dermatoloji neyle ilgilenir / One moment, please...

Dermatoloji Neyle Ilgilenir

dermatoloji neyle ilgilenir

Dermatoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Haberler

Genel Kültür

Bilim

Dermatoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Hemen her sağlık kuruluşunda bulunan dermatoloji, deri üzerinde gerçekleşebilecek her türlü hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir bölümdür. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklar sonucunda cilt üzerinde oluşan lezyonlar da bu bölümün alanına girer. Cilt hastalıkları sadece yetişkinlerde değil aynı zamanda bebekler de görülebilir. Bu hastalıkların bazıları genetik, bazıları ise çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. Aynı zamanda belirtilerde kişiye kişiye farklılık gösterir. Çoğu deri hastalıkları günlük yaşamı dahi etkilemezken, bazıları az da olsa ciddi semptomlara neden olabilmektedir. Bu nedenle ciltte görülen farklılıklar önemsenmeli ve en kısa sürede tedavi edilmelidir. Peki, dermatoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

Vücudu kapsayan en üst katman deridir. Aynı zamanda en geniş ve en büyük duyu organıdır. Deri tabakası 3 ana bölümden oluşur. Bunlardan ilki cildin alt bölümlerini koruyan üst deridir. Bu katmanda damar ya da sinir bulunmaz, ölü hücrelerden meydana gelir. Sadece derinin renginin belirlenmesinde rol oynayan hücreler yer alır. Ayrıca deriyi de güneş ışını gibi zararlı ışınlardan korur. Üst deriden daha kalın bir katman olan alt deri ise içinde pek çok yapıyı barındırır. Kan damarları, ter bezleri, sinirler, yağ bezleri, kıl kasları burada bulunur.  Alt deri ve deri altı arasında net bir sınır yoktur. Her iki tarafında yapısı kişinin cinsiyetine, yaşına, beslenme düzeyine göre değişiklik gösterir. Bu bölümün en önemli özelliği ise ter bezlerinin boşaltılmasına yardımcı olmasıdır. Deri üzerindeki çeşitli hastalıklarla ilgilenen dermatoloji hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Dermatoloji Nedir?

Dermatoloji Nedir?

Hangi Hastalıklara Bakar?

Hangi Hastalıklara Bakar?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Deri Hastalıkları Bölümü

Deri Hastalıkları (Dermatoloji) nedir?

Deri Hastalıkları; toplumda sık rastlanan akne, psöriasis (sedef hastalığı), cilt kanserleri, derinin mikrobik hastalıkları, alerjik deri döküntüleri, saç ve tırnak hastalıkları gibi sorunların tanı ve tedavisiyle ilgilenir.

Dijital dermatoskopik ben analizi nedir?

Son yıllarda cilt kanserlerinin artmasına paralel olarak vücudumuzdaki benlere (nevüs) olan ilgi de artmıştır. Malign melanom, cilt kanserleri arasında prognozu en kötü olanıdır. Malign melanomların yüzde 70'i normal deriden kaynaklanırken, yüzde 30'u önceden mevcut bir benin değişikliğe uğramasıyla oluşmaktadır.

Dermatoskopi, deri yüzeyi mikroskopisidir. Pigmentli lezyonların ve benlerin tanısında kullanılır. Dermatoskop ile pigmentli lezyonlar 30 kat büyütülerek, tüm gövdenin ben haritalanması yapılabilir. Dijital dermatoskop, bilgisayar ortamında ben haritalamalarının saklanmasına yardım eder. Böylece yeni çıkan benler, benlerdeki değişiklikler periyodik olarak takip edilebilir. Bu takipler sonucunda riskli değişiklikler erken dönemde tespit edilebilir. Malign melanomun erken tanısı hayat kurtarır. Dermatoskop erken dönemde tanı konulabilme olasılığını yüzde 50-75 oranında artırmaktadır ve gereksiz ben eksizyonlarını engellemektedir.

Peeling

Deriyi canlandırmak için asit içeren bazı solüsyonların deriye uygulanmasıdır. Amaç, derinin en üst tabakası olan epidermisin kısmi olarak kaldırılıp, alttan hasarsız yeni derinin gelmesini sağlamaktır. En sık kullanılan kimyasal peeling ajanları; alfahidroksi asit (AHA), triklorasetikasit (TCA), salisilik asit ve jesner solüsyonlarıdır.

Peeling uygulamalarıyla ciltte neleri tedavi eder?

  • Güneş lekelerini
  • Kadınlarda hormonal lekeleri (melasma)
  • Yüzeyel akne izlerini
  • İnce kırışıklıkları
  • Güneşe bağlı cilt kalınlaşmalarını

Lazer epilasyon

Lazer epilasyon istenmeyen kılların tedavisinde etkili bir yöntemdir. Lazer tedavisi, özel ışın demetinin deriden emilip hedef doku tarafından emilmesiyle amacına ulaşır.

Hedef doku kan damarları, kıllar, tatuaj olabilir. Lazer epilasyonda hedef doku kıl folikülünde lokalize olan melanin pigmentidir. Kıl folikülünün zarar görmesiyle kıl yok edilir.

Botox

Aşırı terleme en sık olarak avuç içi, ayak tabanı, koltuk altında görülen nedeni bilinmeyen bir tablodur. Kişiyi sosyal olarak üzer ve yaşam kalitesini düşürür. Geleneksel tedavilere dirençli hastalarda Botox tedavileri yapılmaktadır.

Aşırı terleme en sık olarak avuç içi, ayak tabanı, koltuk altında görülen nedeni bilinmeyen bir tablodur. Kişiyi sosyal olarak üzer ve yaşam kalitesini düşürür. Geleneksel tedavilere dirençli hastalarda Botox tedavileri yapılmaktadır.

Botox tedavisi öncelikle koltuk altı olmak üzere, avuç içi ve ayak tabanındaki aşırı terlemelerin tedavisinde kullanılır.

Dermatoloji

Dermatoloji, cilthastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalı. Deri bilimi olarak da adlandırılmaktadır. Saç dökülmesi hangi nedene bağlı olursa olsun eğer bir kişi böyle bir durumdan yakınıyor ise hiç paniğe kapılmadan bir Deri Hastalıkları (Dermatoloji=Cildiye) uzmanına başvurmalıdır. Dermatolog adı verilen uzmanlar teşhisi rahatlıkla koyar ve hastaya uygun bir çözüm yolu önerirler. Bazen çözümün çok basit olabileceği unutulmamalıdır.

Deri Hastalıkları olarak da bilinen dermatolojik rahatsızlıklardan en yaygın olanları Dermatofaji, Sedef Hastalığı, Akne, Hulusi Behçet'in keşfettiği Behçet hastalığı, alerji, ve sık görülen bir cinsel rahatsızlık olan HPV olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak birçok dermatolojik rahatsızlık gündelik yaşantımızda karşımıza çıkabilir. Bunun için öncelikle bu hastalıklar konusunda az da olsa bilgi sahibi olmalı ve herhangi bir hastalığın belirtilerinden şüphelenildiğinde hemen bir uzmana danışılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bir hastalığın tedavisinde en faydalı etkenlerden birisi erken teşhistir.Cilt problemleri olan hastalar Dermotologlar tarafından uygun ilaçlar reçete edilerek hastalığın tedavisi sağlanır.

Dış bağlantılar[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.