kuru zahter nedir / Zahter Nedir? Faydaları Nelerdir? - Nefis Yemek Tarifleri

Kuru Zahter Nedir

kuru zahter nedir

BALLI ZAHTER ÇAYI NEDİR, NASIL YAPILIR VE NASIL TÜKETİLİR?

Ballı Zahter Çayı

Yemeklere kattığı lezzetle dillere destan olan zahter bitkisi, çay olarak tüketildiğinde aromasını çok daha güçlü bir şekilde hissettiriyor. Peki, bu çayı Balparmak Kekik Balı ile daha da üstün bir lezzete kavuşturmaya ne dersiniz?

Kekiğe benzemesinden dolayı “kara kekik” olarak da bilinen zahter, Orta Doğu ve Türk mutfağında genellikle baharat olarak kullanılıyor. Hatta bu güçlü aromaya sahip bitki, belki de uzun süredir sizin mutfağınızda da yer alıyor. Peki, baharat bölmesinde tuttuğunuz zahteri çay olarak da tüketebileceğinizi biliyor muydunuz? İşte şimdi, çok sevdiğiniz zahterin tadını çok daha yoğun bir şekilde duyumsama vakti! Tabii bu çayın, Balparmak Kekik Balı ile buluştuğunda sizi lezzetin doruklarına ulaştıracağını da söylemeden geçmemek gerek…

1. BALLI ZAHTER ÇAYI NEDİR?

Ballı Zahter Çayı Nedir?

Ballı zahter çayı, zahter bitkisinin demlenmesi ve içerisine bal ilave edilmesiyle hazırlanan bir kış tarifini oluşturuyor. Tek başına demlendiğinde keskin ve acımsı bir tada sahip olan zahter çayı, içerisine bal ilave edildiğinde daha yumuşak bir içim sağlıyor. Kekik balı ise zahterin aromasını sevenler için tatlandırıcı olarak en ideal seçeneklerden biri olarak öne çıkıyor.

ZAHTER NEDİR?

Zahter, yabani bir ot çeşidi olup Anadolu’nun orta ve güney kesimlerinde kendiliğinden yetişebiliyor. Gaziantep ve Antakya mutfaklarında özel bir yeri olan zahter, özellikle de etli ve domatesli yemeklerle hoş bir uyum yakalıyor. Bu bitki, ayrıca kış aylarında ballı zahter çayı olarak da keyifli ve verimli bir tüketim sağlıyor.

2. BALLI ZAHTER ÇAYI NASIL YAPILIR?

Ballı Zahter Çayı Yapılışı

Ballı zahter tarifi için gereken malzemeleri ve diğer bilgileri sayfanın devamında bulabilir, dilerseniz malzeme miktarını arttırarak daha fazla porsiyon elde edebilirsiniz.

Porsiyon: 1 Kişilik

Hazırlama Süresi: 10 Dakika

Bekleme Süresi: 7 Dakika

Materyaller:

  • Cezve / Küçük Tencere / Çaydanlık

  • Süzgeç

  • Kupa

  • Çay Kaşığı

Malzemeler:

  • Zahter (1 tatlı kaşığı)

  • Su (1 büyük su bardağı)

  • Limon [İsteğe göre (2 dilim)]

  • Balparmak Kekik Balı

BALLI ZAHTER ÇAYI YAPILIŞI

  • Kaynamış olan suyu, demleme için tercih ettiğiniz ve içerisine zahter koyduğunuz metal kaba aktarın.

  • 6 ila 7 dakika kadar çayın demlenmesini bekleyin. Bu esnada çayın içerisine limon dilimlerini de ilave edebilirsiniz.

  • Demlenen zahter çayını süzerek kupaya doldurun. İçerisine istediğiniz miktarda Balparmak Kekik Balı’nı da ilave ederek iyice karıştırın. İşte çayınız hazır!

3. BALLI ZAHTER ÇAYI NASIL TÜKETİLİR?

Ballı Zahter Çayı Tüketimi

Ballı zahter nasıl yapılır artık öğrendiğinize göre, sıra bu çayın en doğru tüketim yolunu öğrenmeye geliyor. İçerdiği yüksek etkili bileşenlerden dolayı zahter çayının günde bardak ile sınırlandırılması öneriliyor. Zahter çayı, kimileri tarafından ıhlamur gibi kaynatılarak da hazırlanabiliyor. Ancak bu durumda bitkinin faydalı bileşenleri, tıpkı ıhlamur çayında olduğu gibi kayboluyor. Bu nedenle çayın kaynamış ve bekleyen suya ilave edilmesi gerekiyor. Ayrıca balın da -güvenli bir şekilde tüketilebilmesi için- çay içim sıcaklığındayken eklenmesi büyük önem taşıyor.

4. BALLI ZAHTER ÇAYI ETKİLERİ NELERDİR?

Ballı Zahter Çayı Faydaları

Zahter bitkisinin içeriğinde de tıpkı kekik gibi timol adlı bir uçucu yağ çeşidi bulunuyor. Vücuda etkilerinden dolayı ilaç yapımında da faydalanılan bu bileşene ek olarak zahter, güçlü bir vitamin (A, C, B1, B6, B9) ve mineral (kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, mangenez, selenyum) kaynağı olma özelliği taşıyor. Bundan dolayı da günlük tüketildiğinde, vücudun ihtiyaç duyduğu çeşitli besin öğelerinin karşılanmasına yardımcı oluyor. 

Kekik balı ise diğer tüm bal çeşitlerinde olduğu gibi vücudun karbonhidrat, protein, enzim ve vitamin-mineral ihtiyacına güçlü bir yanıt veriyor. Bu sayede zahter çayına ilave edildiğinde, lezzetli bir içimden daha fazlasını sağlıyor. Dolayısıyla ballı zahter, etkileri bakımından günlük takviye edici bir gıda olarak da ideal bir alternatif oluyor. Ancak unutulmamalı ki bu çayın etkilerini hissedebilmek, hemen yukarıda açıkladığımız ballı zahter nasıl tüketilir sorusunun yanıtlarında saklı…

Afiyet olsun!

Zahter Bitkisi ve Kullan&#;m Alanlar&#;

Zahter kekikle ayn&#; familyadan, yani ball&#;babagiller familyas&#;ndan gelir. Halk aras&#;nda ‘kara kekik’ ‘zahter keki&#;i’ veya ‘da&#; keki&#;i’ olarak da adland&#;r&#;l&#;r. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat aç&#;s&#;ndan farkl&#; olmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra daha ye&#;il ve daha uzun yapraklara sahiptir. K&#;&#;&#;n ve yaz&#;n yeti&#;en olmak üzere iki farkl&#; çe&#;idi bulunmaktad&#;r.

Hem kuru hem de taze olarak tüketilebilen zahterin her iki hali de lezzetli ve faydal&#;d&#;r. Özellikle salatalarda ve mezelerde taze olarak kullan&#;l&#;r. Hatay, Gaziantep, Mardin ve Mersin gibi illerimizde çiçekleriyle beraber kurutularak ve ufalanarak elde edilen baharat hali, et yemeklerinden çorbalara, hamur i&#;lerinden kahvalt&#;l&#;klara kadar geni&#; bir yelpazede kullan&#;l&#;r ve yörenin yemeklerine kendine has bir aroma ve koku verir.

Kurutulmu&#; zahter demlenerek çay &#;eklinde de tüketilebilir. Zahter çay&#;n&#;n ac&#;mt&#;rak bir tad&#; olmas&#;na ra&#;men sa&#;l&#;&#;a olan faydalar&#; sebebiyle tüketimi oldukça yayg&#;nd&#;r. Zahter bitkisi ile zahter ya&#;&#;, zahter macunu ve zahter kremi de üretilir. Ayr&#;ca içerdi&#;i uçucu ya&#;lar sebebiyle ilaç sektöründe de kullan&#;lmaktad&#;r.

Zahter Nedir?

Toprak, insano&#;luna bazen hiçbir emek harcamas&#;na gerek kalmadan, kendili&#;inden çe&#;itli besinleri hediye eder, mucize olur, &#;ifa olur, lezzet olur…

Osmanl&#; döneminden beri yemek kültürümüzün içerisinde yer alan zahter, et yemeklerinden salatalara, kahvalt&#;lardan ak&#;am yemeklerine nereye koyarsak koyal&#;m yak&#;&#;an, tazesiyle ve kurusuyla her yeme&#;e ayr&#; bir lezzet veren bir bitkidir.

Zahter &#;çindekiler Nelerdir?

Zahter, birçok vitamin ve mineral içerir. Kalsiyum, demir, selenyum, manganez, potasyum, magnezyum, folik asit, benzoil peroksit, betakaroten gibi minerallerini ve B6, A, C, piridoksin, tiamin vitaminlerini içermektedir. Ayr&#;ca içeri&#;inde timol ad&#; verilen bir çe&#;it uçucu ya&#; bulunmaktad&#;r, bu ya&#; bitkinin antibakteriyel ve antiseptik özelli&#;inin temel sebebidir. Bunlara ek olarak, zahter otu yüzde 38 liften olu&#;maktad&#;r, lif içeri&#;i birçok bitkiye oranla çok yüksektir.

Zahterin Faydalar&#; Nelerdir?

Zahter, yemeklere ve salatalara tat veren, lezzetli bir çe&#;ni olmas&#;n&#;n yan&#;nda Roma döneminden bu yana insanl&#;&#;&#;n alternatif t&#;p alan&#;nda kulland&#;&#;&#;, birçok sa&#;l&#;k probleminin çözümü olmu&#; &#;ifal&#; bir bitkidir. Tüm bu tarihine ve &#;an&#;na ra&#;men kronik rahats&#;zl&#;klarda sadece zahter bitkisi ile tedavi sürecini devam ettirmeden destekleyici bir yan ürün olarak kullan&#;lmas&#; daha do&#;ru olacakt&#;r. Bu mucizevi zahter bitkisi neye iyi gelir bir göz atal&#;m:

  • Yara, yan&#;k ve zamanla ciltte olu&#;mu&#; lekelerin tedavisinde kullan&#;l&#;r ve etkisi bilimsel olarak kan&#;tlanm&#;&#;t&#;r. Antibakteriyel özelli&#;i ve içerdi&#;i benzoil peroksit sayesinde akne temizli&#;inde de kullan&#;l&#;r ve akne olu&#;umunu engeller.
  • &#;çeri&#;inde bulunan piridoksin yani B6 vitamini sayesinde kuru olarak tüketildi&#;i takdirde enerji verir, yorgunlu&#;unuzu al&#;r, stresi azalt&#;r ve vücudu rahatlat&#;r. Ayr&#;ca içeri&#;inde zahter ya&#;&#; olan aroma terapi kar&#;&#;&#;mlar&#;n&#; teneffüs eden ki&#;ilerin stresle mücadele etmede ya&#;ad&#;klar&#; güçlüklerin azald&#;&#;&#; gözlemlenmi&#;tir.
  • Zahter ya&#;&#; ve suyu saç köklerine uyguland&#;&#;&#; takdirde saçlar&#; kuvvetlendirir ve dökülmelerini engeller. Ayr&#;ca bu uygulama saçlar&#;n çok daha h&#;zl&#; ve sa&#;l&#;kl&#; uzamas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Zahterin en önemli özelliklerinden biri de mantar ve sedef tedavisinde kullan&#;lan anti inflamatuar özelli&#;idir. Zahter ya&#;&#; veya suyuyla mantar ve sedef tedavisi desteklenebilir.
  • T&#;pk&#; kekik gibi i&#;tah aç&#;c&#; bir etkiye sahiptir. Özellikle i&#;tahs&#;zl&#;k problemi ya&#;ayan çocuklar&#;n zahter tüketmesi sa&#;lanarak bu problem ortadan kald&#;r&#;labilir.
  • Haz&#;ms&#;zl&#;k, ishal, &#;i&#;kinlik, gastrit, gaz, ba&#;&#;rsak paraziti gibi sindirim sistemi ile alakal&#; problemlerde epey faydal&#;d&#;r; bu tür problemlerle ba&#; etmek için taze, baharat veya çay olarak tüketilebilir.
  • Zahter çay&#;n&#;n faydalar&#; aras&#;ndan bir di&#;eri idrar söktürücü olarak da kullan&#;labilmesidir.
  • Zahter çay&#; zay&#;flat&#;r m&#;? Bir diyet ve spor program&#;n&#;n yan&#;nda sindirim problemlerine etkisi ve vücuttan fazla s&#;v&#; at&#;m&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;c&#; özellikleriyle destekleyici olacak ve zay&#;flama sürecini h&#;zland&#;racakt&#;r.
  • &#;çeri&#;indeki vitaminler ve mineraller sayesinde so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; probleminde etkilidir. Gö&#;sü yumu&#;atarak öksürü&#;ü azalt&#;r ve bron&#;lar&#; açar; ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirir. K&#;&#; aylar&#;nda tüketildi&#;i takdirde grip veya so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na yakalanma ihtimalini dü&#;ürür.
  • Zahter, içerdi&#;i vitamin ve minerallerle kanserli hücrelerle mücadele eder ve kanserli hücrelerin ço&#;almas&#;n&#; engeller. Özellikle meme kanseri riskini önleyici bir etkiye sahiptir.
    Sakinle&#;tirici ve kalp ritmini düzenleyici etkisi sebebiyle tansiyon dü&#;ürücü ve kalp çarp&#;nt&#;s&#;n&#; giderici olarak kullan&#;l&#;r.

Zahter Bitkisi Nerede Yeti&#;ir?

Zahter özellikle tarla kenarlar&#;nda, orman k&#;y&#;lar&#;nda, kaya diplerinde, da&#;larda ve kar&#;nca yuvalar&#; üzerinde kendili&#;inden yeti&#;en yabani bir bitkidir. Yakla&#;&#;k 50 cm boylar&#;nda, pembe çiçekler açan bu bitki daha çok Hatay ve Gaziantep yörelerinde s&#;kl&#;kla tüketilmekte, Orta ve Güney Anadolu’da kendili&#;inden yeti&#;mektedir. Ayn&#; familyadan oldu&#;u kekik gibi güne&#;li ve çorak yerlerde yeti&#;ir.

Zahter Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Ülkemizde zahter olarak adland&#;r&#;lan bir di&#;er baharat da Arap kültüründen mutfaklar&#;m&#;za girmi&#; bir baharat kar&#;&#;&#;m&#;d&#;r. Özellikle Hatay, Mersin, Mardin, Gaziantep gibi illerimizde, eskinin tutumlu insanlar&#;n&#;n artan hububat&#;n israf olmas&#;n&#; engellemek amac&#;yla yapt&#;klar&#; bu kar&#;&#;&#;m&#;n olmad&#;&#;&#; bir kahvalt&#; sofras&#; bulmak neredeyse imkans&#;zd&#;r, bu nedenle kar&#;&#;&#;m halk aras&#;nda ‘kahvalt&#;l&#;k zahter’ olarak adland&#;r&#;l&#;r.

Ana maddesi zahter baharat&#; olmak &#;art&#; ile karpuz, kavun çekirdekleri, leblebi, susam, menengiç, nohut, bulgur unu, kimyon, ki&#;ni&#;, nane, sumak, tarç&#;n, bu&#;day, rezene, pul biber ve tuz gibi malzemeler kar&#;&#;t&#;r&#;larak dibekte toz haline gelene kadar dövülür.

Bu toz kar&#;&#;&#;ma kahvalt&#; sofralar&#;nda bir kase zeytinya&#;&#; e&#;lik eder, ekmek ilk önce zeytin ya&#;&#;na daha sonra zahtere bat&#;r&#;l&#;r ve afiyetle yenilir. &#;sterseniz kar&#;&#;&#;m&#; diledi&#;iniz malzemeyle kendiniz yapabilir, isterseniz aktarlarda, marketlerde hatta online dükkanlarda kahvalt&#;l&#;k zahter ad&#;yla sat&#;&#;a sunulan ürünlerden sat&#;n alabilirsiniz.

Zahter Nerede Sat&#;l&#;r?

Kuru zahter ve kahvalt&#;l&#;k zahter kar&#;&#;&#;m&#; aktarlarda rahatl&#;kla bulunabilir. Ayr&#;ca bu baharatlar&#;n sat&#;&#;&#;n&#; yapan süpermarket, yöresel marketler ve yöre halk&#;n&#;n açt&#;&#;&#;n&#; online sat&#;&#; yapan websiteleri de mevcuttur.

Taze-ye&#;il zahteri edinmek bulunulan bölgede zahter yeti&#;miyorsa biraz çaba gerektirecektir. Yöresel ürünler satan marketlerden veya aktarlardan edinilebilir. Online sipari&#; alan yöresel web siteleri de mevcuttur. Bulundu&#;unuz &#;ehirde sordu&#;unuz ilk dükkanda belki bulamayabilirsiniz, ama biraz çabayla mutlaka bulabilirsiniz.

Zahter Fiyatlar&#;

Zahterin kurutulmu&#; ve baharat haline getirilmi&#; halinin 1 kilogram&#; bulundu&#;unuz konum ve mevsime göre 20 TL ile 50 TL aras&#;nda fiyatland&#;r&#;l&#;r.

Zahter fiyat&#; ürünün kalitesi ve gerçekli&#;iyle de do&#;ru orant&#;l&#;d&#;r, bu yüzden bu fiyat aral&#;&#;&#;n&#;n çok alt&#;nda sat&#;&#;a sunulan ürünlere &#;üpheyle bak&#;lmal&#;d&#;r.

Taze zahter yine bulundu&#;unuz konum ve mevsime göre de&#;i&#;iklik göstererek fiyatland&#;r&#;l&#;r ve 1 kilogram&#; 20 TL ile 30 TL aras&#;nda de&#;i&#;ir.

Zahterin Zararlar&#; Nelerdir?

Zahter, her ne kadar güvenilir bir g&#;da olsa da tüketimi konusunda dikkatli olunmal&#;, a&#;&#;r&#;ya kaç&#;lmamal&#;d&#;r. A&#;&#;r&#; tüketim ate&#; yükselmesine ve kalp-damar rahats&#;zl&#;klar&#;na neden olabilir. Ayr&#;ca alerjik bir reaksiyon görüldü&#;ü takdirde tüketimi durdurulmal&#; ve doktora ba&#;vurulmal&#;d&#;r.

Guatr rahats&#;zl&#;&#;&#; olan hastalar&#;n, hamilelerin ve emziren annelerin zahter kullanmalar&#; tavsiye edilmez. Zahter ve kahvalt&#;l&#;k zahter kar&#;&#;&#;m&#; içerisinde bulunan birçok bitki emenagog etkili, yani adet söktürücü özelli&#;e sahiptir. Hamilelikte bu özellikteki besinleri tüketmek dü&#;ü&#;e neden olabilir, kullan&#;m&#; konusunda dikkatli olunmal&#;, öncesinde mutlaka doktora dan&#;&#;&#;lmal&#;d&#;r.

Zahter ile Çe&#;nilendirebilece&#;iniz Aromatik Tarifler

1) Domates Salatan&#;z&#;n Lezzeti Zahterle &#;ki Kat&#;na Ç&#;ks&#;n

Taze zahter ve domatesle çok h&#;zl&#; ve pratik bir &#;ekilde haz&#;rlayabilece&#;iniz bu tarifimizi ister kahvalt&#;da, isterseniz so&#;an ve sar&#;msak ekleyerek di&#;er ö&#;ünlerde deneyebilirsiniz. Zahterli Taze Kekikli Domates Salatas&#;

2) Kahvalt&#;da Zahter Tüketin, Güne Enerjik Ba&#;lay&#;n

Kahvalt&#;l&#;k veya at&#;&#;t&#;rmal&#;k… Zahteri hamur i&#;i yaparken de kullanabilece&#;inizi biliyor muydunuz? Bu tarifle belki de &#;imdiye kadar yedi&#;iniz en faydal&#; hamur i&#;ini yiyeceksiniz. M&#;neki&#; Mardin Yöresi Zahterli Kahvalt&#;l&#;klar

3) Zeytin ve Zahterin Muhte&#;em Bulu&#;mas&#;

Zeytinlerin tad&#; s&#;radan m&#; gelmeye ba&#;lad&#;? Limon s&#;kt&#;n&#;z olmad&#;, zeytinya&#;&#; döktünüz olmad&#;, kekik de i&#;e yaramad&#;… Arad&#;&#;&#;n&#;z tad&#; bir türlü bulamad&#;n&#;z m&#;? O zaman zeytinleri zahterle terbiye etmenin vakti gelmi&#; gibi görünüyor. Tarifimizi denedikten sonra zeytin yemeye doyamayacaks&#;n&#;z.

Zahter nedir, ne işe yarar? Zahterin sağlığa faydaları neler?

Zahter tür olarak baharat kategorisinde yer alır ancak doğada kendi kendine yetişebilen bir bitkidir. Türkiye’de en yoğun kullanımı Hatay’da görülür. Yemeklerde sıkça kullanımı tercih edilen zahter ballıbabagiller arasında yer alır. Kişiler tarafından faydaları sıkça araştırılan zahterin faydaları İbrahim Saraçoğlu’nun da önerileri arasında yer alır. İşte zahterin merak edilen faydaları hakkında her şey.

Zahter Nedir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kendi kendine yetişebilen ve genelde kahvaltılık sos olarak tüketilen zahter içerik açısından çok zengindir. Zahterin vitamin ve mineral değeri yüksektir. Demir, manganez, kalsiyum, peroksit, potasyum, betakaroten, selenyum ve magnezyum içerir. Bunun yanı sıra zahterin içerisinde timol bulunur. Timol uçucu bir yağdır. Bu yağ antiseptik özellik taşıdığı için yaraların iyileşmesinde, iltihapların azalmasında yardımcıdır. Bunun yanı sıra lif oranı çok yüksek bir baharattır.

Zahter Faydaları

Yemeklerde ve kahvaltılık sosların içerisinde kullanılan zahter bitkisinin faydaları saymakla bitmez. İşte zahterin faydaları:

  • Zahter bitkisi sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Böbrek hastalığı olan kişiler tarafından kullanılması önerilir. Vücutta direncin artmasına yardımcı olur.
  • Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayarak hazımsızlığa iyi gelir.
  • Ağız kokusu problemine karşı faydalıdır.
  • Saç dökülmesine iyi geldiği bilinmektedir.
  • Adet söktürücü özelliği bulunur.

Zahter Zararları

Zahter, faydalı bir baharat olsa da tüketimi konusuna dikkatli olunması gereken bir besin maddesidir.

  • Zahter baharatı fazla tüketildiğinde yüksek ateşe neden olur. Kalp damar hastalıkları üzerinde yan etki gösterebilir. Bu yüzden eğer tüketimin ardından alerjik bir reaksiyon ortaya çıkarsa hemen doktora başvurulmalıdır.
  • Bunun yanı sıra guatr hastalığı olan kişiler tarafından zahter kullanılmamalıdır.
  • Hamile kadınlar ve emzirmeye devam eden anneler tarafından da zahter bitkisi tüketilmemelidir. Bunun sebebi adet söktürücü özelliği olmasıdır. Bu özelliği nedeni ile hamile kadınlarda zahter tüketimi zararlıdır.

Zahter Zayıflatır Mı?

Zahter çayının faydaları arasında en merak edilen konulardan biri de zayıflamaya yardımcı olup olmadığıdır. Zahter çay olarak tüketildiğinde metabolizmayı düzenleyen ve daha hızlı çalışmasına yardımcı olan bir doğal çaydır. Ancak zahter çayı, zayıflamaya direkt olarak etki göstermez. Bu yüzden diyet yapan ve kilo vermek isteyen kişiler destekleyici bir besin olarak zahter çayı tüketebilir.

Zahter Ne İşe Yarar?

Zahter, antioksidan özelliği güçlü bir baharattır. Bu yüzden doğru miktarda düzenli bir şekilde kullanıldığında bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde işe yarar. Bunun yanı sıra kış aylarında vücudun direnç göstermesine yardımcı olur ve böylelikle hem grip hem de nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Zahter farklı kanser türlerinin iyileşmesine de iyi gelir. Aynı zamanda enerji vererek vücuda dinçlik katar.

Zahter Nasıl Kullanılır?

Zahter tür olarak kekiğe benzer. Hatta halk arasında kara kekik olarak da adlandırılır. Bu yüzden yemeklerde zahter kullanımı sık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra kahvaltılık sosların içerisinde de zahter kullanımı tercih edilmektedir. Zahter saf zeytinyağı ile karıştırılarak kullanıldığında hem lezzetli hem de sağlıklı bir besin ortaya çıkmaktadır. Zahterin bir diğer kullanım şekli ise çaydır. 1 bardak kaynar su içerisine 1 çay kaşığı zahteri atıp demledikten sonra süzüp içebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir