yöresel adana yemekleri / Nurlumutfakta: adana yemekleri

Yöresel Adana Yemekleri

yöresel adana yemekleri

Adana Yemekleri: Yöreye Has En Leziz 15 Tarif

Adana Yemekleri: Yöreye Has En Leziz 15 Tarif Tarifi

Adana yemekleri hem Akdeniz hem Doğu Anadolu mutfağının leziz yanlarını bir araya getiren tatlara sahip! Aynı zamanda kendi yöresine has kebabını tüm ülkeye hatta ülke sınırları dışına taşımış da bir yöredir Adana. Bulgur, kırmızı et ve sakatatların oldukça ön planda olduğu bu mutfakta fresh lezzetler de kendine yer bulur.

Adana kebabı denince etin ateşle buluştuğu bazen tırnaklı pide bazen lavaş üzerinde servis edilen enfes tadı hatırlanır. Her ne kadar adı çorba olsa da çok doyurucu bir öğün olan yüksük çorbası, ıspanak başı çorbası, yolu Adana&#;ya düşüp sakatat yemeyenlerin bile tatmaya ikna olduğu şırdan ve mumbar dolması, artık herkesin tadını bildiği Adana böreği derken Adana yemeklerinin güzel bir listesini hazırladık.

Değişik yörelerde hazırlansa da Adana&#;da farklı yorumlanan içli köfte, Adana kısırı gibi tarifleri de eklemeyi ihmal etmedik. Listenin sonunda ise Adana yemekleri yanına hazırlanan tezgah kebapçılarının favori tarifi Adana usulü kebapçı salatasını bonus olarak ekledik. Adana&#;nın lezzetlerine merakı olanları bu enfes listeye bekleriz.

 

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

#1 Peynirli Sıkma (Adana-Mersin Yöresi)

Demetten lezzetler
Peynirli Sıkma (Adana-Mersin Yöresi) Tarifi

Adana ve Mersin'de en nefis hallerinin sunulduğu bir lezzettir peynirli sıkma! Hatta bu tarifi sadece peynirle sınırlandırmayalım patateslisi de çok güzel olur. Adana kahvaltısı denince insanın canını sıkma çektirir. Özellikle yanınsa bol köpüklü ayran içilmesi tavsiye edilen bu lezzeti tarifine bakarak kendi mutfağınızda da hazırlayabilirsiniz.

Tarif için: Peynirli Sıkma (Adana-Mersin Yöresi)

#2 Evde Adana (Köfte) Kebabı

Azize Kaya
Evde Adana (Köfte) Kebabı Tarifi

Sanki Adana'da bir kebapçıda yiyormuşsunuz gibi tat alacağınız lezzeti ile evde Adana kebabı yapmanın tarifini veriyoruz. Yanına ikram edilen közlenmiş sebzeleri, soğan salatası ve ayranı da hazırladığınız zaman değmeyin keyfinize!

Tarif için: Evde Adana (Köfte) Kebabı

#3 Sarımsaklı Köfte ( Adana Usulü )

Eda İ.
Sarımsaklı Köfte ( Adana Usulü ) Tarifi

Sarımsaklı köfteye Adana yöresinin kendine has usulü ile hazırlanan fellah köfte denebilir. Bol domates ve sarımsaklı sosu, ikram ederken üzerine serpiştirilen kıyılmış maydanozu ile bilinir. Adanalılar'ın lezzetle hazırladığı sarımsaklı köftenin aşama aşama yapımına buradan bakabilirsiniz.

Tarif için: Sarımsaklı Köfte ( Adana Usulü )

#4 Adana Usulü İçli Köfte (Pratik Şekillendirme)

eylül’s kitchen
Adana Usulü İçli Köfte (Pratik Şekillendirme) Tarifi

İçli köfte Adana'da genelde haşlanarak servis edilir. Çok pratikçe yuvarlanarak hazırlanan şekli ile de kendine has bir görünümü vardır. Üzerine limon sıkınca ise insanın yedikçe yiyesi gelir. Aynı lezzeti Adana'ya gitmeden kendi mutfağında yakalamak isteyen herkesi bu tarife alabiliriz.

Tarif için: Adana Usulü İçli Köfte (Pratik Şekillendirme)

#5 Biberli Ekmek (Acılı Ekmek) (videolu)

Yasemin Atalar
Herkes Kesinlikle Denemeli! Biberli Ekmek Tarifi (videolu)

Yine Adana ve Mersin'de meşhur olan başka bir lezzete geldik, biberli ekmek veya nam-ı diğer acılı ekmek! Adana'da evlerde puf puf tepsideki haliyle yapılır. Pastanelerde poğaça şeklinde satıldığını görebilirsiniz. Bol susamlı, çok lezzetli bu tarifin videosunu seyredebilir, yapım aşaması fotoğraflarına bakarak aynı lezzeti kendi evinizde yakalayabilirsiniz.

Tarif için: Biberli Ekmek (Acılı Ekmek) (videolu)

#6 Adana Usulü Şırdan Ve Bumbar

birmutfakseruvenii
Adana Usulü Şırdan Ve Bumbar Tarifi

Adana'nın lezzetlerinden biri de şırdan dolması! Ben sakatat yemem diyenlerin bile merakını cezbeden değişik bir dolmadır. Adana'ya gittiyseniz en az bir kere yemeniz tavsiye edilir. Adana'ya gidemeyenler için ise tarifini buraya ekliyoruz.

Tarif için: Adana Usulü Şırdan Ve Bumbar

#7 Fıstık Köfte (Adana Yöresi)

Pratik Hanım(pratik anneanne)
Fıstık Köfte (Adana Yöresi) Tarifi

Fıstık şekli verilen köfte hamurunun sarımsaklı yoğurtla buluştuğu lezzetli tarifi! Yapımı oldukça pratik, yemesi ise çok keyiflidir. Burada yer alan tarifine bakarak denemeniz ısrarla tavsiye edilir.

Tarif için: Fıstık Köfte (Adana Yöresi)

#8 Yüksük Çorbası

elifintarifdefteri_
Yüksük Çorbası Tarifi

Adana yemekleri arasında yer alan nefis mi nefis bir tarif: yüksük çorbası! Adının çorba olduğuna ise bakmayın, mantılı, nohutlu içeriği ile doyurucu bir yemek gibi oluyor. Buzlukta önceden açılmış mantı varsa hazırlaması 10 dakikanızı alacak tarifi için buraya bakabilirsiniz.

Tarif için: Yüksük Çorbası

#9 Adana Böreği Tarifi (videolu)

Yasemin Atalar
Adana Böreği Tarifi (videolu)

Tepsiden bir dilim alayım derken uzadıkça uzayan peyniri, üzeri çıtır içi yumuşacık halleriyle Adana böreği! Adana'da çok meşhur bir markaya ait olan bu tadın bazı metropol şehirlerde yeni restoranlar açmasıyla iyice bilinir bir hal aldı. Hala denemediyseniz bu tarifi ile evde Adana böreği yapabilirsiniz.

Tarif için: Adana Böreği Tarifi (videolu)

#10 Ispanak Başı ( Adana Yöresi )

Hilal Togay ❤ ADANA ❤
Ispanak Başı ( Adana Yöresi ) Tarifi

Ispanağın en faydalı yerlerinden olan kökünün iyice temizlenerek yemeklere eklendiğini duymuşsunuzdur. Bakliyatlarla birleşen ıspanak başının Adana'da yapılan leziz bir tarifi var. Yeşil mercimek ve nohutla doyuruculuğu artan ıspanak başı yemeğini denemek için buyurun mutfaklara!

Tarif için: Ispanak Başı ( Adana Yöresi )

#11 Ekşili Yuvarlama (Analı Kızlı)

dilekin mutfagi
Ekşili Yuvarlama (Analı Kızlı) Tarifi

Doğu Anadolu ve Güney illerimizde sıklıkla yapılan Analı kızlı yemeği Adana'nın da gözde yemeklerinden! Ekşili, etli sulu yemeğin içinde bulgur köftelerinin yer aldığı bir tarifi var. Bu köftelerden bazıları sadece bulgur köftesi bazıları da içli köfte tadında içi kıymalı harçla dolu köftelerdir. Yemesi enfes bir Adana lezzetidir, bizden tavsiyesi!

Tarif için: Ekşili Yuvarlama (Analı Kızlı)

#12 Mumbar Dolması Çok Lezzetli ( Adana)

Hamiyet Ordu
Mumbar Dolması Çok Lezzetli ( Adana) Tarifi

Mumbar dolması neredeyse Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tüm illerde özene bezene yapılır. İşte o tariflerden birine yer verelim: Adana usulü mumbar dolması! Beyazlayana kadar tertemiz halde yıkanan koyun bağırsağına, leziz dolma harcının doldurulmasıyla hazırlanır. Tüm detaylarının paylaşıldığı güzel bir tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

Tarif için: Mumbar Dolması Çok Lezzetli ( Adana)

#13 Adana Kısırı (videolu)

Gül Kaplan
Adana Kısırı (videolu) Tarifi

Her yörede hatta neredeyse her evde farklı farklı hazırlanan kısırı bir de Adana usulü deneme zamanı! Adana'da kısır, salçası ve ekşisi bol olarak yoğrulur bir de Adana kısırının iştah açan kıpkırmızı rengi vardır. Farklı tariflerle günleriniz, çay saatleriniz için hazırladığınız kısırı bir de bu tarifi ile deneyin.

Tarif için: Adana Kısırı (videolu)

#14 Paça Tadında Tavuk Çorbası (Adana Usulü)

Eda Parlak
Paça Tadında Tavuk Çorbası (Adana Usulü) Tarifi

Kış aylarında iç ısıtacak bir tarifle tavuk çorbası hazırlıyoruz hem de Adanalılar'ın çok sık başvurduğu tarifi ile! Üstelik yıllar boyunca yüzlerce güzel yorum almış, on binlerce kez deftere eklenmiş bu tarifi hazırlaması da çok kolay. Nasıl yapacağınızın detayları Adana usulü tavuk çorbası videosunda

Tarif için: Paça Tadında Tavuk Çorbası (Adana Usulü)

#15 Tezgah Kebapçısı Salatası (Adana Usulü)

şeyda Kypnr
Tezgah Kebapçısı Salatası (Adana Usulü) Tarifi

Tezgah kebapçısı salatası, Adana'nın tezgah kebapçılarında yenen bir salata çeşidi olduğu için bu isimle bilinir. Adana yemeklerinin olduğu sofralara ise pek güzel yakışır. Et yemekleri, dürüm çeşitleri ve pilavların yanına hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Tarif için: Tezgah Kebapçısı Salatası (Adana Usulü)Bu konular da ilginizi çekebilir:

Antep Yemekleri: Gastronomi Şehrinden 32 Yöresel Tarif

Adana'da Ne Yenir? Kebap Cennetinde En İyi 10 Restoran

Dana Eti Yemekleri: Yumuşacık 35 Farklı Tarif

Hatay Yemekleri: Tadına Doyulmaz 27 Tarif

İstanbul’un En İyi Kebapçıları - Damakta İz Bırakan 10 Meşhur Mekan

Son aradıklarımtemizle

  • Yükleniyor..

Üye OlSiz de nefis yemek tariflerinin paylaşıldığı bu ortama katılın

Hemen Kayıt Ol

Haberdar olmak ister misiniz?

Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?

Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.

Evet istiyorum

Daha sonra

Adana Mutfağı ve Yemekleri

Adana tarihi ve kültürü kadar zengin bir mutfağa da sahiptir. Kendine has yemek kültürüne sahip birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlerin yemeklerini kendi damak zevkine uygun olarak birleştirmeyi ve günümüze taşımayı başarmıştır. Tarih akışı içinde Adana mutfağı Batı’nın, Yakın Doğu’nun, Arap kültürünün ve hepsinin üstünde de Anadolu ve Türk mutfağının etkisi altında kalarak kendine özgü bir lezzet sentezi oluşturmuştur.

Adana yöresine baktığımızda yağlı, acılı, hamurlu ve et ağırlıklı yemeklerin ön plana çıktığı görülmektedir. Bu yemeklerin en büyük özelliği bolca et, un, bulgur, sebze, baharat ve yağlı malzemelerin kullanılmasıdır. Hemen hemen her evde bir et kütüğü ile tokmağı, hamur tahtası ve sac gibi araç gerekçeler ve çeşitli acılı baharatlar, tahin, pekmez gibi tamamlayıcı tatlar muhakkak bulunmaktadır. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir, çökelek de mutfaklarda bol miktarda yer alan ürünlerdir. Bakliyat türleri de sebze yemekleri ve çorbalarda genellikle et ile birlikte bol miktarda kullanılmaktadır.

Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan “Adana Kebap’’ dır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir. Özellikle turunç mevsiminde kebap ve salataları tatlandırmak amacıyla ekşi bir aroması olan olarak turunç suyu kullanılır.

Adana’nın zengin mutfak kültüründe yer alan çorbalar; yüksük çorbası, tirşik çorbası, dul avrat çorbası, ıspanak başı çorbası, para para çorbası ve analı-kızlıdır. Şırdan dolması, mumbar, kelle paça- çürük gibi yemekler sadece Adana bölgesine özgü tatlardır. Adana; içli köftesinden kısırına, fellah köftesinden sıkmasına, patlıcan tavasından muammarasına, karın dolmasından babagannuşuna, vardabitten ciğer kebabına, bici bicisinden karşambaçına, halka tatlısından, ince yufkadan yapılan çıtır çıtır karakuş tatlısına, sıcak yaz aylarında buz gibi bici bicisine, şalgamından aşlamasına yüzlerce lezzeti içinde yaşatır.

Kökleşmiş mutfak kültürüne sahip Adana yemekleri envanteri asırlardır bir zaman tüneli içinde birçok aşçı, lokantacı, ev hanımı tarafından elden ele dilden dile aktarılarak bugünlere getirilmiştir.

Adana’da yemek yemek bir kültürdür, özellikle de Adana yemekleri, Türk yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçasını oluşturmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır