osmanlı padişah oyuncakları / Osmanlı Padişahları Seti - funduszeue.info | Osmanlı, Osmanli, Instagram

Osmanlı Padişah Oyuncakları

osmanlı padişah oyuncakları

Osmanlı Padişahları Biblo Seti 36 lı Tam Set

Ürün Ölçüleri:


  • En: 4cm, Boy: 4,5cm, Yükseklik: 12,5cm
  • Polyester


Malzemeler:



Renk:



Ürün Özellikleri:


Tüm padişahlar bir arada! Osmanlı padişahları tahtlarından inip sizlere konuk olmaya geliyor! Osmanlı devletinin kuruluşundan son dönemine kadar olan tüm padişahların tamamıyla el boyaması biblolarını bulabileceğiniz müthiş bir set! Siz de devlet-i aliyye nin heybetli, gösterişli ve azametli sultanlarına hayranlık duyuyorsanız bu seti kendinize hediye edebilirsiniz.

Kudretleri, edebi yönden güçlü olmaları ve daha birçok farklı yetenekleriyle tarihin önemli isimleri haline gelmiş padişahların tümü artık biblo olarak evinizde! Bu ürünü evinizi dekore etmek veya hediye etmek amacıyla kullanabilir, böylece tarihi atmosferi evinize getirebilirsiniz.

Osman Bey den İstanbul un Fatih ine, 4. Murat tan Kanuni Sultan Süleyman a devletin tüm hünkarları içeren bu seti kaçırmayın! Setimiz 36 adet polyester biblodan oluşmaktadır.

Sette Bulunan Padişahlar



1) OSMAN GAZİ: -  
Babası: Ertuğrul Gazi
Annesi: Hayme Hatun
Doğumu: Söğüt -
Ölümü: Bursa -
Saltanatı: -
Devlet Sınırları: km2

2) ORHAN GAZİ: -  
Babası: Osman Gazi
Annesi: Mal Hatun
Doğumu:
Ölümü :
Saltanatı: -
Devlet Sınırları: km2

3) SULTAN MURAD HÜDAVENDİGAR: -
Babası : Orhan Gazi
Annesi : Nilüfer Hatun
Doğumu:
Ölümü :
Saltanatı: -
Devlet Sınırları: km2

4) SULTAN YILDIRIM BAYEZİD: -
Babası: Murad Hüdavendigar
Annesi: Gülçiçek Hatun
Doğumu:
Ölümü: 8 Mart
Saltanatı: -

5) SULTAN MEHMED ÇELEBİ: -
Babası: Yıldırım Bayezid
Annesi: Devlet Hatun
Doğumu:
Ölümü: 26 Mayıs
Saltanatı: -

6) SULTAN İKİNCİ MURAD: -
Babası: Çelebi Mehmed
Annesi: Emine Hatun
Doğumu:
Ölümü: 3 Şubat
Saltanatı: -

7) FATİH SULTAN MEHMED: -
Babası: İkinci Murad
Annesi: Huma Hatun
Doğumu: 29 Mart
Ölümü: 3 Mayıs
Saltanatı: -
Devlet Sınırları: km2

8) SULTAN İKİNCİ BAYEZİD: -
Babası: Fatih Sultan Mehmed
Annesi: Mükrime Hatun
Doğumu: 3 Aralık
Ölümü: 26 Mayıs
Saltanatı: -
Devlet Sınırları: km2

9) YAVUZ SULTAN SELİM: -
Babası: Sultan İkinci Bayezid
Annesi: Gülbahar Hatun
Doğumu: 10 Ekim
Ölümü : Eylül
Saltanatı: -
Devlet Sınırları: km2

10) KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN: -
Babası: Yavuz Sultan Selim
Annesi: Hafsa Hatun
Doğumu: 27 Nisan
Ölümü: Eylül
Saltanatı: -
Devlet Sınırları: km2

11) SULTAN İKİNCİ SELİM: -
Babası: Kanuni Sultan Süleyman
Annesi: Hürrem Sultan
Doğumu: 28 Mayıs
Ölümü: 15 Aralık
Saltanatı: -
Devlet Sınırları: km2

12) SULTAN ÜÇÜNCÜ MURAD: -
Babası: Sultan İkinci Selim
Annesi: Afife Nur Banu Hatun
Doğumu: 4 Temmuz
Ölümü: 16 Ocak
Saltanatı: -
Devlet Sınırları: km2

13) SULTAN ÜÇÜNCÜ MEHMED: 27 Ocak -
Babası: Sultan Üçüncü Murad
Annesi: Safiye Sultan
Doğumu: 26 Mayıs
Ölümü: Aralık
Saltanatı: 27 Ocak -

14) SULTAN BİRİNCİ AHMED: 21 Aralık -
Babası: Sultan Üçüncü Mehmed
Annesi: Handan Sultan
Doğumu: 18 Nisan
Ölümü: Kasım
Saltanatı: 21 Aralık -

15) SULTAN BİRİNCİ MUSTAFA: - -
Babası: Sultan Üçüncü Mehmed
Annesi: Handan Sultan
Doğumu:
Ölümü : 20 Ocak
Saltanatı: 1. Dönem - 2. Dönem -

16) SULTAN GENÇ OSMAN: -
Babası: Sultan Birinci Ahmed
Annesi: Mahfiruz Haseki Sultan
Doğumu: 3 Kasım
Ölümü: 20 Mayıs
Saltanatı: 26 Şubat -

17) SULTAN DÖRDÜNCÜ MURAD: -
Babası: Sultan Birinci Ahmed
Annesi: Mahpeyker Kösem Sultan
Doğumu: 27 Temmuz
Ölümü: 8 - 9 Şubat
Saltanatı: 10 Eylül -

18) SULTAN BİRİNCİ İBRAHİM: -
Babası: Sultan Birinci Ahmed
Annesi: Mahpeyker Kösem Sultan
Doğumu: 05 Kasım
Ölümü: 18 Ağustos
Saltanatı: 09 Şubat -

19) SULTAN DÖRDÜNCÜ MEHMED: -
Babası: Sultan Birinci İbrahim
Annesi: Turhan Hatice Sultan
Doğumu: 02 Ocak
Ölümü: 06 Ocak
Saltanatı: 08 Ağustos -

20) SULTAN İKİNCİ SÜLEYMAN: -
Babası: Sultan Birinci İbrahim
Annesi: Saliha Dilaşub Sultan
Doğumu: 15 Nisan
Ölümü: 22 Haziran
Saltanatı: 09 Kasım -

21) SULTAN İKİNCİ AHMED: -

Ayşe Sultan'ın Oyuncakları

Londra’da Brookwood mezarlığında annesi Mehisti Kadın Efendi’nin yanında yatan kızı Ayşe Sultan’ın 10 yaşına kadar kullandığı oyuncaklarına bakarken bir film şeridi gibi gözlerinizin önünden geçen yaşamında, kendinizi Padişah olmayan ama halifelik unvanını taşıyan son Osmanlı ’nın yaşadığı sarayda buluyorsunuz. Bir an gözlerinizi kapadığınızda, sanki sarayın koridorlarında yankılanan Son Halife'nin çaldığı piyanonun seslerini duyuyorsunuz. Çalan müzik neyi anlatıyor o esnada ? Bir hüznün müziğine benziyor, bir ağıt olmalı bu çalan, çünkü Son Osmanlı halifesi Abdülmecit sarayda dönen entrikalar ve büyük siyasal çalkantılar arasında, romantik kişiliği, sanata ve sanatçılara olan yaklaşımı ile aslında bize  ne kadar güçlü ve derin bir duygu dünyası içinde olduğunu anlatıyor.

Akşam saatlerinde Sarayın içine doğru bir yolculuğa çıkarsanız bu kez, bir başka salonda, haremdeki kadınlardan bir başka orkestra karşılar sizi. Kadınlar toplanmış, Son Osmanlı’nın büyük hanımı keman çalarken, ikinci hanımı viyolonsel, bir başkası piyano, bir diğeri de kontrabas çalıyorlar. Bu müziğin nağmeleri  eşliğinde küçük bir kızın oyuncakları ile oynadığı odasına giriyoruz, gülümsüyor, benimle oynar mısınız? der gibi birazda şaşkın bir edayla bize bakıyor  o tarihte sarayda yaşananlar gerçek olsa da  biz sadece bir hayalden başka bir şey değiliz onun için.

Oyuncaklar aslında sadece oyuncak değildir, sadece ailenizin size aldığı şeyler değildir, onlar aynı zamanda bir çocuğun ait olduğu dünyayı simgeleyen nesnelerdir. Onlar bir ailenin kültürüdür, hayata bakışıdır ve sizi görmek istediği mutluluk diyarını anlatan simgelerdir ama aynı zamanda, bir çocuğun yaşadığı düşlerin dünyasına alır götürür sizi. Belki de orada saklanır çocuklar, kaçarlar görmek istemedikleri, onlara ait olmayan gerçek dünyanın dramatik sahnelerinden.

Dürüşşehvar Ayşe Sultan’ın oyuncakları arasında bebekler, hasırdan oyuncak arabalar, bebek elbiseleri, oyuncak fil, oyuncak mutfak gereçleri, oyuncak mobilyalar, taşlardan yapı seti, dama, domino, puzzle gözümüze çarpıyor ilk bakışta.

10 yaşına kadar Dolmabahçe Sarayı’nda yaşayan Ayşe Sultan Osmanlı Hanedanı'nın son halifesi Abdülmecit’in biricik kızı ve bir diğer Osmanlı padişahı Abdülaziz’in de torunuydu. Babası ona “Şahlara mahsus inci” anlamına gelen Darüşşehvar adını verirken, bir babanın kızına olan sevgisini bundan daha iyi anlatamazdı. yılında Üsküdar’da doğan ve güzelliği ile dikkati çeken Ayşe Sultan babasının yaptığı resimlere de konu olmuştu ki babası, daha sonraki sürgün yıllarında yılına kadar o resimleri satarak geçimini sağlayacaktı. Ayşe Sultan’ın doğduğu yıl olan yılında ise, Japonya Almanya’ya savaş ilan ederken, Britanya , Fransa ve Rusya Osmanlı Devleti’ne savaş açıyordu. Öte yandan Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand Saray Bosna’da Siyah Eller Örgütü üyesi bir Sırp tarafından öldürülmesi ile Avrupa’da başlayan savaş esnasında Osmanlı Devleti de Almanya ile ittifak yapıyordu.

ve onu takip eden yılları anlatabilseydik eğer, bunu en iyi  anlatabilecek cümleler arasında ünlü yazar Charles Dickens’in İki Şehrin Hikayesi adlı romanının açılış paragrafındaki gibi, ”zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü , akıl çağıydı, aptallığın çağıydı, inanç devriydi, zalimliğin devriydi, aydınlık zamanıydı, karanlığın zamanıydı, umutların baharıydı, umutsuzluğun kışıydı “ diye başlayan ilk cümleler, o dönemleri ve hiç kuşkusuz Ayşe Sultan’ın bundan sonraki  yaşamınındaki sahneleri anlamamıza yardımcı olacak olayların kısa bir özeti olurdu.

Yılında halife olan Abdülmecit, yılına kadar kızıyla bu sarayda yaşadı, yılında Hilafet kaldırılınca hanedan üyeleri İsviçre’ye gittiler, orada bir süre yaşadıktan sonra yılına kadar yaşayacakları Fransa’nın Nice kentine ve buradan da Paris’e geçtiler. Ama öykü bu noktada farkli bir boyutta devam etti.

Ayşe Sultan'ın oynadığı oyuncakların yanında kullandığı bazı araç gereçlerde vardı. Bunlar arasında bazı ölçü kapları, kitaplar, defterler, resim defterleri, boya kalemleri, cetvel, notalar, hikaye kitapları ve haritalar bulunuyor. Simdi bu malzemeler, bir yandan diğer oyuncaklarla birlikte saray depolarından gün ışığına çıkarılırken, başka bir İstanbul akşamında, Beethoven’a tutku ile bağlı Halife Abdülmecit’in bestelediği (elegy) yani ağıt Istanbul Arkeoloji Muzesinde dinleyenleri büyülüyordu. Orkestra  bu ağıtı çalarken Ayşe Sultan’ın hayatının bir başka dönemine yolculuğa çıkarsınız, çünkü orada Dolmabahçe Sarayı'nın bir odasında bu saydığımız oyuncaklarla oynayan, resim defterine boya kalemleri ile resimler çizen, orada bazen gözyaşları ile bazen gülerek hikayelerini okuyan, bebekleri ile kendi yarattığı küçük dünyasında kaybolmuş ama kalbini İstanbul’da bırakmış küçük bir kızın hazin öyküsü karşılar bizleri. İstanbul’da Üsküdar semtinde başlayan bu dramatik olaylar dizisi Paris'te Ayşe Sultan’ın dünyanın en zengin hükümdarlarından biri olan Haydarabad Nizamı’nın oğlu Azam Şah ile yılında evlenmesi ile Berar Prensesi ünvanı alması ile sonuçlanır.

Ayşe Sultan ya da Berar Prensesinin oyuncakları,bize bir hanedan üyesinin yetiştirilmesinde ne kadar özen gösterildiğini, aynı zamanda Halife olan Abdülmecit’in kızını yetiştirirken ona gösterdiği ilgiyi ve bir bakıma kızına olan engin sevgisini görebilmemizi sağlıyor.

Bir Sultanda olsanız, bir padişah ya da bir hükümdar, ya da sıradan bir vatandaş, bir baba olmak ayrı bir şeydir, küçük kızınızı mutlu etmek için gösterdiğiniz çabalar ya da onun istediği oyuncakları alarak iyi yetişmesi için elinizden geleni yapmak hep aynı içgüdüsel duyguyu barındırır içinde.

Şimdi bu noktada Tevfik Fikret’in şu dizelerine kulak verelim.

Sarmış ufuklarını senin gene inatçı bir duman,
Beyaz bir karanlık ki, gittikçe artan
Ağırlığının altında herşey silinmiş gibi,
Bütün tablolar tozlu bir yoğunlukla örtülü;
Tozlu ve heybetli bir yoğunluk ki, bakanlar
Onun derinliğine iyice sokulamaz, korkar!

İşte bu cümlelerle başlayan ve bugün Tevfik Fikret Müzesi'nde sergilenen kendi tablosunda bu şiiri anlatacak kadar kadar romantizm yüklü son Osmanlı halifesi Abdülmecit’in kızı Ayşe Sultan’a aldığı oyuncaklara arasında, İngiliz yapımı yap-boz oyunu ve ünlü bir Alman çocuk oyuncak firmasının zihin gelişimi için olan taş yapı seti de vardı. Bu oyuncaklarla oynayan küçük kız evlendikten sonra da Hindistan’da kadınlarının eğitimine ve ilköğretime çok büyük önem vermiş, kadınları bilinçlendirmek içinde büyük çaba göstermiş.

Ayşe Sultan’ın hayatının akışına baktığınız zaman şunu görüyoruz. Hayat her zaman haklı olmak değildir, yanlışlarla ve doğrularla da bir haya akıp gider. Üzüntüler ve kederlerin eşlik ettiği bir ömürde, bazen doğrularla yanlışların karıştığı bir karmaşadır hayat ama en güzeli ictenliğidir bir insanın ya da bir babanın. Biz, Abdülmecit Efendi de bunu görüyoruz. Kızına aldığı oyuncaklara bakarken, orada küçük kızının gözyaşlarını görüyoruz, okyanuslar kadar büyük, vadiler kadar derin, birbirine sarılmış ağaçlar kadar yoğun duyguların eşlik ettiği bir dramın izlerini görüyoruz.

7 Şubat de son halife Abdülmecit’in kızı Darüşşehvar Ayşe Sultan çocuklarının eğitimi için geldiği Londra ‘da hayata veda etti. Arkasında babası ile birlikte yaşadığı sürgün yıllarını, saraydaki anılarını ve oyuncaklarını bırakarak.

Dante’nin şiirindeki gibi, umutlarımızı dışarıda bırakarak girdiğimiz Londra’daki Brookwood Mezarlığında, Ayşe Sultan’ın kabri başında, Tolstoy’un Anna Karenina adlı romanı için yazdığı şu giriş cümlesini hatırlıyoruz.

”Bütün mutlu aileler birbirine benzer”

Tıpkı diğer mutsuz ailelerde yaşanılan her trajedide, duyulan derin üzüntü ve kederin birbirine benzediği gibi.

Metın RODOP

 

Neva Toys, Osmanlı'nın Şehzade Oyuncaklarını Yeniden Üretecek

Bir dönemin sembolü ahşap oyuncaklar, yeniden çocukların gözdesi haline geldi Bir dönemin sembolü ahşap oyuncaklar, yeniden çocukların gözdesi haline geldi. Ahşap malzeme ve organik boya kullanılarak üretilen oyuncaklar pazar payını ve ürün çeşidini her geçen gün artırıyor.

-FATİH SULTAN MEHMET'İN OYUNCAĞI YAPILDI-

Osmanlı ve Selçuklu sarayında şehzadelerin oyuncaklarından ilham alarak yeni bir seri hazırladıklarını ifade eden Neva Toys Genel Müdürü Sertaç Ercan, "Şehzadeler başta olmak üzere saray çocuklarının oyuncakları genellikle ahşaptan yapılan hayvan figürleri, kara ve deniz taşıtlarından oluşmaktaydı. Geleneksel oyuncakları günümüz modern çocuklarının seveceği tarzda yeniden yorumladık. Tahta atlar, topaç ve fırıldaklar, karagöz-hacivat, Nasrettin hoca, Fatih Sultan Mehmet, Ramazan Davulcusu, Ayasofya, Sultanahmet, Kız kulesi gibi tarihi figürlerin de oyuncaklarını ürettik. Tarihi ve milli değerlerimizden esinlenerek oyuncaklar üretiyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye pazarında da ahşap oyuncaklara ilgi sürekli artıyor. 20 çeşit ile başladığımız üretimde bugün 'ün üzerinde oyuncağa ulaştık. Hedefimiz şu anda 4 ülkeye olan ihracatımızı 10 ülkeye çıkararak ürün çeşidine ulaşmak. Şehzade oyuncakları serimize Osmanlı ve Selçuklu'nun belli başlı padişahlarının oyuncaklarını da ekleyeceğiz" diye konuştu.

-OYUNCAK SATIŞININ YÜZDE 40'I BÜYÜKLERE-

Neva Toys'un sağlıklı oyuncaklar üretmeyi prensip edindiğini söyleyen Genel Müdür Sertaç Ercan, Anadolu kültürünü ve milli değerleri çocuklara tanıtmak için sosyal sorumluluk görevlerini yerine getirdiklerini ifade ediyor. İlk başlarda 20 civarında ahşap oyuncakla yola çıktıklarını anne babaların yoğun ilgisiyle ürün çeşidini 'ün üzerine çıkardıklarını belirten Ercan, "Şu anda 'lı yaşlardaki anne babaların çocukluğunda oynadığı topaç, fırıldak, karagöz-hacivat gibi oyuncakları yeniden üretiyoruz. Bakteri barındırmayan kayın ağacından üretilen oyuncaklar organik sertifikalı boyaları sayesinde çocuklar için çok güvenli. Ucuz ve sağlıksız plastik oyuncaklar yerine anne babalar ahşap oyuncakları tercih etmeye başladı. Bundan 5 sene önce mağazalarda ahşap oyuncak bulmak imkansızken bugün her mağazada mutlaka bir kaç çeşit de olsa ahşap oyuncaklar yer almaya başladı. Mağazalarda bu oyuncakları gören anne babalar hem kendileri hem de çocukları için oyuncak satın alıyor. Satışımızın yüzde 40'ını büyüklere yapıyoruz. Geleneksel oyuncaklara büyüklerin ilgisini gördükçe yeni ürün çeşitlerimizde 20 yaş üstünü de dikkate almaya başladık. Bu anlamda rekabetçi Nevka denge oyuncakları ve ahşap bloklarımız büyük talep görüyor. Yakın bir zamanda kurmalı mekanik oyuncaklar, tahta at serisi, araba, kayık ve padişahların oyuncaklarıyla ürün çeşidimizi artıracağız" diye konuştu.

-AHŞAP OYUNCAK PAZARI 50 MİLYON DOLARA GİDİYOR-

Sağlıklı yaşam trendiyle birlikte tüm dünyada ahşap oyuncakların pazar payını artırdığını anlatan Genel Müdür Ercan, "En ağır kalite standartlarına sahip ülkelerin başında gelen Almanya ihracatımızda öncü ülkelerden biri. Yurt dışında katıldığımız fuarlarda Amerika'dan Rusya'ya Almanya'dan Dubai'ye kadar dünyanın pek çok ülkesinden sipariş alıyoruz. Artık ucuz Çin malı oyuncaklar yerine kaliteli ve sağlıklı ahşap oyuncaklara ilgi artıyor. Türkiye'de ahşap oyuncak pazarının sağlıklı bir istatistik olmasa da 10 milyon dolara ulaştığını tahmin ediyoruz. Bu pazarın önümüzdeki 5 yılda 50 milyon doların üzerine çıkmasını bekliyoruz. Toplumsal bilinç arttıkça her alanda doğal olana yani geçmişe dönüş var. Şu anda Türkiye genelinde 15 bölge bayisine sahibiz. Bayilik çalışmalarımızı tüm ülke geneline yayacağız" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Fatih Sultan MehmetSelçukluTürkiyeEkonomiHaberler

SİRİUS Osmanlı Padişahları Serisi Biblo Seti 10'lu srs

SİRİUS Osmanlı Padişahları Serisi Biblo Seti 10'lu

KARGO BEDAVA

Kurumsal Fatura

Satıcı : siriustore

Peşin Fiyatına 3 Taksit!

Koleksiyona Ekle

favori

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün siriustore tarafından gönderilecektir.
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

SİRİUS Osmanlı Padişahları Serisi Biblo Seti 10'lu

  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Ürün Özellikleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası