kekik suyunun faydaları nasıl kullanılır / % Kekik Suyu 1 Litre | Dogaltakil

Kekik Suyunun Faydaları Nasıl Kullanılır

kekik suyunun faydaları nasıl kullanılır

Kekik Suyu Tarifi: Kekik Suyunun Faydaları Nelerdir?

Lezzeti ve aroması ile yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan kekik, ballıbabagiller familyasından bir bitkidir. Baharat olarak kullanılan kekik, aynı zamanda su olarak da tüketilebilir. Kekik suyu, genelde et yemeklerine aroma katmak için kullanılır. Orman kıyılarında, çimenlik, tarla ve çayırlarda yetişen kekik, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Peki, kekik suyu nasıl yapılır? Kekik suyu neye iyi gelir, nasıl kullanılır? İşte, kekik suyu tarifi ve faydaları:

kekik suyu

Kekik Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Antioksidan etkisi ile vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.
  2. Hücrelerin yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir.
  3. Açık yaralar üzerinde antiseptik etkisi vardır.
  4. Mikropları temizlemesiyle bilinir.
  5. Ağız ve diş eti sağlığını korur. Ağızdaki bakterileri azaltır.
  6. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri mevcuttur.
  7. Hazımsızlığı ve şişkinliği giderir, kabızlığı önler.
  8. Vücuttaki yağların daha hızlı yakılmasını sağlar.
  9. Metabolizmayı hızlandırır, kilo vermeye yardımcı olur.

kekik suyu

Kekik Suyu Nasıl Yapılır?

Kekik suyu yapımı için gereken malzemeler; 2 su bardağı su ve 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış kuru kekiktir. İlk olarak suyu ocakta kaynatın. Su kaynamaya başladığında içine kekiği ekleyerek 15 dakika demlemeye bırakın. Ardından kekik suyunu süzün ve ılık bir şekilde için.

Kekik Suyu Günde Kaç Defa İçilir?

Kekik suyu, günde 2 fincandan fazla içilmemelidir. 1 hafta boyunca her gün kekik suyu içtikten sonra, mutlaka 10 gün ara verilmelidir. Kekik suyu tüketiminde aşırıya kaçmamanız önerilir.

Kekik Suyu Ne Zaman İçilmeli?

Kekik suyunun zayıflatıcı etkilerinden faydalanmak için, aç karna tüketilmesi önerilir. Günün herhangi bir zaman diliminde içebilirsiniz. Özellikle yemeklerden önce içilmesi, metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır.

Önemli Not: Hamileler, emziren anneler, kronik rahatsızlığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, alerjik bünyeler ve ciddi bir hastalığı olan kişiler, kekik suyunu içmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Kekik suyunu içtikten sonra baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi yan etkiler olursa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Şunlara da göz atın;

  1. Sirkeli suyun faydaları nelerdir?
  2. Havuç suyu neye iyi gelir?
  3. Greyfurt suyu ne işe yarar?
  4. Şalgam suyunun faydaları nelerdir?
  5. Enginar suyu neye iyi gelir?

Mide A&#;r&#;s&#;na Yüksek Tansiyona Do&#;al &#;laç Kekik Suyu

Ball&#;babagiller familyas&#;na ait bir bitki olan kekik, kendine özgü bir koku ve aromaya sahiptir. Çay&#;rlarda, orman k&#;y&#;lar&#;nda, tarla ve çimenlik alanlarda kendili&#;inden bulunan kekik bitkisi, genellikle çorak topraklarda yeti&#;en çok y&#;ll&#;k bir bitkidir.

Koyu ye&#;il renge sahip olan bitki, haziran ay&#;ndan ekim ay&#;na kadar toplanabilir. Taze olarak yapraklar&#; salataya, yemeklere, mezelere ve çaylara kullan&#;labilen bitki, gölgede kurutularak toz haline getirilerek de kullan&#;labilir. Keki&#;in kendine has kokusunu içeri&#;inde yer alan karvakrol ve timol bile&#;enleri verir.

Selenyum, manganez, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve omega 3 ya&#; asitleri aç&#;s&#;ndan zengin bir kaynak olan kekik, B, E, A, K ve C vitaminleri, beta karoten, folik asit de içerir. Bunlara ek olarak simol, linalol ve borneol gibi uçucu ya&#; asitleri ile tripenoit, flavonit ve tanen aç&#;s&#;ndan da zengindir. Kekik bitkisi ile haz&#;rlanan kekik suyu sa&#;l&#;&#;a olan olumlu etkileri ile dikkat çeker.

kekik suyu tarifi

Kekik Suyu Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Taze olarak toplanan kekikler bol su ile iyice y&#;kan&#;r. Y&#;kanan ve temizlenen kekikler büyük bir tencerenin içine koyulur. Küçük bir tencere kekiklerin tam ortas&#;na büyük tencere içine yerle&#;tirilir. &#;çine su ilave edilen büyük tencerenin a&#;z&#;, kapa&#;&#; ters bir &#;ekilde s&#;k&#;ca kapat&#;l&#;r. Büyük tencerenin kapak kenarlar&#; hava almas&#;n&#; engelleyecek &#;ekilde hamur ile s&#;van&#;r.

Büyük tencerede buharla&#;an su ters kapat&#;lan tencerenin kapa&#;&#;ndan küçük tencere içine akar. Yakla&#;&#;k 1 saati bulan i&#;lem sonucunda küçük tencere içinde kekik suyu birikir. Biriken kekik suyunun taze olarak tüketilmesi önerilir. Güne&#; &#;&#;&#;&#;&#; almayan kuru alanlarda saklanmas&#; gereken kekik suyu cam &#;i&#;e içinde buzdolab&#;nda muhafaza edilebilir.

kekik suyu faydalar&#;

Kekik Suyu Faydalar&#; Nelerdir?

  • Antioksidan bile&#;enlere sahip olan kekik suyu, vücudun ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini destekleyerek vücudu hastal&#;klara kar&#;&#; korur.
  • Kanser hücrelerinin olu&#;umunu engellemeye yard&#;mc&#; olan kekik suyu, ayn&#; zamanda olu&#;an tümör hücrelerinin yay&#;lmas&#;n&#; önler.
  • Anti-aging etkiye sahip olan Thymol bile&#;eni sayesinde hücre yenilenmesini destekleyerek ya&#;lanma etkilerini azalt&#;r.
  • Antiseptik etkisi bulunan kekik suyu aç&#;k yaralar üzerinde bulunan mikroplar&#; temizleme yard&#;mc&#; olur.
  • A&#;&#;zdaki bakterileri yok etmeyi sa&#;layan kekik suyu di&#; eti iltihab&#; tedavisinde oldukça etkilidir. Düzenli olarak kekik suyu gargaras&#; yap&#;lmas&#; a&#;&#;z ve di&#; eti sa&#;l&#;&#;&#;n&#; koruyucu etki gösterir.
  • Sindirim sisteminde ortaya ç&#;kan sorunlar için kullan&#;labilen kekik suyu mide yanmas&#;, ek&#;imesi ve bulant&#;s&#;na faydal&#;d&#;r. Ayr&#;ca kekik suyu düzenli olarak tüketildi&#;inde haz&#;ms&#;zl&#;&#;&#; önler ve &#;i&#;kinlik ile kab&#;zl&#;&#;&#; engeller.
  • Antiseptik ve antioksidan özelli&#;e sahip olan kekik suyu sivilce tedavisini destekler.
  • Son durulama suyuna eklenen kekik suyu saç derisinde olu&#;an pullanma ve kuruluk problemlerine iyi gelir. Saçlar&#;n daha parlak ve canl&#; görünmesini sa&#;layan kekik suyu ayr&#;ca sa&#;l&#;kl&#; uzamay&#; da destekler.

kekik suyu zay&#;flat&#;r m&#;

Kekik Suyu Zay&#;flat&#;r M&#;?

Sindirim sistemini düzenleyici etkisinden dolay&#; zay&#;flamaya yard&#;mc&#; olan kekik suyu düzenli olarak kullan&#;ld&#;&#;&#;nda vücutta biriken fazla suyun at&#;m&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r. Yap&#;s&#;ndaki antioksidan bile&#;enler sayesinde vücuttaki toksin maddelerin at&#;m&#;n&#; sa&#;layan kekik suyu, metabolizma h&#;z&#;n&#; artt&#;r&#;r.

Ba&#;&#;rsak hareketlerini düzenleyen kekik suyu, kab&#;zl&#;&#;&#; önleyerek kilo vermeye yard&#;mc&#; olur. Kan &#;ekeri düzensizli&#;ine ba&#;l&#; olarak geli&#;en insülin direncinde genellikle göbek ve bel çevresinde ya&#;lanma artar.

Kan &#;ekerini düzenlemeye yard&#;mc&#; olan kekik suyu insülin direnci geli&#;mesini önleyerek bu bölgelerde ya&#;lanma olu&#;umunu engeller. Diyet s&#;ras&#;nda olu&#;an halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik gibi sorunlar&#;n üstesinden gelmek için yüksek vitamin ve mineral içeri&#;ine sahip kekik suyu tüketilebilir.

Vücudun ihtiyaç duydu&#;u vitamin ve mineralleri bünyesinde bar&#;nd&#;ran bitkisel ürün, kemikle&#;en ya&#; kitlesinin erimesini sa&#;lar. &#;drar söktürücü özelli&#;i sayesinde vücuttaki ödemin çözülmesine yard&#;mc&#; olan kekik suyu zay&#;flama diyetlerini destekleyici bir ürün olarak kullan&#;labilir.

kekik suyu neye iyi gelir

Kekik Suyu Neye &#;yi Gelir?

Antioksidan bile&#;enleri nedeniyle kalp hastal&#;klar&#;n&#;n tedavisinde önemli bir rol oynayan kekik suyu, kolesterolü dengeleyici etkiye sahiptir. Keki&#;i di&#;er bitkisel ürünlerden ay&#;ran en temel özelli&#;i adet dönemindeki etkileridir. Kekik suyu adet söktürücü özelli&#;inden dolay&#; bu dönemde &#;i&#;kinlik, ödem ve gaz problemi ya&#;ayan kad&#;nlar taraf&#;ndan tercih edilir.

Peki, kekik suyu tansiyonu yükseltir mi? Kekik suyunun kan bas&#;nc&#;n&#; düzenleyici etkisi vard&#;r. Tansiyonu dü&#;ürücü etkisinden dolay&#; yüksek tansiyon hastalar&#;nda kullan&#;lmas&#; önerilir. Kekik suyu sindirim sistemi hastal&#;klar&#;n&#;n tedavisine yard&#;mc&#; olur.

Peki, kekik suyu mide a&#;r&#;s&#;na iyi gelir mi? Mide a&#;r&#;s&#; için bal ile kar&#;&#;t&#;r&#;larak tüketilen kekik suyu sindirim sistemini uyar&#;r ve mide de olu&#;an a&#;r&#;lar&#;n, kramplar&#;n, yanma ve ek&#;imelerin önüne geçer. Ayn&#; zamanda uçak ve gemi tutmas&#; ya&#;ayanlar yolculuk öncesi kekik suyu tükettiklerinde mide bulant&#;s&#;ndan kurtularak daha rahat bir yolculuk yapabilir.

Peki, kekik suyu &#;ekere iyi gelir mi? Kan &#;ekerini düzenleyici etkiye sahip olan kekik çay&#; &#;eker hastalar&#; taraf&#;ndan tüketilebilir. Ancak olas&#; yan etkilerinden dolay&#; kronik hastal&#;&#;a sahip olanlar&#;n kekik suyu tüketmeden önce doktora ba&#;vurmalar&#; önerilir.

kekik suyu zararlar&#;

Kekik Suyunun Zararlar&#; ve Yan Etkileri

Kekik suyu içerdi&#;i vitamin ve mineral içeri&#;inin yan&#; s&#;ra antioksidan bile&#;enleri ile sa&#;l&#;&#;a oldukça faydal&#; bir bitkisel üründür. Ancak tüm bitkisel kaynakl&#; ürünlerde oldu&#;u gibi kekik suyu da önerilenin üzerinde tüketildi&#;inde ciddi sa&#;l&#;k problemlerine yol açabilir.

Kronik hastal&#;&#;a sahip olanlar&#;n ve düzenli olarak ilaç kullananlar&#;n doktor kontrolünde kekik suyu tüketmeleri gerekir. Dü&#;ük tansiyonu olanlar&#;n kan bas&#;nc&#;n&#; dü&#;ürdü&#;ünden dolay&#; kekik suyu tüketimine dikkat etmesi önerilir.

Peki, kekik suyu bebe&#;i dü&#;ürür mü? Özel bir durum olan hamilelik döneminde yüksek oranda vitamin ve mineral içeren kekik suyunun kullan&#;m&#; ciddi sorunlar yaratabilir. Gebelik ve emziklilik dönemindeki, kad&#;nlar&#;n kekik suyu tüketmemeleri önerilir.

Kan p&#;ht&#;la&#;mas&#;n&#; yava&#;lat&#;c&#; etkisinden dolay&#; herhangi bir cerrahi operasyon öncesi kekik suyu tüketimini daha çok kan kayb&#;na neden olabilir. Operasyondan önce ve sonra ayn&#; zamanda p&#;ht&#;la&#;may&#; engelleyen ilaçlar ile birlikte kekik suyu tüketimi sa&#;l&#;k problemlere neden olabilir.

15 ya&#;&#;n alt&#;ndaki çocuklarda da kekik suyu tüketimi önerilmemektedir. Alerjen etki yaratabilen kekik suyu ile ilgili beklenmedik bir etki görüldü&#;ünde mutlaka bir sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurulmal&#;d&#;r. A&#;&#;r&#; kekik suyu içildi&#;inde akut olarak ba&#; dönmesi, ba&#; a&#;r&#;s&#; ve reflü gözlenebilir.

kekik suyu

Kekik Suyu Nas&#;l ve Ne Zaman &#;çilir?

Kendine has aromas&#; ile dikkat çeken kekik suyunun tad&#; oldukça ac&#;d&#;r. Tek ba&#;&#;na tüketilmesi zor olan kekik suyu bal ile tatland&#;r&#;larak tüketilebilir. Yumu&#;ak ve daha kolay bir içime sahip olabilmesi için üzerine su eklenerek tarç&#;n ya da ye&#;il çay ve karanfil ile birlikte de tüketilebilir.

Salata soslar&#;n&#;n içine, çorbalara ve zeytinya&#;l&#; so&#;uk yemeklere eklenebilen kekik suyu özellikle aç karn&#;na tüketildi&#;inde zay&#;flamaya yard&#;mc&#; olur. Sabahlar&#; aç karn&#;na ve yemeklerden önce aç karn&#;na tüketilen birer yemek ka&#;&#;&#;&#; kekik suyu i&#;tah&#; bask&#;lay&#;c&#; etki gösterir.

Yemekten sonra tüketilen kekik suyu ise hazm&#; kolayla&#;t&#;r&#;r ve sindirimini düzenler. Kab&#;zl&#;k problemi ya&#;ayanlar&#;n sabah ve ak&#;am aç karn&#;na zeytinya&#;&#; ile birlikte kekik suyu tüketmeleri ba&#;&#;rsak hareketlerinin h&#;zlanmas&#;na ve kab&#;zl&#;&#;&#;n giderilmesine yard&#;mc&#; olur.

A&#;&#;z kokusu, di&#; eti hastal&#;klar&#; gibi problemlerde ise di&#;leri f&#;rçalad&#;ktan sonra kekik suyu ve su kar&#;&#;&#;m&#; ile a&#;z&#;n çalkalanmas&#; hem iltihaplanmay&#; önler hem de a&#;&#;z kokusunu giderir.

Kekik Faydalar&#; Nelerdir? yaz&#;m&#;z&#; inceleyebilirsiniz.

Kekik Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? yaz&#;m&#;z&#; inceleyebilirsiniz.

Kekik, dağlarda yetişen, Akdeniz ve Ege ikliminin hakim olduğu bölgelerinde şifa kaynağı olarak tüketilen bir bitkidir. Kekik, çay ve yağ olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Kekik, dağlardan hasat edildikten sonra kazanlarda kaynatılarak elde edilen suyu, ilaç niyetine içilmektedir. Kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kekik suyunu hazırlamak biraz zor olsa da zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı koruyu olduğundan özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Kekik suyu, sadece vücudu toksinlerden arındırmakla da kalmayıp, açık yaraların tedavisinde ve saç bakımında da oldukça önemli bir yere sahiptir. 

Kekik çayının faydaları nelerdir? Limonlu ve ballı keki çayı nasıl yapılır?

Kekik Suyunun Faydaları Nelerdir?

Alternatif tıp tedavisinde oldukça önemli bir yere sahip olan kekik suyu, vücudu toksinlerden arındırarak mevsimsel hastalıklardan hayati risk taşıyan hastalıklara kadar önleyici etkiye sahiptir. Önleyici olmasının yanında birçok hastalığın tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde vücudu besler ve daha sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Kekik suyunun faydaları:

  • Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücudu toksinlerden arındırarak hastalıklara karşı korur ve kanser hücreleriyle savaşır. 

  • Kemikleri güçlendirir. Gelişme çağındaki çocukların daha güçlü bir iskelet sistemine sahip olmasını sağlarken menopoz dönemindeki kadınlarda sıklıkla görülen kemik erimelerinin önüne geçer. 

  • Kan dolaşımını hızlandırarak yüksek kolesterolü düşürür. Kalp ve damar sağlığını korur. 

Kekik yağının faydaları nelerdir? Boğaz ağrısına iyi gelen kekik yağı nasıl kullanılır?

  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur ve kalp krizi riskini azaltmaktadır. 

  • Grip, nezle, bronşit, zatürre ve astım gibi solunum yollarına iyi gelir. Nefes yollarını açarak daha rahat nefes almayı sağlar. 

  • Soğuk algınlığa iyi gelir ve burun akıntısı ve hapşırık gibi semptomların azalmasını sağlar. 

  • Tümör ve kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olur.

  • Kesik, sinek ve böcek ısırığı gibi yaraların çabucak iyileşmesine yardımcı olur.

  • Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlığa iyi gelmektedir. 

  • Ağızda çıkan yaraların tedavi eder ve diş ve dişeti rahatsızlıklarını iyileştirir. Kekik suyu ile yapılan gargara ağızdaki mikrop ve bakterilerin büyük oranda temizlenmesine yardımcı olmaktadır. 

Aç karnına çörek otu yağının faydaları nelerdir? Çörek otu yağı nasıl kullanılır?

  • Hazımsızlıktan kaynaklı mide ağrısı ve yanmasına iyi gelmektedir. 

  • Saç derisinde meydana gelen bakterilerden kaynaklı kepeklenmeleri önleyerek saç derisi sağlığını korumaktadır. Kekik suyu, saçları yıkarken saç diplerine dakika masaj yaparak uygulanması tavsiye edilir.

  • Sivilce ve sivilce izlerinin geçmesi için ise temiz bir pamuğa damla kekik suyu ekleyerek yüze tonik yapılabilir. Kekik suyu ile düzenli olarak yüzü temizlemek, cilt lekelerini büyük oranda azaltmaktadır. 

Kekik Suyu Nasıl Hazırlanır?

Taze toplanan kekikler yabancı otlardan ayıklanır ve iyice yıkanır. Yıkandıktan sonra büyükçe bir tencerenin içerisine konur, kekiklerin üzerine geçecek kadar suyla doldurulur ve bir kase kekiklerini arasına oturtulur. Kasenin üzerine ise daha küçük bir tencere konur. Ardından büyük tencerenin kapağı ters bir şekilde kapatılır. Kısık ateşte kaynatıla kekik, buharları ters konan tencerede damlacıklar oluşturularak büyük tencerenin içine damlaya damlaya birikmeye başlar. 1 saat boyunca devam eden bu işlemin sonunda küçük tencerede biriken kekik suyu hastalıklara karşı ilaç niyetine tüketilir. Taze olarak içilmesi önerilen kekik suyunu saklamak için ise muhakkak cam şişede muhafaza edilmesi önerilmektedir. 

Kekik Suyu Zayıflatır Mı?

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan kekik suyu aynı zamanda güçlü bir ödem söktürücüdür. Düzenli olarak içildiğinde kabızlığa iyi gelerek kabızlıktan kaynaklı oluşan şişkinliğe iyi gelmektedir. Göbek ve bel çevresindeki yağların daha hızlı giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı kekik suyu daha kilo vermesi hızını arttırmaktadır. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir