mide ülserine iyi gelen besinler / Gastrit, Ülser, Reflüde Beslenme

Mide Ülserine Iyi Gelen Besinler

mide ülserine iyi gelen besinler

&#;lser ağrısına iyi gelen yiyecekler

Peptik ülser, karnın veya ince bağırsağın ilk kısmının iç tabakasında oluşan bir yaradır. Peptik ülserler duodenal, gastrik veya mide ülseri olabilirler. Helikobakterpilori (funduszeue.info) adlı bir bakteri peptik ülserlerin ana sebebidir.

Ülserin en sık görülen belirtisi gelip giden bir karın ağrısıdır. Bu ağrı günler veya haftalar boyunca sürebilir. Ülserin tedavisi asit üretimini azaltmak ve var olan bakterileri öldürmek şeklinde gerçekleştirilir. Ülser ağrısına iyi gelen şeylerden bazıları evde uygulanabilmektedir.

Bazı gıdalar asit üretimini artırarak ülser ağrısını artırırken, bazıları zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller ve ağrı gibi belirtileri azaltır. Asit üretimini artırabilecek ve kaçınılması gereken şeyler arasında alkol, kafein, baharatlı gıdalar, yağlı gıdalar, kızartılmış gıdalar ve turunçgiller vardır. İşlenmiş makarna ve et gibi gıdalar da problem yaratabilir.

Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde bardak su içilmesi önerilir.

Probiyotik takviyelerin içinde bulunan sağlıklı bakteriler sindirim kanalının dengesini korumaya yardımcıdır. Bu bakteriler, zararlı olanları (örneğin funduszeue.info) azaltır. Takviyeler haricinde yoğurt ve kefir ürünlerinde probiyotik bakteriler mevcuttur.

Bazı otlar da ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasındadır ancak ilaçlarla etkileşime girebileceklerinden mutlaka doktor tavsiyesiyle alınmaları gerekir. Cranberry takviyeleri midede bakteri çoğalmasını azaltmaya yardımcıdır. Gliserizini alınmış meyan kökü (DGL) yemeklerden bir saat önce ve iki saat sonra alınabilecek bir özüttür ve asit üretiminden kaynaklanacak hasarlardan mideyi korur. Nane (peppermint) tabletleri ise ülser belirtilerini azaltmak için günde kez alınabilir.

Muzun asit karşıtı özellikleri mevcuttur. Ülser ağrısına karşı olarak bir muz, sütle karıştırılarak mide asitlerinin sindirim kanalarına verdiği zarar azaltılabilir. Muzun içindeki maddeler karnın iç tabakasındaki hücreleri aktive ederler. Muz tüketildiğinde karnın iç yüzeyinde mukoza içeren daha kalın bir bariyer gelişir. Bu bariyer asitlerin, hassas dokulara ulaşmasını ve zarar vermesini önler. Muz ayrıca bir proteaz inhibitörüdür, bu da mide ülserlerine yol açabilecek bakterileri azaltmakta etkilidir.

Hemen Sağlık

Ülser Hastalarına Beslenme Tavsiyeleri

Ülser; mide veya duedenumun  (onikiparmak barsağı) mide asidi ve sindirim sıvıları (pepsin gibi) tarafından hasara uğraması sonucunda meydana gelen doku kaybı olarak adlandırılır.

Sinir sistemi bozukluğu, midede asit birikimi, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, karaciğerin yetersiz çalışması veya safra asidi azlığı, koroner arter hastalıkları, sindirilmesi zor olan yiyeceklerin aşırı derecede tüketilmesi, sigara, gereğinden fazla çay, kahve veya asitli içeceklerden içmek, alkol kullanmak veya birtakım ilaçların uzun süre kullanılması sonucunda mide ülseri oluşabilir.

Ülseri olan bir bireyin dikkat etmesi gerekenler:

  • Ülserli bireylerin dinlenmeleri ve düzenli olarak uyumaları gerekmektedir.
  • Alkol kullanmaları kesinlikle tavsiye edilmez
  • Sigara içilmesi mide hareketlerini arttıracağından içilmemesi gerekir.
  • Beslenme programı kesinlikle yeterli ve dengeli olmalı, yemek saatlerinde iki öğün arasındaki zaman farkı 2- 3 saati geçmemeli sık ama az yemek yeme bilinci kazanılmalıdır.
  • Posa yönünden uygun tüketim mutlaka sağlanmalıdır. Çünkü ülser tedavisi için kullanılan ilaçlar kabızlığa neden olabilmektedir. 30 gram posa alımı uygun tüketim miktarıdır.
  • Antioksidan ve posa yönünden zengin olan sebze ve meyvelere diyette yer verilmesi gerekir.
  • Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir.
  • Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır.
  • Asitli içecekler dikkatli tüketilmelidir.
  • Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı. Kahve günde 1- 2 fincan, çay ise 3- 4 fincandan fazla tüketilmemelidir.
  • Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini yemeniz kesinlikle tavsiye edilmez.
  • Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyiniz.
  • Yemekleri yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyiniz.

SONRAKİ YAZIÖNCEKİ YAZI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası