yks tercih yaparken nelere dikkat edilmeli / YKS tercihi nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilir - Pratik Bilgiler Haberleri

Yks Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

yks tercih yaparken nelere dikkat edilmeli

Sıra tercihlere geldi. Tercihlerde nelere dikkat edilmeli?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı'nca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) sonuçları açıklandı. 20 Temmuz günü ÖSYM tarafından açıklanması beklenen YKS sonuçları, 18 Temmuz tarihinde açıklandı. Haziran günleri arasında TYT-AYT ve YDT olmak üzere 3 farklı oturumda gerçekleştirilen YKS sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından tüm gözler tercih dönemine çevrildi.

“Üniversite tercihi hayatında vereceğin en önemli kararlardan biridir. Üniversiteye gittiğin yer ve tercih ettiğin bölüm, kişisel ve profesyonel yaşamın üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacak.” Sözünü çokça duymuşsunuzdur.

Üniversite tercihi yapılırken birçok kıstasın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bölge, maliyet, akademik kalite, kampüs güvenliği, yan dal olanakları, sosyal olanaklar gibi çeşitli faktörler genel olarak dikkat edilmesi gereken etkenlerin başında gelir. Bu  etkenler sayesinde tercih listesi biraz olsun daralacaktır. Böylece o okulun sana uygun olup olmadığını anlayabilir, kalanlar için daha ayrıntılı sorular sorabilirsin.

YKS sınavının  sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdi tercih heyecanı başladı. Tercih yaparken  nelere dikkat edilmeli, sağlıklı bir tercih nasıl yapılır, puan mı yoksa sıralamamı sorusu tüm öğrencilerde ve velilerinde kaygıya  neden  olmaktadır. Öğrencileri bekleyen stresli ve heyecanlı üniversite seçme sürecini biraz kolaylaştırmak adına uzman görüşlerin  tavsiyesini sizin için hazırladık.

YKS tercihleri ne zaman yapılacak?

YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun yayınlanmasının ardından öğrencileri heyecanlandıran tercih işlemleri 27 Temmuz'da başlayacak. Adaylar, tercihlerini 27 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında yapabilecek. Tercihler, adayların T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin seafoodplus.info internet adresinden yapılacaktır. Tercihler, internet üzerinden elektronik ortamda gönderilerek tamamlanacaktır. Bunun dışında (posta, fax, elektronik posta vb..) tercih bildiriminde bulunulamaz.

YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzun dikkatle incelenmesi, tercihlerin bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

Adaylar, en fazla 24 tercih yapabilecekler!

kontenjanlar Kılavuzu'nda, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını (iki yıllık), Tablo 4’teki lisans programlarını (4,5,6 yıllık),  tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Adaylar, en fazla 24 tercih yapabileceklerdir. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca beş programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde ve başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu beş programı yazması yeterlidir. Ayrıca sistem, adayı sadece bir programa yerleştirmektedir.

24 tercihinizi kendi alanınızdan yapabileceğiniz gibi diğer puan türleriniz oluştuysa, bu puan türlerinden de yapabilirsiniz. Örneğin, sayısal alandan bir aday, eşit ağırlık puanı oluştuğunda ve puan barajını geçtiği takdirde, bu puan türünden de lisans programlarını tercih edebilir

(Herhangi bir puan kesintisi olmaksızın) Ve farklı puan türündeki programları, listesinde görmek istediği sıraya yazılabilir.

Örnek: Üç sayısal puan türlü programdan sonra bir eşit ağırlık puana ait bir tercih yazılabilir.

 Her yükseköğretim programına, ilgili koşulları taşıyan ve bu programı tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.

Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, sıralamana göre tercih yapmaya hak kazandığın bölümü ve üniversiteyi tercih edebilirsin. Sıralamaya göre tercih listesi hazırlamak, genellikle puana göre hazırlamaktan daha geçerli bir yöntemdir. Her yıl boş kontenjanlar için üniversite ek yerleştirme şansın olduğunu da unutmamalısın. Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM ek tercihler için boş kontenjanları açıklar.

Kayıt hakkından sonra değiştirilme yapılamaz!

Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilirsiniz. Buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa

tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

İçinize sinmeyen programları tercih etmeyeniz!

Listenizde onaylamadığınız, içinize sinmeyen program varsa, tercihlerinizde yer vermeyiniz. Çünkü ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirme ile yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların (ek yerleştirme ve açıköğretim de dâhil) ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları ÖSYS'de yarıya düşürülecektir.

Tercih yaparken yetenek ve ilgi alanlarının ön planda tutması, mesleklerin aradığı özel ve genel şartları, çalışma şartları, iş imkânları ve benzeri durumların araştırılması gerekmektedir.

Meslek seçiminde özellikle seçilecek mesleğe ait bir alanda çalışan kişilerle sohbet ederek, üniversite tanıtımlarına katılarak ya da internet gibi ağlardan dokümanları inceleyerek, meslekler hakkında bilgi sahibi olunması tavsiye edilir.

Tercihlerde devlet ve vakıf üniversite kriterlerini belirlemelisiniz!

Genel tercih listesi oluştururken belirlediğiniz mesleklere ek olarak; il, üniversite, vakıf (özel) ve devlet üniversitesi gibi kriterleri de belirlemelisiniz. Eğer vakıf üniversitelerinden tercih yapılacaksa, eğitim ve barınma ücretlerine ayrıca tam burslu yüzde 75, 50, 25 gibi indirimli bölümlerde başarı ortalaması şartları olup olmadığına dikkat edilmesi önemlidir.

Belirlediğiniz tüm bu kriterler doğrultusunda kendi başarı sıralamamıza uygun bir aralıktaki bölümleri listenize alabilirsiniz. Genel tercih listenizi oluştururken sıralamamızın üstünde ve altında olmak üzere oldukça geniş bir aralıkta tercih listesi oluşturabilirsiniz.

Tercih yapacak tüm öğrenci kardeşlerimize şimdiden başarılar diler yeni öğretim yılında hayırlı bir ders yılı geçirmesini temenni ederiz.

Üniversite sınavı başvuru süreci ve üniversite sınavında olduğu kadar sınav sonrası tercih döneminde de doğru kararlar vermek önemli. üniversite sınavı ve bölüm tercihi konusunda aklına takılan önemli soruların cevabını bugün senin için paylaştık.

Muhtemelen bunu defalarca duymuşsundur: &#;Üniversite tercihi hayatında vereceğin en önemli kararlardan biri. Üniversiteye gittiğin yer ve tercih ettiğin bölüm, kişisel ve profesyonel yaşamın üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacak.&#;

Buna karşın, birçok öğrenci duygularıyla ya da çok sınırlı kıstaslara bağlı olarak üniversite tercihi yapar. Hatta kimi zaman üniversite tercih süreçleri sadece içgüdüsel hislerle dahi yönetilebiliyor. Bu durum seni akademik başarıdan alıkoyamaz, ancak bu kadar önemli bir kararı ince eleyip sık dokuyarak vermelisin.

Üniversite tercihinde bulunurken; konum, büyüklük, maliyet, akademik kalite, kampüs güvenliği, yan dal olanakları, sosyal olanaklar gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurulmalısın. Bu kıstasları genel olarak başat ve spesifik hale getir. Bu sayede tercih listen daralacaktır. Böylece o okulun sana uygun olup olmadığını anlayabilir, kalanlar için daha ayrıntılı sorular sorabilirsin.

Peki, üniversite bölüm seçimi yaparken hangi soruları sormalısın? Üniversite tercihini nasıl yapacaksın? Aşağıda, sana sorman gereken sorulara dair bazı önemli ipuçları vereceğiz.

Üniversite tercihi nasıl yapılır?

Üniversite tercihi yapmadan önce kendine bazı sorular sormalısın. Bu soruların cevaplarının kalan hayatını yönlendirebileceğini unutma. Eğer yanlış bir bölüm ve üniversite tercih ettiğini düşünürsen, başka bir üniversiteye ve bölüme geçmek için her zaman şansın olduğunu da bilmelisin. Buna karşın hem zaman tasarrufu hem de maliyetler açısından ilk tercihinde kendine uygun üniversiteyi ve bölümü seçmen avantajlı olacaktır. Bu tercihten önce kendine şu soruları sorabilirsin;

  • Bu üniversite ve bölüm akademik olarak tatmin edici mi?
  • Üniversitenin lokasyonu nasıl?
  • Kampüs yaşamı nasıl? Burası istediğim gibi bir kampüs mü?
  • Bu üniversiteye gidersem nerede yaşarım?
  • Üniversitenin bulunduğu şehirde maliyetleri karşılayabilir miyim?
  • Üniversitenin sosyal olanakları neler?
  • Şehrin ulaşım imkânları, konut giderleri, sosyal yaşantısı nasıl?
  • Bu üniversite ve bölümün kariyer olanakları neler?

Üniversite ve bölüm seçmeye karar verdikten sonra seni üniversite tercih süreci bekliyor olacak. Peki, YKS tercih nasıl yapılır, bu süreçte seni neler bekliyor? Bu sorularının yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Üniversite tercihleri nereden yapılır?

Üniversite seçiminde bulunacak olan öğrenciler T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile birlikte ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne (AİS) giriş yaparak tercihlerde bulunur. Bu tercihlere son hali verildikten sonra ÖSYM’ye gönderilir.

ÖSYM sınavda başarılı olmuş her aday için 24 tercih hakkı tanır. Bu dönemde ÖSYM’nin web sitesinde üniversite tercih kılavuzu yayınlanır. Bu kılavuz her sene bazı değişiklikler içerebilir. Bu sebeple kılavuzu incelemen büyük önem taşır.

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Tercih yaparken, öncelikli olarak yukarıdaki sorulara cevap vermeli, nasıl bir üniversite istediğini belirlemelisin. Puanın yettiği için istemediğin bir bölümü seçmek, genellikle daha büyük sorunlara yol açar.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, sıralamana göre tercih yapmaya hak kazandığın bölümü ve üniversiteyi tercih edebilirsin. Sıralamaya göre tercih listesi hazırlamak, genellikle puana göre hazırlamaktan daha geçerli bir yöntemdir. Her yıl boş kontenjanlar için üniversite ek yerleştirme şansın olduğunu da unutmamalısın. Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM ek tercihler için boş kontenjanları açıklar.

Kendine tanınan hakların tamamını kullanmak zorunda değilsin. Üniversite ve bölüm seçimi yaparken tercih kılavuzunda yer alan “Özel Koşullar ve Açıklamalar” bölümünü mutlaka dikkatlice incelemelisin. Üniversite tercihi nasıl yapılmalı sorusuna cevap verdiğimize göre, sıralamanın nasıl olması gerektiği sorusuna geçebiliriz.

Üniversite tercih sıralaması nasıl olmalı?

Üniversite ve bölüm tercihi için 24 hakkın olduğunu biliyorsun. Peki, bu 24 hakkı nasıl doldurmalısın, hangi bölümü hangi sıraya yazmalısın? Üniversite alan seçimi yaparken dikkat etmen gereken bazı kıstasları şöyle sıralayabiliriz;

  • Başarı sıralamanı dikkate al, puana göre değil, sıralamaya göre tercih yap.
  • İsteğine göre sıralama yapmalısın. Yalnızca okumak istediğin üniversiteleri ve bölümleri listeye dâhil et.
  • Tüm tercih haklarını doldurmak zorunda olmadığını unutma. İstediğin bir bölüme yerleşerek, gelecek yıl yeniden sınava girersen OBP katkının yarıya düşeceğini unutma.
  • Kontenjanları karşılaştırmalısın. Sınava girdiğin sene önceki seneye oranla kontenjan artmışsa o programın başarı sıralaması düşecektir.
  • Kılavuzu detaylı bir biçimde oku. Özel şartları ve sıralama talep eden bölümleri iyice araştır.
  • Sınav belgende yazan başarı sıralamalarını ve puanları doğru şekilde analiz et.
  • Farklı meslekleri araştır ve mümkünse bunları uzmanlarından dinle.
  • Kariyer açısından geleceği olan bölümleri tercih etmeye çalış.

Üniversite tercihinde dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde özetlenebilir. Peki, açıköğretim fakültesine ve vakıf üniversitelerine girmek için tercihler nasıl yapılmalı?

Özel üniversite tercihleri nasıl yapılır?

Özel üniversite tercihleri, devlet üniversitelerine oranla farklı bir kanaldan yapılmıyor. Vakıf üniversitesi tercihinde bulunurken de aynı kıstasların geçerli olduğunu unutmamalısın. Vakıf üniversitelerinde yer alan bölümler genellikle devlet üniversitelerine oranla daha düşük bir puana sahip olabilir. Buna karşın bu üniversitelere her yıl belirli bir ücret ödemen gerektiğini unutmamalısın. Tercih yaparken, burslu özel üniversite seçeneklerini de değerlendirebilirsin.

Açıköğretim üniversite tercihleri nasıl yapılır?

Açıköğretim fakültesine kayıt yaptırabilmek için de sınavdan belirli bir puan almak gerekir.  Önceki yıllarda açıköğretime tanınan sınavsız geçiş hakkı tamamen kaldırılmıştır. Açıköğretim fakültesinde tüm bölümler için puan türü getirilmiştir. Tercihlerse ÖSYM AİS üzerinden yapılmaktadır.

Üniversite tercihleri kaç gün sürüyor?

Üniversite sınavı sonuçları açıklandıktan sonra tercih işlemleri yapılabilir. Tercihler ÖSYM AİS üzerinden elektronik ortamda yapılıyor.  Tercihlerin kaç gün süreceği ise ÖSYM tarafından belirleniyor. Tercihler genellikle ağustos ayı içerisinde yapılsa da ÖSYM’nin bu süreyi uzatma hakkı vardır.

Kaynaklar

Editör

YKS tercihi yaparken nelere dikkat etmeli? YKS kılavuzuna g&#;re adaylar nasıl tercih yapmalı? İşte &#;niversite tercihlerinin p&#;f noktaları ve &#;SYM YKS tercih ekranı!

ÖSYM, YKS tercihlerinin başladığını duyurdu. Adaylar ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nden tercih işlemlerini 5 Ağustos’a kadar yapabilecek. Meslek sahibi olmak ve iyi bir üniversitede eğitim almak için YKS sonuçlarına göre bölüm tercihlerini belirleyen adaylar tercih girişlerini yapmaya başladı. Bu yıl YÖK tarafından barajın kaldırılmasıyla birlikte, yapılacak tercihler bir kat daha önem taşıyor. Tercih için ve puan barajı kaldırılırken adayların hangi bölümleri istediğine karar verip başarı sırasını da dikkate alarak geniş bir aralıkta tercih yapmaları öneriliyor. Adayların ÖSYM’nin yayımladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndaki başarı sıralarını kullanmaları gerekiyor. Uzmanlara göre, adaylar, her puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturulmalı. Eğitimcilere göre, geniş bir tercih aralığı oluşturmanın adayları sürprizlere karşı koruyacağını ve avantaj sağlayacağını belirtiyor. Peki, YKS tercihi yaparken nelere dikkat etmeli? YKS kılavuzuna göre adaylar nasıl tercih yapmalı? Okul birincileri nasıl tercih yapacak? Üniversite tercih kontrolü nasıl yapılır? İşte YKS tercih kılavuzuna göre adayların dikkat etmesi gerekenler…

YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar, YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin seafoodplus.info internet adresinden erişebilecekler. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin seafoodplus.info internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda gönderer ek tercih bildirimini tamamlayacaklar.

YKS TERCİHİ YAPARKEN DİKKAT EDİLECEKLER

- Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecekler.

- Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklar.

- Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekiyor.

- TYT puanı hesaplanan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler.

- AYT/YDT’de ilgili puan türünde puanı hesaplanan adaylar, Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler.

- Her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

- Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa sadece bu dört programı yazabilecek.

- YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

- Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz.

- ÖSYM’nin seafoodplus.info internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerinizi tamamlayınız.

- Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini mutlaka görünüz.

- Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde seafoodplus.info internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

- Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır.

OKUL BİRİNCİLERİ NE YAPACAK?

öğretim yılında okul birincisi olanlar için ayrılan kontenjanlar, Tablo-3 ve Tablo-4'ün ilgili sütununda gösteriliyor. Bir programın öngördüğü okul türü, alan/dal, yaş, cinsiyet, sağlık gibi tüm koşullar okul birincileri için de aynen geçerlidir.

YKS'de başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan (öncelikle) ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecekler. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen yükseköğretim programları arasından yapan okul birincileri, puanları yeterince yüksek değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilirler. Okul birincileri için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan, genel kontenjana aktarılır. Okul birincileri, bu olanaktan yararlanabilmek için tercihlerini, puan durumlarını göz önünde tutarak dengeli bir şekilde yapmalıdır.

ENGELLİ ADAYLAR TERCİHLERİ NASIL YAPACAK?

Görme engelli adayların, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belirlerken başarılı olabilmeleri için, büyük ölçüde dile dayanan veya işitme gerektiren sosyal, iktisadi ve beşeri bilimler alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih etmeleri tavsiye ediliyor.

Bedensel engelli adayların, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belirlerken engellerini dikkate almaları yararlarına olacaktır.

Engelli adayların, yükseköğretim programları tercihlerini belirlerken üniversitelerin engelliler ile ilgili birimlerinden yükseköğretim programları konusunda bilgi almaları yararlarına olacaktır.

TERCİH KONTROLÜ NASIL YAPILIR?

Tercihlerinizi internetle ÖSYM’ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olmanız gerekiyor.

- Listenizdeki programların bu kılavuzda "bakınız/koşullar" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?

- Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?

- Listenize yazdığınız programların kodunu ve adını bir kez daha kontrol ediniz.

- Listenizdeki programların sırası gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım." demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEK?

Adaylar, Tablo-3'teki ön lisans, Tablo-4'teki lisans programlarına;

a) TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları,

b) Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları

göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile YKS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacak.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE KOŞULLARI NELERDİR?

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları Tablo 3 ve Tablo 4'te verilmiştir. Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4'ten sonra yer almaktadır.

YKS tercihi nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilir

YKS tercihi nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilir

YKS'de sonuçların açıklanmasının ardından üniversite öğrencileri tarafından en çok merak edilen konulardan biri üniversite tercihleri nasıl yapılır oldu. Öğrencilerinin hayatlarında önemli bir yere sahip olan üniversite sınavında tercih yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Peki en doğru YKS tercihi nasıl yapılır? İşte tercih maratonu ile ilgili tüm merak edilenler

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Üniversite adaylarının uzun zamandır beklediği ve emek sarf ettiği özverili yolculuğun sonuna gelindi.  yılı üniversite sonuçlarının açıklanmasının ardından resmi tercih işlemleri  27 Temmuz ve 5 Ağustos tarihleri arasında https://ais. seafoodplus.info internet adresi üzerinden gerçekleştirilecek. Adayların, istedikleri bir yükseköğretim programına yerleştirilmesinde, başarılı bir sınav geçirmek kadar bilinçli ve tutarlı bir tercih listesi oluşturmak da önem taşıyor. Peki YKS'de nasıl tercih yapılır? Tercih listesi oluştururken adaylar nelere dikkat etmeli, hangi hatalardan kaçınmalı?

Atanması en kolay 4 yıllık bölümler neler? En çok tercih edilen 4 yıllık lisans bölümleri İLİŞKİLİ HABERAtanması en kolay 4 yıllık bölümler neler? En çok tercih edilen 4 yıllık lisans bölümleri

Eğitimci Nazik Kösegil, YKS maratonunun en kritik dönemi olan tercih sürecine dair merak edilenleri seafoodplus.info muhabiri Müge Çakmak'a anlattı. Tercih verirken öğrencilerin dikkat etmesi gereken önemli tüyolar veren Kösegil, bu özellikle başarı sıralamasına dikkat çekti. Ayrıca eğitimci öğrencilerin tercihlerini son günlere bırakmaması konusunda uyarılarda bulundu. 

TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Üniversitem maratonun bitmesinin ardından tercih dönemi başlamasıyla birlikte adaylar tercih yaparken dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun ayrıntılı bir şekilde incelenmesi çok önemlidir. 
  • Ayrıca üniversite adaylarının problem yaşadığı konulardan biri  gitmek istemedikleri bölümleri tercih yaparken yazmalarıdır.  Uzmanlara göre kazandığınız zaman kaydolmayacağınız hiçbir bölüme tercih listenizde yer verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü kazandığınızda kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da ortaöğretim başarı puanınız, bir sonraki yıl, yarı yarıya düşecektir.
  • Tercihleri yaparken mutlaka başarı sırasına göre yapmak gerekiyor. Çünkü ÖSYM yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapmaktadır. 
  • Üniversite tercih döneminde dikkat edilmesi gereken detaylardan biri de özel koşulları incelemektir. Yükseköğretim programlarının kılavuzda yer alan bazı özel koşulları bulunuyor. Bu yüzden tercih yaparken, üniversitenin imkânları, öğrenim koşulları, akademik kadro, yabancı dil, yurtdışı fırsatları, bulunduğu şehir, burs imkânları ve sosyal etkinlikler gibi birçok ölçüt dikkate alın.

yks tercih nasıl yapılır

yks tercih nasıl yapılır

  • Anı zamanda yks sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih listesini puana göre değil başarı sırlamasına göre oluşturmak sizi istediğiniz üniversitede istediğiniz bir bölüme daha doğru yerleşmenizi sağlar.
  • Sürekli gelişen ve değişen bir dünyayla birlikte her sene üniversitede daha önce hiç duymadığımız yeni bölümler açılıyor. Yeni açılan bölümleri tercih etmek isteyen öğrenciler, mutlaka yeni üniversite ve bölümün için eş değeri olan yakınındaki üniversite ve bölümün bir sene önceki verilerini ve en önemlisi istek sırasını kontrol etmeli. Çünkü tercih kılavuzunda yeni açılan, bölümün puanı ve başarı sırası gözükmez. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir