unutkanlık neden olur / Unutkanlık Hastalığı Nedir, Neden Olur? | NPİSTANBUL

Unutkanlık Neden Olur

unutkanlık neden olur

Gençlerde unutkanlığın 10 nedeni

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, uyku bozuklukları, vitamin eksiklikleri ve depresyon… Genç yaşlarda da sıklıkla görülmeye başlayan unutkanlık sorununa yol açan bu nedenlerin yanı sıra, ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak da unutkanlık ortaya çıkabiliyor. Özellikle bilgisayar ve cep telefonunun yaşamın bir parçası haline gelmesi, unutkanlık yaşını giderek düşürüyor.

Fotoğraf: Getty Images Turkey

Unutkanlığın, hafızada depolanan bilgi ve tecrübelerin geri çağırılmasında yaşanan güçlükler olarak tanımlanabildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Birsen Aydın, “Beyinde yaklaşık elli milyar kadar hücre bulunmaktadır ve bu hücreler birbirleriyle sürekli iletişim halindedir. İnsan yaşlandıkça beyin de yaşlanır ve hücre kaybına uğrar. Bu da bilişsel fonksiyonların eskisi gibi güçlü olmasını engeller. Ancak bilgi ve beceriler sürekli yenilendiğinde ve tekrarlandığında, hafızada kalması ve hatırlanması daha kolay olur. Aksi takdirde kullanılmayan bilgiler bellekten zamanla silinir” diyor.

"AKILLI TELEFON VE BİLGİSAYAR KULLANIMI SINIRLANDIRILMALI "

Unutkanlığın kişinin günlük yaşam aktivitelerini, performansını ve sosyal düzenini bozmadığı sürece büyük bir sorun yaratmadığını söyleyen Uzman, şöyle devam ediyor:

“Ancak bunlardan birinde aksama olduğunda, sorunlar başlar ve tedavi gerekliliği ortaya çıkar. Unutkanlık genellikle ileri yaş sorunu olarak görülse de günümüzde artık genç yaşlarda da sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun en büyük nedeni, geçenlerin akıllı telefon ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmesinden kaynaklanmaktadır.”

"BASİT ŞEYLERİ UNUTUYORSANIZ CHECK-UP YAPTIRIN"

Unutkanlığın bazen sinsi bir şekilde başladığını ve erken dönemlerde, hasta ve yakınları tarafından fark edilmeyebildiğini dile getiren Nöroloji Uzmanı Dr. Birsen Aydın, “Basit şeyleri unutma, ilerleyen zamanlarda kişinin bilişsel fonksiyonlarda bozulma ve günlük yaşam aktivitelerinin etkilenmesine yol açar. Kişinin performansı düşer ve doktora da bu dönemde başvurur. Ancak unutkanlığın erken fark edilmesi, tedavi başarısı için çok önemlidir. Kişinin basit şeyleri unuttuğunu fark etmesi durumunda zaman kaybetmeden bir check up yaptırması yararlı olacaktır. Check up’da bellek performans ölçümü yapılır ve bu da, ileride oluşabilecek bellek bozuklukları için referans olup erken tanıyı sağlayacaktır” diye konuşuyor.

ALZHEİMER GENÇ YAŞ HASTALIĞI DEĞİL

Genç yaşlarda unutkanlığa yol açan nedenlerin tamamı ileri yaşlarda da unutkanlık nedeni olabiliyor. Ancak, sadece ileri yaşlarda görülen ve unutkanlığa zemin hazırlayan Alzheimer ve frontotemporal demans gibi bazı hastalıklar, genç yaşlarda unutkanlığa yol açmıyor.

GENÇLERDE UNUTKANLIĞA YOL AÇAN NEDENLERE DİKKAT!

funduszeue.infoayar ve akıllı telefonların yoğun kullanımı.
funduszeue.infoyon, kaygı bozukluğu, stres.
funduszeue.infoiz birçok bilgi.
funduszeue.info bozuklukları.
funduszeue.info3 vitamin ve folik asit eksiklikleri.
funduszeue.info hormon bozuklukları.
funduszeue.info travmaları.
8.Düzensiz yaşam tarzı.
funduszeue.infoış beslenme alışkanlıkları ve çevresel toksik maddelere maruz kalma.
Kitap okuma alışkanlığının olmaması.

VİDEO: UNUTKANLIK NEDEN OLUR?

SAĞLIK HABERLER&#x;

Yaşantımız boyunca birçok bilgi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Ancak belleğimiz birçok sorundan etkilenebiliyor ve kapasitesi sınırsız olsa da işlevini yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda ise unutkanlık devreye giriyor.

Günümüzde unutkanlık, sadece ileri yaştakilerin sorunu olmayıp, genç yaşlarda da sıklıkta görülüyor. Yaşantımız boyunca birçok bilgiyi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Beynimizin farklı bölgelerinin görev aldığı, temelde 2 bellek türü bulunuyor.

  • Kısa süreli bellek: Duyularımızdan elde edilen bilgilerden bir kısmı kısa süreli belleğe iletilir. Farkına varılmış olan bilgi kapasitesi ve saklama süresi sınırlı olan kısa süreli bellekte bu bilgi yaklaşık sn süre saklanır. Bir taraftan telefonda işittiğimiz bir telefon numarasını diğer tarafta bir kağıda yazma şeklinde örneklendirilebilir, kısa süreli bellek.
  • Uzun süreli bellek: Kısa süreli bellekten gelen bilgilerin birkaç dakikadan ömür boyunca saklandığı, kapasitesi sınırsız bellek türüdür. Uzun süreli belleğin işlevi kendisine gelen bilginin kodlanması, saklanması ve gerektiğinde geri çağrılması yani hatırlanmasıdır. Temel kodlama yöntemi “anlama” olmasına karşın ezberleme de bir başka yöntemdir. Burada sesler ve kokular da kodlanır ki bu sayede telefondaki birinin sesini, kahvenin kokusunu hatırlarız. Ezberleme özellikle ulusal marş ve şiirlerin kodlanma yöntemidir. Uzun süreli bellekte bilginin saklanması beyine yayılmış, sabit ve uzun süreli nöral bağlantılar aracılığıyla yapılmaktadır.


Bilgiler uzun süreli belleğe nasıl aktarılır?

Bilginin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılmasında hipokampus bölgesi önemli rol oynar ve bu bölgenin çıkarılması durumunda önceden öğrenilen bilgiler hatırlanırken yeni uzun süreli kayıt yapılamadığından yeni bellek oluşamaz. Bilginin uzun süreli bellekte konsolidasyonunda uykunun önemini özellikle vurgulamak isterim. Uzun süreli bellekte bilgilerin saklanması bir kütüphaneye benzetilmektedir.

Uzun süreli, belleğin kapasitesi sınırsız olduğuna göre amacımız uzun süreli belleği geliştirmek olmalıdır. Bu sayede okul, meslek hayatı ve genel olarak yaşamda daha başarılı ve üretken olmamız mümkün olacaktır. Bilinmelidir ki belleğin kuvvetli olmasının doğuştan yetenek olduğu görüşü bugün geçersiz olup güçlü bellek sonradan geliştirilebilmektedir.

Güçlü bellek için öneriler:

  • Yeni şeyler öğrenmeye çalışın: Şiir, yabancı dil, müzik aleti, zevkli hobiler
  • Bilişsel uğraşılarınızı sınırlamayın: TV seyretmek pasif uğraşıdır.
  • İyi ve kaliteli uyuyun: Uykuya dalma veya sürdürme sorununuz var ise çözüm arayın.
  • Stres yönetiminizi uygulamaya çalışın.
  • Düzenli fiziksel egzersiz yapın.
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye çalışın.
  • Alkol kullanımınızı azaltın, madde kullanımına son verin.
  • Fiziksel sağlığınıza özen gösterin.
  • Sosyalleşmeye çalışın ve sürdürün.
  • Elektronik ekran kullanım sürelerinizi sınırlayın.


Bellek ve yaşlanma ilişkisi

Çeşitli unutkanlıklar (anahtar kaybetme, gözlüğü bulamama, isimleri hatırlayamama gibi) zaman zaman hepimizin yaşadığı durumlardır. Bu unutkanlıklar genç yaşlarda fazla önemsenmez, üzerinde durulmazken ileri yaşlarda kişi veya yakınları tarafından kaygılanılır ve akıllarına hemen bunama (demans), özellikle de Alzheimer hastalığı gelir. Oysa biliyoruz ki hafıza sorunları yalnız Alzheimer hastalığı veya diğer demans durumlarından kaynaklanmıyor. Birçoğu tedavi edilebilir olan unutkanlık nedeni olarak karşımıza çıkan durumlar, her unutkanlıktan yakınan bireylerde yaştan bağımsız olarak gözden geçirilmelidir.

Unutkanlık nedenleri

  • Anksiyete, depresyon ve aşırı stres durumları
  • Tiroid başta olmak üzere hormonal düzensizlikler
  • Vitamin eksiklikleri, özellikle B grubu
  • Alkol ve madde bağımlılıkları
  • Çeşitli ilaç yan etkileri
  • Elektrolit denge bozuklukları (hiponatremi)
  • Yetersiz beslenme
  • Uyku bozuklukları
  • Enfeksiyonlar, özellikle sinir sistemi
  • Beyin damar hastalıkları
  • Beyin tümörleri
  • Hidrosefali
  • Epilepsi
  • Kanser tedavileri (KT, RT)


Normal unutkanlık ve demans

Normal unutkanlık ile demans arasındaki temel fark, normal unutkanlığın günlük yaşam becerilerinde yetersizliğe neden olmamasıdır. Kişi bağımsız olarak yaşantısını sürdürebilmektedir. Öte yandan demansta birden fazla bilişsel beceride (hafıza, dil, akıl yürütme) sürekli bir zayıflama – gerileme mevcuttur. Yaşam kalitesi unutkanlık nedeniyle olumsuz etkilenir, kişi çoğu zaman başkalarının bakımına ihtiyaç duyar.

Normal yaşlanma sürecindeki unutkanlıklara örnek olarak:

  • Gözlük veya anahtar gibi eşyaları nereye koyduğunu unutma
  • İsimleri unutma, benzerleri ile karıştırma
  • Bir odaya girdiğinde neden geldiğini unutma
  • Okuduğunu hatırlamada sorun yaşama
  • Sıklıkla “dilimin ucunda ama hatırlayamıyorum” cümlesini kurma


Hafif bilişsel bozukluk (HBB) nedir?

Hafif bilişsel bozukluk, normal unutkanlık ve demans arasında kalan bir aşamadır. Normal unutkanlık ile Hafif bilişsel bozukluk tablosu her zaman net ve kolay ayrılamayabilir. Bazı çalışmalar hafif bilişsel bozukluğun Alzheimer hastalığı gibi demans türlerinin ön, erken belirtisi olabileceğini göstermiş olmasına karşın, tüm hafif bilişsel bozukluk olgularında Alzheimer hastalığının gelişmediği de bilinmektedir. Bu durumda tüm unutkanlık nedenleri gibi hafif bilişsel bozukluk olguları da yakından izlenmelidir.

Unutuyorum, ne yapmalıyım?

Unutkanlığınız var ise yaşınız ne olursa olsun kaygı duymalı ve nedenlerinin araştırılması, önlenmesi, tedavi edilmesi veya hafifletilmesi için bir nöroloji uzmanından yardım almalısınız. Uzman sizden aşağıdakileri isteyecektir:

  • Ayrıntılı öykü ve nörolojik muayene
  • Kan tetkikleri
  • BT, MRG ve PET
  • EEG
  • Nörobilişsel testler

Unutkanlık neden olur, nasıl ge&#;er?

Günümüzde unutkanlık, gerek gençlerin gerekse orta yaş ve yaşlı grubun tümünü içine alan bir yakınma hali durumuna gelmiştir. Aşırı cep telefonu kullanımı, sosyal medya kullanımında artış,  yoğun iş ve trafik stresi, dengesiz beslenme gün geçtikçe bu problemin artmasına neden olmaktadır.

Her unutkanlık, insan hayatını olumsuz etkilemediği sürece hastalık olarak değerlendirilemez. Kişinin iş ve aile yaşantısında dikkati çekecek derecede aksaklıklar yaşanması, çevresinden kendisine unutkanlığı nedeniyle uyarılar gelmesi önemli bir belirtidir. Günlük yaşamda sık karşılaşılan kişilerin isimlerini unutmak, özel eşyaların yerlerini unutmak veya kaybetmek, ocakta yemek yakmak, dışarı çıkarken anahtarları unutmak, konuşma sırasında kelime bulmakta güçlük çekmek, eski yaşanmışlıkları sık ve daha iyi hatırlamak ve tekrar etmek unutkanlık hastalığı belirtileri olabilir.

Genel anlamda demans (bunama) toplumda Alzheimer hastalığı ile eşdeğer gibi görülse de, Alzheimer sadece demansın alt grup hastalıklarından biridir ve her unutkanlık Alzheimer olarak değerlendirilemez. Peki bunun dışında unutkanlık neden olur?

Unutkanlık hastalığının sebepleri arasında;

  • Santral sinir sistemini tahrip eden bazı hastalıklar (Parkinson gibi)
  • Kafa travmaları
  • Stres, depresyon, kaygı bozuklukları gibi psikolojik etkenler
  • Teknolojik aygıtlarla aşırı meşgul olmak
  • Düzensiz beslenmek
  • B12 ve D vitamini gibi vitamin eksiklikleri
  • Tiroid hormon bozuklukları
  • Eşlik eden kronik hastalıklar
  • Uyku düzeni bozukluğu
  • Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı vb. sayılabilir.

Düzenli bir yaşam sürmek, sağlıklı beslenmek, iyi uyumak, alkol ve sigaradan uzaklaşmak, sosyal ilişkileri her zaman canlı tutmak, düzenli spor yapmak hafızayı güçlü tutmak için alabileceğimiz en kolay önlemlerdir.

Bunların yanı sıra; cep telefonları, sosyal iletişim araçları, sosyal medya vb. alanlarında gereğinden fazla zaman harcamamak, bol su tüketmek, bulamaca çözmek, hafıza güçlendirici oyunlar oynamak, şarkı, şiir, telefon numaralarını ezberlemeye çalışmak, yeni bir dil öğrenmek hafızamızı canlı tutabilir.

Son olarak, unutkanlık nedeniyle günlük hayatımızda bazı zorluklar yaşamaya başladığımızı hissettiğimiz zaman ise bir nöroloji uzmanı ile görüşmemiz gerektiğini unutmayalım.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası