonra, büyük bir olasılıkla ağrı ve şişlik yaşarsınız. Biraz kanama olabilir. Ağzınız iyileşirken, kan pıhtısını yerinden oynatmamanız veya iyileşen diş etlerinize zarar vermemeniz gerekir. İşleminizi takip eden ilk birkaç gün boyunca katı yiyecekler, alkol, kahve, soda veya sıcak içecekler tüketmemelisiniz. Hatta iyileşme döneminin ilk gününde dişlerinizi bile fırçalamamalısınız. Arlington, Virginia’dan pratisyen çene cerrahı Dr. Joseph Arzadon’un kliniğinin açıklamasına göre yirmilik dişlerin iyileşme süresi genellikle 3-4 gün sürer, ancak bir haftaya kadar da uzayabilir. İyileşme süresi, yirmilik dişlerin ne kadar gömük olduğuna ve nasıl çıktığına da bağlıdır.

İyileşme süresini kolaylaştırmak için yapabileceğiniz çok fazla şey vardır. Birkaç günlüğüne sakin bir hayat için kendinizi hazırlayın; çoğu durumda ilk günden sonra normal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz, ancak yaklaşık bir hafta boyunca dişlerinizin çekildiği yerdeki kan pıhtısını yerinden oynatabilecek herhangi bir şey yapmasanız iyi olur. Ağrıyı dindirmek için, çene cerrahınız tarafından size verilen reçeteli bir ağrı kesici ilaç veya tavsiye edilen reçetesiz satılan ağrı kesicilerden alabilirsiniz. Şişliğin inmesi için çenenizin üzerine bir buz torbası koyun. Soğuk, iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olur ve ağrıyı dindirir.

Diş hekiminiz veya çene cerrahınız, iyileşme süresi boyunca size ağrıyla nasıl başa çıkacağınız konusunda talimatlar verecektir. 24 saat boyunca dişlerinizi fırçalamaktan, tükürmekten, diş ipi kullanmaktan ve ağzınızı çalkalamaktan kaçınmanız gerektiği söylenebilir. Daha sonra, dişlerinizi nazikçe fırçalayabilirsiniz. Ağzınızı temiz tutmaya yardımcı olmak ve enfeksiyonu önlemek için sık sık tuzlu su ile çalkalayın. Bol miktarda elma sosu, yoğurt, süzme peynir ve diğer yumuşak yiyecekler yiyin. İlk gün veya birkaç gün yumuşak yiyeceklerden oluşan bir rejim tercih edin ama daha sonra, hazır olduğunuzda yavaş yavaş orta yumuşaklıkta yiyeceklere geçebilirsiniz.

İyileşme süresi birkaç gün sürebilir ve bazı durumlarda bir hafta veya daha fazla bir süre boyunca şişlik ve ağrı olabilir. Buz torbası kullanın, yumuşak yiyeceklerin keyfini çıkarın ve sade tuzlu suyla ağzınızı temiz tutun. Eğer irin boşalması, şiddetli ağrı veya ateş gibi beklenmeyen belirtilerle karşılaşırsanız, derhal çene cerrahınızı arayın. Enfeksiyon gibi komplikasyonlar nadir de olsa mümkündür.

Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır. Tam anlamıyla iyileşmek ve her türlü komplikasyonu önlemek için dikkatli davranmalı ve tüm operasyon sonrası iyileştirici talimatları takip etmelisiniz.

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Bakımı

Academy of General Dentistry’ye göre dişçiler her yıl milyonlarca Amerikalının yirmi yaş dişini çektiğini söylemektedir. Ameliyattan sonra bazı geçici kanama, rahatsızlık, şişlik ve morarmalar görülse de çoğu hasta kısa sürede iyileşmektedir. Bununla birlikte, kuru soketin (iyileşmeyen diş yuvası) en yaygın önlenebilir cerrahi komplikasyon olduğunu bilmeniz gerekir.

Soket içerisinde henüz oluşan kan pıhtısı yerinden oynatıldığında veya çözüldüğünde, kemik ve sinir uçlarının açığa çıkmasıyla kuru soket oluşur. Mayo Clinic’in de belirttiği gibi iyileşmeyen diş yuvasının, şiddetli ağrının yanı sıra ağız kokusu, ağızda hoş olmayan bir tat, yuva içinde görülen kemik, boğaz bölgesinde şişmiş lenf bezleri ve düşük seviyede ateş gibi belirtileri vardır.

Yirmilik dişler çekildikten sonra muhtemel problemlerin önüne geçmek için işte size çekim sonrası iyileştirici tüyolar:

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Şişlik

Şişliği, morarmayı veya her türlü ağrıyı en aza indirmek için aralıklı olarak iki güne kadar (20 dakika uygulayıp 20 dakika ara vererek) buz küpünü ağzınızın dışına uygulayın. Çekim öncesi eğer dişiniz enfekte olduysa diş hekiminiz sizden buz yerine ılık, nemli kompres yapmanızı isteyebilir.

Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Kanama

Kanama olması doğaldır. Operasyon sonrası diş çekilen bölge üzerinde 30 dakika boyunca gazlı bez tutun. Conestoga Oral & Maxillofacial Surgery, daha ağır kanamalarda gazlı bezi 30 dakika boyunca ısırmanızı ya da parmakla bastırmanızı önermektedir. Diğer bir seçenek ise aynı süre boyunca ıslak çay poşeti kullanmaktır. Çay içerisindeki tannik asit damarları daraltarak kanamayı durdurmaya yardımcı olur.

Ağız Bakımı

Ameliyattan sonra ilk iki saat boyunca yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi sınırlandırın ve günün geri kalanında dinlenin. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için ağzınızı güçlü şekilde çalkalamayın. Ayrıca birkaç gün boyunca hem sıkı egzersiz yapmaktan hem de sigara içmekten veya ameliyat günü ya da kanama sürdüğü müddetçe aşırı derecede tükürmekten kaçının. 12 saat sonra, tuzlu su veya sulandırılmış ağız gargarası ile ağzınızı hafifçe çalkalayabilirsiniz. Ameliyat gecesi dişlerinizi dikkatlice fırçalayın ancak ameliyatlı bölgeden mümkün olduğunca uzak durun.

Beslenme

Kanama durduktan sonra, susuz kalmamak için bol miktarda ılık veya soğuk içecekler için. Reading Oral Surgery Group’un da tavsiye ettiği gibi düzenli şekilde beslenmeli, berrak içecekler ve yumuşak besinlerle başlamalısınız. Bir blender içerisinde sıvılaştırılan sebzelerin, et ve meyvelerin yanı sıra puding, yumurta, patates püresi ve pişmiş tahılların tercih edilmesi daha uygundur. Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için gazlı içeceklere ve ağız içinde parçacık bırakabilecek patlamış mısır, yer fıstığı ve makarna gibi yiyeceklere karşı dikkatli olunmalıdır.

İlaçlar

Tam olarak diş hekiminizin belirttiği şekilde enfeksiyon için reçetelendirilmiş ağrı kesici ilaç ve antibiyotikler alın. Uyuşturucu etkisi güçlü bir ağrı kesici ilaç alıyorsanız, araba veya makine kullanmamanız ve alkollü içeceklerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.

Ne Zaman Diş Hekimini Aramalı?

Yaşadığınız ağrı ve şişliğin her geçen gün azalması gerekir, ancak aşağıdakilerden herhangi birisini yaşarsanız hemen diş hekiminizi arayın:

  • İyileşmesi gerekirken tam tersine daha da kötüleşen şişlik.

  • Basınçla azalmayacak derecede aşırı kanama.

  • Ameliyattan sonra üç ila dört gün boyunca şiddetli zonklama şeklinde ağrı.

  • İnatçı yüksek ateş.

İster yirmilik dişinizin bir tanesini isterseniz dördünü birden çektirmiş olun, diş hekiminizin zorlanmadan nasıl bu sorunun üstesinden geleceğini bildiğini unutmayın. Olgunlaşmayı simgeleyen bu dişlerle olgunlukla baş edin.

Gömülü Dişler Alındıktan Sonra Hastaların Uyması Gereken Kurallar

Gömülü Dişler Alındıktan Sonra Hastaların Uyması Gereken Kurallar

Gömülü Dişler Alındıktan Sonra Hastaların Uyması Gereken Kurallar


Alt veya üst çenede gelişimini sürdürememiş, diş eti altında veya kemik altında kalmış dişler, gömülü diş olarak tanımlanmaktadır. Küçük azı dişleri, köpek dişleri ve yirmi yaş dişleri, diş eti veya kemik altında gömülü diş olarak kalabilirler. Gömülü dişler herhangi bir soruna yol açmasa bile, yirmi yaş dişlerinin,  diğer dişlerin düzgün sıralanmaları için ortodontik tedavi amacıyla çekilmeleri gerekebilir.  Ortodontik tedavi ile müdahale edilebilecek durumda olmayan gömülü dişlerin ise çene cerrahları tarafından çekilmesi gerekebilmektedir.
Gömülü dişlerin çekimi operasyonunda; dişin çevresindeki dokulara çeşitli baskılar uygulanabilmekte ve bunun sonucunda şişlikler, yer yer morarmalar ve ağrılar olabilmektedir. Ameliyat sonrasında yara ağrısı, yüz şişmesi ve ağız açılmasında güçlükler görülebilir. İlk dönemde, bu tip durumlar normal karşılanmakta ve iyileşme sürecinin bir parçası olarak görülmektedir. Ancak morarma, şişme ve ağrılar artarak, ara vermeden sürüyorsa doktora bu konu ile ilgili bilgi verilmelidir. Operasyon sonucunda, belirli seviyelerdeki kanama, ağrı ve şişlikler normal kabul edilse de, beklenmedik durumların oluşma ihtimali göz ardı edilmemelidir. Şişme ve ağrıları en aza indirmek için, buz kompres uygulaması tavsiye edilmektedir. Tedavi süreci için reçete edilen ağrı kesici ve antibiyotik ilaçların reçetede belirtilen dozaj ve zaman bilgilerine uygun ve eksiksiz bir şekilde kullanılması gerekmektedir. 


Gömülü dişler alındıktan sonra hangi konulara dikkat edilmelidir?


Gömülü diş operasyonlarının ardından başlayan tedavi sürecinde yapılacaklar, en az gömülü diş operasyonu kadar önemlidir ve dikkatle uygulanmalıdır. 
Aşağıda açıklanan hususlar, gömülü diş operasyonun ardından hastanın özenle uyması gereken tavsiyelerdir:


•    Operasyon yapılan dişin olduğu bölgeye konulan tampon yaklaşık 30 dakika içinde çıkartılmaktadır. Gerektiğinde tampon yenilenebilir. Aksi doktorunuz tarafından söylenmediği sürece, tamponun yerine hiçbir şey konulmamalıdır. 

•    Şişlikler ve ağrılar operasyon sonrasında normal olmakla birlikte, ilk iki gün boyunca gömülü dişin çekildiği kısma, yaklaşık beşer dakika aralıklarla buz torbası ile dışarıdan soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Bu süre vakaya göre bir haftaya kadar uzayabilmektedir.

•    İlk iki gün içinde, küçük sızıntılar şeklinde kanama olması normaldir. Ancak kanamanın ciddi bir şekilde artarak sürmesi ve şüpheli durumlar oluşması durumunda mutlaka doktora haber verilmesi gerekmektedir.
•    Çekim sonrasındaki doktor tarafından önerilen ağız bakımı özenle yapılmalıdır.
•    Ameliyattan sonra aynı günde yara rahatsız edilmemeli, ağız çalkalanmamalı veya dişler fırçalanmamalıdır. Ertesi gün dişler nazikçe fırçalanabilir.
•    Operasyonun ardından, uyuşukluk geçene kadar, duruma göre 3 veya 4 saat içinde hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Önerilen saatten sonraki süreçte ise birkaç gün yumuşak gıdalar içeren bir diyet uygulanmalı ve çenenin karşı tarafındaki dişler, çiğnemek için kullanılmalıdır.
•    İyileşme sürecini olumsuz etkilemesi ve iltihaplanma riskini arttırması nedeniyle sigara içilmemelidir. Sigara kullanımı söz konusuysa, en az 24 saat ara verilmeli ve alkollü içkilerden de kaçınılmalıdır.
•    Gömülü diş operasyonu sonucunda ağızdaki dikişler, genellikle yedinci günün sonunda alınmaktadır. Bu sürenin sonunda, dikişlerin alınması için doktor ile iletişime geçilebilir. 
•    Kan sulandırıcı ilaçlar tehlikeli olarak görülmektedir. Bu süreçte, kesinlikle hiçbir kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır. 
•    Tedavi sürecinde ağır iş, egzersiz ya da spor yapılmamalıdır.
•    Beklemediğiniz bir durum olduğunda doktorunuza sorularınızı yöneltebilirsiniz.


Dt. Şeyda KIZILIRMAK
Ağustos 2019
 

Diş çekimi yeryüzünde en fazla uygulanan cerrahi prosedürlerden birisidir ve çekimden hemen sonra bile hafif ağrı, kanama ve bir miktar şişlik oluşması normaldir. Diş çekimi sonrası dikkat edeceğiniz bazı küçük hususlar daha büyük komplikasyonların görülmesini azaltabilir. Peki diş çekiminden sonra nelere dikkat etmeliyiz? Ne zaman endişelenmeliyiz? Klinik hekimlerimizin hazırlamış olduğu bu makalede diş çekimi sonrası iyileşme süreci nasıl gerçekleşir, yapılması gerekenler nelerdir, ağrı ve şişlik oluşması ne zaman alveolit iltihap belirtisidir detaylı olarak açıklıyor.

Diş çekimi sonrası normal iyileşme süreci

Diş çekimi sonrası uygulamanız gereken bakım, tek seferde kaç dişin çekildiği, hangi dişin çekildiği ve hangi teknikle çekildiği gibi bir kaç faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Örneğin bazı dişlerin kökleri diğerlerinden daha uzun ve kalın olduğu için çekim yarası daha derinde ve büyüktür. Ayrıca cerrahi çekimlerde operasyon sahası daha geniş olduğu için biraz daha geç iyileşir.

Ancak çekimden sonra yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey kanama pıhtısının yerinde kalmasını sağlamaktır.

Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler

  1. Tamponu 20 dakika boyunca sıkıca ısırın: Diş çekimi sonrası kanama kontrolünün ilk adımı, diş hekiminizin çekim bölgesine yerleştireceği tamponun yaraya uygulayacağı bası ve nihayetinde pıhtılaşmanın başlamasıdır. Tamponun sık aralıklarla değiştirilmesi pıhtılaşma oluşumunu engelleyebileceği için değiştirmekten sakının.
  2. Uyuşukluk geçene kadar bir şeyler yiyip, içmeyin: En az ilk 2 saat boyunca ve uyuşukluk geçene kadar yemek yemekten kaçının. Çekim boşluğuna gıda artıklarının birikmesi ve taze pıhtı dokusunun bozulması iltihap oluşumuna neden olabilir.
  3. Bol bol dinlenin: Çekimi takip eden ilk 24 saat içerisinde bol bol dinlenmeye gayret edin ve böylelikle vücudunuzun iyileşme kapasitesini artırın.
  4. Başınızı yüksekte tutun ve egzersiz yapmayın: Kan basıncının yükselmesi kanamanın artmasına neden olabilir. Bu nedenle ilk bir kaç gün egzersiz yapmayın ve başınızı kalbinizden yüksekte tutun. Gece yatarken iki yastık kullanabilirsiniz.
  5. İlk 24 saat dişlerinizi fırçalamayın ve tükürmemeye çalışın: Tükürme esnasına oluşan vakum etkisi çekim bölgesinde oluşmakta olan pıhtıyı uzaklaştırarak diş çekimi sonrası ağrı ve kanama yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle ilk 24 saat içerisinde tükürüğünüzü ya bir peçeteye usulca akıtın yada yutun.
  6. Çekim bölgesini incelemeyin, kurcalamayın: Pek çok hasta dişini çektirdikten sonra bölgeye bakmak ve kontrol etmek ister, yapmayın. Bölgeyi görmek için yanağınızı çektiğinizde yada ağzınızı çok açtığınızda çekim bölgesindeki diş etleri gerilir ve çekim yarası genişleyerek pıhtının kaviteye tutunmasını zorlaştırır.
  7. Aşırı sıcaktan kaçının: ilk 48 saatte çekim bölgesinin maruz kalacağı sıcaklık şişlik ve ödemin artmasına neden olabilir. Bu nedenle güneşlenmekten ve aşırı sıcak fön makinesi kullanmaktan kaçının.
  8. Diyetinize dikkat edin: Çekimden sonraki ilk 48 saat çok soğuk yada sıcak gıdalar tüketmekten kaçının. Alkol ve asitli gıdalar tüketmeyin. Protezinden zengin, ılık ve yumuşak gıdalar tüketin.
  9. Pipet kullanmaktan kaçının: İçeceklerinizi pipetle tüketmeniz çekim yarasındaki pıhtının kolayca hareket etmesine ve iyileşme dokusunun bozulmasına neden olabilir.
  10. Hekiminizin önerdiği ilaçları kullanın: Bazı cerrahi çekimlerden sonra enfeksiyon profilaksisi amacıyla antibiyotik kullanmanız gerekebilir. İlaçlarınızı almayı ihmal etmeyin.
diş çekimi sonrası ağrı

20lik Diş Çekimi Sonrası Bakım

20lik dişlere genellikle operasyon sonrasında hızlı bir iyileşme sağlanması ve diğer dişlerde meydana getireceği potansiyel sorunların önlenebilmesi amacıyla genç yaşlarda çekilirler.

Yirmilik dişin çenede bulunduğu pozisyona göre açık yada cerrahi çekim ile alınması gerekir.

Operasyon sonrasındaki bakım temel olarak yukarıda anlattığımız önlemleri içerir ancak prosedürün türüne göre iyileşme süresi normal çekimlerden biraz daha uzun zaman alabilir.

Yirmilik diş çekimi ve ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

https://antalyadisklinigi.com/yirmilik-dis/

Diş çekimi sonrası ağrı

Diş çekiminden sonraki ilk bir kaç gün ağrı olması normaldir. Bu tür ağrılar diş çekimi sonrası ağrı kesici kullanımı ile geçer. Ayrıca çekim yapılan bölgeyi soğuk tutmanız ağrı oluşumunu azaltabilir.

Ancak diş çekimini takip eden günlerde ortaya çıkan yada artarak devam eden ağrılar bölgede bir diş apsesi oluşumundan ya da kan pıhtısının kaybolmasından kaynaklı olabilir.

Ağrı kesicilerinde fayda etmediği, aşağıdaki durumlarda diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir:

  • İlk bir hafta sonuna kadar ağrı azalarak kaybolmuyorsa
  • Ağrı, diş çekiminden bir hafta sonra tekrar ortaya çıkmışsa
  • Ağrı ile birlikte ağız kokusu varsa
  • Oluşan şişlik giderek büyüyorsa
diş çekimi sonrası kanama

Diş çekimi sonrası şişlik neden olur?

Diş çekimi sonrası şişlik oluşumu, vücudun çekim yarasını onararak tamir etmesi ve enfeksiyon gelişimini önlemek için oluşturmuş olduğu bir tepki mekanizmasıdır. Yani diş çekimi yapılan bölgenin iyileşmesi için bir miktar şişmesi normaldir. Diş çekiminden hemen sonraki 24 saat içerisinde çekim bölgesinin dışardan buz kompres uygulayarak soğuk tutmanız diş çekimi sonrası şişlik oluşumunu azaltır.

Diş çekiminden sonra iltihap oluşur mu?

Enfeksiyon gelişimi; diş çekimi sonrası en sık görülen komplikasyonlardan birisidir. Basit diş çekimlerinde normal şartlar altında antibiyotik reçete edilmez, ancak ağrıya eşlik eden şişlik ve iltihap belirtileri varsa doktorunuz kullanmanızı isteyebilir. Ağrı ve şişliğin 48 saatten daha uzun sürmesi çekim bölgesinde meydana gelen bir iltihaplanmanın belirtisi olabilir ve doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Diş çekimi sonrası kanama kontrolü

Hastalar genellikle diş çekimi sonrası kanama gördüklerinde endişe kapılarak paniklerler. Özelliklede sızıntı şeklinde akan kan, ağız içerisindeki tükrüğüde kırmızıya boyar ve sanki kişide sanki çok fazla kan kaybı yaşıyormuş endişesi oluşturur. Ancak bu kanamaların çoğunluğu genelde yine hasta tarafından kaynaklanır. Peki diş çekimi sonrası kanama kontrolü için neler yapılmalı:

Steril bir tampon koyun ve sıkıca, yerinden oynatmadan 30 dakika boyunca tutun. Bu süre zarfında iyi baskı yaparsanız çekim bölgesindeki kan pıhtılaşmaya başlar. Tamponu yerinden çıkartırken sağa sola oynatmadan usulca tek seferde çıkarın.

Tükürmekten kesinlikle kaçınmanız gerekir. Siz her tükürdüğünüzde çekim bölgesinden bir miktar kanıda vakum yaparak çekersiniz. Zaten yeni açılmış bir yara, kan henüz pıhtılaşmaya başlarken tükürüğünüz pıhtı tabakasını uzaklaştırır ve bu kısır döngü siz tükürdüğünüz sürece devam eder.

Başınızın altına iki yastık koyun: Başınızı yüksekte tutmak çekim bölgesine doğru olan kan basıncını azaltacak ve kanın daha kolay pıhtılaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca başınızı yüksekte tutmak ağrınızın azalmasınada fayda sağlar.

diş çekimi sonrası şişlik

Hangi problemler daha nadir görülür?

Özellikle azı diş çekimi sonrası çene çıkması, kırılması, kayması, kenetlenmesi, kemik kalması, kök kırılması, boğaz ve baş ağrısı, zonklama gibi problemler nadir de olsa görülebilmektedir. Bu tür bir problemle karşılaşmanız durumunda siz farkında olmasanız bile diş hekiminiz size haber verir.

Ağrı için evde kendiniz ne yapabilirsiniz?

Diş hekiminden çıktıktan sonraki süreçte evde uygulayabileceğiniz küçük önlemler kompolikasyonla karşılaşma riskinizi azaltabilir.

Diş çekimi sonrası ağrı kontrolü için evde:

Ağrı kesici kullanımı: Doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesicilerin kullanımı ağrıyı azaltmaya büyük ölçüde katkıda bulunacaktır. Ancak aspirin gibi kan inceltici ilaçların kullanımı daha fazla kanama oluşmasına neden olabilir.

Buz uygulaması: Temiz bir havlu yada bez içerisine saracağınız buz paketlerini 10-15er dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Soğuk kompres ağrı ve şişlik oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Uzun süreli buz uygulanması ise bölgedeki kan dolaşımını bozabileceği için genel olarak 5-10 dakikada bir 5 dakika ara vermeniz gerekir.

Tuzlu su gargarası: Tuzlu su ile gargara yapmak ağız içerisindeki bakterilerin azaltılmasına yardımcı olur. Ancak tuzlu su gargarasını operasyondan sonraki ilk 24 saat içerisinde uygulamamaya çalışın. Tükürme esnasında pıhtı yerinden oynayabilir.

Soru – Cevap

Diş çekimi sonrası yara ne zaman kapanır?

Çekimden sonraki ilk 3 gün içerisinde yara üzeri pıhtı ve iyileşme dokusu ile tamamen kapanır ve iyileşmenin riskli bölümü geçmiş olur. Çekim bölgesinde kemik oluşumu ise ortalama 30- 40 gün sonra gerçekleşmeye başlar.

Diş çekimi sonrası oluşan beyazlık nedir?

Çekim bölgesinde görülen beyaz renkli doku genellikle iyileşme dokusudur ve iyileşme tamamlandıkça pembe diş eti rengine bürünür.

Diş çekimi sonrası ağrı kaç gün sürer?

Çekimden sonraki ilk bir kaç gün hafif ağrı olması normaldir ve 2-3 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Umarız hazırlamış olduğumuz bu makale, diş çekimi sonrası ağrı, kanama ve şişlik problemlerinizi ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası