yüz felcinde dil uyuşması / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi - Sağlık Rehberi

Yüz Felcinde Dil Uyuşması

yüz felcinde dil uyuşması

Yüz felcinin 13 belirtisi

Soğuk havalar sadece soğuk algınlığı değil yüz felci tehlikesini de beraberinde getiriyor. Peki yüz felcinin belirtileri neler, yüz felci tedavi edilmezse ne olur, bu sorundan korunmak mümkün mü? K.B.B Uzmanı Koray Cengiz yanıtladı...

Yayınlanma: 10:48 - 22 Aralık 2018 Güncellenme:

Yüz felcinin 13 belirtisi

Yüz felcinin nedenleri ve belirtileri ile ilgili bilgiler veren Avrasya Hastanesi K.B.B Uzmanı Koray Cengiz, önemli uyarılarda bulundu. Cengiz, yüz felcinden korunmanın adımlarını da sıraladı.

YÜZ FELCİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Kış aylarının gelmesiyle birlikte birçok sağlık problemi de kendini göstermeye başladı. Her ne kadar grip, farenjit gibi hastalıklara alışkın olsak da soğuk havaların bilinmeyen birçok etkisi de mevcuttur. Soğuğa bağlı yüz felcinde olduğu gibi…

Şöyle ki; yüzün her tarafında kasların hareket etmesini sağlayan iki adet sinir vardır. Burada yer alan sinirlerin çeşitli nedenlerle hasar görmesi durumunda sinirlerin yönetilmesinde bazı sorunlar yaşanır. Soğuk hava ve rüzgar, yüzdeki sinirleri olumsuz etkileyerek yüz felcinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Kulağın arkasında yer alan kemiğin içinden geçen yüz sinirinin etrafında ödem veya enflamasyon olması sonucunda yüz felci oluşur. Yüz felci herhangi bir yaşta görülebilir bu konuda bir genelleme yoktur. Her yaş ve cinsiyette çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

yuz-felcinden-korunmanin-yollari-shutter

*Yüz felci olduğunuzu düşünüyorsanız ıslık çalmayı deneyin
*Yüz felci geçiren kişi, kaslarını oynatamadığından nefesini üfleyemez ya da ıslık çalamaz. Bunun yanı sıra;
*Yüzünü hareket ettirmede zorlanır,
*Yeme-içmede zorlanır,
*Sese karşı aşırı duyarlılık başlar,
*Tükürük salgısına hakim olamaz,
*Ağız bir tarafa doğru kayar,
*Ağızda tat değişikliği yaşanır,
*Felçli olan tarafta dilin tat alma duyusu kaybolur,
*Gözü kapatmada zorlanır,
*Ağzının kenarını oynatamaz,
*Konuşurken zorlanmaya başlar,
*Kulağının arkasında ağrı meydana gelir.

YÜZ FELCİ GEÇ TEŞHİS EDİLİRSE NE OLUR?

Yüz felcinin belirtileri birçok kişide farklılık gösterir. Dolayısıyla yukarıda bahsi geçen belirtilerin dışında sorunlar yaşayan ve yüzünde değişiklikler fark eden bir kişi doktora başvurmalıdır. Yüz felcinde doğru bir teşhis için en ideal yöntem muayenedir. Bu noktada doktor, hastanın yüzüne bakarak çeşitli mimikleri yapmasını ister. Eğer hasta gözlerini kapama, alnını ve kaşlarını kaldırma, ıslık çalma gibi işlemleri yapamıyorsa yüz felci ile ilgili bir teşhis konulabilir ve hasarın derecesi saptanır. Sonrasında da yaşı, kullandığı ilaçlar gibi genel durumu sorgulanır. Çıkan sonuçlar değerlendirilerek tam ve doğru bir teşhis konulabilir.

TEDAVİSİ NASIL?

Yüz felci, çok hızlı ilerleyen bir sorundur, ilk 3 gün içinde hastalık çok ileri seviyeye ulaşabilir. Bu noktada erken müdahale çok önemlidir. Hasarların çoğu geçici olsa da bu durumun kalıcı olmasını önlemek için erken teşhis edilmesi gerekir. Çünkü erken başlanan tedavinin egzersiz ve bazı durumlarda fizyoterapi ile desteklenmesi kalıcı hasarların önüne geçer. Tedavide iyileşme süresi felcin yarattığı etkilere göre değişiklik gösterir. Hastaların %80'ine yakınında 1 hafta içinde etkilerin azaldığı görülür.

Tedavi için tercih edilen ilk yöntem kortizondur. Çoğu hasta kortizon tedavisinden 2-3 hafta sonra iyileşmeye başlar. Daha ciddi boyutlardaki hasarlarda ise bazı nörolojik testler yapılır. Bunun haricinde soğuğa ya da enfeksiyona bağlı yüz felci kendiliğinden geçebilir.

YÜZ FELCİNDEN KORUNMANIN YOLLARI NELER?

*Islak saçlarla dışarı çıkmamaya dikkat edilmelidir,
*Özellikle de yüz ve kulaklar çok iyi korunmalı, bere ve atkı kullanılmalıdır,
*Ani ısı değişimleri felcin en önemli sebepleridir. Bu sebeple çok sıcak bir ortamdan çok soğuk bir ortama geçmek felç riskini artırabilir.
*Üst solunum yolu enfeksiyonları yüz felcine karşı daha savunmasız bırakır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketilmeli.
*Rüzgara maruz kalmamak için araç kullanırken camları açık bırakmamaya özel gösterilmelidir.
*Stresten uzak durulmalıdır.
*Özellikle hamileler ve yaşlılar, çok soğuk havalarda çıkarı çıkmamaya özen göstermelidir.

Aşırı soğuk ve karlı hafta geliyor... İstanbul donacak!  <div><div><div><div>Op. Dr. Mustafa KuzdereBaş ve Boyun Hastalıkları6585 Okunma</div><div><img src=

Yüz Felci (Fasiyal Paralizi)

             Yüzümüzdeki mimik kasları hareket ettiren kranial sinirlerden (Kafa çifti sinirlerinden) 7. Sinirin beyin ya da uç dallarının hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan yüz felci durumudur. Yüz felci oluşma yerine göre; beyinde olursa merkezi(santral) ana gövde ya da dallarında olursa periferik (çevresel) olmak üzere ikiye ayrılır. Merkezi olursa nöroloji bölümü, çevresel olanları ise kulak burun boğaz bölümü tedavi etmektedir. Yüz felci her yaşta olabildiği(çocuklarda nadiren) gibi, tek ya da çift taraflı olabilir.

Yüz Felcinin Nedenleri;

  • Tümörler(beyin, beyin sapı, kulak, tükürük bezi tümörleri v.b),
  • İnfeksiyonlar (viral, otitis media, v.b)
  • Travma (kafa tabanı, kulak kemiği kırıkları),
  • Doğumsal nedenler (Malkerson Rosenthal Sendromu, doğum Travması),
  • Yüzün ciddi soğuğa ve rüzgâra maruz kalması,
  • Romatizmal hastalıklar,
  • Metabolik hastalıklar (şeker ),
  • Endokrin hastalıkları (hipotiroid),
  • Toksik nedenler,
  • Geçirilen kulak hastalıkları,
  • Sebebi bilinmeyen (idiopatik),
  • Çift taraflı yüz felcinde; lösemi,sarkoidoz, infeksiyöz mononükleaz ,Gullian Barre sendromu,Lyme hastalığı,Mobius sendromu araştırılmalıdır.

Yüz Felci Belirtileri;

  • Yüzde uyuşma ve asimetri,
  • Yüzün sağlam tarafa kayması,
  • Göz kapağını kapatamama,
  • Alnı kırıştıramamak,
  • Islık çalamamak,
  • Tükürük salgısında azalma,
  • Tat bozukluğu.

Yüz Felcinin Tanısı;

  • Hastanın anamnezi (hikayesi; aynaya baktıklarında görürler ya da yüzünün uyuştuğunu hissederler),
  • Mevcut hastalıkları ve kullandığı ilaçlar sorgulanır,
  • Rutin kan tahlilleri,
  • Temporal bilgisayarlı Tomografi, beyin MRI,
  • Gözyaşı testi, tat testi, tükürük testi, odyometri ve stapes refleks testi yapılır,
  • Sinirsel testler(elektronörografi, sinir eksitabilite testi, maksimal stimülasyon testi, elektromiyografi testi v.b.)

  Yüz Felcinin Tedavisi;

        Tedavi neden olan hastalığa yönelik yapılmalıdır.

  • Kulak infeksiyonun tedavisi,
  • Diabetik ise şeker regülasyonu,
  • Sistemik kortikosteroid ilaçlar,
  • Antiviral ilaçlar,
  • B kompleks vitaminler,
  • Hipotiroid tedavisi,
  • Sıcak uygulama,
  • Yüz hareket egzersizleri (sakız çiğneme, balon şişirme, ıslık çalma ),
  • Suni gözyaşı damlası,
  • Cerrahi tedavi (tıbbi tedaviye cevap alınamayan durumlarda yüz siniri dekompresyon ameliyatı,travmatik olanlarda acil cerrahi, sinir reaminasyon (sinir anastomuzu) ameliyatı ) yapılır.

         Yüz felci ortalama üç hafta ila bir sene süre zarfında iyileşir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar kısa sürede düzeleceği unutulmamalıdır.

 

Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası