canakkale koprusu nereye yapiliyor / Çanakkale Köprüsü nereye yapılıyor? Çanakkale Köprüsü nereden geçecek?

Canakkale Koprusu Nereye Yapiliyor

canakkale koprusu nereye yapiliyor

Çanakkale köprüsü kaç km? Çanakkale köprüsü nereleri bağlıyor?

Çanakkale köprüsü, kutlu zaferin yıl dönümü olan 18 Mart 'de açıldı. Çanakkale köprüsünün özellikleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Ulaşım alternatiflerine göre Çanakkale Boğazı geçiş süreleri göre 1,5 ile 5 saat arasında değişmekteyken Çanakkale Köprüsü ile bu mesafe 6 dakikaya indi. Peki Çanakkale köprüsü nereleri bağlıyor? Uzunluğu kaç km? İşte tarihi günde açılan Çanakkale Köprüsünün özellikleri

"Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" olarak nitelendirilen Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümünde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Başkan Erdoğan açıkladı! Çanakkale köprüsü geçiş ücreti ne kadar?

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NERELERİ BAĞLIYOR?

Çanakkale Köprüsü Avrupa yakasında Gelibolu ilçe merkezinin 10 km güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında Lapseki ilçesini birbirine bağlayacak.

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ'ın Malkara ilçesi ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan ve yaklaşık 5 km'lik Çanakkale Köprüsü'nü de içeren 88 km'lik otoyolu ve 13 km'lik bağlantı yollarını kapsamaktadır.

Ulaşım alternatiflerine göre Çanakkale Boğazı geçiş süreleri değerlendirildiğinde; Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Lapseki-Gelibolu arasındaki boğaz kesimini feribotla geçmek; trafik durumuna göre 1,5 ile 5 saat arasında değişmekteyken, Çanakkale Köprüsü ile bu mesafe 6 dakikaya düştü.

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'na giriş ve çıkışlar 6 adet kavşaktan gerçekleşecek. Bu kavşaklar Avrupa yakasında Malkara, Kavakköy, Güneyli ve Gelibolu; Asya yakasında Lapseki ve Umurbey köy ve ilçelerine yakın noktalardadır.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ KAÇ KM? KÖPRÜNÜN UZUNLUĞU NEDIR?

Çanakkale Köprüsü; metre orta açıklık, 'er metre yan açıklıklar ve ve metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam uzunluğu metre olacak şekilde projelendirilerek inşa edilmiştir.

4,6 km'lik köprünün ayakları arasındaki metre orta açıklığı Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluş Yılı'nı; deniz seviyesinden itibaren metre kule yüksekliği ise Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasındaki en önemli tarihlerden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni sembolize etmektedir.

Çanakkale Köprüsü: Köprüyle ilgili bilinenler ve tartışmalar

Çanakkale Köprüsü

Kaynak, Getty Images

İnşaatı 5 yıl süren Çanakkale Köprüsü açıldı. Köprünün 2 bin 23 metre uzunluğundaki orta açıklığı bu alanda bir dünya rekoru. Üçer şeritli köprünün toplam uzunluğu ise 4 bin metre. Köprünün kuleleri de metre yüksekliğinde.

Köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet'in 'üncü kuruluş yıldönümünü, metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 'i sembolize ediyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.

Gelibolu'ya bağlı Sütlüce ile Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisi arasına yapılan Çanakkale Köprüsü'nün temeli, 18 Mart 'de, Çanakkale Savaşı'nın yıldönümünde atılmıştı.

Köprünün ve devamında Çanakkale-Malkara arasındaki kilometrelik otoyol ve bağlantı yolunun 16 Eylül 'te bitmesi ve cumhuriyetin ilanının yılında açılması planlanıyordu. Proje planlanandan bir yıl önce bitince, açılışın ilk aşamada yine 18 Mart 'de yapılmasına karar verildi.

Ancak 17 Şubat'taki kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün açılışını öne çektiklerini ve 26 Şubat'ta açılışın yapılacağını şu sözlerle açıkladı:

"Hizmete açacağımız otoyol projesi, Malkara-Çanakkale arasını 40 kilometre kısaltırken, Lapseki-Gelibolu arasında feribot ile saatler süren geçiş sürecini 6 dakikaya indirecektir. Yaklaşık 5 bin personel ve adet iş makinesiyle gece gündüz çalışarak tamamladığımız otoyolumuzu ve köprümüzü 26 Şubat 'de hizmete sunuyoruz."

Bu tarih, aynı zamanda Erdoğan'ın doğum günü olduğu için tartışmalara yol açtı. Çanakkale Köprüsü'nün planlandığı gibi Çanakkale zaferinin yıldönümü yerine 26 Şubat'ta açılması kararı üzerine yaşanan tartışmalar sonrası Erdoğan, üç gün sonra açılışı yeniden 18 Mart'a aldıklarını sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu:

Köprü bugün Gelibolu Yarımadası'ndaki 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıldönümü törenlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı.

Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayan Çanakkale Köprüsü'nün yapımında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin personel ve iş makinesi çalıştı.

Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden, 4 kulenin de tepesinde yer alacak, her biri 75 ton ağırlığında ve 20,5 metre yüksekliğindeki 4 top mermisi figürünün montajı ise sürüyor.

Maliyet ve giderler üzerine tartışmalar

Köprü, yap-işlet-devret modeliyle "Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Türk-Kore Ortak Girişimi" tarafından inşa edildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'nde benimsenen Kamu Özel Sektör İşbirliği modeli çerçevesinde Türk ve Koreli firmaların oluşturduğu bir konsorsiyumu görevlendirdi. Konsorsiyum ortaklarının projeye münhasır kurduğu ortak girişim şirketine Çanakkale Otoyol Köprüsü İnşaat Yatırım İşletme A.Ş. adı verildi.

Görevli şirketin ortakları Türkiye'den Limak ve Yapı Merkezi ile Güney Kore merkezli DL E&C ve SK ecoplant firmaları oldu.

17 Şubat'ta yaptığı açıklamada Erdoğan, projenin maliyetiyle ilgili de "Projenin inşasını 2 milyar milyon euro yatırım tutarıyla tamamladık" demişti.

Proje kapsamında köprünün yanı sıra iki yaklaşım viyadüğü, dört betonarme viyadük, altı alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, beş köprü, 43 alt geçit, çeşitli boyutlarda menfez, 12 kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), dört otoyol hizmet tesisi, iki bakım işletme merkezi ve altı ücret toplama istasyonu inşa edildi.

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör de, 9 Şubat'taki yazısında, inşaatı tamamlanmak üzere olan köprüyü birlikte gezdiği LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir'in sözlerine yer verdi. Özdemir'e göre maliyet 3,1 milyar euroyu geçti:

"Covid, tedarik zincirindeki aksamalar ve yükselen maliyetler nedeniyle başlangıçta öngördüğümüz rakamların üzerine çıktık. Projenin maliyeti 3 milyar euro olacaktı. Bu rakam 3,1 milyar euroyu geçecek. Bunun 2,2 milyarı kredi, ortaklar olarak başlangıçta milyon euro koyduk. Ancak şu anda ilave milyon euro maliyet oluştu. Bunu dört ortak olarak ödeyeceğiz."

Yine Güngör'e konuşan Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu da proje için devletten hiçbir ödeme yapılmadığını; köprü ve otoyolların 11 yıl boyunca konsorsiyum tarafından işletileceğini yani geçiş ücretlerini kendilerinin alacaklarını, 11 yıl sonra devlete devredileceğini söyledi"11 yıl sonunda başa baş çıkacağız" dedi.

Limak Holding, son dönemde Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale Otoyolu, İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bazı pistlerinin yapımı ve yenilenmesi, bazı baraj ve hidroelektrik santraller ile Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı ihalelerini almıştı.

Yap-İşlet-Devret modeli, kamu için yapılan altyapı yatırım veya hizmetinin finansmanının özel bir şirket tarafından karşılanması; proje bitiminde de sözleşmede belirlenen süre içinde bu hizmet bedelinin işletme gelirleriyle geri ödenmesi esasına dayanıyor.

Ücretler ve garantiler

Köprünün geçiş ücretini açılış sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan " TL" olarak açıkladı. Erdoğan, ilk hafta geçişlerin ücretsiz olacağını da söyledi:

"Geçiş ücretini lira olarak belirledik. Feribotların geçiş fiyatlarını biliyorsunuz, beklentileri biliyorsunuz, o sebeple bir hafta ücretsiz. Ondan sonra lira."

Çanakkale Boğazı'ndan feribotla geçişlerde otomobiller için TL ödeniyor.

Erdoğan, ilgili sürede yüklenici firmanın maliyeti karşılayamadığı durumda bu firmalar için oluşacak farkın "devletin kasasından ödeneceğini" söyledi:

"Eğer fark aleyhineyse onu devletin kasasından bizler ödeyeceğiz."

Peki bu ne anlama geliyor?

Yap-işlet-devret modeliyle konsorsiyumla Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşmede, köprüden yıllık geçiş için hazine garantisi verilen araç sayısı 16 milyon olarak belirlendi. Bu da günlük 45 bin araç yapıyor.

Bu sayının altında araç geçişi olursa, geçiş ücreti yani TL ile eksik kalan araç sayısı çarpılacak ve bu para garanti kapsamında Hazine'den alınacak.

CHP Altyapı ve Enerji Politikaları'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Çanakkale Boğazı'ndan feribotla geçiş yapan araç sayısının günlük 10 binin altında olduğunu söylüyor. Çanakkale Boğazı'nda feribot seferleri yapan GESTAŞ firmasının Covid salgını öncesi, verilerine göre de tüm hatlarda (sadece Çanakkale Boğazı geçişleri değil) günlük feribotla araç geçiş sayısı 12 bin 'e yakın.

Pandemiyle başlayan seyahat kısıtlamalarının kalkması sonrası araç geçiş sayılarına dair güncel veriler henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Ancak Hazine'den ödeme yapılmaması için bu sayının günlük 45 bine ulaşması, yani en az üç katı kadar artması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Perşembe günü yaptığı açıklamada hem bu duruma dikkat çekti hem de "devletin kasasından bir kuruş çıkmayacağını" söyledi:

"Diyorlar ki, e fiyatlar?.. Yüklenici firmaların kendi imkanlarıyla bütün bu yatırımı yapıp ondan sonra da yaptığımız ihaleyle bedelini devlet olarak biz kendilerine ödüyoruz. Devletin kasasından bir kuruş çıkmıyor. Geçen vatandaş bedelini ödüyor, açık mı var? Açığı da devlet o yüklenici firmaya ödüyor."

Çanakkale Köprüsü nereye yapılıyor? Çanakkale Köprüsü nereden geçecek?

Çanakkale Köprüsü'nün yapımında sona gelindi. Bakan Adil Karaismailoğlu, Asya ile Avrupa'yı Çanakkale üzerinden birbirine bağlayan Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücretini açıkladı. Köprünün 18 Mart 'de açılacağını söyleyen Karaismailoğlu, "Köprü açıldığında da ücret geçiş ücreti 15 Euro olacak" dedi. Peki Çanakkale Köprüsü nereden geçecek? Çanakkale Köprüsü nereye yapılıyor?İşte Çanakkale Köprüsü yol güzergahı

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NEREYE YAPILIYOR?

Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında yapımı devam eden " Çanakkale Köprüsü"nün hizmete girmesi için çalışmalar devam ediyor. Çanakkale Köprüsü'yle birlikte hayata geçirilecek otoyol projesinin detayları belli olurken; dev köprünün de güzergahı da kamuoyuyla paylaşıldı.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NEREDEN GEÇECEK?

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ'ın Malkara ilçesi ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan ve yaklaşık 5 km'lik Çanakkale Köprüsü'nü de içeren 88 km'lik otoyolu ve 13 km'lik bağlantı yollarını kapsamaktadır. Çanakkale Köprüsü Avrupa yakasında Gelibolu ilçe merkezinin 10 km güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında Lapseki ilçesini birbirine bağlayacak.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapımında sona yaklaşılan Çanakkale Köprüsü'nde geçiş ücretinin 15 euro olacağını açıkladı. Köprünün, Çanakkale Savaşı zaferinin yıl dönümü olan 18 Mart tarihinde açılması planlanıyor.

Tamamlandığında Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun bir parçası olarak faaliyet gösterecek olan köprü Silivri'deki O-3 ve O-7 ile Balıkesir'deki O-5 arasında bağlantı kurulmasını sağlayacak.

Çanakkale Köprüsü; metre orta açıklık, 'er metre yan açıklıklar ve ve metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam uzunluğu metre olacak şekilde projelendirilerek inşa edilmektedir.

Özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılan, mühendisliğindeki ince detaylarla öne çıkan, "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" olacak Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 'üncü yılına atıfla metre olarak tasarlandı.

metrelik yüksekliğiyle Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı tarih olan 3'üncü ayın 18'ini simgeleyen kuleleri, 'er metre kenar açıklıklarla toplam 3 bin metre uzunluğundaki köprü, gidiş ve geliş üçer şeritli yola sahip ve 45,06 metre genişliğinde.

Köprünün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde yapılacak.

İki ayak aralığına ilaveten 'er metre yan açıklıklar, ve metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün uzunluğu 4 bin metreyi bulacak.

"2x3" şeritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 3,5 metre yüksekliğe sahip. Tabliyenin her iki tarafında inşa edilecek yürüme yolları, bakım onarım amacıyla kullanılacak.

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 'nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 'de hizmete alınması planlanıyor.

Çanakkale Köprüsü'nün güzergahı belli oldu

Çanakkale Köprüsü'nün güzergahı olan ve İstanbul'dan ulaşımı kolaylaştıracak Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe 1. ve 2. kesim otoyol projesi için 29 Eylül'de İDK toplantısı gerçekleştirilecek.

  TL proje bedeline sahip otoyol projesi kapsamında Silivri, Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa, Malkara, Çanakkale Gelibolu, Lapseki, Çan, Yenice ve Balıkesir Balya ile Merkez yer alıyor.

Kınalı – Tekirdağ – Çanakkale – Savaştepe Otoyolu, yılı hedef otoyol projelerinden biri olup, İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak oldukça önemli bir proje konumunda.

Proje, özellikle Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana – Konya aksı ve Batı Akdeniz Bölgeleri ile Trakya/Avrupa arasındaki yolculuklar/taşımalar için, İstanbul Boğaz Geçişi’ne yeni bir alternatif oluşturacak.

Çanakkale Boğazı Köprüsü, Çanakkale boğazının kuzey kesiminde Sütlüce Suluca arasında Avrupa ve Asya yakalarını birbirine bağlacayacak bir asma köprü olacak.

Köprü her iki yakada da, köprü ile birlikte Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak otoyollar ile Avrupa yakasında Kınalı, Asya yakasında Balıkesir’de mevcut otoyol ağına bağlanacak.

Kınalı – Çanakkale – Balıkesir Otoyolu koridoru, mevcut O-3 (TEM) İstanbul – Edirne Otoyolu’nun Kınalı-1 Kavşağı bölgesinden başlıyor. Daha sonra, Marmara Ereğlisi ve Çorlu yerleşmelerinin arasından geçerek batıya doğru ilerleyen koridor, Tekirdağ il merkezinin kuzeyinden devam etmekte, Malkara yerleşmesinin güneyinden, Şarköy yerleşmesinin ise kuzeyinden geçtikten sonra güneybatıya yönelerek Evreşe yerleşmesinin doğusundan Gelibolu Yarımadası’na ulaşmakta.

Gelibolu yerleşmesinin kuzeyinden geçerek ilerleyen otoyol, Sütlüce-Şekerkaya mevkileri arasında planlanan Çanakkale Boğazı Köprüsü’ne ulaşıyor. Boğaz köprüsünden sonra güzergâh Lapseki yerleşmesinin güneyinden geçerek güneydoğuya yönelmekte ve Çan yerleşmesine ulaşıyor.

Çan yerleşmesinin güneyinden geçen otoyol sonrasında Yenice yerleşmesinin kuzeyine yönelmekte ve ilçenin kuzeyinden geçiyor. Yenice yerleşmesinden sonra bir miktar güneydoğuya yönelen güzergâh Balya yerleşmesine ulaşıyor. Balya yerleşmesinin güneyinden geçen otoyol sonrasında Balıkesir yerleşmesine yönelmekte ve Balıkesir ilinin batısında Gebze – İzmir otoyoluna bağlanıyor.

Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün ankrajlar arası toplam uzunluğu metre, Orta açıklık metre, yan açıklıklar ise ’er m. olarak planlanmaktadır. Bu özellikleri ile köprü dünyanın en büyük açıklıklı köprüsü olacak. Köprü 2x3 şeritlik karayolunu taşıyacaktır. Tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları olacak. Köprü tabliyesi yaklaşık 36 metre genişlikle ve 5 metre yükseklikte planlanıyor. Çanakkale Boğaz Köprüsü için yapı tasarım ömrü yıl olacak.

Proje içerisinde Gelibolu – Lapseki arasında konumlanacak olan asma köprünün ön tasarım/taslak özellikleri;
Çanakkale Boğazı Genişliği : metre
Toplam Köprü Boyu : metre
Orta açıklık : metre
Kenar açıklıklar : 2 x metre (Ankrajlar Denizde olursa)
Kenar açıklıklar : 2 x metre (Ankrajlar Karada olursa)
Köprü Tipi : Çelik Asma
Gelibolu Yaklaşım Viyadüğü : metre
Lapseki Yaklaşım Viyadüğü : metre
Şerit sayısı : 2x3 Otoyol Şeridi

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu; T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yılında hedeflenen otoyol projeleri kapsamında projelendirilmekte olup, toplam otoyol uzunluğu , kilometre olarak belirlendi.

1. Kesim otoyol toplam uzunluğu Km: + olup;
 - İstanbul İli, Silivri İlçesi,
 - Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa ve Malkara İlçesi
 - Çanakale İli, Gelibolu, Lâpseki, Çan, ve Yenice İlçesi
 - Balıkesir İli, Balya ve Merkez İlçesi sınırlarından geçmekte.

2. Kesim otoyol ise esasen sadece boğaz kesimi ve bağlantı yolları olup, toplam uzunluğu Km+ olup; Çanakkale ili, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinden geçmektedir. 1. ve 2. kesim olarak incelenen proje güzergahı bir bütün olup toplam otoyol uzunluğu Km: + olarak belirlendi.

Yapılacak funduszeue.info 2. kesim otoyol, yap-işlet-devret modeli kapsamında yapılacak. Proje güzergahı 3 gidiş-3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit olarak planlanıyor.

Proje güzergahı;
- İstanbul ili sınırlarındaki toplam proje uzunluğu: Km: 18+
- Tekirdağ ili sınırlarındaki toplam proje uzunluğu: Km: +
- Çanakkale ili sınırlarındaki toplam proje uzunluğu: Km+
- Balıkesir ili sınırlarındaki toplam proje uzunluğu: Km: 29+

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu, Kınalı-Çanakkale Arası Kesimi Otoyolu yılı hedefi projelerinden biri olup, gerçekleşmesi durumunda, İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak oldukça önemli bir proje konumunda.

Bilindiği gibi İstanbul hem nüfus, hem de ekonomi bakımından Türkiye’nin en büyük şehri olduğundan, İstanbul’un ülkemizin tarım ve sonrasındaki sanayi bölgelerine otoyolla bağlanması, hem İstanbul’a, hem de bağlandığı şehirlere büyük değer katacak ve sosyo-ekonomik katkılarda bulunacak.

Proje konusu otoyolun, yılında işletmeye açılması öngörülmekte olup, ekonomik ömür yılı (41 yıl) olup standart bakım, onarım, işletmesi yapılacak. Proje kapsamında yatırım maliyetleri içerisindeki kredi ve özkaynak oranı öngörülürken, kamulaştırma dışında kalan yatırım giderlerinin yüzde 20'sinin özkaynak, geri kalan yüzde 80'inin de kredi ile karşılanacağı öngörüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu Çanakkale Köprüsü projesine ne zaman başlanacağını Başbakan Yıldırım açıklamıştı.

Başbakan Binali Yıldırım, "Çanakkale'ye de inşallah Çanakkale Köprüsü'nü yapacağız. Önümüzdeki yıl 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma yıl dönümünde, inşallah ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz." ifadesinde bulunmuştu.

Daha önceden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeni bir adım daha atarak Çanakkale'ye köprü yapacaklarını söylemişti.

Erdoğan, "Dünyaya bir mesaj daha vereceğiz. Yeni bir adım daha geliyor inşallah. Çanakkale köprüsünün de inşallah hazırlıkları yapılıyor." demişti.

Çanakkale Boğaz Köprüsü bölgedeki konut ve arsaların daha tamamlanmadan değerini artırmaya başladı. Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkii ile Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkii arasında yapılacak köprü tamamlandığında dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olacak.

Çanakkale Köprüsü'nün yapılacağı boğazın genişliği 3 bin metre, 'er metre de kara tarafından içeriye girilecek. 3 bin 23 metre asma bölümü olacak. Söz konusu köprünün uzunluğu 2 bin 23 metre olacak. Köprünün dünyanın en uzun köprüsü olan Hyogo’daki Akashi Boğazı Köprüsünü ( Akashi Kaikyo Bridge – ) geride bırakması bekleniyor.

30 Mart tarihinde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na resmi başvuru yapılmıştı. Çanakkale Boğaz Köprüsü 2 kesimden meydana gelecek. 1. kesim kısmı İstanbul Silivri İlçesi, Tekirdağ Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa, Malkara ilçeleri, Çanakale Gelibolu, Lâpseki, Çan, Yenice İlçeleri, Balıkesir Balya ve Merkez İlçelerinden geçecek. Toplam , kilometre olacak.

2. kesim ise Çanakkale Gelibolu ve Lapseki ilçelerinden geçecek. Söz konusu ikinci kesim olarak belirlenen kısım sadece boğaz kesimi ve bağlantı yollarından meydana gelecek. Toplam 46, kilometre olacak.

Yapılacak funduszeue.info 2. kesim otoyolu, yap-işlet-devret modeli kapsamında olacak. Proje güzergahı 3 gidiş-3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit olarak planlandı.

yılının il aylarında ihalesinin yapılması planlanan köprü dünyanın en uzun köprüsü olması planlanıyor. Köprünün tamamlanmasıyla ulaşımın da rahatlaması planlanıyor.

Çanakkale Boğaz Köprüsü özellikle Gelibolu ve Lapseki bölgesinde heyecan yarattı. Yapılacak olan köprü ile Bozcaada’ya geliş süreleri de epeyce kısalmış olacak.

20 kavşak ya da istasyon olacak şekilde tasarlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü ile Lapseki ve çevresindeki köylerde son dönemde yoğun bir hareketlilik var.

Bölge arazi yatırımı yapanların yoğun ilgisi ile karşı karşıya, adeta markaja alınmış durumda. Avrupa yakasındaki ayaklarının kurulacağı Gelibolu ise gayrimenkul yatırımcıları açısından adeta altın çağını yaşıyor. İlçenin Bolayır ve Sütlüce köyleri de markaj altına alınan bölgeler arasında.

Şekerkaya mevkiine en yakın köylerden bir diğeri de Gökköy. Köy, Şekerkaya'ya yaklaşık 5, Çanakkale Lapseki duble yoluna ise 4 kilometre mesafede. Çanakkale Boğazı'na hakim bir tepede yer alan Gökköy, manzarasından dolayı özellikle arsa yatırımcıları tarafından yoğun talep görüyor.

Bölgede arsa-arazi fiyatlarındaki hareketliliğin yılsonuna kadar maksimum değeri bulması bekleniyor. Öyle ki, bazı köy bölgeler, köprüye yakınlığın avantajını kullanarak önceki değerlerini 5 katına kadar çıkarabiliyor.

Bu bölgelerin başında Lapseki Merkez ve Çardak Beldesi geliyor. Zira köprünün en önemli fonksiyonu Çanakkale Merkez ile Lapseki arasını çok yakınlaştıracak olması. Lapseki Merkezde yaz başında metrekaresi TL’den alıcı bulan arsa-arazi fiyatları bu dönem TL’ye kadar çıkıyor.

Köprüye çok yakın olan Çardak’ta ise metrekaresi 8 TL olan fiyatlar bu dönem 19 TL’ye kadar çıktı. Gelibolu tarafında en çok pirim yapan yerler Koruköy ve Burhanlı oldu.

Burhanlı’da metrekare fiyatı son 5 (beş) ayda iki katına çıktı ve 30 TL’ye ulaştı. Koruköy’de ise TL’ye ulaşan metrekare fiyatları TL aralığında alıcı buluyor.

HABERTÜRK

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası