biyosfer nedir / Biyosfer nedir? Nelerden oluşur? Coğrafyada biyosfer canlı küre ne demektir?

Biyosfer Nedir

biyosfer nedir

kaynağı değiştir]

Karada, bitki örtüsü kahverengiden (alçak bitki örtüsü) koyu yeşile (yoğun bitki örtüsü) kadar bir ölçekte görünür iken; okyanus yüzeyinde, fitoplanktonlar mordan (düşük) sarıya (yüksek) kadar değişen bir ölçekte gösterilmektedir. Bu görselleştirme, SeaWiFS dâhil bir dizi uydudan ve NASA/NOAA Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometresi Paketi ve Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektroradyometresi dâhil araçlardan gelen verilerle oluşturulmuştur.

Kaynakça[değiştir

Biyosfer nedir? Nelerden oluşur? Coğrafyada biyosfer canlı k&#;re ne demektir?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Atmosfer, taş ve su küre kürenin bir arada olduğu ve içinde canlıların da bulunduğu doğal ortama canlı küre (biyosfer) ismi verilir. Biyosferde bulunan bitkilerin oluşturduğu fitolojik hayvanların ve çevrelerin zoolojik çevre ve insanların oluşturduğu insan çevresi bulunur. Biyosfer nedir? Nelerden oluşur sizler için derledik.

Haberin Devamı

Biyosfer ayrımı, genellikle teorik olarak yapılır. Gerçekte doğal, çevre ve beşerî unsurların yer aldığı bir organizasyondur. Bu sistemler ise, birer yaşama birliğidir. Aynı zamanda da ekosistem terimi ile de ifade edilir.

Biyosfer Nedir?

Derin en önemli yaşam sistemleri içinde yer alır. İsmin kökenine bakarak, ona canlılığın küresi ya da yaşam küresi de denir. Genelleme yapacak olursak, canlılığın yaşadığı bütün ortamlar gezegenimizin biyosferini meydana getirir. O nedenle de pek çok değişik ortam, diğer anlamı ile ekosistem, biyosferin içinde bulunur. Ekosistemler inorganik ve organik sistemlerin iç içe olduğu büyük yaşam alanları olarak bilinir. Terrestrial (karasal) ekosistemler, atmosferik ekosistemler, aquatik (sucul) ekosistemler gibi sınırları son derece geniş ve bir yerde sınırların birbirinin içine girdiği, canlıların ve yaşamların birbirleriyle ve değişik yönleriyle ilgili olduğu sınır kabul edilmeyen ortamlardır. Örneğin okyanuslar da sınırları belirlenemeyen çok büyük ekosistemlerdir. Aynı zamanda kendi içinde pek çok alt kategoriye ayrılır. Karasal ekosistemlerin en büyüklerinden birisi olan çöl alanları da öyledir.

Haberin Devamı

Biyosfer Nelerden Oluşur?

Biyosfer komüniteleri ve ekosistemleri kapsar. Belirli sınırları olan alanlar içinde yaşayan popülasyonlar komüniteyi meydana gelir. Ekosistemler ise, popülasyonların çevre birlikteliğinin sonucunda meydana gelir. Biyosferde iki önemli ortam söz vardır. Bunlardan birisi de biyomlardır. Tundra, savan, çöl, yağmur ormanları, otluk alanlar, soğuk iklim ormanları birer biyomdur.

Biyomlar ise, ekosistemlere benzerler; coğrafik ve iklimsel olarak, hayvan topluluğu, bitki topluluğu ve toprak organizmaları içeriğinin de benzer özellikler gösterdiğinden dolayı ekolojik ortamlardır. Ekosistem ise biyomdan çok daha küçük bir yaşam alanına sahiptir. Ekosistemler fiziksel ve biyolojik bileşenlerin bir arada bulunduğu ve de bunların birbirleri ile devamlı etkileşimde olduğu bir çeşit yaşam ortamıdır.

Haberin Devamı

Coğrafyada Biyosfer Canlı Küre Ne Demektir?

Yaşam küresi, diğer ismi ile de biyosferin evriminde, pek çok jeolojik olay etkili olmuş ve biyosfer zaman zaman büyük bir değişikliğe uğramıştır. Hatta yaşam, tamamen yok olma noktasına da gelmiştir. Örneğin, Mesozoyik sonunda da 65 milyon yıl öncesinde, dünya gezegenine çarpan meteorlar neredeyse tüm biyosferi tahrip etmiş, bütün ekosistemler ve onların temsilcileri canlı dünyasını da tamamen yok olma noktasına gelmiştir. Bu durumdan en çok etkilenen canlılar ise, karasal ekosistemlerdeki sürüngenler olmuş, dinozorlar da tamamen dünya hayatından silinmiştir. Biyosferin evrimi ise, her zaman çok bileşenli faktörler tarafından kontrol edilir. Onun gelişimi ve değişimine önemli bir etki eden faktörlerin başında ise, iklim ve değişiklikleri gelir.

Biyosfer Nedir, Nasıl Oluşmuştur? Biyosfer Neleri Kapsar?


Gezegenimizin yaşam içeren katmanı oldukça incedir; okyanus derinlikleri soğuk ve karanlıkken, üst atmosferde oksijen miktarı oldukça azdır ve hava sıcaklığı çok düşüktür. Bir elmanın kabuğuna benzetilen biyosfer; litosfer, hidrosfer ve atmosfer ile iç içedir.

Biyosfer Nedir?

Dünyanın ince bir örtüsü olan biyosfer katman; atmosferin en alt kısmını, hidrosferi, kriyosferi ve litosferin üst kısmını içermektedir. Dış kabuğun hava, toprak, kayaç ve su barındıran; üzerinde biyotik gelişimlerin ve çevrimlerin yaşandığı canlı yaşamına imkan tanıyan bölümüdür.

Jeofiziksel anlamda biyosfer canlı organizmaların diğer katmanlar ile etkileşimlerini, çevreleri ve birbirleri ile olan ilişkilerini inceleyen evrensel ekolojik mekanizmadır. Biyosfer, bütün yaşamsal faaliyetlerin ve sonucunda oluşturdukları ürünlerin bölgesidir ve ekosistemleri koruma gibi önemli bir rolü bulunmaktadır. Biyosferde meydana gelen değişimlerin hepsi iklim değişiklikleri ile sonuçlanmaktadır

Biyosfer Nasıl Oluşmuştur?

Dünyada biyosfer katmanı hemen oluşmamıştır. Atmosfer tamamen oluştuktan sonra yani oksijen yoğunluğu yaşam için yeterli seviyeye geldiğinde, dünyanın biyosferi de oluşmaya başlamıştır. Bu durum da yaklaşım 2,5 milyar yıl önceye dayanır. Fakat şu nokta da unutulmamalıdır ki; sulu ortamı terk eden bitkilerin kayaların üzerine yapışarak günümüz likenlerine benzeyen dünyanın ilk paleo-florasını oluşturması, günümüzden milyon yıl öncesine dayanan Orta Devon Dönemi’ne aittir. Dünyanın da ilk gerçek biyosferinin Devon Dönemi’nin başlarında oluşmuş olabileceği fikirleri bulunmaktadır.

Biyosfer Neleri Kapsar?

Biyosfer ekosistemleri ve komüniteleri kapsamaktadır. Belirli sınırları olan alanlar içerisinde yaşayan popülasyonlar komüniteyi oluşturur. Ekosistemler ise popülasyonların çevre birlikteliğinin sonucunda meydana gelmektedir.

Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.