kopekbaligi yenirmi / Köpek Balığı Eti Yenir Mi? - Güncel Oku

Kopekbaligi Yenirmi

kopekbaligi yenirmi

Mahmuzlu camgöz köpek balığı

Mahmuzlu camgöz (Squalus acanthias), Squalidae familyasından bir köpek balığıtürü.

Genelde 80–&#;cm ve 3–4&#;kg olan bu köpek balığının &#;cm'ye ve 10&#;kg'ye çıktığı bilinir.[1] Ancak &#;cm ve 15–20&#;kg olanlarına da rastlanmıştır. Aslen halk arasında camgöz olarak bilinse de camgözler sınıfından değildir. En önemli özelliği iki sırt yüzgecinin önlerinde birer sivri mahmuz bulunmasıdır. Gözleri ise dışarıya doğru çıkık yeşil-mavi renktedir.

Balık sürüleriyle ve ahtapotlarla beslenen ve bu sürüleri takip eden, kendisi de sürü oluşturan bayağı köpek balığı, çok keskin dişleriyle profesyonel balıkçıların ağlarına büyük zarar verir. Kırlangıç türü dip balıklarını avlayan amatör balıkçıların oltalarına nadiren takılır.

İnsanlara saldırmaz.

Eti Türkiye'de pek yenmez. Ancak pek çok Avrupa ülkesinde mutfaklarda kullanılır. Son yıllarda () sayılarında büyük bir düşme görüldüğünden birçok yerde kırmızı listeye alınmıştır (ticareti yapılsa da tüketimi tavsiye edilmeyenlerin listesi).

Kaynakça[değiştir

İslâm dini, birtakım hayvanların etini helâl kılarken, bazı hayvan çeşitlerinin etlerini yemeyi de yasaklamıştır. Peki köpek balığı veya balina eti yemek helal midir? İşte detaylar&#;

Bütün mezheplerin ittifakıyla denizde yaşayan tüm balık türleri helâldir. (Vehbe Zühayli, el-Fıkhu’l-İslâmî, 4/) Zira Kur’ân-ı Kerim’de deniz hayvanlarıyla ilgili şu genel hükme yer verilmiştir: “Hem size hem de yolculara fayda olmak üzere (faydalanmanız için) deniz avı yapmak ve onu yemek size helâl kılındı.” (el-Mâide 5/96)

Başka bir âyet-i kerimede ise deniz hayvanlarından istifade şöyle ifade edilmiştir: “İki denizin suyu bir olmaz: Şu tatlı, içimi âfiyetli, boğazdan kayıverir, o ise tuzlu, acıdır. Bununla beraber her iki denizden de taptaze et yersiniz.” (el-Fâtır 35/12)

“Yine O’dur ki denizi sizin hizmetinize verdi ki oradan taptaze et yiyesiniz.” (en-Nahl 16/14)

Dolayısıyla halkın sıkça tükettiği balıkların yanı sıra, balina, yunus balığı, köpek balığı ve diğer balık türlerinin yenilmesi de helâl kılınmıştır.

Eti yenen hayvanlar hangileridir detaylı bilgi için tıklayın!

Eti yenen ve Yenmeyen Hayvanların Fıkıh hükümleri için tıklayın!

Eti yenen ve yenmeyen hayvanlar

Köpek balığı yemek caiz midir?

Değerli kardeşimiz,

Kur'an-ı Kerim'de denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir.(Maide, 5/96; Fatır, 35/12). Hz. Peygamber (asm) de şöyle buyurmuştur:

"Onun suyu temiz, içinde ölen (meytesi) helaldir." (Ebu Davud, Taharet 41)

Bununla birlikte yukarıda geçen ayet-hadisin özel hükümlere uygulanmasında İslam mezhepleri farklı değerlendirmelerde bulunmuşlardır.

Buna göre: Bütün balık türleri mezheplere göre helal olmakla birlikte; midye, kalamar, yengeç, karides Hanefi mezhebine göre helal değil, diğer üç mezhebe göre helaldir.

Sorunuzda sözü edilen köpek balığı ile ilgili bir yasak mevcut değildir. (Diyanet İşleri Başkanlığı)

"Taze et yemeniz için denizi sizin hizmetinize veren Allah'tır."1

mealindeki âyet-i kerime ile,

"Denizde avlanmak ve onları yemek size helâl kılındı ki; hem size hem de yolcu olanlarınıza faydalı olsun."2

mealindeki âyet, denizlerin birer ilâhî nimet deposu olduğunu ve onlardan insanların faydalanabileceğini ifade etmektedir.

Âyet-i kerimelerde, Cenab-ı Hak belirli bir kısmını haramlaştırmadan ve başka hayvanlar gibi boğazlanma şartını koşmadan, bütün deniz hayvanlarının helâl olduğunu bildirmekte, kullarına kolaylığı ve genişliği temin etmektedir. Hattâ mümkün mertebe hayvana eziyet vermekten kaçınılması kaydıyla, onları yakalamak için insana her şeyi kullanabilme müsaadesini vermektedir.

Bilindiği gibi, yaşadıkları yerler bakımından hayvanlar kara ve deniz hayvanları olmak üzere ikiye ayrılır. Karada yaşayan hayvanların hangilerinin yenip yenmeyeceği fıkıh kitaplarında belirtilmiş, ayrılmıştır. Denizde yaşayan hayvanların hangilerinin yenilmesinin helâl, hangilerinin haram olduğu hususunda ise mezhepler arasında farklı görüşler mevcuttur.

Yukarıda meallerini verdiğimiz âyet-i kerimeden hareket eden Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezhebi âlemlerine göre, deniz hayvanlarının, yani suyun içinden başka bir yerde yaşayamayan hayvanların hepsi, nerede bulunursa bulunsun, ister balık şeklinde olsun, isterse başka cins ve şekide bulunsun, helâldir, yenebilir. Yine aynı mezheplere göre, bu hayvanların isimlerinin farklı olması, diri veya ölü olması; yakalayanların Müslüman veya gayri müslim olması bu hükmü değiştirmez.

Mâlikî mezhebi hiçbir deniz hayvanını istisna kılmazken, Hanbelî mezhebi yılan balığını habis saydığı için; Şâfiî mezhebi de kurbağa, yengeç ve timsah gibi hem denizde, hem de karada yaşayabilen hayvanların etinin yenilmesini haram olarak vasıflandırmaktadır.

Hanefî mezhebine göre ise, balık sûretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir. Midye, istiridye, istakoz ve yengeç gibi hayvanların yenilmesi helâl olarak kabul edilmemektedir, haram sayılmaktadır.3

Bu esaslara göre, midye, istiridye gibi deniz hayvanları Şâfiî, Mâlikî ve Hanbeli mezheplerine göre yenebilirken, Hanefî mezhebine göre yenilmemektedir. Hanefî mezhebinin haram saymasının sebebi, bu çeşit hayvanları gerek görünüş, gerekse yenen kısımları itibariyle hoş olmaması, çirkin ve pis sayılmasıdır.

Kaynaklar:

1. Nahl Sûresi,
2. Mâide Sûresi,
3. el-Mezâhibu'l-Erbaa, 2: 5.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Pengasus K&#;pek Balığı Nedir, &#;zellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? T&#;rleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

Evcil Hayvanlar

Pengasus K&#;pek Balığı Nedir, &#;zellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? T&#;rleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

"Dünya çapında pek çok farklı köpek balığı türü bulunmaktadır. Bunlar içerisinde özellikle ilgi çeken türler arasında Pengasus köpek balığı gelmektedir. Peki Pengasus köpek balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi detayları ile derledik."

Özellikle akvaryumda bakılıp bakılmayacağına dair merak edilen köpek balığı türleri içerisinde pengasus gelmektedir. Günümüzde bunu gerçekleştiren kişiler olması ile beraber, aynı zamanda dikkat edilmesi gerektiğine dair de bilgi bulunur. Tabii ayrıca yenip yenmeyeceğini dair durum merak edilen konular arasında bulunuyor.

Pengasus Köpek Balığı Nedir?

Latince ismi pangasius olarak bilinen pengasus köpek balığı, aynı zamanda tatlı su köpek balıkları olarak bilinmektedir. Doğal ortamı ise güneydoğu Asya bölgesi olarak öne çıkar. Bu bölgede yer alan farklı tatlı su alanlarında yaşamını sürdürür. Ayrıca akvaryumda beslenmesi ile beraber, risk taşıyan tehlikeli balık türleri içerisinde yer alır.

Pengasus Köpek Balığı Özellikleri Nelerdir?

Pengasus köpek balıkları 30 derecelik sıcaklıklarda yaşayan canlı türleri içerisinde yer alır. Sırt bölgesi ise koyu renklidir. Ağızları geniş olması ile ve aynı zamanda iki uzun sakalı bulunur. Genç dönemlerde vücudu birkaç koyu renkli çizgi haricinde yanardönerdir. Boyları ise genel olarak 5 cm ile 8 cm arasında değişkenlik gösterir.

Pengasus Köpek Balığı Eti Yenir mi?

Genel olarak günümüzde eti yenmeyen balık türleri içerisinde pengasus köpek balığı gelmektedir. Zaten dünya çapında da köpekbalıkları pek fazla tüketilen besin kaynakları içerisinde yer almaz. Zaten küçük olmaları ile beraber daha çok akvaryumda bakılan balık türleri içerisinde olduğunu ifade etmek mümkün. Tabii dünyanın değişik bölgelerinde pengasus köpek balığının etinin tüketildiğini de söylemek gerekir.

Pegasus Köpek Balığı Türleri Nelerdir?

Pengasus köpek balığına ait oldukça yüksek oranda tür bulunduğunu ifade etmek mümkün. Bunların hatta yüzlerce ve binlerce olarak öne çıktığını söylemek gerekir. Bu türler daha çok Güneydoğu Asya'da yaşamını sürdürür. Tabii aynı zamanda dünyanın birçok farklı bölgesinde de yine ılıman iklimlerde yaşamını sürdürdüklerini ifade etmek gerekir. Ancak fiziksel ve ayrıca boyut olarak birbirlerine benzer olduklarını da söylemek mümkün.

Pengasus Köpek Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur?

Pengasus köpek balıkları daha çok sıcak ve ılıman iklimleri tercih eden balık türleridir. Anavatanı olarak ise güneydoğu Asya bölgesi ön plana çıkar. Bununla birlikte akvaryumda yaşayan canlı türleri içerisinde yer almaktadır. Diğer taraftan Akdeniz Bölgesi iklimine alışık olarak yaşamını sürdürdüğünü söylemek mümkündür. Günümüzde dünyanın birçok farklı bölgesinde yakalanması ile beraber, akvaryumda beslenme amaçlı değerlendirilir. Bunun dışında soğuk iklimlerde yer almayan canlı türleridir.

Pengasus Balığı Nasıl Beslenir?

Pengasus balığı diğer köpek balıklarına göre farklı biçimde beslenir. Aynı zamanda beslenme yönteminin kolay olduğunu ifade etmek mümkün. Bu doğrultuda dip yemi ile beraber aynı zamanda yosun katkılı yemlerle beslenir. Özellikle çeşitli alanlarda strese girdikleri için, karanlık bölgelerde beslenmeleri önemli bir yer taşır. Böylece bu ortam oluşması ile beraber çok daha hızlı bir şekilde büyürler. Ancak beslenme gerçekleşirken miktarının yüksek noktaya çıkarılmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde bu köpek balıkları zarar görebilir.

Pengasus Köpek Balığı Ne Kadar Süre Yaşar ve Ömürleri Ne Kadardır?

Akvaryumda en çok tercih edilen balık türlerinden biri olarak pengasus köpek balığı gelmektedir. Bu köpek balıkları ise ortalama 10 yıl kadar yaşam sürelerine sahiptir. Tabi ortam koşulları ve aynı zamanda beslenme dengesine bağlı olarak, bu sürenin değişkenlik gösterdiğini ifade etmek gerekir. Ortalama 10 yıl yaşam süreleri ile beraber önemli balık türleri içerisinde bulunur.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası