erkekler andropoza kaç yaşında girer / Andropoz Nedir? Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Erkekler Andropoza Kaç Yaşında Girer

erkekler andropoza kaç yaşında girer

Andropoz Yaşı Nedir, Tedavisi Nasıldır Erkekler Menopoza Girer mi?

Erkek menopozu olarak da bilinen andropoz erkeklerin yaşlanmayla beraber testosteron düzeylerinde düşüş yaşaması ve bu düşüşle meydana gelen belirtilere denir. Andropoz, genellikle 40'lı yaşların sonlarına doğru 50'li yaşlara geldiğinde erkeklerde görülen bir durumdur. Andropoz dönemindeki azalan testosteron seviyeleri birçok semptoma neden olabilir. Örneğin, iktidarsızlık, depresyon, kas kütlesinde azalma, vücut yağında artış erkeklerin andropoz döneminde karşılaştıkları belirtilerdir. Belirtilerin geçmesi için doktor hormon ilaçları ve antidepresanlar reçete edebilir. Andropoza giren erkek davranışlarında da önemli değişiklikler ortaya çıkar; Bu dönemde andropoz psikolojisi ile alınganlık, saldırganlık hali, küçük şeylerden kolay etkilenme, karamsarlık gibi semptomlar yaşanabilir.

Erkek menopozu andropoz için yaygın kullanılan bir terimdir. Erkeklerde hormon düzeylerinde yaşla ilişkili düşüşün meydana gelmesi ve buna bağlı olarak yaşanan sorunları tanımlar.  Andropoz dönemindeki erkeklerde testosteron eksikliği, androjen eksikliği ve seks hormonu eksikliği (hipogonadizm) ortaya çıkar.

Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Andropoz erkeklerde fiziksel, cinsel ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Yaşlandıkça genellikle durum daha da kötüleşirler. En sık yaşanan andropoz belirtileri şunlardır

  1. İktidarsızlık, ereksiyon olamama, sertleşme sorunu yaşama
  2. Erken boşalma
  3. Libido düşüklüğü, cinsel istekte azalma
  4. Memelerde büyüme
  5. Depresyon, iç sıkıntısı
  6. Halsizlik
  7. Özgüvende düşüş
  8. Kas kitlesinde azalma
  9. Seks yapma gücü ve sıklığında azalma
  10. Sperm sayısında azalma
  11. Seksten alınan zevkte azalma, cinsel birleşme için isteğin azalması
  12. Eklem ve kas ağrısı
  13. Ani başlayan ve açıklanamayan terleme
  14. Alınganlık, saldırganlık hali, küçük şeylerden kolay etkilenme, karamsarlık
  15. Kendini tükenmiş ve dibe vurmuş hissetme
  16. Uykusuzluk, uyumakta güçlük çekme
  17. Sakal büyümesinde azalma
  18. Konsantrasyon bozukluğu
  19. Sabah ereksiyon sıklığının azalması
  20. Ani duygusal değişimler yaşama
  21. Motivasyon eksikliği
  22. Vücut yağlarında artış
  23. Ciltte kuruma ve kırışma
  24. Göbek bölgesinde yağlanma göbek yapma
  25. Meni miktarında azalma ve kıvamında değişiklik
  26. Kısırlık
  27. Kemik yoğunluğunun azalması
  28. Ayrıca sıcak basması, göğüslerde şişme ve hassasiyet, penis boyutunda azalma, vücut kıllarında dökülme gibi belirtiler de yaşanabilirsiniz.

Erkeklerde Andropoz Neden Olur?

Erkeklerdeki andropozun nedeni yaşlanmanın getirdiği doğal bir süreçle testeron ve diğer erkeklik hormonlarının azalmasıdır. Testisler tarafından üretilen testosteron gençlik döneminde zirve yapar, 30 yaşlarından itibaren kan seviyesinde tedrici bir azalma başlar ancak uzun süre ( yaşına kadar ) bu azalma herhangi bir belirti vermez. yaşlarından itibarense testeron seviyesinde önemli düşüşler görülüp andropoz belirtileri ortaya çıkar.

Andropoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Andropoz döneminde iseniz, erkek menopozu belirtileri yaşıyorsanız bu durumu erkeklik gururu yapmayıp mutlaka Üroloji doktoruna gitmelisiniz.Üroloji doktoruna gidildiğinde muayene ve ardından sizden bazı hormon tahlilleri (testosteron, FSH, PSH ve prolaktin ) isteyecektir. Testosteron hormonu sabah 8 ile 11 saatleri arasında kanda en yüksek seviyededir bu nedenle bu saatler arasında kan testi yaptırmanız daha sağlıklı sonuç almanızı sağlar. Testosteron yetersizliği (andropoz) teşhisi konursa, hormon tedavisine başlanır. Bu tedavinin mutlaka üroloji doktoru tarafından yapılması gerekir çünkü gereksiz ve/veya fazla kullanılan testosteron hormonu birçok olumsuz etkisine ilaveten prostat kanserine neden olabilmektedir. Ölçümlerde total testosteron seviyesi ng/dl altında ise tedavi gerektirir, bu durumda dışarıdan takviye olarak testosteron verilmelidir. Testosteron tedavisi, oral tabletler, vücuda sürülen jeller ve kas içine yapılan iğnelerden oluşur.

Andropoz Dönemindeki Erkeklere Uzmanlardan Öneriler

Öncelikle mutlaka bir Üroloji doktoruna gidip hormonlarınızı ölçtürün. Düşükse hormon takviyesine başlayın.

  1. Spor yapmak için mutlaka zaman ayırın. En azından günde 1 saat yürüyün.
  2. Günde 20 dakika kadar direkt olarak güneş ışığından yararlanın.
  3. Sigara ve alkolden uzak durun.
  4. Posalı yani lifli besinlerin tüketimi mutlaka artırın. Meyve ve sebzeler lif deposu besinlerdir. Bol bol bunlarla beslenin.
  5. Günde su bardağı su içmeye özen gösterin.
  6. Ana öğünlerde besin çeşitliliğine önem verin. (süt ve süt ürünleri, et ve türevleri, ekmek - tahıl grubu besinler, sebze - meyveler).
  7. Şeker ve şekerli besinlerden olabildiğince kaçının.
  8. Süt ve süt ürünlerinden günde 3 - 4 porsiyon tüketilmelidir. Bir porsiyon süt grubu; 1 su bardağı süt veya yoğurdu tanımlamaktadır. Ya da 2 kibrit kutusu kadar peyniri ifade etmektedir. Bu gruptaki besinlerin yarım yağlı veya yağsız (light) olarak tüketilmesi çok daha sağlıklı olmaktadır.
  9. Haftanın beş günü 30'ar dakika hafif egzersiz önerilmektedir. Yüzme, yürüme, bisiklet gibi kardiyovasküler tarzda sporlar, psikolojinize ve bedene iyi gelmektedir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan Kadınlarda Ve Erkeklerde Cinsel İsteği Artıran Kür Tarifi

Libidoyu artırmak için kadınlara da erkeklere de keçiboynuzu ve kereviz kürünü tavsiye ediyorum.

Keçiboynuzu kürü:

Kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suya adet keçiboynuzunu küçük küçük kırarak  atın. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika kaynatın. Ardından ocağın altını kapatın ve 20 dakika demlemeye bırakın. Kaşıkla keçiboynuzu parçalarını çıkartın. Bu kür soğuduktan sonra yarısını sabah aç karnına, yarısını akşam yatmadan önce için. Bu uygulamaya bir hafta boyunca her gün devam edin. Birinci haftadan sonra üç ay boyunca her gün akşam yatağa giderken bir su bardağı için. Sonraki aylarda zaman zaman uygulayın.

Kereviz-maydanoz kürü:

gram kerevizin sadece yumrularını, yaklaşık su bardağı ( ml) kaynayan klorsuz suya ekleyin. Klorsuz su yerine marketten alacağınız pet şişe su da olur. Ağzı kapalı tencerede beş dakika kaynatın. Daha sonra üzerine adet taze maydanozu gövde saplarıyla beraber ilave edin ve karıştırın. Üç dakika daha ağzı kapalı olarak kısık ateşte kaynatmaya devam edin.

Toplam sekiz dakika tamamlandıktan sonra ocaktan indirip, ılınmasını bekleyin ve süzün. Kahvaltıdan bir saat sonra ve öğle yemeğinden yarım saat önce bir su bardağı için. Kalanı buzdolabında koruma altına alın.

Sertleşmeyi Sağlayan Bitkiler, Sertleşmeme Sorununa Bitkisel Çözümler Tıklayınız

 

Andropoz Nedir?

Andropoz, bazı erkeklerin yaşlarının ilerlemesine bağlı olarak ve genellikle 50’li yaşlarda başlayan depresyon, cinsel dürtülerin azalması ya da kaybolması, erektil disfonksiyon gibi birtakım fiziksel ve duygusal belirtilerin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Adı kadınların yaşadığı “menopoz” dönemini çağrıştırsa da aralarında birtakım ciddi farklar bulunmaktadır. Kadınların hepsi belirli bir yaştan sonra menopoz dönemi girerken, andropoz erkeklerin tümünü kapsayan bir durum değildir.

Menopoz ile birlikte kadınlarda üreme organlarının üreme işlevleri son bulmaktadır. Bu dönemde ise böyle bir durum genellikle görülmez. Diğer taraftan menopoz, kadınların hormonlarında yaşanan farklılıklar sebebiyle meydana gelirken, erkeklerin yaşadığı bu durumun, hormonal faktörlere bağlı olarak meydana gelme zorunluluğu yoktur. Depresyon gibi psikolojiyi etkileyen sorunlar, diyabet ve hipertansiyon gibi sistemik hastalıklar sebebiyle de belirtiler meydana gelebilirken, bazı erkeklerde bu semptomların altında hormonal nedenler de olabilir. Hormonal faktörlere bağlı olarak 50 yaş ve üstü kişilerde erkeklik hormonu üretiminin düşmesi pek çok vakada hipogonadizm ile ilişkilendirilir.

Andropoz Neden Olur?

Yaşlanma ile birlikte meydana gelebilen; damar sertliği, diyabet gibi bazı sistemik hastalıklar, depresyon, bunalım gibi psikolojik rahatsızlıklar, tütün, sigara ve alkol tüketimi, hareketsiz yaşam biçimi gibi birçok nedeni olabilmektedir. Bu gibi durumların yanında, hormonlarda yaşanan değişiklikler de bu durumuna sebep olabilmektedir.
Erkeklik hormonu seviyesi ile bağlantılı yaşanan birtakım belirtiler, yalnızca bu duruma özgü değildir. Bu semptomlar kişinin yaşına, kullandığı ilaçlara, tıbbi hastalıklara ya da kilo problemlerine bağlı olarak da görülebilir.
Ergenlik döneminden önce erkeklik hormonu seviyesi düşüktür. Bu seviye, kişinin yaşı ilerledikçe ve cinsel yönden olgunlaşma gösterdikçe artmaktadır. Erkeklik hormonu, erkeklerin ergenlik döneminde ortaya çıkan kas kütlesinde artış, vücuttaki tüylerde büyüme, seste kalınlaşma ve cinsel fonksiyonların meydana gelmesi gibi durumları tetikleyici hormondur.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak erkeklik hormonu seviyelerinde düşük görülmeye başlanabilir. Bazı tıbbi inceleme ve araştırmalara göre, erkeklerde 30 yaş sonrası için erkeklik hormonu seviyelerinde yıllık olarak yaklaşık yüzde 1 azalma olduğu belirtilmiştir. Bu azalmanın yalnız başına birtakım bulgulara ya da belirtilere sebep olması çoğunlukla beklenmemektedir. 
Çok fazla stres altında kalma, depresyona girme, düzensiz uyku, uyuyamama, beslenme problemler, düzenli spor ya da egzersiz yapmama, çok fazla alkol ve sigara tüketimi gibi farklı durumlar erkeklik hormonu seviyelerinde erken yaşlarda azalmasına sebep olabilmektedir.
Pek çok vakada yanan belirtilerin hormonlarla ilgisi olmamaktadır. Yaşamsal faktörler ya da psikolojik etkenler çoğunlukla bu belirtilerin büyük bir bölümünden sorumludur. Fakat, bulgu ve belirtiler, testislerin eksik hormon üretmesi ya da hiç üretmemesi gibi ‘hipogonadizm’ adı verilen bir sonuç olarak da görülebilir.

Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Erkeklik hormonu seviyesinin azalması herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Bu durum baki kişilerde fiziki, cinsel ve psikolojik problemlere sebep olabilmektedir. Bu problemler kişinin yaşına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çoğunlukla meydana gelen andropoz belirtileri şu şekildedir:

  • Depresyon (üzüntü durumu, üzgün olma)
  • Enerjinin düşük olması
  • Ereksiyon problemleri
  • Jinekomasti sorunları (meme gelişimi)
  • Kas gücünde azalma, fiziki zayıflık
  • Kemiklerde incelme, yoğunluğunda azalma
  • Özgüvensizlik
  • Kısırlık
  • Odaklanma ve konsantre olmada zorlanma
  • Libidonun azalması
  • Motivasyon kaybı
  • Uyku problemleri, uyuyamama
  • Vücudun yağ oranında artma

Andropoz İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Hormonlarda meydana gelen ani değişiklikler göğüslerde büyüme ve hassaslaşmanın yanında testis boyutunun küçülmesi, vücuttaki tüy ve kılların dökülmesi ya da sıcak basması gibi durumlara neden olabilir.
Yapılan bazı çalışmalar, düşük erkeklik hormonu seviyelerini, kemiklerin zayıfladığı ve kırılganlaştığı bir durum olan osteoporoz ile ilişkilendirmektedir. Bunlar çok sık görülmeyen durumlar olarak bildirilmektedir. 

Andropoz Nasıl Önlenir?

İlerleyen yaş ve yaşlanma ile meydana gelen doğal bir durumdur. Kişi sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek, düzenli ve dengeli beslenerek, alkolden ve sigaradan uzak durarak, uyku düzenini oturtarak, düzenli egzersiz ve spor yaparak bu durumu ortaya çıkmasını engelleyebilir ya da geciktirebilmektedir.

Andropoz Nasıl Teşhis Edilir?

Tanı konulması için uzman bir doktor tarafından fiziki muayene yapılır ve kişinin sağlık geçmişi hakkında bilgi sahibi olabilmek için sorular sorulabilir. Bu vakalarda en büyük sorunlarda biri, kişinin yaşadığı belirti ve semptomları doktora aktarmamasıdır. Birtakım vakalarda kişiler doktor ile cinsel konular hakkında konuşamayacak kadar çekingen olabilmektedir. Bu nedenle hasta yaşadığı farklı hastalıkları ve bu konuda gözlemlediği tüm belirtileri muayene sırasında doktora aktarmalıdır. 
Doktor, bireyin erkeklik hormonu seviyesini belirlemek adına kişinin kanından bir örnek alarak laboratuvara gönderebilir. Sonradan başlayan hipogonadizm tanısı için çoğunlukla belirtilere ve kişinin erkeklik hormonu seviyesini belirlemek için yapılan kan testlerinin neticesine göre yapılabilir.

Andropoz Nasıl Geçer?

İlerleyen yaşa ve yaşlılığa bağlı olarak görülmesi durumunda kendi kendine geçmez ve ilerleyen dönemlerde belirti ve bulgular ağırlaşabilir. Erkeklik hormonu seviyesinde azalma durumu farklı tıbbi sebeplerden yaşanması halinde bu durumun altında yatan problemler iyileştirilerek sorunun ortadan kalkmasına neden olabilmektedir. 

Andropoz Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok kişi, yaşadığı belirtileri ve semptomları kendisine zarar verecek duruma ya da yaşantısında engel olacak durumlara gelmeden tedavi olmak ve hastaneye gitmek istemeyebilir. Bu durumun yaşanması halinde uygulanabilecek olan tedavi türleri arasında; kişinin düzenli ve sağlıklı beslenmesi, egzersiz yapması, stresten uzak durması ve uyku düzenini oluşturması gibi sağlıklı yaşam tavsiyeleri önerilir. 
Bu yaşam tarzını alışkanlık haline getirebilen kişilerin yaşam kalitesi artar. Kişinin yaşadığı belirtiler ve semptomlar, bu yaşam tarzına devam edilmesinin ardından ciddi oranda iyileşme ve değişme görülebilir.
Depresyon ya da anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar, doktor kontrolü altında yapılacak psikoterapi, ilaç tedavisi veya yaşam tarzında değişiklikler etkili olabilmektedir. 

Andropoz İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Evde Bakım

Yaşlanma veya yaşın ilerlemesine bağlı olarak çoğu kişinin erkeklik hormonu seviyelerinde azalma olması normal bir durumdur. Bazı erkekler için belirti durumlarının yaşanması halinde tedavi gerek görülmez ve kişiler tarafından yönetilebilir. Tedavi sürecini erteleyen kişilerin ilerleyen dönemlerde yaşam kalitesinde düşüş olması halinde doktora başvurmaları gerekmektedir. 
Doktor bu durumda görülen belirti ve semptomları yönetilmesi konusunda ya da tedavi edebilmenize yardımcı olacak önerilerde bulunabilir. Bu durumlarda en önemli tedavi ve evde yapılabilecek olan yöntem, kişinin sağlıklı yaşaması ve dengeli beslenmesidir.

Andropoz Yaşı Kaçtır?

Çoğunlukla 40’lı yaşların sonlarına doğru ve 50’li yaşların başında belirtiler ortaya çıkmaya başlamaktadır.

Andropoza Giren Erkekte Ne Değişir?

Erkeklerde; cinsel bozukluklar, uykusuzluk, uyuyamama, kasların azalması ve kemik yapısının incelmesi, öz güven eksikliği, psikolojik ruh halleri, depresif tavırlar, gerginlik, sinirlilik, vücut tüylerinin dökülmesi, kalp ritminde bozulmalar gibi birçok farklı problem ve değişiklik olabilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak

Yayınlama Tarihi: 14 Ekim

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Andropoz: Nedir, Belirtileri, Tanı Yöntemleri ve Tedavisi

Kadınlarda menopoz yumurtlamanın sona ermesi ve üreme fonksiyonlarının tamamen ortadan kalkmasını kapsar. Ancak erkeklerde menopoz anlamında hormonlarda aniden kesilme olmasa da testosteron miktarının zamanla azalması ve birtakım değişikliklerin ortaya çıkması mümkün olabilmektedir. Bu değişiklikler çoğu erkekte baş edilebilir durumlardan oluşur. Yaşam tarzının bir miktar değiştirilmesi ile andropoz yönetilebilir hale gelebilir. Ayrıca testosteron miktarının azalması ile erkeklerde üreme fonksiyonları sonlanmaz ve devam eder. Makul miktarda azalan hormonlar libido eksikliği veya enerji düşmesi gibi etkenleri doğursa da bunlarla baş edebilmek öğrenilebilir durumlardır. Nadir durumlar arasında yer alan testosteron seviyesinin yaşlanmadan düşmesi daha ciddi sonuçlara yol açar. Ancak bunların tedavisi de testosteron tedavisi ile günümüzde mümkündür. Teşhis ve tedavi yöntemlerini anlamak için andropozun ne olduğunu bilmek gerekir.

Andropoz Nedir?

Andropoz halk arasında daha çok “Erkek Menopozu” olarak bilinir. Yaygın olarak kullanılan bu terim erkeklik hormonu seviyelerindeki yaşa bağlı değişimleri tanımlar. Diğer bir deyişle testosteron eksikliği, androjen eksikliği ve geç başlangıçlı hipogonadizm (cinsiyet hormonlarındaki yetersizlik) olarak da bilinir. Erkek menopozu, genel olarak 50 yaş üzerindeki erkeklerin testosteron üretimindeki düşüşten dolayı ortaya çıkan semptomları içerir. Genellikle hipogonadizm ile ilişkilidir. Her iki koşulda da düşük testosteron seviyeleri ve benzer semptomlar söz konusudur. Testosteron, testislerde üretilen bir hormondur. Bu hormon çoğunlukla cinsellik ile ilişkilendirilse de erkek vücudunda birçok etkiye sahiptir. Testosteron, ergenlik döneminde gelişimi tetikler, zihinsel ve fiziksel olarak enerjiyi düzenler, kas kütlesinin korunmasına katkıda bulunur, hayatta kalma reflekslerinin tetiklenmesini sağlar ve birçok evrimsel özelliğin düzenlenmesine katkıda bulunur. Erkek menopozu, kadın menopozundan farklı birkaç özellik içerir. İlk ve en büyük farkı kadın menopozu tüm kadınlarda görülürken, erkek menopozuna tüm erkeklerde rastlanılmaz. Kadınlar menopoza girdiklerinde, kadın üreme organları fonksiyonlarını yitirir, erkek üreme organları işlevini tamamen yitirmez. Bunun yanında düşük hormon seviyelerinin sonucu olarak cinsel işlevlerde bozulmalar ortaya çıkabilir. Kadınlar menopoz dönemlerine girdiklerin bu durumun tek sebebi hormonal değişimlerdir. Ancak andropoz yalnızca hormonal sebeplerden dolayı ortaya çıkmaz. Erkek ruh sağlığını ilgilendiren depresyon, ileri düzey diyabet veya hipertansiyon gibi birtakım hastalıklar da andropoz belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeplerden dolayı ortaya çıkan andropoz her zaman 50 yaş üstünde görülmez. Daha düşük yaşlarda da görülebilir. 

Andropoz Belirtileri Nelerdir?

Andropoz fiziksel, psikolojik ve cinsel sorunlara yol açabilir. Genel olarak yaş ilerledikçe bu belirtiler ilerleme eğilimindedir. En yaygın belirtileri arasında;

  • Düşük enerji,
  • Depresyon ve buna eşlik eden üzüntülü ruh hali,
  • Motivasyon azalması,
  • Özgüven azalması,
  • Konsantrasyon güçlüğü,
  • Uykusuzluk veya uyku bozukluğu,
  • Vücutta yağlanma,
  • Fiziksel olarak zayıflık duygusu ve kas kütlesinde azalma,
  • Jinekomasti veya meme gelişimi,
  • Kemik kütlesinde azalma,
  • Erektil disfonksiyon,
  • Cinsel dürtülerde ve libidoda azalma,
  • Kısırlık yer alır.

Tüm bu belirtilerin yanında göğüslerin şişmesi ve hassaslaşması da yaygın belirtiler arasındadır. Testis boyutunda küçülme ile vücut kıllarında dökülmeler de görülebilir. Vücut hava sıcaklıklarına karşı daha hassas bir hale gelebilir. Bunun getirisi olarak da beklenmedik sıcak basmaları ortaya çıkar. Bu belirtilerin ortaya çıkmasını sigara ve alkol kullanımı tetikleyebilir. Yani erkekler beklenen yaşlardan daha önce andropoza girebilir. Bazı ağır ilaçların yan etkileri de andropozu tetikleyebilir. Bu nedenle ilaçların mutlaka doktor tavsiyesi dahilinde kullanılmasında fayda vardır. Erkeklerin testosteron seviyesi 30 yaşından itibaren yaklaşık olarak yılda yüzde 1 oranında düşer. Bu düşüş seviyesinin herhangi bir semptoma neden olması beklenen bir durum değildir. Ancak anksiyete, depresyon, uyku düzensizliği, stres, beslenme bozuklukları, egzersiz yapmama, gibi durumlarla birleştiği zaman erkek menopozu semptomları ortaya çıkar. Yapılan birtakım çalışmalar andropozun vücudu daha kırılgan hale getirdiğinden dolayı osteoporozu tetikleyebileceğini göstermiştir. Ancak bu belirtiye çok nadir rastlanır.

Andropoz Tanı Yöntemleri

Çoğu hastalığın teşhisinde uygulandığı gibi andropozun teşhisinde de ilk olarak fiziki muayeneye başvurulur. Fiziki muayene ile birlikte doktor, hastalıkla ilişkilendirilebilecek geçmiş yaşantı hakkında bilgi toplamak isteyebilir. Bu nedenle hastaya birtakım sorular yöneltilir. Fiziki muayenenin ardından testosteron seviyesinin ölçülmesi açısından kan testleri yapılır. Doğru teşhis ve tedavinin en etkili şekilde yürütülebilmesi için hastanın tüm semptomları samimi ve doğru şekilde doktorla paylaşması gerekir. Çünkü hastanın ciddiye almadığı semptomlar hastalığın teşhisi konusunda doktora fikir verebilir. Aksi takdirde hatalı teşhis ve bunu takip eden hatalı tedavi uygulanması söz konusu olabilir. Kan testleri sonucunda testosteron seviyeleri hakkında bilgi edinilir. Testosteron seviyesindeki aşırı düşüklük geç başlangıçlı hipogonadizmi de işaret edebilir. Bu durum yaşam tarzının ve diğer durumların hastayı etkilemediği hallerde, testislerin olması gerekenden daha az testosteron üretmesi sonucunda ortaya çıkar. Hipogonadizm nadir olsa da doğumdan itibaren ortaya çıkabilir. Bunun sonucu olarak da gecikmiş ergenlik veya küçük testisli olma gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Yine özellikle obez veya tip 2 diyabetli erkeklerde yaşamın ilerleyen safhalarında görülebilir. Bu tıpta geç başlangıçlı hipogonadizm olarak adlandırılır ve andropoz semptomlarına neden olur. Ancak bu yaşlanmanın normal bir durumu olmayan nadir ve spesifik tıbbi bir durumdur. Bu tıbbi durumun tespiti için kan testlerinin yanında semptomların değerlendirilmesi gerekir. Ancak bu şekilde doğru bir teşhis konulabilir ve tedavi doğru şekilde yönlendirilir.

Andropoz Tedavisi

Andropoz, erkeklerin çoğunda ciddi semptomlara yol açmadığı için yönetilebilir bir durum olarak bilinir. Erkekler yeni semptomlara alışarak yaşamlarını bu şekilde devam ettirir. Herhangi bir tedavi olmaksızın kalan yaşamlarını sürdürürler. Ancak kalan grup için bir kısım tedavi yöntemleri mevcuttur. Andropozun en yaygın tedavi türü kandaki testosteron seviyesinin değiştirilmesidir. Bu tedavi yöntemi birçok durumda semptomların azalmasını sağlar ve andropoza giren erkeğin daha kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Bu tedavi ile birlikte daha fazla egzersiz yapmak, stresli durumlardan kaçınmak ve daha iyi beslenmek semptomların gerilemesinde olumlu etkiye sahiptir. Ancak testosteron seviyesinin değiştirilmesi tedavisi tüm erkekler için uygun değildir. Muayene sonrasında doktor tedavinin uygunluğu konusunda karar verir. Yine bunun dışında testosteron jeli, oral ilaçlar veya testosteron enjeksiyonlarından faydalanılabilir. Bu tedaviler doktorun uygun görmesi halinde uygulanır. Her hasta için uygulanması mümkün değildir. Özellikle prostat ve meme kanseri olan erkeklerde testosteron ilaçları tavsiye edilmez. Kalp hastalığı veya prostat gibi hastalıklarda ise doktorun görüşüne göre tedavi uygulanabilir. Testosteron seviyesinin yaşa göre normal olduğu durumlarda andropoz semptomları ile psikolojik olarak baş etmeyi öğrenebilmek amacıyla hastaların psikolojik destek almaları gerekebilir. Böylece hasta olan erkekler yeni vücut durumlarıyla nasıl baş edilebileceğini öğrenirler. Daha fazla egzersiz yapmak, stresli durumlardan uzak yaşamak ve beslenme düzenini daha kaliteli bir şekilde düzenlemek belirtilerin gerilemesine yardımcı olur. Böylece andropoza giren erkekler daha kaliteli bir yaşam sürebilirler.

Eğer siz de andropoz belirtileri gösteriyor ve bu belirtiler ile baş etmekte güçlük çekiyorsanız vakit kaybetmeden muayene olmalısınız. Uygun tedavi ile daha kaliteli bir yaşam sürmek mümkündür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası