40 km ne kadar benzin yakar / Motosiklet Km Ne Kadar Yakar? - Otomobil haberleri

40 Km Ne Kadar Benzin Yakar

40 km ne kadar benzin yakar

Arabam Ne Kadar Yakar Hesaplama

Yakıt hesaplama işlemini doğru şekilde yapman için şunlar gerekli

  1. Öncelikle aracının deposunu tamamen fullemelisin. Bu esnada günlük KM sayacını sıfırla yada KM'yi not et.
  2. Full depoyla en az 100km yol yap.
  3. Deponu yeniden fullemeye git. Bu esnada kaç km yaptığını buraya girmek için not etmen ya da aklında tutman gerekli.
  4. 2. kez yakıt alman kaç TL tuttu ise yukarıdaki TL kutusuna gir.
  5. Deponu 2. kez fullerken not ettiğin km'yi yukarıdaki KM kutusuna gir.
  6. Hesapla'ya basarak net bir şekilde aracın 1km'de kaç kuruş yakıyor görebilirsin.

Örnek hesaplama; Ahmet deposunu tamamen doldurmaya benzin istasyonunda gitti. Deposunu doldurduktan sonra aracına geçti kontağı çevirdi. Günlük km sayacını sıfırladı. Aracıyla uzun bir süre dolaştı. Tekrar deposunu fullemeye gitti ve aldığı yakıt 92tl tuttu. İstasyonda iken aracına bindiğinde günlük km sayacına baktı 348km gösteriyordu. Bu verileri buraya girdiğinde aracının 26 kuruş yaktığını öğrendi.

Arabam kaç yakar sorusuna nasıl cevap veriyorum?

Yakıt hesaplama işlemi yaparken bu sorunun cevabı çok basit matematik hesabına dayalı. Aldığın yakıt tutarını gittiğin mesafeye bölüyorum. Sonuç olarak ta aracının km başına yaktığı değer çıkıyor.

Yakıt Hesaplama Örnekleri

Alınan Yakıt TutarıGidilen KilometreKilometrede Yaktığı Tutar
36 TL153 km0,23 TL
150 TL547 km0,27 TL
200 TL540 km
0,37 TL

Yakıt Hesaplama

Aracımın kaç kuruş yaktığını bilmem gerekiyor mu?

Buna cevap vermek sizi tanımaya bağlı. Eğer aracının bakımıyla ilgilenmiyorsan, maddi durumun iyiyse, sürekli arabanı yeniliyorsan arabanın ne kadar yaktığını bilmene gerek yok. Ama bu sayfaya geldiğine göre aracınla ilgilisin o yüzden okumaya devam et.

Yakıt tüketimi hesaplamanın önemi

Aracınla ilgili önemli detayları takip edersin. Yakıt hesaplama yapması basit bir işlemdir ancak neden aracının kaç kuruş yaktığını bilmen gerektiğini özetleyelim.

Motor yağının durumunu size anlatır

Aracının kaç kuruş yakmaya başladığını başından beri takip ediyorsan, yakıtı çok yakmaya başladığında motor yağının artık etkisinin azaldığını değiştirmen gerektiğini söyler. Bazı benzin istasyonlarında veya hiper marketlerde ücretsiz yağ değişimi yapılıyor. Tabi motor yağını değiştirirken motor yağı filtresini de değiştirmen gerekiyor. Yağ filtresini değiştirmediğin takdirde filtrede kalan eski yağ yeni yağa karışıp ömrünü azaltacaktır. Motor yağı filtresini önceden internetten alabilir veya yedek parçacılardan temin edebilirsin. Pahalı birşey değil ama en ucuzundan da alma derim.

Lastik hava basıncının düştüğünü söyler

Bir arabada en önemli parça ne diye sorsalar lastikler derim. Çünkü araba lastiklerin üzerinde hareket ediyor. Yüksek hızlara dayanıyor, aracın kontrolünü sağlamada en önemli parça. Bu kadar önemli parçanın yakıt tüketimine de etkisi bulunuyor tabii ki. Düşük lastik basıncı yol tutuşunu arttırır, yol tutuşu artan araç ilerlemek için daha çok güce ihtiyaç duyacağından yakıtı çok yakar. Lastik basıncının aracına en uygun olan değerini aracın kendi kullanım kılavuzundan ya da genelde kapıların içinde yazar orada bulabilirsin. Lastik basıncını ayarlamak için lastikçiye gidip para vermene gerek yok, hemen hemen herkes benzin istasyonlarındaki pompalarda lastik basınçlarını ayarlar.

Aracın emisyon değerleri yükselmiştir

Bu durumda egzos muayenesinden de geçemeyebilirsiniz. Emisyon değerlerinde hava filtresi, bujiler, oksijen sensörü ve katalizörün etkisi vardır. Dolayısıyla tamirhane ya da servise aracını götürmen gerekli ki daha başka büyük sorunlar çıkmasın. Tabi bu yakıt sarfiyatın ciddi oranda arttıysa geçerlidir. Yakıt sarfiyatın gelen zamlar hariç %30 oranında artarsa üstteki seçenekler sonrasında emisyon değerleri gündeme gelebilir.

Profesör Hesaplamacının yakıt hesaplamadaki farkı ne?

Arabam ne kadar yakar sorusuna bu şekilde basit hesaplama sayfasıyla, binlerce kişiye arabasının ne yaktığını kolayca öğrenmesini ilk ben sağladım. Çok basit bir işlem olarak görülebilir ama bu işlemi sadeleştirerek sunmak önemliydi. Şu anda da diğer hesaplama sitelerinden farklı olan bir özelliğim var. Bu sayfayı kullanmaya devam ettikçe farkı kendin göreceksin.

Yakıt Hesaplama 2023

Akaryakıt ücretleri, araçların kullanımında en büyük harcama kalemlerinden biridir. Bu nedenle araç alırken veya kullanırken yakıt tüketimi değerlerine dikkat edilir, aracın “kaç yaktığı” hesaplanır. Yakıt ücreti hesaplama konusunda ise 100 kilometre ortalaması veya kilometre başına yakıt ücreti hesaplaması gibi farklı yöntemler izlenebilir. Ancak Türkiye’de yaygın olan KM yakıt hesaplama yöntemidir. Yani kilometre başına aracın kaç kuruş yakıt tükettiğinin hesaplanmasıdır. 

Yazımızda mesafe yakıt hesaplama hakkında örnekleri inceleyebilir, güncel yakıt ücretleri ve aracı kullandığın kilometreye göre kendi yakıt hesaplama sonuçlarına ulaşabilirsin.

Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

En basit haliyle araç yakıt tüketimi hesaplama işlemi, depo tamamen doldurulduktan sonra aracın ayarlanabilir kilometre sayacının sıfırlanması ile yapılır. Sıfırlama işlemi yapıldıktan sonra depo boşalana kadar katedilen mesafe kaydedilir. Ardından deponun tam dolum ücreti, araç ile katedilen mesafeye bölünür. Örnek vermek gerekirse 150 TL’lik akaryakıt ile 450 kilometre seyahat etmiş ol. 150’yi 450’ye böldüğün zaman karşına 0,33 sonucu çıkar. Yani aracı kullanırken 1 kilometrede 33 kuruş akaryakıt tükettiğin sonucuna ulaşabilirsin. 

KM yakıt hesaplama için diğer bir yöntem ise 100 kilometrede kaç litre yakıt tüketildiği sonucunu verir. Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir. 

“Arabam Kaç Yakar?” Diyenler İçin Örnek Hesaplar

“Otomobilin kaç yaktığı” sorulduğunda iki farklı cevap verilebilir. Bunlardan ilki aracın 100 kilometrede kaç litre yakıt tükettiğidir. Örneğin aracının deposu 60 litre olsun. Bir depo ile 800 kilometre yol katettiğini varsayalım. Bu örnekte aracının 100 kilometrede tükettiği yakıt 7.5 litredir. 

İkinci hesaplama yöntemi ise yukarıda da kullandığımız kilometre başına TL cinsinden yakıt hesaplamasıdır. 200 TL’lik yakıt aldığını ve bu yakıt ile 600 kilometre katettiğinizi varsayalım. Bu durumda 200’ü 600’e bölerek 0,33 değerine ulaşacaksın. Bu durumda da aracının ne kadar yaktığını soranlara “kilometrede 33 kuruş” cevabını verebilirsin.

Araç Yakıt Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç yakıt tüketimini hesaplarken alınan yakıt miktarı ve ücreti ile katedilen mesafenin hatasız olarak hesaplanması gerekir. Buna ek olarak sürüş tarzı değiştirilmemeli veya düzenli olarak araç kullanılan saat ve alanda aracın kullanıldığından emin olunmalıdır. Yani genelde aracı sakin ve çok fazla gaza basmadan kullanıyorsan yakıt tüketimini hesaplarken de agresif şekilde kullanmaman önerilir. 

Ayrıca aracı büyük oranda İstanbul ve İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu büyük şehir merkezlerinde kullanıyorsan yakıt tüketimi hesaplamasını yine aynı şartlarda yapman gerekir. Çünkü yoğun trafikte sarf edilen akaryakıt, açık yollarda veya otoyollarda harcanan akaryakıt tüketimine göre daha fazla olabilir. 

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen En Önemli Faktörler Nelerdir?

Aracının yakıt tüketimini hesapladın ve tasarruf etmek istiyorsun. Bunu sağlamak için araç yakıt tüketimini etkileyen faktörleri öğrenip tasarruf edebilirsin. Araç yakıt tüketimini artıran faktörler şunlardır: 

  • Aracın tekerleklerini, ideal basınç değerlerinin altında veya üstünde şişirmek
  • Mevsime uygun lastik tercih etmemek
  • Araca fazla yükleme yapmak
  • Klima açıkken camları açmak
  • Yüksek süratlerde camları açmak
  • Sık sık fren yapmak
  • Sık sık ani bir şekilde hızlanmak veya yavaşlamak
  • Motor yağını düzenli aralıklarla değiştirmemek

Son olarak aracı sürekli tam dolu depo ile kullanmak, araca fazladan ağırlık katar. Bu nedenle depoyu tamamen doldurmak yerine deponun ¾ gibi bir oranını doldurabilir ve aracın ağırlığını azaltabilirsin. 

Yakıt Tüketimi Hesaplama ile Tasarruf Edilebilir mi?

Yakıt tüketimi hesaplama ile tasarruf arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Ancak normale göre daha az ani hızlanma veya yavaşlama yaparak yakıt tüketimini azaltmayı deneyebilirsin.

Yakıt tüketimi hesaplamanın en büyük avantajı, normal şartlar altında kaç kilometre gidebileceğini bilmektir. Böylece günlük hayatta hangi sıklıkla benzin, motorin veya LPG alacağını önceden bilir ve buna göre hareket edebilirsin. 

Benzin veya Motorin Hesaplamada Bir Fark Var mı?

Motorin veya benzin gibi yakıt türleri arasında tüketim hesaplama konusunda herhangi bir fark bulunmaz. Aracın katettiği kilometre ve alınan yakıtın miktarı veya tutarı not edilerek yakıt tüketimi hesaplaması kolayca yapılabilir. Bunun dışında ekstra bir not alınmasına gerek yoktur. 

Benzinli araçlar, genellikle dizel araçlara göre daha çok yakıt tüketir. Bu nedenle de aynı marka ve model olmasına rağmen benzinli araçların kilometre başına tükettiği yakıt ücreti, dizel araçlara göre daha yüksek olabilir. Aynı zamanda benzin ve dizel ücretleri de değişkenlik gösterir, bu durum da belirli farklara neden olabilir.

Son olarak az yakıt tüketen araçlar hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsan “En Az Yakan Arabalar Listesi” yazımıza göz atabilirsin.

Yakıt tüketimi: 1 litre benzin/ motorin/LPG kaç kilometre gider

Yakıt tüketimi: 1 litre benzin/ motorin/LPG kaç kilometre gider

ensonhaber.com

Araç sahipleri üst üste gelen zam haberlerinden yakınırken, litre hesabı da işin içine girdi.

Sürücüler, kilometre başına ne kadar yakıt harcadıklarını sıklıkla hesaplıyor

Benzin, motorin ve LPG 1 litre benzinle kaç km gider sorusu trafiğe çıkanların aklından en az bir kere geçiyor.

1 LİTRE BENZİN/MOTORİN/LPG KAÇ KM GİDER?

yakacağınız yakıt, aracınızın modeline ve motor tipine göre değişir. 1 litre benzin ile aracınızın kaç kilometre yol gidebileceğini ise ufak bir formül ile hesaplamak mümkün.

Yapılan Kilometre / Yakılan Yakıt Miktarı = 1 Litre ile gidilebilecek kilometreyi hesaplayabilirsiniz.

Yakıt tüketimi araçtan araca değişmektedir. Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre;

-1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken,

- 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir.

-1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.

Yakıt tüketimi: 1 litre benzin/ motorin/LPG kaç kilometre gider

YAKIT TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Yakıt tüketimini sürüş tekniği kadar, araç içi ağırlık, mekanik ve donanım unsurları da etkilemekte. Bunları sıralayacak olursak;

Aracı hızlı kullanmak. Araç içerisinde ve bagajda bulunan ağırlıklar. Aracı düşük devirde kullanmak. Lastik basıncı. Sürekli fren kullanmak. Aktif olarak klimayı kullanmak. Aracı yağmurlu ya da karlı havada kullanmak. Aracın periyodik bakımlarını aksatmadan, motor, yağ ve hava filtre bakımlarını yaptırmak.

Yakıt tüketimi: 1 litre benzin/ motorin/LPG kaç kilometre gider

Google News ile Takip Et

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası