paraşütsüz atlama / Adam paraşütsüz indi. Luke Aikins nasıl paraşütsüz atladı ve indi?

Paraşütsüz Atlama

paraşütsüz atlama

7 bin 620 metreden paraşütsüz atladı

42 yaşındaki Luke Aikins, televizyondan canlı yayımlanan ve iki dakika süren dalışında 193 kilometre/saat hıza ulaştı. Aikins’i ağdan çıkarken karısı ve oğlu sevinç çığlıklarıyla karşıladı. Luke Aikins atlayıştan önce heyecanlı olduğunu ancak başardığını belirterek “Başardım işte. Ne söyleyeceğimi bilemiyorum” diye konuştu. Luke Aikins, paraşütün zorunlu kılınması nedeniyle, ilave ağırlığın atlayışını tehlikeli hale getireceğini düşünerek bir ara dalışını iptal etmeyi düşündüğünü belirtti. Ancak organizatörler, paraşüt koşulunu atlayışa birkaç dakika kala kaldırdı. Aikins, gerçekleştirdiği tarihi atlayış sırasında, irtifa sebebiyle oksijen maskesi kullandı. Videoda kendisine üç kişinin de eşlik ettiği görülen Aikins, bir süre sonra bu paraşütçülerden birine oksijen maskesini teslim etti. Yolun sonuna doğru söz konusu üç kişi paraşütlerini açarken, Aikins dünya rekoruna imza atmak için tek başına kaldı.

7 bin 620 metreden paraşütsüz atladı
7 bin 620 metreden paraşütsüz atladı
7 bin 620 metreden paraşütsüz atladı
7 bin 620 metreden paraşütsüz atladı

Adam paraşütsüz indi. Luke Aikins paraşütsüz nasıl atladı ve indi

Ölümün eşiğinde olan ancak aşırı yüksekten düşme sırasında neredeyse umutsuz bir durumda hayatta kalan gerçek şanslılar hakkında birkaç hikaye.

1. 7600 metre yükseklikten paraşütsüz atlayan ve gergin bir ağa güvenli bir şekilde inen bir dublör

Son zamanlarda, Temmuz ayında, aşırı ve paraşütçü Luke Aikins, kendi özgür iradesiyle, paraşütsüz bir uçaktan başarıyla atladı. (Bu listedeki paraşütle atlama kaza olmayan iki kişiden biridir.)

Cesaret normal bir atlamanın neredeyse iki katı yükseklikten (7600 metre - genellikle yaklaşık 4000 metre yükseklikten uzun atlama atlayan paraşütçüler) bir yükseklikten atladı ve neredeyse bir futbol sahasının üçte biri olan gergin bir ağa indi. Bunu çelik sinirlerle (ve vücudun diğer kısımlarıyla) nasıl yaptığını görmek için şu videoyu izleyin:

2. Atlama sırasında başına gelen kazayı filme alan paraşütçü


2006 yılında, görünüşte ümitsiz görünen bir durumdan böğürtlen çalılarına iniş yaparak atlatan paraşütçü Michael Holmes'un yürek parçalayan görüntüleri, 4300 yükseklikten bir uçaktan atlamadan önce eğitmeninin üzerine koyduğu miğferli bir video kamera ile çekildi. metre.

24 yaşındaki Holmes, 1,2 kilometre yükseklikte bir paraşüte takıldığında paniğe kapılmadı. Zengin deneyimine ve eğitimine dayanarak, kontrolsüz dönüşüne dikkat etmeden - uçuş sırasında 84 devir yaptı - yedek paraşütü açmaya çalıştı. Yaptı ama bu durumda gerçekten yardımcı olmak için çok geç. Hayatını kurtaran tek şey bir böğürtlen çalılığına inmekti.

Akciğeri çökmüş ve ayak bileği kırılmış olarak kaçtı ve daha sonra "Yaptığım şey bu. Sevdiğim şey bu."

3. Yüksekten düştükten sonra 2 haftalık hamileliğini öğrenen Skydaver
Shayna Richardson 21 yaşındayken paraşütle atlamaya başladı. 2005 yılında Missouri, Joplin sakini, bir şeyler ters gittiğinde yepyeni bir paraşütle Siloam Springs, Arkansas'ta 10. atlayışını yapıyordu.

Ana paraşüt açılmadığında yaklaşık 900 metre yükseklikte solo bir atlama yaptı ve tahminlere göre 80 km / s hızla yere düştü. Kız yere düştüğü anı hatırlamıyor, ancak kendisine koşan eğitmene göre sürekli uyuyor mu ve hala yaşıyor mu diye soruyor.

Richardson asfalta yüzüstü düştü. Düşmenin bir sonucu olarak, birden fazla kafatası ve pelvis kırığı aldı ve ayrıca sağ fibulayı da kırdı.

Ancak herkes için en büyük şok, hastanenin atlama anında kızın gebeliğin ikinci haftasında olduğunu keşfetmesiydi. Başına gelen her şeye rağmen kalbinin altında taşıdığı doğmamış çocuk acı çekmedi.

4. 4300 metre yükseklikten atlayan bir paraşütçü ana ve yedek paraşütleri açmadı


Brad Guy paraşütsüz atlayamayacaktı, ama atladı ve şanslıydı - hayatta kaldı.

Adam eğitmenle birlikte atladı. Paraşütleri açılır açılmaz kırıldığında 4300 metre yükseklikten atlıyorlardı. "Ölecek miyiz?" Diye sordu. 2000'den fazla tandem atlama yapan bir eğitmenden, deneyimli bir paraşütçüden duyduğu yanıt olarak duyduğu tek kelime: "Bilmiyorum."

Yedek paraşüt açıldı, ancak büyük ölçüde dolandı ve sonbaharda büküldü. Adamlar golf sahasının yakınındaki bir barajın yumuşak zeminine düştü. Her ikisi de hastanede birkaç hafta kaldı.

5. Paraşütsüz güvenli bir şekilde inmek için ilk kanatlı dalgıç


2012'de 42 yaşındaki İngiliz dublör Gary Connery, helikopterden 732 metre atladı ve bir kanat tulumu uçuşunu başarıyla tamamlayan ve paraşütsüz inen ilk kişi oldu.

40 saniyelik düşüşü sırasında, Connery 121 km / s hıza ulaştı. Yaklaşık 100 gönüllü, arkadaş ve aile üyesi onun için 18.500 karton kutudan 100 metrelik bir pist inşa etti.

Connery, uçuş için "Mutluluktu," dedi ve "Hayatımda özel bir gündü."

Kayışlarından sıyrılan 6.80 yaşındaki kadın, eğitmenle atlayış atlattı


80 yaşındaki Laverne Everett (Laverne Everett) açıldı, ancak kayışları tutamadı, bu yüzden neredeyse paraşütsüz atladı.

Kaliforniya Lodi'deki bir paraşüt merkezine atlamaya hazırlanıyordu. Ve belirleyici adımı atma anı geldiğinde, kadın (bilinmeyen bir nedenden ötürü) fikrini atlamak için değiştirdi ve ellerini uçağın açık kapısına tutarak direnmeye başladı. Eğitmeni ellerini serbest bırakmak zorunda kaldı ve birlikte 4000 metre yükseklikte uçaktan düştüler.

Teşkilat, emniyet kemerlerini sıkmadığı iddiasıyla 2.200 dolar para cezasına çarptırıldı ve bu da "bir öğrenci paraşütçünün koşum takımından çıkıp yere düşme olasılığını artırdı." Bu videoda 80 yaşındaki emeklinin atlamasının ürkütücü anlarını izleyin:

7. 4800 metre yükseklikten düşerek okyanusa düşen bir pilot


1963'te deniz pilotu Cliff Judkins, yanan bir FB Crusader'dan okyanusa atladı. Paraşütü açılmadı ve Judkins, düşüş sırasında olanların tamamen farkında olarak 4800 metre yükseklikten düşmeye başladı.

Düştükten sonra bilincini kaybetmedi, yaralarına rağmen yüzerek en yakın cankurtaran salına gitti. Alınmadan önce 3 saat suda kaldı. İç kanaması ve kemik kırığı olan adam hastaneye kaldırıldı ve tamamen iyileşti.

8. Hayatta kalması ilahi müdahaleden başka bir şey olarak adlandırılamayan acemi bir paraşütçü


Çaylak paraşütçü ve annesi Lareece Butler, başka bir atlayış sırasında paraşütünün dolaşmasıyla yere koştu. Güney Afrika... Eğitmen Joos Vos, hayatta kalmasının bir mucizeden başka bir şey olmadığını söylüyor.

Genç adamı yerden atlamayı izledi ve onun bir spiral şeklinde düştüğünü gördü ve sonra kelimenin tam anlamıyla alana düştü.

26 yaşındaki Laris Butler, kırık bacak ve leğen kemiği, beyin sarsıntısı ve morluklarla kurtuldu. Daha sonra çok korktuktan ve direnmeye başladıktan sonra diğer paraşütçülerin paraşütleriyle ilgili sorunları fark ettikten sonra uçaktan itildiğini iddia etti. Ancak bu iddia operatörü EP Parachute Club tarafından reddedildi.

Beyler, ruhumuzu siteye koyduk. İçin teşekkür ederim
bu güzelliği keşfetmen için. İlham ve tüylerim diken diken için teşekkürler.
Bize katılın Facebook ve Temas halinde

Hemen hemen her birimiz en az bir kez, ama hayatımızda çılgınca bir hareket yaptık. Bazıları için çılgınca bir hareket, valizlerinizi 18 yaşında toplayıp başka bir şehirde yaşamaktır. Diğerleri için, Otobanda 260 km / s hızla yarışın. Üçüncüsü için - bungee'den atlamak. Ancak tüm bunlar, bu yazının kahramanlarının yaptıklarına kıyasla saçma. 7.6 km yükseklikte uçan bir uçaktan paraşütsüz bir atlama nedir?

İnternet sitesi neredeyse hiçbirimizin tekrar etmeye cesaret edemeyeceği 10 çılgın insan eylemi topladık. Ve imkân olmadığı için değil, çünkü ... korkutucu.

Uzaydan atla

14 Ekim 2012'de, 43 yaşındaki Avusturyalı paraşütçü Felix Baumgartner, uzay ve dünya atmosferi arasındaki koşullu sınırdan 39 km yükseklikten (başlangıçta 36,5 km yükseklik planlanmış olmasına rağmen) paraşütle atladı. Bir dakika sonra aşırı aşıldı süpersonik bariyer1.357,6 km / s hıza ulaşarak dünyada bunu araçsız yapmayı başaran ilk kişi oldu. Baumgartner, 4 dakika 20 saniye boyunca serbest uçuştaydı ve genel olarak inişi yaklaşık 14 dakika sürdü.

Bu arada, irtifa rekoru 25 Ekim 2014'e kadar sürdü: daha sonra 41,42 km yükseklikten atlayan Google'ın üst düzey yöneticilerinden biri olan Alan Eustace tarafından yenildi. Ancak bu olay o kadar muhteşem değildi, dahası, Eustace stabilize edici bir paraşüt kullandı.

Mariana Çukuru'nun dibine iniş

26 Mart 2012'de ünlü yönetmen James Cameron, insanlık tarihinde ilk kez tek başına okyanusların en derin noktasına indi. 11 km derinlikte Cameron yaklaşık 3 saat kaldı. Dalış sırasında yönetmen bir video çekmiş ve özel ekipman kullanarak çeşitli toprak örnekleri alma ve birkaç derin deniz canlısını yakalama gibi bilimsel ölçümler gerçekleştirmiştir. Çektiği film 2013 yılında sinemalarda ve ulusal kanal Coğrafi.

Mariana Çukuru'nun dibine ilk dalışın 1960 yılında ABD Donanması Yüzbaşı Don Walsh ve kaşif Jacques Piccard tarafından yapıldığına dikkat edin.

Surfer dünyanın en büyük dalgasını fethetti

Brezilyalı sörfçü Rodrigo Cox, Kasım 2017'de en çok fethetti büyük dalga Dünya'da - 24.38 m yüksekliğindeki jüri, Nisan 2018'de Kaliforniya'da düzenlenen Big Wave Ödülleri töreninde bunu resmen duyurdu ve bu rekorun Guinness Rekorlar Kitabı'na dahil edileceğini ekledi.

Portekiz şehri Nazare sahilinde bir rekor kırıldı. Bu şehir, aynı adı taşıyan su altı kanyonunun yarattığı yüksek dalgaları ile tanınır.

142 bin km yürüdüm. Yalınayak!

Nizhnevartovsk'tan 68 yaşındaki emekli Vladimir Nesin 22 yıldır dünyayı yaya olarak dolaşıyor. Yalınayak! Son zamanlarda, bir adam 120'den fazla ülkeyi ziyaret ederek 142 bin km yürüdüğünü hesapladı. Ve çıplak ayakla yürüyor, çünkü bu şekilde "dünya ile bir bağlantı hissediyor ve bu sağlık için iyi." Vladimir haritalar ve pusula kullanmaz, bazen otostop yapar, çoğu zaman geceyi bir çadırda geçirir, günde 1 dolar yer ve en önemlisi 12 bin ruble emekli maaşı ile seyahat eder.

637 bin arının "giysisinde" neredeyse bir saat

2012 yılında, Ruan Liangming adlı korkusuz bir Çinli, vücuduna toplam ağırlığı 62 kg'ı aşan bir arı "manto" koyarak bir dünya rekoru kırdı. Tahminlere göre, vücudunun etrafında ve çevresinde yaklaşık 637 bin arı doldu. Aynı zamanda, bu tür sokucu böcek "kıyafetleri" içinde, Guinness Rekorlar Kitabı temsilcileri tarafından kaydedilen neredeyse 54 dakika dayandı.

260 km / s hızla arabanın çatısına binmek

1985 yılında, iki Amerikalı kayakçı Sean Cridland ve Kirsten Culver, bir arabada tam teçhizatla kayak yapma konusunda dünya rekorları kırdı. Kirsten, 246 km / s'nin biraz üzerinde ve Sean 260 km / s hızla süpürdü. Başlangıçta kayakçılar, vücutlarını ne zaman kontrol edeceklerini öğrenmek için bu şekilde eğitim almışlardır. güçlü rüzgar yarışlar sırasında. Ancak daha sonra, efsanevi Bonneville yarışçısı Rick Vesco ile birlikte kayakçılar, şimdiye kadar hiç kimse tarafından kırılmayan bir tür rekor kırmaya karar verdiler.

511 km / s hızla tekneyle suda

1976'da Avustralyalı yarışçı Ken Warby su üzerinde mutlak bir hız rekoru kırdı. Sürat teknesi göl yüzeyi boyunca 511 km / s hızla hareket etti. Bu rekor başarı da bugüne kadar yenilmedi.

Extreme neredeyse bir kilometre boyunca kablo boyunca yürüdü

İsviçreli ekstrem sporcu Freddie Nock, 2011 yılında, UNESCO himayesinde bir yardım etkinliği kapsamında Alpler'de 7 günde 7 rekor kırdı. Özellikle yürüdü teleferiken çok yol gösteren yüksek dağ Almanya, neredeyse bir kilometre sigortası ve dengeleyicisi olmayan Zugspitze'yi aradı.

Pazar sabahı, tüm dünya medyası Amerikalı paraşütçünün Luke Aikins daha önce dünyadaki hiç kimsenin cesaret edemediği benzersiz bir sıçrama yaptı. Luke, 7.620 metre yükseklikte uçan uçaktan paraşütle atlamadan atladı. Ve neredeyse iki dakikalık serbest düşüşten sonra. Aslında Luke, paraşüt kullanmayacağını bilerek uçaktan atlayan dünyadaki ilk kişi oldu. Cesaret ve aptallık mı? Değil. Sadece cesaret ve doğru hesaplama! Belki de size vahşi ve pervasız görünmeyi bırakacak olan atlamanın ayrıntılarını anlıyoruz.

Luke Aikins kimdir?

Luke, dünyadaki en deneyimli paraşütçülerden biridir ve kalıtımsal bir paraşütle atlama hayranıdır. Ebeveynleri binlerce paraşütle atlama yaptı ve temel atlamayı çok severdi ve genç Luke da serbest uçuş tutkusuna karşı koyamadı. Bazı kaynaklar, 12 yaşında, diğerleri 16 yaşında paraşütle atlamaya başladığını bildiriyor, ancak Aikins'in deneyimi hala devasa kalıyor - 42 yılda 18 bin atlama. Luke 12 yaşından itibaren günde sadece bir kez atlasaydı, bunu ancak 61 yaşında yapardı. Sporcunun hayatında dişlerini fırçalarken uçağı yüksek irtifada yaklaşık aynı sayıda terk ettiği ortaya çıktı. Bu arada, atlama sırasında yaklaşık 30 vakada sorunlar ortaya çıktı ve yedek paraşüt kullanmak zorunda kaldı.

Paraşütsüz atlama fikri nasıl ortaya çıktı?

Daha doğrusu - onsuz iniş, çünkü pek çok cesaret serbest düşüşe geçti, arkalarında hiçbir şey olmadan kendi deneyimiama sonunda ya uçarken bir paraşüt taktılar ya da geleneksel şekilde inenlerle çiftleştiler.

Bazı kaynaklar, Aikins'in 12 yaşından, diğerlerinin 16 yaşından itibaren paraşütle atlamaya başladığını, ancak deneyiminin hala muazzam kaldığını, 42 yılda 18 bin sıçrama olduğunu bildirdi.

Hiç kimse paraşütsüz inmeye çalışmadı ve bu düşünce Aikins'e bile gelmedi. Bir arkadaş Luke'a çılgın bir fikir önerdi, ancak gelecekteki kahraman ilk başta sert tepki verdi: "Tabii ki teşekkürler, ama bir karım ve bir oğlum var ve hala yaşamak istiyorum." Ancak, iki hafta sonra, Aikins gece yarısı uyandı ve fikrin tuhaflığına ve saçmalığına rağmen denemeye karar verdi. Karısı nasıl tepki verdi? Oldukça sakin. Kendisi iki bin sıçrama yaptı.

Bu kişi deli mi yoksa sadece aptal mı?

Muhtemelen böyle bir şey yapan her insan deli olarak kabul edilebilir. Ancak Aikins kesinlikle bir aptal olarak kabul edilemez - atlamasındaki her şey en küçük ayrıntısına kadar düşünülmüş ve hesaplanmıştır. Numarayı başarıyla tamamladıktan sonra rekor sahibi, "Bilim ve matematik bana yardımcı oldu" dedi. Rekoru kırmak için ince, neredeyse rüzgarsız bir gün seçildi, hız ve rakım hesaplandı (en güzel sayı 7620 metre değil - aslında 25 bin fit yuvarlak), asistanlar Luke'a kritik bir alçak irtifaya kadar eşlik ettiler ve tehlike durumunda kancaya takmaya hazırdılar. düşen atlet ve onunla birlikte arazi. Bu güne hazırlanmak birkaç hafta sürdü ve başarısızlık olasılığı neredeyse imkansızdı.

Paraşütsüz nasıl inebilirsin?

Luke, atlamayı başarıyla tamamladıktan sonra gazetecilerden “Uçaktan paraşütsüz düştüyseniz, yumuşak bir şey arayın,” diye şaka yaptı. Onun durumunda, "yumuşak", özel olarak kurulmuş dört vinç üzerine gerilen yaklaşık iki bin metrekarelik bir alana sahip özel bir ağdı. Bu nedenle, Aikins'in bir meydanın merkezine, bir futbol sahasının yaklaşık yarısına eşit bir alana mümkün olduğunca yaklaşması gerekiyordu. Yerde, bu elbette çok geniş bir alan, ancak yedi kilometrelik bir yükseklikten sadece bir nokta gibi görünüyor. Bu nedenle, Luke bir teknisyeni asistanı olarak aldı. Kaskına bir GPS vericisi takıldı ve yerde, sporcunun uçuş yolunun göstergeleri hesaplanan değerlerle karşılaştırıldı. Sapma meydana gelirse, iniş pistinin etrafına yerleştirilen projektörler kırmızıya döner ve Aikins, uçuşunu tam olarak ağın merkezine inmek için ayarlaması gerektiğini biliyordu.

Ne ters gitmiş olabilir?

Teorik olarak, herhangi bir şey. Ancak pratikte hatalar neredeyse göz ardı edildi. Üç ana endişe vardı. Birincisi, Aikins hızlı bir basınç düşüşünden kolayca kurtulabilirdi, ancak binlerce atlayışı tamamlamış bir sporcunun vücudunun zindeliği düşünüldüğünde, bu pek olası değildi. İkincisi, ağ birçok kez test edildi, ancak hiç kimse yedi kilometreden bir kişiyi terk etmeye çalışmadı. Ek olarak, en ufak bir hasar Aikins'in yırtılmasına ve ölümüne yol açabilir. Üçüncüsü, yumuşak bir ağda bile yaklaşık 200 km / s hızında düşüş oldukça acı vericiydi. Luke özel bir koruyucu elbise giydi, ancak son anda tam bir güvenlik için iç organlarına zarar vermemek için sırtüstü dönmesi gerekiyordu. Uçuş sırasında sporcunun bu darbeyi defalarca yapmaya çalıştığı görülüyor, çünkü midesine düşen bir düşme ciddi yaralanmalara neden olabilirdi, ancak Luke geri dönmeyi başardı.

Böylece, ilk bakışta kesinlikle çılgınca görünen numarada her şey düşünülmüş ve hesaplanmıştır. Deneyimli bir sporcu, ortaklardan ve tekniklerden yardım, matematiksel hesaplamalar, içinde hata olmayacak. Bütün bunlar insanlık tarihinde paraşütsüz ilk inişe dönüştü. Bu fenomen yaygınlaşacak mı yoksa her şey tek seferlik sıçramalarla mı sınırlı olacak - yakın gelecekte öğreneceğiz. Ancak insanlık mümkün olanın sınırlarını zorlamaya devam ediyor.


Bugün Amerikalı paraşütçü Luke Aikins, 7.6 kilometre yükseklikten uçaktan atladı. Paraşütü yanına almadı. Ancak birkaç dakika sonra, arkadaşları ve akrabaları, vücudundaki pastanın üzerine gözyaşı dökmek yerine neşeyle ağlıyor ve Luke'a sarılıyorlardı. Bu inanılmaz sıçramayı bir atletle tekrar yaşayın.

Şimdi size bu çılgın numaranın arkasında ne olduğunu söyleyelim.

Luke Aikins, temel atlayıcılardan ve paraşütçülerden oluşan bir ailede doğdu, bu yüzden gençken paraşütle atlamaya başladı. Şimdiye kadar 42, yaklaşık 18.000 atlamayı tamamladı (30 durumda yedek paraşüt açmak zorunda kaldı), dünyaca ünlü birkaç paraşütçü eğitti, "Iron Man - 3" için numaralar hazırladı ve danışman olarak görev yaptı.

Luke bu numarayı ilk kez yapması istendiğinde reddetti. Ailenin reisi olmadan karısını ve oğlunu terk etme ihtimalinden aşırı derecede korktu. Ancak iki hafta sonra gecenin bir yarısı uyandı ve atlamayı yapmaya kararlıydı.

Luke Aikens atlamadan önce: “Bu hesaplanmış bir risk, her şeyi defalarca kontrol ettik, arkamda bilim var. Bilim ve matematik benimle. Gerçekten neyin mümkün olduğunu göstereceğiz. "

Sıçrama, mühendisler, teknisyenler ve gökten düşen yüzlerce manken de dahil olmak üzere birkaç düzine kişi tarafından yaklaşık iki yıl boyunca hazırlandı.

Aikins dışarı fırladı tek motorlu uçak... Düşük yatay hızı nedeniyle, sporcunun tahtayı terk etmesi gereken noktayı mümkün olduğunca doğru bir şekilde belirlemek mümkündü.

Uçuşun ilk aşamasında, Aikins'e atlamayı filme alan, yanlarında oksijen taşıyan ve muhtemelen yörüngeden uçurulmuş olsaydı aşırı uçları kurtaracak olan üç paraşütçü eşlik etti. Görüntülerde, Aikins'in 4.5 kilometre yükseklikte birine oksijen maskesi verdiği görülüyor.

İniş ağı 30 x 30 metredir. 20 kat yüksekte askıya alındı. Altında ve çevresinde sadece toprak ve kum vardı. Teknisyenler, sporcunun dokunduğu anda ağ üzerindeki gerilimi azaltan bağlantı elemanları kullandılar.

Aikins'in uçuş sırasında iniş noktasını görebilmesi için ağın yan taraflarına 4 adet yön lambası takıldı. Luke doğru yörüngede olduğunda, onlardan beyaz ışık gördü. Kırmızı bir ışık gördüyse, yörünge yanlıştır, acilen düzeltilmesi gerekir.

Paraşütçü, yere inmeden bir saniye önce sırtına dönmek zorunda kaldı. Karnına inerse, neredeyse kesinlikle ciddi şekilde yaralanacaktır. Vaktinden önce takla atarsa, ağı gözden kaybedecek ve büyük olasılıkla ıskalayacaktı. Bu, Aikins'in uçuş sırasında birkaç kez prova yaptığı bu iniş öncesi atıştı.

Luke Aikins indikten sonra: “Bir aziz ya da keşiş gibi havaya yükselmek gibiydim. İnanılmaz, harika. Her şeyi kelimelerle ifade edemem. Bana yardım eden adamlara teşekkürler. Bu harika!

Sık sık hava yolculuğu yapan insanlar akla gelir: uçaktan aniden paraşütsüz düşerseniz ne yapmalısınız? Bu durum o kadar gerçekçi görünmüyor. Neredeyse her gün, medya dünyanın herhangi bir yerinde bir uçağın düştüğü haberini veriyor. Peki sigortasız yere düşerek kurtulmak mümkün mü?

Uçak yolcuları için talimatlar

Bazı yolcular uçmaktan korkar. Bu psikolojik bir sorundur ve uçağın teknik durumuyla hiçbir ilgisi yoktur. Uçuş sırasında her şey olabilir. Doğru, acil durumlar çoğu, bir uçağın kalkış ve inişi sırasında meydana gelir. Uçuş emniyetinin tüm sorumluluğu uçak mürettebatına aittir. Ancak, çoğu yolcuların uçaktaki davranışına bağlıdır.

Kabinde koltuk seçimi

En güvenli yerlerin uçağın arkası olduğu kabul edilir. İstatistiklere göre, uçak kazaları sırasında sadece uçağın kuyruğu sağlam kalıyor. Uçağın bu bölümünde yok yakıt tankıbu yüzden aniden patlamaz. Kabinin sonunda arka acil durum çıkışları... Bir kişi acil durum kapısına ne kadar yakınsa, tehlike anında uçağı o kadar hızlı terk edebilir. Kazanan bir durumda, koltukları koridora daha yakın olan insanlar da.

Doğru kıyafetler

Uçuş sırasında hafif bir tişört üzerine kot pantolon ve sıcak yün ceket giyilmesi tavsiye edilir. Kabinde ısınırsa süveter çıkarılabilir. Hava soğursa, sıcak giysiler kişinin donmasını engeller. Çok açık ve sıkı topuklu ayakkabı ve ayakkabılardan kaçınılmalıdır. En iyi seçenek spor ayakkabılar, kot pantolonlar, sıcak bir sweatshirt ve hafif bir tişört.

Güvenlik talimatları

Bir uçağın kalkış veya inişi sırasında her türlü teknik problem ortaya çıkabilir. Böyle zamanlarda yolcuların koltuklarına oturmaları, emniyet kemerlerini çok sıkı bağlamaları ve katlanır masalarını kaldırmaları gerekmektedir. Çok keskin frenleme durumunda veya türbülans anında, bağlanmamış bir yolcu koltuğundan "kırılabilir". Öndeki masalar veya kucakta yatan şeyler, ev aletleri bir kişiyi yaralayabilir.

Koltukların arkaları kesinlikle dik konumda olmalıdır. Nitekim, bir kaza durumunda, tüm yolcuların koltuklarından hızlı bir şekilde kalkmaları gerekecektir ve arkaya yatırılmış sandalyenin arkası, arkada oturan kişi için bir engel haline gelebilir.

Kalkış veya iniş sırasında kabinde dolaşıp tuvaleti kullanamazsınız. Üzerinde konuşmak yasak cep telefonu... Modern iletişim, uçak navigasyon cihazlarının çalışmasını engelleyebilir. Akıllı telefonunuzu kapatıp pencereden bakmak daha iyidir. Bir kişi yüksek sesle müzik dinlerse ve uçak kabininde meydana gelen olayları takip etmezse, bir kaza durumunda zamanında seyretmek ve uçak mürettebatının hayat kurtarmak için önerdiği adımları atmak için vakti olmayacaktır.

Paraşütsüz düşmelerden kurtulanların hikayeleri

Yükseklerden paraşütsüz düşen insanların hayatta kaldığı birçok örnek var. Kendi hayatlarını kurtarmak için özel teknikler uygulamadılar. Sadece başarılı bir şekilde indikleri için şanslıydılar.

İngiliz pilot Nicholas Alchemaid, Almanlarla bir savaş sırasında yanan hasarlı bir uçaktan atladı. Yanmış bir paraşütü yoktu. Pilot bir süre havada uçtu. Sonra ladin üzerine süzüldü ve karla kaplı ağaçların dalları sayesinde yavaşça yere düştü. Bileğini burkmasına rağmen hayatta kaldı. Ancak Almanlar kısa süre sonra onu esir aldı.

Geçen yüzyılın 70'lerinde, Sırbistan'dan bir hostes Vesna Vulovic, düşen bir uçaktan düştü ve neredeyse 10.000 metre uçtu ve sandalyesi, bir seyyar araba ve ölü bir yolcu arasına sıkıştırıldı. Hostes, geminin enkazı ile birlikte karla kaplı bir dağ yamacına indi ve bir süre boyunca süzüldü. Sonunda, birçok yaralanmış olmasına rağmen hayatta kaldı.

Paraşütsüz bir uçaktan düşerseniz ne yapmalısınız?

Bir kişi uçağın içinde bir felaket olduğunu fark ederse, ancak hala hayatta ve uçaktan atılmışsa, kendi hayatını kurtarmak için her türlü önlemi alması gerekir. İnsan vücudunun düşme hızı yaklaşık 200 km / s'dir. Bu, 6.000 m yükseklikten düşen bir kişinin 2 dakika içinde yeryüzüne çıkacağı anlamına gelir.

Paraşütsüz bir uçaktan nasıl düzgün düşülür (adım adım talimatlar):


Doğru düşüşün ne olduğunu anlarsa, bir kişinin hayatta kalma şansı önemli ölçüde artar. Havada, iniş zamanınızı yavaşlatmanız gerekir. Nasıl yapılır: Kollarınızı ve bacaklarınızı geniş bir şekilde açın ve dik bir pozisyon alın.

Paraşütsüz bir uçaktan düşerken, asıl mesele panik yapmamaktır. Solunum yavaşlatılmalıdır çünkü çok yüksek rakımlarda atmosferde çok az oksijen vardır ve kişi hipoksiden bilincini kaybedebilir. O zaman hayatta kalma şansı daha da azalacak.

Bir düşüş sırasında havada, sakin olmanız gerekir. Tüm düşünceler tek bir problem etrafında yoğunlaşmalıdır: Nasıl hayatta kalınır. Bunu yapmak için aşağıdaki alanı dikkatlice düşünmeniz gerekir. İnsan yaşamı, iniş yerinin seçimine bağlıdır.

Suya düşmek tercih edilir. Doğru, önce ayaklarınızla, yani bir askerle bir göle veya denize girmeniz gerekiyor. Daldırma anında tüm kaslar gergin olmalıdır. Gözlerini kapatmalısın. Eller vücuda yakın tutulmalıdır.

Altta rezervuar yoksa orman plantasyonuna inebilirsiniz. Ağaçlara değil, aralarına düşen dallara düşmeniz gerekiyor. Ağaçların dalları arasında kayarken gözlerinizi kapatmanız ve ellerinizle başınızı sıkmanız gerekiyor.

Eğimli bir çatıya düşebilirsiniz. Tercihen bükülmüş bacaklarda. Eğimli bir yüzey, etkiyi hafifçe yumuşatacaktır. Sonuçta, bir kişi tavandan aşağı yuvarlanacak ve daha düşük bir yükseklikten düşecek.

Paraşütsüz bir düşüş için ideal, rüzgârla oluşan kar yığını, samanlık veya bataklık yumuşak toprağa inmektir. Böyle bir inişten sonra hayatta kalma olasılığı diğer yöntemlere göre daha yüksektir. Düşen harika yükseklik paraşüt olmadan yaralanmalardan kaçınılamaz. Kafaya veya mideye değil, bükülmüş bacaklara inilerek sayıları ve ciddiyetleri azaltılabilir.

Ekstrem sporcular tarafından gerçekleştirilen "paraşütsüz atlama" dublörü

Amerikalı dublör Luke Aikins, 2016 yılında hafif bir uçaktan paraşütle atladı. Güvenli bir şekilde 7 km'nin üzerinde uçtu ve 30x30 metre ölçülerinde bir ızgaraya indi. İÇİNDE serbest düşüş aşırı yaklaşık 3 dakikaydı. Üç paraşütçü daha onunla uçtu. Bunlardan biri, Amerikan televizyonu için aşırı uçuşun canlı yayınına ev sahipliği yaptı. Luke Aikins'in atlayışı en çılgın hareket olarak kabul edilir, ancak sporcunun bunu hazırlaması iki yıl sürmüştür.

Helikopterden paraşütsüz atlayan John Bream bayıldı

Helikopterden paraşütsüz atlayan John Bream bayıldı

DHA

"Uçan Balık" lakaplı 34 yaşındaki John Bream, İngiltere'nin Hampshire kıyısındaki Hayling Adası açıklarında 40 metre yükseklikten helikopterden atlayarak dünya rekorunu kırmaya çalıştı.

Bream, düşerken kafasını suya sert vurduğu için bayılırken, dalgıçlar sudan çıkararak hastaneye götürdü.

"UZUN ZAMANDIR İSTİYORDUM"

Hastanede sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Bream, “Atlama tekniğiniz iyi değilse, suya çarpmanız nedeniyle ikiye bölünebilirsiniz. Atlayışı başardığım için mutluyum. Bunu uzun zamandır istiyordum. Suya ilk bacaklarınız giriş yapmalı. Aksi takdirde boynunuz bile kırılabilir.” ifadelerini kullandı.

Bream'ın rekor denemesi başarısız sayıldı.

Helikopterden paraşütsüz atlayan John Bream bayıldı ViDEO

John Bream

John Bream

İngiltere

Google News ile Takip Et

Türkiye ve dünyada popülaritesi giderek artan skydiving belli bir yükseklikten atlanarak yapılan ekstrem sporlardan biridir. Profesyonel ve amatör adrenalin tutkunları farklı ülkelerdeki skydiving etkinliklerine katılmak için her yıl yüzlerce kilometre yol kat eder. Dünyaya farklı bir perspektiften bakmak isteyenlerin tercih ettiği sporların başında gelen hava dalışı gerekli ekipmanlarla rahatlıkla öğrenilebilir.  

skydiving nedir

Skydiving Nedir?

Skydiving; çeşitli hava araçlarından atlanarak serbest düşüş yapılması ve ardından belli bir yükseklikte paraşüt açılması olarak tanımlanabilir. Gökyüzü dalışı olarak da adlandırılan skydiving yüksek adrenalin vadeden sporlardan biridir.

Skydiving Nasıl Yapılır?

“Skydving nasıl yapılır” diye merak edenler düzenlenen çeşitli eğitimlere katılarak bu sporu öğrenebilir. Tandem atlayışı, özellikle amatörlerin yönlendirilecekleri ilk atlayıştır. Bu atlayış bir uzman ya da profesyonelle birlikte yapılır. Eğlence amaçlı yapılan tandem atlayışının ardından katılımcılar bu spora devam edip etmeyeceğini karar verir.

skydiving nasıl yapılır

Serbest düşüş ise hava aracından atladıktan sonra paraşütün açılmasına kadar geçen süredir. Bu süreç hava dalışının temelini oluşturur. Serbest düşüşün süresi hava aracının yerden ne kadar yüksekte bulunduğuna göre değişir. 10.000 fit’te (3048 m) 30 sn, 12.000 fit’te (3658 m) ise yaklaşık 45 sn serbest düşüş yapılabilir. 

Skydiving için Gerekli Malzemeler

Hava atlayışının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için bazı ekipmanlara ihtiyaç vardır.

skydiving malzemeleri

Paraşüt (Kanat)

Polyester ve naylon gibi materyaller kullanılarak üretilen paraşütler çeşitli boyutlarda tasarlanır. Üst üste koyulan kumaşların dik durabilmesi için ayrıca dik kumaşlarla duvar oluşturulur. Airfoil şeklinde dizayn edilmesinden dolayı paraşütlere “kanat” adı verilir.

Yedek Paraşüt

Serbest düşüş esnasında paraşütün açılmaması gibi ihtimaller göz önünde bulundurulduğu için yedek paraşüt kullanılması zorunlu tutulur. Yedek paraşüt, skydiving sporu ile ilgilenenler için hem koruyucu hem kurtarıcı görevi görür. Doğru bir şekilde katlanabilmesi ve hazır hale getirilmesi için profesyonellerden yardım alınmalıdır.

Kılavuz Paraşüt (Rasıt)

Ana paraşütün kuşamdan ayrılabilmesi için küçük bir paraşüte ihtiyaç vardır. Kılavuz paraşüt, sporcular tarafından manuel ya da yay sistemi ile bırakılır. Bu sayede, ana paraşüt güvenli bir şekilde açılır.

Kuşam (Harness)

İp ve kolonlardan oluşan kuşam, sporcuları paraşüte bağlar. Paraşüt, yedek paraşüt ve kılavuz paraşüt bu kuşam üzerinde bulunur.

Cyprus

Otomatik açılma mekanizması bulunan Cyprus, ana ve yedek paraşütlerin açılmadığı durumlarda devreye giren bir güvenlik sistemidir. Aynı zamanda, paraşütçülerin havada bayılması vb. olağanüstü durumlarda da paraşütün açılmasını sağlar.

Atlayış Başlığı

Atlayış sırasında paraşütçülerin kullandığı ve tedbiri artırmak amacıyla kullanılan başlıklar oldukça çeşitlidir. En sık kullanılanlar; yarım kask ve full face adındaki yüzü tam kapatan başlıklardır.

Atlayış Gözlüğü

Atlayış gözlüğü, paraşütçülerin serbest düşüş sırasında şiddetli hava akımından ve bunun yanı sıra tozdan korunması için kullanılır.

Altimetre

Belli yüksekliklerden yapılan atlamalarda paraşütçülerin yüksekliği ölçebilmesi için kola takılan saat benzeri bir araçtır.

Skydiving Ne Zaman Yapılır?

Havanın açık, stabil ve öngörülebilir olduğu yaz mevsimi skydiving için en doğru ve risksiz zamandır. Bununla birlikte gökyüzü dalışı hem Türkiye’de hem de dünyada lokasyonların hava koşullarına göre her mevsim yapılabilir. Skydiving kışın yapılsa da havanın soğuk olması nedeniyle özellikle amatörler tarafından çok fazla tercih edilen bir mevsim değildir.

skydiving nerede ne zaman yapılır

Türkiye’de Skydiving Nerede Yapılır?

Skydiving nerede yapılır diye araştıranlar dünyada olduğu gibi Türkiye’nin pek çok noktasında da hava dalışı yapılabildiğini görecektir. Bu sporun meraklıları, ilk araştırmalarını Skydiving İstanbul şeklinde yapıyor olsalar da Türkiye’de skydiving denildiğinde akla ilk gelen rotalar; Efes, Fethiye, İstanbul, Eskişehir ve Antalya’dır.

Efes

Hava dalışı içinTürkiye’nin en elverişli havalarından birine sahip olan Efes skydiving tutkunlarının uğrak noktaları arasında bulunur. Efes, özellikle eğitimler ve tandem atlayışlar için amatör paraşütçülerin sıklıkla tercih ettiği lokasyonlardan biridir. Eğitim veren kuruluşlar profesyonellere yönelik de hizmet sunar. Skydiving için uygun ekipmanlar ve uzman paraşütçülerle güvenli bir şekilde hava dalışı yapmak mümkündür.Adrenalin tutkunlarının sevdiği sporların başında gelen skydiving İzmir – Selçuk’ta yapılabilir. Uçakla İzmir’e ulaştıktan sonra, 1 saat içinde Efes’e ulaşım sağlamak mümkündür.

Efes’e en yakın havalimanı olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na ulaşımın detayları için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Fethiye

Fethiye skydiving yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen lokasyonlardan biridir. Ölüdeniz’de gerçekleştirilen serbest atlamaların bu kadar tercih edilmesinde adrenalinin yanı sıra doğal güzelliklerin de büyük etkisi bulunur. Skydiving Fethiye’nin muhteşem manzarasını kuş bakışı seyretme imkanı tanır.Skydiving’in bir türü olan Base Jumping ve tandem atlayışlar Fethiye’de yoğun olarak yapılır. Bu macerayı yaşamak isteyenler direkt uçuşlarla Bodrum’a giderek buradan kısa süre içinde Fethiye’ye ulaşabilir. 

Fethiye’ye kısa sürede ve rahatlıkla ulaşım sağlamak için Dalaman Havalimanı ya da Milas-Bodrum Havalimanı’na bilet bakabilirsiniz. 

İstanbul

Tarihi güzelliğiyle öne çıkan İstanbul’da şehir merkezinde skydiving noktaları bulunmasa da, şehrin biraz dışında hava dalışı heyecanını yaşamak mümkün. Aynı zamanda yamaç paraşütü de yapılabilen Ormanlı ve Şile, skydiving sporunu denemek isteyenler için başlıca noktalar arasında.

İstanbul uçak biletinizi alırken kendinizi şehrin tarihi ve kültürel hazinelerini görmenin yanında bir de skydiving macerası yaşamaya hazırlayın! 

Eskişehir

İç Anadolu bölgesinde yer alan; dinamik yaşam anlayışı ve düzenli yapısı ile öne çıkan Eskişehir; Türkiye’de Skydiving denildiğinde akla ilk rotalar arasında yer alır. “Öğrenci şehri” olarak da bilinen ve bu hareketliliği sayesinde renkli festivallere ev sahipliği yapan şehirde, geçtiğimiz yıllarda “Skydiving Fest” de düzenlenmiştir.Şehirde gerçekleşen etkinlikleri takip ederek, Sivrihisar Hava Parkı’nda düzenlenen Skydiving festivaline katılabilir, kendinize farklı ve dolu dolu bir deneyim armağan edebilirsiniz. 

Kayseri uçak bileti alarak Eskişehir’e kolayca ulaşabilirsiniz.

Antalya

Skydiving Antalya gibi doğal güzelliklerin yoğun olarak görüldüğü bir ilde eşsiz bir deneyime dönüşür. İki kişinin birlikte yaptığı tandem atlayışlar Antalya’nın Kaş ilçesinde yapılabilir. Antalya’da skydiving yapanlar Asos Dağı ve Kaş manzarası eşliğinde adrenalin dolu, unutulmaz bir deneyim yaşar.

Kaş’ta skydiving yapmak isteyenler, Antalya uçak bileti alarak şehre ulaşabilir ve adrenalin dolu bir deneyim için tandem atlayışlara katılabilir. 

Dünyada En İyi Skydiving Rotaları

Skydiving, dünyada giderek yaygınlaşan ekstrem sporların başında gelir. Serbest düşüş sırasında yaşanan adrenalin dolu anlar hem amatör hem de profesyonel paraşütçülerin bu sporu tercih etme nedenleri arasında bulunur. Dünya üzerinde skydiving’e uygun hava koşulları sunan çok sayıda lokasyon vardır. İspanya, Dubai, Kıbrıs, İsviçre ve Montenegro skydiving için araştırılan rotalar arasında yer alır.

Dubai

Skydive Dubai ve çevresinde eşsiz bir manzara üzerinde deneyimlenir. İnsan yapımı dev ikonik palmiyenin üzerinde hava dalışı yapmak isteyenler için Dubai’den başka bir alternatif yoktur. Burj Al Arab manzarasını kuş bakışı sunan Dubai, paraşütçüler için önemli destinasyonların başında gelir.Dubai’de bu deneyimi yaşamak isteyenler, İstanbul’dan direkt, diğer şehirlerden ise aktarmalı uçuşlarla şehre kolaylıkla ulaşabilir. 

Kıbrıs

Hava dalışına yeni başlayanlar için en güvenli atlayışlardan biri tandem atlayışıdır. Akdeniz’in eşsiz görünümü üzerinde hava dalışı yapmak isteyenler Kıbrıs’a giderek bu deneyimi yaşayabilir. 

Adrenalini yüksek skydiving Kıbrıs – Lefkoşa’ya yakın noktalarda yapılır. Direkt ya da aktarmalı uçuşlarla Lefkoşa’ya ulaşıp Ayia Napa ya da Gazimağusa’ya yaklaşık 1 saat içinde ulaşmak mümkündür.

Londra

Ekstrem sporlar arasında adrenalinin hiç eksilmediği skydiving Londra içinde ve çevresinde bulunan çok sayıda şehirde yapılır. Headcorn ve Langar gibi şehirler, Londra’ya yakın popüler skydiving bölgelerinin başında gelir. Hem tandem hem de solo atlayışların yapılması paraşütçüler için bu bölgeleri oldukça popüler hale getirir. 

Bu heyecan dolu deneyim için Londra uçak bileti alabilir, hem Londra’da hem de yakında bulunan diğer şehirlerde skydiving deneyimini yaşayabilirsiniz.

İsviçre

Interlaken ve Lauterbrunnen, İsviçre Alpleri’ne yakın skydiving rotaları arasında bulunur. Yeşil ovalar ve karlarla kaplı dağlar üzerinde hava dalışı yapmak için her yıl çok sayıda adrenalin tutkunu İsviçre’ye yolculuk eder. 

Skydiving noktalarına ulaşmak için öncelikle İsviçre’de bulunan Zürih ya da Basel şehirlerine gitmek gerekir. Interlaken ve Lauterbrunnen; bu şehirlerden yaklaşık 1 saat 30 dakika uzaklıkta bulunur.

Rotterdam

Rotterdam’a yakın birkaç noktada tandem ve single atlayışların yapılabileceği alanlar bulunur. Rhoon da hem profesyonel hem de amatör paraşütçülerin sıklıkla tercih ettiği bölgelerden biridir. 

Uçakla hızlı bir şekilde Rotterdam’a ulaştıktan sonra 20 dakikada Rhoon’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

İspanya

Empuriabrava yalnızca İspanya’da değil Avrupa genelinde hava dalışı yapılabilecek önemli noktalardan biridir. Bölgenin bu kadar tercih edilmesinin nedenleri arasında havası ve doğal güzellikleri bulunur. Profesyonel solo atlayışların yanı sıra amatörlerlerin yaptığı tandem atlayış da Empuriabrava’da oldukça popülerdir. 

Bölgeye kısa sürede ulaşmanın en kolay yolu Barselona üzerinden gitmektir. Empuriabrava’da skydiving yapmak isteyenler, Barselona’dan yaklaşık 1 saat 40 dakika içinde bölgeye ulaşım sağlayabilir.

***

NOT: Eğer spor ekipmanlarınızı uçak seyahatinizde yanınızda götürmeyi planlıyorsanız Müşteri Hizmetlerimizi arayarak uçuşunuza ilgili hizmeti ekletmeniz gerekmektedir.

Spor Ekipmanları Taşıma Ücretlerini Öğrenmek için Tıklayın

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır