1618 serav antlaşması / Serav Antlaşması - Vikipedi

1618 Serav Antlaşması

1618 serav antlaşması

Serav Antlaşması Nedir? Tarihi, Maddeleri, &#;nemi, Nedenleri Ve Sonu&#;ları

Haberin Devamı

Tarihi, Maddeleri, Nedenleri, Önemi ve Sonuçları

Serav Antlaşması, Nasuh Paşa antlaşmasından üç yıl sonra yeniden gerginleşen Osmanlı ve Safaviler arasında imzalandı. Serav Antlaşmasına göre;

Osmanlı Devleti egemenliğinde bulunan topraklar kendisinde kalacaktır.

Safaviler Osmanlı Padişahına her yıl deve yükü ipeği haraç olarak verecektir.

Egemenliği altında bulunan topraklar Osmanlı Devletinde kalacaktır.

Dağıstan ve Şemhal üstünde Osmanlı Egemenliği sürecektir.

Ruslarla yapılacak olası seferlerde Safaviler Osmanlıya engel teşkil etmeyecek, destek verecektir.

İran hacıları, Bağdat – Basra yolundan gitmeyecek, Halep ve Şam üzerinden Hacca gidiş- geliş yapacaklardır.

Osmanlı Safavi sınırlarını belirleme heyetini Bağdat Beylerbeyi Mahmut Paşa ile Van Beylerbeyi Mehmet Paşa temsil edecektir.

Nasuhpaşa Antlaşması ve Serav Antlaşması arasında bulunan bir tek fark vardır. Bu fark iki yüz deve yükü ipek haracının yüz deve yükü ipek olarak değiştirilmesi olmuştur. 

Serav Antlaşmasının en önemli maddesi savaşlarda Ruslara karşı destek verilmesi ve sınır bütünlüğünün korunmasıdır.

Serav Antlaşması Nedir? Serav Antlaşması Tarihi, Maddeleri, &#;nemi Ve Sonu&#;ları Kısaca &#;zeti

Haberin Devamı

l Sultan I. Mustafa döneminde İran verdiği sözü yerine getirmeyerek vergisel yükümlülüğünü aksatmıştır. Savaşın çıkmasına sebep olan olay budur.

l IV. Murat Döneminde ise İran hile ile Bağdat' ı işgal etmeye kalkışmıştır. tarihinde başlayıp Kasr-ı Şirin Antlaşması ile yılında biten savaş bu sebeple çıkmıştır.

l IV. Murat bu dönemde iki kez sefer gerçekleştirilmiştir.

Serav Antlaşması Tarihi Ve Önemi

 Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında yılında başlayıp Serav Antlaşmasının imzalanması ile yılında sona eren bir savaş olmuştur. Savaşın çıkış nedeni Güney Azerbaycan, Irak ve Kafkaslar meselesi olmuştur. Bu savaştan Safevi Devleti galip gelmiştir. Serav Barış Antlaşması ise 26 Eylül tarihinde imzalanmıştır. 

Serav Antlaşması Maddeleri

 Serav Antlaşmasının Maddeleri şunlardır: 

l Serav Antlaşmasında, daha önceki tarihte taraflar arasında imzalanmış olan Nasuh Paşa Antlaşmasının sınırlarla ilgili hükümleri esas alınmıştır. Yani Kanuni Sultan Süleyman döneminde Amasya Antlaşması ile çizilen sınırlar esas alınacaktır.

l Serav Antlaşması ile Ahıska ve Kars kaleleri Osmanlı İmparatorluğuna bırakılmıştır.

l Osmanlı İmparatorluğunun egemenliği altında bulunan Dağıstan beyliklerine Safevi Hanedanının saldırmayacağı akt edilmiştir.

Haberin Devamı

l Safevi Şahinin her yıl haraç olarak deve yükü kıymetli eşya, ipek ve kumaş gibi eşyaları göndermesi karara bağlanmıştır.

l Karşılıklı olarak esirlerin serbest bırakılacağı konusunda mutabakata varılmıştır.

Serav Antlaşması Önemi

 Osmanlı İmparatorluğunun duraklama döneminde en fazla savaştığı devletler arasında İran ve Avusturya bulunmaktadır. Bu dönemdeki savaşların birçoğunda Osmanlı galip gelmiştir. İşte Serav Antlaşması da böyle bir antlaşmadır. Bu antlaşma İran ile ile tarihleri arasında sürmüş olan savaşlar sonrasında imzalanmıştır. 

 İran Devleti ile yapılan savaşlar şu padişahlar döneminde olmuştur: Sultan I. Ahmet, Sultan funduszeue.infoa ve Sultan II. Osman. 

Haberin Devamı

 Serav Antlaşmasının bir maddesi Safevi Devleti tarafından ihlal edilince savaş yeniden patlak vermiştir. İran'ın Nasuh Paşa Antlaşmasında vaat ettiği yıllık deve yükü ipek böceğini göndermemesi buna sebep olmuştur. Yeni başlayan savaştan Osmanlılar galip çıkmıştır. Bozguna uğratılan Safeviler savaşın sonunda yılında Serav Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. 

Serav Antlaşması Sonuçları

 Bu savaştan sonra şu konularda mutabakata varılmıştır: 

l Safevi Devletinin deve yükü olan vergisi deve yüküne indirilmiştir.

l Osmanlı ve İran Devleti arasındaki sınırlar Nasuhpaşa Antlaşmasındaki sınırlar olarak belirlenmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu ile İran Safevi Devleti arasında Serav Antlaşmasından sonra 17 yıllık bir barış dönemi başlamıştır. Fakat bu barış döneminin ardından yılında başlayan ve yılında biten yeni savaş patlak vermiştir. Bağdat seferleri ve Revan seferleri ile bilinen bu savaştan sonra da her iki Devlet "Kasr_ı Şirin Antlaşması"nı imzalamıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası