vuruntu sensörü arıza belirtileri / P Vuruntu Sensörü 1 Devre Arızası - AvtoTachki

Vuruntu Sensörü Arıza Belirtileri

vuruntu sensörü arıza belirtileri

Vuruntu Sensörü Nedir? Tamiri ve Arıza Belirtileri

Vuruntu sensörü, motora zarar verecek şekilde olan vuruntu ve titreşimleri tespit etmekle görevlidir. Sensör aslında araç beyninin kulağı gibi çalışmaktadır. Sensör piezoelektrik kristali ve dirençten oluşmaktadır. Kristal motorda meydana gelen titreşimlerde çalkalanır ve az miktarda voltaj üretir. Sensör insan kulağından daha hassas çalışır ve insan kulağının duyamayacağı seviyedeki titreşimleri algılar. Bu sesler ortalama 6 – 8 kHz arasındadır. Motorda vuruntu algılandığında araç beynine sinyal gönderilir ve araç beyni durumu düzeltmek için ateşleme zamanlamasını geciktirir.

Vuruntu sensörü aynı zamanda motor parçalarını da darbelerden korumaya çalışır. Oluşabilecek darbeler motorun piston, miller, valfler, contalar monash.pwçalarına zarar verebilir. Sensör bu parçaların koruması için oldukça önemlidir. Vuruntu sensörü, emme manifoltu, motor bloğu ya da silindir kapağı içinde yer almaktadır. Bu noktalarda yer alması motorda oluşan vuruntu ve patlamaları daha hızlı algılayabilmesidir. Sensörde arıza oluşursa araçtan anormal sesler çıkmaya başlar, anı hızlanmalarda güç kaybı oluşur ve yakıt tüketimi olumsuz etkilenir.

Vuruntu Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Sensör arızası genellikle araç hızlanırken ya da güç altındayken ortaya çıkmaktadır. Sensörün arızalanması durumda aracını iyi tanıyan bir sürücü ters giden birşeyler olduğunu mutlaka farkeder. Özellikle seyir halindeki hızlanmalarda sorun yaşarsanız bu motorun ateşleme zamanlamasından kaynaklanır ateşleme zamanlamasını da etkileyen vuruntu sensörüdür. Araçtaki güç kaybının boyutları vuruntu sensöründen araç beynine giden verilerle alakalıdır. Sensör arızalı olduğu durumlarda parça değişimi yapılmazsa araç yüksek hızlara çıkamaz. Motor beyni vuruntu sensörü sorunu tespit ettiğinde arıza lambası yakar ve P / P hata kodlarını oluşturarak aracı güvenli çalışma moduna geçirir.

  • Motor arıza lambası yanması ve arıza kodu oluşması.
  • Motor çalışmasında tekleme problemleri.
  • Aracın sürüş esnasında daha fazla titreşim üretmesi.
  • Motordan farklı gürültüler ya da darbeler gelmesi.
  • Anı hızlanmalarda güç kaybı.
  • Yakıt tüketiminin artması en büyük arıza belirtileridir. Unutmamalı ki arızalı vuruntu sensörü zamanında değiştirilmeden araç kullanılmaya devam edilirse motorda kalıcı ve daha tamiri daha pahalı hasarlara neden olabilir.
 Yorum yapın  Edit

Vuruntu Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır, Vuruntu Sensörü Bozulursa Ne Olur, Vuruntu Sensörü Ne İşe Yarar

Adından da anlaşılacağı üzere Vuruntu sensörü bulunduğu motor üzerinde oluşan vuruntulu çalışmayı engellemek için yapılmış olan bir motor parçasıdır. Bu yazımızda sizlere anlatmaya çalışacağımız durum vuruntu sensörü nedir , bozulursa ne olur , arızası nasıl anlaşılır belirtileri nelerdir gibi konularda bilgi vermeye çalışacağız.

İçindekiler

Vuruntu Sensörü Ne İşe Yarar ?

Bu motor parçası aslında çok bilinen bir parça değildir lakin görevi oldukça yüksek bir parçadır. Vuruntu sensörünün görevi motor üzerinde oluşan , motora zarar verebilecek vuruntu ve titreşimleri tespit ederek motor kontrol ünitesi olan ECU&#;ya bilgi vermektir. Böylece motor kontrol ünitesi de bu sensörden gelen verilere göre motorda olmaması gereken bir titreşim mevcutsa bu durumu normale çevirmek için ateşleme zamanlamasını ( avansını ) ayarlar.

Vuruntu Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir ?

Bu parçada oluşan arızalar motorun çalışmasını direkt olarak etkiler çünkü motor kontrol ünitesi bu sensörden alınan verilere göre ateşleme avansını ayarlar bu sebeple sıkıntı verebilecek bir parçadır. Şimdi gelelim vuruntu sensörü bozulursa ne olur sorusunun madde madde cevabına.

  • Bu sensör arızası genel itibariyle kendini ani olan gaza bastığınızda yani ani hızlanmalarda ve araç yüke bindiğinde kendini gösterir. Bu kapsamda bu tarz durumlarda motorda titreşimler ve vuruntular oluşuyorsa vuruntu sensörü arızasını aklınıza getirmelisiniz.
  • Motor arıza lambası neden yanar sorusunun cevabı arasında bu sensörün arızalanması da vardır eğer arıza lambası yanıyorsa bu sensör arızalı olabilir.
  • Ateşleme avansının ayarlanmasını sağlayan bir parça olduğundan eğer vuruntu sensörü bozulmuşsa motorda tekleme görülür.
  • Vuruntu sensörü bozulduğunda motorda titreme ve vuruntu görülür.
  • Özellikle ani hızlanmalarda ciddi anlamda sıkıntılar boy gösterecektir çünkü bu sensör arızalandığında özellikle ani hızlanmalarda sıkıntı yaşanır.
  • Aracınız yüke bindiğinde bu bahsi geçen araç arızaları kendini gösteriyorsa bu sensörün arızalanmış olduğunu düşünebilirsiniz.
  • Ateşleme avansı ve enjeksiyon avansını ayarlayan bir parça olduğundan bozulduğundan yakıtta artış görülür.

Vuruntu Sensörü Bozulursa Ne Olur ?

  • Vuruntu sensörü motor ve parçalarını korur eğer ki sensör uzun süre arızalı kalırsa motorda kalıcı hasarlara yol açabilir.
  • Ecu P arıza kodunu kaydeder.
  • Ecu P arıza kodunu kaydeder.
  • Vuruntu sensörü arızalı ise araç yüksek devirlere çıkamaz çünkü Ecu kendini korumaya alır ve bunu engeller.

Vuruntu Sensörü Nerede ?

Vuruntu sensörü motor bloğu , silindir kapağı ve emme manifoltu üçleminde bir yerde yer almaktadır böylece motorda oluşan titreşimleri daha rahat algılamaktadır.

Motor kaputunu kaldırdığınızda hemen ön kısımda gözünüzün önünde yer alan bir parçadır bu sebeple değişimi ve arıza tespiti oldukça kolaydır.

Etiketler:P P Arıza Kodu ve Çözümü Nedir, Vuruntu Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir, Vuruntu Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır, Vuruntu Sensörü Bozulursa Ne Olur, Vuruntu Sensörü Nedir, Vuruntu Sensörü Nerede

Benzer Yazılar

  • Map Sensörü Ne İşe Yarar Map Sensörü Nedir, Map Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir, Map Sensörü Neresi

    Yorum yapılmamış

    Vuruntu Sens&#;r&#; Nedir?

    Aracınızın motor pistonlarının içerisinde belli miktarda hava ile yakıt karıştırılarak yanar.

    Basınç ve ısının etkisiyle oluşan patlatma işlemine vuruntu denir. Vuruntu fazla olması motora çok fazla zarar verir.

    Vuruntunun fazla olması motor içerisindeki hareket eden tüm parçalara olumsuz etki eder.

    Vuruntu Sensörü Arıza Belirtileri

    Arızalı bir vuruntu sensörünün belirtileri, genellikle araç yük altındayken ve hızlanırken görülür. Aracınızı yeterince tanıyorsanız yanlış giden birşeyler olduğunu hemen fark edersiniz.

    Özellikle otoyolda seyir halinde iken ani hızlanma sorunları yaşarsınız. Gaz pedalına yüklenirsiniz fakat aracınızın pedalın hakkını vermediğini, eskisi gibi gitmediğini fark edersiniz.

    Motorun ateşleme zamanlaması etkilenir ve yakıt tüketimi artar. Aracın ne kadar güç kaybedeceği motorun oktan limitine ve vuruntu sensörü verilerine bağlıdır.

    En fazla güç kaybeden araçlar, yüksek sıkıştırma kapasiteli ve esnek yakıtlı motorlardır.

    Sensör değiştirilinceye kadar araç yüksek hızlara çıkamaz. Çünkü, motorun ısınması yüksek emisyon üretmesini sağlar. Çevre Koruma Ajansı bu duruma izin vermez.

    Bu nedenle, aracın hızlanması güvenlik olarak azaltılmıştır.
    Motor bilgisayarı bir vuruntu sensörü sorunu tespit ettiğinde motor arıza lambasını yakar ve P / P kodlarını oluşturarak güvenli çalışma moduna geçer.

    • Motor arıza lambası yanar ve bir arıza kodu oluşur.
    • Motorda tekleme
    • Sürüş esnasında titreşim
    • Motordan gelen gürültü ve darbeler
    • Ani hızlanmalarda motorda güç kaybı
    • Yüksek yakıt tüketimi
      Arızalı bir vuruntu sensörünün uzun bir süre boyunca değiştirilmemesi, motorda kalıcı ve pahalı hasarlara neden olabilir.

    Detaylı bilgi için lütfen bizleri arayınız;
    02 30

    nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.