okula gitme isteksizliği / Stres okul fobisine yol açabilir mi? - Son Dakika Haberleri

Okula Gitme Isteksizliği

okula gitme isteksizliği

Okula isteksiz giden &#;ocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Haberin Devamı

Ancak, okulda birkaç günden fazla zaman geçirmenizin okula uyum sürecine zarar vereceğini de unutmayın. Bu nedenle çocuğunuza, öğretmeni ile sürekli iletişimde olduğunuzu ve herhangi bir sorunda hemen okula gelebileceğinizi söyleyerek güven oluşturabilirsiniz.

•Endişelerini, duygularını ifade etmesine izin verin

Çocuklarınızın yaşadığı deneyimleri anlatmaları için ortam yaratın. Hatta neler hissettiklerini, korkularını, endişelerini dile getirmelerine yardımcı olun. Kaygı, korku gibi kelimeleri kullanmalarından endişe etmeyin. Bunların nedenlerini kırıcı olmadan sorgulamaya çalışın. Yaşadıkları korkularla ilgili onları rahatlatmaya çalışın.

•Öğretmenlerinden yardım alın

Çocuklarınızın yaşadıkları korku ve endişenin nedenini öğrendiyseniz mutlaka bu konudan öğretmenlerine bahsedin. Adaptasyon süreci boyunca da mutlaka çocuğunuzun öğretmeni ile iletişimi sürdürün.

•Okulda keyif aldığı aktiviteleri anlatmasını sağlayın

Eğlenceli tatil günlerinin ardından erken yatılıp, erken kalkılan, yeni bir beslenme düzeni oluşturulan üstelik derslerin stresinin eklendiği okul günleri elbette başlarda sıkıcı gelebilir. Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, ebeveynlerin çocuklarının okuldaki günlük rutinlerini öğrenmelerinin yarar sağlayacağını belirterek, “Onlarla gün içinde keyif aldıkları aktiviteler hakkında konuşabilirsiniz. Oyunlarını, yeni arkadaşlarını, derslerdeki eğlenceli aktivitelerini anlatmalarını isteyin. “dersler nasıl geçti” gibi cevabını alamadığınız sorular yerine “beden eğitimi dersinde ne oynadınız?” gibi anlatmaktan keyif alacağı sorular sorun. Böylece okulun eğlenceli yönlerini görmesini sağlayabilirsiniz” diyor.

Haberin Devamı

•Bir sorun olduğu düşündüğünüzde uzman desteği almaktan çekinmeyin

Her çocuk bu dönemi farklı şekilde ve farklı hızda geçirdiği için yapılmaması gerekenlerin başında ebeveynlerin çocuklarını diğer çocuklarda kıyaslamaması geliyor. Genel olarak sorunların birkaç hafta içinde yavaş yavaş ortadan kalkması gerekiyor. Ancak herhangi bir gelişme yaşanmadı ve çocuğunuz sabah kalkmıyor, okula gitmemek için bahaneler üretiyorsa, yemek yeme sorunu, aşırı hırçınlık/saldırganlık ya da içine kapanıklık gibi sorunlar yaşıyorsa bir uzman desteğine başvurmak için de geç kalmamak önem taşıyor.

Haberin Devamı

“Mükemmel çocuk” notları çok iyi olan çocuk değildir!

Kendini değerli hisseden, sevgi dolu ve özgüvenli bir çocuk yetiştirmenin yolunun, çocuğu dinlemekten geçtiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, yapılması gerekenleri şöyle listeliyor:

•Çocuğunuz okuldan geldiğinde gününün nasıl geçtiğini sorun.
•Tüm sorularına sıkılmadan cevap verin.
•Bazı konularda O’na fikirlerini sorun.
•Çocuğunuzla iş birliği yapın.
•Sorumluluk vermeyi ihmal etmeyin.
•Çocuklarınıza güvenin.
•Sözlü olarak ya da hareketlerinizle ona değerli olduğunu hissettirin.

Çocuğu okula gitmek istemeyen anne babalara öneriler

Çocukların okula gitmek istememelerinin altında birçok neden yatıyor olabilir. Erken yaş gruplarında ebeveynlerinden ayrılma korkusu ön plana çıkarken yaş ilerledikçe beklentileri karşılayamama korkusu nedenler arasında yer alıyor. Ancak çocuklardaki bu kaygı ve korkular mide bulantısı, ağrı, halsizlik ve yorgunluk benzeri fiziksel rahatsızlıklar olarak kendini gösterebiliyor. Peki bu ve benzeri durumlarda anne babalara neler öneriliyor? TRT Çocuk Uzman Yardımcısı Kübra Coruk ile konuştuk.

Çocuğu okula gitmek istemeyen anne babalara öneriler

Çocuklar yaşlara göre hangi nedenlerle okula gitmede isteksiz olabiliyor?

Okul öncesi dönem olan yaş arası ile yaş arasındaki çocukların okula gitmek istememe nedenleri farklılık gösteriyor. Kübra Coruk okul öncesi dönemdeki kaygıları şöyle anlatıyor:

"Bu yaş grubundaki çocuklar arkadaşlarıyla yakın ilişkiler kurabilir, oyun ile sosyal bağlar geliştirebilir, bağımsız aktiviteler yapabilir ve duygularını düzenleyebilir duruma geliyorlar. Tüm bu durumlar yeni ve alışıldık olmayan bir süreci de beraberinde getiriyor. Yeni bir ortama girmek, aileden kısa süreli de olsa ayrılmak ve beraberinde ebeveynlerden uzak kalmak çocukların ayrılık kaygısı yaşamasına sebep olabilir. Bazı çocuklar yeni girdikleri ortamlara uyum sağlamakta zorlanabilirler, akranlarıyla zorluk yaşayabilirler ve bu zorlukları yönetmekte güçlük çekebilirler. Akademik anlamda okula başlamadan önce okulun eğlenceli bir yer olduğunu düşünürken okul becerilerini öğrenmeye başladıktan sonra okul artık sıkıcı ve yorucu bir yere dönüşebilir."

Kübra Coruk yaş grubundaki çocukların okula gitmek istememelerinin altında ise birçok neden yatabileceğini anlatıyor. Bu nedenlerden birinin akran zorbalığı olabileceğinin altını çiziyor.

"Akranları tarafından dışlanması, alay edilmesi, şiddete maruz kalması, yapmak istemediği şeylere karşı zorlanması, tehdit edilmesi gibi durumlar yaşanabilir. Tüm bunlar zorbalık göstergesidir ve okul fobisiyle sonuçlanabilir.

Bazı çocuklar arkadaş edinme ve iletişim kurma konusunda endişe duyabilir, kendini korku içerisinde hissedebilirler. Derin bir utanç hissine kapılıp yargılandığını düşünmek yoğun endişe yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bu tür sosyal kaygıları deneyimleyen çocuklarda da sıklıkla okula gitmek konusunda isteksizlik görülür. Aile içi yaşanan sorunlar, sağlık sorunları, akademik zorluklar, başarısızlıklar, öğrenme zorlukları çocukların okula gitmek istememe nedenlerinden birisi veya birkaçı olabilir."

Çocuklarda stresin belirtileri

Akran zorbalığı, aile içi sorunlar, başarısızlık korkusu, kaygı.. Peki yaşanan olumsuzluklar çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor?

"Okulda yaşanan olumsuzluklar çocuklarda stres ve endişeye yol açabilir. Akademik ve sosyal baskı, ödev yükü, rekabet, zorbalık, sağlık durumları, kendini ifade etmekte güçlük, öğretmen tutumları gibi nedenler çocuklarda strese yol açıp daha kaygılı ve yalnız hissetmesine neden olabilir. Çocuğun okulda olumsuz deneyimler yaşaması ve olumsuz duygularını anlamlandıramaması, sınırlarını tanımaması, kendini ifade ettiğinde rahatça anlayabilecek ve yargılamayacak ebeveyn eksikliği, okul değişiklikleri, taşınmalar, yaşanan ailevi sorunlar gibi nedenler strese yol açabilir."

Kübra Coruk stresin çocuklarda hangi belirtilerle kendini gösterdiğini şöyle anlatıyor:

"Uyku düzenini bozabilir, sık sık uykudan uyanabilirler veya daha fazla uyumayı talep edebilirler. Baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi fiziksel semptomlara neden olabilir. Kaygı düzeylerindeki artış endişe duydukları durumlarla ilgili düşüncelerinin üstesinden gelmelerini zorlaştırabilir. Odaklanmakta zorlanmalarına ve dikkat eksikliği yaşamalarına neden olabilir. Aynı zamanda huysuzluk ve öfkeyle sonuçlanabilir.


Okula gitmede isteksizlik fobiye dönüşebilir. Peki aileler ne yapmalı?

Okul fobisi çocukların okula gitmekten aşırı derecede korkması ve okula gitmekten şiddetli bir şekilde kaçınması olarak kendini gösteriyor. Çocuklar okula olan isteksizliklerini bedensel yakınmalarla dile getirerek ebeveynlerini ikna etmeye çalışabiliyorlar. Peki böyle durumlar da ne yapmak gerekiyor? İşte TRT Çocuk Uzman Yardımcısı Kübra Coruk 'un ebeveynlere tavsiyeleri:

"Çocukla konuşarak onu gerçekten dinlemek ve anlamak; esas problemi çözmek konusunda işe yarayabilir. Çocuğun okula gitmek istememe nedenleri, duyguları ve endişeleri ebeveynler tarafından ilgiyle dinlenmelidir. Yargılanmadan dinlenilmek çocuğun kendini ifade etmesini kolaylaştıracaktır. Çocuğun kendisini güvende ve rahat hissedeceği ortamlar sağlanabilir. Ebeveynleriyle baş başa geçirilen kaliteli zaman çocuğun kendisini ifade etmesine imkan tanıdığı için konuşma becerilerinin gelişmesine ve özgüveninin artmasına katkı sağlayacaktır.

Okula gitmeyi keyifli hale getirecek bir plan oluşturulabilir. Günü belli adımlara bölerek her maddenin karşına bir kutucuk koyulur (Örneğin “Sabah kalktım” maddesi.) Çocuk her uyandığında o kutucuğun karşısına bir sembol çizer. Bu çocuğun daha önce alışık olmadığı bir rutine hazırlanmasını ve daha hızlı adapte olmasını kolaylaştırabilir. Çocuğun öğretmenleriyle konuşulabilir. Onlardan detaylı bilgi ve yönlendirme almak sorunu çözmeyi kolaylaştıracaktır. Profesyonel destek alınabilir. Okul fobisi belirtileri görüldüğünde bir psikolog desteğine başvurmak şarttır."
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası