kurdeşene ne iyi gelir / Kurdeşen Nedir? Ne İyi Gelir? 14 Doğal Çözüm - Nefis Yemek Tarifleri

Kurdeşene Ne Iyi Gelir

kurdeşene ne iyi gelir

Kurdeşene ne iyi gelir? Kurdeşen kaşıntısı nasıl ge&#;er, bulaşıcı mıdır?

Kurdeşen, bazı durumlarda bir alerjen madde tarafından tetiklenmektedir. Bunun sonucunda kırmızı, kaşıntılı, kabarık bir deri döküntüsü şeklinde gözlemlenmektedir. Kurdeşen çok fazla gözlemlense de sebepleri net olarak bilinmemektedir. Bazı durumlarda ise, güneş ışığı, sıcak, soğuk gibi çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkabilmektedir.

Kurdeşen Hastalığı Belirtileri

Ürtiker, kızarıklık, deride oluşan kabarıklık, döküntüler ve yoğun kaşıntı şeklinde kendisini belirtmektedir. Bu hastalığın en büyük özelliği ise en çok bir gün içinde etkilerinin kendiliğinden yok olmasıdır. Ürtiker hastalığı sebebi ile kişilerde gözlemlenen diğer belirtiler ise şunlardır:

Göz kapağı ve dudakta meydana gelen şişlik

Döküntü

Vücudun genelinde meydana gelen ten renginde ya da kırmızı renkte kabarcık oluşumu

Sürekli olarak kaşınma hissi

Kurdeşene Ne İyi Gelir?

Kurdeşen hastalığı gözlemlenen kişilerin çoğunda, tedavide evde bulunan ilaçlar kullanılmaktadır. Kurdeşen tedavilerinde kullanılan yöntemler şunlardır:

Soğuk Kompres: Kurdeşen yaşayan kişilerin, etkilenmiş olduğu bölgeye nemli ve soğuk bir bez uygulanabilir. Bu uygulama kaşıntının azalmasını sağlar ve iltihabi durumu ortadan kaldırır. Soğuk kompresler, istenildiği kadar kullanılabilmektedir.

Kaşıntı Önleyen Solüsyonlarla Banyo Yapmak: Kabartma tozu ve yulaf ezmesi ile yapılan banyolar cildin yatışmasını sağlar ve tahrişi azaltır.

Aloe Vera Uygulanması: Aloe vera bitkisinin iyileştirici özelliği, kurdeşeni yatıştırarak azaltmaktadır. Aloe vera bitkisini tatbik etmeden önce alerji testi yapmakta fayda vardır.

Tahriş Edici Maddelerden Kaçınma: Kokulu olan sabunlar, parfümler ve nemlendiriciler tahriş edici madde içerirler. Bu ürünlerden kaçınmak gereklidir. Güneşten uzak durulması oldukça önemlidir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişinin kendisini serin tutmasında fayda vardır.

Kronik kurdeşene sahip olan kişilerde uygulanan D vitamini takviyesi ile sorunun azaldığı gözlemlenmiştir.

Kurdeşen kaşıntısı nasıl Geçer, bulaşıcı mıdır?

Kurdeşen halk arasında sıklıkla gözlemlenen bir hastalıktır. Bu kadar yaygın olmasına rağmen bulaşıcı bir hastalık değildir. Kadınlarda ve çocuklarda erkeklere oranla daha fazla görünmektedir.

Kurdeşen hastalığının tanısı, sedimantasyon, deri biyopsisi, kan sayımı gibi testlerin sonuçlarına göre konulabilmektedir. Bu testler sonrasında kurdeşenin derecesini belirlemek için ürtiker skoru yapılmalıdır. Ürtiker skoru, vücutta oluşan kabarcıkların büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak belirlenmektedir. Yapılan testlerin sonuçlarına ve hastalığın skoruna göre çocuklar ve yetişkinler için tedavi aşamasına geçilmektedir.

Kurdeşeni Tetikleyen Faktörler

Antibiyotikler, ibuprofen ve aspirin tarzı ilaçlar

Bazı yiyecek türleri

Sıcak, soğuk, basınç, güneş, egzersiz gibi dış uyarıcı faktörler

Böcek ısırıkları veya sokmaları

Lateks

Bazı kimyasal maddeler

Toz akarları

İdrar yolları enfeksiyonları

Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar

Polen

Bazı bitkiler

Hayvan beslemek

Duygusal stres

Kurdeşen İçin Doktora Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler

Belirtilerin ne zaman başladığını ve eğer düzelmiş ise kaç günde düzeldiği not edilmelidir.

Kullanılmış olan tüm ilaçların bir listesi yapılmalı ya da yanınızda getirilmelidir.

Doktora sormak istediğiniz, hastalık ile ilgili merak edilen tüm sorular not alınmalıdır.

Kurdeşene ne iyi gelir? Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, cilt üzerinde aniden oluşan kırmızı lekeler ve kabarcıklardır. Bazı kişilerde kırmızı lekeler küçük boyutlarda görülebilirken bazı kişilerde ise bu lekeler daha büyüktür. Akut ürtiker genellikle 6 haftadan az sürer. Eğer bu süre 6 haftayı geçmişse kronik ürtiker olarak adlandırılır. {1*} Kurdeşen doğal tedavisi için kullanılan ürünler arasında maydanoz, zencefil, greyfurt, papatya, domuz otu tohumu, aloe vera, soğan, zerdeçal, elma sirkesi, incir, süpürge tohumu, karbonat, cadı fındığı yağı ve çeşitli takviye ürünler bulunur.

Kurdeşen kimlerde görülür?Kurdeşen bulaşıcı mı? Kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir. Vücudun, tüketilen ya da temas edilen bir maddeye verdiği tepkidir. Kurdeşen oluşumu yaş fark etmeksizin her beş kişiden birinde görülebilir.

SAĞLIK TÜYOLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Kurdeşen (Ürtiker) Tedavisi&#x;Youtube Videomuzu İzleyerek Öğrenebilirsiniz.


Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen vücutta genellikle gövde, uyluk, üst kol ve yüzde görülmektedir. Yaygın görülen kurdeşen belirtileri şunlardır:

  • Şiddetli kaşıntı
  • Cilt yüzeyinde kırmızı renkte kabarcıklar oluşması {2*}
  • Cilt yüzeyinde oluşan kırmızı kabarcıkların üzerine basıldığında beyaz renge dönüşmesi
  • Cilt yüzeyinde oluşmuş kabarcıkların şekil değiştirmesi ya da kaybolması

Doğal Yollarla Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?


kurdeşene ne i̇yi gelir? kurdeşen (ürtiker) i̇çin doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Kurdeşen Neden Olur?

Vücutta kurdeşen neden olur? Kurdeşen, genellikle alerjik bir reaksiyon sonucu oluşur. Cilt, alerjen bir maddeye maruz kaldıktan birkaç dakika sonra kurdeşen belirtileri göstermeye başlar. Kurdeşene neden olabilen yaygın alerjenler ise şunlardır: {3*}

  • Belirli gıdalar (Kabuklu deniz ürünleri, kuruyemişler, süt ve bazı meyveler)
  • İlaçlar (Antibiyotikler ve aspirin, ibuprofen gibi nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar)
  • Belirli hayvan türleri
  • Alerji iğneleri
  • Polen
  • Böcek sokmaları ve ısırıkları

Kurdeşen nasıl başlar? Bir alerji nedeniyle kurdeşen ortaya çıktığında deriye yüksek dozda histamin ve diğer kimyasal haberciler salınır. Bu maddeler kan damarlarının genişlemesine neden olur ve dokularda kabarcık oluşumu ile birlikte kaşıntı meydana gelir.

Kurdeşen sıkıntıdan olur mu? Kurdeşen her zaman alerjik bir reaksiyon sonucu oluşmayabilir. Kurdeşen oluşumunu tetikleyen diğer nedenler şunlardır: {3*}

  • Stres ve kaygı
  • Yoğun egzersiz yapmak
  • Aşırı terleme
  • Mononükleoz gibi enfeksiyonlar
  • Virüsler
  • Lupus ve otoimmün hastalıklar
  • Aşırı soğuk ya da aşırı sıcağa maruz kalmak
  • Kimyasallarla temas etmek
  • Cildin zarar görmesi ya da çizilmesi
  • Titreşim (Titreşime maruz kalan bölgede kızarıklık, kaşıntı ve şişlik görülür. Titreşime bağlı kurdeşen olarak adlandırılır)
  • Cilde basınç uygulamak

Kurdeşeni ne tetikler? Basınç, aşırı soğuk ya da sıcağa maruz kalmak, titreşim gibi durumlar nedeniyle oluşan kurdeşenler fiziksel kurdeşen olarak adlandırılır. Sıcağa bağlı ürtiker; sıcak duş almak ya da baharatlı yiyecekler tüketmek gibi vücut sıcaklığını artıran durumlar nedeniyle oluşur. {5*}

Küçük çocuklarda meydana gelen kurdeşen, genellikle alerjik reaksiyon sonucu oluşur. Çocuklarda oluşan kurdeşenlerin alerjik reaksiyon nedeniyle oluştuğunu saptamak için vücutta oluşan kırmızı leke ya da kabarcığın üzerine tırnak yardımıyla hafif bir çizik atılır. Çizik atılan alan parlak bir kırmızıya dönüşüyorsa kurdeşenin alerjik reaksiyon nedeniyle oluştuğu söylenebilir. {6*}

Alerjik Rinit Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorlar çoğu zaman fiziksel muayene sonrası kurdeşen tanısını koyar. Kurdeşenin neden oluştuğunu belirlemek için hastaya son zamanlarda stres durumu ve alerjenlere maruz kalıp kalmadığı sorulabilir. Hasta eğer şiddetli kaşıntıdan muzdarip ise genellikle difenhidramin önerilir. Kullanılan antihistaminiklerin yan etkileri şunlardır:

Kurdeşen oldukça şiddetli bir hal aldığında doktorlar çoğu zaman oral yolla alınan steroid kürü önerebilir. Oral steroid kürlerinin yan etkileri ise şunlardır:

  • Akne
  • Bulanık görme
  • Katarakt ya da glokom
  • Ciltte kolay morarma
  • Uyku güçlüğüne bağlı uykusuzluk
  • Yüksek tansiyon
  • İştah artması ve kilo alımı
  • Vücut tüylerinde artış
  • Enfeksiyona karşı düşük direnç ve kas zayıflığı
  • Sinirli olma durumu
  • Osteoporoz
  • Mide tahrişi ve mide kanaması
  • Ani ruh hali değişimleri
  • Şişkinlik

Kurdeşene Evde Ne İyi Gelir? Ev Yapımı Kurdeşen (Ürtiker), Döküntü ve Pişik Kremi


kurdeşene ne i̇yi gelir? kurdeşen (ürtiker) i̇çin doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Kurdeşene Ne İyi Gelir? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kurdeşen, doğal yollarla hızlı bir şekilde iyileştirilebilir. Kurdeşenlerin giderilmesinde etkili doğal yöntemler şunlardır:

Kurdeşeni Tahriş Etmeyin

Kurdeşeni tahriş etmemek için tedavi süresi boyunca sıcak duş almaktan ve dar giysiler giyinmekten kaçınılmalıdır. Bu sayede kurdeşenin kaşıntı ve şişliği azaltılarak iyileşme süresi kısaltılmış olur.

Alerjenlerden Kaçının

Kurdeşenlerin, tüketilen belirli gıdalardan ya da evcil hayvanlar nedeniyle oluştuğu düşünülüyorsa mutlaka alerji testi yapılmalıdır. Yapılan alerji testi, uzak durulması gereken gıda ya da canlıları belirler ve böylece kurdeşen döküntüleri büyük ölçüde önlenebilir. Gıdaların vücutta nasıl bir tepki oluşturduğunu hatırlayabilmek için tüketilen besinlerin ve oluşturdukları yan etkilerinin not alınması uzmanlar tarafından önerilir.

Kimyasal Ürünler Kullanmayın

Ürtiker neden artar? Kurdeşen tedavisi sürecinde sabun ve diğer kimyasal ürünler kullanılmamalıdır. Bunun yerine kimyasal maddeler içermeyen doğal ürünler tercih edilmelidir.

Kurdeşenlerin yatışmasını sağlamak için uygulanabilecek diğer bir yöntem ise soğuk duş almaktır. Kaşıntıyı azaltmak için kaşınan bölgeye soğuk kompres de uygulanabilir. {7*}

Doğal Sabunlar ve Doğal Ürünler İçin İlaçsız Market&#;i Ziyaret Edebilirsiniz

Stresten Uzak Durun

Kurdeşen stres sonucu oluşabilir. Yaşanan stres, vücudun bağışıklık sistemine zarar verir. Bağışıklık sistemi zarar gördüğü için vücut, stresi baskılaması için histamin salınımı gerçekleştirir. Histamin salınımı, stresi tam olarak ortadan kaldırmaz ve kurdeşenlerin oluşmasına neden olur.  {8*}

Günlük hayatta mümkün olduğunca stresten uzak kalmak, kurdeşen oluşumunun önüne geçmeye yardımcı olur. Kişiden kişiye değişkenlik gösterse de günlük hayatta stresi azaltmanın birçok yolu bulunur. Kişi kendine en iyi gelen aktiviteyi belirleyerek günlük rutininin bir parçası haline getirmelidir. Stres azaltıcı aktivite önerileri şunlardır:

Kurdeşen tedavisi için uygulanacak doğal yöntemler:

Yulaf Banyosu 

Kurdeşene banyo iyi gelir mi? Yulaf, yüksek oranda salisilik asit içerir ve bu sayede cilt iltihaplarını yatıştırır. Yulaf banyosu hem yetişkinler hem de çocuklar için kurdeşenleri yatıştırmaya yardımcı olur.

  • Bir ya da 2 fincan pişmemiş yulaf çorap ya da tülbent içine konur.
  • Yulafın dışarı çıkmaması için çorap ya da tülbent bir lastik yardımı ile sıkıca bağlanır.
  • Küvet su ile doldurulur ve hazırlanan yulaf kesesi akan suyun altına konur.

Yulaf banyosu için hazırlanırken suyun sıcaklığına dikkat edilmelidir. Aşırı sıcak su kurdeşeni daha kötü bir hale getirebilir. Bu yüzden banyo yaparken ılık su tercih edilmelidir.

Maydanoz

Kurdeşen hastası ne yemeli? Bilimsel araştırmalar sonucunda alkali bir besin olan maydanozun histamin salınımını engellediği ortaya çıkmıştır. Kurdeşen rahatsızlığı olan kişilerin maydanoz suyu içmeleri gerekir. Maydanoz suyu ve diğer anti-inflamatuar besinleri tüketmek vücudu pek çok hastalıktan ve ürtikerden korumaya yardımcı olur.

Zencefil

En iyi anti-inflamatuar besinlerden biri olan zencefil kurdeşenin iyileştirilmesinde oldukça etkilidir.

  • 4 litre oda sıcaklığındaki suya gr toz zencefil ekleyerek iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız karışımı küvete dökün ve suyun içerisine girin.
  • dakika bekledikten sonra ılık su ile duş alın.

Zencefili bu şekilde kullanmak istemiyorsanız direk olarak tüketerek de kullanabilirsiniz. Sadece kurdeşene değil pek çok rahatsızlığa iyi gelir.

Greyfurt

Greyfurt C vitamini açısından zengin bir besindir ve kurdeşene iyi gelen diğer besinler arasında yer alır. Düzenli olarak greyfurt tüketerek kurdeşenin iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Greyfurt kullanılan bazı ilaçlar ile etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşmasına sebep olabilir. Doktorunuz ile görüşmeden greyfurt tüketmeyin.

Papatya

Papatya doğal antihistaminik bitkilerden biridir. Bazı kişilerde alerjiye sebep olabildiği için oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Papatya, kurdeşen sebebiyle ortaya çıkan şikayetlerin azaltılması için kullanılır.

  • yemek kaşığı kurutulmuş papatya, ml kaynamış suya atılır ve 5 dakika demlenir.
  • Demlendikten sonra süzülüp tüketilebilir.
  • Papatya çayının tadı acı ise içerisine bal ya da limon ekleyebilirsiniz.

Papatya çayını banyo yaptığınız suya ekleyerek de kullanabilirsiniz. Kurdeşene iyi gelen bitkiler arasında bulunan papatya, stres kaynaklı ortaya çıkan kurdeşenin etkilerini azaltmaya ve stresi gidermeye yardımcı olur. Papatya çayı günde en fazla 2 bardak içilmelidir.

Domuz Ayrığı Tohumu

Domuz ayrığı tohumları ile hazırlanan çay, egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarına karşı oldukça etkilidir.

  • ml kaynayan suya 2 çay kaşığı domuz ayrığı tohumu ekleyin ve 20 dakika demlenmesini bekleyin.
  • Hazırladığınız çayı pamuklu bir bez yardımıyla kurdeşen olan bölgelere uygulayabilirsiniz.

Aloe Vera

Aloe vera kurdeşene iyi gelen doğal ürünler arasında yer alır. Yüksek miktarda E vitamini içerdiğinden cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Kurdeşen sebebiyle oluşan kaşıntı ve yanma hissini azaltmak için aloe vera kullanabilirsiniz.

Soğan

Kurdeşen için soğan kullanılır mı? Anti-inflamatuar bir besin olan soğan, kurdeşen tedavisinde oldukça etkilidir.

  • Bir küçük boy soğanı ikiye bölün ve soğanın iç kısmını kurdeşen olan bölgelere sürün.
  • Bir bandaj yardımı ile soğanı kurdeşen olan bölgelerin üzerinde tutabilirsiniz.

Soğan uygulaması ilk anlarda acı verici bir yöntemdir. Uygulanan bölge bir süre yanacak daha sonra cildiniz rahatlayacaktır.

Zerdeçal

Anti-inflamatuar bir besin olan zerdeçal, kurdeşen tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Düzenli olarak zerdeçal tüketerek kurdeşen semptomlarını azaltabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi kurdeşene iyi gelir mi?Elma sirkesi, ciltteki enflamasyonu azaltmaya ve kurdeşen sebebiyle oluşan kaşıntıyı önlemeye yardımcı olur.

  • Vücudunuzda ufak tefek döküntüler mevcutsa, temiz bir bez yardımı ile elma sirkesini döküntülerin üzerine sürebilirsiniz.
  • Döküntüler vücudunuza yayıldıysa, su dolu küvet içerisine bir miktar elma sirkesi dökün ve suda 20 dakika kadar bekleyin.
  • Sirkeyi durulamanıza gerek yoktur.

İncir

Kurdeşene iyi gelen besinler arasında incir de bulunur. Oldukça sağlıklı ve lezzetli olan bu meyve, kurdeşen semptomlarının azaltılmasında oldukça etkilidir. Pek çok cilt rahatsızlığına iyi gelen inciri kuru ve yaş formlarında tüketebilirsiniz.

Süpürge Tohumu

Prof. Dr. İbrahim Saracoğlu&#;nun kurdeşen için önerdiği bitkilerden bir tanesi süpürge tohumudur.

  • 1 tatlı kaşığı süpürge tohumu havanda ezilir ve sabah akşam tüketilir

Dr. Saraçoğlu kurdeşen tedavisi için günde 2 bardak melisa çayı tüketilmesini de önermektedir.

Karbonat

Karbonat kurdeşene iyi gelir mi? Karbonat ve su birleştirilerek hazırlanan doğal karışım, kurdeşeni yatıştırarak yeni döküntülerin oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Karbonat, doğal bir mineral olan natronun bir parçasıdır (Nahcolite). Natron çok sayıda sodyum bikarbonat içerir. Antik çağlardan bu yana temizleyici ve yatıştırıcı olarak kullanılmıştır.

  • Bir çay kaşığı karbonat soğuk suyla karıştırılır ve krem kıvamı elde edilir.
  • Krem kıvamına getirildikten sonra kurdeşen olan bölgeye sürülür.
  • Krem tamamen kuruduktan sonra su ile iyice temizlenir.
  • Günde kere uygulanabilir.

Cadı Fındığı Yağı

Kurdeşenin üzerine cadı fındığı yağı uygulamak, iltihabı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Cadı fındığı yağı güçlü antioksidanlar içerdiğinden kurdeşenin iyileşmesi için sıklıkla kullanılır.

Takviye Ürünler

Kuersetin ve Çuha çiçeği kurdeşeni yatıştıran ve hızlı bir şekilde yok olmasını sağlayan takviyelerdir. Kuersetin, doğal antihistaminik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Yapılan çalışmalarda, bağışıklık sistemi hücrelerinin kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlara neden olan histamin salınımını engellediğini göstermiştir. {9*, 10*}

Yapılan diğer araştırmalar ise kuersetinin hiçbir yan etkisinin bulunmadığını ve alerjilerle mücadele eden diğer ilaçlar kadar etkili olduğunu göstermiştir. Tüketilmesi önerilen, kuersetin benzeri diğer takviyeler şunlardır:

Akupunktur

Kurdeşenin bir diğer doğal tedavi yöntemi ise akupunktur uygulamasıdır. Akupunktur, kurdeşenin neden olduğu şişkinliği ve kaşıntıyı kısa sürede azaltmaya yardımcı olur. Akupunktur konusunda eğitilmiş kişiler deriye ince iğneler batırarak vücuttaki belirli noktaların uyarılmasını sağlar. Kurdeşen için en yaygın akupunktur noktaları arasında dalak 10 (SP10) ve kalın bağırsak 11 (LI 11) bulunur.

İran’da bulunan İsfahan Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, ürtikere sahip 40 hastanın yarısı gerçek akupunktur ile tedavi edilirken, diğer yarısı sahte akupunktur ile tedavi edilmiştir. 3 haftalık tedavi sürecinin ardından gerçek akupunktur ile tedavi edilen grubun kısmi remisyon (hastalık belirtilerinin azaldığı-duraksadığı dönem) yaşadığı görülmüştür.

Kurdeşen İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ürtiker tedavi edilmezse ne olur? Oluşan kurdeşen vücudun geniş bir kısmını kaplıyor ve kişi nefes almada güçlük çekiyor ya da vücut ısısında artış meydana geliyorsa derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen ürtikerin tedavisini belirlemek için bir alerjist (alerji uzmanı) ya da immünolog ile görüşülmelidir.

Anjiyoödem kurdeşen benzeri bir tür cilt problemidir. Kurdeşenden daha uzun sürer ve oluşan şişlikler cilt yüzeyi yerine cilt altında oluşur. Genellikle göz ve dudak çevresinde, cinsel organlarda, ellerde ve ayaklarda şişkinlik görülebilir. Nadiren, boğaz, dil ve akciğerlerde oluşarak solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Bazı durumlarda kurdeşen veya anjiyoödem, anafilaksinin erken belirtileri gibi gözükebilir. Anafilaksi acil müdahale gerektiren ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle anafilaktik reaksiyondan şüpheleniliyorsa derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Uygun bir tedaviye başlanmadığı takdirde anafilaksi ölümcül olabilir. {10*}

Kurdeşene ne iyi gelir, nasıl geçer? Kurdeşene sirke iyi gelir mi, bitkisel çözümler nelerdir?

Günlük hayatta çe&#;itli rahats&#;zl&#;klara sebep olan kurde&#;en bir di&#;er ismiyle ürtiker olarak adland&#;r&#;l&#;r. Ayr&#;ca ka&#;&#;nt&#;dan depresyona kadar ciddi fiziksel ve ruhsal hastal&#;klar&#;n olu&#;mas&#;na neden olabilir. Ka&#;&#;nt&#; ve vücutta beliren k&#;zar&#;kl&#;klar bünyeden bünyeye göre de&#;i&#;iklik gösterir. K&#;zar&#;kl&#;klar birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar ula&#;abilece&#;i gibi yay&#;l&#;p birle&#;me özelliklerine de sahiptir. K&#;zar&#;k lekeler, 24 saat içerisinde belirip kaybolabilece&#;i gibi alt&#; hafta ve daha uzun süre zarf&#;nda, aylar ve y&#;llar boyunca tekrar tekrar nüksedebilir. Bu duruma kronik ürtiker denir. Bu tür hastal&#;klar&#; geçirmek amac&#;yla kurde&#;en hastal&#;&#;&#;na ne iyi geldi&#;i ve nas&#;l geçece&#;i sorular&#; kafalarda belirir.

Kurde&#;ene ne iyi gelir?

Kurde&#;en, günümüzde insanlar aras&#;nda oldukça s&#;k&#;nt&#;lara sebep olabilecek hastal&#;k türüdür. Bu durumda ürtikeri çözmek amac&#;yla “Ürtikere ne iyi gelir?" ve "Kurde&#;en ka&#;&#;nt&#;s&#;na ne iyi gelir?” gibi sorular&#;n çözümü s&#;k s&#;k ara&#;t&#;r&#;l&#;r. Bu durumda yap&#;lacak önlemlerden birisi ilk olarak bünyenin neye hassas oldu&#;unu bulmakt&#;r. Bu süreçte alerjik reaksiyonu tetikleyecek ürünler kullan&#;lmamal&#;d&#;r. Sebep ortadan kalkt&#;&#;&#;nda ise ürtikerin de yava&#; yava&#; geçebilme ihtimali vard&#;r. H&#;zl&#; olarak kurde&#;ene kesin çözüme ula&#;mak istenirse ise baz&#; çe&#;itli bitkisel ve do&#;al yöntemler bulunur:

  • So&#;uk, ürtikere oldukça faydal&#;d&#;r. Özellikle so&#;uk du&#; almak, bölgeye k&#;zar&#;kl&#;klar&#; yaymamak &#;art&#;yla so&#;uk kompres uygulamak kurde&#;ene çözüm olarak uygulanabilir.
  • Maydanoz, zencefil, greyfurt , domuz otu, papatya, so&#;an, zerdeçal, elma sirkesi, incir, süpürge tohumu, karbonat gibi bitkisel kaynaklar da kurde&#;en evde tedavisi olabilecek yöntemler aras&#;nda bulunur.
  • Aloe vera, kurde&#;ene iyi gelen ve vücudu rahatlatan bitkisel çözümlerin ba&#;&#;nda gelir. Aloe veran&#;n içerisinde bulunan kat&#;ms&#; s&#;v&#; sayesinde kurde&#;en dinebilir. Herhangi bir alerji durumunda ise uzmana ba&#;vurulmas&#; gerekir.
  • Yulaf ezmesi banyosu, ciltte bulunan ka&#;&#;nt&#; ve rahats&#;zl&#;klar bak&#;m&#;ndan rahatlat&#;c&#; etkiye sahiptir. Bir miktar yulaf&#; al&#;p tülbent ya da çorap içerisine koyulup ve yulaflar&#;n dökülmemesi için a&#;z&#;n&#; bir lastikle kapatarak yulaf banyosu yapabilirsiniz. Küveti de &#;l&#;k suyla doldurup içerisine yulaf ezmesini de koyuldu&#;unda içerisinde biraz durulmas&#; gerekir.
  • So&#;an, kurde&#;ene iyi gelen yiyecekler aras&#;nda yer al&#;r. Özellikle yak&#;c&#; etkisi bilinen so&#;an&#;n bu etkisini de göz önünde bulundurarak kullanmak gerekir. Herhangi bir alerji durumunda mutlaka uzmana ba&#;vurulmal&#;d&#;r.

Tüm bu çözüm önerilerinin yan&#;nda Zerdeçal, Elma sirkesi, &#;ncir ve Süpürge tohumunun da kurde&#;ene iyi geldi&#;i bilinir. Tüm bu bitkisel ve do&#;al yöntemler sayesinde kurde&#;en ka&#;&#;nt&#;s&#; dinebilir. &#;iddetli ve sebepli kurde&#;en ka&#;&#;nt&#;lar&#;nda ise uzman yard&#;m&#; al&#;nmal&#;d&#;r. Uzman yard&#;m&#; e&#;li&#;inde ka&#;&#;nt&#; ve rahats&#;zl&#;k problemleri geçirilmeye çal&#;&#;&#;lmal&#;d&#;r.

Kurde&#;en nas&#;l geçer?

Kurde&#;en hastal&#;&#;&#;, birçok sebepten meydana gelebilir. Kimi zaman alerjik mekanizmalar yolu ile, baz&#; iltihaba sebep olacak enfeksiyonlar sebebiyle veya sonras&#;nda, so&#;uk, s&#;cak, bas&#;nç ve efor gibi fiziksel etkiler sebebiyle de kurde&#;en olu&#;umu tetiklenebilir. Böylece “Kurde&#;en hastas&#; ne yemeli?", "Kurde&#;ene ne iyi gelir bitkisel çözümü bulunur mu?” sorular&#; ak&#;llarda yer edinir. Bu durumda ki&#;inin kulland&#;&#;&#; ve tüketti&#;i yemekler, içecekler, tatl&#; ve tuzlu at&#;&#;t&#;rmal&#;klar son derece etkilidir. Ayr&#;ca kurde&#;enin nas&#;l geçece&#;i ka&#;&#;nt&#; ve rahats&#;zl&#;&#;&#;n seviyesine göre de de&#;i&#;iklik gösterir. Kurde&#;en ka&#;&#;nt&#;s&#; &#;iddetli ve dayan&#;lmaz bir halde ise kurde&#;en bitkisel çözüm yöntemlerini denemekten ziyade mutlaka uzman kontrolü e&#;li&#;inde çözüm aranmal&#;d&#;r. E&#;er ka&#;&#;nt&#; ve rahats&#;zl&#;k normal veya az bir seviyede ise belirtmi&#; olunan kurde&#;en do&#;al tedavi yöntemlerine ba&#;vurulabilir ve uygulanabilir.

Kurde&#;ene sirke iyi gelir mi?

Halk aras&#;nda “Ürtiker ka&#;&#;nt&#;s&#;na ne iyi gelir?” sorusuna çe&#;itli bilinen yan&#;tlar verir. Sirke ise kurde&#;ene kesin çözüm olarak kullan&#;labilir ancak bu kullan&#;mdan önce mutlaka doktora dan&#;&#;&#;lmas&#; önerilir. Kurde&#;ene bitkisel çözüm yöntemlerinden biri de elma sirkesidir. Kurde&#;en bitkisel tedavi uygulamalar&#;ndan birisi olan elma sirkesi, ciltte bulunan enflamasyonu azalt&#;r. Ayr&#;ca kurde&#;enin yaratt&#;&#;&#; rahats&#;z edici ka&#;&#;nt&#;y&#; dindirmeye yard&#;mc&#; olur. Kronik ürtiker kesin çözüm olarak ise kurde&#;en do&#;al tedavi yöntemleri yerine bir uzman yard&#;m&#; al&#;nmas&#; gerekir.


ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Kurde&#;ene &#;yi Gelen Sa&#;l&#;kl&#; ve Do&#;al Yöntemler

Halk aras&#;nda kurde&#;en olarak bilinen cilt rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;n t&#;ptaki ad&#; ürtikerdir. Günümüzde birçok insan&#; etkileyen bu rahats&#;zl&#;k cilt yüzeyindeki yang&#;l&#; ve ka&#;&#;nt&#;l&#; döküntüler ile kendini gösterir. Genellikle aniden olu&#;ur ve 24 saat içerisinde kendili&#;inden geçer.

Baz&#; vakalarda ise tedavisi süresi y&#;llar&#; bulabilmektedir. Kurde&#;eni tetikleyen birçok faktör olabilir ancak genellikle 3 sebeple meydana gelir. Bunlar: besin alerjileri, ilaç alerjileri ve çe&#;itli iltihaplard&#;r. Baz&#; kronik hastal&#;klarda da kurde&#;en görülebilir.

Kurde&#;ene Ne &#;yi Gelir?

  • So&#;uk Kompres
  • Maydanoz
  • Karbonat
  • Zencefil
  • Greyfurt
  • Papatya
  • Domuz otu
  • Aloe vera
  • Yulaf ezmesi banyosu
  • So&#;an
  • Zerdeçal
  • Elma sirkesi
  • &#;ncir
  • Süpürge tohumu

Kurde&#;en t&#;bbi aç&#;dan tedavi edilebilir bir rahats&#;zl&#;kt&#;r. T&#;bbi tedavinin yan&#; s&#;ra, hastalar iyile&#;me sürecini h&#;zland&#;rmak için kurde&#;en do&#;al tedavi yöntemleri uygulayabilir. E&#;er kurde&#;en rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;z varsa &#;imdi s&#;ralayaca&#;&#;m&#;z kurde&#;en bitkisel tedavi yöntemlerini uygulayarak &#;ikayetlerinizi azaltabilirsiniz.

kurde&#;ene ne iyi gelir

Kurde&#;en Nedir?

  • Kurde&#;en; cilt yüzeyinde aniden ç&#;kan, ortas&#; soluk k&#;rm&#;z&#; renkte olan, ka&#;&#;nt&#;l&#; ve &#;i&#; döküntülerdir.
  • Rahats&#;zl&#;&#;&#;n t&#;bbi ad&#; ürtikerdir.
  • Vücudun tamam&#;nda ç&#;kabildi&#;i gibi sadece bir bölgede de olu&#;abilir.
  • Döküntülerin boyutlar&#; genellikle farkl&#;l&#;k gösterir. Birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar farkl&#; boyutlarda döküntüler olu&#;abilir. Hatta döküntüler birle&#;erek daha büyük döküntüler meydana getirebilir.
  • Baz&#; vakalarda ciltteki döküntülere dudaklarda, a&#;&#;z içinde ve yüzde &#;i&#;lik de e&#;lik edebilir.
  • Döküntüler genellikle 24 saat içerisinde kendili&#;inden kaybolur.
  • Kurde&#;enin 6 türü vard&#;r: Bunlar: Akut kurde&#;en, kronik kurde&#;en, dermatolojik kurde&#;en, fiziksel kurde&#;en ve genetik kurde&#;endir.
  • Akut kurde&#;en aniden geli&#;ir ve genellikle 6 haftadan daha k&#;sa sürede geçer. Genellikle ilaç ve besin alerjileriyle, enfeksiyon sebebiyle olu&#;ur.
  • Kronik kurde&#;en 6 haftadan daha uzun sürer.
  • Dermatolojik kurde&#;en ise cildin sert hareketlere maruz kalmas&#; sonucunda olu&#;ur.
  • Fiziksel kurde&#;en a&#;&#;r&#; so&#;uk veya s&#;ca&#;a maruz kalma, güne&#; &#;&#;&#;nlar&#;, terleme ve bas&#;nç gibi faktörler nedeniyle olu&#;abilir.
  • Genetik kurde&#;en ise ad&#;ndan da anla&#;&#;laca&#;&#; üzere, genetik geçi&#;le görülen türdür. Aileden birinde kurde&#;en rahats&#;zl&#;&#;&#; varsa, di&#;erlerinde de görülme olas&#;l&#;&#;&#; yüksektir.

Kurde&#;ene Ne &#;yi Gelir? Evde 14 Bitkisel Kesin Çözüm

Baz&#; bitkiler ve yiyecekler, artan histamin seviyesini dü&#;ürerek kurde&#;ene iyi gelir. Ayr&#;ca evde yapabilece&#;iniz baz&#; uygulamalar da kurde&#;enin sebep oldu&#;u ka&#;&#;nt&#;y&#; ve yanma hissini azaltabilir. &#;&#;te, kurde&#;en evde tedavisi için deneyebilece&#;iniz bitkisel çözümler!

1) So&#;uk Kompres

  • Ka&#;&#;nt&#;m var, kurde&#;ene ne iyi gelir evde h&#;zl&#;ca bir çözüm ar&#;yorum diyorsan&#;z so&#;uk uygulamas&#; i&#;inize yarayacakt&#;r.
  • Ka&#;&#;nt&#;ya iyi gelen so&#;uk kompres, ayn&#; zamanda iltihaplanmay&#; azalt&#;r.
  • Kurde&#;enden etkilenen bölgeye so&#;uk ve nemli bir bez uygulayarak &#;ikayetleri azaltabilirsiniz.
  • Herhangi bir yan etkisi olmayan bu uygulamay&#; kurde&#;en tedaviniz boyunca uygulayabilirsiniz.
buz

2) Maydanoz

  • Kurde&#;ene ne iyi gelir bitkisel çözüm var m&#;d&#;r ara&#;t&#;rmas&#; yapt&#;&#;&#;n&#;zda kar&#;&#;n&#;za ilk ç&#;kan seçeneklerden biri maydanozdur.
  • Bilimsel çal&#;&#;malarda alkali bir besin olan maydanozun histamin sal&#;n&#;m&#;n&#; durdurdu&#;u ortaya konmu&#;tur.
  • E&#;er kurde&#;enden muzdaripseniz bir demet maydanozun suyunu içerek &#;ikayetleriniz azalmas&#;n&#; sa&#;layabilirsiniz.
  • “Kurde&#;en hastas&#; ne yemeli” diye soranlara maydanozu ve di&#;er antienflamatuvar besinleri öneririz.
  • Düzenli olarak maydanoz ve antienflamatuvar besinler tüketmek vücudu birçok hastal&#;ktan korur. Bu besinler ürtikere de iyi gelir.

Maydanozun Faydalar&#; – Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z Her Derde Deva 13 Özelli&#;i

maydanoz

3) Karbonat

  • Kurde&#;ene ne sürülür diyenler karbonat&#; deneyerek iyi sonuçlar almaktad&#;rlar.
  • Genelde kurde&#;en ortaya ç&#;kt&#;&#;&#;nda yok etmek zor olsa da yeni döküntüleri önlemek ve ka&#;&#;nt&#;y&#; hafifletmek karbonatla mümkün olabilmektedir.
  • Kurde&#;enin sebep oldu&#;u döküntüleri azaltmak ve yeni döküntülerin olu&#;umunu engellemek için karbonattan destek alabilirsiniz.
  • 1 çay ka&#;&#;&#;&#; karbonatla bir miktar so&#;uk suyu macun k&#;vam&#;na gelene kadar kar&#;&#;t&#;r&#;n. Ard&#;ndan bu kar&#;&#;&#;m&#; döküntülerinizin üzerine ince bir tabaka halinde sürün. Kar&#;&#;&#;m tamamen kuruduktan sonra &#;l&#;k suyla vücudunuzdan temizleyin.
  • E&#;er vücudunuzda bir rahatlama hissediyorsan&#;z bu kar&#;&#;&#;m&#; günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Karbonat Maskesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Ne &#;&#;e Yarar?

karbonat

4) Zencefil

  • Antienflamatuvar besinler listesinin neredeyse ilk s&#;ras&#;nda yer alan zencefil kurde&#;ene de iyi geliyor.
  • 4 litre oda s&#;cakl&#;&#;&#;ndaki suya gram toz zencefili ekleyin ve dakika kadar zencefilin suya tamamen kar&#;&#;mas&#; için bekleyin. Ard&#;ndan bu suyu küvete ya da uygun bir kaba bo&#;alt&#;n ve bu suyun içine girin. Suyun içerisinde bir süre bekledikten sonra &#;l&#;k su ile du&#; alarak durulan&#;n.
  • Zencefili bu yöntemdeki gibi kullanmak istemiyorsan&#;z beslenme program&#;n&#;za dahil ederek düzenli olarak tüketebilirsiniz. Zencefil sadece kurde&#;ene de&#;il, birçok rahats&#;zl&#;&#;a iyi gelir.

Toz Zencefilin Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r? Zay&#;flat&#;r M&#;?

zencefil

5) Greyfurt

  • C vitamini aç&#;s&#;ndan zengin bir besin olarak greyfurt kurde&#;ene iyi gelen yiyeceklerden biridir.
  • Düzenli olarak greyfurt tüketerek iyile&#;me sürecini h&#;zland&#;rabilirsiniz.
  • Ancak greyfurt tüketmeden önce mutlaka doktorunuza dan&#;&#;man&#;z&#; öneririz. Çünkü greyfurt kullan&#;lan baz&#; ilaçlarla etkile&#;ime girerek ciddi yan etkiler olu&#;turabilir. Bu nedenle doktorunuzdan onay almadan greyfurt tüketmemelisiniz.

Greyfurt Suyunun 10 &#;a&#;&#;rt&#;c&#; Faydas&#;, Zay&#;flat&#;r M&#;?

greyfurt

6) Papatya

  • Papatya do&#;a bir antihistaminiktir. Ancak baz&#; bünyelerde alerjiye sebep olabilir, bu nedenle dikkatli bir &#;ekilde tüketmekte yarar vard&#;r.
  • Kurde&#;enin sebep oldu&#;u &#;ikayetleri azaltmak için papatya çay&#;ndan faydalanabilirsiniz.
  • yemek ka&#;&#;&#;&#; kadar kurutulmu&#; papatyay&#; ml kaynam&#;&#; suya at&#;n ve demlenmesi için 5 dakika bekleyin. Demlenme süresi dolunca çay&#;n&#;z&#; süzüp tüketebilirsiniz.
  • E&#;er tad&#; ac&#; gelirse bal ya da limon ekleyebilirsiniz.
  • Bu çay&#; günde maksimum 2 bardak olacak &#;ekilde tüketebilir ya da banyo suyunuza ekleyebilirsiniz.
  • Kurde&#;ene iyi gelen bitkiler aras&#;nda olan papatya stres azalt&#;c&#; etkisiyle de e&#;er döküntüleriniz stres kaynakl&#; ise önlem niteli&#;i de ta&#;&#;r.

Papatya Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Neye &#;yi Gelir? Ne &#;&#;e Yarar?

papatya

7) Domuz Otu

  • Domuz otu tohumlar&#; ile haz&#;rlanan çay, egzama ve sedef gibi rahats&#;zl&#;klara kar&#;&#; oldukça etkilidir.
  • Bu çay&#; haz&#;rlamak için yapman&#;z gereken; ml kaynam&#;&#; suya 2 çay ka&#;&#;&#;&#; domuz otu tohumu eklemek ve 20 dakika kadar demlenmesini beklemek.
  • Haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z çay&#; bir bez yard&#;m&#;yla döküntülerin üzerine uygulayabilirsiniz.
domuz otu

8) Aloe Vera

  • Kurde&#;ene iyi gelen &#;eyler aras&#;nda birçok cilt sorununa çözüm olan aloe vera da vard&#;r.
  • Yüksek miktarda E vitamini içeren aloe vera, cilt için oldukça faydal&#;d&#;r.
  • Kurde&#;enin sebep oldu&#;u ka&#;&#;nt&#;y&#; azaltmak ve cildinizi rahatlatmak için aloe vera losyonu kullanabilirsiniz.

7 Farkl&#; &#;htiyac&#;n&#;za Özel En &#;yi Aloe Vera Maskesi Tarifleri

aloe vera

9) Yulaf Ezmesi Banyosu

  • Genel olarak ka&#;&#;nt&#; için kullan&#;lan yulaf kurde&#;en ka&#;&#;nt&#;s&#;na bitkisel çözüm arayanlara da derman olur.
  • Cildinizdeki yang&#;n&#; ve ka&#;&#;nt&#;y&#; azaltmak için yulaf ezmesi banyosu yapabilirsiniz.
  • Bir miktar yulaf&#; tülbent ya da çorap içerisine koyun ve yulaflar&#;n dökülmemesi için a&#;z&#;n&#; bir lastikle kapat&#;n.
  • Küveti &#;l&#;k suyla doldurun ve içine yulaf ezmesini de koyun. Bir süre bu suyun içinde durun, ard&#;ndan &#;l&#;k suyla du&#; al&#;n.

Yulaf Ezmesi Nas&#;l Yenir, Pi&#;irilir? Sa&#;l&#;kl&#; ve Kolay 8 Diyet Tarif

yulaf ezmesi

10) So&#;an

  • Antienflamatuvar bir yiyecek olan so&#;an, kurde&#;ene kar&#;&#; da etkilidir.
  • Ortadan ikiye böldü&#;ünüz so&#;an&#; döküntülere uygulay&#;n ve hemen durulamay&#;n. Hatta isterseniz bir bandaj yard&#;m&#;yla so&#;an&#; döküntülerin üzerinde tutabilirsiniz.
  • Ancak bu yöntemin ilk ba&#;larda biraz ac&#; verici oldu&#;u konusunda sizi uyarmal&#;y&#;z. So&#;an bölgeyi ilk etapta yaksa da, sonras&#;nda cildi rahatlat&#;r.

&#;brahim Saraço&#;lu So&#;an Kürü Tarifi, Ne Zaman Ba&#;lanmal&#;?

so&#;an

11) Zerdeçal

  • Antienflamatuvar besinler grubunun bir üyesi olan zerdeçal, ürtiker hastal&#;&#;&#;na iyi gelir.
  • Zerdeçal&#; düzenli olarak tüketerek kurde&#;ene ba&#;l&#; &#;ikayetleri azaltabilirsiniz.

Zerdeçal Maskesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Neye &#;yi Gelir? Nas&#;l Temizlenir?

zerdeçal

12) Elma Sirkesi

  • Kurde&#;ene bitkisel çözüm arayanlara önerece&#;imiz bir di&#;er besin ise elma sirkesi.
  • Bu mucizevi besin, ciltteki enflamasyonu azalt&#;r ve kurde&#;enin sebep oldu&#;u ka&#;&#;nt&#;y&#; yok eder.
  • E&#;er vücudunuzda döküntü çok fazla de&#;ilse, temiz bir beze elma sirkesi döküp döküntülerin üzerine kompres yapabilirsiniz.
  • Döküntüler çok fazla yay&#;ld&#;ysa küveti suyla doldurun, içine biraz bir miktar elma sirkesi dökün ve bu suda en az 20 dakika bekleyin.

Elma Sirkesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

elma sirkesi

13) &#;ncir

  • Kurde&#;en bir deri sorunu oldu&#;u için sanki sadece d&#;&#;ar&#;dan müdahale olabilir gibi gelse de içeriden de tedavi mümkündür.
  • Kurde&#;ene iyi gelen yiyecekler aras&#;nda incir vard&#;r.
  • Hem lezzetli hem de sa&#;l&#;kl&#; bir meyve olan incir, kurde&#;enle mücadele konusunda oldukça etkili bir besindir.
  • Kurde&#;enin yan&#; s&#;ra birçok cilt rahats&#;zl&#;&#;&#;na da iyi gelen inciri ya&#; meyve ya da kuru meyve olarak tüketebilirsiniz.

7 Zeytin 1 &#;ncir – Her Gün Düzenli Yemenin Öyle Bir Faydas&#; Var ki!

incir

14) Süpürge Tohumu

  • Kurde&#;ene ne iyi gelir Saraço&#;lu önerisi süpürge tohumudur. &#;brahim Saraço&#;lu, 1 tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; süpürge tohumunun havanda ezilip sabah ak&#;am tüketilmesini öneriyor.
  • Ayr&#;ca Saraço&#;lu kurde&#;en hastalar&#;na gün içerisinde 2 bardak melisa çay&#; tüketmelerini tavsiye ediyor.

Funda Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;?

süpürge tohumu

Kurde&#;en Neden Olur?

  • Kurde&#;en; alerjenler, çe&#;itli iltihabi enfeksiyonlar, so&#;uk-s&#;cak, güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;, ter, efor, troid hastal&#;klar&#;, romatizmal hastal&#;klar, bas&#;nç gibi iç veya d&#;&#; faktörler nedeniyle tetiklenmektedir.
  • Baz&#; tansiyon ilaçlar&#;, a&#;r&#; kesiciler, antibiyotikler, stres ve hormonal de&#;i&#;iklikler de kurde&#;ene sebep olabilir.
  • Kronik ürtikerde genellikle tetikleyici faktör olmaz.
  • Bu vakalarda hastada mast hücrelerden histamin ve PAF oran&#; artar.
  • Bu durum ciltte bulunan kan damarlar&#;n&#;n geni&#;lemesine sebep olur ve damarlar&#; kan s&#;v&#;s&#; için geçirgen duruma getirir.
  • Kan plazmas&#; deriye yay&#;l&#;r ve kurde&#;en denilen döküntülerin olu&#;mas&#;na neden olur.
  • Ya&#;amlar&#; boyunca ki&#;ilerin yakla&#;&#;k yüzde 20’sini etkileyen kurde&#;en tedavi edilebilen bir hastal&#;kt&#;r.
kurde&#;en neden olur

Kurde&#;eni tetikleyen faktörler &#;u &#;ekilde özetlenebilir:

  • Baz&#; besinler (özellikle yumurta, süt, f&#;nd&#;k, yer f&#;st&#;&#;&#;, Antep f&#;st&#;&#;&#;, kabuklu deniz ürünleri)
  • Antibiyotikler
  • Ar&#; ve böcek sokmalar&#;
  • So&#;uk ve s&#;cak hava, bas&#;nç, ter, egzersiz, güne&#; alerjisi gibi d&#;&#; faktörler
  • Çe&#;itli kimyasal maddeler
  • Toz akarlar&#;
  • Polen
  • Baz&#; bitkiler
  • Hayvan beslemek
  • Lateks
  • Bakteriyel enfeksiyonlar (idrar yolu enfeksiyonu, bo&#;az enfeksiyonu)
  • Viral enfeksiyonlar (hepatit, so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;)
  • Kan nakilleri
  • Stres
  • Troid ve romatizmal hastal&#;klar

Kurde&#;en Belirtileri, Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Kurde&#;enin en belirgin belirtisi ciltteki &#;i&#;, ka&#;&#;nt&#;l&#; döküntüdür. Ka&#;&#;nt&#;yla birlikte yanma hissi vard&#;r. Akut ürtikerde döküntüler genellikle 24 saat içerisinde herhangi bir iz b&#;rakmadan, kendili&#;inden geçer.

Kurde&#;enin belirtileri &#;u &#;ekilde özetlenebilir:

  • Cilt k&#;zar&#;kl&#;&#;&#;
  • Ciltte &#;i&#;lik
  • Dudak ve göz kapaklar&#;nda &#;i&#;me
  • Ka&#;&#;nt&#;
  • Dudaklar, göz çevresi ve genital bölge de dahil olmak üzere vücudun her yerinde görülebilen, k&#;rm&#;z&#; renkte döküntüler
kurde&#;en belirtileri

Kurde&#;en Hastas&#; Ne Yememeli?

  • Vücutta alerjiye sebep olan besinler histamin seviyesinin yükselmesine neden olur. Bu nedenle vücutta alerjik reaksiyona sebep olan besinler ve bu besinlerden yap&#;lan yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Genellikle süt ve süt ürünleri, gluten, f&#;nd&#;k, f&#;st&#;k, yer f&#;st&#;&#;&#;, domates, çilek ve bal&#;k en alerjik besinlerdir.
  • Kurde&#;en hastalar&#; ne yememeli diye soranlar, öncelikle bu tür alerjik besinlerden uzak durmal&#; ve doktora dan&#;&#;arak en k&#;sa sürede bir g&#;da intolerans&#; testi yapt&#;rmal&#;d&#;r.
  • Kurde&#;en hastalar&#;, kurde&#;ene zararl&#; yiyecekler d&#;&#;&#;nda katk&#; maddeli yiyeceklerden de özellikle hastal&#;&#;&#;n aktif döneminde uzak durmal&#;d&#;r.
f&#;st&#;k ezmesi

Kurde&#;en Hastal&#;&#;&#; Bula&#;&#;c&#; M&#;d&#;r?

  • Ürtikerin kayna&#;&#; ve tetikleyicisi ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;ebilir.
  • Hangi türü oldu&#;u fark etmez, kurde&#;en kesinlikle bula&#;&#;c&#; bir hastal&#;k de&#;ildir.

Kurde&#;en Tedavisi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

  • Kurde&#;en kesin çözüm bulunabilen bir rahats&#;zl&#;kt&#;r.
  • Tan&#;s&#; genellikle hasta hikayesi ve fiziki muayene ile konulabilir.
  • Gerekli durumlarda kesin tan&#; için doktor taraf&#;ndan baz&#; testler istenebilir.
  • Kurde&#;en tedavisinde temel prensip, bu rahats&#;zl&#;&#;&#;n ortaya ç&#;kmas&#;na sebep olan tetikleyiciyi bulmak ve bu tetikleyiciden uzak durmakt&#;r.
  • E&#;er hastada besin alerjisi varsa ve bu durum kurde&#;ene sebep oluyorsa, alerjinin kayna&#;&#;n&#; bulmak ve hastan&#;n bu besinden uzak durmas&#;n&#; sa&#;lamak ilk hedeftir.
  • Kurde&#;en ar&#; veya böcek sokmas&#; gibi sebeplerden olu&#;tuysa, zehre yönelik immünoterapi tedavisi uygulanabilir.
  • Tan&#; ve tedavi için dermatoloji (cildiye, deri ve zührevi hastal&#;klar) bölümüne gidilmelidir. Aniden geli&#;en kurde&#;en durumlar&#;nda e&#;er dermatoloji bölümüne gidilemiyorsa, acil servise ba&#;vurulabilir.
  • Tedavide genellikle antihistaminikler kullan&#;l&#;r. Bu gruptaki ilaçlar vücuttaki k&#;zar&#;kl&#;&#;&#; ve ka&#;&#;nt&#;y&#; bask&#;layarak hastay&#; rahatlat&#;r.
  • &#;lac&#;n dozu doktor taraf&#;ndan belirlenir. Ayr&#;ca hekim taraf&#;ndan krem ve losyon kullan&#;m&#; önerilebilir.
  • Kurde&#;en rahats&#;zl&#;&#;&#; olan ki&#;ilerin stresten uzak durmas&#; önerilir.
  • Bu ki&#;ilerin so&#;uk ve s&#;cak gibi fiziksel etmenlere besin ve ilaç alerjilerine dikkat etmesi gerekir.
  • Doktor önerisi olmadan ilaç kullanmalar&#; önerilmez.
  • Ayr&#;ca rahat ve geni&#; giysiler giymeleri, boya ve katk&#; maddesi içeren besin ve kimyasallardan uzak durmalar&#;, içeri&#;inde parfüm olmayan nemlendirici losyon ve krem kullanmalar&#; tavsiye edilir.
  • Kronik kurde&#;ene ne iyi gelir, kurde&#;enden kurtulmak mümkün de&#;il mi diye endi&#;elenmeyin, alternatif yollar bulunmaktad&#;r, akupunturu da deneyebilirsiniz.

&#;silik Nas&#;l Geçer? En &#;yi 10 Sa&#;l&#;kl&#; Çözüm

Yan&#;k &#;zi Nas&#;l Geçer? Evde 11 Bitkisel Tedavi

Zonaya &#;yi Gelen 7 Do&#;al Besin, Bitkisel Tedavi

Egzama Nedir? Neden Olur? Ne &#;yi Gelir? Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastal&#;&#;&#; Nedir? Belirtileri, Tedavisi, Bitkisel Çözüm Önerileri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası