akü azalması nasıl anlaşılır / Akü Bittiğinde Ne Yapabilirim? | Motosiklet Sitesi

Akü Azalması Nasıl Anlaşılır

akü azalması nasıl anlaşılır

Ak&#; Arızaları ve Yapılması Gerekenler

Akünün test ekipmanlarıyla kontrolünden önce mutlaka görsel kontrol yapılması gerekmektedir. Görsel kontrol için ise mutlaka küçük bir el feneri kullanılmasında yarar olacaktır. El feneri yardımıyla ilk önce akünün dış yüzeyi kontrol edilir. Kutu, kapak veya yapışma bölgelerinde herhangi bir deformasyon veya çatlama olup olmadığının kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.

Sonrasında bakılması gereken kısım kutup başlarının durumudur. Herhangi bir şekilde deformasyon, erime yada dışarıdan bir müdahale var mıdır diye bu kutup başları kontrol edilmelidir. Akünün artı kutup başı özellikle kontrol edilmelidir. Eğer artı kutup başında bir şişme varsa bu akü uzun süre sülfatlaşma konumunda yani kalıcı sülfatlaşma denilen konuma geçmiş olabileceğinin bir göstergesi olabilir. Sülfatlaşan aküler uzun süre bu konumda beklerlerse korozyon denilen kalıcı sülfatlaşma durumuna konuma geçerler.  Kapalı sistem akülerden farklı olarak açık sistem akülerde hücre içindeki durumlarda aynı zamanda kontrol edilmeli, zaman zaman oluşan su kayıpları, yada dışarıdan müdahaleler bu kontrolle net bir şekilde görülebilir. Akü dış yüzeyinin kontrolünden sonra mutlaka alt noktalarında kontrolü gerekmektedir. Zaman zaman araçtaki sarsıntıda yada bağlantı noktalarının gevşekliğinden dolayı kutuda deformasyonlar görülebilir. Görsel kontrolle tespit edilemeyecek bir hata tipi de alt bölgedeki kırıklık olabilir. Kırık olan bölgedeki elektrolit artık hücre içinde yoktur. Dolayısıyla bu akünün istenilen kapasiteyi vermesi söz konusu dahi değildir. Tüm görsel kontroller uygun olduğunda akünün test ekipmanlarıyla analiz aşamasına geçebilir.

Yapılması gereken maşalı voltmetrenin pozitif kablosunu, akünün pozitif kutup başıyla, negatif kablosunu da negatif kutup başıyla bağlamaktır. İlgili bağlantı yapıldıktan sonra cihazın marş akımı butonuna basılır ve yaklaşık 8 ila 10 saniye beklenir, bu süreçte maşalı voltmetrenin ibresi takip edilir. İlk voltaj değeri ve yük altındaki voltaj değerleri alınarak akü arızası hakkında fikir sahibi olunabilir. Açık sistem akülerde maşalı voltmetre testine ilave olarak hidrometre yardımı ile tüm hücrelerdeki yoğunluk değerleri ölçülür. Tüm hücrelerdeki yoğunluk değerleri sarı ve kırmızı bölgede ise bunun anlamı aküde sülfatlaşma başlamıştır.  Plaka yüzeylerindeki sülfat iyonlarını çözebilmek için de redresör şarjı işlemi gerekmektedir. Eğer akümüz kapalı sistem bir aküyse bu durumda dijital voltmetre yardımıyla akünün yüzey voltajı ölçülür. Eğer değer voltun altındaysa bu akünün de mutlaka redresör şarjına girmesi gerekmektedir.

Sülfatlaşma arızası dışında olan akü arızaları, redresör şarjı işlemi yapılsa dahi bir daha kullanılmayacak durumda olanlardır.  Aküde üretim kaynaklı bir arıza var ise garanti kapsamındaki değişim, araç yada kullanım kapsamlı bir arıza ise garanti kapsamı dışı işlem uygulanır. Garantiye giren arızalar yani üretim kaynaklı arızaların en çok görülenleri ise kısa devre ve grift kopuğu arızalarıdır.

  • Grift içi arızalar yazısı
  • Kısa devre
  • Grift kopuğu

Akü içerisinde bir hücrede separatör delinmesinden dolayı pozitif ve negatif plaka teması meydana gelirse kısa devre, kaynak toplularında kopma meydana gelirse grift kopuğu arızası oluşur.

  • Garanti dışı arızalar yazısı
  • Sülfatlaşma
  • Korozyon (Kalıcı Sülfatlaşma)
  • Aşırı Şarj/ yanık

Garanti kapsamına girmeyen sülfatlaşma ve korozyon arızası dışında sahada görülen diğer arızada aşırı şarj, yanık türü arızadır. Bu arızanın temel iki nedeni vardır, birincisi alternatör şarj voltajının 14,4 voltun üstünde verilmesi, dolayısıyla araç çalıştırıldığında akünün istenilenden daha fazla akım alarak aşırı şarj olmasıdır. Bu durum elektriğin temel prensiplerinden voltaj= akım x direnç  formülü ile açıklanabilir.

Bu formüle göre voltajı alternatör, direnci akü olarak yorumlayabiliriz. Alternatör sınır voltajı 14,4 volt değil de 15,0 Volt olursa bu durumda akü gereğinden fazla akım olarak şarj olacaktır.  Aşırı şarj yanık arızasının diğer bir nedeni ise araçtaki alternatörün uygun değerlerde şarj voltajı üretmesine rağmen araç sürücünün aküyü sıklıkla derin deşarja uğratması sonucu oluşur. Bu durumu kısaca açıklamak gerekirse akü deşarj konumuna geçtiğinde plaka yüzeylerinde sülfat iyonları toplanır. Sonrasında araç çalıştırıldığında alternatörün üretmiş olduğu akım değeri sülfatlaşma olan bölgelere az, sülfatlaşma olmayan bölgelere de gereğinden fazla akım yüklenmesi sonucu zamanla plaka üzerindeki aktif maddenin dökülmesi ve buna bağlı performans kaybı olarak karşımıza çıkar. Aşırı şarj yanık arızasının Maşalı voltmetre testiyle yükleme yapıldığında voltaj değerinin yavaş yavaş düşmesinden anlayabiliriz. Akü açık sistem aküyse görsel kontrollerde hücrelerdeki elektrolit renginin kararması yoğunluk değerlerin yüksek olması da bu arızanın en büyük göstergesidir. Eğer akünüzü uzun ömürlü kullanmak isterseniz belirtilen periyotlarda hem aracınızın hem akünüzün bakımını yapmayı unutmayınız.

Aracınızın Aküsü Biterse Ne Yapmalısınız?

Yolda kalmak çoğu sürücünün korkulu rüyası… Beklenmedik zamanlarda meydana gelebilen ve farklı sebeplerden kaynaklanan durumlar yolda kalmanıza neden olabilir. Örneğin yolda kalma vakalarının kayda değer bir kısmı, araç aküsünün bitmesinden kaynaklanır. Başınıza gelebilecek bu durumu kolay bir şekilde atlatabilmeniz için ise “Akünün bittiği nasıl anlaşılır?” ya da “Akü bittiği zaman ne yapılır?” gibi soruların cevapları oldukça önemlidir.

Akü Nedir?

Akü, aracınızın kullandığı elektrik enerjisini üreten parçadır. Elektrik enerjisini kimyasal enerji halinde depolar ve ihtiyaç halinde bu enerjiyi yeniden elektrik enerjisine çevirerek gerekli parçalara iletir. Akü, aracın çalışması ve hareket edebilmesi için motoru çalıştıracak yüksek akımı üretir. Motor çalışırken voltaj ve amperaj dengelemesini yaparak aracın zarar görmesini engeller. Bu görevlerinin yanı sıra aracın radyo, kalorifer ve araç içi lambaları gibi elektriğe ihtiyaç duyan kısımlarının çalışmasını sağlar.

Akü Neden Deşarj Olur?

Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar.

Akünün deşarj olma sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri, olumsuz çevre koşullarıdır. Mesela çok sıcak havalarda akü daha fazla enerji harcar, marş gücü artar ve buna bağlı olarak daha kolay yıpranır. Düşük hava sıcaklıklarında ise sürekli olarak çalışan ısıtıcı ve silecekler akünün daha fazla kullanılmasına sebep olur. Üstelik düşük hava sıcaklıkları akünün donma riskini de artırır. Özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde sıklıkla yapılan “dur-kalk” hareketi de akünün deşarj olmasını hızlandırır.

Özellikle kış aylarında kalorifer ve ayna rezistansları gibi aracın elektrikle çalışan kısımları daha çok kullanıldığı için bu kötü sürprizle karşılaşma ihtimaliniz artabilir. Araç çalışmıyorken havalandırma, radyo ve araç içi lambaların açık bırakılması da bu süreci hızlandıran diğer faktörlerdir. Aracın uzun süre kullanılmaması, aküyü şarj etmekle görevli alternatörün yetersiz olması, akünün olması gerektiğinden küçük yani araç ile uyumsuz olması da akünün daha hızlı boşalmasına sebep olur. Bütün bunlara ek olarak bir akünün ortalama ömrünün beş sene olduğunu ve beş sene sonunda deşarj olabileceğini hatırlatmakta da fayda var.

  • Akü Neden Biter

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Akü ile ilgili en merak edilen sorulardan bir diğerinin ise “Akü biterse ne olur?” olduğunu biliyoruz. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Buna ek olarak aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz duruma gelir. 

“Akünün bittiğini nasıl anlarız?” sorusunun bir diğer yanıtı ise akünün üzerindeki işaretlerde olabilir! Bazı akülerin üzerinde bulunan uyarı ışığı, yaşadığınız sorunun kaynağının aküde olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Akü dolu olduğunda akünün üzerindeki uyarı ışığı yeşil, boş olduğunda ise siyah olarak yanabilir.

Akünüz Bittiğinde Ne Yapmalısınız?

Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir. Eğer bu kabloya sahipseniz aşağıda sıraladığımız adımları takip ederek aracınızı tekrar çalıştırabilirsiniz.

  • Öncelikle başka bir araç ile yanınıza gelebilecek bir arkadaşınızdan veya yoldan geçen bir araçtan yardım isteyin.
  • İki aracı kafa kafaya gelecek şekilde konumlandırarak akülerin birbirlerine yakın olmasını sağlayın.
  • İki aracın da kaputunu açın.
  • Takviye kablosunun artı ucu ile akülerin artı kutbunu, kablonun eksi ucu ile de akülerin eksi kutbunu bağlayın.
  • Kabloları taktıktan sonra ilk olarak akım çekilecek olan aracı çalıştırın. Aracı bir süre rölantide bekletin ve daha sonra ara ara gaza basarak aracın devrini yükseltin.
  • Daha sonra kendi aracınızı çalıştırmayı deneyin. Aracınız çalışırsa akım gelmeye başlamış demektir. Eğer aracınız çalışmazsa bir süre daha şarj olmasını bekleyin.
  • Takviye işlemi tamamlandıktan sonra aracınızı kesinlikle stop ettirmeyin. Akülerin kendi kendini şarj edebildiğini belirtmiştik. Bu sebeple en azından yirmi dakika kadar aracınızı sürerek akünüzün dolmasını sağlayabilirsiniz.

Takviye sırasında kabloların bir dereceye kadar ısınması normaldir. Ancak bazen plastikler erimeye başlayabilir ve yangın riski ortaya çıkabilir. Bu gibi tehlike arz eden durumların önüne geçmek amacıyla ucuz kablo almaktan kaçının ve takviye işlemi sırasında mutlaka bir yangın söndürme tüpünü hazır bulundurun. Özellikle otomatik arabada akü biterse aracı halk arasındaki tabiriyle “vurdurarak”, yani ittirerek çalıştırmak araca oldukça zarar verir. Bu yöntemi uygulamaktan kaçının.

  • Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır

Akü Testi Nedir?

Senede en azından iki defa akü testi yaparak akünün beklenmedik bir anda bitmesi gibi sürprizlerin önüne geçebilirsiniz. Bir voltaj ölçüm cihazı yardımıyla akünün voltaj değerini ölçerek şarj durumu hakkında fikir edinebilirsiniz. Şarjı tam olan bir akünün voltaj değeri 12,6 volt veya üzeri olarak ölçülmelidir. Ölçümleriniz bundan daha düşük bir değeri gösteriyorsa akünüzü şarj etmeniz daha iyi olabilir.

Akü Fiyatları Ne Kadar?

Araba aküsü fiyatları, TL ile TL arasında değişiklik gösterir. Ömrü dolan akünüzü, aracınıza ve bütçenize en uygun modeli seçerek değiştirebilirsiniz.

MAPFRE Sigorta ile Yola Güvenle Çıkın

Yolculukların daha güvenli ve konforlu şekilde geçmesini kim istemez ki! MAPFRE Sigorta olarak tüm yolculuklarınızı güvence altına almak için yanınızdayız. Kasko Sigortası’nın yol yardım hizmetlerinden faydalanarak yolda karşılaşabileceğiniz kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz! Fakat elbette arabayla yolda kalındığında ne yapılmalı konusunda da bilgi sahibi olmak işinizi kolaylaştırır! “Aracınız çalışmadığında ne yapmalısınız?” konusunda önerilerimizi sıraladığımız yazımız bu konuda size yardımcı olmaya hazır!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası