vesbe hisse yorum / VESBE Hisse Fiyatları VESTEL BEYAZ ESYA Hisse Detayları

Vesbe Hisse Yorum

vesbe hisse yorum

MÜŞTERİLERE VE POTANSİYEL MÜŞTERİLERE AİT KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN AYDINLATMA METNİ

Bu aydınlatma metni (“Aydınlatma Metni”), veri sorumlusu sıfatıyla Ata Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. (“Ata Yatırım”) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ ile diğer ilgili mevzuat gereğince ilgili kişi olarak müşteri ve potansiyel müşterilerimizi işlenen kişisel verilerine ilişkin aydınlatmak amacıyla hazırlanmıştır.

1. İŞLENEN KİŞİSEL VERİLERİNİZ

a. Potansiyel Müşteri Olarak İşlenen Kişisel Verileriniz

Ata Yatırım’a funduszeue.info veya funduszeue.info adreslerinde bulunan hesap açma talep formlarını doldurduğunuzda, bu formlarda Ata Yatırım’a iletmiş olduğunuz aşağıda sayılan kişisel verileriniz Ata Yatırım tarafından sizinle hesap açılması için iletişime geçilmesi amacıyla işlenecektir.

Kişisel verilerinizin toplanma yöntemi, işlenme amaçları ve hukuki sebebine ilişkin detaylı bilgiye 2 numaralı başlıktan ulaşabilirsiniz.

KimlikAd-soyad, baba adı, doğum yılı, TC kimlik no/pasaport no/yabancı kimlik no.
İletişimE-posta adresi, cep telefonu numarası.
Müşteri İşlemMüşteri temsilcisi ile yapılan görüşmeye ait ses kayıtları.

b. Müşteri Olarak İşlenen Kişisel Verileriniz

Müşteri temsilcisi ile yaptığınız görüşme sonrasında belirttiğiniz adresinize müşteri sözleşmesi gönderilmesinden itibaren ise müşteri olarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Müşteri olduğuzunda aşağıda belirtilen verileriniz, Ata Yatırım hizmetlerinin sunulması ve Ata Yatırım’ın hukuki yükümlülüklerinin yerine getirebilmesi amaçlarıyla, sözleşmenin kurulması ve ifası için zorunlu olması ve Ata Yatırım’ın hukuki yükümlülüklerini yerine getirmesi için zorunlu olması hukuki dayanakları ile Ata Yatırım tarafından kısmen veya tamamen otomatik yollarla işlenecektir. Kişisel verilerinizin toplanma yöntemi, işlenme amaçları ve hukuki sebebine ilişkin detaylı bilgiye 2 numaralı başlıktan ulaşabilirsiniz.

İşlenen kişisel verileriniz aşağıda belirtilmektedir:

KimlikAd-soyad, anne - baba adı, anne kızlık soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, medeni hali, nüfus cüzdanı seri sıra no, tc kimlik no, pasaport bilgileri.
PazarlamaAnketlere verilen yanıtlar, websitesi ve mobil uygulama çerez kayıtları.
İşlem GüvenliğiIP adresi bilgileri, internet sitesi/mobil uygulama giriş-çıkış ve işlem bilgileri, şifre ve parola bilgileri.
Müşteri İşlemMüşteri temsilcisi ile yapılan görüşmelere ait ses kayıtları, fatura, senet, çek bilgileri, işlem talepleriniz, hesap bilgileriniz.
Görsel ve İşitsel KayıtlarFotoğraf (kimlik belgesi fotokopisi dolayısıyla)
FinansKredi notu, yatırımcı risk değerlendirmesi, malvarlığı bilgileri, yatırım portföy bilgileri.

c. Tarafınıza Ticari Elektronik İleti Gönderilmesi Kapsamında İşlenen Kişisel Verileriniz

Müşteri hesap talep formunu doldurduğunuzda eğer Ata Yatırım’dan ticari elektronik ileti almayı tercih ettiğinizi bize iletirseniz, yukarıda belirtilen müşteri/potansiyel müşteri kişisel verileriniz aynı zamanda tarafınıza tercih ettiğiniz kanallardan bülten gönderilmesi yoluyla reklam/kampanya/promosyon süreçlerinin yürütülmesi amacıyla da Ata Yatırım tarafından işlenecek ve aynı amacın gerçekleştirilmesi için tedarikçilerimize aktarılacaktır. Ticari elektronik ileti kapsamında tarafınıza gönderilen (Ata Yatırım’ın tabi olduğu mevzuatta zorunlu bildirim addedilmeyen) iletilerden her zaman vazgeçebilirsiniz. Ticari elektronik ileti almak istemediğinizi bize iletmeniz halinde bu talebinizin Ata Yatırım tarafından işleme konulmasından itibaren kişisel verileriniz artık bu amaçla işlenmeyecektir.

d. Uzaktan Görüntülü Hesap Açımı Kapsamında İşlenen Kişisel Verileriniz

Ata Yatırım, mobil uygulama üzürinden müşteri olma ve müşteri işlemlerini yürütme imkanını tanımaktadır. Ata Yatırım bu süreçlerde müşteri kimliğinin tespiti amacıyla ve mevzuattan kaynaklı yükümlülükleri yerine getirmek için “Aracı Kurumlar ve Portföy Yönetim Şirketleri Tarafından Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Tebliğ”ine uygun olarak, tarafınıza ait kimlik bilgilerini, işlem güvenliği bilgilerini, görüntülü görüşme görüntü ve ses kayıtlarını otomatik ve kısmen otomatik yollarla işler. Bu veriler veri işleme faaliyetinin “veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması” ve “bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması” hukuki dayanakları ile işlenecektir. Ayrıca mevzuatça belirlenmiş şartlara uygun olarak, kimlik tespitinin yapılabilmesi amacıyla tarafınıza ait biyometrik veriler de bu konuda verdiğiniz açık rızanıza dayanarak işlenecektir.

Görüntülü görüşme kapsamında elde edilen ve işlenen verileriniz, bu hizmetin sunulabilmesi amacıyla hizmet aldığımız altyapı sağlayıcılarımıza ve kanuni talep ve yükümlülüklere istinaden yetkili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılabilecektir.

Uzaktan görüntülü hesap açımı kapsamında işlenen verilerinize ilişkin tablo şu şekildedir:

KimlikKimlik Bilgileri
İşlem GüvenliğiIP adresi bilgileri, internet sitesi/mobil uygulama giriş-çıkış ve işlem bilgileri, şifre ve parola bilgileri.
Müşteri İşlemMüşteri temsilcisi ile yapılan görüşmelere ait ses-görüntü kayıtları, işlem talepleriniz, hesap bilgileriniz.
Görsel ve İşitsel KayıtlarFotoğraf, görüntü ve ses kaydı
Biyometrik VeriBiyometrik Veriler

2. KİŞİSEL VERİLERİNİZİN TOPLANMA YÖNTEMİ, İŞLENME AMAÇLARI VE HUKUKİ SEBEBİ

Ata Yatırım tarafından işlenen kişisel veriler, funduszeue.info ve funduszeue.info websiteleri üzerindeki kayıt formlarından bize ilettiğiniz veriler ile hesap açılması ve hesabınızda müşteri temsilciniz yoluyla veya websitemiz ve/veya mobil uygulamamız üzerinden kendiniz yaptığınız işlemler kapsamında tamamen ve kısmen otomatik yollarla oluşturulan verilerden ve kredi notu gibi bu konuda mevzuat ile yetkilendirilmiş kuruluşlardan elde ettiğimiz verilerden oluşmaktadır.

Kişisel verileriniz, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 5. maddesinin 1. fıkrasına dayanarak açık rızanızın alınarak veya Kanunun 5. maddesinin 2. fıkrasınında belirtilen “bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması”, “veri sorumlusunun hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için zorunlu olması” veya “ilgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması” hukuki sebeplerinden birine dayanarak işlenmektedir.

3. KİŞİSEL VERİLERİNİZİN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE AKTARIMI

Kişisel verileriniz, yalnız bu Aydınlatma Metni’nde belirtilen işleme amaçlarının gerçekleştirilmesi ile sınırlı olacak şekilde yurt içindeki gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişileri, hissedarlar, iş ortakları, Ata Holding grup şirketleri, tedarikçiler ve yetkili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılır.

Müşterilerimize ait herhangi bir kişisel verinin bilginiz ve açık rızanız olmaksızın yurt dışındaki üçüncü kişiler ile paylaşımı söz konusu değildir. Kişisel verilerinizin yurt dışındaki üçüncü kişiler ile paylaşımı ancak işleme amaçlarıyla sınırlı olmak kaydıyla ve açık rızanız alınarak yapılabilir. Yurtdışı piyasalarda işlem yapmak istediğinizde yurtdışına aktarılan verilerinizle ilgili detaylı bilgilendirme ayrıca yapılmaktadır.

Yukarıda belirtilenlere ek olarak, Ata Yatırım’a doğrudan ilettiğiniz tercihinize göre, ad-soyad, telefon numarası ve e-posta adresi bilgileriniz, Ata Portföy Yönetimi A.Ş.’ye (“Ata Portföy”) bu yöndeki açık rızanıza istinaden müşteri ilişkileri yönetimi süreçlerinin yürütülmesi amacıyla Ata Yatırım tarafından aktarılacaktır. Söz konusu aktarım sonrasında Ata Portföy bünyesinde yatırımcı hesabınızın açılması ve yatırım süreçlerinizin yürütülmesi işlemleri ile ilgili Ata Portföy tarafından aranabilir veya Ata Portföy’den ileti alabilirsiniz. Aktarım sonrasında bu süreçle ilgili olarak Ata Yatırım’ın veri sorumluluğu sona ermektedir. Bu süreçle ilgili olarak ilgili kişi haklarınızı Ata Portföy nezdinde kullanmanız gereklidir.

4. İLGİLİ KİŞİ OLARAK HAKLARINIZIN KULLANILMASI

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11’inci maddesi kapsamındaki taleplerinizi, Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğe uygun bir şekilde internet sitemizde bulunan İlgili Kişi Başvuru Formunu doldurarak Ata Yatırım’a iletebilirsiniz.

Vestel Beyaz Eşya VESBE Hisse Analiz ve Yorumları

Vestel Beyaz Eşya VESBE hisse senedi ile ilgili tüm güncel hisse analiz, haber,rapor ve hisse yorumlarını aşağıda sıralı halde bulabilirsiniz. Kurum ve uzmanların VESBE ile ilgili çıkmış tüm hisse analiz ve yorumlarını, haber,veri ve raporları bu sayfadan takip edebilirsiniz.

Deniz Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Şirket Ziyaret Notu

26 Mayıs tarihinde Vestel Beyaz Eşya’nın üretim tesislerine yerinde şirket ziyareti düzenledik. Vestel Beyaz Eşya’yı i) gelecek kapasite artışı ii) güçlü büyümesini sürdürmesi iii) döviz bazlı gelir ve sağlıklı bilanço yapısı iv) düzenli temettü ödemeleri dolayısıyla beğeniyoruz. Şirket ziyaretimizden derlediğimiz önemli notlar aşağıda yer almaktadır.

Vestel Beyaz Eşya, daha önce yurt dışı hasılatını ürünler Vestel Ticaret A.Ş.’ye teslim edildiğinde muhasebeleştirirken, yeni modelde nihai müşteriye teslimat gerçekleştirildiğinde muhasebeleştirmektedir. Söz konusu model değişikliği nedeniyle, milyon TL tutarındaki hasılat nihai müşterilere teslim şartları 31 Mart tarihi itibariyle henüz oluşmadığından Şirket’in 31 Mart finansal tablolarında muhasebeleştirilmemiş ve 2Ç22’ye ertelenmiştir.

Şirket’in faaliyet giderleri/satışlar oranı 1Ç22’de yıllık 4,1 puan artarak %7,2’ye yükselmiştir. Özellikle değişen model sonrasında Vestel Ticaret tarafından üstlenilen ve müşterilerden tahsil edilen nakliye ve sigorta gibi yurt dışı satış işlemlerine ilişkin giderlerin Vestel Ticaret tarafından Vestel Beyaz Eşya’ya yansıtılmaya başlanmış olması etkili oldu.

Şirket’in A markalı müşteri portföyünü genişletmesi ve pazar payı kazanımları beraberinde ihracatın toplam gelirler içerisindeki payını artıracağını düşünüyoruz. ’deki ihracatın payı %78, ’deki payı %77 seviyesinde bulunuyor.

Vestel Beyaz Eşya, yıl sonunda 3 yıllık yeni bir yatırım programı açıklamıştı. Şirket’in üretim tesislerinin bulunduğu Manisa’daki Vestel City’de gerçekleştirilecek, ana ürün gruplarını kapsayacak ve üç yıl içinde kademeli olarak devreye alınacak yatırımlarla üretim kapasitesinin %52 oranında artırılması planlanmaktadır. Bu yılın sonuna kadar bulaşık ve çamaşır makineleri ile pişirici cihazlar tarafındaki ilk etap yatırımların tamamlanması ve 1Ç22’de devreye giren ek buzdolabı yatırımı ile kapasitenin 16 milyon adede ulaşması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Şirket, yatırım kapsamında kullanılacak ,8 milyon TL bedel ile metrekarelik yeni arsa satın alımı da gerçekleştirmişti.

Son 2 çeyrektir azalış gösteren net işletme sermayesi ihtiyacında önümüzdeki dönemde normalleşme olabilir. Diğer yandan, devam eden yatırımlara rağmen son yıllarla uyumlu şekilde Şirket’in temettü politikasını sürdürmesini bekliyoruz.

Mart sonu itibariyle Şirket’in net borç pozisyonu milyon TL ( yıl sonu: milyon TL), net borç/FAVÖK rasyosu da 1,0x ile makul seviyelerde bulunmaktadır. Net borçta yaşanan artışa karşılık Mart sonu itibariyle Şirket’in Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den milyon TL tutarında kısa vadeli alacağının bulunduğunun altını çizmek isteriz. Ek olarak, Şirket yönetimi net borç/FAVÖK rasyosunda 1,0x-1,5x aralığının korunmasının planlandığını belirtti.

Genel değerlendirme: VESBE hissesini 15 Nisan tarihinden bu yana Döngüsel Portföyümüzde taşımayı sürdürdüğümüzü belirtmek isteriz. Hisse, yılbaşından itibaren BIST Endeksi’nin %8 gerisinde kalmıştır. Geriye dönük 12 aylık verilere göre 8,4x F/K ve 6,2x FD/FAVÖK çarpanlarından işlem görmektedir.

Ak Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç22

Vestel Beyaz 1Ç22’de beklentilerin üzerinde mn TL net kar (+84% YoY) açıkladı (AK tahmini: mn TL ve Piyasa: mn TL). Beklentilerimizin altında gerçekleşen kur farkı gelirleri ve 8mn TL’lik net vergi geliri net kar tarafında görülen sapmanın temel sebepleri oldu. Operasyonel sonuçlar ise artan ertelenmiş gelirler sebebiyle beklentimizin hafif altında kaldı. Şirket, pazarlama ve satış faaliyetlerini yürüten Vestel Ticaret A.Ş. ile yılbaşından itibaren geçerli olacak şekilde aracılı ihracat modeline geçti. Buna göre, daha önce Vestel Ticaret’e satış gerçekleştiren şirket, yeni modelde ihracat kaynaklı giderleri üstlenerek son müşteriye ürün teslimi sonrası gelir kaydetmeye başladı. İhracat giderlerindeki artış satış fiyatlarına yansıtıldı. Dolayısıyla şirket FAVÖK tarafında yeni model kaynaklı bir etki beklenmiyor.

Vestel Ticaret’e ödenen komisyon oranındaki azalma kaynaklı ise olumlu FAVÖK katkısı bekleniyor (ihracat kaynaklı tüm giderlerin satış fiyatlarına yansıtıldığı durumda). 1Ç22 satış gelirleri beklentilerin altında yıllık %82 artışla 5,42 milyar TL oldu (Ak Yatırım: 6,21mlyr TL; Piyasa: 10,48mlyr TL). Yeni model atlında mn’lik ihracat geliri, ürünler nihai müşteriye teslim edilmediği için ertelenmiş gelirler altında kaydedildi ve 2Ç22’ye sarktı. Vestel Beyaz’ın Türkiye satış gelirleri (%30 ciro payı) yıllık % artış gösterdi. İç pazardaki %9’luk daralmaya karşın, şirketin satış hacmi orta tek haneli artış gösterdi. İhracat gelirleri, çoğunlukla pozitif kur etkisinden kaynaklı 1Ç22’de yıllık %66 artış gösterdi. Ertelenmiş gelirler ihracat tarafındaki görece zayıf performansın ve beklenti altında kalan cironun temel sebebi.

1Ç22 FAVÖK beklentilerin hafif altında yıllık bazda %75’lik artışla mn TL’ye yükseldi. Öngörülerimizin altında kalan satışlar burada sapmanın temel sebebi. FAVÖK marjı, 1Ç21’in görece yüksek bazından yıllık 0,6 puan azalışla, %15,8 oldu. Artan hammadde fiyatları ve maliyet enflasyonu, fiyat artışları ve Rusya-Ukrayna savaşı öncesi görece uygun şartlarda yapılan hammadde tedarik sözleşmeleriyle dengelendi. İşletme sermayesinin satışlara oranı 4Ç21’deki %12,1’den 1Ç22’de %9,4’e geriledi. Daha yüksek hammadde fiyatları ve devam eden küresel tedarik zinciri ve lojistik kısıtlamalar nedeniyle stoklardaki artış, artan ticari borç vadeleriyle dengelenmiş gözüküyor. Vestel Elektronik’ten (VESTL TI) net alacakları ile düzeltilmiş net borç, işletme sermayesindeki iyileşme neticesinde mn TL’ye geriledi ( net borç: mn TL). Diğer yandan şirketin Vestel’den ticari olmayan net alacakları ’deki 14mn TL’den, 1Ç22’de mn TL’ye yükseldi.

Yorum: Sonuçlara piyasa tepkisinin grup içi artan alacak nedeniyle nötr olmasını bekliyoruz. Güçlü nakit akışı ve karlılık 1Ç22 sonuçlarında pozitif gördüğümüz noktalar. Vestel Beyaz için 12 aylık hedef fiyatımızı yeni makro tahminlerimiz ve 1Q22 gerçekleşmeleriyle güncelledik. Şirket için hedef fiyatımızı 14,0 TL’ye revize ediyoruz ve tavsiyemizi Endeksin Üzerinde Getiri olarak güncelliyoruz (önceki: Gözden Geçiriliyor). Şirket tahminlerimize göre 3,7x F/FAVÖK çarpanıyla (temettüye göre düzeltilmiş) uluslararası benzer şirketlere kıyasla %43 iskonto ile işlem görüyor.

Oyak Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç22

Vestel Beyaz Eşya, 1Ç22’de y/y %84 yükselişle, ortalama beklentinin %11 üzerinde mn TL net kâr açıkladı. İki kurumun katıldığı beklenti anketinde ortalama beklenti mn TL idi. (Katılımcı 1: mn TL – Katılımcı 2: mn TL) Satışlar ve FAVÖK beklentilerin sırasıyla %10 ve %6 altında geldi. Ancak FAVÖK marjı beklentilerin hafif üstünde gerçekleşti. Hammadde maliyetlerindeki artışa rağmen brüt kârlılık % ile güçlü seyrederken, faaliyet giderlerinde Nakliye, Dağıtım ve Depolama Giderleri’ndeki y/y %’lık yükseliş dikkat çekti ve operasyonel marjlar üzerindeki baskının ana sebebi oldu.

Bu çeyrekte azalan işletme sermayesi ihtiyacının da etkisiyle mn TL’lik serbest nakit akışı üretildi (y/y: +%). Net Borç ç/ç %’lük artışla mr TL’ye çıkarken, Net Borç/FAVÖK rasyosu ise x seviyesine yükseldi. Sonuçları kısa vadede nötr olarak değerlendiriyoruz. Son yıllardaki bilanço büyümesi daha çok TL’deki değer kaybından ve hafif ölçüde kapasite artışından/ürün mix’inden kaynaklansa da; Şirket’in yatırım planının (yaklaşık mn EUR) yıl sonundan itibaren getireceği %50’ye yakın ek kapasiteye ve KKO’ya bağlı uzun vade hacimsel büyüme beklentisinin Şirket hisse fiyatlaması için ana katalist olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Son olaraksa; hatırlanacağı üzere Şirket 30 Haziran ’de ödenmek üzere TL/hisse temettü teklifi (Toplam: mr TL) yapmıştı.

Tacirler Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç22

Şirket, 1Ç22 sonuçlarını ,8 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerindedir. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %84 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %39 arttı. Net satışlar milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %82 arttı. Açıklanan net satış rakamı piyasa beklentisi olan milyon TL’nin altında gerçekleşti. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %12 azalış kaydetti ve net satışlardaki payı %70 oldu. (1Ç %77) Şirket, 1Ç22’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %75 artış gösterdi. Açıklanan FAVÖK rakamı piyasa beklentisi olan milyon TL’nin altında gerçekleşti. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 63 baz puan azalarak %16 oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan arttı ve %21 olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, baz puan arttı ve %7,2 olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise ,2 milyon TL (1Ç ,0 milyon TL ve 4Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı %9,4 (1Ç %13,4 ve 4Ç 12,1%) olarak kaydedildi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde % artarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu 1,0 olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu 0,5 olarak kaydedilmiştir. En son kapanış fiyatına göre, şirket 8,3 F/K çarpanından ve 6,1 FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

Deniz Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç21

4Ç21’de beklentilerle uyumlu operasyonel sonuçlar, beklentilerin üzerinde net kar / Değerlendirme: Sınırlı olumlu / Vestel Beyaz Eşya 4Ç21’de milyon TL satış geliri (Konsensus: milyon TL / Deniz Yatırım: milyon TL), milyon TL FAVÖK (Konsensus: milyon TL / Deniz Yatırım: milyon TL) ve milyon TL net kar (Konsensus: milyon TL / Deniz Yatırım: milyon TL) açıkladı. Şirket’in 4Ç21 FAVÖK rakamı beklentilerle uyumlu gelirken net kar rakamı ertelenmiş vergi gelirleri kalemindeki artışla beklentilerin üzerinde açıklanmıştır. Bu çerçevede sonuçların hisse performansı üzerinde sınırlı olumlu bir etki yaratacağı düşüncesindeyiz.

Vestel Beyaz Eşya’nın 4Ç21’de yurt içi satış gelirleri %32, yurt dışı satışları da kurun verdiği pozitif destek ile %50 büyüme göstermiş olup toplam satışları yıllık bazda %46 artarak milyon TL’ye yükselmiştir. Satış gelirlerinin içindeki yurt içi ve yurt dışı satışların payı sırasıyla %18 ve %82 olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK yıllık %21 artışla milyon TL seviyesine yükseldi. FAVÖK marjı ise yıllık 3,6 puan azalışla %18,0 seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjında yaşanan daralmada artan enerji maliyetleri ve tedarik zincirinde yaşanan aksamaların etkili olduğunu tahmin ediyoruz.

Şirket, 4Ç21’de faiz ve kur farkı giderleri ağırlıklı olmak üzere milyon TL net finansman gideri kaydetti. Böylece, net kar rakamı yıllık %33 azalarak milyon TL seviyesine düşüş kaydetti. sonu itibariyle Şirket’in milyon TL net borç pozisyonu bulunmaktadır (3Ç21 sonu: 1, milyon TL). Net Borç / FAVÖK oranının sonu itibariyle 0,5x ile oldukça düşük bir seviyede olduğunu belirtmek gerekiyor.

Hatırlatmak gerekirse Şirket, yılsonunda 3 yıllık yeni bir yatırım programı açıkladı. Yönetim, Manisa fabrikasında yapılacak olan milyon Euro yatırımla bu süre sonunda kapasitenin %52 artmasını planlamaktadır.

Genel değerlendirme: İhracat tarafında talepte artış ve kurun verdiği destek ciro ve FAVÖK’ü pozitif etkilemeye devam ediyor. Ayrıca, yeni yatırım planı ile kapasite kullanım oranını arttırması ve yüksek verimliliği olan temettü şirketi olması da Şirket’in beğendiğimiz noktaları olarak ön plana çıkıyor. Hisse, yılbaşından itibaren BIST Endeksi’nin %14 gerisinde kalmıştır. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 7,4x F/K ve 5,0x FD/FAVÖK çarpanlarından işlem görmektedir.

Tacirler Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç21

VESBE – Şirket, 4Ç21 sonuçlarını ,3 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerindedir. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %33 azalırken, çeyreksel bazda ise, yüzde %49 arttı. Net satışlar milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %46 arttı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %5 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %83 oldu. (4Ç %81) Şirket, 4Ç21’de ,6 milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %21,5 artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan azalarak %18,0 oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan azaldı ve %19 olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 39 baz puan arttı ve %03 olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (4Ç milyon TL ve 3Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı %14,7 (4Ç %23,1 ve 3Ç 15%) olarak kaydedildi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %6 artarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu 0,5 olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu 0,2 olarak kaydedilmiştir. En son kapanış fiyatına göre, şirket 6,5 F/K çarpanından ve 5,3 FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

Ak Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç21

Vestel Beyaz Eşya 4Ç21’de beklentilerin üzerinde mn TL net kar açıkladı (Ak Yatırım: mn TL; Piyasa: mn TL). mn TL’lik net vergi geliri net kar tarafında olumlu ayrışmanın temel sebebi olarak ön plana çıkıyor. Satışlar 4Ç21’de yıllık %46 artarak 4,mn TL’ye yükseldi (Ak Yatırım: 5,mn TL; Piyasa: 5,mn TL). İhracatın toplam satışları içindeki payı %82 seviyesine yükseldi. 4Ç21 FAVÖK bizim beklentimiz mn TL’ye büyük ölçüde paralel ancak piyasa beklentisi mn TL’nin hafif altında mn oldu. FAVÖK marjı geçtiğimiz yılın oldukça yüksek bazından 3,6 puan gerileyerek %18,0 oldu. Çeyreksel bazda ise FAVÖK marjı 7,1 puan artış gösterdi. Kur etkisi karlılık artışında temel faktör olarak ön plana çıkıyor. Şirket’in faaliyetlerinden nakit akışı işletme sermayesindeki iyileşmeye bağlı olarak mn TL’ye yükseldi (4Ç mn TL). Net işletme sermayesinin satışlara oranı %14,9’dan, %12,1’e geriledi. Net borç kur etkisine rağmen 1,2mlyr TL’de büyük ölçüde yatay seyretti. 4Ç21 FAVÖK piyasa beklentisinin hafif altında kalsa da güçlü nakit yaratımını olumlu olarak değerlendiriyoruz. Şirket için hedef fiyat ve tavsiyemiz gözden geçiriliyor.

Ziraat Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç21

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirketin yılı 4. çeyrek net dönem karı ,3mn TL olarak açıklanmıştır. Piyasa beklentisi mn TL idi. 4Ç’de Şirket ,4mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %45,9 oranında artarak mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %51,4 oranında artan Şirket’in 4Ç’deki brüt karı da geçen yılın 4. çeyreğine göre %26,1 oranında artmış ve ,7mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı 3 puan düşüşle %19’u göstermiştir.

Operasyonel giderleri %66,7 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden ,8mn TL net gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %11,7 oranında azalmış ve ,6mn TL olmuştur. FAVÖK ise %21,5 artışla ,6mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı da yıllık olarak 3,6 puan gerilemeyle %18 olmuştur. Finansman tarafında ise ,7mn TL net gider kaydedilmiştir. 4Ç’de 64,7mn TL net finansman gideri kaydedilmişti. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar ,9mn TL olmuştur. ,4mn TL vergi geliri sonrası şirketin net dönem karı ,3mn TL olmuştur. İlgili dönemin net kar marjı da 10 puan azalışla %8,4 olarak gerçekleşmiştir. 4. çeyrek karıyla birlikte yılı net dönem karı %14,1 artışla mn TL’ye ulaşmıştır.

Oyak Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç21

VESBE; 3Ç21 net rakamı beklentilerin hafif altında geldi / sınırlı olumsuz / Vestel Beyaz Eşya 3Ç21’de milyon TL satış geliri (Konsensus: milyon TL / Deniz Yatırım: milyon TL), milyon TL FAVÖK (Konsensus: milyon TL / Deniz Yatırım: milyon TL) ve milyon TL net kar (Konsensus: milyon TL / Deniz Yatırım: milyon TL) açıkladı. Şirket’in 3Ç21 FAVÖK rakamı beklentilerle uyumlu gerçekleşirken, net kar rakamı beklentinin hafif altında gelmiştir. Net kar rakamının beklentilerin hafif altında gerçekleştiği dikkate alındığında sonuçların hisse performansı üzerinde sınırlı olumsuz bir etki yaratacağı düşüncesindeyiz.

Vestel Beyaz Eşya’nın 3Ç21’de yurt içi satış gelirleri %53, yurt dışı satışları da kurun verdiği pozitif destek ile %57 büyüme göstermiş olup toplam satışları yıllık bazda %55 artarak milyon TL’ye yükselmiştir. 3Ç21’de brüt kar rakamı, satışlardaki büyümeye karşılık ham madde fiyatlarındaki artış ile marjlarda görülen zayıflama beraberinde yıllık bazda %16 azalış gösterdi ve FAVÖK rakamının da yıllık bazda azalmasının ana nedeni oldu. FAVÖK yıllık %19 azalışla milyon TL seviyesine geriledi. FAVÖK marjı da yıllık 10,0 puan azalışla %10,9 seviyesinde gerçekleşti.

Şirket, 3Ç21’de faiz giderleri ağırlıklı olmak üzere 16 milyon TL net finansman gideri kaydetti. Böylece, net kar rakamı yıllık %23 azalarak milyon TL seviyesine düşüş kaydetti. 3Ç21 sonu itibariyle Şirket’in milyon TL net borç pozisyonu bulunmaktadır ( sonu: 1, milyon TL). Net Borç / FAVÖK oranının 3Ç21 itibari ile 0,5x ile oldukça düşük bir seviyede olduğunu belirtmek gerekiyor.

Hatırlatmak gerekirse Şirket, yılsonunda 3 yıllık yeni bir yatırım programı açıkladı. Yönetim, Manisa fabrikasında yapılacak olan milyon Euro yatırımla bu süre sonunda kapasitenin %52 artmasını planlamaktadır. 9A20 döneminde %71 olan kapasite kullanım oranı, 9A21’de %89 seviyesine yükselmiştir.

Genel değerlendirme: İhracat tarafında talepte artış ve kurun verdiği destek finansalları pozitif etkilemeye devam ediyor. Ayrıca, yeni yatırım planı ile kapasite kullanım oranını arttırması ve yüksek verimliliği olan temettü şirketi olması hissenin yatırımcılar açısından tercih edilmesinin ana sebepleri olarak görüyoruz. Hisse, yılbaşından itibaren %32 relatif getiri sağlamıştır. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 5,3x F/K ve 4,4x FD/FAVÖK çarpanlarından işlem görmektedir.

Ak Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç21

Vestel Beyaz Eşya 3Ç21’de bizim beklentimiz olan milyon TL’nin altında milyon TL net kar açıkladı. Bu sapmanın nedeni beklentilerin üzerinde gelen faaliyet dışı giderlerden kaynaklanmaktadır. FAVÖK marjı hem yıllık hem de çeyreklik bazda gerilemesinin sebebi; maliyet baskısı (çelik ve plastik), €/$ paritesinin düşük seyrinden olumsuz etkiledi. Buna göre FAVÖK marjı 3Ç21’de yıllık bazda 10 puan çeyreklik bazda 4,8 puan düşerek %10,9 oldu. Ciro 3Ç21’de yıllık %55 artarak 3, milyon TL’ye yükseldi (bizim beklentimiz 4, milyon TL). Yurtiçi satışlar güçlü satış performansı ve yapılan fiyat artışlarının etkisiyle yıllık %53 arttı, ihracat satışları yine güçlü devam eden talep ve fiyat artışlarıyla ile yıllık %57 arttı. 3Ç21 sonuçlarının bugün hisseye olumsuz etki yaratmasını bekliyoruz. Vestel Beyaz Eşya hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 66 TL ile “Endeksin Üzerinde Getiri” önerimizi koruyoruz.

Tacirler Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç21

Vestel Beyaz Esya – 3Ç21 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %23 azalırken, çeyreksel bazda ise, yüzde %46 azaldı. Net satışlar milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %55 arttı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %33 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %78 oldu. (3Ç %77) Şirket, 3Ç21’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %19 azalış gösterdi. Açıklanan FAVÖK rakamı piyasa beklentisi olan milyon TL’nin altında gerçekleşti. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan azalarak %11 oldu. Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan azaldı ve %11 olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (3Ç milyon TL ve 2Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı %15 (3Ç %20 ve 2Ç 19%) olarak kaydedildi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %7 azalarak milyon TL olarak gerçekleşti.

Ziraat Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç21

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirketin yılı 3. çeyrek net dönem karı mn TL olarak açıklanmıştır. 3Ç’de Şirket ,2mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %54,9 oranında artarak mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %73,4 oranında artan Şirket’in 3Ç’deki brüt karı da geçen yılın 3. çeyreğine göre %16,2 oranında azalmış ve ,4mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar marjı 9,5 puan düşüşle %11,2’yi göstermiştir. Operasyonel giderleri %57,9 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 32,7mn TL gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %33 oranında azalmış ve ,7mn TL olmuştur. FAVÖK ise %23,6 azalışla ,8mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı da yıllık olarak 10,4 puan gerilemeyle %10,1 olmuştur. Finansman tarafında ise 16,4mn TL gider kaydedilmiştir. 3Ç’de 87mn TL net finansman gideri kaydedilmişti. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar ,3mn TL olmuştur. 2,3mn TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı mn TL olmuştur. İlgili dönemin net kar marjı da 7,1 puan azalışla %7,1 olarak gerçekleşmiştir. 3. çeyrek karıyla birlikte yılın ilk 9 ayındaki net dönem karı %55,7 artışla mn TL’ye ulaşmıştır.

Kurumlar Beyaz Eşya Satışlarını Arçelik ve Vestel Açısından Değerlendirdi

Ak Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber

Vestel Beyaz Eşya % bedelsiz sermaye artırımı yapacağını açıkladı. Ödenmiş sermaye 1, milyon TL artışla milyon TL’den 1, milyon TL’ye çıkacak.

Tacirler Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç21

Vestel Beyaz Eşya – 2Ç21 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, milyon TL olan piyasa beklentisinin %25 üzerindedir. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde % artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %66 arttı. Net satışlar milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde % arttı. Açıklanan net satış rakamı piyasa beklentisi olan milyon TL ile uyumlu gerçekleşti. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %99 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %76 oldu. (2Ç %71) Şirket, 2Ç21’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde % artış gösterdi. Açıklanan FAVÖK rakamı piyasa beklentisi olan milyon TL’nin %9 üzerinde gerçekleşti. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan azalarak % oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, 44 baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 77 baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (2Ç milyon TL ve 1Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (2Ç % ve 1Ç %) olarak kaydedildi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %13 azalarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

Ak Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç21

Vestel Beyaz Eşya 2Ç21’de bizim beklentimiz olan milyon TL’nin üzerinde milyon TL net kar açıkladı. Bu sapmanın nedeni beklentilerin üzerinde gelen operasyonel performanstan kaynaklanmaktadır. 2Ç21 finansallarında FAVÖK marjı bizim beklentimiz olan %15’in üzerinde %15,7 oldu. FAVÖK marjı artışı güçlü satışlardan, maliyet baskısı sebebiyle yurtdışı fiyatlara yapılan artış ve maliyetlerde yapılan iyileştirme kaynaklanmaktadır. Ciro 2Ç21’de yıllık % artarak 4, milyon TL’ye yükseldi (bizim beklentimiz 4, milyon TL). FAVÖK beklentilerimizin üzerinde milyon TL oldu (bizim beklentimiz milyon TL idi). 2Ç21 sonuçlarının bugün hisseye olumlu etki yaratmasını bekliyoruz. Vestel Beyaz Eşya hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız 66 TL ile “Endeksin Üzerinde Getiri” önerimizi koruyoruz.

Ziraat Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç21

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Pozitif): Şirketin yılı 2. çeyrek net dönem karı ,2mn TL olarak açıklanmıştır. 2Ç’de Şirket ,3mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %,4 oranında artarak mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %,6 oranında artan Şirket’in 2Ç’deki brüt karı da geçen yılın 2. çeyreğine göre %,4 oranında artmış ve ,1mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı 0,4 puan düşüşle %16’yı göstermiştir. Operasyonel giderleri %73,2 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 21,4mn TL gelir kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %,7 oranında artmış ve ,4mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise ,9mn TL gider kaydedilmiştir. 2Ç’de 14,8mn TL net finansman gideri kaydedilmişti. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar ,5mn TL olmuştur. 7,7mn TL vergi geliri sonrası şirketin net dönem karı ,2mn TL olmuştur. İlgili dönemin net kar marjı da 0,6 puan artışla %11,8 olarak gerçekleşmiştir. 2. çeyrek karıyla birlikte yılın ilk 6 ayındaki net dönem karı %,9 artışla ,2mn TL’ye ulaşmıştır.

Ak Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç21

Vestel Beyaz Eşya 1Ç21’de bizim beklentimiz olan milyon TL’nin hafif üzerinde milyon TL net kar açıkladı. Bu sapmanın nedeni beklentilerin hafif üzerinde gelen operasyonel performanstan kaynaklanmaktadır (ciro ve FAVÖK sırasıyla beklentimizin %2 ve %5 üzerinde gerçekleşti). 1Ç21 finansallarında FAVÖK marjı bizim beklentimiz olan %16’nın üzerinde %16,5 oldu. FAVÖK marjı artışı TL’nin Euro karşısında zayıf seyri, maliyet baskısı sebebiyle yurtdışı fiyatlara yapılan artış, düşük fiyatlardan alınan hammadde (çelik ve plastik) ve artan yurtiçi satışlardan kaynaklanmaktadır. Ciro 1Ç21’de yıllık %86 artarak 2, milyon TL’ye yükseldi (bizim beklentimiz 2, milyon TL). Yurtiçi satışlar güçlü satış performansı ve geçen yılın düşük baz etkisiyle yıllık % arttı, ihracat satışları yine güçlü devam eden talep ile yıllık %82 arttı. 1Ç21 sonuçlarının bugün hisseye olumlu etki yaratmasını bekliyoruz. Vestel Beyaz Eşya hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 66 TL’den yükseltiyoruz (önceki hisse başı 60 TL) ile önerimizi “Endeksin Üzerinde Getiri” olarak koruyoruz.

Oyak Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç21

Vestel Beyaz Eşya, ilk çeyrekte geçen senenin % üzerinde, geçen çeyreğin ise %50 altında mn TL net kâr açıkladı. Sonuçlarla ilgili herhangi bir piyasa beklentisi bulunmuyordu. Net satışlar ve FAVÖK sırasıyla geçen seneye göre %86 ve % büyüme kaydetti. Önceki çeyreğe göre ise satışlar %12, FAVÖK ise %33 olmak üzere bir miktar normalleşme gördük. Sonuçlardaki normalleşmenin ardından son bir yıllık dönemde BIST’e göre %’nin üzerinde göreceli getiri sağlayan şirket payları üzerinde baskı oluşabileceğini düşünüyoruz.

Tacirler Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç21

Vestel Beyaz Esya – 1Ç21 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde % artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %50 azaldı. Net satışlar 2, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %86 arttı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %50 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %77 oldu. (1Ç %79) Şirket, 1Ç21’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde % artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak % oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 37 baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise 2, milyon TL (1Ç milyon TL ve 4Ç 2, milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (1Ç % ve 4Ç %) olarak kaydedildi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %17 artarak 1, milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

Deniz Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse HaberYorum

VESBE; Yeni Yatırım Programı açıkladı / sınırlı olumlu / Şirket, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda önümüzdeki dönemde iş hacminde beklenen büyümeyi karşılamak için 3 yıllık yeni bir yatırım programı başlatılmasına karar vermiştir. Vestel Beyaz Eşya’nın üretim tesislerinin bulunduğu Manisa’daki Vestel City’de gerçekleştirilecek, ana ürün gruplarını kapsayacak ve üç yıl içinde kademeli olarak devreye alınacak yatırımlarla Şirketin üretim kapasitesinin yılı sonuna kadar %52 oranında artırılması planlanmaktadır. Yatırım programının toplam tutarı milyon EUR olup, özkaynak ve orta/uzun vadeli proje finansmanı kredileri ile finanse edilecektir. Buna ek olarak, şirket yatırım için vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası gibi yatırım teşviklerinden yararlanacaktır.

Şirketin yılı sonunda net finansal borç rakamı milyon EUR seviyesindedir. ( milyon EUR) tarihindeki haberde Vestel Elektronik’e ait olan m2’lik söz konusu arsayı satın aldığını duyurmuştu. Kapasite artışının orta ve uzun vadede şirketin finansallarına pozitif katkı yapacağını düşünürken haberin hisse performansı üzerinde sınırlı olumlu bir etki yaratacağını düşünüyoruz.

Tacirler Yatırım – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber –

Vestel Beyaz Eşya – tarihli özel durum açıklamasına istinaden, Vestel Beyaz Eşya Yönetim Kurulu, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda önümüzdeki dönemde iş hacminde beklenen büyümeyi karşılamak için 3 yıllık yeni bir yatırım programı başlatılmasına karar vermiştir. Vestel Beyaz Eşya’nın üretim tesislerinin bulunduğu Manisa’daki Vestel City’de gerçekleştirilecek, ana ürün gruplarını kapsayacak ve üç yıl içinde kademeli olarak devreye alınacak yatırımlarla Şirketin üretim kapasitesinin yılı sonuna kadar %52 oranında artırılması planlanmaktadır. Yatırım programının toplam tutarı milyon Avro olup, özkaynak ve orta/uzun vadeli proje finansmanı kredileri ile finanse edilecektir. İlgili yatırım için vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası gibi yatırım teşviklerinden yararlanacaktır.

DENİZ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç20

VESBE; 4Ç20 FAVÖK ve net kar rakamı beklentilerin üzerinde geldi / olumlu / Vestel Beyaz, 4Ç20’de 3, milyon TL gelir (Konsensus: 2, milyon TL), milyon TL FAVÖK (Konsensus: milyon TL) ve milyon TL net kar (Konsensus: milyon TL) açıkladı. Şirket’in, 4Ç20 FAVÖK ve net kar rakamı konsensusun üzerinde geldi. Sonuçların hisse performansı üzerinde olumlu bir etki yapacağı düşüncesindeyiz.

Vestel Beyaz’ın 4Ç20’de yurt içi satış gelirleri % artış gösterirken yurt dışı satışları 63%’lik büyüme göstermiş olup toplam satışları yıllık bazda 71% artmıştır. 4Ç20 brüt kar rakamındaki yıllık % yükseliş, FAVÖK rakamını destekleyerek yıllık % artışla milyon TL seviyesine ulaşmasını sağladı. FAVÖK marjı yıllık güçlü artışla % seviyesinde gerçekleşti. Şirket, 4Ç20’de 64 milyon TL net finansman gideri kaydetmesine rağmen net kar rakamını yıllık % arttırarak milyon TL seviyesine çıkarmayı başardı.

Yüksek temettü dağıtım oranı, hisse senedi performansı için pozitif bir katalizör olacaktır diye düşünüyoruz. Başarılı geçen yılının ardından 1Ç21’de marjlarda normalleşme görüleceğini tahmin ediyoruz. sonu itibariyle Şirket’in 1,4 milyar TL net borç pozisyonu bulunmaktadır (9A 1,1 milyar TL). Net borç / FAVÖK rakamı 0,8x düzeyindedir.

AK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç20

Vestel Beyaz Eşya 4Ç20’de beklentimizin üzerinde milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bizim beklentimiz olan milyon TL ve piyasa ortalama beklentisi olan milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. Bu sapmanın nedeni beklentilerin üzerinde gelen operasyonel performanstan kaynaklanmaktadır (ciro ve FAVÖK sırasıyla piyasa beklentilerinin %14 ve %22 üzerinde gerçekleşti. 4Ç20 finansallarında FAVÖK marjı piyasa ortalama beklentisi olan %20,2’nin üzerinde %21,6 oldu. FAVÖK marjı yüksek seyreden Euro/Dolar paritesi, düşük fiyatlardan alınan hammadde (çelik ve plastik) ve artan yurtiçi satışlardan kaynaklanmaktadır. Ciro 4Ç20’de yıllık %71 artarak 3, milyon TL’ye yükseldi (bizim beklentimiz 3, milyon TL, piyasa ortalama beklentisi 2, milyon TL).

Yurtiçi satışlar Haziran ayında başlayan ertelenmiş talebin etkisiyle güçlü satış performansı ve geçen yılın düşük baz etkisiyle yıllık % arttı, ihracat satışları yine güçlü devam eden talep ile yıllık %63 arttı. 4Ç20 sonuçlarının bugün hisseye olumlu etki yaratmasını bekliyoruz. Vestel Beyaz Eşya hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 60 TL’ye yükseltiyoruz (önceki hisse başı 45 TL) ile önerimizi “Endeksin Üzerinde Getiri” olarak koruyoruz.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç20

Vestel Beyaz Eşya, 4Ç20 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerindedir. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde % artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %73 arttı. Net satışlar 3, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %71 arttı. Açıklanan net satış rakamı piyasa beklentisi olan 3, milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %20 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %81 oldu. (4Ç %84) Şirket, 4Ç20’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde % artış gösterdi. Açıklanan FAVÖK rakamı piyasa beklentisi olan milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti.

FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak % oldu. Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 21 baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise 2, milyon TL (4Ç milyon TL ve 3Ç 1, milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (4Ç % ve 3Ç %) olarak kaydedildi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %10 artarak 1, milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

OYAK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç20

VESBE 4Ç20’de mn TL net kâr açıkladı. (Beklenti: mn TL) Net satışlar ve FAVÖK sırasıyla bir önceki yıla göre %71 ve % arttı. FAVÖK de beklentilerin yaklaşık %16 üzerinde gerçekleşti. Beyaz eşya pazarındaki büyümeye ek olarak Şirket’in pazar payı kazanımları ve maliyet bazlı fiyat ayarlamaları; ihracat sevkiyatlarında çift haneli büyüme, TL’nin EUR karşısında değer kaybı, fiyat/ürün dengesindeki iyileşme ve yıllık bazda düşük hammadde fiyatları net satışlar, FAVÖK ve net kâr seviyesindeki güçlü büyülerin ana nedenleridir. Pozitif.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber

Vestel Beyaz Eşya, Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde; kapasite artırımına yönelik yeni yatırımlarda kullanılmak amacıyla, şirketin hakim ortağı olan Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (MOSB) bulunan ,94 m² yüzölçümüne sahip arsa sayılı Kanun’un 15’inci maddesi hükmü çerçevesinde MOSB Yönetim Kurulu tarafından belirlenen bedel üzerinden, söz konusu arsanın m²’lik bölümü üzerinde yer alan bina ise pazarlık usulü ile belirlenen değer üzerinden KDV hariç toplam ,3 TL karşılığında nakden ve peşinen satın alındı.

AK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç20

Vestel Beyaz Eşya 3Ç20’de beklentimize paralel milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bizim beklentimiz olan milyon TL’ye paralel ama piyasa ortalama beklentisi olan milyon TL’nin hafif üzerinde gerçekleşti. Bu sapmanın nedeni beklentilerin üzerinde gelen finansal giderlerden kaynaklanmaktadır ancak operasyonel performans beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. 3Ç20 finansallarında FAVÖK marjı piyasa ortalama beklentisi olan %19,8’in hafif üzerinde %20,9 olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı artan Euro dolar paritesi, düşük seyreden hammadde fiyatları ve artan yurtiçi satışlardan kaynaklanmaktadır.

Ciro 3Ç20’de yıllık %41 artarak 2, milyon TL’ye yükseldi (bizim beklentimiz 2, milyon TL, piyasa ortalama beklentisi 2, milyon TL). Yurtiçi satışlar Haziran ayında başlayan ertelenmiş talebin etkisiyle güçlü satış performansı ve geçen yılın düşük baz etkisiyle yıllık %83 arttı, ihracat satışları yine karantinalar sonrası gelen ertelenmiş talep ile yıllık %32 arttı. 3Ç20 sonuçlarının bugün hisseye hafif olumlu etki yaratmasını bekliyoruz. Vestel Beyaz Eşya hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız 38 TL (önceki hisse başı 32 TL) ile önerimizi “Endeksin Üzerinde Getiri” olarak koruyoruz.

DENİZ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç20

VESBE; Operasyonel karlılık ve net karda yıllık güçlü yükseliş görülürken sonuçlar beklentilere paralel geldi / nötr… Vestel Beyaz, 3Ç20’de 2, milyon TL gelir (Konsensus: 2, milyon TL), milyon TL FAVÖK (Konsensus: milyon TL) ve milyon TL net kar (Konsensus: milyon TL) açıkladı. FAVÖK ve net kar rakamlarında yıllık bazda güçlü artış görülürken sonuçlar beklentilere paralel geldi. Sonuçların hisse performansı üzerinde nötr bir etki yapmasını bekliyoruz.

Vestel Beyaz’ın 3Ç20’de yurt içi satış gelirleri 83% artış gösterirken yurt dışı satışları 32%’lik büyüme göstermiş olup toplam satışları yıllık bazda 41% artmıştır. Brüt kar rakamındaki yıllık % yükseliş FAVÖK rakamını destekleyerek yıllık % artışla milyon TL seviyesine ulaşmasını sağladı. FAVÖK marjı yıllık güçlü artışla % seviyesinde gerçekleşti. Şirket, 3Ç20’de 89 milyon TL net finansman gideri kaydetmesine rağmen net kar rakamını % arttırarak milyon TL seviyesine çıkarmayı başardı.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç20

Vestel Beyaz Eşya – 3Ç20 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, milyon TL olan piyasa beklentisi ile uyumludur. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde % artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %67 arttı. Net satışlar 2, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %41 arttı. Açıklanan net satış rakamı piyasa beklentisi olan 2, milyon TL ile uyumlu gerçekleşti. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %4 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %77 oldu. (3Ç %82) Şirket, 3Ç20’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde % artış gösterdi. Açıklanan FAVÖK rakamı piyasa beklentisi olan milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak % oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 62 baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise 1, milyon TL (3Ç milyon TL ve 2Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (3Ç % ve 2Ç %) olarak kaydedildi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %66 artarak 1, milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç20

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Pozitif): Şirketin yılı 3. çeyrek net dönem karı mn TL’lik piyasa beklentisine paralel ,2mn TL olarak açıklanmıştır. 3Ç’da Şirket ,1mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %41,3 oranında artarak mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %26,5 oranında artan Şirket’in 3Ç’deki brüt karı da geçen yılın 3. çeyreğine göre % oranında artmış ve ,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %15,2 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 11,9mn TL gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı % oranında artmış ve ,5mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 87mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar ,5mn TL olmuştur. 3,7mn TL vergi geliri sonrası şirketin net dönem karı ,2mn TL olmuştur.

Şirketin 9 aylık net dönem karı ’un aynı dönemine göre %59,4 artarak ,9mn TL’yi göstermiştir.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç20

Vestel Beyaz Eşya, 2Ç20 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %8 azalırken, çeyreksel bazda ise, yüzde %59 arttı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %5 arttı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %17 azalış kaydetti ve net satışlardaki payı %71 oldu. (2Ç %78) Şirket, 2Ç20’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %7 artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 31 baz puan artarak % oldu. Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, 29 baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 7 baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %19 artarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. Net işletme sermayesi ise milyon TL (2Ç milyon TL ve 1Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (2Ç % ve 1Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

OYAK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç20

2Ç20’de yıllık bazda %8 düşüşle mn TL net kâr açıkladı. VESBE’nin satışları bu dönemde COVID19’un getirdiği zorluklara rağmen yıllık bazda %5 arttı. Yurt içi gelirler, yıllık bazda düşük bazın ve Pazar payı kazanımlarından kaynaklı olarak %35 arttı. İhracat adetlerindeki düşüş ise, TL’nin EUR karşısındaki değer kaybıyla kompanse edilmiş oldu ve yıllık bazda yalnızca %3 azaldı. Hammadde fiyatları, EUR/TL paritesi ve operasyonel harcamalar üzerindeki güçlü kontrol mekanizması sayesinde FAVÖK, yüksek marjlı ihracat işinin payındaki düşüşe rağmen %7 artış gösterdi. Net borç/FAVÖK x seviyesinde yatay kaldı (1Ç x – 2Ç x). Öte yandan, işletme sermayesi ihtiyacında, ihracattan daha uzun tahsilat sürelerine sahip olan yurtiçi satışların ağırlığının yükselmesi sebebiyle kalıcı olmadığını düşündüğümüz bir yükseliş gözlemliyoruz. 3Ç20 ve sonrası için Şirket güçlü bir toparlanma beklemektedir. Satış hacimlerinde pandemi kaynaklı kaybın da 3Ç20’de iyileşmesi bekleniyor. Zira, şu an ana ürün gruplarında tüm fabrikalarda tam veya tama yakın kapasitelerde çalışılıyor. (Nötr)

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç20

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç’deki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %7,9 oranında azalmış ve ,3mn TL olmuştur. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %5,3 oranında artarak mn TL olmuştur. Satış maliyeti %5,7 oranında artan Şirket’in 2Ç’deki brüt karı da geçen yılın 2. çeyreğine göre %3,5 oranında artmış ve ,4mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %7,7 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 21,9mn TL gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %4 oranında azalmış ve ,2mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 14,8mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi karı ,5mn TL olmuştur. 1,2mn TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı ,3mn TL olmuştur. Şirketin 6 aylık net dönem karı ’un aynı dönemine göre %10,6 artarak ,7mn TL’yi göstermiştir.

Vestel Beyaz’ın Yılına İlişkin Kâr Payı Dağıtım Teklifi Kabul Edildi –

Nakit Kar Payı Ödeme Tutar ve Oranları
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı – Brüt(TL)
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı – Brüt(%)
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı – Net(TL)
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı – Net(%)
Teklif Edilen
Nakit Kar Payı Hak Kullanım Tarihi (1)
Kesinleşen
Nakit Kar Payı Hak Kullanım Tarihi (2)

Vestel Elektronik 5 milyon VESBE hissesi sattı –

Vestel Elektronik AŞ, Vestel Beyaz Eşya ve Ticaret AŞ paylarında likiditeyi artırmak, yatırım yapılabilirliği kolaylaştırmak ve kurumsal yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla dün 23,38 TL fiyattan adet VESBE hissesi sattığını duyurdu. Bu işlemle birlikte Vestel Elektronik’in Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ sermayesindeki payı tarihi itibarıyla %95,18’den %92,54’e gerilemiştir. VESBE’nin halka açıklık oranı ise %’ya ulaştı. Satış VESBE hisselerinde likiditeyi arttırıyor, VESTL için ise satıştan nakit girişi sağlanıyor.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç20

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :AL funduszeue.info%:

Güçlü net kar büyümesi
Vestel Beyaz 1Ç20’de bizim milyon TL net kar tahminimizin üzerinde yıllık bazda %62 artışla milyon TL net kar rakamı açıkladı. Satış gelirlerindeki artışla beraber faaliyet kar marjlarındaki iyileşeme şirketin 1Ç20 net karındaki göz alıcı büyümenin temel nedenlerini oluşturmaktadır. Şirket 1Ç20’de beklentilerimizle uyumlu yurtiçi gelirlerindeki dikkat çekici artış sayesinde yıllık bazda %15 artışla milyar TL satışı geliri elde etti. Şirketin yurtiçi satış gelirleri düşük baz yılı ve 1Ç19’deki bayilerdeki düşük stok nedeniyle güçlü hacim büyümesi sayesinde yıllık bazda %85 arttı. İhracat gelirleri Mart ayının ortasında Covid salgının olumsuz etkilerinin oldukça hissedildiği hacim daralmasına rağmen fiyat artışları ve kurun olumlu etkisiyle %5 artış gösterdi. Mart ayında şirketin ihracat hacmi çift haneli daralma gösteririken, 1Ç20 ihracat hacim daralması güçlü geçen Ocak ve Şubat ayları sayesinde orta tek haneli düşüş gösterdi.

Şirketin 1Ç20 FAVÖK rakamı bizim milyon TL tahminimizle genel anlamda uyumlu yıllık bazda %48 artışla milyon TL olarak gerçekleşirken, FAVÖK marjı zayıf TL’nin ve hammadde fiyatlarındaki gerileme neticesinde iyileşme gösteren ihracat marjlarının önemli katkısıyla yıllık bazda yüzde puan artışla %15’e yükseldi. Şirketin net borç pozisyonu 1Ç19’daki milyon TL’den ve sonundaki milyon TL2den 1Ç20’de milyon TL’ye gerilerken, Net Borç/FAVÖK rasyosu 1Ç19’deki 0,8x’den ve ’akix’den 1Ç20’de x’ya düştü. Şirketin nakit akımı ise 1Ç19’deki negatif milyon TL’den ve yıl sonundaki negatif 5 milyon TL’den operayonel performanstaki iyileşme ve Grup şirketlerine yeni avans/kredi verilmemesi neticesinde milyon TL’ye yükseldi.

Yorum: VESBE’nin 1Ç20’deki güçlü net kar büyümesine ve nakit akımındaki iyileşemeye piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyoruz.

AK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç20

Vestel Beyaz Eşya 1Ç20’de beklentimizin üzerinde milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bizim beklentimiz olan milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. Bu sapmanın nedeni beklentimizin üzerinde gelen FAVÖK marjından kaynaklanmaktadır. 1Ç20 finansallarında FAVÖK marjı bizim beklentimiz olan %14,5’un üzerinde %15 olarak gerçekleşti. Ciro 1Ç20’de yıllık %15 artarak 1, milyon TL’ye yükseldi (bizim beklentimiz 1, milyon TL). 1Ç20 sonuçlarının bugün hisseye olumlu etki yaratmasını bekliyoruz. Vestel Beyaz Eşya hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız 25 TL (önceki hisse başı 30 TL) ile önerimizi “Endeksin Üzerinde Getiri” olarak koruyoruz.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç20

Vestel Beyaz Esya – 1Ç20 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %62 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %10 arttı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %15 arttı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %8 azalış kaydetti ve net satışlardaki payı %79 oldu. (1Ç %87) Şirket, 1Ç20’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %48 artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak % oldu. Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 20 baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %17 azalarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. Net işletme sermayesi ise milyon TL (1Ç 1, milyon TL ve 4Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (1Ç % ve 4Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç20

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Pozitif): Şirket’in 1Ç’deki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %62,4 oranında artmış ve ,4mn TL olmuştur. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %15,2 oranında artarak mn TL olmuştur. Satış maliyeti %10,4 oranında artan Şirket’in 1Ç’deki brüt karı da geçen yılın ilk çeyreğinde göre %55,4 oranında artmış ve ,1mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %22,1 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 35,1mn TL gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %,6 oranında artmış ve ,7mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 5,8mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi karı mn TL olmuştur. 3,5mn TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı ,4mn TL olmuştur.

OYAK YATIRIM – Vestel VESBE Hisse Haber Yorum –

Vestel Faaliyetlerine Tekrar Başladı

VESTL/VESBE: Vestel Koronavirüs salgını ve en büyük pazarı olan Avrupa’nın salgının yeni merkezi haline gelmesi ve buna bağlı olarak yurt dışı müşterilerinden gelen sipariş erteleme talepleri nedeniyle, 30 Mart – 5 Nisan tarihleri arasında bir hafta süre ile üretime ara vermenin ardından üretim faaliyetlerine planlandığı gibi 6 Nisan tarihinde tekrar başlamıştır. Alınan önlemler neticesinde fabrikalardaki vardiya saatleri yeniden düzenlenmiş ve vardiyalardaki çalışan sayısı azalmış ve bu sebeple daha düşük kapasite ile tekrar üretim başlamıştır. Üretime planlandığı tarihte yeniden başlanmasının Vestel için olumlu etkisi olmasını bekliyoruz.

Vestel Beyaz Üretime Ara Vereceğini Açıkladı –

VESBE – Vestel Beyaz Eşya Salgın nedeniyle üretime ara verileceğini açıkladı. Konuya ilişkin bilgilendirme şu şekilde yapıldı: “Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını ve en büyük pazarımız olan Avrupa’nın salgının yeni merkezi haline gelmesi ve buna bağlı olarak yurt dışı müşterilerimizden gelen sipariş erteleme talepleri nedeniyle, üretiminin büyük bir bölümünü ihraç eden Şirketimiz, 30 Mart – 5 Nisan tarihleri arasında bir hafta süre ile üretime ara verecektir. Üretim dışında kalan faaliyetlerimiz ise alınan çeşitli sağlık ve güvenlik tedbirleri çerçevesinde devam edecektir. Konuyla ilgili önemli gelişmeler oldukça kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Yeniden Faaliyete Başlanacaksa Öngörülen Tarih:
Yeniden Faaliyete Başlanması İçin Gerçekleşmesi Gereken Olaylar: Durdurulan ya da ötelenen siparişlerin tekrar aktif hale gelmesi
Şirketin Süreklilik Varsayımının Nasıl Etkileneceği: Bir etki yaratması beklenmemektedir.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç19 –

Vestel Beyaz Esya – 4Ç19 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %23 azalırken, çeyreksel bazda ise, yüzde %4 azaldı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %10 arttı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %1 azalış kaydetti ve net satışlardaki payı %84 oldu. (4Ç %89) Şirket, 4Ç19’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %97 artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak % oldu. Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 6 baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %2 artarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. Net işletme sermayesi ise milyon TL (4Ç milyon TL ve 3Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (4Ç % ve 3Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç19 –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :AL funduszeue.info%:

Faaliyet dışı gider artışı net karda düşüşe neden oldu. Vestel Beyaz 4Ç19’de bizim milyon TL net kar tahminimizn biraz altında yıllık bazda %23 düşüşle milyon TL net kar rakamı açıkladı. Kuvvetli operasyonel performansına rağmen 4Ç18’de kaydedilen 22 milyon TL kur farkı gelirine (hedge kazançaları/kayıpları dahil) kıyasla 4Ç19’de kaydedilen 37 milyon TL kur farkı gideri ve 4Ç18’de kaydedilen 56 milyon TL net faiz gelirine rağmen 4Ç19’de kaydedilen 4 milyon TL net faiz gideri nedeniyle 4Ç19 net kar rakamında yıllık bazda düşüş görülmektedir. Şirket 4Ç19’de bizim milyar TL ciro tahminimizin biraz üzerinde güçlü yurtiçi satış büyümesi sayesinde yıllık bazda %10 artışla milyar TL satış geliri elde etmiştir. Şirketin 4Ç19 FAVÖK rakamı ise bizim milyon TL beklentimizle uyumlu yıllık bazda %97 artışla milyon ulaşırken, FAVÖK marjı ise 4Ç18’deki %’den 4Ç19’de %’e yükseldi.

VESBE için karından hesapladığımız milyon TL temettü tahminimiz % temettü verimine işaret ediyor. Hisse için TL hedef fiyatımızla AL tavsiyemizi koruyoruz.

GEDİK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç19 –

Şirketin açıklanan son finansal sonuçları /12 dönemine aittir. Bu sonuçlar itibariyle şirketin:

  • Net satışları 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %10,0 artış göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre %9,8 artışla 2 milyar TL olmuştur. yılında bir önceki yıla göre %22,4 artışla 7 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • FAVÖK’ü 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %14,5 artış göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre %96,9 artışla milyon TL olmuştur. yılında bir önceki yıla göre %3,1 artışla milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • FAVÖK marjı 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 48 baz puan artış göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre baz puan artışla %12,2 olmuştur. yılında bir önceki yıla göre baz puan düşüşle %13,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • Net karı 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %4,1 düşüş göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğine göre %22,7 düşüşle milyon TL olmuştur. yılında bir önceki yıla göre net karı %8,8 düşüşle milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • Net borcu 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %2,1 artışla milyon TL olmuştur.

Sonuç: Bu çeyrekte toplam satış gelirlerinin %84’ünü oluşturan uluslararası satışlar %4 artış kaydederken, yurtiçi satış gelirlerinde %60’lık yükseliş gerçekleşmiştir. Şirketin iç pazar satışlarındaki yüksek performansın temel sebebi pazarın %12 civarında büyümüş olmasıdır. Buna ek olarak; şirketin de pazar payını bir miktar yükseltmiş olduğunu tahmin ediyoruz. FAVÖK ve FAVÖK marjındaki güçlü yükseliş baz yılı etkisinden kaynaklanmaktadır. Zira 4Ç18’de kurlardaki ciddi oynaklığın şirketin faaliyet performansı ve marjları üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz. Hisse son 12 ayda %98 getiri sağlamış olup, BIST’ün %71 üzerinde performans sergilemiştir. Son 12 aylık verilere göre 5,9x FD/FAVÖK ile işlem gören hissenin bilanço bazlı önemli bir hareket yapması beklenmemektedir.

AK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç19 –

Vestel Beyaz Eşya 4Ç19’da beklentimizin altında milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bizim beklentimiz olan milyon TL’nin altında gerçekleşti. Bu sapmanın nedeni beklentimizin altında gelen FAVÖK marjından kaynaklanmaktadır. 4Ç19 finansallarında FAVÖK marjı bizim beklentimiz olan %13,5’un altında %12,2 olarak gerçekleşti. Ciro 4Ç19’da yıllık %10 artarak 1, milyon TL’ye yükseldi (bizim beklentimiz 1, milyon TL). 4Ç19 sonuçlarının bugün hisseye nötr etki yaratmasını bekliyoruz.

yılı net karından hisse başı 2,09 TL nakit temettü dağıtmasını bekliyoruz (%8,4 temettü verimi). Vestel Beyaz Eşya hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız 30 TL ile önerimizi “Endeksin Üzerinde Getiri” olarak koruyoruz.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç19 –

4Ç19 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %23 azalırken, çeyreksel bazda ise, yüzde %4 azaldı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %10 büyüdü. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %1 azalış kaydetti ve net satışlardaki payı %84 oldu. (4Ç %89) Şirket, 4Ç19’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %97 büyüme gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak % oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan büyüdü ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 6 baz puan geriledi ve % olarak gerçekleşti. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %2 artarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. Net işletme sermayesi ise milyon TL (4Ç milyon TL ve 3Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (4Ç % ve 3Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

Vestel Beyaz 4Ç19 Finansallarını Açıkladı –

Vestel Beyaz Eşya VESBE – cari döneminde milyon TL net kar açıkladı. Şirket çeyreklik bazda olmak üzere 3Ç , 2Ç , 1Ç 83 milyon TL net kar açıklamıştı. Dolayısı ile Vestel’in son 3 aylık dönemdeki net karı milyon olarak kayda geçti. Vestel için ortalama piyasa beklentisi bulunmaz iken Ak Yatırım’ın beklentisi milyonTL idi.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :AL funduszeue.info%:

Risksiz getiri oran tahminlerimizdeki düşüş kaynaklı HF revizyonu… VESBE hisse başına hedef fiyatımızı € bazlı risksiz getiri oranı tahminlerimizdeki baz puanlık aşağı yönlü revizyon nedeniyle önceki TL’den TL’ye yükseltiyoruz. Hisse için AL tavsiyemizi koruyoruz. Hisse için ’de % temettü verimi öngörüyoruz.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç19 –

Beklentilerimizin altında zayıf 3Ç19 sonuçları: Vestel Beyaz 3Ç19’de bizim milyon TL net kar tahminimizin oldukça altında yıllık bazda %48 düşüşle milyon TL net kar rakamı açıkladı. 3Ç18’deki istisnai güçlü operasyonel marjlardan daha zayıf gerçekleşen faaliyet marjları net kardaki yıllık bazdaki düşüşün temel nedenidir. Şirketin FAVÖK rakamı 3Ç19’de bizim milyon TL beklentimizin altında yıllık bazda %49 düşüşle milyon TL olarak gerçekleşti. Beklentilerimizden zayıf gerçekleşen faaliyet marjları net kar tahminimizdeki sapmanın nedeni olarak öne çıkmaktadır. Vetsel Beyaz için piyasa beklentisi bulunmamaktadır.

İhracat hacimlerindeki büyüme kaynaklı güçlü ciro büyümesi. Şirketşn 3Ç19 satış gelirleri bizim milyar TL tahminimizle uyumlu yıllık bazda %22 artışla milyar TL olarak gerçekleşti. Şirket 3Ç19’de kendi ve lisanlı A markalı ürün satışlarındaki artış sayesinde Batı Avrupa’daki %1’lik beyaz eşya talebi büyümesine karşın ihracat hacmini 3Ç19’de çift haneli (orta-onlu) arttırmayı başardı. Şirketin yurtiçi satış adetleri ise zayıf 3Ç18 baz yılı etkisi ve pazar payındaki kısmi artış sayesinde 1Y19’daki %35 üzeri daralmadan 3Ç19’de ortatek haneli daralmaya geriledi. İhracat satışlarının şirketin toplam satış gelirlerinde ve satış hacmündeki payı sırasıyla 3Ç19’de %82 ve %85 olarak gerçekleşti (3Ç18 : %80 ve %82). Çeyrek bazda TL’deki değerlenme satış gelirlerinde kısmi düşüşe neden oldu.

Marjlarda yıllık ve çeyrek bazda gerileme. Şirketin FAVÖK marjı 3Ç18’de TL’deki değer kaybının yüksek stok kazançlarına neden olmasından dolayı istisna yüksek %’den 3Ç19’de %’e geriledi. Diğer taraftan zayıf €/ TL’nin neden olduğu ihracat marjlarındaki gerileme sonucu FAVÖK marjı çeyrek bazda yüzde puan düştü. Yurtiçi marjlar ise klima satışlarındaki azalma ve pazardaki rekabet koşullarına bağlı fiyatlama aksiyonları nedeniyle geriledi.

Net borç pozisyonunda iyileşme. Yurtiçi satışlardaki iyileşme sonucu işletme sermayesi ihtiyacındaki artışa rağmen Vestel Elektronik’ten olan alacaklardaki milyon TL’lik azalma sonucu şirketin net borç pozisyonu 1Y19 sonundaki milyon TL’den 9A19 sonunda milyon TL’ye geriledi.

Yorum: Vestel Beyaz’ın beklentilerin altında gerçekleşen 3Ç19 sonuçlarında olumsuz piyasa tepkisi öngörüyoruz. Hisse endeksi geçtiğimiz Cuma günü %, geçtiğimiz son bir haftada da ise % yendi

VAKIF YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç19 –

(-) Vestel Beyaz Eşya (VESBE): Şirket 3Ç19’da operasyonel kârlılıktaki daralmanın ağırlıklı etkisiyle yıllık bazda %48 düşüşle mn TL net kâr açıkladı. Bu dönemde net satış gelirleri yıllık %22 artışla 1,8 mlr TL’ye yükselirken, zayıf EUR/TL ve envanter kazançlarının olmayışının etkisiyle FAVÖK’ü yıllık %49 düşüşle mn TL’ye, FAVÖK marjı da 16,1 puan düşüşle %11,7’ye geriledi. Diğer yandan Şirketin 2Ç19 sonu itibariyle mn TL seviyesinde olan net borç pozisyonu 3Ç19 sonu itibariyle mn TL’ye gerilerken, net borç/FAVÖK rasyosu 0,9x’dan 0,83x’e düştü. Yorum: Şirket hisselerinin son 1 haftada endekse göre %12,5 pozitif ayrışmasını da göz önünde bulundurarak geçen yılın aynı dönemine göre gerek operasyonel gerekse de net kâr seviyesinde yaşanan daralmanın hisse fiyatına etkisinin “negatif” olacağını tahmin ediyoruz.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç19 –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirket’in 3Ç’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %47,9 oranında azalarak ,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 3Ç’da yıllık %21,6 oranında artarak mn TL’ye çıkarken, brüt karı aynı dönemde %50,8 oranında azalarak 3Ç’da ,5mn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderleri %22,9 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden ise 13,6mn TL gider kaydetmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %43,1 oranında azalarak ,9mn olmuştur. Finansman tarafında 2,3mn TL gider kaydedilmiş ve vergi öncesi kar ,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 0,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı ,1mn TL olmuştur. Son olarak, 3. çeyrek net karı ile birlikte Şirketin yılının ilk 9 ayındaki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %4 oranında azalarak ,3mn TL olmuştur.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç19 –

Vestel Beyaz Esya – 3Ç19 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %48 azalırken, çeyreksel bazda ise, yüzde %45 azaldı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %22 büyüdü. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %23 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %82 oldu. (3Ç %80) Şirket, 3Ç19’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %49 gerileme gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan azalarak % oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan geriledi ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 4 baz puan büyüdü ve % olarak gerçekleşti. Pazarlama giderleri, yıllık bazda, %20 büyüdü. Genel yönetim giderleri ise, yıllık bazda, %30 büyüdü. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %26 azalarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. Net işletme sermayesi ise milyon TL (3Ç milyon TL ve 2Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (3Ç % ve 2Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç19 –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :AL funduszeue.info%:

Beklentilerin üzerinde 2Ç net kar ve FAVÖK rakamları. Vestel Beyaz 2Ç19’de bizim milyon TL net kar beklentimizin üzerinde yıllık bazda %75 artışla milyon TL net kar rakamı açıkladı. Net kardaki artışı güçlüciro büyümesi, faaliyet karındaki iyileşme ve net kur farkı giderlerindeki gerilemeden kaynaklanmaktadır. Şirketin satış gelirleri yıllık bazda gerileyen yurtiçi gelirlere rağmen güçlü ihracat gelirleri sayesinde %33 artışla bizim milyar TL beklentimize parallel milyar TLye ulaştı.

Şirket 2Ç19’de bizim milyon TL beklentimizin üzerinde yıllık bazda %44 artışla milyon TL FAVÖK elde ederken, FAVÖK marjı girdi maliyetlerindeki düşüşün 1Ç19 sonu itibariyle stoklara yansıması, zayıf TL’nin ihracat marjlarına olumlu etkisi, daha karlı olan ihracat satışlarına odaklanılması, UFRS’nın değişikliğinin 30 baz puan olumlu katkısı ve faaliyet gider./ciro rasyosundaki gerileme sayesinde yıllık bazda yüzde 1,3 puan çeyrek bazda ise yüzde 5,4 puan artışla 2Ç19’de %17 olarak gerçekleşti.

Yorum: Güçlü 2Ç19 faaliyet kar marjlarının VESBE’nin bugünkü hisse performansına olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Hisse son bir ayda endeksin %18 altında performans gösterdi.

VAKIF YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç19 –

(+) Vestel Beyaz Eşya (VESBE): Şirket 2Ç19’da güçlü operasyonel kârlılığın ağırlıklı etkisiyle yıllık bazda %75 artışla mn TL net kâr açıkladı. Bu dönemde ciro ve FAVÖK’te yıllık bazda sırasıyla %32,7 ve %43,8 artış yaşanırken, FAVÖK marjı 1,3 puan yükselerek %17 seviyesine ulaştı. Diğer yandan Şirketin, 1Ç19 sonu itibariyle mn TL seviyesinde olan net borç pozisyonu 2Ç19 sonu itibariyle mn TL’ye yükselirken, net borç/FAVÖK rasyosu 0,8x’den 0,9x’a sınırlı artış kaydetti. Yorum: Şirket hisselerinin son 1 ayda BIST endeksine göre %18 negatif ayrışmasını da göz önünde bulundurarak sonuçların hisse fiyatına olumlu yansıyacağını tahmin ediyoruz.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç19 –

Vestel Beyaz Eşya – 2Ç19 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %75 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde % arttı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %33 büyüdü. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %10 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %78 oldu. (2Ç %70) Şirket, 2Ç19’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %44 büyüme gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak % oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, 41 baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 29 baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Pazarlama giderleri, yıllık bazda, %42 arttı. Genel yönetim giderleri ise, yıllık bazda, %4 azaldı. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %23 artarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. Net işletme sermayesi ise milyon TL (2Ç milyon TL ve 1Ç 1, milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (2Ç % ve 1Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç19 –

Vestel Beyaz Eşya Sanayi (VESBE, Pozitif): Şirket’in 2Ç’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %75,4 oranında artarak ,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 2Ç’da yıllık %32,7 oranında artarak mn TL’ye çıkarken, brüt karı aynı dönemde %36,1 oranında artarak 2Ç’da ,7mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderleri %21,3 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden ise 6mn TL gider kaydetmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %,9 oranında artarak ,8mn olmuştur. Finansman tarafında 12,9mn TL gider kaydedilmiş ve vergi öncesi karı ,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. 5,9mn TL’lik vergi geliri sonrasında net dönem karı ,8mn TL olmuştur. Son olarak, ikinci çeyrek net karı ile birlikte Şirket’in yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %45,7 oranında artarak ,2mn TL olmuştur.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz –

Yüksek nakit yaratan verimli iş modeli. Kanıtlanmış ihracat odaklı iş modeli. Salt üretici konumunda olan Vestel Beyaz Eşya ürünlerinin satışını Vestel Elektronik’in tamamına sahip olduğu Vestel Pazarlama’ya yapmaktadır. Vestel Pazarlama’nın portföyüne yeni markalar ve yeni lisans anlaşmaları ekleyerek yüksek kar marjına sahip markalı ürün satışlarını arttırmaya odaklanan stratejisi Vestel Beyaz Eşya’yı da olumlu etkilemektedir. Beyaz eşyada mevcut lisanslı marka portföyünde Sharp ve Telefunken markaları bulunmaktadır. Vestel Grubu, döneminde Avrupa beyaz eşya pazarındaki yıllık ortalama %1 daralmaya rağmen, aynı dönemde beyaz eşya ihracatını adet bazında %7 YBBO ile arttırmayı başarmıştır. yılında Vestel Beyaz Eşya’nın ihracat gelirlerinin %78,5’i Avrupa pazarından gelmektedir ( %73).

FAVÖK dönüşüm oranı yüksek, düşük maliyetli üretici. Vestel Beyaz Eşya’nın brüt kar marjı dönemindeki ortalama %9,2’e kıyasla yılları arasında ortalama %14,5 olarak gerçekleşmiştir. Gelirlerinin çoğu ihracat kaynaklı olduğundan yılında TL’deki değer kaybından faydalanmış, TL bazlı maliyetler (toplam hammadde alımlarının %39’u TL cinsinden) ve pozitif stok etkisinin yardımı ile faaliyet kar marjını arttırmayı başarmıştır. İleriye dönük olarak, döneminde Vestel Beyaz Eşya’nın brüt kar marjı ortalamasını %12,9 olarak tahmin ediyoruz. Vestel Grubu’nun kârlı iş modelinin ardında ölçek ekonomisi avantajı, tek çatı altında büyük üretim kapasitesi, esnek üretim kabiliyeti ve Asyalı oyunculara göre lojistik avantajının olduğunu düşünüyoruz. Vestel Beyaz Eşya için FAVÖK dönüşüm oranının (Serbest nakit akımı / FAVÖK) önümüzdeki beş yıl boyunca ortalama %30 olmasını öngörüyoruz (’de %54).

Son beş yılda ortalama %79 temettü dağıtım oranı ile yüksek temettü verimi. Vestel Beyaz Eşya son beş yılda dağıtılabilir karının ortalama %79’unu temettü olarak dağıttı. Şirketin son beş yılda ortalama temettü verimi ise %9,1 olarak gerçekleşti.

İhracat gelirlerinde coğrafi yoğunlaşma, yüksek borçlu ana hissedar, grup şirketlerine açılan krediler, uzun vadede büyümenin sürdürülebilirliği ve ’da hız kesen kar momentumu ana risk unsurları olarak öne çıkıyor

Vestel Grubu toplam ihracatının %’nı Avrupa’ya yapmaktadır. Avrupa’da hem ev aletleri hem de tüketici elektroniği pazarları geçtiğimiz yıllarda daralma göstermiştir. Bu nedenle, Vestel Grubu’nun büyümek için Avrupa pazarında yeni marka lisans anlaşmaları yapması ve/veya yeni müşteriler kazanması gerekiyor ki, bu da Grubun ileriye dönük büyümesinin öngörülebilirliğini azaltıyor. Zorlu Holding’in (Vestel Elektronik’deki %75,6 ile doğrudan hissedar; Vestel Beyaz Eşya’da %71,95 ile dolaylı hissedar) halka açık olan tarihli en son konsolide finansallarına göre 24,4 milyar TL (6,5 milyar ABD Doları) toplam net borcu bulunmaktadır. Vestel Beyaz Eşya’nın Vestel Elektronik’ten milyon TL net ticari olmayan alacağı bulunuyor. (Vestel Elektronik’in ise grup şirketlerinden 2,75 milyar TL ticari olmayan alacağı var). Şirketin salt üretici olması ve Vestel Elektronik tarafından yürütülen satış pazarlama faaliyetlerinde kontrolü olmaması ilerde çıkar çatışmasına sebep olabilir. Vestel Beyaz Eşya (funduszeue.info) için %32 getiri potansiyeli ve hisse başına 17,45TL hedef fiyat ile AL tavsiyesi veriyorur.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç19 –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

Zayıf 1Ç19 faaliyet marjları… Vestel Beyaz 1Ç19’de yıllık bazda %1 düşüşle 83 milyon TL net kar rakamı açıkladı. Net kardaki kısmı düşüş faaliyet karındaki gerileme ve net kur farkı giderlerindeki (türev araç gelir/gider dahil) artıştan kaynaklanmaktadır. Şirketin satış gelirleri yıllık bazda gerileyen yurtiçi gelirlere rağmen güçlü ihracat gelirleri sayesinde %32 artışla milyar TL’ye ulaştı. Şirket 1Ç19’de yıllık bazda %11 artışla milyon TL FAVÖK elde ederken, FAVÖK marjı yıllık bazda yüzde puan çeyrek bazda ise yüzde puan düşüşle 1Ç19’de % olarak gerçekleşti. Bir önceki çeyreklerden gelen yüksek stok maliyeti ve ücret artışları faaliyet marjlarındaki gerilemenin ana nedenleri arasındadır. Şirketin net borç pozisyonu 1Ç18’deki milyon TL’den ve yıl sonundaki milyon TL’den 1Ç19’de milyon TL’ye yükseldi.

Yorum: Zayıf 1Ç19 faaliyet kar marjlarının VESBE’nin bugünkü hisse performansına olumsuz yansıyacağını düşünüyoruz. Hisse yıl başında bu yana ve son bir ayda endeksin sırasıyla %49 ve %9 üzerinde performans gösterdi.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç19 –

Vestel Beyaz Eşya – 1Ç19 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %1 azalırken, çeyreksel bazda ise, yüzde %48 azaldı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %32 arttı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %15 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %87 oldu. (1Ç %71) Şirket, 1Ç19’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %11 artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan azalarak % oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 4 baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Pazarlama giderleri, yıllık bazda, %43 arttı. Genel yönetim giderleri ise, yıllık bazda, %17 arttı.

Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %38 artarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu olarak gerçekleşmiş olup, net borç/özsermaye rasyosu olarak kaydedilmiştir. Net işletme sermayesi ise 1, milyon TL (1Ç milyon TL ve 4Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (1Ç % ve 4Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç19 –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirketin yılı 1. çeyrek net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,2 oranında azalarak 83,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 1Ç’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %31,5 oranında artarak mn TL olmuştur. Ancak satışların maliyeti geçen yıla göre %36,5 oranında artış göstererek mn TL’ye yükselmiş ve buna bağlı olarak brüt kar geçen yıla göre sadece %1 oranında artarak ,4mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 3,2 puan azalışla %10,6 olmuştur. Operasyonel giderler ’in ilk çeyreğine göre %30,1 artış göstermiş ve ayrıca diğer faaliyetlerden 37,1mn TL gider yazılmıştır. Böylece faaliyet karı 1Ç’e göre %40,3 azalışla 64,2mn TL olmuştur. Faaliyet kar marjı 5,6 puan gerilemeyle %4,6’yı göstermiştir. Finansman tarafında da 1Ç’deki 24mn TL’lik finansman giderine karşın 1Ç’da 20,9mn TL gelir yazılmıştır. 85,1mn TL vergi öncesi kara ulaşan şirket 1,7mn TL’lik vergi gideri sonrası 83,4mn TL net dönem karına ulaşmıştır. Net kar marjı 1Ç’e göre 2 puan gerilemeyle %6 olarak gerçekleşmiştir.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Yorum –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

Vestel Beyaz milyon TL brüt temettü ödemesi (hisse başına TL) teklifi yapacağını duyurdu. Temettü başlangıç tarihi olarak ise 15 Mayıs teklif edilecek. Dünkü akşamki kapanış fiyatına göre açıklanan temettü tutarı % temettü verimine işaret ediyor.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç18 –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

Güçlü 4Ç18 net kar büyümesi
VESBE 4Ç18’de kur farkı gelirlerindeki artış neticesinde yıllık bazda %85 artışla milyon TL net kar rakamı açıkladı. Şirketin satış gelirleri kurun ihracat gelirlerine olumlu etkisi neticesinde yıllık bazda %80 artışla 4Ç18’de milyar TL’ye ulaştı. FAVÖK rakamı ise yıllık bazda %6 düşüşle milyon TL olarak gerçekleşirken FAVÖK marjı 4Ç17’deki %’den 4Ç17’de %’e geriledi. Şirketin son dört yıldaki temettü dağıtım oranının ortalamasına benzer %73 tahminle, şirketin ’da yılı karından milyon TL temettü dağıtacağı beklenebilir. Temettü verim beklentisi de % olabilir. Ancak hissenin yılbaşından bu yana endeksi %15 yendiği gözönünde bulundurulursa, VESBE’nin 4Ç18 yüksek net kar artışına bugün önemli bir piyasa beklentisi olmayabilir.

VAKIF YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç18 –

(+) Vestel Beyaz Eşya (VESBE): Şirket, 4Ç18’de operasyonel olmayan gelirlerin desteğiyle yıllık bazda %85,4 artışla mn TL net kâr açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre %80 ile güçlü büyüme kaydeden net satış gelirlerine rağmen, brüt kâr marjındaki gerilemenin etkisiyle FAVÖK’ü yıllık bazda %6 düşüşle mn TL’ye, FAVÖK marjı da 6,5 yüzde puan düşüşle %7,1’e geriledi. 3Ç18 sonu itibariyle mn TL olan net borç pozisyonu ise 4Ç18 sonu itibariyle mn TL’ye, böylece net borç/FAVÖK’ü de 0,74x’den 0,6x’ya gerileyerek iyileşme kaydetti.

Yorum: Geçen yılın aynı dönemine göre operasyonel kârlılıktaki gerilemeye karşın, net kârdaki güçlü büyümenin hisse fiyatına olumlu yansımasını, ancak Şirket hisselerinin BIST endeksine göre son 1 ayda yaklaşık %27 pozitif ayrışması nedeniyle potansiyel olumlu etkinin kısa vadeli olmasını bekliyoruz.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç18 –

4Ç18 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %85 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %35 azaldı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %80 arttı.Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %29 artış kaydetti. Şirket, 4Ç18’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %6 azalış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan azalarak % oldu.

Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, baz puan azaldı ve % olarak gerçekleşti. Pazarlama giderleri, yıllık bazda, %57 arttı. Genel yönetim giderleri ise, yıllık bazda, %2 azaldı. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %21 azalarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (4Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (4Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç18 –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirketin yılı dördüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %85,4 oranında artarak ,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 4Ç’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %80 oranında artarak mn TL olmuştur. Ancak satışların maliyeti geçen yıla göre %95,2 oranında artış göstererek mn TL olmuştur. Bu sebeple brüt kar geçen yıla göre %9,3 oranında azalmış ve ,9mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ’nin dördüncü çeyreğine göre %26,4 artış göstermiş ve diğer faaliyetlerden 57,4mn TL gelir yazılmıştır. Böylece faaliyet karı ,9mn TL olmuştur. Finansman tarafında da 23,9mn TL gelir yazılmıştır. ,7mn TL vergi öncesi kara ulaşan şirket 4,8mn TL’lik vergi gideri ile geçen seneye göre %85,4 artışla ,9mn TL ana ortaklık karına ulaşmıştır. 4. çeyrek sonuçlarıyla birlikte şirketin yılı ana ortaklık net dönem karı ,6mn TL’ye ulaşmıştır. yılı ana ortaklık karı ,2mn TL idi.

TACİRLER YATIRIM – VESBE Hisse Analiz 3Ç18 –

Vestel Beyaz Eşya – 3Ç18 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde % artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %84 arttı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %34 arttı. Şirket, 3Ç18’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde % artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak % oldu. Detaylarına baktığımızda, şirketin brüt marjı, yıllık bazda, baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri/satışlar rasyosu ise, yıllık bazda, 26 baz puan arttı ve % olarak gerçekleşti. Pazarlama giderleri, yıllık bazda, %68 arttı. Genel yönetim giderleri ise, yıllık bazda, %42 arttı. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %94 büyüyerek milyon TL olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (3Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (3Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

ZİRAAT YATIRIM – VESBE Hisse Analiz 3Ç18 –

Vestel Beyaz (VESBE, Pozitif): Şirketin 3Ç net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %,1 artarak ,9mn TL olmuştur. Satışlar 3Ç’de %34 artışla mn TL olurken, brüt kar %,8 artışla ,4mn TL’ye yükselmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Brüt kar marjı ise 16,7 puan artışla %28,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %45,3 artarak 48,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler ,5mn TL olmuş ve geçen seneki 32,3mn TL’lik diğer faaliyet gelirlerinin tersi yönünde gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %82,4 oranında artarak ,1mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı ise 4,2 puan artışla %15,8’i göstermiştir. Finansman tarafında ise 18,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Geçen sene 3. çeyrekte 52,3mn TL net finansman gideri kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde net dönem karı geçen seneki 70mn TL’nin oldukça üzerinde ,9mn TL olmuştur. Net kar marjı ise 10,5 puan artışla %16,9 olarak gerçekleşmiştir. Üçüncü çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirketin yılı Ocak – Eylül net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %,3 oranında artarak ,6mn TL’ye yükselmiştir.

DENİZ YATIRIM – VESBE Hisse Analiz 3Ç18 –

VESBE 3Ç18 sonuçları: Satışlar 1, milyon TRY (Yıllık +%34 Çeyreklik +%8), FAVÖK milyon TRY (Yıllık +%, Çeyreklik +%90) ve Net Kar milyon TRY (Yıllık +% Çeyreklik +%84). Konsensus beklentisi bulunmamaktadır. Yıllık ve çeyreklik bazda hem operasyonel performansta hem de net kar tarafında güçlü yükseliş VESBE ve VESTL hisselerinde olumlu bir piyasa etkisi yaratabilir.

İŞ YATIRIM – VESBE Hisse Analiz 2Ç18 –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

Güçlü 2Ç18 mali sonuçları. VESBE 2Ç18’de net karını yıllık bazda iki kat arttırarak milyon TL’ye yükseltti. Satış gelirlerindeki artış, faaliyet kar marjlardındaki iyileşme ve ertelenmiş vergi geliri (2Ç 9 milyon TL) 2Ç18 net kar artışının temel nedenleri olarak öne çıkıyor. Şirketin net satış gelirleri yıllık bazda %28 artış ile milyar TL ‘ye yükseldi. FAVÖK rakamı 2Ç18’de yıllık bazda % artışla milyon TL artarken, FAVÖK marjı 2Ç17’de %10’dan ve 1Ç18’den %’den 2Ç18’de %16’ya yükseldi. Yorum: Açıklanan güçlü 2Ç18 mali sonuçlarının bugün VESBE hisseleri üzerinde olumlu etki yaratmasını bekliyoruz.

VAKIF YATIRIM – VESBE Hisse Analiz 2Ç18 –

(+) Vestel Beyaz Eşya (VESBE): Vestel Beyaz Eşya 2Ç18’de mn TL (yıllık % artış) net kar açıkladı. Net finansman tarafındaki 9,8 mn TL’lik pozitif katkıya rağmen, ticari faaliyetlerden elde edilen kur farkı net diğer gelir giderlerin 60 mn TL negatife dönmesine neden oldu. Net kardaki iyileşmede operasyonel taraftaki güçlü sonuçlar etkili oldu. Şirketin 2Ç18’de yurt içi satış gelirleri mn TL (y/y +%14,5), ihracatı mn TL (y/y %34,4) olarak gerçekleşti. Böylece Vestel Beyaz Eşya’nın net satış gelirleri 2Ç18’de 1,35 mlr TL ile geçen yılın %28, önceki çeyreğin ise %29 üzerinde oluştu. 2Ç18’de FAVÖK mn TL (y/y %, ç/ç %54) olarak gerçekleşti.

FAVÖK marjı geçen yılın 5,9 puan, önceki çeyreğin 2,5 puan üzerinde %16,0 olarak gerçekleşti. Şirketin 2Ç18’de net borç pozisyonu mn TL’den mn TL’ye geriledi. Borç düzeyindeki ve FAVÖK’teki iyileşme Net borç/FAVÖK oranının 0,89x’dan 0,56x’ya gerilemesini sağladı. Net işletme sermayesinin satışlara oranı çeyreklik bazda yükselen yurt içi beyaz eşya satışlarının etkisiyle %26,6 (1Ç %25,9, 2Ç %83,4) olarak kaydedildi. Yorum: Hisse fiyatı BIST’ün, son 3 ayda hisse geri alımlarının etkisiyle %19 üzerinde performans gösterse de, son 1 ayda %4,4 gerisinde kalmıştır. Güçlü 2Ç18 sonuçlarının hisseye pozitif yansıyacağı kanaatindeyiz.

TACİRLER YATIRIM – VESBE Hisse Analiz 2Ç18 –

Vestel Beyaz Eşya – 2Ç18 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde % artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %58 arttı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %28 büyüdü. Şirket, 2Ç18’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde % büyüme gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak %16 oldu. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %24 düşerek milyon TL olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (2Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (2Ç %) olarak kaydedildi. En son kapanış fiyatına göre, şirket F/K çarpanından ve FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir.

DENİZ YATIRIM – VESBE Hisse Analiz 2Ç18 –

VESBE 2Ç18 net karı yıllık bazda %, çeyrek bazda %58 arttı – pozitif beklenti Şirket’in cirosu ikinci çeyrekte %29 yükselerek 2, milyar TL’ye gelirken, FAVÖK aynı dönemde %54 artarak mln TL’ye ulaştı. İyileşen operasyonel performansa bağlı olarak net kar 2Ç17’de 67 mln TL iken, 2Ç18’de %58 yükselerek mln TL olarak gerçekleşti. (tahmin bulunmamaktadır). Net Kar marjı bir önceki çeyreğe gore puan, bir önceki yıla gore puan artış gerçekleştirmiştir. Son 4 çeyreklik sonuçlarına göre 5,47 F/K ve 5,2 FD/FAVÖK çarpanlarında işlem görüyor. VESBE için 2Ç18 net kar ve FAVÖK rakamlarına piyasada olumlu etki yapabileceğini öngörüyoruz.

ZİRAAT YATIRIM – VESBE Hisse Analiz 2Ç18 –

Vestel Beyaz (VESBE, Pozitif): Şirketin 2Ç net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %99,8 artarak ,3mn TL olmuştur. Satışlar 2Ç’de %27,7 artışla mn TL olurken, brüt kar %91,1 artışla ,7mn TL’ye yükselmiş ve iyi bir göürntü sergilemiştir. Brüt kar marjı ise 5,5 puan artışla %16,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %27,7 artarak 46,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler 60mn TL olmuş ve geçen seneki 28,6mn TL’lik diğer faaliyet gelirlerinin tersi yönünde gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı sadece %6,9 oranında artarak ,8mn TL’ye yükselmiştir.

Faaliyet kar marjı ise 1,7 puan düşüşle %8,6’yı göstermiştir. Finansman tarafında ise 9,8mn TL gelir kaydedilmiştir. Geçen sene 2. çeyrekte 38mn TL net finansman gideri kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde net dönem karı geçen seneki 66,7mn TL’nin üzerinde ,3mn TL olmuştur. Net kar marjı ise 3,6 puan artışla %9,9 olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirketin yılı Ocak – Haziran net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %56,1 oranında artarak ,7mn TL’ye yükselmiştir.

İŞ YATIRIM – VESBE Hisse Haber Yorum –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) :
VESBE TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

Manisa’daki yeni üretim tesisinde üretime başlanması
Vestel Beyaz’ın Manisa’da yılda bin adet çamaşır ve bin adet çamaşır kurutma makinesi üretim kapasitesi ile kurduğu yeni üretim tesisinin çamaşır makinesi bölümünde test üretimi çalışmalarının tamamlanmasının ardından seri üretime başlandı.

OYAK YATIRIM – VESBE Hisse Haber Yorum –

Vestel Beyaz Manisa OSB’de bin adet/yıl çamaşır makinası ve bin adet/yıl çamaşır kurutma makinası üretim kapasitesi ile kurduğu yeni üretim tesisinin çamaşır makinası bölümünde test üretimi çalışmalarını tamamlayarak seri üretime başlamıştır. Vestel Beyaz’ın yıllık üretim kapastesi mn adetten mn adete yükselmiştir. Yeni devreye giren kapasitelerin şirketin satışlarını yılın ikinci yarısında olumlu etkilemesini bekliyoruz.

VAKIF YATIRIM – VESBE Hisse Haber Yorum –

(=) Vestel Beyaz Eşya (VESBE, VESTL): Şirketin Manisa OSB’de bulunan bin adet/yıl çamaşır makinası ve bin adet/yıl çamaşır kurutma makinası üretim kapasitesi ile kurduğu yeni üretim tesisinin çamaşır makinası bölümünde test üretimi çalışmaları tamamlanarak seri üretime geçildiği açıklanmıştır.

Vestel Beyaz Yeni Çamaşır Makinesi Fabrikasında Üretime Başlanması Hakkında Açıklama Yaptı –

tarihli özel durum açıklamamıza istinaden, Şirketimizin Manisa OSB’de bin adet/yıl çamaşır makinası ve bin adet/yıl çamaşır kurutma makinası üretim kapasitesi ile kurduğu yeni üretim tesisinin çamaşır makinası bölümünde test üretimi çalışmaları tamamlanarak seri üretime başlanmıştır.

OYAK YATIRIM – VESBE Hisse Yorum –

VESTL: Vestel, ortalama 9, TL hisse fiyatı ile piyasadan 54,8bin adet VESBE hissesi satın almış ve VESBE’deki payını %94,62’den %94,65’e yükseltmiştir. VESTL dün portföyünde bulunan VESBE hisselerinin, sermayesinin %5’ine kadar, satışından vazgeçtiğini açıklamıştı. VESTL’in alımlarına devam etmesi durumunda halihazırda düşük halka açıklık oranı olan VESBE hisselerinde dalgalanma artabilir.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESTL TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

VESBE pay satışından vazgeçilmesi : Vestel Elektronik portföyüne bulunan Vestel Beyaz Sanayi ve Ticaret AŞ paylarından şirket sermayesinin %5’ine kadar olan kısmının satılmasına yönelik hazırlanan ve SPK kararı ile de onaylanan Pay Satış Bilgi Formu kapsamında yapılması planlanan pay satışından vazgeçtiğini duyurdu.

VAKIF YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz –

(=) Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya (VESTL, VESBE): Vestel Elektronik, yatırım stratejisi çerçevesinde, portföyünde bulunan Vestel Beyaz Eşya paylarından, şirket sermayesinin %5’ine kadar olan kısmı için yapılması planlanan pay satışından vazgeçildiğini açıklamıştır.

Yorum: Hisse satışı gerçekleşseydi, VESBE’nin mevcut durumdaki %5,38’lik halka açıklık oranı yükselecek ve hisse likiditesi artacaktı. Koşulların uygun olması halinde, önümüzdeki dönemde pay satışının tekrar gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Haberin hisse üzerindeki etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz.

Vestel Beyaz Yeni Tesiste Seri Üretime Geçti –

Vestel Beyaz Eşya : Şirketin Manisa OSB’de bin adet/yıl çamaşır makinesi ve bin adet/yıl kurutma makinesi üretim kapasitesi ile kurduğu yeni üretim tesisinin kurutma makinesi bölümünde Nisan ayında başlayan test üretim çalışmaları tamamlanarak, Mayıs ayı itibarıyla seri üretime geçildiği duyurulmuştur. Çamaşır makinesi bölümünde ise test üretimi devam ettiği, seri üretime Haziran ayında geçilmesinin planlandığı açıklanmıştır.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç18 –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

Güçlü ciro büyümesi net karı arttırdı. VESBE 1Ç18’de yıllık bazda %16 artışla 84 milyon TL net kar elde etti. Net kardaki artış temel olarak şirketin satış gelirlerindeki yıllık bazda %51’lik büyümesinden kaynaklanmaktadır. 1Ç18’de FAVÖK rakamı yıllık bazda %42 artışla milyon TL’ye artarken, FAVÖK marjı ise 1Ç17’de %’den 1Ç18’deki %’de geriledi. Yorum: Güçlü 1Ç18 sonuçlarının VESBE ve VESTL hisselerinde olumlu etkisinin olmasını bekliyoruz.

VAKIF YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç18 –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE): Vestel Beyaz Eşya 1Ç18’de 84 mn TL (yıllık %16 artış) net kar açıkladı. Ticari faaliyetlerden elde edilen kur farkı gelirlerindeki azalışa rağmen şirketin faaliyet karındaki iyileşme net kar artışında etkili oldu. Şirketin 1Ç18’de yurt içi satış gelirleri mn TL (y/y +%78), ihracatı mn TL (y/y %42) olarak gerçekleşti. Böylece Vestel Beyaz Eşya’nın net satış gelirleri 1Ç18’de 1,04 mlr TL ile geçen yılın %51, önceki çeyreğin ise %1 üzerinde oluştu. 1Ç18’de FAVÖK mn TL ile yıllık %42 yükselirken önceki çeyreğe paralel gerçekleşti. FAVÖK marjı geçen yılın 0,9 puan altında, bir önceki çeyreğe paralel %13,4 olarak gerçekleşti. Yorum: Hisse fiyatı son 3 ayda BIST’ün %22 üzerinde performans gösterse de, 1Ç18 sonuçlarının sınırlı pozitif fiyatlanacağı kanaatindeyiz.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç18 –

Vestel Beyaz Eşya – 1Ç18 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %16 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %2 azaldı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %51 arttı. Şirket, 1Ç18’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %42 artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 86 baz puan azalarak %13,4 oldu. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %1 azalarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (1Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı %19,0 (1Ç %27,5) olarak kaydedildi.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç18 –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirketin 1Ç net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %16 artarak 84,4mn TL olmuştur. Satışlar 1Ç’de %51,1 artışla mn TL olurken, brüt kar %39,4 artışla ,4mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 1,1 puan düşüşle %13,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %30,3 artarak 35,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net gelirler 31mn TL’den 3,6mn TL’ye gerilemiş ve faaliyet karına daha düşük bir katkı yapmıştır. Buna bağlı olarak faaliyet karı %3,6 oranında artarak ,5mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı ise 4,7 puan düşüşle %10,3’ü göstermiştir. Finansman tarafında ise 24mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net dönem karı geçen seneki 72,7mn TL’nin üzerinde 84,4mn TL olmuştur. Net kar marjı ise 2,4 puan gerilemeyle %8,1 olarak gerçekleşmiştir.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç17 –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

4Ç17 net karında güçlü büyüme

VESBE 4Ç17’de net karını yıllık bazda iki katından daha fazla arttırarak 86 milyon TL’ye yükseltti. Operasyonel performanstaki iyileşme ve diğer gelirlerdeki (net) artış 4Ç net karın artışını destekleyen unsurlar olarak öne çıkıyor. 4Ç17’de satış gelirleri yıllık bazda %13 artışla 1, milyon TL’ye, FAVÖK ise yıllık bazda %18 artışla milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK marjı 4Ç16’deki %’den ve 3Ç17’deki %’den 4Ç17’de %’e yükseldi. Şirketin net borç pozisyonu yıl sonundaki milyon TL’den sonunda milyon TL’ye yükseldi. 4Ç17’deki operayonel performansdaki iyileşme ve net kardaki büyüme bugün hisse performansını olumlu etkileyebilir.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç17 –

Vestel Beyaz Eşya – 4Ç17 sonuçlarını 86 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde % artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %22 arttı. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %13 arttı. Şirket, 4Ç17’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %18 artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 58 baz puan artarak %13,5 oldu. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %13 azalarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (4Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı %22,3 (4Ç %27,8) olarak kaydedildi.

DENİZ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç17 –

Vestel Beyaz Eşya’nın 4Ç17 FAVÖK marjı güçlü gerçekleşti. Şirketin satışlarındaki büyüme hızı 4Ç17’de teşviklerin bitmesi sonrası yurt içi pazardaki daralmaya paralel olarak yavaşladı. Satışlar yıllık bazda %13 büyüdü. Öte yandan FAVÖK marjı ise hammadde maliyetlerindeki baskıya rağmen yıllık bazda 60 baz puan genişledi ve FAVÖK böylece %18 büyüdü. Bu performans sonrası net kar da yıllık bazda % büyüyerek ciddi bir artış gösterdi. Genel itibariyle 4Ç17 sonuçlarının hisse üzerinde olumlu bir etki yaratmasını bekliyoruz. Bu sonuçlar Vestel Elektronik için de bir parça olumlu olacaktır.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 4Ç17 –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Pozitif): Şirketin 4Ç net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %,4 artarak 85,7mn TL olmuştur. Satışlar 4Ç’de %13 artışla mn TL olurken, brüt kar %12,5 artışla ,9mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 0,1 puan düşüşle %14,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %9,3 artarak 42,3mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net gelirler 3,5mn TL’den 38,7mn TL’ye yükselmiş ve faaliyet karını desteklemiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %49,3 oranında artarak ,3mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı ise 3,5 puan artışla %14,2’yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 62,8mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net dönem karı geçen seneki 40,8mn TL’nin üzerinde 85,7mn TL olmuştur. Net kar marjı ise 3,9 puan iyileşmeyle %8,3 olarak gerçekleşmiştir. Vestel Beyaz’ın yılı net dönem karı ise ’nın aynı dönemine göre %9,2 oranında azalarak ,2mn TL’ye gerilemiştir.

ŞEKER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum –

Vestel (VESTL), %94,62 oranında hissedarı olduğu Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (VESBE), Güney Koreli beyaz eşya firması Dongbu Daewoo Electronics Corporation’ın paylarının tamamının satın alınması için 22 Aralık tarihinde bağlayıcı teklif vermiş olduğunu, sonraki süreçte satıcılar ile potansiyel alıcılar arasında pazarlık görüşmelerinin gerçekleştirileceğini duyurmuştur.

GARANTİ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum –

Vestel (VESTL, EP, FiyatTL, Piyasa Değeri TL2,mn): Vestel Dongbu Daewoo Elektronik için beyaz eşya birimi için teklif yaptı. Meksika, Fransa ve İsveç de Daewoo için teklifte bulundu. Haberi şu an için nötr olarak değerlendiriyoruz. Hatırlanacağı üzere Vestel, Toshiba’nin Japonya satışları lisans anlaşması için de teklifte bulunmuştu, onun da kısa süre içinde sonuçlanması bekleniyor.

DENİZ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum –

Vestel Güney Koreli Daewoo’nun beyaz eşya birimini almak üzere teklif verdi. Medyada yer alan bir habere göre Toshiba’nın TV işine verilen tekliften sonra Vestel bu kez Güney Koreli Daewoo’nun beyaz eşya birimini almak üzere teklif verdi. Bu süreçte şirketin son dört arasına kaldığı belirtiliyor. Haber hem Vestel Elektronik hem de Vestel Beyaz Eşya hisseleri üzerinde olumlu etki yaratabilir.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum –

Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya – Habere göre Zorlu Holding,
Güney Koreli Dongbu Daewoo Electronics’in beyaz eşya birimini satın almak için teklif
verdi. Kısa vadede hisselerde olumlu etki görebiliriz.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç17 –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

Zayıf 3Ç17 sonuçları
Vestel Beyaz 3Ç17’de güçlü ciro artışına rağmen yüksek hammadde fiyatları ile gerileyen faaliyet marjları ve artan finansman giderleri nedeniyle yıllık bazda %22 düşüşle 70 milyon TL net kar rakamı açıkladı. Şirketin satış gelirleri ÖTV indiriminin yurtiçi satışlara olumlu etkisi ve kurun ihracat gelirlerine olumlu etkisi nedeniyle yıllık bazda %56 artışla 1, milyon TL’ye ulaştı.

Şirketin FAVÖK rakamı ise yıllık bazda %11 artışla milyon TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı ise hammadde fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 3Ç16’deki %’den 3Ç17’de %’e yıllık bazda yüzde puan geriledi. Çeyrek bazda ise yapılan kısmi fiyat artışları neticesinde FAVÖK marjı yüzde puan artış gösterdi. Şirketin net borç seviyesi ise artan net işletme sermayesi (9M TLmn kıyasla 9MTLmn) neticesinde 9M16 sonundaki milyon TL’den 9M17’de milyon TL’ye yükseldi. Vestel Beyaz’ın zayıf 3Ç17 sonuçlarına piyasa tepkisinin olumsuz olmasını bekliyoruz.

DENİZ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç17 –

Vestel’de operasyonel marjlar zayıf. Vestel Beyaz Eşya 3Ç17’de 70 milyon TL net kar açıkladı. Bu yıllık bazda %22’lik bir daralmaya işaret ediyor. Bu çeyrekte özellikle operasyonel marjların güçlü satış büyümesine rağmen zayıf kalması dikkat çekici oldu. Satışlar yıllık bazda kuvvetli iç pazar dinamikleri ve zayıf TL’nin ihracat satışlarına olumlu katkısıyla TL bazında %56 büyüdü. Fakat operasyonel marjların özellikle brüt marjın hammadde maliyeti baskısı altında kalmasıyla yıllık bazda daraldığını görüyoruz.

FAVÖK marjı geçen yıla göre puan gerileyerek %11,3 oldu. Böylece satıştaki güçlü büyümeye rağmen FAVÖK büyümesi %11’de kaldı. Bu sonuçlar zayıf marj görüntüsü nedeniyle Vestel Beyaz Eşya hisseleri üzerinde bir miktar baskı yaratabilir. Bu sonuçların Vestel Elektronik için de olumsuz olabileceğini düşünüyoruz.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz –

Vestel Beyaz Eşya 3Ç17’de 70 milyon TL (yıllık %22 aşağıda) net kâr açıkladı. Net satışlar ve FAVÖK yıllık %56 ve %11 büyürken, FAVÖK marjı yıllık baz puan azalmayla %11,3’e geriledi.

GARANTİ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Not Yok, FiyatTL, Piyasa Değeri TL2,mn): Vestel’in satışları 3Ç17’de iç pazardaki vergi teşvikinin etkisiyle %56 büyüme kaydederek 1,mn TL olarak gerçekleşti. Şirket’in FVAÖK marjı yüksek baz ve hammadde maliyet artışlarının etkisiyle üçüncü çeyrekte puan daralarak % seviyesinde gerçekleşmiştir. Net kar ise 3Ç17’de yıllık bazda %22 daralarak 70mn TL olarak gerçekleşmiştir.

OYAK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz  –

VESTL: SPK Vestel Elektronik’in, % oranında pay sahibi olduğu Vestel Beyaz Eşya’nın % oranındaki halka açıklık oranını artırılarak artan likidite ve yatırımcı tabanı ile şirket hisse fiyatının daha sağlıklı oluşmasını sağlamak amacıyla Vestel Beyaz Eşya’nın sermayesinin %5’ine kadar olan (mn) hisseyi satma başvurusunu onayladı. Bu haberin hem Vestel hem de Vestel Beyaz için olumlu olduğunu düşünüyoruz. Vestel’in bu satıştan yaklaşık 94 mn TL nakit girişi sağlamasını bekliyoruz. Vestel Beyaz ise artan halka açıklık oranı ile kurumsal yatırımcılar için daha yatırım yapılabilir seviyeye gelecektir.

İŞ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum  –

Kapanış (TL) : – Hedef Fiyat (TL) : n.a – Piyasa Deg.(TL) : – 3A Ort. İşfunduszeue.info(mn$) : VESBE TI Equity- Öneri :N.R funduszeue.info%: n.a

Zayıf operasyonel kar marjları 2Ç17 net karını aşağıya çekti
Vestel Beyaz 2Ç17’de yıllık bazda %48 gerileme ile 67 milyon TL net kar rakamı açıkladı. Satış gelirlerindeki kuvvetli büyümeye rağmen net kardaki düşüş zayıf operasyonel karlılık ve yüksek kambiyo giderlerinin neden olduğu finansman giderlerindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Şirketin satış gelirleri 2Ç17’de yurtiçinde ÖTV indiriminin talebe olumlu etkisi ve kurun ihracat gelirlerine olumlu etkisi sonucu yıllık bazda %30 arışla milyar TL’ye ulaştı.FAVÖK ise artan hammade maliyetleri, TL’deki değer kaybı ve yurtiçi pazardaki yüksek rekabet nedeniyle sınırlı fiyat artışları neticesinde yıllık bazda %29 düşüşle 2Ç17’de milyon TL’ye ulaşırken, 2Ç17’de yıllık bazda baz puan düşüşle %10 marj kaydetti. Vestel Beyaz’ın zayıf 2Ç17 sonuçlarına piyasanın olumsuz tepki vermesini bekliyoruz. VESBE için tavsiyemiz bulunmamaktadır.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum  –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Negatif): Şirketin 2Ç net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %48,4 azalarak 66,7mn TL olmuştur. Düşüşün sebebi geçen seneki finansman gelirinin aksine bu çeyrekte finansman gideri yazılması ve brüt kar marjındaki gerilemedir. Satışlar 2Ç’de %29,9 artışla mn TL olurken, brüt kar %25,9 düşüşle ,5mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar marjı ise 8,3 puan düşüşle %11 seviyesinde gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %18,1 artarak 36,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyet gelirleri de 28,6mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki diğer faaliyetlerden giderler 5,7mn TL idi. Faaliyet karı %10 düşüşle ,4mn TL’ye gerilemiştir. Faaliyet kar marjı ise 4,6 puan düşüşle %10,3’ü göstermiştir. Finansman tarafında ise 38mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net dönem karı geçen seneki ,4mn TL’nin oldukça altında 66,7mn TL olmuştur. Net kar marjı ise 9,6 puan gerilemeyle %6,3 olarak gerçekleşmiştir. Vestel Beyaz’ın 6 aylık net dönem karı ise ’nın aynı dönemine göre %28,4 oranında azalarak ,5mn TL’ye gerilemiştir.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum  –

Vestel Beyaz Eşya – 2Ç17 sonuçlarını milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %48 azalırken, çeyreksel bazda ise, yüzde %8 azaldı. Operasyonel karlılıktaki bozulma ve geçen sene aynı dönemin altında gerçekleşen kur farkı geliri şirketin net karını olumsuz etkiledi. Net satışlar 1, milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %30 yükseldi. Şirket, 2Ç17’de milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %29 azalış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan azalarak % oldu. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %2 artarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (2Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı % (2Ç %) olarak kaydedildi.

DENİZ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum  –

Vestel Beyaz’ın 2Ç17’de marj görüntüsü çok zayıf Vestel Beyaz Eşya 2Ç17’de 67 milyon TL net kar açıkladı. Bu rakam geçen yılın bir hayli altında kaldı. Satış büyümesi %30 gibi yüksek bir rakam olurken VAFÖK marjında özellikle maliyet baskısı nedeniyle %8 gibi keskin bir düşüş yaşandı. Bizim beklentimiz %5 düzeyinde bir düşüştüGeçtiğimiz yılın aynı göneminde %18 civarı olan VAFÖK marjı bu yıl %10 düzeyine geriledi. Dolayısıyla satış büyümesi güçlü olurken VAFÖK aynı oranda sert bir düşüş yaşadı. Marjlardaki bu zayıflamanın hissede baskı yaratacağını düşünüyoruz. Vestel Beyaz Eşya’nın sonuçları Vestel Elektronik üzerinde de baskı yaratabilir.

OYAK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum  –

Yurtiçi beyaz eşya satışları Haziran ayında %7 oranında büyüyerek k adete ulaştı. Yılbaşından bu yana ise toplam beyaz eşya satışları %27 oranında artarak mn adet olarak gerçekleşti. Eylül sonuna kadar yürülükte kalacak olan beyaz eşya ürünlerine gelen ÖTV indirimi yılında sektörün hızlı büyümesine sebep oluyor. Her ne kadar Haziran ayında bir önceki aylara göre büyüme hızında bir yavaşlama olsa da yılında yurtiçi satışların %10 civarında büyümesini bekliyoruz. İhracat satışları ise Haziran ayında % oranında gerilemiş ve mn adete olarak gerçekleşmiştir. Yılbaşından bu yana ise toplam beyaz eşya ihracatı %2 oranında artarak mn adete ulaşmıştır. Arcelik ve Vestel’in 2Ç17’de hem yurtiçinde hem de ihracat satışlarında kuvvetli büyüme sergilemesini bekliyoruz. Artan hammadde fiyatlarının maliyetler üzerinde baskı yaptığı bu dönemde şirketlerin karlılıklarındaki seyir daha önemli olacaktır. Ürün fiyatlarındaki artışlar ve EUR/USD paritesinin yükselmesi 2Ç17’de karlılığı destekleyecektir.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum  –

Beyaz eşya satışları ÖTV’nin Eylül sonuna kadar sıfırlanmasının da etkisiyle Ocak-Haziran döneminde %27 artarken; ihracat %2’lik sınırlı artış kaydetti. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin açıkladığı verilere göre, Haziran ayı özelinde iç satışlar %7 artışla , adet oldu. İhracat ise %5 gerileyerek 1,68mn adet olarak gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayının toplamında ise iç satışlar %27 artışla 4,43mn; ihracat da %2 artışla mn adet oldu. Beyaz eşya üretimi ise 6 ayın toplamında %9 artışla 13,99mn adede ulaştı. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV Bakanlar Kurulu’nun Şubat başında aldığı kararla 30 Nisan’a kadar sıfırlanmış; bu süre daha sonra 30 Eylül’e uzatılmıştı.

DENİZ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum  –

Vestel Elektronik Vestel Beyaz Eşya’nın %5’ini satmayı planlıyor. Vestel Elektronik piyasada uygun şartlar oluşursa Vestel Beyaz Eşya’nın %5’ine kadar tekabül eden bir hisseyi BIST’te satmayı planlıyor. Bugünkü piyasa değeriyle Vestel Beyaz Eşya’nın %5’i yaklaşık milyon TL’ye geliyor. Gelişme Vestel Elektronik hisseleri için hafif pozitif olabilir.

OYAK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum  –

Vestel Elektronik, % oranında pay sahibi olduğu Vestel Beyaz Eşya’nın % oranındaki halka açıklık oranını artırılarak artan likidite ve yatırımcı tabanı ile şirket hisse fiyatının daha sağlıklı oluşmasını sağlamak amacıyla Vestel Beyaz Eşya’nın sermayesinin %5’ine kadar olan (mn) hisseyi satmaya karar vermiştir. Bu haberin hem Vestel hem de Vestel Beyaz için olumlu olduğunu düşünüyoruz. Vestel’in bu satıştan yaklaşık mn TL nakit girişi sağlamasını bekliyoruz. Vestel Beyaz ise artan halka açıklık oranı ile kurumsal yatırımcılar için daha yatırım yapılabilir seviyeye gelecektir.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBEHisse Haber Yorum  –

Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Pozitif): Şirket %94,62 pay sahibi olduğunu Vestel Beyaz Eşya’da (VESBE, Nötr) halka açıklık oranını artırmak için %5’e kadar paylarını uygun şartlar oluşması halinde Borsa ve Borsa dışında satmaya karar vermiş olup, pay satışları için dün Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunmuştur.

AK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz  –

Beyaz Eşya Sektörü (OLUMLU) – Mayıs ayı beyaz eşya verisi açıklandı. Buna göre, yurtiçi satışlar yıllık %17 artarken, beyaz eşya ihracatı Nisan ayında yıllık %10 arttı. Buna göre, ilk beş ayda yurtiçi beyaz eşya satışları yıllık %33 artarak 3,68 milyon adet olurken, ihracat aynı dönemde yıllık %4 artarak 7,69 milyon adete çıktı. Yurtiçi beyaz eşya satışları 1Ç17’de ÖTV’nin (%6,7) kaldırılmasıyla yıllık %36 artış göstermişti. Sonuç olarak, Nisan beyaz eşya
verisinin Arçelik (ARCLK) ve Vestel Beyaz Eşya’nın (VESBE) ikinci çeyrek finansalları için olumlu olduğunu düşünüyoruz.

OYAK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz  –

2Ç’de Karlılığı Destekleyecek Unsurlar Var

Yurtiçi beyaz eşya satışları Mayıs ayında %17 oranında büyüyerek k adete ulaştı. Yılbaşından bu yana ise toplam beyaz eşya satışları %33 oranında artarak mn adet olarak gerçekleşti. Eylül sonuna kadar yürülükte kalacak olan beyaz eşya ürünlerine gelen ÖTV indirimi yılında sektörün hızlı büyümesine sebep oluyor. Her ne kadar Mayıs ayında bir önceki aylara göre büyüme hızında bir yavaşlama olsa da yılında yurtiçi satışların %10 civarında büyümesini bekliyoruz.

İhracat satışları ise Mayıs ayında büyümesini devam ettirerek %10 oranında artmış ve mn adete ulaşmıştır. Özellikle Avrupa’da talep dinamiklerinin kuvvetli olması sektörün ihracatını olumlu yönde etkilemektedir.

Arcelik ve Vestel’in 2Ç17’de hem yurtiçinde hem de ihracat satışlarında kuvvetli büyüme sergilemesini bekliyoruz. Artan hammadde fiyatlarının maliyetler üzerinde baskı yaptığı bu dönemde şirketlerin karlılıklarındaki seyir daha önemli olacaktır. Ürün fiyatlarındaki artışlar ve EUR/USD paritesinin yükselmesi 2Ç17’de karlılığı destekleyecektir.

AK YATIRIM – Sektör – VESBE Hisse Yorum –

Beyaz Eşya Sektörü (OLUMLU) – Nisan ayı beyaz eşya verisi açıklandı. Buna göre, yurtiçi satışlar yıllık %39 artarken, beyaz eşya ihracatı Nisan ayında yıllık sadece %1 arttı. Yurtiçi beyaz eşya satışları 1Ç17’de ÖTV’nin (%6,7) kaldırılmasıyla yıllık %36 artış göstermişti. Sonuç olarak, Nisan beyaz eşya verisinin Arçelik (ARCLK) ve Vestel Beyaz Eşya’nın (VESBE) ikinci çeyrek finansalları için olumlu olduğunu düşünüyoruz.

TACİRLER YATIRIM – Sektör – VESBE Hisse Yorum –

Türkiye beyaz eşya satışları Nisan ’de yıllık %39 artışla bin seviyesine yükseldi. İhracatta ise %1 yıllık artış gerçekleşti. Yurtiçi satışlarda büyüme Şubat ayında devreye alınan ÖTV teşviğinden kaynaklandı. Beyaz eşyaya uygulanan ÖTV teşviğinin Eylül sonuna ertelenmesi sonrası sektörde büyüme hızında yavaşlama bekleniyordu. Ancak Nisan sonuçlarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiği gözlemleniyor ve 2. çeyrekte de yurtiçi satışlarda daha güçlü performansın olabileceğine işaret ediyor. Haberin Arçelik (TUT, hedef fiyat 24TL) ve Vestel Beyaz Eşya hisseleri için hafif pozitif etkisi olacağını düşünüyoruz.

OYAK YATIRIM – Sektör – VESBE Hisse Yorum –

Beyaz eşya satışları Nisan ayında yıllık bazda %39 oranında artarak bin adete olmuştur. yılının ilk 4 ayında toplam beyaz eşya satışları, % oranındaki özel tüketim vergisinin kaldırılması ile birlikte %37 oranında artarak milyon adete ulaşmıştır. ÖTV’deki indirimin Eylül sonuna kadar devam edecğini dikkate alarak 2Ç ve 3Ç’de beyaz eşya satışlarının kuvvetli kalmasını bekleriz. Beyaz eşya ihracatı ise Nisan ayında %1 oranında artmış ve ilk 4 ayda %2 oranında büyümüştür. yılında %8 büyüyen ihracat hacmi, ’de ihracat pazarlarındaki talebin azalması ile birlikte daha düşük oranda büyüme göstermektedir. Arcelik ve Vestel, ’nin ilk çeyreğinde özellikle ithal markalardan Pazar payı alarak, sektörün üzerinde bir satış büyümesi gerçekleştirmişlerdir. Bu trendin devamını beklerken, artan hammadde maliyetleri ve satış giderlerinin şirketlerin marjları üzerine 2Ç17’de olumsuz etkisi olacağını düşünmekteyiz.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç17 –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Pozitif): Şirketin 1Ç net dönem karı geçen seneye göre %11,3 artarak 72,7mn TL olmuştur. Satışlar %11,7 artışla mn TL olurken, brüt kar %17,9 artışla mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 0,8 puan artışla %14,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler %2,9 gerileyerek 27,2mn TL olmuş ve faaliyet karı oluşumunu desteklemiştir. Diğer faaliyet gelirleri de 31mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki diğer faaliyet geliri 13mn TL idi. Faaliyet karı %47,9 artışla ,8mn TL’ye yükselmiş ve oldukça olumlu bir görüntü çizmiştir. Faaliyet kar marjı ise 3,7 puan artışla %15,1’i göstermiştir. Finansman tarafında ise 31mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net dönem karı geçen seneki 65,3mn TL’nin hafif üzerinde 72,7mn TL olmuştur. Net kar marjı ise değişmeyerek %10,6 olarak gerçekleşmiştir.

TACİRLER YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 1Ç17 –

İlk çeyrekte 72,7 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %11 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %78 arttı. Net satışlar milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %12 arttı. Yurtiçi ciro ÖTV teşviği nedeniyle %20 seviyesinde yükselirken, ihracat %9 yıllık sınırlı büyüdü. Şirket, 1Ç17’de 98 milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %25 yükseldi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre baz puan artarak %14,3 oldu. FAVÖK’teki yüksek artışa rağmen, net kar, artan operasyonel kur farkı giderleri nedeniyle daha düşük büyüme gösterdi. Şirketin net borcu çeyreksel bazda yüzde %7 artarak milyon TL olarak gerçekleşti. Net işletme sermayesi ise milyon TL (1Ç milyon TL) olarak gerçekleşirken, net işletme sermayesinin satışlara oranı %27,5 (1Ç %25,6) olarak kaydedildi. Haberin nötr etkisi olacağını düşünüyoruz

OYAK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Yorum –

Hisse başına brüt TL nakit temettü ödeyecek. VESBE tarafından yapılan açıklamada, karından dağıtılmak üzere brüt milyon TL nakit temettü ödemesinin Genel Kurul onayına sunulacağı belirtildi. Hisse başına brüt TL temettü ödemesi ile temettü verimini % olarak hesaplıyoruz. Temettü ödemesinin 15 Mayıs tarihinde yapılması planlanmaktadır

Genel Kurul’un Onayına Sunulacak Yönetim Kurulu’nun Yılına İlişkin Kar Payı Dağıtım Teklifi –

Nakit Kar Payı Ödeme Tutar ve Oranları
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı – Brüt(TL)
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı – Brüt(%)
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı – Net(TL)
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı – Net(%)
Teklif Edilen
Nakit Kar Payı Hak Kullanım Tarihi (1)
Kesinleşen
Nakit Kar Payı Hak Kullanım Tarihi (2)

Gizmen Nalbantlı, Başanalist, IŞIK FX – VESBE Hisse Analiz –

Hedef Fiyat: TL          Tavsiye: AL

yılında, konut sektörünün desteklenmesi ile beyaz eşya talebinde %5 artış yaşandı.  Son dönemde tüketici güveninde ve ekonomideki zayıflama talep artışını baskılasa da ÖTV’nin 30 Nisan’a kadar kaldırılması sektöre canlılık getirebilir.

Emtia fiyatlarının yükselmesi ve hammadde fiyatlarındaki yükseliş yılında sürebilir. Dolardaki yükselişi düşündüğümüzde sektörün yılında risk altında olduğunu söyleyebilirim. İhracat odaklı beyaz eşya üreticileri ise bu durumdan faydalanacaktır.

İthal ürünlerin fiyatındaki artış son dönemde yerli üreticileri ön plana çıkardı. Yurtdışında yeni Pazar arayışına giren Arçelik, güneydoğu Asya’daki operasyonlarını geliştirmek için Pakistanlı Dawlance şirketini satın alırken, Vestel ise Compel Electronics Europe şirketini alarak Avrupa tüketici pazarındaki payını artırmayı amaçlıyor.

30 Nisan’a kadar olan dönemde satışlarda görülecek yükseliş yılın ilk çeyrek bilançosuna yansıyacaktır. Yılın ikinci yarısında ise normalleşeceğini düşünüyoruz.

Mobilya sektörü ise Mobilya sektörü, geçen yıl 2,5 milyar dolar olması beklenen ihracatını ’de yüzde 20 artırmayı hedefliyor. Geçtiğimiz sene Rusya’ya hiç mal satamayan firmalar yılından umutlu. İç pazarda ÖTV’nin kalkması, kampanyalar ve mobilyada taksitin artırılmasıyla yılında ’ya göre daha iyi geçebilir.

Karlılık tarafında son 5 dönemdir iyi performans gösteren şirketin, öz kaynak karlılığı %14’ten %48’e gelmiş durumda.  Brüt kar ve net kar marjlarında görülen düzelme de dikkat çekiyor.

Son 5 yılda elde edilen kârın ortalama olarak %76’sını yatırımcısına dağıtan VESBE son iki yıldır aynı oranda dağıtım yapıyor. Manisa’da alınan 81 dönümlük arazide arsa bedeli dahil toplamda 70 milyon Euro değerinde bir yatırım yapacak. ’de Haziran itibariyle çamaşır ve kurutma makinesi fabrikası kurulacak. Arçelik’e göre iskontolu olması nedeniyle Vestel’i tercih ediyoruz. HEDEF FİYAT

AK YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Haber Yorum –

Yerli Üreticiler İçin Olumlu Haber

Resmi Gazete’de çıkan habere göre, Arçelik-LG ve Vestel Beyaz tarafından gerçekleştirilen başvuru sonucunda Çin menşeli yalnız duvar tipi split klima ürünlerine yönelik yürürlükte bulunan damping karşı uygulamalarının nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildiğini açıkladı. Haberin yerli klima üreticileri olan Arçelik ve Vestel Beyaz için potansiyel olarak olumlu olabileceğini düşünüyoruz.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Haber Yorum –

Arçelik-LG Klima San. ve Tic. A.Ş. ve Vestel Beyaz Eşya San. ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilen başvuruya istinaden Çin menşeli “Yalnız duvar tipi split klimalar”, “Yalnız duvar tipi split klimaların dış üniteleri (değişken soğutucu debili split klima sistemleri dış ünitesi hariç)” ve “Yalnız duvar tipi split klimaların iç üniteleri” ürünlerine yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı kesin önleme ilişkin olarak nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına kararı verildiği resmi gazetede yayınlanmıştır. Çin menşeli duvar tipi split klimalar ile söz konusu klimaların iç ve dış ünitelerinin (değişken soğutucu debili split klima sistemleri dış ünitesi hariç) ithalinde CIF bedelin %25’i oranında yürürlükte olan dampinge karşı önlemin aynen devam etmesine karar verilmiştir.

DENİZ YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Haber Yorum –

Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nden yapılan açıklamaya göre beyaz eşyada verilen ÖTV teşviği sonrası Şubat ayında satışlar dört ana üründe bir önceki aya göre %25 geçen yılın aynı ayına göre %32 arttı. Bu Arçelik, Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya hisselerinde olumlu bir hava yaratıyor. Ancak teşvikte bir uzatma gelmezse mevcut satışların daha ziyade talebin öne çekilmesi şeklinde olabileceğini ve yüksek sezonda satışlarda düşüş olabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla teşvik uzatılmazsa mevcut olumlu hava kısa vadeli olabilir

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Teknik Analiz –

Hisse, tahminimizce düzeltme hareketi içerisinde. Göstergeler de zayıf bir görüntü sergilemekteler. Ancak, tercih ettiğimiz elliott sayımına göre hissede bu hafta tepki alımları gözlenebilir. Halihazırda son yükseliş hareketinin %50’sini geri alan hisse, 50 ve günlük ortalamalarından destek alabilir. Tahminimizce, hisse 20 günlük ortalaması ve 10 Şubat tarihinde bırakılan boşluğa doğru bir tepki yükseliş gösterebilir. Ayrıca, hisse söz konusu seviyeye yükselerek omuz baş omuz formasyon çalışması da yapabilir. Diğer yandan, yukarıda belirttiğimiz gibi hisse düzeltme hareketi içerisinde olabilir. Dolayısıyla, 12,19 seviyesinin altındaki kapanışlarda aşağı yönlü hareketin belirginleşebileceğini hatırlatalım.

Kapanış: 12,37 Satış Seviyeleri: 12,84 13,04  Zarar Kes,19

ZİRAAT YATIRIM – Vestel VESBE Hisse Haber Yorum 4Ç16  –

Vestel Beyaz (VESBE, Nötr): Vestel Beyaz’ın yılı son çeyrek net dönem karı yılının aynı dönemine göre %45,2 azalarak 40,8mn TL olmuştur. Kardaki azalışta finansman giderlerindeki artış etkili olmuştur. Şirketin 4Ç satış gelirleri 4Ç’e göre %25,5 artışla mn TL’ye yükselirken, brüt kar buna paralel %25 artışla ,3mn TL’yi göstermiştir. son çeyreğe ilişkin operasyonel giderlerin artışı %18,6 ile sınırlı olurken, diğer faaliyet gelirleri 3,5mn TL ile son çeyrekteki 13,9mn TL’lik giderin aksi yönünde gerçekleşmiştir. Bu olumlu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %63 yükselişle 98mn TL olmuştur.

Vestel Beyaz’ın finansal sonuçları bu noktaya kadar oldukça olumludur. Finansman tarafına gelindiğinde şirketin karının büyük bir kısmının kambiyo zararı ve türev finansal araçlar giderinde eridiği görülmektedir. 4Ç’daki 60,7mn TL’lik finansman gideri sonrasında vergi öncesi kar 37,3mn TL’ye gerilemiş ve son çeyrekteki 79,1mn TL’nin %52,8 altında kalmıştır. 3,4mn TL’lik vergi geliri sonrasında net kar 40,8mn TL olmuştur. Şirketin 4Ç faaliyet kar marjı son çeyreğe göre 2,5 puan artışla %10,8 olurken, net kar marjı 5,8 puan gerilemeyle %4,5’e düşmüştür. Son çeyrek sonuçlarıyla birlikte Vestel Beyaz’ın yılı net dönem karı %98,3 artışla mn TL’ye ulaşmıştır.

DENİZ YATIRIM – Vestel VESBE Hisse Haber Yorum   –

Resmi Gazete’de yayınlanan bir karara göre beyaz eşyada %6,7 olan özel tüketim vergisi Nisan sonuna kadar %0 olarak belirlendi. Önceki vergi oranı %6,7 idi. Kararın özellikle ilk çeyrekte beyaz eşya satışlarına pozitif etki yaratmasını bekliyoruz. Buna göre de özellikle Arçelik, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Elektronik hisseleri karardan pozitif etkilenecektir. Yutr içi satışlar Arçelik’in toplam satışlarının %40’ını Vestel Beyaz Eşya’nın toplam satışlarının ise yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Haber Yorum –

Vestel Beyaz (VESBE, Sınırlı Pozitif): Şirketin Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde satın almış olduğu arsa üzerinde bin adet/yıl çamaşır makinası ve bin adet/yıl kurutma makinası üretim kapasitesine sahip olacak yeni bir fabrika kurulması için yatırım çalışmalarına başlanmış olup, söz konusu yatırımın Haziran ’de tamamlanması planlanmaktadır. Yeni fabrika için toplamda yaklaşık 70mn EUR yatırım harcaması (arsa bedeli de dahil olarak) yapılması planlanmakta olup, yatırımın finansmanının sağlanması amacıyla çeşitli banka ve finansal kuruluşlarla görüşmeler devam etmektedir.

Söz konusu yatırımla ilgili olarak gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği gibi yatırım teşviklerinden yararlanılacaktır. Dün Vestel Beyaz Eşya hisseleri günü yatay kapattı.

Vestel’den Yeni Çamaşır Makinası ve Kurutma Makinası Fabrika Yatırımı Hakkında Açıklama –

tarihli özel durum açıklamamıza istinaden, Şirketimizin Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde satın almış olduğu arsa üzerinde bin adet/yıl çamaşır makinası ve bin adet/yıl kurutma makinası üretim kapasitesine sahip olacak yeni bir fabrika kurulması için yatırım çalışmalarına başlanmış olup, söz konusu yatırımın Haziran ’de tamamlanması planlanmaktadır.

Yeni fabrika için toplamda yaklaşık 70 milyon Avro yatırım harcaması ( tarihli özel durum açıklamamızda yer alan arsa bedeli de dahil olarak) yapılması planlanmakta olup, yatırımın finansmanının sağlanması amacıyla çeşitli banka ve finansal kuruluşlarla görüşmeler devam etmektedir.

Bakanlar Kurulu’nun / sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”ına istinaden, söz konusu yatırımla ilgili olarak gümrük vergisi muafiyeti,   KDV istisnası, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği gibi yatırım teşviklerinden yararlanılacaktır.

Vestel Fabrikasını Büyütmek Üzere Yeni Arsayı Aldı – KAP –

Şirketimizin, Manisa Organize Sanayi Bölgesi (“MOSB”) ile MOSB’de yer alan toplamda ,43 m2 yüzölçümüne sahip arsanın TL/m2 birim fiyat üzerinden kurutma makinası fabrikası ve çamaşır makinası fabrikası yatırımlarında kullanılmak üzere satın alınmasına ilişkin yürütmüş olduğu görüşmeler çerçevesinde, arsa tahsis sözleşmesi bugün imzalanmıştır.

Bu açıklamada bahsi geçen arsa alımına ilişkin görüşmeler devam ederken nihai sözleşmenin imzalanıp imzalanmayacağı henüz belirsizlik taşıdığından ve bu aşamada kamuya açıklama yapılması yatırımcıları yanıltabileceğinden ve süreç içerisinde Şirketimizin rekabet ve pazarlık gücünü olumsuz etkileyebileceğinden, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Özel Durumlar Tebliği’nin 6’ncı maddesi kapsamında, söz konusu içsel bilginin kamuya açıklanması Yönetim Kurulumuzun tarih ve /34 sayılı erteleme kararı ile MOSB ile arsa tahsis sözleşmesi imzalanıncaya kadar ertelenmiştir. Söz konusu işleme ilişkin MOSB ile arsa tahsis sözleşmesi imzalanması nedeniyle erteleme sebebi ortadan kalktığı için işbu açıklama yapılmaktadır.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 3Ç16 –

3.Çeyrekte Net Karda % Artış

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Pozitif): Vestel Beyaz Eşya’nın 3. çeyrek net karı geçen senenin aynı dönemine göre %,2 oranında artarak 89,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 3Ç’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,5 oranında gerileyerek ,5mn TL olmuştur. Öte yandan, satışların maliyeti, gelirlerdeki düşüşten daha yüksek, %3,2 oranında azalmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar marjı 2,4 puan artışla ile %16,5 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderlerdeki artış %5 olmuştur. Diğer faaliyetlerden gelirler geçen seneki 21,4mn TL’den bu sene 3. çeyrekte 11mn TL’ye gerilemiştir. Bu gelişmeler neticesinde, faaliyet kar marjı 0,7 puan artış ile %14,1 olmuştur. Finansman tarafında ise giderler geçen sene aynı döneme göre 54mn TL azalarak 3,6mn TL seviyesini göstermiştir. Şirketin 3Ç vergi gideri geçen sene aynı döneme göre 3mn artışla 5mn TL olmuştur. Net kar marjı geçen seneye göre 8 puan artmış ve %12,9’a yükselmiştir. 3. çeyrek rakamlarıyla birlikte Vestel Beyaz Eşya’nın 9 aylık net karı ,3mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemde şirket 89,5mn TL net karı kaydetmişti.

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Hisse Analiz 2Ç16 –

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Pozitif): Şirketin 2Ç net karı ,4mn TL ile geçen seneki 54,6mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Satışlar %31, maliyetler %27 artış kaydetmiştir. Brüt kar %48 artışla ,2mnmn TL olmuştur. Buna bağlı olarak, brüt kar marjı 2,3 puan iyileşmeyle %19,3’e yükselmiştir. Operasyonel giderler %5,3 artış kaydetmiştir. Esas faaliyetlerden diğer giderler geçen seneki 20,8mn TL gelirin aksine 5,7mn TL gider ile net kara negatif etki etmiştir. Faaliyet karı %24 artışla ,5mn TL olmuştur. Faaliyet kar marjı 0,9 puan düşüşle %14,8’e gerilemiştir. Finansmandan ise 15,5mn TL gelir kaydedilmiştir. Net kar marjı 7,1 puan iyileşmeyle %15,9 olmuştur

ZİRAAT YATIRIM – Vestel Beyaz VESBE Haftalık Hisse Teknik Analizi

Hissede haftalık hareket bandı 10,,70 bandında gerçekleşirken, Cuma kapanışı 11,48’den gerçekleşti. Son beş haftadır 11,70 direncini kıramayan hisse geçtiğimiz hafta orta vadeli alçalan trendinin üzerinde güç kazanma çabasına girdi. Özellikle 5 haftalık AO seviyesi olan 11,26’nın aşılması ile teknik yönü yukarıya dönen hissede işlem hacmi artışının görülmesi de yukarı yönde hareketlilik başlayabileceğine işaret etmektedir. Bu hafta aşağı yönde haftalık bazda11,26 korunduğu sürece yükseliş denemelerinin devam edebileceğini, yukarı yönde ise 11,70 (son üç aylık direnç) direncinin geçilmesi durumunda ise pozitif görünümünün artabileceğini düşünmekteyiz. Bu direncin aşılması durumunda ise 12,,85 hedef direnç bölgesi gündeme gelebilir. Aşağı yönde 11,26 stop-loss olarak izlenmek üzere 11,00 ve 10,80 ve 10,55 önemli destek noktaları olarak takip edilebilir. Hissenin kısa vadeli teknik göstergelerinden RSI, momentum ve Stochastic alım bölgelerine doğru hareket etmektedir. Orta vadeli teknik göstergesi MACD ise sıfır ekseni üzerinde alım bölgelerine doğru pozitif yönde hareket etmektedir.

KapanışDestek-1Destek-2Destek-3Direnç-1Direnç-2Direnç-3
VESBE11,4811,2610,810,5511,712,412,85

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası