hammurabi nereli / Hammurabi Kanunları - Vikipedi

Hammurabi Nereli

hammurabi nereli

kaynağı değiştir]

Hammurabi'ye MÖ 2. binyılın diğer tüm krallarından daha çok saygı gösterilmiş ve yaşadığı dönemde bir tanrı olarak ilan edilmenin eşsiz onuruna sahip olmuştur. "Hammurabi, benim tanrımdır" anlamına gelen "Hammurabi-ili" kişi adı, hükümdarlığı sırasında ve sonrasında yaygınlaşmıştır. Ölümünden kısa bir süre sonra yazılan yazılarda Hammurabi, esas olarak üç başarı için anılır: savaşta zafer kazanmak, barış getirmek ve adalet getirmek. Hammurabi'nin fetihleri, medeniyeti tüm uluslara yaymak için kutsal bir misyonun parçası olarak görülmeye başlanmıştıfunduszeue.info'da bulunan bir stel, kötülüğü boyun eğmeye ve tüm insanları Marduk'a ibadet etmeye zorlayan güçlü bir hükümdar olarak onu kendi sesiyle yüceltir. Stelde şunlar yazar: "Dağları uzak ve dilleri belirsiz olan Elam, Guti, Subartu ve Tukriş halkını [Marduk'un] eline yerleştirdim. Ben kendim onların şaşkın zihinlerini düzeltmeye devam ettim." Hammurabi'nin kendi sesiyle de yazılan daha sonraki bir ilahi, onu Marduk için güçlü, doğaüstü bir güç olarak yüceltir:

Ben kötüleri yakalayan, halkı hemfikir yapan kralım,
Ben öğütlerini kargaşaya atan krallar arasında büyük ejderhayım,
Ben düşmanın üzerine gerilen ağım,
Ben korkunç gözlerini kaldıran itaatsizlere ölüm cezası veren korku vericiyim,
Ben kötü niyetleri örten büyük ağım,
Ben ağları ve asaları kıran genç aslanım,
Ben beni inciteni yakalayan savaş ağıyım.

Hammurabi'nin askeri başarılarını övdükten sonra ilahi, son olarak şunu açıklar: "Ben adaletin kralı Hammurabi'yim." Daha sonraki anma törenlerinde, Hammurabi'nin büyük bir kanun koyucu olarak rolü diğer tüm başarılarından daha çok vurgulanmaya başlanmış ve askeri başarıları önemsiz hale gelmiştir. Hammurabi'nin hükümdarlığı, uzak geçmişte yaşanan tüm olayların referans noktası olmuştur. Hammurabi'nin dördüncü halefi olan Ammizaduga döneminde yazıldığı düşünülen ve Tanrıça İştar'a yönelik bir ilahide şöyle denir: "Bu şarkıyı ilk kahramanlık şarkısı olarak duyan kral Hammurabi'dir. Bu şarkı senin için onun hükümdarlığında bestelendi. Ona sonsuz hayat verilsin!" Ölümünden sonraki yüzyıllar boyunca, Hammurabi'nin yasaları yazı alıştırmalarının bir parçası olarak yazmanlar tarafından kopyalanmaya devam edilmiş ve hatta kısmen Sümerceye çevrilmiştir.

Siyasi mirası[değiştir

Hammurabi Kanunları nedir, hangi uygarlığa aittir? Hammurabi kimdir?

Toplamda 42 yıl hüküm süren Babil Kralı Hammurabi, Sümer ve Akad kralı olarak da anılmaktaydı. Bir diğer lakabı ise dünyanın dört köşesinin kralıydı. Amori kökenli olduğu bilinen Hammurabi, sağlık problemleri yaşayan babasının yerine tahta geçmiştir. İyi bir yönetici olan Hammurabi birçok fetih yapmış ve topraklarını genişletmeyi başarmıştır. Babil Kralı Hammurabi, Mezopotamya topraklarında var olan adalet sistemini incelemiş ve fermanları kendi yasalarıyla birleştirmiştir. Babil Kralı, Hammurabi Kanunları'nı adalet tanrısından aldığını söylemiştir. Peki, kendi adını verdiği Hammurabi Kanunlarının esası neye dayanır?

HAMMURABİ KİMDİR?

Hammurabi Babil Hanedanlığının altıncı kralı olarak bilinir. Babil Kralı, Sümer- Akad Kralı ve Dünyanın Dört Köşesinin Kralı lakaplarına sahip olan Hammurabi 42 yıl hüküm sürmüştür. Hammurabi; Suriye ve Güney Mezopotamya topraklarında eski bir halk olan Amori kökenliydi. Milattan önce ve tarihleri arasında yaşadığı bilinen Hammurabi milattan önce ve yılları arasında Babil'de hüküm sürmüştür. Hammurabi'den önce tahtta babası Sin-Muballit vardı. Fakat babası sağlık sorunları nedeniyle tahtından feragat etti. Babasının ardından krallığı devralan Hammurabi, Eşnunna, Elam, Mari ve Larsa şehirlerini fethetmiştir. Hammurabi Asur kralı I. İşme-Dagan'ı tahttan indirmiş ve Mezopotamya topraklarının neredeyse tamamını Babil egemenliği altına toplamıştır. Yayınladığı Hammurabi Kanunlarıyla adını duyuran Hammmurabi; bu kanunları adalet tanrısı olarak bilinen Samaş'tan aldığını iddia etmektedir. Hammurabi Kanunları daha önce Sümerler'de suçun mağdurunu tazmin etme amacında olan Ur-Nammu Kanunlarından ayrılır. Faile fiziksel ceza verilmesinin gerekliliğine değinen Hammurabi Kanunları, fiziksel cezaya vurgu yapan ilk kanunlardan biri olarak kabul görür.

HAMMURABİ KANUNLARI VE ÖZELLİKLERİ

Hammurabi; Suriye ve Güney Mezopotamya topraklarında eski bir halk olan Amori kökenliydi. Babil halkı da Amori kökenli olan göçebe bir toplumdu. Milattan önce ve tarihleri arasında yaşadığı bilinen Hammurabi milattan önce ve yılları arasında Babil'de hüküm sürmüştür. Amoriler, milattan önce 'lü yılların sonuna doğru kenti ele geçirdiler. Hammurabi, sağlık problemleri olan babası Sin-Muballit'in yerine tahta geçti. Milattan önce 'de tahta çıkan Hammurabi 42 yıl hükümdarlık yaptı. Kurnaz bir kral olarak bilinen Hammurabi iç ve dış politikaya hakimdi. Hammurabi, tapınakları yeniledi, kenti çevreleyen surları yükseltti ve halkın sevgisini kazanmayı başardı. Ordusunu da güçlendiren Babil Kralı, Küçük krallığını büyütüp Mezopotamya'nın hakimi oldu. Hammurabi Kanunları genel özellikleri incelendiğinde, Babil medeniyetine ait olduğu görülmektedir. Tarihin en iyi korunmuş ve en eski yazılı yasalarından biri olan Hammurabi Kanunları genel özellikleri merak edilmektedir. Hammurabi Yasaları; milattan önce 'lı yıllarda Mezopotamya'da Babil kralı Hammurabi tarafından ortaya çıkartılmıştır. Babil Kralı Hammmurabi; bu kanunları adalet tanrısı Samaş'tan aldığını iddia etmiştir. Hammurabi Kanunlarından önce Sümerler'de suçun mağdurunu tazmin etme amacında olan Ur-Nammu Kanunları vardı. Faile fiziksel ceza verilmesinin gerekliliğine değinen Hammurabi Kanunları, fiziksel cezaya vurgu yapan ilk kanunlardan biri olarak kabul görür ve UR- Nammu Kanunlarından ayrılır.

Diğer ülkelere örnek oluşturan Hammurabi Kanunları'nın milattan önce 'te yazıldığı kabul edilmektedir. Hammurabi kanunları kısasa kısas yani; Göze göz, dişe diş olarak nitelendirilmektedir. Çoğu bilinmeyen Hammurabi Yasaları maddeden oluşmaktaydı. Hammurabi, Mezopotamya'da yazılmış yasalar ve femanları kendi oluşturduğu yasalarla birleştirip tek bir yazılı metin haline getirdi. İşte, Hammurabi Kanunları özellikleri:

  • Hammurabi Kanunları sanıldığı gibi sadece ceza yasalarını içermez. Hammurabi Kanunlarında; evlenme, boşanma, evlat edinme, kontratlar ve miras gibi konularda da yasalar yer almaktadır.
  • Halkın anlayabilmesi için Akad dilinde kaleme alınan kanunlar 2,25 metre yüksekliğindeki taşa kazınmıştır.
  • Hammurabi yasaları adalet tanrısı Shamash'tan aldığını açıklamış ve adalet tanrısını, yasaları ona verirken resmetmiştir.
  • Elamlılar Babil'i işgal ettikten sonra Hammurabi Kanunlarını kendi ülkelerine götürmüşlerdir.
  • yılında İran'da bulunan Hammurabi Kanunları Louvre Mezisi'ne teslim edilmiştir.
  • Yasa maddelerinin yazılı olduğu kil tabletlerden biri, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde halen sergilenmektedir.

HAMMURABİ KANUNLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Hammurabi Yasaları; Mezopotamya'da Babil kralı Hammurabi tarafından, milattan önce 'te ortaya çıkarılmıştır. Babil Kralı Hammmurabi; bu kanunları adalet tanrısı Samaş'tan aldığını söylemiştir. Faile fiziksel ceza verilmesinin gerekliliğine değinen Hammurabi Kanunları, fiziksel cezaya vurgu yapan ilk kanunlardan biri olarak kabul görür. Hammurabi Kanunları, oldukça önemli bir yasa niteliğine sahiptir. Hammurabi Kanunlarının esası Tevrat'a dayanır, özellikle şuçlunun cezalandırılması konularında Tevrat'ın emirleriyle benzerlik gösterir. Diğer ülkelere örnek oluşturan Hammurabi Kanunları kısas yani; Göze göz, dişe diş olarak nitelendirilmektedir. Çoğu bilinmeyen Hammurabi Yasaları maddeden oluşmaktaydı. Hammurabi, Mezopotamya'da yazılmış yasalar ve femanları kendi oluşturduğu yasalarla birleştirip tek bir yazılı metin haline getirmiştir. Hammurabi Yasaları, önemli bir belge olarak Louvre Mezisi'nde sergilenmektedir.

kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Hammurabi ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.

Hammurabi

Hammurabi
Doğumu : MÖ Babil
Ölümü : MÖ , Babil
Devlet başkanı

Babil'in altıncı kralı Hammurabi, Sümer ve Akadları fethederek, Babil İmparatorluğu'nun ilk kralı olmuştur. Hammurabi Kanunları ile tanınmıştır.

Hammurabi, Milattan önce yılında günümüzün Irak sınırlarında bulunan bölgede, Fırat ırmağının kıyısında kurulu Babil'de doğmuştur. Babası Sin-Muballit Babil’in 5. Kralı idi.

Babil halkı, geçmişte Amoriler olarak bilinen göçebe bir topluluktu ve M.Ö. 3. bin civarında Suriye kıyılarından Babil’e gelip yerleştiler. Kısa sürede güçlenen Amoriler, M.Ö. ’lerin sonuna doğru kentin yönetimini ele geçirdi. Hammurabi’nin babası Sin-Muballit, Babil kralıydı ve küçük krallığını geliştirip modernleştirdi. Ancak Babil’in güneyindeki Larsa Krallığı ile girdiği savaşı kaybedince yaşlı ve hasta olduğu gerekçesiyle krallıktan feragat etti.

Hammurabi, M.Ö. yılında ölen babası Sin-Muballit hastalandığı için ölmeden bir sene önce M.Ö. yılında 16 yaşında iken krallığın başına geçti. Hammurabi iç ve dış politikayı çok iyi bilen, kurnaz bir kraldı. Önce kenti çevreleyen surların yüksekliğini artırdı, tapınakları yeniledi ve gösterişli yeni tapınaklar yaparak halkın sevgisini kazandı. Bir yandan ordusunu güçlendirirken diğer yandan babasının savaş yaptığı Larsa kralına dost gibi yaklaştı ve onunla ittifak yaptı. İran kökenli Elamlılar, Mezopotamya’nın orta kısımlarını ele geçirince Hammurabi, Larsa kralını ikna edip onunla birlikte Elamlılar’a saldırdı ve savaşı kazandı.

M.Ö. yılına kadar da 44 sene krallığı yönetti. Hammurabi, M.Ö. yılında Sümer ve Akkadları fethederek, Babil İmparatorluğu'nun ilk kralı oldu. Babil İmparatorluğu Fırat ve Dicle ırmaklarının arasında kuzeyde de Asur Devleti'nin başkenti Ninova'ya kadar ulaştı.


Hammurabi (ayakta), Şam'da kraliyet nişanını alıyor.

Komşuları Basra körfezine yakın olan şehir devleti Larsa, sümer şehir devleri Mari, ve Asur ile 30 yıl boyunca savaştı ve İran körfezinden Diyarbakır'a ve Zagros'dan Batı çöllerine kadar uzanan bir imparatorluk yarattı. Sümer şehir devleri Mari’yi (bugün Tel el-Hariri, Suriye) MÖ yılında ele geçirdi.

Resmi yazışma düzenini kuran Hammurabi, hâkimiyetindeki toprakları merkezi bir sistemle yönetti. İlki İran'da kurulan posta teşkilatını ülkesine getirtmiş, polis teşkilatını ve ilk belediye sistemini kendi iktidarında oluşturmuştur. Polis teşkilatı şehrin iç güvenliğini sağlıyordu, bir ayaklanma ya da suç olduğunda derhal müdahale edip suçluları yakalıyorlardı. Yakalanan bu suçlular oluşturulmuş mahkemelerde kendi yazdığı maddelik kanunlara göre cezalandırılıyordu, ama genelde bu cezalar çok ağır olmaktaydı.

Hammurabi’nin kurduğu belediye sistemi günümüzdekilere benziyordu ve belediye reisini Hammurabi kendisi atıyordu. Şehrin düzenlenmesi, onarılması ve temizlik işlerine belediye bakıyordu. Kurduğu Posta teşkilatı sayesinde şehri, mahalle mahalle sokak sokak ve ev numaralarına göre ayırtmıştı. Böylece bir posta istenilen doğru adrese bu şekilde ulaşıyordu. Bu sistemin yapılan arkeolojik buluntular sayesinde ilk kez Hammurabi zamanında yapıldığı kesinleşmiştir.

Hammurabi, İktidarı süresince kendisini tanrılaştırdı ve "kralların tanrısı" olarak ilan etti. Erkeklerin varis olabileceği mutlak monarşi kurdu, ve bu dönemde Babil ülkesinin tanrısı Marduk Sümer-Akkad topluluklarının yüksek tanrılarından biri oldu.

Hammurabi’nin çeşitli meselelerde verdiği kararlar “Hammurabi Kanunları”ı olarak Babil'in koruyucu tanrısı Marduk adına yapılan Esagila Tapınağı'na dikilen bir taş üzerine Akatça dilinde yazılmıştır. Hammurabi, kendisine bu kanunları yazdıranın güneş tanrısı Şamaş'ın olduğunu söylemiştir. Dolayısıyla kanunlar da tanrı sözü sayılıyordu.

Babil Kralı Hammurabi’nin toplum refah ve huzurunu sağlamak için oluşturarak uygulamış olduğu Hammurabi kanunları Sümerlerin meydana getirmiş oldukları kurallardan daha sert yaptırımlara ve yapıya sahiptir. Ayrıca Hammurabi kanunları ile toplumu meydana getiren vatandaşların hak ve özgürlükleri yasalar ile koruma altına alınmıştır.

Hammurabi kendi yazdığı “Hammurabi Kanunları” ile ülkesini yönetti. madde halinde taş sütunlara yazılan bu yazıtlar, Osmanlı İmparatorluğu'nun çökme dönemine girmesiyle yıllarında Fransız arkeolog Jean Vincent Scheil tarafından Susa, Elam'da keşfedilmiş ve Paris’teki Louvre müzesine taşınmıştır. Hammurabi kanunları, Yakın Doğu’daki çoğu antik medeniyetlerce kullanılan karmaşık bir yazı sistemi olan çivi yazısı ile yazılmıştır. Çağdaş bilginler, çiviyazısı karakterlerini yılına dek çözememişlerdi. Yasa maddeleri taş blok dışında kil tabletlere de yazdırılmıştı ve bu tabletlerden biri halen İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Akatça dilinde çivi yazısı ile yazılmış olan Hammurabi Kanunları

Hammurabi Kanunları’nın yazılı olduğu yaklaşık iki buçuk metre uzunluğundaki bu stelde Hammurabi, bu yasaları adalet tanrısı Shamash’ın kendisine verdiğini açıklamış ve taşın üst kısmına, tanrıyı yasaları ona verirken resmettirmiştir.

Hammurabi, MÖ , Babil’de 60 yaşında ölmüştür.

Kaynak:funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası