ateşi çıkan bebek uyur mu / Ateşlenen çocuğunuz için panik yapmayın - Sağlık Haberleri

Ateşi Çıkan Bebek Uyur Mu

ateşi çıkan bebek uyur mu

Ateşli Çocuğa Bol Bol Sıvı Verin

Çocuklarda görülen yüksek, ateş anne babaları en çok korkutan sağlık sorunlarından biridir. Ateşin görülmesiyle birlikte paniğe kapılan ebeveynler, çocuğa ateş düşürücü ilaçlar içirmek veya kalın kıyafetler giydirmek gibi bilinçsiz yaklaşımlarda bulunmaktadır. Ancak bu durum,  ateş tablosunun daha ağır seyretmesine neden olabilir.

Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanları, çocuklarda yüksek ateş durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek ailelere önerilerde bulundu.

Ateş vücut direncini artırıyor

Ateş; normalin üstündeki vücut ısısı olarak tanımlanabilir. Makattan yapılan ölçümlerde 38 derece üzeri, ağızdan 37,5, koltuk altından 37,2, kulaktan 38 derecenin üstündeki değerler ateş olarak kabul edilmelidir. Ateş çocuk hastalıklarında özellikle enfeksiyonlarda görülen bir bulgudur. Tek başına bir hastalık değildir. Ateş aynı zamanda vücudun enfeksiyon etkeniyle savaşmasını, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

Yüksek ateşte çocuğun yaşına göre önlem alınmalı!


Ateşli bir çocukta, ateşin yüksekliğinden çok çocuğun yaşı ve genel durumu önemlidir. ay arası bebeklerde, normalin üstünde ölçülen bir vücut ısısı hangi değerde olursa olsun hemen doktora ulaşmayı gerektirir. Daha büyük çocuklarda ise, çocuğun genel durumuna dikkat etmek gerekir. Eğer çocuk uyanık ve aktifse, oynuyorsa, yiyip içebiliyorsa, uykusu düzeni ve solunumu normalse, ateş düşürücü önlemler alındıktan sonra ateşin seyrine göre doktora danışılır. Çünkü ateşin yüksekliği ile hastalığın ağırlığı paralel değildir. Çocuklarda ateşin en sık nedeni olan basit viral enfeksiyonlar, derece ateşe neden olabilirken bazı ciddi hastalıklar çok yüksek ateşe yol açmayabilir. Ancak çocukta; uyku hali, huzursuzluk, solunum zorluğu ve şiddetli ağrısı varsa, yeme içmeyi reddediyorsa, ateşi düşse de genel durumu düzelmiyorsa veya ateş saatten uzun sürerse, yine doktora ulaşmak gerekir.

Yenidoğan bebeklere sıcak ortamlarda ince kıyafetler giydirilmeli

Soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlar ateşin sık görülen nedenleridir. Soğuk algınlığında ilk 24 saat tek bulgu ateş olabilir, diğer belirtiler arkadan gelir. Anjin, orta kulak iltihabı, ishal, idrar yolu enfeksiyonu da ateşe yol açar. Nadiren zatürre, menenjit, tüberküloz gibi ciddi enfeksiyonlar da ateşin nedeni olarak saptanabilir. Bazı aşılardan sonra ateş görülebilir, aşıyı yaparken doktor gerekli uyarıda bulunacaktır. Küçük bebekler, özellikle yenidoğanlar sıcak ortamlarda fazla giyimli olurlarsa, vücut ısılarını dengeleyemediklerinden ateşleri yükselebilir. Bu nedenle öncelikle oda sıcaklığı değerlendirilmeli, bebeğin üzerindeki kıyafetler azaltılmalı ve ateşi tekrar ölçülmelidir. Özellikle yenidoğan bebeklerde beslenme yetersizliği ve fazla tartı kaybı, vücut ısısının yükselmesine sebep olabilir. 

Ateşli çocuğun susuz kalmamasına özen gösterin!

  •  Öncelikle ateşin düşmanımız değil, dostumuz olduğunu bilerek hareket edin. Ateşin yükselmesiyle, vücut enfeksiyon etkeniyle daha iyi savaşabilmektedir. O halde, ateşli çocukta hemen ateşi düşürmeye çalışmak gereksizdir.

    •  Ateşli çocuğun, normalden fazla sıvı almasına, susuz kalmamasına dikkat etmek gerekir. Eğer bir enfeksiyon söz konusuysa, ateşi düşürmek enfeksiyonu daha çabuk iyileştirmeyecek, nedeni ortadan kaldırmayacaktır. Ancak çocuk ateşli dönemde kendini kötü hissediyorsa, halsizse ateş düşürücü ilaçların yardımıyla kendini daha iyi hissedecektir. Bu durumda, doktorun önereceği ateş düşürücüler kullanılabilir.

    •  Eğer ateş çok yüksek değilse ve çocuk kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş aldırılabilir. Bulunduğu oda serin tutulmalı, giysileri mümkün olduğunca ince ve pamuklu olmalıdır. Çocuğun genel durumu ateşin yükseliş hızı, ateş düşürücülere verdiği cevap takip edilmeli ve bir uzman doktora danışılmalıdır.

Bebeklerde Ateş

Bebeklerde yüksek ateş ebeveynlerin korkulu rüyasıdır. Hem bebeğin kendini ifade edememesi hem de anne babanın bu konudaki tecrübesizliği işleri daha da zorlaştırabiliyor. Önemli olan soğukkanlılıkla bu işin üstesinden gelmektir. Zira bebeklerde ateş her zaman zarar vermez, aksine enfeksiyonları öldürmek için vücudun kendini savunma şeklidir. Burada önemli nokta ateşin neden çıktığını saptamaktır. Eğer uzun süreli devam eden yüksek ateş varsa mutlaka doktora başvurulması gerekir. Fakat çok yükselmeden evde müdahale yapılabilecek seviyede bir ateş varsa endişe edilmemesi gerekir. Bunun için bebek sıkı takip edilmelidir.

Ateş Neden Yükselir ve Nasıl Ölçülür?

Enfeksiyon (üst solunum yolu gibi), virüs, bakteri, menenjit, zatürre, romatizmalı hastalıklar, sıcak çarpması, bebeğin kat kat giydirilmesi, ortam ısısının çok yüksek olması ateşin yükselmesine sebep olur. 38ºC&#;nin üstüne çıkan vücut ısısına ateş denir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta ateşin nasıl ölçüldüğüdür. Vücut ısısı koltuk altından ºC, kulaktan 38ºC, makattan 38ºC, ağızdan ºC üstü ateş kabul edilebilir. Bebeklerin çok hareketli olmalarından dolayı bebeklerde ateşi daha kısa sürede ölçmenin en iyi yolu kulaktan ya da son zamanlarda yaygın olarak kullanılan alından ölçen aletler olacaktır.

Bebeklerde Ateş Ölçümü Yöntemleri

Evdeki ecza dolabınızda mutlaka bulunması gereken araçlardan biri ateş ölçerdir (derece). Çünkü çocuğunuzun vücut ısısını elinizi alnına koyarak anlamanız mümkün değil. Elbette ateş ölçer seçimi ve ölçüm biçimi de çok önemli. Peki doğru ölçüm nasıl yapılmalı? Ağızdan mı, koltukaltından mı, makat veya kulaktan mı? Araştırmalar, çocukların en çok kulaktan yapılan ölçümden hoşlandıklarını gösteriyor. Uzmanlar ise makat yolunu tercih ediyor. Çünkü en kesin sonuçları bu yolla elde edebiliyorlar. Sizin hangi yöntemi kullanacağınız kendi tercihinize kalmış. Fakat bebek ve çocukları asla ateş ölçerle tek başına bırakmamanız gerektiğini unutmayın.

Bebeklerde Makattan Ateş Ölçümü

En emin yol. Ateş ölçerin ucuna bir miktar yağ sürün. Çocuğu yan yatırıp dizlerini hafifçe bükün. Dijital bir ateş ölçerle 30 saniye boyunca vücut ısısını ölçün. Ölçüm esnasında çocuğu oyalayın. Elde edeceğiniz sonuç koltukaltında alınandan yarım derece daha yüksek olacaktır.

bebeklerde-ates-olcumu

Bebeklerde Ağızdan Ateş Ölçümü

Yaşça daha büyük çocuklar için uygundur. Ateş ölçer 2 &#; 3 dakika dilin altında veya yanak boşluklarında tutulmalı. Değerler makattan alınanlara göre yarım derece daha düşük olacaktır. Kırılma riskini önlemek için normal termometre ile ölçüm yapmayın. Dijital ateş ölçerler daha pratiktir.
Dikkat: Ölçümden 10 dakika önce alınan soğuk veya sıcak yiyecek, içecek yanıltıcı etki yaratabilir.

Bebeklerde Koltukaltından Ateş Ölçümü

Çok yaygın bir yöntem olmasına rağmen güvenirlik oranı düşüktür. Ayrıca çok hareketli çocuklar için de uygun olmayan bir metot, çünkü ölçüm en az 3 dakika sürüyor. Buradan yapılan ölçümün sonucu makattan yapılanla karşılaştırıldığında yaklaşık olarak 1 derece daha düşüktür. Büyük çocuklarda yöntemi denemek istiyorsanız, ölçerin ucunu koltukaltına yerleştirin ve çocuğun ölçeri kolu ile sıkıştırmasını sağlayın. Koltukaltı ve ateşölçerin kuru olmasına dikkat edin.

Bebeklerde Kulaktan Ateş Ölçümü

Minikler için en ideal yöntem kulak için özel termometreler. Üstelik hızlı sonuç vermesi nedeniyle sevilen bir ölçüm biçimi. Önemli olan doğru pozisyonu bulmak. Kulağın üst kısmını biraz yukarı çekerek ateşölçerin kulak zarına yaklaşmasını sağlamalısınız. Çıkan sonuç makattan alınan değerin yarım derece altındadır. Bebek ölçüm öncesinde sıcak bir yastığın üzerinde yatmış ise çıkan sonuç doğru olmayabilir. Böyle bir durumda yarım saat kadar beklemekte yarar var.

ates-termometresi

Bebeklerde Ateş Yükseldiğinde Yapılması Gerekenler

  • Öncelikle ateşin ne seyirde gittiğini takip etmek gerekir. Çok fazla yükselme eğilimi göstermeyen, sınırların biraz altında olan ateşte hemen ilaca davranmamak gerekir. Çünkü ateş ile birlikte vücut enfeksiyonlarla savaşır. Bebeği sıkı takipte tutmak bu noktada önemlidir. Gündüz bebek göz önünde tutulurken, gece mutlaka alarm ile birkaç saatte bir uyanıp ateşini kontrol etmek gerekir. Her bebekte ateş farklı gözlemlenir. Bazı bebeklerde yavaşça yükselirken, bazılarında aniden ve tehlikeli derecelere yükselebilir.
  • Yenidoğan bebeklerde ateş çok risklidir ve bu yüzden ay bebeklerde ateş seviyesi 38ºC&#;nin üstünde ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
  • Öncelikle ateşi yukarıda bahsettiğimiz derecelerin üstüne çıkan bebeği soymak gerekir. Titreyen bebeği üşüyor deyip kat kat giydirmek çok tehlikelidir, ateşi daha da yükselebilir. Üstünde ince bir atlet kalması yeterlidir.
  • Daha sonra ya ılık bir duşa sokulur ya da eklem yerlerine, alnına ve kasıklarına koyacağınız ıslak bir havlu, muslin bezi ya da tülbent ile kompres yapılabilir. Burada önemli nokta suyun kesinlikle soğuk olmaması ve sirke, limon, alkol gibi maddelerin kullanılmaması. Genelde ateş daha kısa sürede düşsün diye bu suyun içine buz koyan ebeveynler oluyor fakat bu hem bebeği gereksiz yere ürkütür hem de düşen ateş hızla yeniden ve hatta eskisinden daha da çok yükselecektir.
  • Ortam sıcaklığı ºC civarında olmalıdır. Eğer daha sıcak bir hava varsa bebeği sadece bezi veya külotu ile bırakmanız yeterli olacaktır. Oda termometresi ile bu ısıyı belirleyebilirsiniz.
  • Bebeklerde ateş ile birlikte sıvı kaybı başlar ve bu yüzden sıvı tüketimi artırılmalıdır. Eğer bebek emiyorsa mutlaka sık sık emzirilmelidir. Ek gıda alan bebeklere ise ayrıca su, meyve suyu, çorba verilebilir. Ateşi çok yüksek olan bebeği kucakta çok fazla tutmadan emzirmek önemlidir. Yatarak emzirme bebeğin de ferah kalmasını sağlayacaktır.

Bebeklere Ateş Düşürücü Ne Zaman Verilmelidir?

Genellikle ºC&#;nin altında olan ateşlerde ilaç kullanımı önerilmemektedir. İlaç vermeden önce mutlaka yukarıda bahsettiğimiz maddeleri uygulayın. Eğer ateş hala yükselme seyrinde ilerliyorsa doktorunuza danışarak ilaç kullanabilir ya da bir sağlık kuruluşuna giderek yerinde tedavi uygulatabilirsiniz. Ayrıca ateş düşürücü ilaçlar çok sık aralıklarla kullanılmamalıdır. Doktorunuzun tavsiye ettiği saat aralıklarında kullanmaya özen gösterin. Aksi halde ilaç zehirlenmesi yaşanabilir.

 

Ne Zaman Doktor İle İletişime Geçilmeli?

  • Her türlü önlem alınmasına ve de ateş düşürücü ilaç verilmesine rağmen hala yükselen bir ateş söz konusuysa,
  • ay bebeklerde 38ºC, ay bebeklerde ºC, 6 ay ve üstü bebeklerde 40ºC&#;nin üstünde ateş ölçülüyorsa,
  • Bebekte baygınlık, huysuzluk, önlenemeyen ağlama krizi söz konusuysa,
  • Ense sertliği, ciltte mor lekelenmeler, bıngıldakta çöküklük dokunulduğunda canı acıyormuşçasına ağlama ve ağladığı halde gözyaşı olmaması gibi vücutta susuzluk belirtileri varsa,
  • Havale geçmişi varsa veya o an havale geçiriyorsa mutlaka bebeğin doktor kontrolüne götürülmesi gerekir.

Bebeklerde Diş Çıkarırken Ateş Yükselmesi

Genel bir kanıya göre diş çıkardığı zaman bebeklerde ateşin yükseldiği söylenir. Bu her zaman doğru değildir. Bebek diş çıkardığı için ateşi yükselmez. Eğer vücudunda enfeksiyon, virüs ya da mikrop var ise bu dönemlerde bağışıklığı düşük olduğu için ateş de yükselebilir. Yine burada bebeği yakından gözlemlemek gerekir. Eğer 3 günden fazla sürmüyor, ºC&#;nin üstüne çıkmıyor ve de bebek ateşten dolayı huysuzlanmıyorsa endişelenecek bir durum yok demektir.

Aşı Yüksek Ateş Yapar mı?

Aynı diş çıkarma döneminde olduğu gibi aşı da ateş yapacak diye bir durum söz konusu değildir. Genellikle doktorlar hangi aşıların ateşe sebebiyet vereceğini muayene sırasında söylerler. Böyle zamanlarda olası bir olumsuzluğu önlemek amacıyla gündüz ve özellikle gece mutlaka bebeğin ateşi kontrol edilmelidir.

Ateşli Havale Nedir? Her Havale Çocukta Kalıcı Hasar Bırakır mı?

Havale, temelde nörolojik bir rahatsızlıktır. Ateşin aniden yükselmesi ile beyin bir anda şoka girer ve bilinç kaybı yaşanır. Kaslarda kasılma, titreme ve solunum düzensizliği gözlemlenir. Genelde 5 ay-5 yaş arası çocuklarda görülür. Eğer ailede havale yatkınlığı varsa bebeğin havale geçirme olasılığı daha yüksektir. Bu aşamada ebeveynler soğukkanlı bir şekilde bebeği güvenli bir konuma almaları gerekir.

  1. Öncelikle bebeği sert bir zemine yan veya sırt üstü yatırıp, kafasını geriye doğru yatırmak kaydıyla solunum yolu açık tutulmalıdır.
  2. Eğer ateşi çok yüksek ise üstünü soymalı, ortamı havalandırmalı ve hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürmelidir.
  3. Havale geçiren bebek asla duş aldırılmamalıdır.
  4. Havalenin sebebi menenjit gibi ciddi bir hastalık değilse bebeğe kalıcı zarar vermez. Fakat her halükârda tıbbi yardım alınmalıdır.

bebeklerde-ates

Her Ateş Yükselmesi İçin Antibiyotik Kullanmak Gerekir mi?

Ateşin yükselme sebebini bilmeden ve doktor kontrolü olmadan bebeğe kendi inisiyatifinizle antibiyotik vermemelisiniz. Her yüksek ateşte vücutta enfeksiyon vardır diyemeyiz. Eğer ateş düşürücülere rağmen önlenemiyorsa mutlaka doktora başvurulmalı. Sağlık kuruluşunun yapacağı tetkikler sonucu antibiyotiğe gerek olup olmadığını doktorunuz söyleyecektir.

Bebeklerde ateşin düşürülmesi, temelinde ateşin yükselmesine sebep olan hastalığın tedavi edildiği anlamına gelmez. Amaç bebeği o an daha tehlikeli bir durumdan korumaktır. Sürekli devam eden, önlenemeyen ateşin altında mutlaka farklı bir sebep yatıyordur. Bu yüzden ebeveynler sakin kalarak ilk acil müdahaleyi yapmalıdırlar.

Ateşi yükseldiğinde çocuğun üstünü örtmeyin!

Ateşi yükseldiğinde çocuğun ya da bebeğin üzerinin kesinlikle örtülmemesi gerektiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Yalman, gerekmedikçe de ateş düşürücüye başvurulmaması gerektiğini söyledi.

Dr. Serdar Yalman, ailelerin en çok korktuğu durumlardan biri olan "ateş" hakkında bilgi verdi. Ateşin vücut ısısının normal seviyenin üzerine çıkması, yanı 38 derece ve üzerine yükselmesi olduğunu belirten Dr. Yalman, "Ateş, vücudun farklı virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmaları tanıma ve onlarla savaşı sebebiyle ortaya çıkabilir. Ateşe üst solunum yolu enfeksiyonu, alt solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, mide ve bağırsak enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, zatürre, menenjit, romatizmal hastalıklar sebebiyet verebilir. Yüksek ateşle birlikte çocuğun sıvı kaybetmesi böbrek yetmezliğine yol açabilir. Diş çıkarma ve aşılardan sonra da bebeklerde yüksek ateş görülebilir" dedi.

AYIN ALTINDAKİ BEBEKLERDE ATEŞE DİKKAT!

Bebeklerde ateşin genellikle gün içinde kendiliğinden iyileşen basit viral hastalıklardan kaynaklandığını dikkat çeken Dr. Yalman, özellikle 3 ayın altındaki ateşli her bebek için zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı. Bebeğin durumunun uzman doktor tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Yalman, şunları sıraladı: "Ateşe yol açan durumun araştırma ve tedavisi hastane şartlarında olmalıdır. Bebeğin ten rengi, bıngıldağın şekli ve uyku alışkanlıkları gibi gözlemlerle hastalık hakkında ip uçları edinmek mümkündür. Ateşi olan bebeğe ya da çocuğa ateş düşürücü bir ilacı hekime danışarak vermek gerekir."

Çocuklarda en riskli grubun, 38 dereceden fazla ateşi olan ve 3 aydan daha küçük bebekler olduğunu belirten Dr. Yalman, orta riskli grupta ise 39 derecenin üzerinde ateşi olan aylık bebekler yer aldığını söyledi. Bebeği; genel durumu kötü, beslenmesi zayıf ve ateşi 3 günü aşkın süredir devam ediyorsa ciddi bir hastalık işareti taşıdığını aktaran Dr. Yalman, şunları söyledi:
"Bunun yanı sıra doktor muayenesinde menenjit bulgularının saptanması, bebeğin renginin soluklaşması ya da morarması, uykuya eğilim ve zor uyandırma gibi durumlarda da hastalık tehditlerine karşı dikkatli olunmalı. Ayrıca bebeğin ağzının kuru olması ve bebeklerdeki bıngıldak bombeliğinin fazlalığı da hastalığın kötü gidişatını göstermesi açısından önemli bir belirtidir."

ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Dr. Yalman, bebeklerde ve çocuklarda ateşi düşürmek için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Bebeğinizin ya da çocuğunuzun kıyafetlerine dikkat edin. derece civarındaki hafif ateşte çocuğun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol bir pijama giydirin. Bol miktarda su ve sulu gıdalar almasını sağlayın. Ortamın sıcaklığını derece arasında tutmaya gayret gösterin. Ilık duş aldırın veya ılık-ıslak bezlerle pansuman yapın. Hemen ateş düşürücüye sarılmayın. Ateşin 39 dereceye çıkması durumunda doktorunuza danışarak çocuğa ateş düşürücü verebilirsiniz."

Bebeklerde ve çocuklarda ateşi düşürmek için ateş yükseldiğinde çocuğun ya da bebeğin üzerinin kesinlikle örtülmemesi gerektiğini belirten Yalman, "Kalın kıyafetler giydirmeyin. Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın. Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın. Sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın. Bebekler ve çocuklarda ateş tedavisinde asıl maksat onun rahatlatılmasıdır. Ateşin normale döndürülmesi, ateşe sebep olan hastalığın tedavi edildiği anlamına gelmez" dedi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası