iki yıllık üniversite baraj puanı / YKS'de baraj puanı kaç oldu? AYT baraj puanı kaça düştü? İşte üniversite baraj puanları

Iki Yıllık Üniversite Baraj Puanı

iki yıllık üniversite baraj puanı

2 YKS (TYT-AYT) üniversite sınavında kaç netle 2 yıllık yada 4 yıllık bölüme kazanılabilir?

İlk kez geçen yıl YKS &#;de barajın kaldırılmış olması, YKS ile de binlerce öğrenciyi üniversiteli yapacak!

2 TYT&#;de yarım net yapan öğrenci kazanacak!

YKS&#;de üniversite tercihi için artık ve puan alma zorunluğu yok. Yani baraj kaldırıldı! TYT&#; de sınav süresi dk oldu.

Sınava giren öğrenciler 40&#;ar soruluk Matematik ve Türkçe’den 5&#;er, 20 soruluk Fen Bilimleri ile Sosyal Bilimler testlerinden ’ar net çıkarırsa yani soruda 15 net yaparsa puan alıyordu. Böylece 2 yıllık bölümleri tercih edebiliyordu. Artık YÖK’ün YKS den önce yaptığı açıklama, ön lisans (2 yıllık bölümler) programları kazanmak için TYT’de puan alması gerekmiyor. Türkçe ya da matematik testinde ham puan alırsa yani yarım net çıkarırsa puanı hesaplanacak. Yani 2 yıllık üniversitede okumak için tercih yapabilecek.

yılından önceki yıllarda 4 yıllık bölümleri tercih edebilmek için AYT&#;de bir testten ortalama 8, diğerinden ortalama 8 olmak üzere 16 net yaparak puan alınması gerekiyordu. Yani barajı geçerek 4 yıllık üniversite okumak için 16 net yapılması gerekiyordu. Kısaca üniversitede 4 yıllık bir bölüm tercih edebilmek için  TYT’den 15, AYT’den 16 olmak üzere 31 net lazımdı.

YKS den itibaren ise ilgili puan için gereken iki testten birinde ham puan alan adayların AYT puanları hesaplanacak. Daha da açık ifade edersek; AYT ve TYT toplam 1 net çıkaran bir aday 4 yıllık bölümleri (lisans programlarını) tercih edebilecek.

Özetin özeti; neredeyse sınava giren her öğrenci 2 yıllık yada 4 yıllık bir bölüm tercih ederek üniversiteli olabilecek!

Bir diğer değişiklikte şu : TYT’de puan alanların bu puanı iki yıl kullanmaları da de son buldu. yılında artık bu uygulanmayacak.

Hangi Puan Kaçıncı SıradaTIKLAYIN ( için ön bilgi edinmek için kullanılabilir)

PROGRAMLARA YERLEŞEN SON ADAYIN TESTLERDEKİ NET TOPLAMLARI () için TIKLAYIN (90 Sayfa &#; Harika bir doküman&#;)

YKS'de yeni sistemin detayları belli oldu: Adaylar nasıl tercih yapacak?

8-GEÇEN YILKİ TYT PUANI VE ÜZERİNDE OLANLAR BU YIL ÖZEL YETENEKLE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞMEK İSTERLERSE NE YAPMALARI GEREKİYOR?Bu durumda olup ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların da dönüştürülmüş puanlarının hesaplanabilmesi için YKS'ye başvuru yapmaları gerekecekORTAÖĞRETİM PUANLARI NE OLACAK?Uygulama devam ediyor. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda ön lisans ve lisans programlarına tercih yapabilmek için gerekli olan baraj puan sınırlaması kaldırıldı. Bu yıl yapılacak sınavdan itibaren geçerli olacak yeni sistemin detayları belli oldu. İşte üniversite adaylarının tercih yapabilmesi için gerekli koşullar ve merak edilenler

1-TERCİH YAPABİLMENİN KOŞULU NEDİR?
Bir adayın 2 yıllık yani ön lisans programlarını tercih edebilmesi için YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nden (TYT) Türkçe ya da Temel Matematik testlerinin herhangi birinden ham puan alması yani yarım net çıkarması gerekiyor.

2-LİSANS PROGRAMLARINI TERCİH EDEBİLMENİN KOŞULU NEDİR?
4 yıllık lisans programlarını tercih edebilmek için adayın Sayısal (SAY), sözel (SÖZ) ya da Eşit Ağırlıklı (EA) puanlarından birinin hesaplanması gerekiyor. Adayın YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) puan türüne ilişkin iki testin en az birinden yarım net çıkarması gerekiyor.

3-PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?
Yeni düzenlemeye göre ham puan kuralını TYT, AYT ve YDT'de yerine getirenlerin puanları hesaplanacak ve bunların üzerine ile çarpılacak ortaöğretim başarı puanı eklenecek.

4-BAŞARI SIRALAMASI BARAJLARI NE OLACAK?
Tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, diş hekimliği, eczacılık, öğretmenlik gibi alanlarda başarı sırası barajını sürdürüyor. Hukuk bu yıl ilk binden öğrenci alacak. Tıp'ta başarı sıralaması 50 bin, diş hekimliğinde 80 bin, mühendislikte bin.

5-SINAV SÜRESİ NE OLDU?
dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak dakika oldu. Bu değişiklik özellikle uzun paragraf soruları nedeniyle ''Süre yetmedi'' şikâyetini de ortadan kaldırmış oldu. AYT'nin süresinde değişiklik yapılmadı. Süre dakika olacak.

6- ÖZEL YETENEK SINAVIYLA ALAN BÖLÜMLERE NASIL GİRİLECEK?
Özel yetenek için gereken TYT'de puan şartı da kaldırıldı. Üniversiteler kaç puandan öğrencinin başvurabileceğini kendileri belirleyecek.

7-TYT PUANI 'ÜN ÜSTÜNDE OLANLAR NE YAPACAK?
TYT'de puan alanların bu puanı iki yıl kullanmaları da bu yıl son buluyor. yılında artık bu uygulanmayacak. Ancak TYT puanı ve üzerinde olanlar bu puanı YKS'de kullanabilecek.

8-GEÇEN YILKİ TYT PUANI VE ÜZERİNDE OLANLAR BU YIL ÖZEL YETENEKLE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞMEK İSTERLERSE NE YAPMALARI GEREKİYOR?
Bu durumda olup ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların da dönüştürülmüş puanlarının hesaplanabilmesi için YKS'ye başvuru yapmaları gerekecek.

9-ORTAÖĞRETİM PUANLARI NE OLACAK?
Uygulama devam ediyor. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

YKS BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?
Haziran'da yapılacak YKS'nin başvuru kılavuzu "funduszeue.info" sitesinde yayımlandı. Başvurular, 7 Mart'a kadar ÖSYM'nin "funduszeue.info" internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapabilecek.

Üniversiteye girişte baraj puanı kaldırıldı: Diplomalı işsizlik artar mı?

  • Fundanur Ozturk
  • BBC Türkçe
YÖK logo

Kaynak, DHA

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) baraj puanları kaldırıldı. Artık öğrenciler, baraj puanına bakılmaksızın üniversite tercihinde bulunabilecek. Peki bu değişiklik, giderek artan diplomalı genç işsizliğini ve yüksek öğretimdeki eğitim kalitesini nasıl etkileyecek?

Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte ve olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı.

Yani bu yıl öğrencilerin, üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını geçmesi gerekmeyecek.

Geçen yıl üniversite sınavına 2,5 milyon öğrenci girmişti. Baraj puanlarının kaldırılmasıyla birlikte bu yıl, bu sayının çok daha artacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl Türkiye'de Temel Yeterlilik Testine giren 2 milyon bin öğrencinin yüzde 32'si, yani yaklaşık bin öğrenci baraj altında kalmıştı.

Sayısal bölümünde Alan Yeterlilik Testine giren öğrencilerin ise yüzde 58'i, sözelde yüzde 40'ı, eşit ağırlıkta ise yüzde 52'si barajı geçememişti.

BBC Türkçe'ye konuşan eğitimcilere göre YÖK'ün bu kararı üniversitelerin niteliğini düşüreceği gibi; Türkiye'de yüksek seviyede seyreden diplomalı işsizliği de artıracak.

Genç işsizliğinin yüzde 24,7 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde; daha fazla kişiyi üniversitelere yönlendirmektense, meslek ve teknik liselerine karşı ilginin artırılması gerektiği değerlendiriliyor.

Örneğin, Türkiye'de her yıl yaklaşık bin öğretmen adayı mezun oluyor ancak bunların çok az bir kısmı atanabiliyor.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, "Hemen hemen her ilde, altyapısı oluşturulmadan, öğretim üyesi yetiştirilmeden açılmış üniversiteler sorunuyla karşı karşıyayız" diyor.

Eğitimci Salim Ünsal ise Türkiye'de özellikle son 10 yıldır üniversite ve kontenjanların sayısının, etkili bir planlama yapılmadan artırıldığını söylüyor:

"Bu kadar çok yeni üniversite ve bölüm açıp, buradan mezun olan öğrencileri istihdama katamadığınızda, üniversiteli işsizlik yüzde 30'ların üstüne çıkıyor."

"Ülkede hangi alana ihtiyaç var, hangi program mezunları için iş ve istihdam olanakları mümkün? Yeni üniversite açılırken ya da var olan kontenjanlar artırılırken, bu planlama yapılmıyor."

"Bizim belki bundan çok fazla üniversite mezununa ihtiyacımız var ancak ihtiyacımıza uygun alanlarda yetişmiş olmaları gerekiyor."

Peki, YÖK mezun ve istihdam dengesini gözeten bir planlama yapmıyor mu?

Ünsal'a göre YÖK, yeni açılacak bölümlere ya da kontenjanlara karar verirken, ülkenin buna ne kadar ihtiyacı olduğundan ziyade, ilgili üniversitenin bu bölümleri açmaya yeterliliğini sorguluyor:

"Bu bölümleri açmak için gerekli teknik donanımın var mı, insan kaynağın uygun mu, fiziki koşulların bu alandaki eğitimi vermeye müsait mi? Hukuk, eğitim ve tıp programları haricinde YÖK, sadece bu gibi şeyleri sorguluyor."

Eğitimciler, YÖK'ün bu kararının Türkiye'deki resmi işsizlik verilerini 4 yıllığına baskılayacağını öngörüyor.

Ünsal, "Üniversitelerin kontenjanlarının artırılmasının bir diğer nedeni de işsizlik göstergelerini daha düşük göstermek olabilir, çünkü öğrenciler işsizlik göstergelerine dahil edilmiyor" diyor.

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhan Erkut da YÖK'ün dört yıl öncesiyle çelişen bu kararını, "seçim yatırımı" olarak değerlendiriyor:

"Geçen sene bin, bir önceki sene bin kişi baraj altında kalmıştı. Şimdi bu çocuklara, buyurun üniversiteye gelin diyoruz.

"Bunun tek amacı, işsizliği dört sene ötelemektir. Ancak dört yıl sonra, işsiz üniversite mezunu sayısında patlama yaratacaktır."

"Yarım net yapan çocuğu fizik bölümüne alacaksınız. Hiç matematik problemi yapamayan çocuğu, matematiğe alacaksınız. Bu çocuklara hayal satıyorsunuz."

Boş kontenjanlar dolacak mı?

YÖK Başkanı Erol Özvar konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlarken, her yıl üniversitelerde boş kalan kontenjanlar olduğunu, ancak buna karşın talebin de oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti.

Özvar baraj puanlarının kaldırılmasıyla, daha fazla öğrencinin üniversitelerde boş kalan kontenjanlara başvurmasını amaçladıklarını söyledi.

Ünsal'ın yaptığı hesaplamalara göre geçen yıl yükseköğretim kurumlarında toplam 1 milyon kontenjanın bin 'ü boş kaldı.

Kurul, "Geçen yıl boş kontenjanlar, sıfır çeken öğrenciler, öğrencisiz olduğu için kapanan bölümler oldu. Şu anda iktidar, barajı kaldırarak bu gerçeğin açığa çıkmasını da engellemiş olacak" diyor.

Gazeteci Pervin Kaplan ise internet sitesinde, her yıl üniversiteye giriş sınavının detaylı istatistiklerini paylaşan YÖK'ün geçen bu bilgileri paylaşmadığını yazmıştı.

YÖK Başkanı Erol Özvar'a göre, daha çok öğrencinin tercih yapabileceği bu sistem öğrenciler arasındaki rekabeti artırarak, üniversitelerin kalitesini artıracak:

"Bu sistem aslında tercih yapabilen öğrenciler arasında rekabeti getirecek. Bu çok kıymetli bir şey. Rekabet, kontenjanlara daha fazla talebin olması anlamına gelir.

"Daha fazla talebin olması demek aslında kontenjanlara daha fazla ilginin, daha fazla kayıt yaptırmak isteyen öğrencinin doğması demektir. Bu da gerek puanların belki yukarıya doğru meyletmesine gerekse kontenjanların dolmasına da yardımcı olacaktır."

Türkiye'deki aktif üniversite sayısının 'e ulaştığına ve bu üniversitelerin her yıl 1 milyonu aşkın öğrenci aldığını söyleyen Özvar, "Barajın kaldırılması üniversitelere öğrencilerin puansız, sınavsız girmesi demek değil" diyor.

Ancak Eğitimci Köşe Yazarı Şahin Aybek, YÖK'ün üniversite sınavlarındaki baraj uygulaması konusunda birkaç yıl öncesiyle dahi çelişen bir tutum içerisinde olduğunu belirtiyor:

"YÖK'ün 'deki raporunda, baraj puanının düşürülmesinin 'eğitim kalitesini olumsuz yönde etkilediği' vurgulanırken, 'yükseltilmesi ise kalitenin yükseltilmesi adına önemli bir adım' olarak nitelendirilmişti.

"YÖK, barajları kaldırarak sermayeden yana boş özel üniversite kontenjanlarını doldurmaya yönelik bir seçim yatırımı yapmıştır."

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da bazı vakıf üniversitelerinin yüzde öğrenci kapasitesiyle çalıştığını söyleyerek, "Derme çatma bir kurum olarak hizmet vermeye çalışan vakıf üniversitelerine müşteri sağlayan bir sürece evrilebilir" diyor.

'Mevcut baraj puanı da nitelikli değildi'

Salim Ünsal, bu kararın üniversitelerin niteliğine olumsuz yansıyacağını düşünmekle birlikte, üniversite sınavına girişte var olan baraj puanının da 'nitelikli' olmadığını ve sadece teorik olarak konmuş bir alt sınırı ifade ettiğini söylüyor.

soruda net yaparak barajın geçilebildiğini söyleyen Ünsal'a göre, bu açıdan barajın olması ya da olmaması arasındaki farkın 'çok büyük' olmadığını değerlendiriyor.

Ünsal, üniversite sınavlarında sadece bir net çıkaran öğrencilerin sayısının 'ü geçmediğini söyleyerek, " net ile üniversiteye girilecek" kaygısının geneli kapsamayacağını değerlendiriyor:

"Üniversite sınavlarında yarım net yapan adayın teorik olarak bir yüksek öğretim programına girebilme şansı teorik olarak doğmuş oldu. Ancak TYT'de 6 net, AYT'de de netten az yapan öğrenciler, barajı geçemeyenler arasında sayıca pek fazla değil. Bu kategoride bin öğrenci bulunuyor.

"Geçen yıl barajı az bir puanla geçebilen öğrencilerin yerleştiği bölümlere, artık belki geçen seneki barajdan net daha az yapan öğrencilerin de girme olasılığı doğdu. Bu nedenle niteliğe çok büyük ölçüde yansımayacaktır."

Ünsal'a göre Türkiye'de yeni açılan üniversiteler ve kontenjanı artırılan bölümlerle birlikte, her yıl liseden mezun öğrencisi sayısı kadar üniversite kontenjanı sağlanmış oldu:

"YÖK son yıldır zaten üniversitelerin kontenjanlarını doldurmakta zorlanıyordu. Bazı senelerde bin - bin, mesela geçen sene bine yakın boş kontenjan oluştu.

"Geçen yıl milyon talep varken, 1 milyon kontenjanı olan üniversiteleri dolduramadık. YÖK barajı kaldırarak, boş kalan kontenjanların daha çok dolabilmesini sağlayacak bir yöntem olarak bunu denemiş oldu."

Akademisyen Prof. Dr. Soner Yıldırım ise her yıl binlerce kontenjanın boş kaldığını hatırlatarak, öğrencilerin kendilerine bir şey kazandırmayacağını düşündükleri bölümleri, puanları yetse bile tercih etmediklerini söylüyor.

Bu açıdan Yıldırım, baraj kaldırılmış olsa dahi aynı eğilimin sürebileceğini değerlendiriyor.

'Orta öğretimin kalitesi düşecek'

BBC Türkçe'ye konuşan eğitimciler, barajın kaldırılmasının sadece yükseköğretimin değil ortaöğretimin de eğitim kalitesini düşürecek bir etkisi olacağını öngörüyor.

Türkiye'de, gelişmiş ülkelerin aksine iki yıllık üniversite ya da 'ara eleman' algısının oldukça kötü olduğunu değerlendiren eğitimciler, istihdam ve kalkınma açısından Türkiye'nin teknik liselerden mezun olan nitelikli ara elemanlara da ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Erkut, "Bizim bu çocukları meslek edindirme kursları ya da meslek liselerine yönlendirmemiz gerekirken, şimdi herkesi üniversiteye yönlendiriyoruz" diyor.

Akademisyen Prof. Dr. Soner Yıldırım, hali hazırda üniversiteye yığılma oranının çok yüksek olduğunu ve bu kararla orta öğretimin cazibesinin yok olacağını ifade ediyor:

"Meslek ve teknik liselerinden yetkin bir şekilde mezun olan çocuklarda, 'birçok üniversite mezununun kazandığından kat kat fazla kazanacağım' motivasyonunu kurmamız gerekiyor.

"Üniversiteye girme baskısı azalırsa orta öğretime odaklanılır ve kalite artar. Bunu yapamayıp umudu bir üst kademeye taşırsak, bu değersizliği yükseköğretime de taşımış olursunuz. Yani üç beş kaliteli üniversite dışında, bütün üniversiteleri aynı kefeye koyarsınız."

Eğitim uzmanlarına göre baraj puanlarının kaldırılması, ne eğitimin niteliği ne de genç istihdamı konusunda çözüm üretici bir uygulama olacak.

YKS SINAV NASIL OLACAK?

YKS sınav sistemi daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir bir sistem,

  • Sınav puan türleri 18’den, 5’e indirilmiştir,
  • Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.
  • Türkçe ve Temel Matematik’in merkezde olduğu Temel Yeterlilik esaslı değerlendiren,
  • Mesleki eğitimi önemseyen ve bu kapsamda tek bir puanla farklı MYO programlarını tercih etmeye imkan veren,
  • Orta öğretim kazanımlarını ve sürecini odağına alan ve önemseyen,
  • Önceki sistemde orta öğretim üzerinde 4 ay baskı oluşturarak, eğitimi aksatan olumsuzluğu ortadan kaldıran,
  • Öğrenciler üzerindeki sınav kaygısının etkilerini azaltan bir sistemdir.

Adayların cumartesi günü sabah gireceği Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT), yeterliliğe dayalı bir değerlendirme esas alınacak. TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören bütün adaylara uygulanacağı için, adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle daha kapsayıcı olacak, bütün adaylar için fırsat eşitliği sunacak.

Lisans programlarına geçiş için aranan baraj puanı, adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansının da dikkate alınmasıyla hesaplanacak. Buna göre, lisans programlarına geçiş için, adayın Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının yüzde 40'ı ve öğleden sonraki oturumdaki puanının yüzde 60'ının toplamının ve üzeri olması gerekecek.

Yükseköğretim kurumlarına geçiş için TYT'den baraj puanının aranmasına devam edilecek.

Adaylar, ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek.

YKS SINAV BAŞVURULARI NE ZAMAN?

- Mart ayı içinde başvurular yapılacak.

YKS BAŞLAMA SAATİ KAÇ?

- 15 dakika kuralı kalktı, 'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak.

YKS SORULARI NASIL OLACAK?

- Müfredat dışı soru sorulmayacak.

YKS HARÇ ÜCRETİ NE KADAR?

- İki oturum için toplam ücret lira olarak planlanıyor.

YKS GÜVENLİĞİ NASIL OLACAK?

- Kontrol mekanizmaları kuruluacak, 10 yıllık sınav sonuçları incelenecek.

YKS NEDİR?

Yüksek öğretim Kurumları Sınavı ismi verilen ve YKS diye tanımlanan yeni model, eski Mart ayında yapılan Yükseöğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Haziran ayında 5 ayrı oturumda oluşan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) birleştirilmesinden oluşuyor.

YKS NASIL YAPILACAK?

Adaylar iki ayrı günde iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumun ismi Temel Yeterlilik Testi (TYT) olacak. Katılım tüm adaylar için zorunlu olacak. İkinci oturum ise 4 yıllık lisans bölümleri için ölçme ve yerleştirme sınavı olacak. Dil öğrencileri tüm öğrenciler gibi cumartesi günü TYT'ye girecek. İkinci gün sabah değil öğleden sonra yapılacak dil testi oturumuna katılmaları yeterli olacak. Ancak şansını hem dil hem diğer puan türlerinde denemek isteyen aday pazar günü 2 sınava birden girmek zorunda kalacak.

TYT NEDİR?

Te mel Yeterlilik Testi (TYT) bilgi sınavı olmayacak. Liseden mezun olmuş ve herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitim alacak adayın temel yeterliliğini ölçmeyi amaçlıyor. Sınav Türkçe ve matematik ağırlıklı olacak. Sosyal ve Fen Bilimlerden de sorular yer alacak.

TYT'DE NE SORULACAK?

TYT'nin genel amacı, adayların Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri, muhakeme gücü, analiz ve sentez yeterliliklerini ölçecek. Temel matematik testinde ise sayısal alanlardaki yeterlilikler esaslı işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlem yapma, temel matematik prensiplerini günlük hayatta kullanabilme becerilerini test edecek. YÖK son revizyonu ile bu sınavda ayrıca 20 sosyal bilim, 20 fen bilimi alanlarından soru soracak. Bu sorular da bilgi esaslı temel yeterlilikler ölçülecek.

SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?

Yüksek öğre tim Kurumları Sınavı (YKS) YÖK'ün talimatıyla ÖSYM tarafından yapılacak. Birinci oturumu Temel Yeterlilik testi 23 Haziran Cumartesi günü sabah yapılacak. Lisans yerleştirme için gerekli ikinci oturum ise 24 Haziran Pazar günü sabah uygulanacak. Dil sınavı 24 Haziran Pazar günü öğleden sonra uygulanacak.

BARAJI KALKTI MI?

Hayır . YÖK'ün geçmişte üniversiteye giriş için uyguladığı puanı aynen devam ediyor. Bir öğrencinin 2 yıllık ön lisans programına katılımı için TYT sınavından yine puan alma şartı var.

BARAJI DEĞİŞTİ Mİ?

Evet. Geçmişte 1. sınavdan ve üzeri alamayan öğrenciler 2. sınava giremiyordu. Yeni sistemde 'yi geçen öğrencinin puanının yüzde 40'ı ile ikinci sınav puanının yüzde 60'ının herhangi bir puan türünde 'i geçmesi lisans yerleştirme için yeterli. Bu durum lisans için fiili olarak barajının kalkması anlamına geliyor.

2. SINAVA KATILIM ZORUNLU MU?

2. sınav 4 yıllık lisansı hedefleyen öğrenciler için katılımı zorunlu. 1. sınav TYT ile 2. sınav arasında birer gün fark olacak. Bu nedenle adaylar birinci sınav sonucunu öğrenmedikleri için ikinci sınava girişleri de fiilen zorunlu olacak.

2 YILLIK BANA YETER 2'NCİ SINAVA GİRECEK MİYİM?

Hayır . 2 yıllık bir ön lisans programını hedefleyen öğrenci için ikinci gün yapılacak ikinci oturum sınavına girmesi gerekmiyor. Bu öğrencilerin baraj puanını alması istediği programlara yerleştirilmesi için yeterli olacak.

PUANLA 4 YILLIK ÜNİVERSİTE OLUR MU?

Olur . Sadece TYT'den puan almış ve ikinci sınavda herhangi bir puan türü grubundaki testlerden 2 net yapmış aday ortaöğretim başarı puanı arasında eklenmesiyle en az ve üstü puana erişebilecek. Bu puanla 4 yıllık lisans alan puan türlerinden birine yerleşebilir.

MÜFREDAT DIŞI SORU VAR MI?

Hayır . Geçmişte olduğu gibi yeni üniversite sınavında da tüm sorular MEB'in temel zorunlu dersleri içeren müfredat kapsamında olacak.

HANGİ DERSTEN KAÇ SORU OLACAK?

Birinci oturum TYT'de Türkçe'den 40, Matematikten 40, Sosyal Bilimler Testi kapsamında Coğrafya'dan 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden 5, Felsefe'den 5 ve Tarih'ten 5 soru, Fen Bilimleri Testi kapsamında Biyoloji'den 6, Fizik'ten 7, Kimya'dan 7 olmak üzere toplam soru sorulacak.

BARAJI GEÇMEK İÇİN KAÇ NET GEREKİR

Bir öğrencinin TYT'de şart olan barajını geçmesi için toplam sorudan 15 net soru cevaplaması gerekiyor. barajı için ise birinci sınavdan en az 24 soru. 1. sınavdan en az 15 net cevaplamış ve 2. sınavda herhangi bir puan türünden en az 20 net çıkarmış adaylar da barajını geçebilecek.

SINAV SÜRESİ ARTTI MI?

Evet . Geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda soru başına 0,,68 dakika arasında değişen süreler verilmekteyken, yeni sınavda soru başına 1,,25 dakika arasında süre verilecek. Adaylara birinci gün TYT sınavında toplam soru için dakika (2 saat 15 dakika) süre verilecek. İkinci gün ise toplamda soru için dakika (3 saat) zaman tanınacak. Yabancı dil adayları için ise 80 soru için dakika (2 saat) süre verilecek.

SÖZELCİLER DEZAVANTAJLI MI?

YKS açıklandıktan sonra en çok eleştiri sözelcilere dezavantaj sağladığı yönünde oldu. Özellikle matematik neti düşük olan, sosyal ve imam hatip lisesi mezunu öğrencilerin hukuk, siyasal bilgiler fakültesi gibi bölümleri kazanamayacağı eleştirileri geldi. YÖK, eşit ağırlık öğrencileri için tarih sorularını ekledi. İkinci düzenleme ile de TYT'ye sosyal ve fen bilimlerini ekleyerek söz konusu dezavantajı minimize etti. Genel olarak sınavda, Türkçe ve Matematik konularında başarılı öğrenciler avantajlı olması bekleniyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası