sinek ısırığına ne iyi gelir / Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer? (Sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir?) - Sağlık Haberleri

Sinek Isırığına Ne Iyi Gelir

sinek ısırığına ne iyi gelir

'Sivrisinek ısırıklarına ne iyi gelir, kaşıntı ve şişlik nasıl geçer? Sivrisinek ısırmalarında vücuda ne sürülmesi gerekir?' sorularının cevabı araştırılmaya devam ediyor ve özellikle de yaz aylarında açık havada birçok kişinin rahatsız olduğu sivrisinek ısırıkları, gündemde yerini alıyor. İşte evde uygulayacağınız doğal yöntemlerle 'sinek ısırıklarına elveda' demenin yolları...

SİNEK ISIRIĞI NEDEN OLUR, SİVRİSİNEKLER NEDEN ISIRIR?

Sivrisinekler, insanları ısırdıklarında küçük ya da büyük birçok etkiye sebep olabilir. Kaşıntı, şişlik gibi sorunlar önlenebilir olsa da, sivrisineklerin hastalık bulaştırdığı da bilinmektedir. Sivrisinek ısırıkları nadiren ciddi derecede alerjik durumlara sebep olsa da; sivrisinek tarafından ısırılan kişilerde nefes alma güçlüğü, vücudun tamamında gözlemlenen kızarıklıklar, boğazın kapanmaya başlaması gibi ciddi alerjen reaksiyonlar da gözlenebilir. Bu gibi durumlarda en kısa süre içerisinde bir acil servise başvurulması önerilir.

Kaşıntı, şişlik ve kızarıklık gibi durumlar ise evde bulunan malzemelerle kolaylıkla geçirilebilir.

SİVRİSİNEK ISIRIĞI NASIL GEÇER, NE SÜRMEK GEREKİR?

Limon

Sivrisinek ısırıklarının ortaya çıkardığı alerjik reaksiyonu durdurmanın en etkili yollarından biri de limondur. Sivrisinek ısırığının olduğu bölgeye ikiye kesilmiş limonun sulu tarafını sürmeniz yeterli olacaktır.

Bal
Antibakteriyel etkiye sahip balı kaşınan bölgeye uygulayabilirsiniz.

Tuz-Karbonat-Su Karışımı
Bir çay bardağı suyun içine birer çay kaşığı tuz ve karbonat karıştırın ve bu karışımı kaşınan bölgeye bir saat aralıklarla sürebilirsiniz.

Çay poşeti
Sivrisinek ısırığının olduğu bölgede şişkinlik oluşmaya başladıysa soğutulmuş çay poşetlerini bölgenin üzerine uygulayabilirsiniz. Çay poşeti bölgeyi nemlendirerek kaşıntıyı alacaktır.

Aloe vera
Bin bir mucizeye sahip bitki aloe vera sivrisinek kaşıntılarında oldukça etkilidir bu nedenle aloe vera bitkisinin içinden çıkan sıvıyı kaşınan bölgeye sürebilirsiniz.

FesleÄŸen
Sivrisinek ısırığının oluşturduğu kaşıntıdan kurtulmak için taze fesleğen yapraklarını ezerek kaşınan bölgeye uygulayabilirsiniz.

Buz
Sivrisinek ısırığı çok tazeyken bölgeye uygulayacağınız buz kompresi hem şişmeyi önleyecek hem de kaşıntıyı geçirecektir.

  • Isırığın ÅŸiÅŸlik ve kızarıklığa neden olduÄŸu bölgeye kolonya sürülmesi en bilinen yöntemlerden biri olsa da sivrisinek ve böceklerin ısırdığı yere bu tip maddelerin deÄŸdirilmemesi daha doÄŸrudur.
  • SineÄŸin ısırdığı alanı beyaz sabunlu su ile yıkamak ve sonrasında oksijenli su, tuzlu su ya da limon sürülmesi, kaşıntının daha hızlı bir biçimde giderilmesi ve ÅŸiÅŸliÄŸin oluÅŸmaması için etkili olacaktır.

SİVRİSİNEK ISIRIĞI KAÇ GÜNDE GEÇER?

  • Sivrisinek ısırıklarının meydana getirdiÄŸi kızarık ve ÅŸiÅŸlik gibi alerjik belirtiler, kanama ve çürüme gibi deformasyonlar meydana gelmediÄŸi taktirde, 12-36 saat arasında kendiliÄŸinden yok olur.
  • Sivrisinek ısırıklarının olduÄŸu yerdeki ÅŸiÅŸlikleri kaşımak, deride çizilme ve kanamalara yol açabilir. Açık yaradan mikrop kapılarak yaranın enfekte olması, iyileÅŸme süresini daha fazla uzatabilir. Bu nedenle, kaşınma hissi ne kadar güçlü olursa olsun, bölgeyi kaşımadan ve buz, limon, tuzlu su gibi doÄŸal ürünlerle ısırılan yere kompres yapmak, ÅŸiÅŸmiÅŸ ve kızarmış olan bölgeyi temiz tutarak iyileÅŸmesini beklemek daha hızlı sonuç verecektir.
  • Halk arasında yaygın olarak bilinen, sivrisineÄŸin ısırdığı bölgeye sirke, diÅŸ macunu gibi maddelerin sürülmesi, kesinlikle yanlış bir uygulamalardır. Bu tip uygulamalardan mutlak suretle uzak durulması cilt saÄŸlığı açısından önemlidir.
  • Böcek ısırıklarına karşı yatıştırıcı etkiye sahip olduÄŸu bilinen yulaf ezmesini de biraz su ile lapa haline getirerek ısırılan bölgeye maske ÅŸeklinde sürebilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra yıkayıp, cildinize uygun bir nemlendirici uygulayabilirsiniz.

SİVRİSİNEĞİN ISIRDIĞI YER NEDEN KAŞINIR?

Sivrisinekler, ısırdıkları bölgeye ısırmaksızın sahip oldukları iğneleri ile uyuşturucu bir madde enjekte ederler. Bu maddenin vücuda girmesi ile birlikte sivrisinek ısırığı bir süre hissedilmez fakat uyuşturan maddenin etkisinin geçmesiyle birlikte kaşıntı başlar.

SİVRİSİNEK ISIRIĞINI ÖNLEMEK İÇİN NE KULLANILIR, NE YAPMAK GEREKİR?

  • Lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeÄŸi, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soÄŸan, sirke, biberiye kokularını sevmeyen sivrisinekler, bu kokuların olduÄŸu yere gelmez.
  • Sivrisinekler daha çok koyu renkleri tercih eder. Sivrisinekler koyu renkleri kendi özel alanları gibi gördükleri için koyu renkli elbiseler giyen kiÅŸilerin yanına daha çok uÄŸrar.
  • Sivrisinekler daha çok terli olan vücutlara ve ayak kokusu problemi yaÅŸayan kiÅŸilere geldiÄŸi için yatmadan önce duÅŸ almak bu konuda etkili olabilir.
Süper Lig devinden Müller bombası!
F.Bahçe'den transferde G.Saray taktiÄŸi!

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Genellikle yaz dönemlerinde ortaya çıkan sivrisinekler pek çok kişinin kabusu haline geliyor. Sivrisinek ısırığı sonrası meydana gelen kaşıntı ve şişlikler kişilerin gündelik hayatını da olumsuz etkiliyor. Deniz veya su birikintilerinin bulunduğu bölgelerde artan sivrisinekler, kaşıntılı ısırıklarından, bazı hastalıklara kadar, ufak veya büyük pek çok probleme zemin hazırlayabiliyor.

Sivrisinek Isırığı Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Sivrisinek ısırdığı zaman kan emmek için hortum kullanıp, deriyi deler. Sivrisinek beslendiği sırada cilde tükürük enjekte etmektedir. Bedenini salyaya tepki vermesi şişmeye ve kaşınmaya neden olmaktadır. Bazı kişilerin bedeni, bir ısırık ya da ısırmalara sadece ufak bir tepki gösterirken, diğer kişiler daha kuvvetli tepki gösterir verilen bu tepkiler sonucunda şişlik, ağrı, kızarma oluşur.
Sivrisinek ısırık belirtilerini şu şekilde sıralanabilir;

  • Isırdıktan bir süre sonra meydana gelen kabarıklık
  • Ufak kabarcıklar
  • Çürümüş gibi görünmekte olan koyu lekeler
  • Geniş bir şişkinlik ve kızarma
  • Düşük derecede ateşlenme
  • Kurdeşen
  • Şişkin lenf düğümleri

Sivrisinek Isırdığı Zaman Ne Olur?

Pek çok kişi sivrisinekler tarafından ısırılmaktadır. Sivrisinek ısırıkları herkesi çeşitli biçimde etkilemektedir. Sivrisinekler ısırdıkları zaman, organizmadan bir taraftan kan alırken bir taraftan da tükürüklerinin bir bölümünü de organizmaya enjekte ederler. Sivrisinek salivasında antikoagülan ve yabancı proteinler bulunur. Bu yabancı proteinler, vücudun bağışıklık sistemini tetikler. Bunun sonucunda vücudun bağışıklık sistemi, beyaz kan hücrelerinin etkilenen bölgeye ulaşmasına yardımcı bir bileşen olan histamin salgılar. Histamin, vücudun yabancı maddelere karşı savaşması için gerekli olmasına rağmen, kaşıntı, iltihaplanma ve şişmeye neden olan bir maddedir. 
Erkek ve dişi sivrisinekler, bitki nektarları ve su ile beslenmelerini gerçekleştirir. Ancak dişi sivrisinekler üremek adına diyetlerinde kana muhtaçtırlar. Bu yüzden yalnızca dişi olan sivrisinekler bireyleri ısırır. Sivrisinek ısırıkları çok ender olarak önemli alerjik durumlar oluşturmaktadır. Ender gözlemlenen bu alerjik durumlarda, nefes almada zorluk, tüm bedende gözlemlenen kızarma, boğazın kapanması gibi bir his gözlemleniyorsa, en kısa zamanda acil servise gidilmelidir. Sivrisinek ısırdıktan sonra yüksek ateş eklemlerde şişkinlik gibi semptomların olması, alerji sebebiyle olmaz, sivrisineklerin taşımakta olduğu rahatsızlıklar sebebiyle görülmektedir. Böyle bir problemde de zaman kaybetmeden bir sağlık kurumuna danışılması gerekmektedir.

Sivrisinekten Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Sivrisineğin bireyle teması yaklaşık olarak 6 dakika sürmektedir. Normal zamanlarda sivrisinek ısırmasının semptomları bireye temastan sonraki ilk 48 saat içinde gözlemlenir. İlk etapta küçük kırmızı bir nokta oluşur ve ardından kaşıntı ile bu kısımda ödem oluşabilir. Sivrisinekten korunma yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Uyku esnasında imkan dahilinde uzun kıyafetler tercih edilebilir.
  • Sivrisinek kovuculardan destek alınabilir.
  • Siyah giysiler giyilmemelidir.
  • Terli ve nemli olunmamalıdır.
  • Gece ve sabah vakitlerinde dışarıda fazla vakit geçirilmemelidir.
  • Camlara sivrisineklerin eve girmesini önlemek için tül takılabilir.

Sivrisinek Isırığı Şişliği Nasıl Geçer?

Sivrisinek ısırığı yolu ile geçen rahatsızlıklar için tedavi veya engelleyici aşılar şimdilik gelişmiş durumda değildir. Genel olarak gelişmekte olan semptomların azalmasına yol açan bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Yalnızca sarı humma mikrobuna karşı aşı geliştirilmiştir.

Sivrisinek Isırdığında Ne Yapmalı?

Sivrisinekler kaşıntı yaptığı zaman, eczanelerde satılmakta olan ve cilt yüzeyine uygulanmış olan topikal anti-histaminik kremler, kaşıntı önleyen kremler kullanılabilir. Kaşıntıyı aza indirmek için sivrisineğin ısırdığı bölgeye buz da uygulanmaktadır.

Sivri Sinek Isırığına Hangi Krem İyi Gelir?

Böcek, sivrisinek ısırıklarının ardından meydana gelen kaşıntı ve kızarıklığın geçmesi için eczane tarafından önerilmekte olan topikal anti-histaminik kremler kullanılabilir.

Sivrisinek Isırığı Ne Zaman Tehlikelidir?

Ceviz kabuğundan daha büyük sivrisinek ısırıkları ile oluşan kaşıntı hissi daha geniş bir bölgededir. Isırığın etrafında morarma, sivrisinek ısırığının olduğu bölgenin fazla şişmesi sonucu oluşan tehlikeli durumlar yaşanabilir.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2023

Yayınlama Tarihi: 06 Eylül 2022

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır