naturalizm nedir ve özellikleri / Natüralizm (Doğalcılık) Edebiyat Akımı - Türk Dili ve Edebiyatı

Naturalizm Nedir Ve Özellikleri

naturalizm nedir ve özellikleri

Natüralizm Akımı Özellikleri Nelerdir? Natüralizm Nedir, Temsilcileri Kimlerdir?

Natüralizm akımı, bir nevi realizm akımının ileri boyutudur. Bu akımda dünyanın ve insanların tüm çirkinliği, olağan çıplaklığı ile insanlara sunulmak istenmiştir. Edebiyat ve felsefe alanlarında önemli etkisi olan natüralizm, deney ve gözleme dayalıdır. Bu içeriğimizde ise edebiyat açısından natüralizm akımı konu alınmıştır.

NATÜRALİZM NEDİR?

Natüralizm yahut diğer ismi ile doğalcılık; yüzyılın sonlarına doğru Fransa'da ortaya çıkmış olan ve etkisini sanat, edebiyat ve felsefe alanlarında göstermiş bir düşünce akımıdır. Bu akımı benimseyen ve takip eden kişilere ise natüralist denmektedir. Peki natüralizm nedir?

Natüralizm, doğal dünyayı temel alan bir akımdır. Sanat ve edebiyat alanında natüralizm, doğayı tüm detayları ile göründüğü gibi anlatmayı hedeflemektedir. Bu yazının konusu olmamakla birlikte, felsefe alanında natüralizm akımı ise, dünyanın ve içindeki her şeyin doğal varlıklardan oluştuğunu ve doğaüstü hiçbir unsur barındırmadığını ifade eden düşünce şeklidir.

Natüralizm akımı, realizm akımının yetersiz bulunması sebebi ile ortaya çıkmıştır. Lakin bu akımda gerçekliğin çirkin yüzü konu alınmıştır. Eserlere karamsar bir hava egemendir. İnsanın içinden gelen güdülerin ortaya çıkması natüralizm akımında sıkça görülmektedir. Bu akımda insanın temelinde soya çekim yatmaktadır. Yani bir insanın genetik özellikleri, çevre faktörü ile de birleşerek, kişinin kendisini oluşturmaktadır. Natüralizmde kişi kötü ise, bunun sebebi çevresi ve genetiğidir. Bu nedenle de kişinin kötü olmakta bir suçu yoktur.

Natüralizm akımının dili ise özensiz ve seçicilikten uzaktır. Karakterleri hangi yöreye aitler ise, o yörenin dilinde konuşmaktadır. Bu akımda yazar kendisini gizlemekte ve olanları nesnel bir şekilde tüm çıplaklığı ve çirkinliği ile anlatmaktadır.

Peki natüralizmde sanat ne içindir? Natüralizm akımı her ne kadar realizm akımının ileri seviyesi olarak düşünülse de, sanat anlayışları birbirinden farklıdır. Realizm akımında sanat, sanat içindir. Lakin natüralizm akımında sanat, toplum içindir.

NATÜRALİZM TEMSİLCİLERİ

Natüralizm akımının kurucusu Fransız yazar Emile Zola'dır. Emile Zola'nın eserlerinin her biri natüralizm akımının en güzel örneklerini teşkil etmektedir. Zola'dan başka dünyada natüralizm temsilcileri arasında; Guy de Maupassant, Alphonse Daudet ve Goncourt Kardeşler yer almaktadır.

Ülkemizde ise natüralizm akımına ait eserler verilmek istenmiş lakin bu akım tam olarak kavranamamıştır. Ülkemizde natüralist akımda eserler vermeye en çok yaklaşan kişi ise Hüseyin Rahmi Gürpınar'dır. Lakin Gürpınar, diğer natüralistler gibi eserlerinde kendini gizlememiş ve sosyal eleştirilere yer vermiştir. Bu nedenle kendisi de tam anlamı ile bir natüralist değildir.

NATÜRALİZM AKIMI ÖZELLİKLERİ

Natüralizm akımı özelliklerini sıralamak gerekirse;

  • Sanat, doğanın bir yansımasıdır,
  • Bedenden ayrı bir ruh yoktur,
  • Deney ve gözleme dayalıdır,
  • İnsanın davranışlarının sebebi soyaçekimdir,
  • İnsanın kötü olmasında bir suçu yoktur, onu kötü yapan çevredir,
  • Dünyanın çirkinliği olduğu gibi göstermektedir,
  • Romanlarda, karakterlerin tanıtımları o kadar detaylıdır ki, adeta portreleri çizilmektedir,
  • Eserlerin dili herkesin anlayabileceği düzeydedir,
  • Eserlerde hayatın çirkinliğini anlatmak için sık sık argo kelimeler kullanılmaktadır,
  • Yazar, eserinde kişiliğini saklı tutmaktadır,
  • Sanat, toplum içindir.

NATÜRALİZM ESERLERİ

Natüralizm akımı ile birçok eser yazılmıştır. Natüralizm eserlerine örnek vermek gerekirse;

  • Emile Zola tarafından kaleme alınan: Germinal, Suçluyorum, Toprak, Yaşama Sevinci, Doktor Paskal, Hakikat, Nana, Bir Aşk Sayfası ve Therese Raquin,
  • Alphonse Daudet tarafından kaleme alınan: Pazartesi Hikayeleri ve Değirmenimden Mektuplar,
  • Guy de Maupassant Güzel Dost, Ölüm Kadar Acı ve Bir Hayat,
  • Goncourt Kardeşler tarafından kaleme alınan: Salomon, Renee Maperin ve Manette.

NATÜRALİZM İLE REALİZM FARKI

Natüralizm, realizm akımının ileri seviyesi olarak düşünülebilmektedir. Zira natüralizm akımının kurulmasının sebebi realizm akımının sunduğu gerçekliğin yeterli gelmemesidir. Natüralizm ile realizm farkı ise, doğanın anlatımında ortaya çıkmaktadır. Zira natüralist akıma mensup kişiler doğayı anlatırken deney yöntemine başvurmakta ve olaylar ile kişilere bir bilim adamının gözünden bakmaktadırlar. Natüralizm akımının kurucusu olarak anılan Emile Zola'nın kendisi natüralizm ile realizm farkını şu şekilde açıklamaktadır; "Gözlemci demek, doğadaki olayları hiçbir değişikliğe uğratmadan, olduğu gibi inceleyen kişi demektir. Deneyci ise olayları doğanın ortaya çıkardığı biçimlere göre değil de herhangi bir amaçla kendisinin onlara şu ya da bu koşullar altında verdiği biçimlere göre inceleyen kişidir."

kaynağı değiştir]
  1. ^abcd"Naturalism." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press,
  2. ^Judge John E. Jones. Kitzmiller v. Dover Area School District davasının Mahkeme kararı. 9 Ocak tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Beyanda bulunan uzmanlar: John funduszeue.info, Robert T. Pennock ve Kenneth R. Miller.
  3. ^Methodological Naturalism and Philosophical Naturalism 7 Nisan tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Clarifying the Connection (), Barbara Forrest, tarihli.
  4. ^"Naturalism", in The Encyclopedia of Philosophy, Macmillan, Supplement,
  5. ^Jonathan Barnes's introduction to Early Greek Philosophy (Penguin)
kaynağı değiştir]

Natüralizm iki farklı felsefî görüşte incelenir:

Tarihçe[değiştir

Natüralizm terimi, yüzyıldan itibaren bir konunun ayrıntılarını hatasız, kesin olarak gösteren sanat ve edebiyatı tanımlamak için kullanılmıştır. yüzyıla gelindiğinde ise aynı isim resmî bir sanat hareketine verildi. Natüralizm sanat akımı, &#;lerin başında Fransa&#;da Romantizm sanat akımına tepki olarak ortaya çıktı. Romantizm sanatında kompozisyonların ideal bir görüntü için değiştirilmesine karşı çıkan Natüralizm hareketinin takipçileri görüntüyü olduğu gibi, gerçekçi bir şekilde yansıttı. 

John Constable, ‘Flatford Mill (‘Scene on a Navigable River’)’ –7

Natüralizm Nedir?

Sanatta Natüralizm, doğa bilimlerinin ilke ve yöntemlerinin, özellikle Darvinci doğa görüşünün edebiyat ve sanata uyarlanmasından esinlenen yüzyıl sonu ve yüzyıl başı hareketidir. Yüzyılın en popüler akımlarından biri haline geldi ve Realizm ile birlikte Empresyonist hareketin doğmasına yol açtı. Natüralizm genellikle Fransız En Plein Air: Açık Hava Ressamlığı ile ilişkilendirilir.

Realizm ile Arasındaki Fark Nedir?

Natüralizm sanat akımı genellikle aynı zamanlarda ortaya çıkmış olan Realizm sanat akımıyla karıştırılır. Her iki akımında amacı görüntüyü olduğu gibi tasvir etmek fakat aralarında bazı farklılıklar da var. Realist sanatçılar, insanları sıradan hayatlarını sürdürürken tasvir ederek gerçek hayatı hakikate uygun bir şekilde tasvir etmeye çalıştılar. Bunun aksine, Natüralist sanatçılar resmin içeriği ile ilgilenmek yerine daha çok resmin gerçekçi detaylarını nasıl çizdikleriyle ilgilendiler. Buna ek olarak, Realizm akımı öncülüğünde ortaya çıkmış eserler, içinde bulunduğu dönemin siyasi ve sosyal sorunlarını ortaya koyarken Natüralizm akımı eserleri dış mekanı ve kırsal yaşamı tasvir etmeye odaklanır.

Natüralizm Hareketinin Önde Gelen Sanatçıları

1) JOHN CONSTABLE

Naturalism

İngiliz ressam John Constable, yüzyıl manzara resimlerinde devrim yaratmasıyla tanınır. Dönemin popüler ürünü olan değiştirilmiş, güzelleştirilmiş manzara resimlerini yapmayı reddetti ve dünyanın doğallığını gerçekçi bir şekilde tasvir etmeyi tercih etti. Etkisi tüm Avrupa&#;ya, özellikle de çalışmalarının İngiltere&#;den çok daha önce değer gördüğü Fransa&#;ya yayıldı. Yukarıda gördüğünüz tarihli &#;Saman Arabası&#; adlı resminde Constable, babası Golding Constable&#;a ait bir arazi alanı olan Flatford Mill&#;i tasvir ediyor. Sağda, uzaktaki çayırın karşısında, bir grup saman yapıcının çalışmakta olduğu görülüyor. Yoğun bir şekilde çalışan çiftlik çalışanları halinden memnun görünüyorlar ve bulundukları ortam güzel bir manzaraya sahip. Tüm bu özellikler, Constable&#;ın memleketi Suffolk ilçesinin pastoral görünüşü hakkında bilgiler vermektedir. Constable, bu eseri çoğunluğun aksine açık havada değil, stüdyosunda tamamladı. 

2) THOMAS COLE

NaturalismCatskill Dağları&#;nda Gün Doğumu, Thomas Cole, (Fotoğraf: Wikimedia Commons, kamu malı)

Yarı İngiliz yarı Amerikan olan Thomas Cole, özellikle Hudson Nehri Vadisi çevresinde bulunan manzaralarının güzelliğini yansıtmasıyla ünlüdür ve Cole, bu bölgeyi keşfeden ilk sanatçıydı. Hudson, bir grup manzara ressamı tarafından yönetilen bir yüzyıl ortası sanat hareketi olan Hudson Nehri Okulu&#;nun babası olarak anılır. Bu eser, Catskill dağlarını sabahın erken saatlerinde saran sisle tasvir etmektedir. Bu çalışma, Amerika&#;nın ıssız doğasının bir görüntüsü olarak yüzyıla damgasını vurmuştur.

3) JEAN-BAPTISTE-CAMILLE COROT

Naturalism

Fransız ressam Jean-Baptiste-Camille Corot, &#;lerde Fontainebleau ormanında sık sık dolaşıyordu, bir gün bu ormanda Barbizon Ressam Okulları ile karşılaştı. Bu okulda okuyan sanatçılar yalnızca gözleri ile gördüklerini resmederek Fransız manzarasının güzelliğini yüceltiyorlardı. tarihli, Fontainebleau Ormanı adlı resminde Corot, ana konusu olan bu engebeli manzarayı derin gölgeler ve doğal ışıkla tamamlıyor. Bununla birlikte, tablonun kenarında yere uzanmış kitap okuyan bir kadını içeriyor. Corot, manzarayı yerinde resmeden ressamlardan biriydi. Daha sonra bu &#;En Plein Air&#; ( Açık Hava Ressamlığı)taktiği diğer ressamlar arasında ünlendi.

4) THÉODORE ROUSSEAU

Naturalism

Fransa kökenli Théodore Rousseau da tıpkı Corot gibi Barbizon okulunun bir ressamıydı. Eserleri Fransa&#;nın muhteşem doğasını &#;Natüralizm&#; sanat akımı adı altında çok güzel betimliyordu fakat bu eserler Fransa&#;nın Salon Müzesi tarafından o kadar çok reddedildi ki ona &#;Büyük Red&#; adında bir lakap bile taktılar. Reddedilmelerin sonucunda bu kuruluşa başvuru yapmayı bırakmıştı ta ki önceden yapmış olduğu üç başvuru kabul edilene kadar. Onun ve Barbizon okulunun diğer ressamlarının çalışmaları, manzara resminin türü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve sonraki nesil Fransız İzlenimcilerine ilham kaynağı olmuştur.

5) JULES BASTIEN-LEPAGE

"Hay Making" By Jules Bastien

Fransız ressam Jules Bastien-Lepage, kırsal yaşamı betimleyen gerçekçi ve natüralist eserleriyle sanat dünyasını büyüledi ve büyülemeye devam ediyor. Bastien-Lepage, &#;de &#;Saman Yapımı&#; adlı çığır açan resminde çalışmalarının ardından bitkin halde bir samanlıkta mola veren iki toprak işçisini tasvir ediyor. Eserde bulunan kişileri yüz ifadelerinin ve yığılmış pozlarının doğruluğu ve doğal manzaradaki ayrıntılar, resmi en ikonik Natüralizm çalışmalarından biri olarak nitelendiriyor. Mesela resimdeki kadının avuç içlerinde az önceki çalışmanın izleri duruyor. Kol ve elin duruşundan ne kadar yorgun olduğu anlaşılabilir. Kollar resmen düşmüş. Hemen yanında uzanan erkek tasviri ise ayaklarını neredeyse bir ölü gibi hissiz bir şekilde uzatmış. Botlarında çamur izleri var. Uzun boylu orta yaşlarda çelimsiz bir adam. Yine sol tarafta saman yığınları, çalışan insanlar ve ileride ufka doğru giden manzara görünüyor. Resmin geneline baktığımız zaman, ufuk çizgisinin oldukça yukarıda olduğunu görüyoruz. Ressam, gökyüzüne çok az yer ayırmış. Resim de aşağıdan yukarıya doğru bir hareket var.

Resim

Jules yukarıda eskizi bulunan bu resmi henüz 29 yaşında çizdi. Bu eser Salon Müzesine kabul edilen üç resimden birisi. Bastien-Lepage resmi hakkında şunları söyledi:

“İlk fikirlerimi oluşturmak için çok çalıştım, doğanın gerçek yönüne bağlı kalmaya kararlıydım.

Realism ve Natüralizm akımlarının önde gelen ismi olan Emila Zola Jules&#;in bu eserini şöyle tanımlamıştır:

&#;Natüralizm sanat akımının başyapıtı.&#;

Bağlantılı Yazılar: funduszeue.info

Kaynak: 12 3

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası