perine neresi / Perine Yırtıkları

Perine Neresi

perine neresi

Perine

Perine, dış dudaklar ile anüs arasında yer alan vücut bölgesidir. İdrar ve dışkı işlevlerinin kontrolünü sağlayan kasları barındırır. Bu kaslar doğum sırasında gevşeyerek bebeğin doğmasına izin verirler.

Erkeklerde orgazm bu alana basınç yapılarak bir süre uzatılabilir ancak fazla basınç kuru orgazm denilen spermin sidik torbasına girmesine neden olur, ayrıca prostata da zararlı olabilir.

Galeri[değiştir

Perine nedir?

Vajina girişi ile anüs arasındaki bölgeye perine denir. Perine iç içe geçmiş onlarca kastan ve doku katmanlarından oluşmuş pelvik taban kasları denilen leğen kemiğini kapatan yapıdır. Kadınlarda perine; mesane, rahim ve bağırsakları aynı bir hamak gibi destekleyerek aşağıya kaymasını engeller. Normalde perine kasları sıkıdır ve organların yerçekimiyle aşağı sarkmasını engeller. Cinsel fonksiyonlar için sağlam perine yapısı önemlidir. Bu kaslar zayıfladığında bağırsak ve mesane kontrolü ile ilgili sorunlar ve cinsel fonksiyon bozuklukları oluşur.

Cinsel Hayatı Etkileyen Bu Kas Grubunu Nasıl Sağlıklı Tutarız.

Perine kasları zayıfladığında idrar kaçırma, gaz kaçırma cinsel problemler gibi türlü rahatsızlıklara yol açar.

Kendi perinenizi nasıl keşfedebilirsiniz?

Öne doğru eğilin; elinizi cinsel bölgenizin üstüne kasık bölgesini ortasının altına koyun ve sert yapıyı bulun. Burası perinenin ön kısmını oluşturan güçlü ve esnek bağ dokusuyla perinenin iki yanını birbirine bağlayan simfizis pubis adlı eklemdir.

Arkanıza doğru hafifçe eğilin, elinizi kaçanızın üstüne koyun. Hissettiğiniz sert yapı , perinenin arkasını belirleyen koksiks kemiğidir.

Elinizi sağ ve sol kalçanıza götürdüğünüzde hissettiğiniz sert kemik iskion kemikleridir ve perinenin yan sınırlarını belirler.

Elinizi ön, arka ve iki yanda bulduğunuz dört noktanın altına koyun, bu bölgeyi içinizden sıktığınızda elinizin üstünde perinenizin yükseldiğini hissedeceksiniz.

Şimdi ıkının , perine bölgenizin aşağıya elinize doğru dayandığını hissedeceksiniz. Böylece kasma ve ıkınma esnasında perinede oluşan farklı etkiyi doğrudan anlayacaksınız.

Perine ne işe yarar?

İdrar, dış ve gaz çıkışını kontrol edebilmenizi sağlar. Pelvik taban kaslarını sıktığınızda pelvisin iç organları yukarı kalkar, vajina, anüs ve idrar çıkış borusu olan üretranın açıklıkları kasılır. İdrar, gaz ve dışkı çıkışı olmaz. Pelvik taban kaslarının gevşetilmesiyle idrar ve dışkı geçişine izin verilir.

-Perine kasları düzgün çalışıyorsa gülerken, öksürürken idrar kaçırmazsınız. İdrarınızı kaçırmadan tutabilirsiniz.
-Anüsün kontrolüyle gaz veya dışkı kaçırmazsınız.
-Perine, sıkı ve kaslı ise; klitorisin daha iyi kasılmasını ve kanlanmasını sağlar. Perinenin daha fazla kasılması, cinsel ilişki sırasında his artışı sağlar.
-Sağlam pelvik taban kasları postürünüzün iyi olmasını kas iskelet sisteminizin normal duruşta olmasını destekler.
-Hamileliğiniz sırasında bebeğinizin karın içinde taşınmasına destek sağlar, doğum sırasında ise kasılıp gevşeyerek bebeğinizin doğum kanalına ilerlemesini sağlar.

Pelvik taban kaslarının zayıflamasına yol açan durumlar hangileridir?

  • Kadınlarda hamilelik ve doğum pelvik taban kaslarını zayıflatır. Çoğul gebeliklerde, vakum ya da forseps gereken zor doğumlarda, ileri derecede perine yırtıklarında, iri bebek doğumlarında hasar riski fazladır. Sadece doğumda değil gebelik süresince de kas zayıflığı başlayabilir.
  • Menopozda azalan östrojen pelvik taban kaslarının azalmasına neden olur.
  • Tuvalet yaparken devamlı ıkınma ve zorlama pelvik taban kas zayıflığına, organların vajina veya anüse doğru sarkmasına neden olabilir. Kronik kabızlık tedavi edilmelidir
  • Devamlı öksürük idrar kaçırma ve sarkma riskini arttırır. Astım, bronşit, sigara tiryakiliği kronik öksürüğe ve pelvik taban kaslarının zayıflamasına yol açabilir.
  • Rahim ameliyatları, pelvik bölgeye uygulanan radyoterapi pelvik taban kaslarının zayıflamasına yol açabilir.
  • Posturü korumadan ağırlık kaldırmak pelvik tabandaki basıncı arttırır. Zaman içinde pelvik taban kaslarının zayıflamasına yol açabilir.
  • Zıplayarak yapılan sporlar ,ağır sporlar kadınlarda idrar kaçırma riskini arttırabilir.
  • Yaşlanmayla birlikte pelvik taban kasları zayıflamaya başlarlar.
  • Aşırı kilolu olmak pelvik taban üzerindeki basıncı arttırarak pelvik taban kaslarının zayıflamasına yol açar.
  • Anoreksiya kasların düzgün çalışması için gerekli olan besinlerdeki elementlerin yetersiz alımına yol açar. Önemli kilo kayıpları kadınlarda ,östrojen salınımının azalmasına ve kollajen sentezinin zarar görmesine sebep olur.

Pelvik taban kaslarını nasıl güçlendirebiliriz?

Pelvik taban bozuklukları , dünya çapında yüz milyonlarca kadını etkileyen büyük bir küresel sağlık sorunudur. Amerikan Ulusal Sağlık Kuruluşu&#; nun verilerine göre, bu ülkedeki her dört kadından birinde seks sırasında ağrı, zayıf orgazm, idrar kaçırma ve kabızlık gibi sorunlara neden olan pelvik taban sorunu vardır. Pelvik taban bozukluklarının tedavisinde bu kas grubunun güçlendirilmesi önem taşır.

Vücuttaki herhangi bir kas gibi düzenli ve uygun egzersizlerle pelvik taban kaslarını güçlendirmek mümkündür. Pelvik kaslar güçlendikçe, idrar kaçırma azalır. Pelvik kasları güçlendiren antrenmanlar, genital bölgede kan akışının artmasına ve vajinanın sıkılaşmasına sebep olur. Daha şiddetli ve uzun orgazmlar için gerekli olan fizyolojik koşulları iyileştirerek cinsel hayatı da olumlu yönde etkiler.

Kegel egzersizi pelvik taban kaslarınızı güçlendirmenin mükemmel yoludur. Bir bilyenin üzerinde oturduğunuzu ve bilyeyi kaldırır gibi pelvik kaslarınızı sıktığınızı hayal edin. İlk başlarda 3 saniye sıkın, ardından 3&#;e kadar sayarak rahatlayın. Zamanla süreyi saniyeye uzatın. Kaslarınız güçlendikçe saniye rahatlıkla sıkar hala geleceksiniz. Sıktıktan sonra aynı sürede gevşetin. Bu egzersizi , her gün en az 3 set halinde 10 tekrar yani günde en az 30 kez düzenli olarak yapın.

Eğer doğru kasları sıktığınızdan emin değilseniz bir parmağınızı vajinanıza sokup sanki idrarınızı tutuyor gibi kaslarınızı sıkıp gevşetin. Böylece kasların gerildiğini, yukarı aşağı hareket ettiğini hissedersiniz.

Mesaneniz doluyken Kegel egzersizini yapmayın. İdrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmanızı kolaylaştırır.

Vajinal koniler vajen içine yerleştirilen koni şeklinde ağırlıklardır. 20 gramdan grama kadar ağırlıkları değişir. Tedaviye vajinaya en hafif koni yerleştirilerek başlanır. Koninin düşmemesi için kadının pelvis kaslarını sıkması gerekir. Kadın gevşettiği anda koni düşer. Önce 5 dakikayla başlanır zaman içinde süre ve koninin ağırlığı arttırılır. Düzenli egzersizle pelvik kasları güçlenir.

Elektrik uyarımı , düşük dereceli bir elektrik akımla (fizik tedavide kullanılan &#;TENS&#; ünitelerine benzer) pelvik taban kaslarını uyararak kasılmasını sağlar. Vajinaya tampon boyutunda küçük bir prob yerleştirilir, güvenli elektrik sinyali yayan alet pelvik kasları uyararak güçlenmesini sağlar. FDA onaylı bir yöntemdir. 30 dakikalık seansların haftada kez uygulanması pelvik kas kasılmalarını kontrol etme yeteneğini artırır ve kasları güçlendirir.

Biofeedback, hangi pelvik taban kaslarını kasıp gevşeteceği konusunda hastaya yardımcı olan özel bir yöntemdir. Bilgisayara bağlı ufak bir sensör vajinaya yerleştirilerek kas aktivitesinin bilgisayar monitöründen takibine olanak sağlayan bir yöntemdir. Tamamen ağrısız bir işlemdir ve biofeedbackle doğru kas grubunu çalıştırılması amaçlanmaktadır. Hastalar kasılma ve gevşemeleri monitörden izlerken, kasılma anında sesin yükseldiğini duyarlar. Görsel ve işitsel olarak hastalar doğru kas grubunu kontrol etmeyi öğrenirler.

Ne zaman ameliyat gerekir?

Pelvik organları destekleyen kas ve bağ dokusu desteği azaldığında vajina ön ve arka duvarı veya rahim aşağı doğru yer değiştirir , pelvik organ fıtıklaşması ( pelvik organ prolapsusu) meydana gelir. İleri boyutta olan fıtıklaşmalarda çözüm cerrahidir. Sarkan bölgeye göre farklı ameliyat teknikleri uygulanır.

Pesser uygulaması ameliyat olması mümkün olmayan ileri derecede pelvik organ sarkması olan kadınlarda tercih edilir. Vajina içine yerleştirilen silikondan yapılmış genellikle halka formundaki pesser aletleri aşağıya kaymış rahim, mesane ve barsaklara destek sağlar.

Diğer cinsel sağlık konuları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Genital estetik kavramı bir süredir lügatımıza girdi. Kadın genital organlarının ana işlevleri idrar çıkışı ve doğum eyleminin gerçekleştirilmesidir. Yapısal olarak veya doğumlar sonucu bu bölgede meydana gelen hasarlar genital estetik yöntemlerle düzeltilir.

Vajinoplasti, labioplasti, pubis estetiği, dış dudak dolgusu, perinoplasti, genital bölge renk açma işlemi ve klitoroplasti bu başlık altında toplanıyor. Diğer sayfalarımızda bu konuları detaylı olarak anlatmıştım. Bugünkü yazımızda az önce bahsettiğimiz işlemleri daha iyi anlamak ve anlatmak için kadın genital bölgesinin anatomisini anlatacağım.

Pubis

Kadın genital bölgesinin en üst kısmında yer alan pubis, hafif tombulca ve kıllı olan bölgedir. Kıllar sayesinde genital bölgeyi süzgeç gibi dış etkilerden korur. Ayrıca içindeki yağ paketleri sayesinde de travma etkilerinden korur.

Pubis estetiği denince bu bölgedeki kılların lazer epilasyonla yok edilmesi ve fazla yağların liposuctionla alınması akla gelir. Buradaki fazla yağlar alınınca rahatsız eden şişkinlik görüntüsü ortadan kalkar. Ancak bazen karın derisindeki sarkma bu bölgedeki derinin de sarkık görünmesine ve şişkin görüntüye neden olabilir. Bu durumda çare karın germe ameliyatıdır. Böylece pubis derisi yukarıya doğru gerilmiş olur.

Vulva

Kadın genital organının pubis ve perine hariç bölümüne vulva denir. Vulva, vajina, idrar çıkış deliği ( üretra ağzı), klitoris, küçük dudaklar (labium minus) ve büyük dudaklardan ( labium majus) oluşur. Bu bölgeye halk arasında vajina demek alışkanlık haline gelmiştir. Ama doğrusu vulva olacak.

Vajina

Doğum kanalı da denen vajinanın işlevi cinsel ilişkide penisin girdiği boşluktur. Hem cinsel tatmin hem de doğum için çok önemlidir. Boyu 10 cm, genişliği cm kadardır ama cinsel ilişki ve doğumda oldukça esneyebilir.

Genellikle çoklu normal doğumlar sonrası, bazen de yapısal olarak yeterince sıkı olmayan vajina eşlerin cinsel ilişkide yeterince haz alamamasına sebep olabilir. Bu durumda vajina daraltma ameliyatı yapmak gerekir.

Klitoris

Kadın genital bölgesinin en hassas organıdır. Vulva üst kısmında yer alır. Çoğunlukla ince bir küçük dudak uzantısı olan bir deri ile kaplıdır.

Klitoroplasti ameliyatı klitoris üstündeki fazla derinin cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Çoğunlukla labioplasti ile birlikte yapılır.

Üretra çıkışı ( idrar çıkış deliği)

Mesanenin yani idrar kesesinin biriktirdiği idrarın dışarı atılılm noktasıdır. Estetik olarak bir sıkıntı yaratmaz. Bu bölgenin tıbbi rahatsızlıkları ile üroloji bölümü ilgilenir.

Küçük dudaklar

Vajina, üretra çıkışı ve klitorisi hem korumak hem de nemli tutmak amacıyla bunları etrafını saran ince deridir. Genelde koyu pembe renklidir. Bazen yapısal olarak veya başta doğum olmak üzere bazı travmalarla rengi daha da koyulaşarak kişiyi rahatsız edebilir.

Bazen yapısal olarak, bazen de doğum travmalarına bağlı aşırı bir sarkma ve uzama görülebilir. Kişiyi sadece görsel olarak rahatsız etmekle kalmaz, sürtünmelere bağlı tahriş ve enfeksiyon riski olabilir. Bu durumda labioplasti ameliyatı yapılır.

Büyük dudaklar

Küçük dudakları ve dolayısı ile vulvanın nispeten içerde kalan organlarını dış travmalardan koruyan dolgunca yapıdaki bölgedir. Çoğunlukla üzerinde kıllar da mevcuttur. Vulvaya dışardan bakınca birbirine bitişik 2 parça görünümü vardır.

Bazen içinde yeterli yağ dokusu olmaz. Sarkık ve buruşuk bir görüntü olur. Sağlık açısından çok sıkıntı yaratmasa da görsel olarak hoşa gitmeyebilir. Bu durumda yağ enjeksiyonu ile dolgu yaparak gereken estetik görsellik sağlanabilir.

Perine

Vulva ile anüs ( dışkı çıkış deliği) arasındaki bölgedir. Genellikle doğum sonrası ve bazen de travma sonucu bu bölge hasar görebilir. Perinoplasti ile düzeltilir.

Sonuç olarak; kadın cinselliğinin en önemli bölümü olan genital organlardaki estetik rahatsızlıklar artık büyük oranda düzeltilebilmektedir. Diğer sayfalarımızda her bir genital bölge rahatsızlığı ve tedavisi hakkında detaylı yazımız mevcuttur.

Konu ile ilgili videomuzu youtube kanalımızda izleyebilirsiniz:

Erkeklerin zevk noktaları nerelerdir? İşte 14 özel bölge

Kad&#;nlar&#;n ve erkeklerin zevk noktalar&#;n&#; bilmek, çiftlerin cinsel ya&#;amlar&#;na renk katar. Hem kad&#;nlar&#;n hem de erkeklerin birden fazla zevk noktas&#; vard&#;r. Bu noktalar&#;n do&#;ru bir &#;ekilde uyar&#;lmas&#; seksi daha keyifli k&#;lar. Elbette partneri tan&#;mak ve bireysel olarak ho&#;land&#;&#;&#; noktalar&#; ke&#;fetmek de çok önemlidir. Bunun için ön sevi&#;meye vakit ay&#;rmak ve partnerimizi psikolojik olarak da uyarmak gereklidir.

Erkeklerin zevk ald&#;klar&#; noktalar, yani G noktalar&#; kad&#;nlardan daha fazlad&#;r. &#;&#;te erkeklerin zevk noktalar&#;:

ERKEKLER&#;N ZEVK NOKTALARI

  • Penis ve Çevresi
  • Frenulum Bölgesi
  • Prostat Noktas&#;
  • Perine Bölgesi
  • Boyun Bölgesinin Tamam&#;
  • Ense
  • Avuç &#;çleri
  • Testislerin Birle&#;im Çizgisi
  • Alt Duda&#;&#;n Kenar&#;
  • Bel Çukuru
  • Kulak Memeleri
  • Gö&#;üs Uçlar&#;
  • Kas&#;klar
  • Penisin Ba&#;&#;

     

PEN&#;S VE ÇEVRES&#;

Akl&#;nda seks dü&#;üncesi olmayan bir erkek bile penisine ya da penis bölgesine dokunularak tahrik edilebilir. Penis ve etraf&#;ndaki dokular, erkek vücudunda uyar&#;lmaya en haz&#;r olan bölgelerdir. Bir erke&#;i sekse haz&#;rlamak ve onun seksten ald&#;&#;&#; zevki artt&#;rmak için penis vazgeçilmezdir.

FRENULUM BÖLGES&#;

Frenulum bölgesi erkekte penisin hemen alt k&#;sm&#;nda bulunur. Bu bölge pek çok kad&#;n taraf&#;ndan ihmal edilir. Halbuki Frenulum erkek vücudunda en çok cinsel haz duyulan bölgedir. Bu bölgede sinir uçlar&#; oldukça yo&#;undur ve bu bölgeye dokunuldu&#;unda erkek yo&#;un bir &#;ekilde tahrik olur. Bu nokta erkeklerin G noktalar&#;ndan biridir.

PROSTAT NOKTASI

Perine bölgesi erkek vücudunda makat&#;n bir parmak kadar alt&#;nda bulunur. Bu bölge ayn&#; zamanda Prostat noktas&#; olarak da adland&#;r&#;l&#;r. Seks s&#;ras&#;nda bu bölgeye küçük dokunu&#;larda bulunmak ve hafifçe masaj yapmak erke&#;in ald&#;&#;&#; zevki doruklara ç&#;kar&#;r, sertle&#;me problemlerinin önüne geçer ve hatta prostat kanserini önlemede etkilidir.

PER&#;NE BÖLGES&#;

Erkekte makat ile yumurtal&#;klar&#;n aras&#;nda kalan ince deriye Perine alan&#; denir. Bu bölge erkeklerin bir di&#;er G noktas&#;d&#;r. Seks s&#;ras&#;nda bu alana dokunulmas&#; orgazm süresini ve &#;iddetini artt&#;r&#;r ve bunun yan&#; s&#;ra bo&#;almay&#; geciktirir. Erke&#;in ald&#;&#;&#; hazz&#; artt&#;rmak ve seksin süresini uzatmak için Perine bölgesi vazgeçilmez zevk noktalar&#;ndand&#;r.

BOYUN BÖLGES&#;N&#;N TAMAMI

Boyun bölgesi hem kad&#;n hem de erkek için tahrik olunan noktalardan biridir. Ön sevi&#;me s&#;ras&#;nda erke&#;in boynunu öpmek, onun cinsel ili&#;kiye daha h&#;zl&#; bir &#;ekilde haz&#;r olmas&#;n&#; sa&#;lar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta öpücüklerin hafif &#;iddette olmas&#;d&#;r. Hatta bazen s&#;cak bir nefes bile erke&#;i etkilemeye yeter.

ENSE

Erkekler enselerine dokunulmas&#;ndan ve bu bölgenin öpülmesinden tahrik olurlar. Erke&#;in akl&#;nda seks yokken arkas&#;ndan yakla&#;&#;larak omuzlar&#;na masaj yap&#;lmas&#; ve bu s&#;rada ensesine hafif öpücükler kondurulmas&#; onun h&#;zl&#;ca tahrik olmas&#;n&#; sa&#;layacakt&#;r. Ayr&#;ca ön sevi&#;me esnas&#;nda erke&#;in ensesine parmak uçlar&#;n&#;zla masaj da yapabilirsiniz. Bu bölgeye yap&#;lan yumu&#;ak dokunu&#;lar&#;n afrodizyak etkisi vard&#;r.

AVUÇ &#;ÇLER&#;

Ellerin içleri, d&#;&#;lar&#;na göre daha hassast&#;r. Hatta pek çok Uzak Do&#;u masaj tekni&#;inde de avuç içlerinde odaklan&#;l&#;r. Erke&#;in avuç içlerine parmak uçlar&#;n&#;zla dairesel bir &#;ekilde masaj yaparak beyninde seks sinyallerinin uyanmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz.

TEST&#;SLER&#;N B&#;RLE&#;&#;M Ç&#;ZG&#;S&#;

Testisler erke&#;in uyar&#;lmas&#; için oldukça etkilidir. Özellikle iki testisin birle&#;ti&#;i nokta erkeklerin en önemli zevk noktalar&#;ndan biridir. Seks s&#;ras&#;nda iki testisin birle&#;ti&#;i ince çizgiye küçük dokunu&#;larda bulunarak erke&#;in çok daha yüksek haz duymas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz.

ALT DUDA&#;IN KENARI

Erkeklerin ön sevi&#;meden ho&#;lanmad&#;klar&#; ve bunu sadece kad&#;n için yapt&#;klar&#; gibi yanl&#;&#; bir inan&#;&#; vard&#;r. Asl&#;nda erkeklerin tahrik olmas&#; ve sekse haz&#;rlanmalar&#; için de ön sevi&#;me elzemdir. Güzel bir öpü&#;me ve alt duda&#;&#;n kenar&#;n&#;n hafifçe öpülmesi erke&#;i tahrik etmek için oldukça etkilidir.

BEL ÇUKURU

Bel çukuru kad&#;nlar için oldu&#;u kadar erkekler için de uyar&#;c&#; bir bölgedir. Bel çukurunu öperek ya da bu bölgeye yumu&#;ak bir &#;ekilde dokunarak erke&#;in ald&#;&#;&#; zevki artt&#;rabilirsiniz.

KULAK MEMELER&#;

Ön sevi&#;me s&#;ras&#;nda kulak memelerini hafifçe öpmek ve sert olmayan &#;s&#;r&#;klarla uyarmak erke&#;in ald&#;&#;&#; hazz&#; artt&#;r&#;r. Dudaklarla ba&#;lay&#;n, boyunla devam edin ve kulak memesine do&#;ru ilerleyin. Erke&#;inizin süratli bir &#;ekilde sekse haz&#;r oldu&#;unu göreceksiniz.

GÖ&#;ÜS UÇLARI

Kad&#;nlar&#;n gö&#;üs uçlar&#;ndan ald&#;klar&#; zevk bilinir ama bu bölge erkeklerde nedense ihmal edilir. Halbuki gö&#;üs uçlar&#; erkek için de önemli bir zevk noktas&#;d&#;r. Seks s&#;ras&#;nda partnerinizin gö&#;üs uçlar&#;n&#; öperek ve bu bölgeyi hafifçe &#;s&#;rarak erke&#;inizin ald&#;&#;&#; hazz&#; artt&#;rabilir ve onu daha fazla tahrik edebilirsiniz.

KASIKLAR

Karn&#;n alt bölümünden ba&#;layarak penise kadar uzanan kas&#;k bölgesi erkeklerin en çok zevk ald&#;&#;&#; noktalardan biridir. Bu bölgeyi parmak uçlar&#; ya da dudaklarla uyarmak erke&#;in ald&#;&#;&#; zevki ve ya&#;ad&#;&#;&#; orgazm&#;n yo&#;unlu&#;unu &#;iddetlendirecektir.

PEN&#;S&#;N BA&#;I

Erke&#;in seksten daha fazla zevk almas&#; için cinsel organ&#;n ucu unutulmamal&#;. Seks s&#;ras&#;nda peniste kan ak&#;&#;&#; h&#;zl&#; oldu&#;u için bu bölge oldukça hassas ve haz verici olur. Bu bölge son derece hassas olaca&#;&#; için dokunu&#;lar&#;n hafif olmas&#; gereklidir.

&#;LG&#;L&#; &#;ÇER&#;KLER

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.