fuzulinin kerbela olayını anlattığı eseri / Hadikatü's-Süeda - Türkçe Bilgi

Fuzulinin Kerbela Olayını Anlattığı Eseri

fuzulinin kerbela olayını anlattığı eseri

Malum Muharrem ayına girdik, aynı zamanda yeni bir hicri yıla. Peygamber efendimizin gözünün nuru ve çok sevdiği torunu Hz. Hüseyin'in, Muaviye'nin oğlu Yezîd'in emriyle Basra valisi Ubeydullah b. Ziyâd tarafından 10 Muharrem 61'de (10 Ekim ) Kerbelâ'da şehid edildi. Bu tarihten itibaren Müslümanlar, özellikle Şii dünyası bu olayı her yıl hatırlayarak acısını tazeledi. Türkler de Şiiler kadar abartılı olmasa da Muharrem gelince özellikle tekkelerde Hz. Hüseyin'in şehadetini anlatan ilahilerle Kerbala'yı anmayı adet haline getirdiler.

Bu ayda özellikle günlerde üç gün oruç tutmak, tıraş olmamak, banyo yapmamak, elbiseleri değiştirmemek, cam bardakta su içmemek, kana kana su içmemek, sofralara bıçak koymamak, her türlü eğlenceden uzak durmak, tebessüm dışında dişleri gösterecek kadar gülmemek, yüksek sesle konuşmamak, bağırıp çağırmamak, kavga etmemek dikkat edilen hususlardı. Sanki bir yakınımızı kaybetmiş gibi olurduk. Çünkü;

Mâh-ı Muharrem oldu meserret harâmdır
Matem bugün şerîate bir ihtiramdır

Bunların yanı sıra Kerbela olayını hatırlatan kitaplar da okunurdu. Bir tarih kitabının yanı sıra bir edebi eser de okunmalı. Türkçe Kerbela'yı en güzel anlatan eserlerden biri Mustafa Asım Köksal'ın Hz. Hüseyin ve Kerbela Faciası isimli eserini tavsiye ederim.

Edebiyatımızda özellikle bu ayda okunmak üzere Kerbela'yı anlatan "maktel-i Hüseyin" veya kısaca "maktel" türünde birçok eser ile Muharremiye adı verilen şiirler kaleme alındı. Kerbela'yı anlatan eserler içinde en meşhuru olan Fuzulî'nin Kâşifî'nin Ravzatü'ş-Şühedâ'sından esinlenerek kaleme aldığı Hadîkatü's-Süadâ'sı edebiyatımızdaki en başarılı maktel örneği kabul edilir.

Fuzulî'nin bu meşhur eseri bir mukaddime (giriş), on bölüm ve bir hâtimeden (sonuç) oluşur. Fuzulî mukaddimede, Türklerin Kerbela olayını okuyacakları bir kitap olmamasından dolayı bu eseri kaleme aldığını söyler. 10 bölümde ise şu konular işlenir:

1. Bölüm: Âdem, Nûh, İbrâhim, Ya'kūb, Mûsâ, Îsâ, Eyyûb, Zekeriyyâ ve Yahyâ peygamberlerin çektikleri sıkıntılar.

2. Bölüm: Kureyş'in Peygamber efendimize çektirdiği eziyetler.

3. Bölüm: Hz. Peygamber'in vefatı.

4. Bölüm: Hz. Fatıma'nın hayatı ve vefatı.

5. bölüm: Hz. Ali'nin şehit edilmesi

6. Bölüm: Hz. Hasan ve şehit edilmesi.

7. Bölüm: Hz. Hüseyin'in Medine'den ayrılıp Mekke'ye gidişi.

8. Bölüm: Hz. Hüseyin'in amcasının oğlu Müslim b. Akîl'in şehadeti.

9. Bölüm: Hz. Hüseyin'in Mekke'den ayrılıp Kerbela'ya gelişi.

Bölüm: İlk kısımda Hz. Hüseyin'in Yezid'in ordusuyla savaşması ve Hür b. Yezid ile bazı kişilerin öldürülmesi, ikinci kısım ise Hz. Hüseyin'in ve ailesinin şehit edilmesi anlatılır.

Hatime'de ise üç kısım var. İlk kısım Hz. Hüseyin'in şehit edilmesinin ardından kadınların Şam'a götürülmesi meşhur terkib-bend ile sona erer. İkinci kısımda on iki imam hakkında bilgi verilir. Üçüncü kısım ise münacat yani yakarıştır. Burada Kanuni'ye ve eserini yazması için kendisini teşvik eden Mehmet Paşa'ya dua eder.

Fuzulî peygamberlerin çektikleri eziyetleri sadece bilgi olsun diye anlatmaz, onları Kerbela'da Hz. Hüseyin'in çektiği sıkıntılar ile karşılaştırır. Tüm peygamberler Hz. Hüseyin'in çektiği sıkıntıdan haberdar olunca kendi çektikleri sıkıntıları unuturlar adeta. Hadikatü's-Süedâ her gün birer bölüm okunarak adeta final sahnesine hazırlar okuyucuyu. Hz. Peygamber'in vefatıyla başlayan üzüntü Hz. Fatıma, Hz. Ali ve Hz. Hasan ile devam eder. Hz. Hüseyin'in içine düştüğü durum tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilir ve hüzün zirve yapar, okuyucu adeta bu sahnelerin içinde kaybolur. Fuzulî okuru iyice yükseltir ve Hz. Hüseyin'in şehadetini tüm zerreleriyle hissetmesini sağlar. Bu bölümü dinleyenler o hale gelir o an Kerbela'da olmak ve Hz. Hüseyin'i şehit edenlerle savaşmak isterler. O an karşılarına Yezid veya Muaviye adında biri çıksa saldırabilirler. Bu bölümden sonra gerilim düşer ve öfke yerini hüzne bırakır. Kalpler mahzun olur, gözler yaşarır ve boyunlar bükülür.

Abarttığımı düşünenleriniz olabilir. Ama lütfen söyler misiniz, Kerbela'da olanları hangi tarih kitabı şu kadar güzel tarif edebilir:

Gökten indikte belâ bulmazdı menzil konmaya
Olmasaydı arsa-ı âlemde hâk-i Kerbelâ

Eğer Kerbela toprağı olmasaydı bela ve sıkıntı yeryüzünde inecek yer bulamazdı.

İşte tarih kitaplarının yapamadığı tam da bu. Bir tarih kitabından Kerbela olaylarını okuyabilir, öğrenebilirsiniz. Ama hiçbir tarih kitabı Fuzulî'nin yaşattığı duyguları size yaşatamaz, Hz. Hüseyin'in kolları arasında şehit edildiğini okura hissettiremez. Bundan dolayı Kerbela'yı tam manası ile anlamak ve öğrenmek istiyorsanız büyük bir aşk ile Hadikatü's-Süadâ veya onun gibi bir edebi eserden okumanız lazım.

Ecdadımız da bu durumu çok iyi bildiği için muharrem ayı girdiğinde bir araya gelirler, her akşam bir bölümü olmak üzere Hadikatü's-Süeda'yı on bir günde okurlardı. 10 Muharrem'de sıra Hz. Hüseyin şehadetine gelir, ertesi gün de hatime ile kitap bitirilirdi. Sanki birkaç gün önce olmuş gibi etkilenirler ve bu halden çıkıp normalleşmeleri birkaç günü alırdı. Böyle meclislere katılarak büyüyen bir adam hem yiğit hem de zulüm karşısında susmayacak bir yüreğe sahip olurdu.

Madem Fuzuli'nin eserinin okunması âdettendir ve mutlaka okunmalı dedik biz de teberrüken başını ve sonunu okuyalım.

Yâ Rab reh-i aşkında beni şeydâ kıl
Ahkâm-ı ibâdâtı bana icrâ kıl
Nezzâre-i sun'unda gözüm bînâ kıl
Evsâf-ı Habîbinde dilim gûyâ kıl

Ey Allah'ım, beni senin aşk yolunda divane kıl. Aşkın ile o kadar kendimden geçeyim ki görenler bana deli desinler, çılgın desinler.

Çılgın ve deli olayım ama senin emrettiğin ibadetleri de yerine getirebileyim. Bunun için de ihtiyacım olan güç ve kuvveti ver.

Her biri bir sanat eseri gibi olan yarattığın mevcudatı hem gözümle hem de gönül gözümle görmeyi bana nasip et. Nasip et ki sana daha çok şükredeyim, eserlerini överek sana da hamd etmiş olayım.

Habibin olan Hz. Peygamber'in o her biri örnek alınacak huylarını ve görenleri aşık eden evsafını anlatabilmek için dilimi aç, aç ki onu en güzel şekilde tarif edeyim, insanlara anlatayım.

Fuzulî eserinin esas kısmını şu beyitle bitiriyor:

Yâd et Fuzûlî âl-i abâ hâlin eyle âh
Kim berk-i âh ilen yakılır hırmen-i günâh

Ey Fuzulî, ehl-i beytin hallerini düşün ve ah ederek üzül. Çünkü günah harmanı âh şimşeği ile yıkılır.

Biz de şu mübarek günlerde Hz. Hüseyin'i ve tüm mazlumları yad ile ah edelim, ahlarımız göklere yükselsin, günahlarımız aşağılara dökülsün.

Unutmadan, hep şiirden örnek verdim diye kitabı manzum sanmayınız, mensur kısmı daha çok.

İsmail Güleç

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

Hadikatü&#;s Süeda kime aittir?

İçindekiler:

  1. Hadikatü&#;s Süeda kime aittir?
  2. Hadikatü&#;s Süeda hangi şehir?
  3. Hadikatü&#;s Süeda anlamı nedir?
  4. Hadikatü&#;s Süeda konusu nedir?
  5. Maktel ne demek edebiyat?
  6. Süeda ne anlama gelir?
  7. Su Kasidesi ne anlatıyor?
  8. Maktel i Hüseyin ne demek edebiyat?
  9. Mersiyelerin Muhtevasi nelerdir?
  10. Süeda ne demek osmanlica?
  11. Su Kasidesi hangi eserin içinde?
  12. AB gündür ne demek?
  13. Maktel ve Muharrem Iyeler hangi türün örnekleridir?
  14. Mıklem nedir?
  15. En çok mersiye yazılan devlet adamı kimdir?
  16. Bir kişinin ölümünden duyulan acıyı anlatan islamiyet öncesindeki türün adı nedir?

Hadikatü's Süeda kime aittir?

Hadîkat-üs-Su'ada (حديقة السعداء; Azerice: Hədiqətüs-süəda), Fuzûlî'nin Türkçe ve Arapça mensur/manzum bir eseri olup Kerbelâ Olayı'nı ve Hüseyin'i anlatan Anadolu Aleviliği'nin temel yapıtlarından biridir.

Hadikatü's Süeda hangi şehir?

Fuzulî'nin yılında yazdığı Hadikatü's-Süeda(Saadete Ermişlerin Bahçesi) kitabının yılları arasında yazılmış bir nüshasından günümüz Türkçesine sadeleştirilmiştir. Kitap, Fuzulî'nin tarih ve edebiyatı eşsiz bir ustalıkla işlediği bir Kerbela günlüğüdür.

Hadikatü's Süeda anlamı nedir?

Hadikatü's Süeda'nın sözcük anlamı'Saadete Ermişlerin Bahçesi'demektir. Aynı zamanda Fuzuli'nin kitabının adıdıfunduszeue.info kitapta,funduszeue.info'i,bazı Peygamberleri(r.a.) ve funduszeue.infoed(s.a.v.) ile funduszeue.info(a.s.) dönemi olayları anlatır ve bunlarla ilgili şiirler yazmıştır.

Hadikatü's Süeda konusu nedir?

Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da şehit edilişinin anlatıldığı Hadîkatü's-süedâFuzûlî'nin en tanınmış eserlerinden olup asırlarca bütün Türk illerinde okunagelmiştir. Hüseyin Vâ'iz-i Kâşifî'nin Ravzatti'ş-İştihedâ'sı esas alınarak yazılan eser, yer yer manzum parçalarla örülmüştür.

Maktel ne demek edebiyat?

Maktel, mersiye türünün özel bir biçimidir. İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan Kerbela vakasında şehit edilen başta Hz. Hüseyin olmak üzere Kerbela şehitlerini konu edinen metinlerdir. Makteltürünün ilk örneği Arap edebiyatına aittir: Ebu Mihnet'in yazmış olduğu “Kitabu Makteli'l Hüseyin“.

Süeda ne anlama gelir?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Suedaismi, mutluluğa erişmiş, saadeti bulmuş anlamına gelen Said kelimesinin çoğul halidir.

Su Kasidesi ne anlatıyor?

Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır. (O mahşer günü, güzel yüzüne susamış olan bana vuslat çeşmenin suvereceğini, beni mahrum bırakmayacağını ummaktayım.)

Maktel i Hüseyin ne demek edebiyat?

Maktel, mersiye türünün özel bir biçimidir. İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan Kerbela vakasında şehit edilen başta Hz. Hüseyinolmak üzere Kerbela şehitlerini konu edinen metinlerdir. Makteltürünün ilk örneği Arap edebiyatına aittir: Ebu Mihnet'in yazmış olduğu “Kitabu Makteli'l Hüseyin“.

Mersiyelerin Muhtevasi nelerdir?

Mersiyelerdeölen kişinin iyi tarafları, cömertliği, kahramanlığı, yaptığı hizmetleri övülür, ölümünden duyulan acı dile getirilir. Bu tür şiirlere İslamiyet'ten önceki edebiyatımızda sagu, Halk Edebiyatı'nda ise ağıt adı verilir.

Süeda ne demek osmanlica?

(Tekili: Said) Saidler. Allah'ın (C.C.) rızâsına erenler.

Su Kasidesi hangi eserin içinde?

Fuzuli'nin Su Kasidesieserinde Hz. Muhammed'e övgüler bulunur. Bu eserüstün bir lirik söyleyiş ve sanatlı anlatıma sahiptir. Bu nedenle Türk Edebiyatının oldukça önemli eserleriarasında yer almaktadır.

AB gündür ne demek?

ÂBGÛN. (ﺁﺑﮕﻮﻥ) sıf. āb “su” ve gūn “renk” ile āb-gūn) Su renginde, mâvi, gök mâvisi: Bir zaman çün kim bu çarh-ı âbgûn / Geh ser-efrâz oldu vü geh ser-nigûn (Ahmedî). Âbgûndur günbed-i devvâr rengi bilmezem / Yâ muhît olmuş gözümden günbed-i devvâra su (Fuzûlî).

Maktel ve Muharrem Iyeler hangi türün örnekleridir?

Maktel, mersiye türününözel bir biçimidir.

Mıklem nedir?

(Çoğulu: Mekâlim) Kalem koyacak kap, kalemlik.

En çok mersiye yazılan devlet adamı kimdir?

Bu yüzyılda padişah, şehzade ve devletileri gelenlerine yazılan mersiyelerçoğunluktadır. En çok Şehzade Mustafa'ya mersiyeyazılmıştır.

Bir kişinin ölümünden duyulan acıyı anlatan islamiyet öncesindeki türün adı nedir?

Ölen kişininkahramanlıklarını, başarılarını, erdemlerini; kalanların acısınıve duyulanüzüntüyü dile getirir. Bu şiirlere İslâmiyetsonrası halk edebiyatında ağıt, Divan edebiyatında mersiye denir. Yuğ denilen ölüm törenlerinde söylenir.

Bir hüznün eseri: Hadikatü's Süeda

Muharrem ayı hem yeni bir yılın başlangıcı hem de hüzün ayıdır. Hz. Peygamber'in "Allah'ın ayı" olarak nitelediği bu zaman dilimi ayrıca Peygamberimizin torunu Hz Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini de içinde barındırır. Bu sebepten dolayı ay boyunca Müslümanlar muhtelif vesilelerle "Cennet Gençlerinin Efendisi" olan Hz. Hüseyin'i yad ederler. Edebiyatımızda ise bu vesile ile yazılan eserler maktel türüne girer. Fuzuli tarafından kaleme alınan "Hadikatü's Süeda" da maktel türünün en meşhur eseridir.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Bir hüznün eseri: Hadikatü’s Süeda

Hadikatü's Süeda'nın içeriği

Hadikatü’s Süeda’nın içeriği

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası