hamileyken çikolata yemek / Hamilelikte bitter çikolata yiyin! - Hamilelik

Hamileyken Çikolata Yemek

hamileyken çikolata yemek

Hamilelikte bitter &#;ikolata yiyin!

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kadınların gebelik döneminde çikolata tüketimindeki faydalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Çoksüer, çikolatanın hayatta vazgeçilmez bir yiyecek haline geldiğini ancak sürekli zararları olabileceği yönündeki fikirlerin yanlış olduğunu vurgulayarak, “Ancak son yıllarda yapılan çalışmalarda bitter çikolata tüketen hamile kadınlarda bebeğin gelişimi daha iyi olduğu yönünde ortaya çıkmıştır. Biz biliyoruz ki bitter çikolatanın içerisinde teobromin dediğimiz bir madde vardır.

Bu madde özellikle damarları gevşetiyor. İnsanları rahatlatıyor. Damar sertliğini önleyerek hamilelik esnasında gebelik tansiyonu dediğimiz durumlardan koruyor. Bununla ilgili Yale Üniversitesi’nde 2 bin hasta üzerinde yapılan çalışmada bitter çikolatanın içerisindeki teobromin maddesi sayesinde gebelik zehirleme riskinin daha az olduğu ve bebeğin gelişiminde daha iyi olduğu yönünde ortaya çıkmıştır” dedi.

Bitter çikolatanın içerisinde endorfin ve serotonin bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çoksüer, “Bunlar mutluluk hormonu içeren ve insanların mut ile duygu durumunu pozitif yönde etkileyen durumlardır. Tabi içerisindeki endorfin ve serotonin sayesinde insanların duygu durumunu pozitif olarak ekiliyor. Annenin daha mutlu olması ve buna bağlı olarak bebeğin daha sağlık olması yönünde çalışmalar olmuştur.

Buradaki çalışmalarda yine Helsinki Üniversitesi’nde yapılan çalışmada endorfin maddesi içerdiği için ve bunun sayesinde bebeğin gelişimi yönünde çalışmalar mevcuttur. Diğer bir faydalı tarafı ise flavanoid dediğimiz madde içermemektedir bitter çikolata. Güçlü bir antioksidan maddede bulunur. Antioksidan, zararlı olan maddelerin dışarıya atmaya neden oluyor. Böylelikle zararlı maddeleri attığı için vücudumuz faydalı ve sistemi daha iyi sağlıyor” diye konuştu.

''Faydası bilimsel gelişimlerde ortaya çıktı"
Flavanoidin antioksidanlar plasenta yoluyla bebeğe geçtiğini ifade eden Doç. Dr. Çoksüer, şunları söyledi: “Bebeğin gelişimi üzerinde de olumlu bir etkisi olmaktadır. Aynı zamanda kalsiyum ve bebeğin kemik gelişimini sağlayabilmektedir. Tabi bu faydaları hamilelik esnasında bebek üzerinde pozitif etkisi olması bizim için önemlidir.

Onun için kadınların çikolata tüketiminde bitter çikolatayı çok aşırı olmayacak şekilde abartıya kaçmadan haftada kez olacak şekilde tüketebilirler. Bunları tüketirken aşırıya kaçmayacak şekilde ve doktor kontrolü eşliğinde bu tüketimi değiştirebilirler. Sonuç itibariyle hamilelerde bitter çikolata bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır.”

Çikolata; kadın, erkek, genç, yaşlı hemen herkesin en çok sevdiği tatlı atıştırmalıklardan birisidir. Özellikle kadınlar adet dönemlerinde, kendilerini stres altında hissettiklerinde, mutsuz, gergin anlarda bir dilim çikolataya ihtiyaç duyarlar. Gebelik dönemi de kadınların en hassas ve genellikle iştahlarının en açık olduğu dönem olduğundan çikolataya olan eğilim tartışılmaz. Ancak gebelik beslenmesinde her bir besin grubundan yeterli ve dengeli tüketmek, hiçbir besini ise gereğinden fazla tüketmemek çok önemlidir. Aslında makul miktarları aşmamak koşuluyla normal seyreden her gebelikte çikolata tüketilebilir. Ancak doktorun özel bir beslenme programı hazırladığı, bazı besinlerin yasaklandığı ya da kısıtlandığı gebeliklerde beslenme programının dışına çıkmamak gerekir.

Kontrollü tüketilen çikolata faydalı olabilir!

Tüm dünyada en sevilen besin maddelerinden birisi olan çikolata; kafein ve teobromin adlı maddeleri içinde barındırmaktadır. Bu maddeler vücuda sınırlı miktarda, kontrollü olarak alındığında insan vücudu üzerinde çeşitli olumlu etkiler yaratır. Gebelik döneminde çikolata tüketiminin etkilerine dair yapılan bilimsel çalışmalar, olumlu ve sevindirici sonuçlar vermiştir. Araştırmalara göre gebelikte makul miktarda çikolata tüketimi, anne adayını gebelik zehirlenmesinden ve gebelikte yüksek tansiyondan koruyucu etki göfunduszeue.infoara göre çikolatanın içinde bulunan teobromin maddesi bebeğin kordon kanına geçer ve bu sayede yüksek tansiyon yaşanma riski azalır. Teobromin adlı madde, bitter çikolatada daha fazla bulunduğundan ve bitter çikolata daha az kalori içerdiğinden gebelikte daha çok bitter çikolata önerilmektedir.

Gebelikte fazla tüketilen çikolata zararlı olabilir!

Evet, çikolata hem çok lezzetli hem de sınırlı tüketildiğinde faydalı olabilir. Ancak çikolatanın içinde bulunan kafeinin de gebelikte zararlı olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Gebelik öncesinde anne adaylarının çok sevdiği, sıklıkla tükettiği, ancak gebelikte günde 1 – 2 fincana düşürmek zorunda kaldığı çayda, kahvede bulunan kafein çikolatada da bulunmaktadır. Hal böyle olunca gebelikte nasıl ki çay, kahve sınırlanıyorsa, çikolata da sınırlandırılmalıdır. Zira gebelikte aşırı kafein tüketimi erken doğum, düşük ya da gebelik zehirlemesine yol açabiliyor. Bu bakımdan çikolata da aşırıya kaçılmadığı sürece gebelikte tüketilebilir, anne adayının moralini, motivasyonunu arttırır. Çikolatanın içindeki bazı maddelerin mutluluk hormonu diye tanımlanan serotonin hormonu salgılanmasına yardım ettiği bilinmektedir. Anne adayı çikolatanın verdiği olumlu ruh hali ile gebeliğin olumsuz belirtilerini hafifletebilir.

Gebelikte ne kadar çikolata yemek uygun olur?

hamilelikte-cikolata-1

Her gebelik kendine özgü, anne adayının metabolik özelliklerine özgü bileşenler barındırmaktadır. Bu bakımdan tıpkı diğer besinlerde olduğu gibi çikolata konusunda da anne adayı için uygun doz farklıdır. Burada önemli olan anne adayının kilosudur. Ancak genel olarak söylemek gerekirse kilo alım süreci normal devam eden anne adayları haftada 2 &#; 3 kez çok büyük olmayan dilimler halinde bitter çikolata tüketebilirler. Kısıtlı olarak tüketildiğinde her hangi bir zararı ya da olumsuz etkisi olmayacaktır.

Çikolatadaki yağ ve kalori oranı çok önemli!

hamilelikte-cikolata

Gebelik döneminde çikolata yemek faydalı, ancak elbette ki kısıtlı miktarda tüketilmeli. Özellikle de gebelik söz konusu olduğunda tüketilen çikolatanın yağ ve kalori oranları da çok önemlidir. Zira gebeliğin normal seyretmesi için anne adayının kalori alımına dikkat etmesi gerekir. Gebelikte aşırı kalorili besinler tüketmek hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler, doğumu da güçleştirir. Aşırı kalorili besinler tüketen anne adayları gebelikte; şeker hastalığı, yorgunluk, halsizlik, ödem, varis, hipertansiyon gibi sorunlar yaşayabilirler. Bu tür bir gebeliğin sonucunda da normal doğum yapmak güçleşir, sezaryen doğuma gidilebilir.

Çikolatadaki kafein oranına dikkat edilmeli!

Gebelik beslenmesinde uzmanların en çok dikkat ettikleri ve kontrol altına alınmasını istedikleri konulardan birisi kafeindir. Zira gebelikte aşırı kafein almak gebelik açısından ciddi sorunlara yol açabiliyor. Anne adayları nasıl ki; kafein içeren çay ve kahveleri kontrollü olarak tüketiyorlarsa, aynı şekilde çikolataya da dikkat etmek durumundalar. Bu bakımdan gebelikte çikolata tüketirken içindeki kafein oranına da dikkat edilmelidir. Uzmanlar anne adaylarının günlük miligramı geçmeyecek kadar kafein tüketimine izin vermekteler. Ancak bu miligramın gün içinde içilen çay, kahve ve çikolatanın tamamının toplam kafein oranı olduğu da unutulmamalıdır.

Çikolatadaki şeker gebelikte zararlı olabilir!

Gebelikte sağlıklı beslenmenin esası; her bir besin grubundan yeterli ve dengeli oranlarda almak, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli besinleri mümkün olduğunca kısıtlamak, protein, vitamin ve mineraller açısından ise zengin beslenmek şeklindedir. Hal böyle olunca da çikolataya o tadı veren şeker gözden kaçırılmamalıdır. Zira çikolata içinde yoğun olarak şeker bulunuyor. Gebelikte kan şekeri ile ilgili sorun yaşayan anne adayları çikolatadan uzak durmalı, normal bir gebelikte de sınırlı miktarda çikolata tüketilmelidir. Gebelikte aşırı çikolata tüketen anne adaylarında gebelik şekeri ( gestasyonel diyabet ), aşırı kilo alımı ve diş sağlığı problemleri yaşanma riski yüksektir.

Çikolatanın faydaları nelerdir?

hamilelikte-cikolata-2

Bir kişi şeker hastası olmadığı sürece ya da doktor tarafından özellikle yasaklanmadığı sürece makul ölçülerde çikolata tüketebilir. Aynı yaklaşım gebelik dönemi için de geçerlidir. Zira çikolatanın bazı faydaları da bulunmaktadır. Sağlıklı koşullarda üretilen, güvenilir bir markanın ürünü olan çikolataların içinde bolca bulunmaktadır. Sağlıklı beslenen herkesin gün içinde bir miktar kalsiyum alması gerekir. Bu şekilde kemik ve diş sağlığı korunmakta ve desteklenmektedir. Gebelikte ölçülü olarak tüketilen çikolata da hem anne adayı hem de bebek için koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici, kalp hastalıklarından ve kanser türlerinden koruyucu etkiler gösterir. Sağlıklı koşullarda üretilmiş olan çikolatanın içindeki antioksidanlar bünyeyi güçlendirici öfunduszeue.info konuda yapılanaraştırmalara göre gebelik sırasında tüketilen çikolata annelerde preeklampsi, yani gebelikte yüksek tansiyon riskini azaltmaktadır.

Gebelikte bitter çikolata tüketmenin faydaları

  • Bitter çikolata teobromin açısından zengindir ve bu sayede kalp ve damar sağlığını korur, kasları rahatlatır, kan damarlarını genişletir.
  • Bitter çikolata bolca magnezyum içerir ve bu sayede kan basıncını düşürücü ve hipertansiyonu engelleyici rol oynar.
  • Sağlıklı bir vücut için antioksidanlar çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü antioksidanlar, vücuda, hücrelere zarar veren serbest radikalleri, yani toksik yan ürünleri nötralize ederler. Vücuda giren toksik yan ürünler, sigara dumanı, kimyasallar, deterjanlar ve böcek ilacı gibi maddeler hücreler için çok zararlıdır. Olumsuz etkisi olan bu serbest radikaller, vücutta doğal hücre metabolizmasının yan ürünleri olarak da üretilmektedir. Antioksidanlar bakımından zengin beslenen kişilerin vücudunda ise bu serbest radikallerin kansere ve diğer hastalıklara dönüşmesi önlenir. Çikolatanın içeriğinde bulunan flavanoid de bu anlamda çok etkili bir antioksidandır ve bitter çikolatalar flavanoid açısından çok zengindir.
  • Çikolata, kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Çikolatanın içerdiği maddeler kişinin; beyninde, omurgasında ve diğer organlarında endorfin denilen nörotransmiterlerin aktif olmasını sağlar. Vücuttaki endorfin seviyesindeki artış da genel olarak kişiye keyif verir. Bununla birlikte çikolatanın serotonin, antidepresan özellikleri de ruh halini iyileştirici etki gösterir.
  • Gebelikte tüketilmesi özellikle önerilen bitter çikolata, kötü kolestrolü düşürücü özelliktedir. Zira çikolatada, zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ ile aynı olan oleik asit adı verilen sağlıklı tekli doymamış yağ bulunmaktadır. Bununla birlikte stearik asit denilen doymuş yağ içeriği de kolesterol üzerinde olumsuz bir etki göstermez.

Expectant mothers are also caught by the irresistible charm of chocolate. Since more attention is paid to nutrition during pregnancy, there are frequent researches about the benefits or harms of chocolate. In fact, eating chocolate is a choice that contributes to physical and psychological health. What makes pregnant women and their relatives worried about eating chocolate during this period is actually the fact that eating too much sweets can be harmful. However, dark chocolates with low sugar content can be consumed in moderation while pregnant.

 

 What Experts Say About Chocolate Consumption During Pregnancy?

 

 Of course, experts also express their opinions on whether it is beneficial or harmful for pregnant women to consume chocolate. According to expert opinions, there is no harm in eating dark chocolate three or four times a week during pregnancy. It is even stated that the theobromine substance contained in dark chocolate relieves pregnant women and reduces the risk of pregnancy blood pressure by preventing atherosclerosis. It is also accepted that it contributes to the development of the baby and prevents pregnancy poisoning. It is also common to crack chocolate, and in this case, every food should be consumed more or less.

 

 Chocolate Consumption Should Not Be Overdoed

 

 It is a fact that obstetricians generally respond positively to the question of whether to eat chocolate during pregnancy. However, of course, it is not right to go too far and consume too much chocolate. The question of whether eating too much dark chocolate is inconvenient for the baby should be asked to the doctor who follows the pregnancy. If chocolate consumption is made with the choice of dark chocolate, it is expected that doctors will give a positive answer to the question of whether chocolate is eaten.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası