secita 10 mg uyku yaparmı / Depresyonda Antidepresan İlaçlar ve Sık Görülen Yan Etkileri

Secita 10 Mg Uyku Yaparmı

secita 10 mg uyku yaparmı

Cipralex - Essitalopram Nedir? Ne İşe Yarar? Yan Etkileri Nelerdir?

Cipralex Nedir Ne İşe Yarar ? 

Cipralex selektif serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) grubu essitalopram etken maddesini içeren önemli bir antidepresandır. Halen eczanelerde Cipralex, Citoles, Esmax, Esram, Eslorex, Secita, Esplus, Anzyl, Estilom, Losiram  gibi farklı müstahzar (muadil) isimlerle bulunmaktadır. Bu ilaç ilk olarak 1997 yılında Lundbeck firması tarafından piyasaya sunulmuştur. Beyinde nöronal bağlantılar (sinaps) arası bölgede serotoninin geri alınmasını azaltması sonucu serotonin miktarının artırarak etki etmektedir. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin artması hastanın şikayetlerinin tedavisini sağlamaktadır.

Cipralex Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Cipralex antidepresan grubu bir ilaç olarak etki mekanizması nedeniyle depresyon, kaygı bozukluğu, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk (OKB),travma sonrası stres bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu gibi  farklı ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanıldığı görülmektedir.

 

Tedavisinde Cipralex kullanılan hastalıklar kısaca şu şekilde sıralanabilir;

Cipralex Depresyon Tedavisinde Kullanılır Mı?

Depresyonda beyinde nöronal bağlantılar arası bölgede serotonin miktarının azalması olduğu bilinmektedir. İlacın serotonin miktarı artışına etki etmesi nedeniyle depresyonun tedavisinde kullanılmaktadır.  Bu konuda ayrıca Lustral Nedir? Yan Etkileri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cipralex Kaygı Bozukluğu Tedavisinde Kullanılır Mı?

Kaygı bozukluklarının kullanımında Cipralex klinik uygulamada genel olarak tercih edilen ilaçlardan birisidir. Kaygıların (endişe) ve huzursuzluk hissinin azalması ile etki etmektedir.

Cipralex Panik Atak Tedavisinde Kullanılır Mı?

Cipralex panik bozukluların tedavisinde kullanılmaktadır. Panik atakların zamanla azalmasını sağlar.

Cipralex Obsesif Kompulsif Bozuklukta (OKB) Kullanılır Mı?

Cipralex Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tedavisinde kullanımı kabul görülen bir ilaçtır. Diğer SSRI grubu ilaçlarda olduğu gibi OKB tedavisinde doz ayarlaması farklı olmaktadır. Kaygıların azalmasını sağlamasına rağmen OKB tedavisinde genellikle ilk tercih değildir. 

Cipralex Travma Sonrası Stres Bozukluğunda (TSSB) Kullanılır Mı?

Yaşanan bir travmaya bağlı gelişen Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)  tedavisinde doktorlar tarafından ilacın kullanımı kabul görmüştür. 

Cipralex Sosyal Anksiyete Bozukluğunda Kullanılır mı?

Sosyal anksiyete bozukluğu bir kaygı bozukluğu çeşitidir ve tedavisinde Cipralex sıklıkla kullanılabilmektedir.

Bunların yanı sıra yaygın anksiyete bozukluğu, takıntı bozuklukları, sinirlilik, premenstrüel disforik bozukluk, davranış kontrolünde bozukluk tedavisinde de Cipralex kullanılmaktadır. Ayrıca hekim tarafından ruhsal değerlendirme ile farklı durumlarda da önerilebilir, bu durumlarda hekiminizden ayrıntılı bilgi almanız faydalı olacaktır.

Uzman bir hekime başvurmak istiyorsanız sağ altta bulunan iletişim kutusuna tıklayarak randevu alabilirsiniz.

Cipralex Doz Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Psikiyatri pratiğinde Cipralex sık tercih edilen antidepresanlardan bir tanesidir. İlacın dozu  hastanın yaş, ek hastalıklar gibi özelliklerine, hastanın tanısına ve hastalık şiddetine göre düzenlenmektedir. İlacın günlük alım dozu hekim tarafından 5-20 mg arasında değişmektedir. Hekim önerisine göre bu dozun da üstüne çıkılabilmektedir. 

Cipralex Doz Azaltımı Ve Doz Artımı Nasıl Olmalıdır?

Tüm antidepresanlarda olduğu gibi Cipralex hastanın yaşı ve hastalık belirtileri dikkate alınarak en düşük dozdan (5 mg) başlanır. Hekimin tavsiyesine göre ve hastanın ilaç toleransına göre etkili doza kademeli olarak geçilir. Yan etkilerinin daha az ortaya çıkması ve daha rahat alışabilmek açısından doz artışının yavaş olması tercih edilir. Hedeflenen doza ulaştıktan ve etkin tedavi sonrasında kademeli olarak azaltılması önerilir.

Cipralex’in Etkisi Ne Zaman Başlar?

Tüm SSRI grubu ilaçlarda olduğu gibi Cipralex ilacın etkisi de kullanıma başlandıktan yaklaşık 2-4 hafta başlaması beklenmektedir. İstenilen etkinin ise 6-8 haftaya kadar uzayabildiği bilinmektedir. Bu nedenle ilacın kullanımı sonra etkinliği için biraz sabırlı olmak gerektiği önem arz etmektedir.

Cipralex Nasıl Kullanılmalıdır? 

Hekiminiz tarafından farklı önerilmediği sürece günlük tek seferde alınması uygun olacaktır. Genellikle sabah alınması ve tok karnına bol ılık su ile alınması faydalı olacaktır. Cipralex tek parça halinde ezilmeden, çiğnenmeden alınmalıdır. İlaca başlama veya bırakma sürecinde çentikli tabletler yarım olarak kullanılabilmektedir. İlacı mümkün olduğunca günün aynı saatinde alınması önerilmektedir.  Fakat hekim tarafından yan etki kontrolü gibi sebeplerle iki ayrı doz veya günün farklı bir zamanında alınması önerilebilmektedir. Ayrıca hekim tarafından genellikle doz ayarlaması düşük dozdan (5 mg/gün) başlayıp hedef doza yükseltme şeklinde yapılmaktadır fakat bazen hastaya göre 2.5 mg/gün dozundan da başlanabilmektedir. Bu hedeflenen doza yükseltmenin hekim kontrolünde yapılması önerilmektedir. 

Cipralex Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Cipralex kullanım süresi hekim tarafından değerlendirme ile hastanın tanısına ve şiddetine göre değerlendirilmektedir. Net bir süre belirtilmemiştir. Fakat  ilk kez kullananlar için bu süre iyilik halinin sağlanmasından sonra en az altı aydır. Fakat daha önce kullanım öyküsü bulunuyorsa bu süre hekim tarafından hastalığın kronik olarak nitelendirilmesi ile ilişkili olarak belirlenmelidir. Hastalıktan korunma amaçlı ömür boyu kullanımı önerilebileceği unutulmamalıdır.

Cipralex Nasıl Bırakılmalıdır?

Cipralexin hekim kontrolünde ve tavsiyesi ile bırakılması gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü hastaların kısa süreli iyilik halinden sonra bırakması şikayetlerinin yeniden alevlenmesiyle sonuçlanabilir. Bununla birlikte bırakılması planlandığında doz azaltılarak bırakılması önerilmektedir. Doz azaltılarak 5 mg/gün’e kadar (hassas hastalarda bu doz 2,5 mg/gün) düşürülerek bırakılması hasta konforunun artmasını sağlayacaktır. 

Cipralex Almayı Unuttum Ne Yapmalıyım?

Unutulma veya başka bir sebeple alınamaması durumunda hemen eksik alınan dozdan devam edilerek kullanılması uygun olacaktır. Birkaç gün alınmaması durumunda o günden devam edilmesi gereklidir. Toplu ilaç alımı önerilmemektedir.

Cipralex (Essitalopram) Türleri Nelerdir?

İlacın doz miktarının rahatlıkla düzenlenmesi için halen eczanelerde Cipralex 5 mg, 10 mg, 15 mg ve 200 mg’lık tabletleri ve 5 mg/5 ml şurup formları bulunmaktadır. Ayrıca tabletlerin çentikli olması da doz ayarlamasında faydalıdır. Şurup formu özellikle çocuk ve tablet kullanamayan hastaların kullanımı açısından tercih edilmektedir.

Cipralexin Yan Etkileri Nelerdir? 

Cipralex santral sinir sistemi üzerinde serotonin üzerinden etki etmesi nedeniyle karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, mide yanması gibi sindirim sistemi ile ilgili çeşitli yan etkilere neden olabileceği bilinmelidir. Ciddi bir yan etki değilse genel olarak beklenmesi tavsiye edilmektedir.

Cipralex’in yan etkileri kısaca soru-cevap şeklinde aşağıda sıralanmıştır;

Cipralex Karın Ağrısı, Bulantı, Kusma Yapar Mı?

İlaç genel olarak SSRI grubu bir antidepresan olarak bilinir ve en sık görülen yan etkileri karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, mide yanması gibi sindirim sistemi ile ilgilidir. Özellikle başlangıç kullanım sürecinde olmaktadır. İlacın kullanımına devam edilmesi halinde zamanla azalacağı bildirilmektedir. Devam etmesi halinde hekiminize başvurulması önerilmektedir. 

Cipralex Terleme, Ağız Kuruluğu, Baş Dönmesi Yapar Mı?

Bu ilacın kullanımına bağlı terleme artışı, ağız kuruluğu ve baş dönmesi gibi yan etkilerinin olabileceği öngörülmekle birlikte ilaç kullanımına devam edilmesi ile azalacağı bildirilmektedir. Ayrıca gün içerisinde kullanım saatine göre azalabileceği öngörülmektedir.

Cipralex Kilo Aldırır Mı?

Cipralex kullanımı sırasında kilo alınımı ve iştah artışı beklenmemektedir. Bununla birlikte kilo alımı yapabildiğini düşündüren bulgular mevcuttur. İlaç kullanımına neden olan hastalığın şiddetinin azalması da iştah artışına neden olabilir.

Cipralex Uyku Yapar Mı?

Cipralex kullanımının uyku artışına neden olduğuna dair kanıtlar bulunmamaktadır. Fakat ilacın kullanımına başlanması sırasında esneme ve uyku isteği artışına neden olabileceği önerilmektedir. Bu ilacın kullanımına neden olan hastalığın şiddetinin azalması uykunun düzelmesini de sağlayabilir. İlaç kullanım saatinde yapılacak değişiklik bu yan etkiden şikayetçi olunması durumunda faydalı olabilir. 

Cipralex Cinsel Yan Etki Neden Olabilir Mı?

Cipralex kullanımı sırasında bazen cinsel yan etkileri oluşabilmektedir. En sık her iki cinsiyette cinsel istekte azalma ve orgazm bozukluğuna neden olabilmektedir. Ayrıca erkeklerde sertleşme sorunları görülebilmektedir. Bununla birlikte erken boşalma problemleri olan erkekler tarafından bu etkiler faydalı bulunmaktadır.

Bu yan etkilerin yanı sıra kanama miktarında artış, döküntü, başarısı, ateş, çarpıntı, gibi nadir görülen yan etkiler görülebilmektedir. Yan etkinin şiddetine göre hekiminize danışmanız önerilmektedir. 

Risperdalın yat etkilerini öğrenmek için linke tıklayabilirsiniz.

Cipralex’in Özel Hasta Gruplarında Kullanımı Nasıldır? 

Cipralex Yaşlı Hastalarda Kullanılabilir Mi?

Yaşlı hastalarda kullanımı diğer antidepresanlardan daha tehlikeli değildir. Ek hastalıkların varlığına göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Fakat sıklıkla yaşlı hastalarda tercih edildiği görülmektedir. 

Cipralex Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi? 

Yapılan sınırlı sayıda ki hayvan ve insan çalışmaları gebelikte kullanılabileceğini düşündürmektedir. Fakat mutlaka kullanılması gerekiyorsa hekim ve hasta tarafından kar-zarar dengesi gözetilerek kullanılması değerlendirilmelidir. 

Cipralex Emziren Bireyler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Süte minimal düzeyde geçtiğine dair bulgular mevcut olmasına rağmen emzirme sürecinde kullanılması mutlaka hekim kontrolünde ve kar-zarar dengesi gözetilerek değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Cipralex Çocuklar Tarafından Kullanılabilir Mi?

Çocuk ve ergenlerde ilacın kullanımı kabul görmüştür ve tercih edilen bir antidepresan olduğu bilinmektedir. 

Cipralex Bağımlılık Yapar mı?

Cipralexin bağımlılık yapıcı bir etkisi bulunduğuna dair bilinen bir kanıt bulunmamaktadır. Bu nedenle doktorlar tarafından kullanılmaktadır. Bırakma sürecinde dikkatli olunması bazı çekilme belirtilerinin hafif belirtilerle atlatılmasını sağlayacaktır.

Cipralex Alkol Ve Madde ile Birlikte Kullanılabilir mi?

Cipralexin alkol ve madde kullanımı ile birlikte kullanılması tavsiye edilmemektedir. Çeşitli ciddi yan etkilere ve etkileşimlere neden olabileceği unutulmamalıdır.

Cipralex Diğer İlaçlar İle Birlikte Kullanılabilir mi?

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanılması titizlikle incelenmesi gereklidir. Hekim tavsiyesi olmadan ve etkileşim düzeyleri değerlendirilmeden kullanılmaması önerilir. Herhangi bir nedenle ilaç kullanmanız gerektiğinde doktorunuza bu ilacı kullanmakta olduğunuzu bildirmeniz tavsiye edilir. 

Cipralexin Fazla Alınması Durumunda Nasıl Etkileri Olur?

Cipralexin fazla alınması durumunda alınan miktarı bağlı olarak çeşitli etkiler görülebilir. Mide bulantısı, uyku hali, baygınlık, çarpıntı ve düzensiz kalp atışı, uyuşukluk, bulanık görme, bayılma, nefes alma güçlük gibi yan etikler görülmesi halinde en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurulması istenmeyen etkilerden korunmak için faydalı olacaktır.

Cipralex Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Her ilaçta olduğu gibi bu ilacın kullanılmaması gereken durumlar bulunmaktadır. Bu durumlarda hekim tarafından titizlikle değerlendirilmesi gereklidir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

1. Etken madde olan essitaloprama alerjiniz olması durumunda kullanılmamalıdır. 

2. İlacın içinde bulunan essitalopram dışındaki maddelere karşı alerji veya aşırı duyarlılık olması durumunda kullanılmamalıdır.

3. Major psikiyatrik bozukluğu (özellikle bipolar bozukluk, şizofreni vb) bulunanlar mutlaka hekim kontrolünde kullanmalıdır.

Cipralex’in Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

İlacın kullanımında etki mekanizmasının farklılığı nedeniyle bazı durumlarda dikkatli olunmalıdır. Bu durumların değerlendirilmesi hekim tarafından yapılmalıdır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

1. Bunama (Alzhemier, demans) varsa

2. Kalp hastalıkları varsa

3. Karaciğer hastalıkları varsa

4. Sara (epilepsi) hastalığı varsa

5. Şeker hastalığı (diyabet) varsa

6. Kan pıhtılaşması ile ilgili  (kanama bozukluğu) hastalıklar varsa

Cipralex Kullananlar Araç Kullanabilir mi?

İlacın kullanımına başlanılan ilk günlerde araç kullanılmaması veya kısa süreli araç kullanılması önerilmektedir.

Ankara Papillon Akademi psikiyatri ve psikolojik danışmanlık merkezi uzmanlarımız hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki butonları tıklayabilirsiniz.

                      

Kaynaklar

1. SM, S. (2015). Stahl’ın temel psikofarmakolojisi. Alkın T (Çev. Ed.) İstanbul Tıp Kitapevi, (s 641-650).

2. David Taylor, Carol Paton ve Shitij Kapur Maudsley Psikiyatride Reçeteleme Rehberi, 12. Baskı (2017) EMA Tıp Kitabevi.

3. Waugh, J., & Goa, K. L. (2003). Escitalopram. CNS drugs, 17(5), 343-362.

4. Cipriani, A., Santilli, C., Furukawa, T. A., Signoretti, A., Nakagawa, A., McGuire, H., ... & Barbui, C. (2009). Escitalopram versus other antidepressive agents for de-pression. Cochrane Database of Systematic Reviews, (2).

5. Sanchez, C., Reines, E. H., & Montgomery, S. A. (2014). A comparative review of escitalopram, paroxetine, and sertraline: are they all alike?. International clinical psychopharmacology, 29(4), 185.

6. Bellantuono, C., Bozzi, F., Orsolini, L., & Catena‐Dell'Osso, M. (2012). The safety of escitalopram during pregnancy and breastfeeding: a comprehensive re-view. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, 27(6), 534-539.

 

Antidepresan bıraktıktan sonra yan etkileri nasıl geçer? Bu yan etkiler nelerdir?

Nörotransmitter adıyla da bilinen bu ilaçlar birçok kimyasal bileşenden oluşur. Kullanan kişilerin fiziksel ve ruhsal durumu baz alındığında ilacın etkileri herkeste aynı olmayabilir Bununla birlikte antidepresan kullanmayı bıraktıktan sonra görülen yan etkiler de kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Antidepresan hangi hastalıklarda kullanılır?

Antidepresan yazma yetkisi yalnızca uzman psikiyatristlere aittir. Psikologlar gerçekleştirdiği seanslar sonunda gerekli gördüğü takdirde hastasını bir psikiyatriste yönlendirebilir.

Antidepresanların yaygın olarak kullanıldığı hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

-Psikotik majör depresif bozukluk
-Panik atak
-İki uçlu bipolar bozukluk
-Travma sonrası stres
-Melankolik özellikli majör depresyon

Antidepresan bıraktıktan sonra görülen yan etkiler nelerdir?

1-Odaklanma sorunu 

En sık görülen yan etkilerden biri odaklanma sorunu ve dikkat eksikliğidir. Bu belirti ortaya çıktığında kişi okuduğu kitaba ya da izlediği filme odaklanmakta dahi zorluk çekebilir.

2-Unutkanlık ve dalgınlık

Antidepresanı bırakanların yaklaşık %60'ında unutkanlık ve dalgınlık belirtileri aynı anda görülür.

3-Asabiyet

Birçok kişide, yoksunluk sendromu olarak adlandırılan bulgular ortaya çıkabilir. Kişi duygularını kontrol etmekte güçlük çekebilir, fevri davranışlar sergileyebilir. Bu süreç genelde bir hafta on gün sürer. Devam ettiği takdirde uzman hekime mutlaka danışılması gerekir.

4-İştahsızlık

Antidepresanı bıraktıktan sonra iştahsızlık ve halsizlik baş gösterebilir. Birey sıkıntılı bir ruh haline bürünür ve çevresine karşı ilgisiz davranır.

5-Baş ağrısı 

Yan etkiler sadece psikolojik değildir. En sık gözlemlenen yan etkilerden biri baş ağrısıdır.

Antidepresan bıraktıktan sonra yan etkileri nasıl geçer?

Yan etkileri en aza indirmek için günlük doz yavaş yavaş azaltılarak bırakılmalıdır. Öncesinde mutlaka doktorun görüşünü almakta da fayda var. Bu süreçte onun fikirleri ve yönlendirmeleri son derece yararlı olacaktır.

Sıkıntılı ruh halinden çıkmak için spor ve egzersiz yapılabilir. Bisiklete binmek, yürümek ve koşma kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Yeni hobiler edinen kişiler bu süreci çok daha çabuk atlatır.

Psikiyatri uzmanlarına göre antidepresanı bırakan bireyler aile üyeleriyle daha çok vakit geçirmeli ve yakın arkadaşlarla sanatsal etkinliklere katılmalı. Ek olarak beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmeli.

Secita Nedir, Ne İçin Kullanılır?

 

 

İçindekiler

 

Secita etken maddesi nedir?

Etken maddesi Secita ile aynı olan ilaçlar

Secita antidepresan mı?

Secita nasıl kullanılır?

Secita kullanmadan önce bilinmesi gerekenler

Secita kaç mg? Kutusunda kaç tane var?

Secita çocuklarda kullanılabilir mi?

Secita'nın yaşlılarda kullanımı

Secita hamileler tarafından kullanılabilir mi?

Emziren anneler Secita kullanabilir mi?

Secita bağımlılık yapar mı?

Secita cinsel işlev bozukluğuna sebep olur mu?

Secita kilo aldırır mı?

Secita uyku yapar mı?

Secita ne kadar sürede etki eder?

Secita reçetesiz alınabilir mi?

Secita aile hekimi tarafından yazılabilir mi?

Secita hangi durumlarda kullanılmamalıdır?

Secita açken mi kullanılır, tokken mi?

Secita hangi ilaçlar ile beraber kullanılamaz? 

Secita yan etkileri nelerdir?

Secita doz aşımı


 

Secita antidepresan ve ilaçtır ve aktif bileşeni escitalopram oksalattır. 

Bu ilaç, beyindeki kimyasal dengesizlikleri düzeltmesi yönünden; depresyon, anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk ve panik bozukluğu gibi psikiyatrik durumların tedavisinde kullanılır.

Secita, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) sınıfına aittir. SSRI'lar, beyindeki serotonin seviyelerini artırarak çalışırlar. 

Serotonin, beyindeki duygusal durumları ve genel iyi hissi dengeleyen bir nörotransmitterdir.

 

Secita etken maddesi nedir?

Secita etken madddesi escitalopram oksalat olarak bilinmektedir.

 

Etken maddesi Secita ile aynı olan ilaçlar

Benzer şekilde escitalopram oksalat içeren diğer antidepresan ilaçları üreticileriyle birlikte aşağıda bulabilirsiniz:

  • Cipralex (H. Lundbeck A/S)
  • Esertia (Wyeth Pharmaceuticals)
  • Lexapro (Forest Laboratories, Inc.)
  • Seroplex (H. Lundbeck A/S)
  • Sipralexa (Lundbeck Nederland BV)
  • Entact (Angelini)

 

Secita antidepresan mı?

Secita antidepresan grubunda yer alan bir ilaçtır. Antidepresan grubu ilaçların kullanımını gerektiren durumlarda hastalara önerilmektedir.

Etken maddesi benzer olan ilaçlara muadil olarak veya direkt çözüm amaçlı olarak  kişinin koşullarıyla uyumlu olması halinde doktorlarca reçete edilir.

Secita nasıl kullanılır?

Secita kullanımı mutlaka doktor tarafından kişiye özel olarak yazılmış reçeteye göre yapılmalıdır. 

İlacın genellikle günlük olarak tek bir doz halinde ağız yoluyla, bir bardak temiz içme suyu yardımı ile, çiğnenmeden ve bekletilmeden alınması önerilir. 

ilacın dozu ve kullanım sıklığında, doktora danışılmadan değişiklik yapılmamalı, ilacın kullanımına gerek kalmadığını düşündüren iyilik halinde bile doktora danışmadan kullanım sonlandırılmamalıdır.

İlacın dozu, hastanın yaşına, sağlık durumuna ve semptomlarına bağlı olarak değişebilir. 

Ayrıca Secita kullanımı esnasında belirtilen yan etkilerin oluşması durumunda muhakkak uzman bir doktora danışılmalıdır.

 

Secita kullanmadan önce bilinmesi gerekenler

Secita antidepresan, beyindeki serotonin seviyelerini artıran bir etki sağlamaktadır. Bu etki sayesinde depresyon, anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk ve panik bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlıkların önlenmesini sağlar. 

Fakat her antidepresan her birey için doğru seçenek olamayabilir. 

Secita kullanmadan önce ilaç hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için ilk adımda bir hekime danışılması gerekir. 

Secita'yı kullanmadan; herhangi bir alerjiniz veya özel durumunuz olması halinde doktorunuza gerekli bilgilendirmeyi yapmalısınız.

İlaç etkileşimi riskini azaltmak adına ise doktorunuza kullandığınız veya halen kullanmakta olduğunuz bütün mevcut ilaçlarınızı ve sağlık durumunuzu detaylıca bildirmeniz gerekmektedir.

 

Secita kaç mg? Kutusunda kaç tane var?

İlaç; 

  • Secita 5 mg, 
  • Secita 10 mg
  • Secita 20 mg tablet formlarında bulunur. 

Genelde hastanın semptomlarına ve sağlık durumuna bağlı olarak doktor tarafından belirlenen dozda kullanılır.

Secita'nın kutusunda kaç tablet olduğu, ilacın dozuna ve formuna bağlı olarak değişebilir. 

Örneğin, bir 20 mg Secita kutusunda genellikle 14 tablet bulunurken, 5 mg Secita tabletlerin bulunduğu bir kutuda 28 tablet olabilir.

Secita tablet kullanırken her zaman reçetede belirtilen dozajı takip etmelisiniz.

Secita antidepresan tablet ağız yoluyla alınır ve genellikle günlük olarak tek bir doz halinde kullanılır. 

İlacın dozu; hastanın yaşına, sağlık durumuna ve semptomlarına bağlı olarak değişebilir. 

 

Secita çocuklarda kullanılabilir mi?

Secita tablet 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. 

Öte yandan, 12-17 yaş arası çocuklarda kullanımı belirli durumlarda mümkün olabilir.

Secita kullanımı öncesinde alanında uzman bir doktorla konuşmak, çocuğun semptomlarını ve sağlık durumunu doğru değerlendirmek ve anlamak önemlidir.

Ek olarak, Secita'nın çocuklarda kullanımının yan etkileri ve riskleri hakkında bilgi edinmek de oldukça önem arz etmektedir.  

 

Secita'nın yaşlılarda kullanımı

Yaşlı hastalarda daha detaylı doz ayarlamaları gerekebilir. 

Yaşlı hastaların Secita kullanmadan önce kesinlikle doktorlarına başvurmaları ve gerekli görülürse dozlarını yeniden ayarlamaları önerilir.

 

Secita hamileler tarafından kullanılabilir mi?

Secita hamileler tarafından kullanılmamalıdır. 

Hamilelik dönemindeki kadınlar, ilaç kullanımı öncesinde mutlaka doktorlarıyla konuşmalıdır. 

Secita'nın gebelik sırasında kullanımı fetal gelişimde olumsuz etkilere neden olabilir.

 

Emziren anneler Secita kullanabilir mi?

Secita emziren annelerde kullanılmamalıdır. Çünkü Secita anne sütüne geçebilir ve bebeğe zarar verebilir. 

Eğer emziren bir annenin mutlaka Secita kullanması gerekiyorsa, doktoru farklı bir tedavi seçeneği önerebilir. Bu sayede anne ve bebeğin sağlığı için en doğru adımlar atılabilir.

 

Secita bağımlılık yapar mı?

Secita tablet birçok antidepresan gibi bağımlılık yapmaz. 

Ancak Secita veya herhangi bir antidepresanı kesmek veya dozunu azaltmak için ani bir şekilde kullanımı durdurmak çok ciddi yan etkilere neden olabilir. 

Bu nedenle Secita veya herhangi bir antidepresan kullanım şeklini değiştirmeden önce konuyu bir uzman ile konuşmak olmazsa olmaz gerekliliklerdendir.

 

Secita cinsel işlev bozukluğuna sebep olur mu?

Secita kullanımına baktığımızda bazı hastalarda cinsel işlev bozukluğuna neden olabildiğini görmemiz mümkündür.

Bunlar arasında:

Libido kaybı, orgazm güçlüğü veya erektil disfonksiyon gibi durumlar yer alabilir. Ancak Secita'nın bu etkileri her hastada görülmez.

 

Secita kilo aldırır mı?

Secita kullanımı bazı hastalarda kilo artışına neden olabilir. 

Her hasta için söz konusu olmamakla birlikte, eğer özel bir durumdan dolayı bu sizin için ayrıca bir önem arz ediyor ise, konuyla ilgili endişelerinizi doktorunuzla konuşabilirsiniz.

 

Secita uyku yapar mı?

Secita normalde uyku yapmadığı bilinen bir antidepresandır. 

Öte yandan bazı insanlar, Secita'yı aldıktan sonra uykusuzluk durumu yaşayabilirler. 

Bu durum ilacın uyarıcı etkilerinden kaynaklanabilir. 

Eğer Secita'nın uykusuzluğa neden olduğunu düşünüyorsanız, sorununuzu doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Doktorunuz size daha uygun bir alternatif önererek bu durumu çözebilir.

 

Secita ne kadar sürede etki eder?

Secita genel olarak ilk haftadan itibaren etkisini göstermeye başlar. 

İlacın tam etkiyi göstermesi için 2-4 hafta kadar zaman gerekebildiği de bilinen bir olgudur. 

Bu süreçte; ilacın etkilerini ve yan etkilerini doktorunuzla düzenli olarak kontrol etmelisiniz. 

Bilgi alışverişinde bulunmanız ve Secita'yı alırken sabırlı olmanız sağlığınız adına en doğrusu olacaktır. 

Adaptasyon sürecinde doktorunuzun verdiği talimatları tam olarak uygulamalısınız.

 

Secita reçetesiz alınabilir mi?

Secita tablet yalnızca reçeteyle satılan bir ilaçtır. Reçetesiz satılması yasal olmamakla birlikte, her birey için sağlık adına tehlikeli olabilir.

Secita almak ve kullanmak için Secitanın doktorunuz tarafından reçete edilmiş olması gerekmektedir. 

Doktorunuzun uygun görmesi ve onayı olmadan ilacı kullanmanız mümkün değildir. 

Doktorunuz size ihtiyaç duyduğunuz sağlık koşullarını sağlayacak en doğru ilacı önerecektir.

 

Secita aile hekimi tarafından yazılabilir mi?

Secita aile hekiminiz tarafından yazılabilir. 

Bazı durumlarda, aile hekiminiz sizi bir uzman psikiyatriste yönlendirebilir. Özellikle daha ciddi bir ruh sağlığı sorununuz varsa veya Secita'nın uygun olmadığı durumlarda, bir uzmanın tavsiyesine ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Aile hekiminizin size en uygun tedaviyi seçeceği konusunda ona güvenebilirsiniz.

 

Secita hangi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır?

Secita, özellikle şu durumlarda dikkatli kullanılmalıdır:

  • Böbrek veya karaciğer fonksiyon bozukluğu bulunan kişilerde
  • Kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, epilepsi gibi kronik hastalıkları olan kişilerde
  • İlaçlara karşı alerjisi olan kişilerde
  • Şiddetli anksiyete veya agresif davranışlar yaşayan kişilerde
  • Yaşlılarda veya çocuklarda

Eğer bu durumlardan biri veya birden fazlası size uyuyorsa, Secita kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

 

Secita hangi durumlarda kullanılmamalıdır?

  • Secita'nın etken maddesine veya benzodiazepinlerin herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde
  • Solunum yetmezliği olan kişilerde
  • Myasthenia gravis gibi kas zayıflığı hastalıklarında
  • Şiddetli karaciğer yetmezliği olan kişilerde
  • Uyku apnesi sendromu olan kişilerde

 

Secita açken mi kullanılır, tokken mi?

Secita antidepresan, aç veya tok karnına kullanılabilir. 

Bazı bireylerin ilacı tok karnına aldıklarında daha iyi tolere etme eğilimi bulunuyorken, diğerleri aç karnına aldıklarında daha iyi tolere edebilir. 

Secita'yı ne zaman alacağınıza karar vermek için doktorunuzla konuşmanız önerilir. 

Metabolizmanızın durumu ve güncel sağlık koşullarınız bu anlamda belirleyici faktörler olacaktır.

 

Secita hangi ilaçlar ile beraber kullanılamaz? 

  • Antifungal ilaçlar (örneğin, ketokonazol)
  • Antibiyotikler (örneğin, eritromisin)
  • HIV ilaçları (örneğin, ritonavir)
  • Antidepresanlar (örneğin, fluoksetin)
  • Nefazodon gibi diğer anksiyolitikler

Eğer Secita tablet’in herhangi bir versiyonunu kullanıyorsanız ve bir ilaç almayı düşünüyorsanız, doktorunuza danışmadan önce bu ilacı kullanmamalısınız.

 

Secita yan etkileri nelerdir?

Secita kullanımı bazı yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında en sık görülenler:

  • Uyku halinde olma durumu, yorgunluk hissi, baş dönmesi, bulantı durumu, kusma, ishal, kabızlık, ağızda kuruluk hissi, terleme durumu, titreme veya üşüme gibi yaygın yan etkiler,
  • Cilt döküntüleri, kaşıntı, kurdeşen, deride kızarıklık gibi nadir yan etkiler,
  • İdrar yaparken güçlük, idrar yaparken ağrı, idrar yolu enfeksiyonu, sık idrara çıkma gibi çeşitli idrar yolu problemleri
  • Cinsel isteksizlik, cinsel işlev bozukluğu, orgazm olmada sorun yaşamak gibi cinsel yan etkiler görülebilmektedir.

Secita kullanımı ayrıca çocuklarda ve yaşlılarda bazı özel durumlarda dikkatli yapılmalıdır. Bunların dışında; alerjik reaksiyonlar, kalp ritim bozuklukları, kanama problemleri gibi ciddi yan etkiler de nadir de olsa görülebilir. 

 

Secita doz aşımı

Secita doz aşımı nadir görülen bir durumdur ancak bazı durumlarda meydana gelebilir. Secita doz aşımı belirtileri şunları içerebilir:

  • Aşırı uyku hali, uyuklama
  • Şiddetli baş dönmesi
  • Yorgunluk hissi, bitkin hissetme
  • Titreme ve üşüme
  • Solunum problemleri
  • Kalp atışında artış veya düzensiz zikzaklar
  • Aşırı terleme yaşamak
  • Ağız kuruluğu veya idrar yapma durumunda yaşanan zorluk
  • Bilinç kaybı yaşamak

Eğer bu belirtileri hissederseniz veya biri Secita'yı kasıtlı olarak aşırı miktarda almışsa, acilen tıbbi yardım almanız gerekmektedir. 

Doz aşımı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir veya ölümcül olabilir. Doğru ilk müdahalenin hayat kurtardığı ise su götürmez bir gerçektir. Doğru hastane ve hekimlere ulaşmanız, söz konusu durumu yaşayan birey adına kritik önem arz etmektedir.

Secita tablet farklı formlarda piyasada yer almaktadır ve her mg’lik çeşidi farklı vakaların farklı ihtiyaçlarına göre yine farklı sağlık koşullarıyla uyum gösterecek şekilde üretilmiştir.

Doz aşımı yapmanız bu nedenden dolayı sağlığınızın da ötesinde, hayatınızı tehdit edebilen bir hatalı davranıştır.

 

 

Tarih : 14.05.2023
Yazar :

Secita

Secita 5 mg film kaplı tablet

Secita (essitalopram), seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. SSRI’lar beyindeki serotonin seviyelerini artırarak çalışır. (1) Secita 5 mg, 10 mg, 15 mg ve 20 mg olmak üzere dört formu vardır.

Serotonin, ruh halini dengeleyen, iyilik hali ve mutluluk duygularına neden olan bir nörotransmitterdir. Bu nedenle serotonin genellikle “mutluluk hormonu” olarak adlandırılır.

Bununla birlikte, serotonin sinir hücrelerine geri emildiğinde, ruh haliniz üzerinde artık bir etkisi yoktur.

Secita (essitalopram) gibi SSRI’lar, serotoninin sinir hücreleri tarafından yeniden emilmesini (“geri alım” olarak bilinen bir süreç) engeller. (1)

Böylece, serotonin seviyeleri sinapslarda daha uzun süre yüksek miktarda kalır. Bu da serotonin etkilerini uzatır, depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Secita (essitalopram), aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli ruhsal bozukluklar için etkilidir;

  • Major Depresif Bozukluk
  • Yaygın Anksiyete Bozukluğu
  • Panik Bozukluk
  • Obsesif-kompulsif bozukluk
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Sosyal anksiyete bozukluğu
  • Premenstrüel disforik bozukluk

Secita (essitalopram) 5 mg, 10 mg, 15 mg ve 20 mg tablet olarak mevcuttur. Bu ilaçları kullanmaya başladığınızda kendinizi daha iyi hissetmeniz birkaç hafta sürebilir.

İlacın tüm faydalarını, önerilen tedavi planını birkaç ay boyunca uyguladıktan sonra görebilirsiniz.

Kimler kullanabilir?

Secita (essitalopram);

  • 12 – 17 yaş arasındaki ergenlerde
  • 18 – 64 yaş arasındaki yetişkinlerde
  • 65 yaş ve üzerindeki yetişkinlerde, kullanılabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz; Secita (essitalopram) almamalısınız:

  • Essitalopram alerjiniz varsa,
  • Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler) veya
  • Kalp ritmi sorunları için veya kalbinizin ritmini etkileyebilecek ilaçlar kullanıyorsanız;
    • Antipsikotikler (örn. fenotiyazin türevleri, pimozid, haloperidol)
    • Bazı antihistaminikler (örneğin, hidroksizin, mizolastin)
    • Belirli antimikrobiyal ajanlar (örn. sparfloksasin, moksifloksasin, eritromisin IV, pentamidin, sıtma tedavisi, özellikle halofantrin)
    • Anormal kalp ritimlerini önleyen ve tedavi eden ilaçlar olan Sınıf IA ve III antiaritmikler
    • Trisiklik antidepresanlar

Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz; doktorunuzla ilgili riskler ve faydalar hakkında konuşmadıkça Secita (essitalopram) almamalısınız.

  • Hamilelik, hamile kalma isteği veya emzirme
  • Bipolar bozukluk (manik depresyon)
  • Şeker hastalığı (diyabet)
  • Uyuşturucu bağımlılığı veya intihar düşünceleri
  • Epilepsi
  • Ayağa kalkarken hızlı veya düzensiz kalp atışı, bayılma, çökme veya baş dönmesi
  • Kalp hastalığı veya yüksek tansiyon
  • Karaciğer veya böbrek hastalığı
  • Kanınızdaki düşük sodyum seviyeleri
  • Nöbetler
  • Felç
  • Kolayca kanama veya morluk geliştirme eğilimi

Nasıl kullanılır?

Sabah ya da akşam her zaman yemekten veya atıştırmadan sonra tek doz olarak alınır. Bu sayede sindirim sistemi yan etkileri daha az görülebilir.

Standart doz, doktorunuzun sizin için ne reçete ettiğine bağlı olarak günde 10 mg ila 20 mg’dır.

Bir bardak suyla yutulur.

Essitalopram gibi antidepresan ilaçlar ilk kez kullanıldıkları zaman, doktorunuz tarafından aksi belirtilmediği sürece ilk bir hafta ‘yarı doz’ olarak kullanılır. Bir haftanın bitiminde ‘tam doza’ çıkılır.

Doktorunuz belirtilerinizin şiddetine göre ilacın dozunu belirleyecektir. İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın.

Secita almayı unutursam?

Unuttuğunuz Secita (essitalopram) dozunu hatırladığınız anda alın. Ancak gün aşırı unuttuysanız bir kerelik unuttuğunuz ilaç dozunu atlayın.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayın!

Peki, çok fazla alırsam ne olur?

Çok fazla Secita (essitalopram) alırsanız “Serotonin Sendromu” denen ölümcül tıbbi durumla karşılaşabilirsiniz. Serotonin sendromu, serotonin seviyesinin vücutta aşırı yükselmesi sonrası oluşan ölümcül tıbbi bir durumdur. Başlıca serotonin sendromu belirtileri;

  • Bilinç bulanıklığı
  • Uyaranlara karşı artan duyarlılık
  • Huzursuzluk
  • Kaygı
  • Ateş
  • Çarpıntı
  • Tansiyon yükselmeleri
  • Yoğun ishal
  • Mide bulantısı, kramplar
  • Kusma
  • Aşırı terleme
  • Kas spazmları veya artmış kas tonusu
  • Dışkı dilatasyonu
  • Titreme
  • Sayıklama
  • Çok yüksek vücut sıcaklığı (41 ° C’nin üzerinde)
  • Koma

Bu ilacı yanlışlıkla çok fazla alırsanız, hemen doktorunuza başvurun. Hastaneye gitmeniz gerekiyorsa, ilaç paketini veya içindeki broşürü ve kalan ilaçları yanınızda götürün.

Diğer antidepresanlarla birlikte alınması

Secita (essitalopram), SSRI grubu bir antidepresan ilaçtır. Antidepresan ilaçlar ruh ve beden sağlığını etkileyen nöropsikiyatrik ilaçlardır. Bu nedenle doktor tavsiyesi dışında kullanımları uygun değildir.

Yan etkiler

Çoğu insan essitalopram kullanırken sadece birkaç hafif yan etki yaşayacaktır. Vücudunuz essitalopram almaya alıştıkça yan etkiler ortadan kalkacaktır. Kötüleştiğinizi veya yaşam kalitenizi bozduğunu fark ederseniz, doktorunuzla konuşun.

Yaygın yan etkiler

Tüm ilaçlar gibi Secita (essitalopram)’da yan etkilere neden olabilir. En yaygın (10 kişiden 1’inden fazlasını etkileyebilir) yan etkiler bulantı ve baş ağrısıdır. Diğerleri;

  • Anormal rüyalar
  • Ağrıyan kaslar veya eklemler
  • Endişe
  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
  • Azalmış veya artmış iştah ve kilo alımı
  • Uyumakta zorluk
  • Kuru ağız
  • Artan terleme
  • Tükenmişlik
  • Ateş
  • Gastrointestinal sorunlar (ishal, kabızlık, kusma)
  • Baş ağrısı
  • Artan terleme
  • Mide bulantısı
  • Cinsel sorunlar (cinsel dürtüde azalma, orgazma ulaşmada zorluk, erkeklerde sertleşme bozukluğu veya boşalma ile ilgili sorunlar)
  • Uyku sorunları (uykusuzluk)

Ciddi yan etkiler

Secita (essitalopram) kullanımı sırasında aşağıdaki olağandışı yan etkilerinden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen acile başvurun:

  • Nefes alma veya yutma zorluğu
  • Grip benzeri ağrı
  • Hafıza kaybı
  • Döküntü
  • Nöbetler
  • Ruh hali veya kişilikte önemli değişiklikler
  • Yüz, ağız veya dilin şişmesi
  • İntihar düşünceleri veya davranışları

Yan etkileriyle nasıl baş edilir?

Secita (essitalopram), SSRI grubu bir antidepresan ilaçtır. SSRI grubu ilaçlar kullanılmaya başlandıkları ilk birkaç hafta içerisinde baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal, kabızlık, karın ağrısı, uykusuzluk gibi yan etkiler oluşturabilir. Bu yan etkiler çoğunlukla hafiftir ve geçiçidir. İlacı doktorunuzun belirttiği şekilde ve dozda kullanmaya devam ettiğinizde, ek bir şey uygulamanıza gerek kalmadan şikayetleriniz kaybolacaktır.

Gebelik ve emzirme

Eğer gebe kalmak için çabalıyorsanız, gebeyseniz veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza belirtin.

Gebelik

Gebelik boyunca, annede tedavi edilmemiş ruhsal rahatsızlıkların olması gebelik sürecine, doğum sürecine ve fetüse zararları olabilir. Bununla birlikte kontrolsüz antidepresan kullanımı da sakıncalıdır.

Mevcut ruhsal rahatsızlığın şiddeti, olası tedavi seçenekleri, ilaç kullanımı gerekliliği gibi durumlar için derhal doktorunuza danışın.

Emzirme

Secita (essitalopram) başta olmak üzere antidepresan ilaçlar anne sütüne ve dolayısıyla bebeğe geçebilir.

Emzirme döneminde annede, tedavi edilmemiş ruhsal rahatsızlıkların olması anne – bebek ilişkisine ve bebek bakımına zarar verebilir.

Bununla birlikte kontrolsüz antidepresan kullanımı da sakıncalıdır. Mevcut ruhsal rahatsızlığın şiddeti, olası tedavi seçenekleri, ilaç kullanımı gerekliliği gibi durumlar için derhal doktorunuza danışın.

Diğer ilaçlarla ilgili uyarılar

  • Secita (essitalopram) kullanan hastalarda Tramadol nöbet riskini artırır.
  • MAO inhibitörleriyle beraber kullanımda serotonin sendromu olabilir. MAO inhibitörleri bırakıldıktan 14 gün sonrasına kadar essitalopram kullanmayın. Bu ilacı kullanmayı bıraktıktan 7 gün sonrasına kadar MAO inhibitörü kullanmayın.
  • Sumatriptan ya da diğer -triptanlarla kullanımda güçsüzlük ve koordinasyon bozukluğu yapabilir.
  • Antikoagulanlarla (warfarin, NSAİD vs) birlikte kullanıldığında kanama riski artabilir.
  • NSAİİ (Non -steroidal antiinflamatuar ilaçlar) ile kullanım Essitalopram’ın etkisini bozabilir.

Soru Cevap

Secita nedir ve ne işe yarar?

Secita, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) olarak bilinen ilaç grubuna ait bir antidepresan olan Essitalopram içerir. Secita, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin beyindeki seviyelerini artırır.

Secita antidepresan mı?

Secita (essitalopram), SSRI grubu bir antidepresan ilaçtır.

Secita (essitalopram) bağımlılık yapar mı?

Secita, bir SSRI’dır. Bağımlılık yapmaz. Ancak tedaviniz başarıyla devam ettikçe ilaçlara olan ihtiyacınız azalacaktır. Psikiyatristiniz azalan ihtiyaçlarınız doğrultusunda ilaç dozunuzu azaltabilir. Secita kullanmayı bırakmanızı önerebilir.

Secita etkisi ne zaman başlar?

İlacın etkin maddesi olan Essitalopram, düzenli kullanıldığında, 1 hafta sonunda etkilerini göstermeye başlar. Bu durum kişinin metabolizmasına bağlı olarak 2 ila 4 haftaya kadar uzayabilir.

Secita ne zaman alınır, sabah mı akşam mı?

Secita (essitalopram) sabah ya da akşam her zaman yemekten veya atıştırmadan sonra tek doz olarak alınır. Bir bardak suyla yutulur.

Secita ne kadar süre kullanılır?

Secita (essitalopram), ruhsal sıkıntının şiddetine bağlı olarak minimum 6 ay ila 1 yıl süre ile kullanılabilir. İhtiyaç halinde, doktor önerisiyle süresiz kullanılabilir.

Secita uyku getirir mi?

Evet, Secita (essitalopram) nadiren de olsa uyku hali yapabilir.

Secita iştah açar mı?

Evet, Secita (essitalopram) nadiren de olsa iştah açabilir.

Secita anne sütüne geçer mi?

Evet, Secita içerisindeki etkin madde olan Essitalopram anne sütüne geçer.

Secita yan etkileri ne zaman geçer?

Yan etkilerinin 1 hafta içerisinde geçmesi beklenir. Bu durum kişinin metabolizmasına bağlı olarak 2 ila 4 haftaya kadar uzayabilir.

Secita alırken sigara veya alkol içebilir miyim?

Bu antidepresanı alırken ne sigara ne de alkol tüketimi tavsiye edilmez.

Secita cinsel isteksizlik yapar mı?

Bu ilacın etkin maddesi olan Essitalopram, yaygın bir yan etki olarak, aşağıdakiler gibi cinsel sorunlar oluşturabilir:
• Cinsel dürtüde azalma
• Orgazma ulaşmada zorluk
• Erkeklerde sertleşme bozukluğu
• Boşalma ile ilgili sorunlar

Secita kullanmayı aniden bırakınca ne olur?

Bu ilaç aniden bırakılırsa aşağıdaki gibi yoksunluk semptomlarına yol açabilir:
• Baş ağrısı
• Baş dönmesi
• Elektrik çarpması hissi
• Uykuya dalmada ve sürdürmede bozukluk
• Erken ya da geç uyanma
• Canlı rüyalar
• Kabuslar
• Eski şikayetlerin şiddetlenerek gelmesi

Secita eşdeğerleri (muadilleri) neler?

Anzyl, Avertyn, Cipralex, Citoles, Elitrex, Eslong, Eslorex, Esmax, Esplus, Esram, Estilom, Exeram, Losiram, Loures, Secita, Sevpram, Sitela, Tiopram ve Zendor gibi ilaçlar essitalopram içeren ilaçlardır ve aynı dozda kullanıldıklarında eşdeğer (muadil) ilaçlardır.


NOT: Ruhsal sağlık durumları için essitalopram kullanımına ilişkin bu genel bakış, bu ilacı almanın olası tüm sonuçlarını kapsamamaktadır. Bu ilaç doktorunuz tarafından reçete edildiyse, talimatları dikkatlice uyguladığınızdan emin olun. Başka sorularınız varsa, bunlar en iyi şekilde bir psikiyatri hekimi tarafından yanıtlanabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir