kadın neden hamile kalamaz / Hamile kalmayı zorlaştıran durumlara dikkat! - Sağlık Haberleri

Kadın Neden Hamile Kalamaz

kadın neden hamile kalamaz

Hamile Kalmayı Zorlaştıran 5 &#;nemli Neden

Kadın Sağlığı

Hamile Kalmayı Zorlaştıran 5 &#;nemli Neden

"Kadın infertilitesi (kadınlarda görülen kısırlık) özellikle son dönemlerde bir hayli arttı. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, kadınlarda en sık rastlanan 5 önemli infertilite nedeni hakkında da detaylı bilgiler paylaştı."

Çocuk sahibi olmak evli çiftlerin büyük bir bölümünün rüyası. Ancak bu her zaman çok kolay olmayabiliyor. Düzenli olarak ilişki kurulmasına rağmen 1 yıl sonunda gebe kalınamaması durumuna verilen isim olan infertilite yani kısırlık vakalarının yüzde 85'inde altta yatan bir sebep tespit edilebiliyor.

Teknolojik ve bilimsel gelişmeler sayesinde bu oran her geçen gün artıyor. Kadın infertilitesi (kadınlarda görülen kısırlık) çiftlerde görülen infertilite sebepleri içerisinde yüzde 30 ila 35 oranında tek başına, yüzde 20 ila 25’inde ise erkeğe bağlı nedenlerle birlikte görülüyor. Peki infertilitenin sebepleri neler? İşte cevaplar

1. Yumurtlama bozuklukları ve Polikistik over sendromu (PKOS)

Kadına ait infertilite sebepleri arasında yumurtlama bozuklukları ilk sırada yer alıyor. Yumurtlama bozukluklarına yol açan sebepler arasında ise polikistik over sendromu (PKOS) başı çekiyor. PKOS, kadında seyrek veya hiç yumurtlama olmamasının yanı sıra farklı hormonal dengesizliklerin izlendiği, buna bağlı olarak gebe kalamama, vücutta kıllanma, sivilcelenme, adet olamama gibi sorunların da ortaya çıktığı karmaşık bir tablo. Bu sendromun varlığı durumunda kadının yumurtalıklarında normale göre daha fazla yumurta bulunmasına karşın bunların içerisinden bir yumurtanın seçilmesi, olgunlaşması ve atılmasında sorun yaşanıyor.

PKOS’lu infertil bir kadında tedavi sırasında amaç yumurtlamanın sağlanması. Bunun için bazı hastalarda basit, ağızdan verilen ilaçlar yeterli olurken bazı hastalarda daha kompleks tedaviler gerekebiliyor. Basit tedavilere rağmen düzenli yumurtlama sağlanamayan, sağlansa bile gebe kalamayan hastalarda üremeye yardımcı olmak üzere aşılama veya tüp bebek tedavisi uygulanabiliyor. Tedaviler süresince kadının üzerine düşen en önemli görev ise kilo almamak, hatta kiloluysa karbonhidrat tüketimini azaltarak biraz kilo vermek. Bu sayede hastadaki hormonal dengesizlik bir nebze geriletilebiliyor.

Hamile Kalmayı Zorlaştıran 5 Önemli Neden

2. Yumurtalık rezervinde azalma

Yumurtalıkların içerisinde barındırdığı yumurta sayısına yumurtalık rezervi ismi veriliyor. Yumurtalık içerisinde mevcut yumurtalar ne kadar fazlaysa o kadının yumurtalık rezervi o kadar iyi kabul ediliyor. Bir kız çocuğu doğduğunda yumurtalıklarındaki yumurta sayısı yaklaşık 2 milyon civarında oluyor. Ergenliğe kadar geçen sürede bu rakam yaklaşık bine düşüyor. Ergenlikten sonra da her ay ortalama yumurta kaybı yaşanıyor.

30 yaşından sonra yumurtalık rezervi daha hızlı azalmaya başlıyor, 35 yaşından sonra ise azalma çok daha hızlı oluyor. Tabii ilerleyen yaşla birlikte tek sorun yumurta sayısının azalması değil. Daha önemli sorun kalan yumurtaların içerisinde iyi kalitede yumurtaların oranının azalması olarak ortaya çıkıyor. Buna bağlı olarak atılan herhangi bir yumurtanın döllenebilme, döllendikten sonra iyi embriyo olabilme şansı azalıyor ve bu da kadının gebe kalabilme şansını azaltan en önemli faktör olarak öne çıkıyor. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde gebe kalabilme ve anne olma planları yapılırken bu faktörleri hesaba katmakta fayda var.

3. Endometriozis

Normalde sadece rahim içerisinde bulunması gereken rahim iç dokusunun vücutta farklı yerlerde bulunması endometriozis hastalığı olarak isimlendiriliyor. Endometriozis bütün kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde, gebe kalamayan kadınların ise yüzde ’inde farklı derecelerde görülüyor. Diğer bir ifadeyle endometriozis kadınlarda infertiliteye yol açan en önemli hastalıklardan biri. Normal pozisyonunda olmayan bu rahim içi dokusu, karın içerisinde karın zarı ve tüplerde yer aldığı zaman her adet döngüsüyle birlikte bu dokuların yapısını daha çok bozuyor, karın içerisinde yapışıklık ve tüplerde (rahim kanallarında) tıkanmalara sebep oluyor.

Tüm bunlara ek olarak yumurtalıkların karın içerisindeki yerlerini değiştirerek tüple yumurtalık arasındaki doğal ilişkinin bozulmasına neden olabiliyor. Endometriozisin en çok yarattığı şikâyetlerden bir diğeri de çok sancılı adet görmek ve ilişki sırasında artan ağrı. Bu şikayetlerin varlığı halinde kadının mutlaka endometriozis açısından değerlendirilmesi gerekiyor. 

Hamile Kalmayı Zorlaştıran 5 Önemli Neden

4. Tüplerdeki tıkanıklıklar ve diğer problemler

Tüpler yani rahim kanalları, spermin yumurtaya ulaşması ve döllenen yumurtanın rahim içerisine tekrar geri dönebilmesi esnasında önemli ve vazgeçilmez bir role sahip. Vazgeçilmez olmasının nedeni, tüpleri tamamen kapalı olan bir kadının kendiliğinden hamile kalabilmesinin mümkün olmaması. Tüpleri açık ama iyi fonksiyon göstermeyen kadınlarda ise dış gebelik görülme ihtimali artıyor.

Yine tüplerde sıvı toplanması, gerek doğal yollardan oluşan embriyoların gerekse tüp bebek yöntemi ile rahim içerisine yerleştirilen embriyoların rahme tutunma şansını yarı yarıya azaltıyor. Sonuç olarak, tüplerin açık veya kapalı olmasının yanında sağlıklı olması da büyük öneme sahip. Bu durum kadının gerek doğal yoldan gerekse yardımcı üreme teknikleriyle gebe kalabilmesinde belirleyici rol oynuyor.

5. Rahim yapısı ile ilgili problemler

Yumurta, sperm ve bunların birleşimiyle oluşan embriyo ne kadar kaliteli olursa olsun, oluşan embriyonun yerleşeceği rahim ve rahim iç dokusu sağlıklı değilse gebeliğin oluşabilmesi, oluşsa bile sağlıklı devam edebilmesi mümkün değil. Kadında infertiliteye yol açan önemli faktörlerden biri de rahim sağlığı. Bu nedenle embriyonun yerleşeceği rahim iç yapısını etkileyen polip, miyom, enfeksiyonlar, yapışıklık, geniş rahim içi perdeleri ve benzeri sorunların mutlaka gözden geçirilmesi ve tedavi edilmesi gerekiyor.

False

Neden Hamile Kalamıyorum? Gebe Kalamamanın 11 Sebebi

Düzenli cinsel ilişkiye girseniz, yumurtlama takibi yapsanız ve hatta gebelik öncesi kullanılan vitaminleri eksiksiz bir şekilde alsanız dahi gebelik hemen gerçekleşmeyebilir. Zira yumurtlama düzensizlikleri, üreme sistemindeki yapısal sorunlar, düşük sperm sayısı ve daha pek çok faktör gebe kalamama sebepleri arasında yer alıyor. Düzenli cinsel yaşama rağmen en az 1 yıl gebe kalamama olarak tanımlanan kısırlık, birçok çiftte semptom da göstermiyor. Dolayısıyla çocuk sahibi olmak istiyor ve uzun bir süredir gebe kalamıyorsanız, neden hamile kalamıyorum diye merak etmiş ve araştırmalara başlamış olabilirsiniz. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, hamile kalamama nedenleri nelerdir, detaylıca ele aldık. Keyifli okumalar.

1. Yeterince Uzun Süre Denememek

Eğer hamile kalamıyorum diyorsanız dikkate almanız gereken ilk şey, gebelik için ne kadar süre denediğinizdir. Araştırmalara göre yumurtlama takibini iyi yapmış çiftlerin yaklaşık %80’i ilk 6 ayda, %90’ı ise 12 aylık süreçte gebelik elde ediyor. 35 yaşından küçükseniz ve 1 yıldır korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamıyorsanız muayene olma zamanınız gelmiş demektir. 35 yaşından büyük olan kadınlar ise vakit kaybetmemek adına 6 aylık denemeden sonra kadın doğum uzmanına muayene olmalıdır.

2. Yumurtlama Problemleri

Hamile kalabilmek için yumurta ve spermin buluşması gerekir. Eğer yumurtlama ile ilgili problemler varsa hamile kalmak pek mümkün olmayabilir. Örneğin polikistikover sendromunda yumurtlama düzensiz olduğundan gebe kalmak zaman alabilir. Yumurtlamayı etkileyen diğer faktörler ise aşırı zayıf veya kilolu olmak, tiroid fonksiyon bozuklukları, yumurtalık yetmezliği ve aşırı egzersizdir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Yumurta Rezervi Düşüklüğü Nedir?

3. Partnerdeki Sorunlar

Kısırlık yalnızca kadınları değil erkekleri de etkiler. Bebek sahibi olamayan çiftler incelendiğinde, %20 ila %30’unda erkekten kaynaklanan doğurganlık sorunları olduğu saptanmıştır. Üstelik bu sorunlar herhangi bir semptoma da yol açmadığından tedaviyi geciktirebilmektedir. Bu nedenle gebe kalamıyorum diyen kadınların eşlerinin sperm testi yaptırması büyük önem taşıyor.

4. Yaşa Bağlı Zorluklar

35 yaşından büyük kadınlar için hamile kalmak daha uzun sürebilir. Zira yaş arttıkça yumurtanın kalitesi ve miktarı düşer. Aynı şekilde erkeklerde de sperm kalitesi düşeceğinden 40 yaşından sonra çocuk sahibi olmayla ilgili sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle düzenli adet olunsa dahi gebe kalınamadığında muayene olmak ve gerekiyorsa tıbbi destek almak gerekir.

5. Fallop Tüpleri ile İlgili Sorunlar

Fallop tüpleri rahim ve yumurtalıklar arasındaki köprüdür. Her ay olgunlaşan yumurta spermle buluşabilmesi için fallop tüplerine bırakılır. Herhangi bir nedenle fallop tüpleri tıkalıysa veya o bölgede geçmiş ameliyatlardan kalan yara izi mevcutsa, yumurta ve sperm buluşamayacağı için gebelik oluşmayabilir. Fallop tüpleri tıkalı olan kişiler pelvik ağrı yaşayabilir ancak kadınların önemli bir kısmında hiçbir semptom görülmez. Bu nedenle gebe kalamayan kişilere önerilebilecek bir diğer test de rahim filmidir. Bu esnada tüplerin tıkalı olup olmadığı anlaşılabileceği gibi tıkalı tüplerin açılması da sağlanabilir. Yani hem tanı hem de tedavi için rahim filmi önerilebilir.

Neden Hamile Kalamıyorum? Gebe Kalamamanın 11 Sebebi

6. Endometriozis

Endometriozis, rahim iç dokusunun rahmin dışında da gelişmesidir. En sık görülen semptomları ağrılı adet dönemleri ve pelvik ağrıyken, bazı kadınlarda hiçbir semptom görülemeyebilir. Bu nedenle çoğu kadın endometriozise sahip olduğunu kısırlık için yapılan test ve tetkikler sonucu öğrenir. Kadınların yaklaşık % 10 ila %15 kadarı endometriozisten muzdaripken, bu kadınların neredeyse yarısının gebe kalmakta güçlük çekeceği tahmin ediliyor.

7. Altta Yatan Tıbbi Durumlar

Gebe kalamama nedenleri arasında yer alan bir diğer faktör de çeşitli tıbbi durumlar olabilir. Örneğin tiroid fonksiyon bozuklukları, lupus gibi bazı otoimmün hastalıklar veya tam olarak kesinleştirilemese de depresyon gibi rahatsızlıklar gebe kalmayı zorlaştırabilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklar da tedavi edilmediğinde hamilelik şansını düşürebilirler.

8. Bazı İlaçlar

Bazı reçeteli ilaçlar da doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle eğer gebe kalmaya çalışıyorsanız ve aynı zamanda düzenli ilaç kullanıyorsanız, bu ilaçların doğurganlık üzerine etkisini doktorunuza danışmalısınız. Ancak ilaçları kesinlikle kendi inisiyatifinizde kesmemeli, mutlaka doktorunuzun önerilerine uymalısınız.

9. Yaşam Tarzı

Sigara, alkol veya uyuşturucu gibi maddelerin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği biliniyor. Ayrıca kronik stres, kötü beslenme ve uykusuzluk gibi faktörler de dolaylı yoldan gebeliğin oluşmasına engel olabiliyor. Bunun yanı sıra aşırı kilolu veya zayıf olmak ya da aşırı egzersiz yapmak da doğurganlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor.

Açıklanamayan Kısırlık

Gebe kalamama sebepleri arasındaki bir diğer unsur da açıklanamayan kısırlıktır. Sperm değerlerinin normal, yumurtlamanın düzenli ve  tüplerin açık olması gibi her şeyin yolunda olduğu durumlarda gebeliğin gerçekleşmemesine açıklanamayan kısırlık denir. Açıklanamayan kısırlık olgularında yapılan test ve tetkiklerde gebeliğe engel olabilecek hiçbir durum saptanmaz. Ancak buna rağmen çiftler gebelik elde edememektedir.

Doğurganlık Tedavilerine Başvurmamak

Doğurganlık problemlerine sahip olup olmadığınızı anlamanın en iyi yolu kadın doğum uzmanına muayene olmaktır. Ancak pek çok çift, dışarıdan fark edilebilen herhangi bir semptoma sahip olmadığı için tedaviyi geciktiriyor. Bu da kısırlığa neden olan durumun daha da kötüleşmesine yol açabiliyor. Bu nedenle 1 yıldır denemenize rağmen gebe kalamıyorum diyorsanız, mutlaka muayene olmalısınız.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Rahimde Perde Olması Gebeliğe Engel midir?

Kaynak: 1

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

funduszeue.info Sedat KadanalıKısırlık ( İnfertilite ) Okunma
İKİNCİ KEZ ANNE OLAMAMA: NEDENLERİ, ÇÖZÜMLERİ, ÖNERİLER
İKİNCİ KEZ ANNE OLAMAMA: NEDENLERİ, ÇÖZÜMLERİ, ÖNERİLER
Daha önceden doğum yapmış bir kadının ikinci kez anne olmasını engelleyebilecek başlıca faktörleri şöyle sıralayabiliriz.
•Annenin yaşı 
Hiçbir kadının doğurganlığı sonsuz değildir. Kadınların çocuk yapmak için yaşlarını dikkate almaları gerekir. Bilinmelidir ki 35 yaşından sonra doğurganlık azalmaya başlamakta,  40 yaşında bu azalış çok belirginleşmekte ve genelde yaşlarında bitmektedir. Dikkat edilir ise doğurganlıkta bahsediyorum, adet görmekten değil, yani kadın adet görmeye devam edebilir ancak doğurganlığı daha önceden funduszeue.info başka anlatımla kadınlar adetten kesilmeden yıl önce doğurganlıkları biter  yani düzenli adet görmek hamile kalınacağı anlamına gelmez
•Erkek sperm sayısının az olması ya da erkekteki sperm sayısının zamanla bozulması
Yumurtanın döllenebilmesi  için belli sayı ve fonksiyonda sperm gerekmektedir.  Sperm sayısı travma, alkol, sigara, kullanılan ilaçlar ve metabolik hastalıklar ve yaşla değişkenlik göstermektedir.  Zaman içerisinde yaşam tarzı ve değişik etkenlerden dolayı sperm değerleri ve spermin dölleme yeteneği kaybolabilmektedir. Dolayısı ile ikinci çocuk sahibi olamayan çiftlerden biz ilk önce erkeğin sperm tahlilini isteriz. Bu durumda sıklıkla şu sıkıntıyı yaşarız, kadın ve erkek beraberce “ Doktor bey , bizim bir çocuğumuz var, spermde problem yok” diye cevap veririler . Ben de hemen çocuğu kim doğurdu diye ironik bir soru sorarım, kadın “tabii ki ben” diye cevap verince , cevabım hazırdır “ o zaman sizde de bir şey yok, doğurduğunuza göre doğurabildiğiniz ispatlamışsınız”.  Doğan bebek anne ile babanın ortak mahsuludur, dolayısı ile daha önce ailenin çocuk sahibi olmuş olması  ikinci bebek istediğinde çiftlerden herhangi birinde sorun olmayacağı anlamına gelmez.
Maalesef burada kadın doğurganlığı azaltan sebebin kendinden kaynaklanacağı ön yargısında olup, bunu peşinen kabullenmiş ve bu yükü de sırtlamıştır. Halbuki nasıl kadında doğurganlığı azaltan olaylar doğumdan sonra ortaya çıkabilir ve tedavi gerektir ise aynı durum erkek içinde geçerlidir. İster ilk ister 2. çocuk için hekime gelinsin araştırmaya erkeğin sperm tahlili ile başlanır, zira bu basit bir testtir ve olası sebeplerin yaklaşık % 50 sini bize ekarte ettirebilmektedir. Erkek normal ise bu sefer kadına ait testlere başlarız.,
Halk arasında çukulata kisti olarak bilinen hastalıktır. Batın içinde yapışıklıklara neden olmakta ve endometriozis odaklarından salgılanan salgılar tüplerin ve overlerin sağlıklı çalışmasını engellemektedir. Her ne kadar halk arasında “ doğum yapınca vucut yenilenir, doktor gebeliği önerdi” yolunda  inanışlar olsa da bunlar doğru değildir. Tıbben gebeliğin iyi geldiği ve hastalığı gerilettiği tek durum endometriozistir, bu yüzden biz hekimler yalnızca endometriozisi olan kadınlara doğum yapmalarının sağlıkları için iyi olacağını söyleriz.
Endometriozisi olan kadınlara 2. doğumları geç kalmadan yapmalarını ve çok ara vermemelerini öneririz. Burada iki  kazancımız olur  birincisi hastalığın ilerlemesi durur ve hastalık gebelikle kaybolabilir , ikinci kazanç ise gebelik aralığı çok olduğunda endometriozis ilerlemesi ve kadının normal yoldan gebe kalma şansı azalması, ameliyat ve tüp bebek gibi maddi ve manevi külfeti olacak işlere yol açabilecek bir durumun önüne geçilmesi olacaktır..  Sırf gebelik aralığını az tutulması ile bir taşla iki kuş vurulmuş olacaktır.
Yumurta kalitesinin bozulması, yumurta kapasitesi, yumurtlamasının azalması
Anne yaşıyla paralellik gösteren bir başka konuda budur. Gebelik için sağlıklı yumurta gerekli olup ve sağlıklı şekilde döllenmesi gerekmektedir bunun içindir ki; üretilen yumurtanın kaliteli ve döllenme kapasitesinin yüksek olması gerekmektedir. Kadınların yumurtalarında bulunan yumurta hücresi sayısı doğumdan itibaren azalmaya başlamaktadır, bu azalma 35 yaş altı çok önemli değil iken bu yaştan sonra gebe kalma şansını olumsuz etkileyebilmektedir.  Daha da önemlisi bu sayısal azalma beraberinde kalitesel azalmayı da getirmektedir. Yani sayısı azalan yumurtanın  döllenmesi, gelişmesi ve sağlıklı gebelik oluşturma şansı da azalmaktadır. Önemli bir nokta da yumurta yaşı her zaman kadının kronolojik yaşı ile uyumlu lmamaktadır, yani kadının yaşı 30 olabilir  ancak yumurtalık yaşı 40 dır. Bu durum erken menopoza yol açan bir durumdur.
•Enfeksiyonlar, vajinal ya da cinsel yolla bulaşan mikroplar 
Enfeksiyonlar sperm kalitesini bozması yanı sıra kadın üreme organları over, tüp ve rahimde hasara neden olarak da gebeliğe engel olmaktadır. Vajinal akıntı ve lokal infeksiyonlar , geçici manta r infeksiyonları çok büyük problem oluşturmaz iken özelikle tüp ve yumurtalıkları içine alan infeksiyonlar gebe kalma şansını önemli ölçüde ortadan kaldırmaktdır. Yine karın içinde ki diğer organların infeksiyonları da üreme organlarını indirekt olarak etkileyebilir, örneğin apandisit patlar ve infeksiyonu tüplere bulaşır ise bu da gebe kalmaya engel olabilmektedir.
•Miyomlar veya yumurtalıklardan kaynaklanan kistler
Myomlar ve yumurtalık kistleri yerleşim yerine göre değişmekle beraber embriyonun sağlıklı olarak rahime yerleşmesini bozmakta ve  oluşan gebeliğin sağlıklı bir şekilde doğum safhasına gelmesine engel olabilmektedir. Ancak myomlar ile gebe kalamama arası ilişki çok net değildir, çoğu kadın myomu ile hamile kalıp normal doğum yapabilir. Eğer gebe kalmaya engel bir myom var ise bu ameliyat ile çıkarılarak gebe kalma şansı verilir. Yumurtalık kistleri çoğu zaman masumdur ve kendiliğinden kaybolur, ama bazen de gebelik şansını azaltabilirler.
•Kilo, stres ve sigara
Aşırı kilo,aşırı zayıflık, aşırı stres ve sigara kullanımı kadının düzenli ve sağlıklı yumurtlamasını bozmakta ve düşüklere neden olabilmektedir. Aşırı kilo alınması veya verilmesi yumurtlamayı bozarak gebelik şansını azaltabilirler. Sigara antiöstrojeniktir, sigara içen kadınlarda menopoz daha erken yaşlarda olmaktadır.
Teşhis koymada nasıl bir yol izlenir
İlk önce neden gebe kalınamıyor sorusuna cevap arıyoruz. Sebebin bulunmadan yapılacak tedaviler deneme yanılma yöntemi olacaktır. Yapılan jinekolojik ve genel değerlendirmeyi takiben önce erkeğin sperm tahlilini istiyoruz., sonra anne adayına kan tahlili yapılıp hormonları değerlendirilip, daha sonra görüntüleme  yöntemleri  olan ultrason ve rahim filmiyle rahim yumurtalıklar ve tüpler değerlendirilmektedir . Bu yöntemlere neden hamile kalınamadığı sorusuna cevap bulduktan sonra tedavi planlanmaktadır.
Başarıya ulaşma oranları 
Başarıya ulaşma oranı her çift için farklıdır, çünkü her çiftin çocuk sahibi olamama sebebi aynı değildir. Yumurtlaması olmayan bir bayanda basit bir yumurtlama tedavisi ile hemen hamilelik elde edilebilirken( % lük bir başarı), erken menapoza girmiş veya yumurtalık rezervi çok çok azalmış bir kadında çok düşük(% 5) gebelik oranı elde edilmektedir. Ancak çocuk olmama nedeninin araştırılıp ona yönelik yapılacak tedavilerin başarı şansı daha yüksektir. Maalesef günümüzde deneme yanılma yöntemi ile çeşitli tedavi alternatiflerinin denenmesi olmaz ise diğer yönteme geçilmesi hem boş yere zaman  kaybına hem de başarısızlığa yol açmaktadır. Problem odaklı tedavilerin başarısı daha yüksek olacaktır. Çiftlerin doktora “neden hamile kalamıyoruz, sorunun çözüm aşamaları nedir ve beklenen  başarı oranları nedir” sorularını tedavinin başında sorarak öğrenmeleri ve buna göre bir yol haritası çıkarmaları tedaviye uyumları için şarttır.
Ailelere tavsiyeleriniz 
 En önemli tavsiye çocuk doğurma yaşının geciktirilmemesi diyebiliriz. Günümüzde çalışma hayatının içine yoğun olarak giren kadın çocuk doğurma yaşını ertelemektedir. Ancak kadının doğurganlığının sınırı olduğundan bu şansı daha sonra bulamamaktadır. Kadınlar için ideal doğurganlık yaşları 35 yaş sonrası hızla azalmaktadır. Genelde aileler bir çocuk bize yeter diyerek ikinci gebeliği düşünmemektedirler. Ancak çocuk okul çağına geldiğinde kreş ve okul da arkadaşlarının kardeşleri olduğunu görünce aileye “neden benim kardeşim yok, bende kardeş istiyorum” demeye başlar aile bu yüzden  ikinci çocuğu düşünür. Bu esnada aile çocuğa haksızlık ettiğini ileride kendileri hayattan göçüp gittiklerinde çocuğun tek başına kalacağını düşünerek çocuk yapmaya karar vermektedirler. Bu geç karar sonucu kadının yaşı 40 lara ulaştığında gebe kalma şansını çok azaltmaktadır.
Çiftlerin aile planını bunları düşünerek yapması lazım, ben doğum yaptırdığı tüm aileleri bu konuyu açarak ikinci doğumu ne zaman düşünüyorsunuz diye sorarım. Aile “asla, bir tane yeter” dese de  eninde sonunda 2. gebeliği düşüneceklerini, çocuğun okul çağı geldiğinde onlara kardeş için baskı yapacağını hatırlatarak, kardeş zamanlamasının  gebe kalma şansı azalmadan yapmalarını öneririm.
İki doğum arasında olması gereken ideal süre nedir?
İki doğum arasında ki ideal süre 2 yıl olsa da bu çok net değişmez bir kural değildir. Burada gaye anne vücudunun toparlanarak 2. gebeliğe hazır olması için düşünülen tahmini bir süredir. Ama emzirirken hamile kalan hiçbir anneye sırf  iki gebelik arası süre kısa olacak diye gebeliği sonlandırılması önerilmez. Sezaryen içinde bu öneriler benzer olmakla beraber, önemli bir neden yok ise sezaryen ile doğuran annelerin bu süreye riayet etmeleri önerilir
Tedavi aşamasında ailelerin psikolojik destek alması gerekiyor mu, etkileri nelerdir?
Özel bir psikoloğa ciddi bir sorun olmadığında gerek yoktur, ancak çevre ve yakınlarından bu desteği alması tedavi başarı şansını artıracaktır. İkinci çocuğa sahip olamayıp  bu amaçla tedaviye başlayan çiftlerde genelde bu işi çok ertelemenin verdiği pişmanlık ve panik olmaktadır. Örneğin geçen hafta 42 . yaşında çocuk sahibi olmak için tedaviye başlayan bir hastam tedavi yaşından dolayı başarısız olunca  dedi ki “mimar oldum, mühendis oldum, kariyer yaptım, büyük binalar yaptım, projeler geliştirdim. Ancak hepsi boş imiş keşke her şeyden önce bir çocuk yapsaydım”. Bu örnekte olduğu gibi ile geç kalmışlık , yoksunluk ve herkesin rahatlıkla elde ettiği bir konuda tedaviye muhtaç kalma gibi duygulanımlar içerisinde olan bu çiftlere psikolojik destek verilmelidir.

 


Hamile Kalamıyorum!

Hamile Kalamıyorum -Kısırlık Araştırma Testleri 

Bu yazının amacı;  bebek sahibi olmak isteyen ancak beklenen süre içinde hamilelik olamamış çiftlere neler yapması gerektiğini hangi aşamalardan geçerek sonuca ulaşmaları gerektiğini açıklamak yol göstermektir. 

Günümüz insanı maalesef giderek daha sabırsız ve aceleci hale gelmektedir. Yeni nesil, aylar öncesinde gebe kalacakları tarihleri belirlemekte , kafalarındaki plan gerçekleşmeyince üst üste ay adet olduğu zaman çoğu zaman yok yere strese girmektedirler.

Yaşam her zaman bir anda isteklerimizi kabul etmeyebilir. Herşeyin belli bir zamanı vardır. 

Kadınların çok çok azı korunmadıkları ilk aylarda hemen hamile kalabilerler. Bilimsel kaynaklar hamilelik oluşması için 1 yıl kadar beklenmesi gerektiğini işaret etmektedirler.

Bu bir yıllık süre 

35 yaş üzerinde iseniz ,

Ailede erken menopoz var ise   6 aydır ! 

Tabi ki bu 6 aylık ya da 1 yıllık süre zarfında düzenli birliktelik olması gerekmektedir.

Düzenli birliktelikten kastımız haftada kez birlikteliğin olmasıdır.

 

Özet olarak;

hamile kalmak için sabırsız olmak acele etmek her adetle kadını biraz daha fazla strese sokar.

Hamile kalmak için yumurtlama süresini takip etmek amacıyla cep telefonu applikasyonu kullanmak veya ovulasyon testi yapmanız buna göre cinsel yaşamı planlanması erkeklerde cinsel isteksizlik sertleşme sorunlarına yol açabilir.

Düzenli birliktelik yeterlidir.

6 ay -1 yıl içinde buna rağmen gebelik olmuyorsa işte o zaman neden hamile kalamıyorum? neden gebelik oluşmuyor ? sorularını sorup aşağıdaki yolu izlemek gerekli testleri yaptırmak, araştırmak  gerekir .

 

Bir problem varsa nedenini anlamadan  çözümü mümkün değildir.

Bir çiftte birden fazla sorun olabilir. Bu nedenle tedaviye başlamadan tüm olasılıklar gözden geçirilmelidir.

Tedaviye başlandıktan sonra, tedaviden sonuç alamadıgımız zaman testleri istemek araştırmak için çok geç kalınmıstır.

Bu durumda bebek isteyen çiftin ZAMANI, PARASI ve UMUTLARI boşa gitmiş olacaktır.

 

Yapılması Gerekenler:

1)Çiftle görüşme Sorunu anlama:

Başvurdukları uzman hekim tarafından sorunun nedeninin araştırılması gerekliliği kararı alınmışsa araştırmaya, çifte en az zarar verecek, en az yoracak  en basit tetkiklerle işe başlanmalıdır.

Araştırma da ilk ve en önemli aşama çiftin birlikte görüşmeye alınarak, yeterli zaman verilerek o zamana dek yapılanlar hakkında bilgi alınmasıdır. 

Çiftin önceden yaşadığı sağlık sorunları, hastalıklar, ailedeki sağlık problemleri, önceden gebelik yaşanıp yaşanmadığı, aldığı tedaviler, adet düzensizlikleri tanıda çok önemlidir.

Birçok çift tedavi amacıyla kliniğimize başvurduğu zaman tedaviye başlanması konusunda aceleci haldedir.

Bunda uzun süredir beklenen bebeğin gelmemesindeki sabırsızlık ve toplum çevre baskısı önemli rol oynamaktadır. 

Tedaviye alelacele başlamak yerine  süreci olumsuz etkileyebilecek tüm faktörler değerlendirildikten sonra gerekli testler tamamlandıktan sonra başlamak en doğrusudur.

Tedavinin ortasında ya da başarısızlıkla sonuç elde ettikten sonra çifte “bu testleri de yapalım” demek çifte yapılan en büyük haksızlıktır. Çoğu zaman büyük bir stress ile karşımıza gelen çifti dinlemek anlamak geçirdiği süreçleri bilmek yapılan tetkikleri değerlendirmek en doğru başlangıctır.

İnfertilite tedavisi kişiye özel bir tedavidir. Herkese aynı tedavi verilemez.

Önceki olumsuz denemeler varsa bunlardan ders çıkarmak önemli bir husustur. 

Araştırmaya, çifte en az zarar verecek, en az yoracak  en basit tetkiklerle işe başlanmalıdır.

Araştırma da ilk ve en önemli aşama çiftin birlikte görüşmeye alınarak, yeterli zaman verilerek o zamana dek yapılanlar hakkında bilgi alınmasıdır. Hastalık yoktur hasta vardır. İnfertilite ( Gebe kalamama ) durumunda tedavi kişiye özeldir.

 

 

2) Muayene ve Ultrason

Bu bilgilerin ışığında  jinekolojik muayene yapılır.  Ardından ultrasonografi ile değerlendirilir. Muayene ve ultrasonografi ile  vajina, rahim ağzı, rahim, yumurtalıklar değerlendirilirken tupler ( kanallar) değerlendirilemez.

Bu değerlendirme tedavi için çok değerlidir. Konu hakkında uzman bu değerlendirme sonrası;

gibi bircok konuda size değerli bilgiler verebilir. Bu  hususlar gebeliği direk etkileyen faktörlerdir.

 

3) Sperm ( meni ) Testi

Bebek sahibi olma, erkek ve kadını birlikte ilgilendiren bir konu olduğu için erkekte kendisinde sorun olup olmadığını araştırmak için sperm testi yaptırmalıdır.

Sperm örneğinin embriyolog tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bayana yapılan ultrason değerlendirmesi kadar önemli ve değerli bir husustur.

 

Sperm Testinde;

** Sperm sayısı 

**Sperm hareketi ve

** Spermin yapısı değerlendirilir.

Bu sonuca göre baba adayına tedavi verilebilir. Ek testler istenebilir. Testin tekrarı gerekebilir. Bu sonuçlara gerek çifte nasıl bir yöntem ile bebek sahibi olacagı hakkında net bilgi verilir. Sperm testi tedavinin hangi şekilde olacagını belirler. İlk sırada yapılması gereken testlerden biridir. 

Spermde azlık olması sorun olması eksiklik ya da ayıp bir durum değildir. Basit tedavilerle sperm sorunu çözülebilir.

Sperm kalitesi ve sayısı için tedavi  verilmiş ise sonucu görmek için 3 ay beklemek gerekir.

Tek bir teste bakarak karar verilmez. Tedavi sonrası  test tekrar edilir. Buna göre bir karar verilir ve uygun bir tedavi önerilmelidir.

 

4) Hormon Testleri:

Hormonal bozukluklarda yumurta gelişimini etkileyerek bebek sahibi olmayı önleyebilir. Adet döneminin başlangıcında hormonal değerlendirme için kadından sabah aç karna kan  örneği alınır. Adetin ilk 3 günü içinde testler yapılmalıdır. 

Çoğu zaman basit bir hap tedavisi ile sorun çözülür.

Bu durumda aşılama tüp bebek tedavisine bile gerek kalmadan çift anne-baba olabilir.

 

5) Rahim  ( Kanal ) Filmi, HSG

Adetin bitimine yakın kanalların değerlendirilmesi için HSG ( kanal filmi) ( rahim filmi) çekilir. 

Bu film rahmin iç yapısı ve kanallar hakkında bilgi verir. 

Bu işlem biraz ağrılıdır. Hastalar tarafından şiddetli bir adet sancısına benzetilmektedir. Ağrı eşiği düşük olan hastaların anestezi altında bu filmi çektirmelerini önermekteyiz.

Anestezi ile filmi çektirmek isteyenlerin 6 saat öncesinden su dahil hiçbirşey yiyip içmemeleri gerekmektedir. Biraz zahmetli olmakla birlikte iyi ve doğru yapılırsa  bizlere çok değerli bilgiler verir.

Ancak maalesef çoğu kez filmler çok kötü kalitede çekilmekte ve sonuçtan hiçbirsey anlasılmamaktadır.  Lütfen bu tetkiki yaptırmadan önce doktorunuzdan tavsiye alınız. 

 

Görüldüğü ve anlaşıldığı üzere anne baba olamayan her çifte tüp bebek tedavisi  yapılması gerekli değildir.

Sorunun saptanması ile tedavisiz ya da basit tedavilerle gebe kalamama ( kısırlık ) sorunu çözülebilir.

 

Bu testler infertilitede temel testlerdir. Tüm bu testler sonucunda saptanan nedene göre tedavi kararı verilmelidir.

 

 Tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarda, yumurtalık kapasitesi azalmış hastalarda ileri testler gerekebilir.

bu testler sırası ile;

-anne ve baba adayından genetik inceleme testleri

-kanın pıhtılaşma  testleri

-bağışıklık sistemi testleri

-annedeki sistemik hastalıkların araştırılması

– Gerekirse laparoskopi / histeroskopi adı verilen kamera yolu ile organların incelenmesi

Tüm bu testler sonucunda saptanan nedene göre tedavi kararı verilmelidir. 

Unutulmamalıdır ki bebek isteyen tüm çiftlerde tek çözüm tüp bebek tedavisi değildir. Tüp bebeğe gerek kalmadan  sorunun saptanması ile sorun kendiliğinden bile çözülebilinir. Ya da aşılama , yumurta takibi yöntemlerle de sonuç alınabilir.

Sonuç olarak unutulmamalıdır ki İnfertilite tedavisi kişiye özeldir. Hastayı iyi değerlendirmek anlamak ve kişiye yönelik özel yaklaşım HAMİLELİK için şarttır.

 

Op Dr Zeki SALAR   Memorial  Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Tüp Bebek Merkezi İstanbul


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası