ipoteğin kaldırılması davası dilekçe örneği / ipotek fekki dava dilekçfunduszeue.info

Ipoteğin Kaldırılması Davası Dilekçe Örneği

ipoteğin kaldırılması davası dilekçe örneği

Dilekçe Örnekleri

İpoteğin Kaldırılması İstemi Dilekçesi

                                                                   Dosya Esas: /…

İCRA HUKUK MAHKEMESİ’NE
                                                İZMİR

İPOTEK KAYDININ SİLİNMESİNİ İSTEYEN (BORÇLU) :  Adı ve Soyadı,(T.C. Kimlik No)Adres

ALACAKLI          :   Adı ve Soyadı Adres

TALEP KONUSU :  İpotek kaydının silinmesi

AÇIKLAMALAR   :

1- Alacaklı ile yapmış olduğumuzu anlaşma gereğince alacaklı lehine İzmir ili, Merkez İlçesi, … Mevkii, … ada, … pafta, … parsel’de kayıtlı bulunan taşınmazım üzerindeki ipotek konulmuştur.

2- Alacaklının ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibi başlatması üzerine alacaklıya olan borcumu ödedim. Ödeme belgesi ektedir. Alacaklı alacağını tahsil ettikten sonra tapudaki ipotek kaydını kaldırmaktan kaçınmaktadır.

3- Söz konusu ipoteğin kaldırılması için bu davayı açmak zarureti hâsıl olmuştur.

DELİLLER :     … İcra Müdürlüğünün …/… Esas sayılı dosyası ve her tür delil.

HUKUKİ NEDENLER : İcra ve İflas Kanunu md. ve ilgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM :                  

Yukarıda kısaca açıklanan nedenlerle, … İli, … İlçesi, … Mevkii, … Ada, … Pafta, … Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerindeki ipotek kaydının silinmesine ve bu hususun Mersin Tapu Sicil Müdürlüğüne bildirilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…

Talepte Bulunan
Adı ve Soyadı
İmza

İpoteğin Fekki Davası

İpotek Nedir?

 

İpotek, doğmuş ya da ileride doğması kuvvetli ya da olası bulunan bir alacağı teminat altına almak amacıyla, borçlunun gösterdiği taşınmazın tapu kaydına, alacaklı lehine şerh konulması olarak tanımlanabilir. İpotek konulan taşınmazın borçluya ait olması şart değildir, üçüncü kişiye ait olan taşınmaza da ipotek konulabilir. Bu konu ile ilgili Üçüncü Kişi Lehine İpotek Nedir? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

İpotek, anapara ipoteği, üst sınır ipoteği ve kanuni ipotek olmak üzere sınıflandırılabilir. Eğer alacak tutarı belirli ise anapara ipoteği, alacak miktarı belirli değilse üst sınır yani maksimal ipotekten bahsedilir. Kanuni ipotek ise kanunun öngördüğü bazı durumlarda, bazı kişilerin kanun gereği sahip olduğu haktır, kanuni ipotek tapuya şerh edilmese bile geçerliliği bulunmaktadır, örneğin ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi.

İpoteğin Fekki (Kaldırılması) Nasıl Sağlanır?

 

İpoteğe konu olan borç, tamamıyla ödense dahi ipotek kendiliğinden kalkmayacaktır. İpotek ancak borçlunun talebi ile kalkar. Dolayısıyla borcunu tümüyle kapatan borçlu, tapuya şerh edilen ipoteğin kaldırılmasını ilgili tapu müdürlüğünden talep etmelidir. İpoteğin kaldırılmasını talep etmek için borcun bir kısmı değil faiz dahil tamamı ödenmelidir.

Borcun ödenmiş olması halinde, ipoteğin kaldırılması yazısı alınmalı ve ilgili tapu müdürlüğüne verilmelidir. Tapu müdürlüğünden ipoteğin fekki talep edilirken, ipoteğin fekki harcı da yatırılmış olmalıdır. İpoteğin fekki harcı her yıl değişmektedir. İpoteğin kaldırılması talebini alan tapu müdürlüğü ipotek şerhini kaldırır.

İpoteğin Fekki (Kaldırılması) Davası

 

Taşınmazın üzerine konulan ipoteğin kaldırılması talebi bazen tapu müdürlüğü tarafından uygun görülmeyebileceği gibi borçlu da ipoteğin kaldırılmasını unutabilir. Bu gibi durumlarda ipoteğin fekki davası açılmalıdır.

İpoteğin fekki davasını taşınmazın maliki ya da malikleri açar. Taşınmazın üzerinde elbirliği ile mülkiyet var ise, tüm malikler tarafından dava açılmalıdır. Taşınmaz, üzerinde ipotek olduğu halde satılmışsa ve yeni malik borçtan şahsen sorumlu değilse yeni malik de ipoteğin kaldırılmasını talep edebilir.

İpoteğin kaldırılması davası için, ipoteğin kaldırılması dava dilekçesi, borcun ödendiğine dair belge ve fek yazısı da dava dosyasına eklenmelidir. Mahkeme ilgili yerlerden gerekli evrakların getirilmesini de talep edebilir. Mahkemede borcun ödendiğine ve ipoteğin kaldırılması gerektiğine dair kanaat uyandığı takdirde dava kabul edilir.

İpoteğin Kaldırılması Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

 

İpoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri, yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.

İpoteğin Kaldırılması Davası Zamanaşımı

 

İpoteğin kaldırılması davası için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiştir. Yani hak düşürücü süre ya da zamanaşımına tabi değildir, dolayısıyla her zaman açılabilir. Ancak taşınmaz üzerinde bulunan ipotek taşınmaza değer kaybı yaşatabilir, bu sebeple ivedilikle kaldırılması taşınmaz maliki için önemlidir.

Büromuz Gayrimenkul ve Kira Hukukundan kaynaklı davalar Gaziantep ve yakın illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Üçüncü Kişi Lehine İpotek Nedir?

Kiralanan Taşınmazların İlamsız İcra Yolu ile Tahliyesi

Vasi Tayinine İtiraz ve Vasilik Görevinin Sona Ermesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası