essay teknikleri / Essay Yazma İpuçları: İspatlanmış 10 Küçük Adım | FluentU İngilizce

Essay Teknikleri

essay teknikleri

Essay Yazma İpuçları: İspatlanmış 10 Küçük Adım

essay-yazma-ipuclari

Her zorluk öğrenmek için bir fırsattır.

Essayyazma ipuçları ile korkularını yen,  İngilizce yazma becerilerini geliştirmek için bunu bir fırsata dönüştür.

Yazdığın ilk essay yani deneme mükemmel olacak diye bir beklentiye hiç kimse girmez. Ne ikincinin ne üçüncünün&#;

Ne de ellincinin ()!

Her defasında bir deneme yazdığında yeni bir şey öğreneceğinden emin ol ve yeteneklerini de giderek geliştireceksin.

Bunun yanı sıra bunu tek başına yapmak zorunda değilsin.

İngilizce öğrenirken daha iyi İngilizce essay yazmak için 10 ipucu ile birlikte sana yardım edeceğiz.

Download: This blog post is available as a convenient and portable PDF that you can take anywhere. Click here to get a copy. (Download)

1. Bir Kelime Bankası Oluştur

Essay yazma ipuçları vermeye başlayalım. Essay yani deneme yazmak için bu ilginç bir yaklaşımdan söz edeceğiz. İlk olarak, bir konu seç ve bir thesis yani tez yaz. Tez, bir denemenin temel savıdır. Örneğin, eğer “okumak” konusunu seçtiysen tezin &#;Reading makes you smarter.&#; (Okumak seni daha zeki yapar.) olabilir.

Bir tez belirledikten sonra ana konunu düşün ve farklı şekillerde onunla ilgili kelimeler bul. Sonra listeni ana konunla çok yakından ilgili olmayan kelimelere kadar &#;branch out&#; yap yani dallandır.

Yukarıdaki örnekte, öncelikli listende “books”, “reading” ve “intelligent” gibi kelimeler yer alabilir. Diğer &#;branch out&#; listende “Harry Potter”,“reading by a fire” veya “test scores&#; gibi kelimeler yer alabilir.

Bu süreç zamanla kelime dağarcığının büyümesini sağlayacak. Yazarken bu kelimeleri kullanmak, denemelerini daha fazla &#;vibrant&#; (canlı, renkli, enerjik) yapacak.

2. Bir Muhabir gibi Davran

Konuyu belirledikten sonra devam et ve tezinle ilgili olabilecek seçenekleri gerçekten araştır. Sorular sor. Merak et. Yazmaya başlamadan önce ne kadar çok soru sorarsan denemende kullanacağın o kadar çok bilgi olacak.

Güçlü bir deneme birçok içeriği &#;succinct&#; (kısa ve öz) bir şekilde içeren yazıdır. Bir muhabir gibi davranma süreci, yazma işlemine başlamak için sana birbirinden değerli alıntılar, kaynaklar ve kelimeler sağlayacak.

Örneğin, yeni bir diyet programı üzerine yazıyorsan
&#;Who is the best candidate for this diet plan?&#;
&#;Bu diyet programına en iyi aday kim?&#;

&#;How can someone get started?&#; ve
&#;Biri nasıl başlayabilir?&#;

&#;What is the hardest part of this plan?&#;
&#;Bu programın en zor kısmı ne?&#;  gibi sorular sorabilirsin.

3. Konu Cümleleri Oluştur

Essay yazma ipuçları vermeye &#;topic sentence&#; ile devam edelim. Topic sentence yani konu cümlesi, bir paragrafın ilk cümlesi ve paragrafın geri kalanını özetleyen giriş cümlesidir.  Essay yazarken her şeyin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı olması için ilk olarak bunları oluştur.

&#;Reading makes you smarter&#; tezi için bir paragrafın konu cümlesi
&#;Newspapers make you more aware of current events.&#; (Gazeteler güncel olayları daha fazla  haberdar olmanı sağlar.) olabilir. Bir diğer paragrafın ki &#;Reading plays and classic literature will make you more cultured.&#; (Oyunları ve klasik edebiyatı okuma, seni daha kültürlü yapacak.) olabilir.

Günümüzde yazarların karşılaştığı temel sorunlar hakkında yazıyorsan her biri bir soruna değinen 3 tam cümle yazabilirsin. Bunları bir kenara koy. Sonra denemeyi yazmaya başladığında A noktasından başlayıp C noktasında sonlanan sağlam bir yapı oluşturmak için konu cümlelerine değin.

4. Her İki Görüşe de Değin

Eğer uzun veya kompleks bir essay yazman gerekiyorsa başlamadan önce her iki tarafında savını outline yap yani ana hatlarıyla açıkladığın bir taslak oluştur. Deneme yazmaya başladığında odaklanmak için bir tarafı seçmen gerekecek. Fakat hazırlanırken önemli noktaları işaret eden yan yana bir listeye sahip olmak, tezini geliştirirken sana oldukça faydalı olabilir.

Ayrıca senin görüşüne karşı olan fikre de değinerek denemende daha iyi ele alman gereken noktaları göreceksin. Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinecek ve denemeni zenginleştirmek için daha fazla kelime öğreneceksin.

Örnek olarak insanların daha az kahve içmesi üzerine görüşlerini açıkladığın bir deneme yazıyor olabilirsin. Her iki tarafın da görüşlerini açıklamak için kahve içmenin faydalarını savunan diğer tarafın da fikirlerine değinmelisin.
&#;How will people quit if they are addicted?&#;
“Eğer bağımlılarsa insanlar nasıl bırakacaklar?”
“What about the antioxidants in coffee?”
“Ya kahvedeki antioksidanlar?”
Bunlar senin için iyi mi? Yazmadan önce tüm kavramı (her iki tarafında savını) gerçekten incele. Daha fazla essay yazma ipuçları için okumaya devam et.

5. Geriye Doğru Oku

Hatasız dil bilgisi akıcı bir şekilde konuşan pek çok İngilizce konuşan için bile zordur.   Çünkü İngilizceyi yeni öğreniyorsun ve aslında bir avantaja sahipsin. Ana dili olarak İngilizce konuşan pek çok kişi en başından hatalı bir dil bilgisi öğrenmişti. Uzunca bir süre devamlı yanlış bir şekilde yazmanın neden olduğu dil bilgisi bozukluklarının düzeltilmesi çok zor.

İngilizceyi öğrenirken dil bilgisi ve cümle yapıları üzerine pratik yapmak için ciddi bir çaba sarf et. Kendi yazmalarında hatalı dil bilgisi kullanımlarını tespit etmenin bir yolu her bir cümleyi geriye doğru okumaktır (son kelime ile başla ve ilki ile bitir).  Bu şekilde kelimeleri kafanda okuduğunda kelimelerin sesleri seni kandıramayacak.

Her şey doğru zaman (geçmiş, geniş, gelecek zaman vs.) ile kullanılmış mı? Eğer çoğullar ile ilgili yazıyorsan iyelik zamirleri çoğul mu? Kesme işaretleri doğru yerde mi? Her cümle bir noktalama işareti (nokta, soru işareti, ünlem) ile bitiyor mu? Metni geriye doğru okumak, cümlelerin akışı yerine dil bilgisi kurallarına odaklanmanı sağlayacak.

6. Çevrimiçi Eş Anlamlılar Sözlüğü ile Kapsamlı Bir Sözlük Kullan

Bir giriş sınavına çalışırken pek çok sayıda karmaşık kelimeler öğrenmiş olabilirsin. Fakat bunları akademik yazılarda kullanmaya başlamadan önce yazının bağlamında ne anlama geldiklerini bildiğinden çok emin ol. Burada sözlükler çok işe yarayabilir.

Bir deneme yazarken bir thesaurus yani eş anlamlılar sözlüğü çok değerli bir başka araçtır.  Bir eş anlamlılar sözlüğü, aradığın kelime ile eş anlamlı (synonyms), benzer ya da yakın anlamlı kelimeleri gösterir.

Örneğin, yemek pişirme hakkında yazıyorsan &#;stir&#; (karıştırmak) ve &#;add&#; (eklemek) kelimeleri çok fazla olabilir. Bu tarz tekrarlar okuyucuları sıkar.

Bu yüzden iki de bir &#;add the tomato&#; ve &#;add the eggs&#; demek yerine bir eş anlamlılar sözlüğü &#;whisk in the egg&#; (yumurtayı çırp) ya da &#;gently fold in the tomatoes&#; (domatesleri yavaşça kat)gibi söyleyişleri sana öğretir. Yazı, kulağa daha hoş gelecek ve daha ilgi çekecek.

Visual Thesaurus normal bir eş anlamlılar sözlüğü gibi çalışan bir kaynak fakat ayrıca kelimelerin arasındaki bağlantıyı da gösteriyor. Örneğin, &#;stir&#; kelimesini yazarsan satırlar halinde &#;stir&#; kelimesi ile bağlantılı olan tüm kelime halkasını hemen görebilirsin. Buradan bu halkadaki her hangi bir kelimeyi tıklayabilirsin (bu durumda &#;move&#; gibi)ve sonra bu kelime ile ilgili tüm kelimeleri görebilirsin. Bu yeni kelimeleri hızlı bir şekilde bulmanı ve öğrenmeni sağlar, üstelik çok da eğlenceli.

7. Cümleleri Birleştir ve Ayır

Denemeyi yazdıktan sonra, çok uzun olan veya lafı uzatan cümleleri bulmak için yazıya geriye dön. Bunları iki veya daha fazla cümleye böl.

Örneğin, bir sonraki cümle çok uzun ve belirsizliğe sebep oluyorsa:

“If you want to write in another language, you need to practice writing in creative ways, like writing on a blog, writing fun poems or texting a friend who speaks the language you&#;re learning every day.”

Bunu daha net iki cümle şeklinde (&#;writing&#; kelimesini daha az tekrarlayarak) yazabilirsin.

“If you want to write in another language, you need to practice in creative ways every day.   For example, you could start a blog, create fun poems or text a friend.”
“Bir başka dilde yazmak istiyorsan her gün yaratıcı yollarla pratik yapman gerekli. Örneğin, bir blog yazmaya başlayabilir, eğlenceli şiirler ve veya bir arkadaşına yazabilirsin.”

Çok kısa bulduğun cümlelere de tam tersini yap.

Ayrıca birbirine çok yakın ilişkili cümlelere de bak. Eğer iki cümlede düşünceler ilişkili görünüyor ise bunları bir semicolon ( ; ) &#; noktalı virgül &#; ile bağlayabilirsin.

Örneğin aşağıdaki cümleler birbirleriyle çok ilişkili:

“Learning to write in another language can be really difficult, especially when you&#;re first getting started.  That&#;s why it helps to practice every day.”

Bunu şu şekil de yazabilirsin:

“Learning to write in another language can be really difficult, especially when you&#;re first getting started; daily practice is helpful.”
“Özellikle ilk başladığın zaman bir başka dilde yazı yazmayı öğrenmek gerçekten zor olabilir; günlük pratik yararlıdır.”

8. Denemenin Düzenlemesi için Ana Dili İngilizce Olan Birini Bul

Essay yazma ipuçları arasında seni sosyalleştirecek birine değinelim. İngilizcesi akıcı olan bir arkadaşla tanış (ya da en azından senden daha akıcı olan biri). Bu arkadaşın denemeni düzenleyebilir ve tekrar eden hataları gösterebilir.

Sıklıkla yaptığın bir hatayı bulursa ileride deneme yazarken bu hataya karşı daha dikkatli olabilirsin. Bu arkadaşın senin gözünden kaçan dil bilgisi ve yazım yanlışlarını da gösterebilir.

Eğer akıcı İngilizcesi olan bir arkadaşın yoksa langcom web sitesini kullanabilirsin. Lang-8, yazını ana dili İngilizce olanların düzelteceği ücretsiz bir site. Karşılılık olarak Türkçeyi öğrenen birinin yazısını düzelteceksin.

9. Essay Bittiğinde Bir Arkadaşınla Gözden Geçir Sonra Tekrar Yaz

Sen ve arkadaşın denemeni gözden geçirdikten ve hataları işaretledikten sonra bütün her şeyi baştan yaz. Bu adım önemli. Sadece bazı hatalar yaptığını belirlemek, gelecekte onları yapmamayı öğrenmene yardım etmez.

Düzeltmelerle birlikte denemeyi tekrar yazarak bu kısımları düzgün bir şekilde yazmayı kendi kendine öğrenebilirsin. Doğru dil bilgisini kullanmanın ve kelimeleri düzgün bir şekilde yazmanın hafızanda kalıcı olmasını sağlayacaksın  Bu sayede bir dahaki sefere doğru bir şekilde yazma olasılığın artacak.

Çevrimiçi Uygulamalar Kullan

Son olarak yazma yeteneğini geliştirmene yardımcı olacak teknolojik essay yazma ipuçları verelim. Burada sana çevrimiçi mükemmel bazı kaynaklar sunacağız. Örneğin, Hemingway Editor karışıklığa veya laf kalabalığına neden olan cümleleri bulmak için yazılarını inceleyebilir. Bunları daha kolay anlayabilmek için tekrar yazabilirsin.

Yazma becerilerini geliştirmene yardımcı olacak kaynakları, araçları ve desteği bulmak için Essay Punch başvurabilirsin. Grammar Book doğru dil bilgisi ve yazım kurallarını pratik etmek için harika bir kaynaktır.

Bu yazıdaki essay yazma ipuçları, temelde zaman içerisinde deneme yazmanı geliştirebilmen için. Ancak önemli bir deneme için daha profesyonel bir yardım istiyorsan Scribendi de kullanabilirsin. Scribendi, akademi ve kabul yazıları ile ilgili yardım alabileceğin çevrimiçi bir essay düzenleme kaynağıdır. Eğer bir okula başvuruyorsan veya önemli bir yazı kaleme alıyorsan denemenin olabildiğince iyi olabilmesini sağlamak adına sunmuş oldukları hizmetlerden yararlanmayı düşünebilirsin.

Yeni bir dil öğrenme kesinlikle zorlu ve iddialı bir iştir.  Öğrenilmesi gereken pek çok küçük detay bulunur ve süreç uzun bir zaman ve özveri gerektirir. Fakat pratik ve çalışma ile kolaylıkla kendini geliştirebilirsin.

Yeni bir dilde güçlü bir yazar olmak daha fazla çaba gerektirir fakat buradaki essay yazma ipuçları bir yerden başlamana yardım edecek.

Ümit ederiz ki deneme yazma becerilerini geliştirebileceğini düşündüğün bir iki ipucu bulabilmişsindir. Zaman içerisinde yazma çalışmalarında değindiğimiz essay yazma ipuçları arasından birkaçını (hepsini veya en azından birini) kullanmayı dene.

Kolay Gelsin!


Robert Morris, özel yazı servisi NinjaEssays&#;de deneme yazarıdır. New York&#;ta yaşıyor ve çevrimiçi öğretimi seviyor. 

« 7 İngilizce Öğrenme Programı ile Daha Kolay Öğren

Rüyalar Gerçekleşiyor: Etkileyici İngilizce Yazı Yazmak için Yazma Yönlendiricileri Olan 20 Site »

Essay Nasıl Yazılır?

Yurtdışında eğitim : Once you arrive

Yurtdışı eğitim almak ve bir üniversiteye başvurmak mı istiyorsun? O halde dünya çapında çok sayıda üniversiteye girişin en önemli koşullarından birinin de Essay yazmak olduğunu bilmelisin. Peki, Essay nedir, Essay nasıl yazılır?

Türkçe karşılığı kompozisyon ya da deneme olan Essay, özellikle Amerika ve İngiltere gibi ülkelerdeki üniversitelere girmek isteyen öğrencilerin hazırlamaları gereken başvuru yazılarıdır. Lisans ya da yüksek lisans derecelerinde bir programa başvurmak istiyorsanız giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan bir ya da iki sayfalık bir Essay yeterli olacaktır. Peki, Essay nasıl yazılır, Essay nedir ve İngilizce makale yazabilmek için neler gerekir gibi soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.

 

Essay nedir? 

 

Öncelikle Essay nedir, ne anlama gelir öğrenelim. Essay, öğrencilerin belirli bir konuda araştırma yaparak yazdıkları, belli bir uzunluğa ve format düzenine sahip yazılı bir çalışmadır. Essayler, öğrencilerin fikirlerini ortaya koymaları, analiz ve sentez becerilerini geliştirmeleri, araştırma yapma ve düşüncelerini yazılı olarak ifade etme becerilerini öğrenmeleri için bir araç olarak kullanılır. Özellikle üniversite başvurularında istenilen Essay yazıları, öğrencilerin kişisel özelliklerini, ilgi alanlarını ve hedeflerini göstermeleri için önemli bir araçtır.

 

Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz. 

 

Essay nasıl yazılır?

 

Aklınıza geldiği gibi düzensiz cümleler ya da başı sonu belli olmayan paragrafların olduğu bir Essay yazamayacağınız gibi deneme yazınızın belli bir düzende ve sorulan soru ya da istenilen konuya net olarak cevap verecek şekilde, bazı bölümlerden oluşması gerektiğini de bilmeniz gerekir. Essay yazma, yeterli bir bilgi birikimini, araştırmayı ve dilbilgisini esas alır.

 

 

Yazım esnasında farklı konulara girseniz bile yazının ana fikrinden çok fazla uzaklaşmamaya ve düşüncelerinizi belirtirken tarafsız bir üslupla yazmaya çalışmalısınız. İyi bir Essay, öncelikle başlıkta sizden istenen veya sorulan soruyu net ve açık bir şekilde inceleyerek, sizi yönlendirecek anahtar kelimelere göre yazının geri kalanını yazmaktan oluşur. Örneğin; verilen başlığı analiz etmek, kelimenin tam anlamıyla uygun olduğu yerlerde karmaşık bir teoriyi ya da süreci delillere ve dokümanlara göre açıklamayı kapsar. Ya da bir şeyin nasıl ve neden olduğunu ayrıntılı bir şekilde tanımlaya çalışmak gibi. 

 

Essay yazarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar neler?

 

  • Konuyu Belirleyin - Essay yazarken öncelikle belirli bir konu belirlemeniz gerekir. Konu belirleme aşamasında, konunun size ilgi duymanızı sağlayacak kadar ilgi çekici olduğundan emin olun. Ayrıca, seçtiğiniz konunun araştırılabilir olması da önemlidir.

 

  • Araştırma Yapın - Seçtiğiniz konu hakkında yeterli araştırma yapmak, Essay yazınızın kalitesini artıracaktır. Konuyla ilgili kaynakları araştırın, notlar alın ve önemli ayrıntıları not edin. 

 

  • Taslak Oluşturun - Essay yazarken bir taslak oluşturmak, düşüncelerinizi organize etmenizi ve essayinizin tutarlı ve tutarlı olmasını sağlar. Taslağınızda, giriş, ana bölümler ve sonuç gibi ana hatları belirleyin.

 

  • Giriş Paragrafı Yazın - Giriş paragrafı, tam olarak Essay nedir konusunu açıklayabileceğiniz en önemli bölümlerinden biridir. Giriş paragrafında, konuyu tanımlayın, okuyucunun ilgisini çekin ve Essay yazınızın ana tezini belirtin.

 

  • Ana Bölümleri Yazın - Ana bölümlerde, Essay yazınızın ana fikrini destekleyen argümanları sunun. Ana bölümlerde, argümanlarınızı belirtin ve her bir argümanı kanıtlarla destekleyin.

 

  • Sonuç Paragrafı Yazın - Sonuç paragrafı, Essay yazınızın sonuçlandığı yerdir. Sonuç paragrafında, Essay yazınızın ana fikrini tekrarlayın ve ana bölümlerde sunduğunuz argümanları özetleyin. Ayrıca, sonuç paragrafında, konu hakkında kendi düşüncelerinizi belirtebilir ve okuyucuya konu hakkında düşünmeleri için bir çağrıda bulunabilirsiniz. 

 

  • Revize Edin - Essay yazdıktan sonra, mutlaka revize etmeniz gerekiyor. Yazım ve dilbilgisi hatalarını düzeltin, cümle yapılarını düzenleyin ve okuyucunun anlayabileceği şekilde ifade etmeye çalışın. Unutmayın ki yurtdışı üniversite başvurunuz için Essay yazınız İngilizce olacaktır ve bu kontrollerinizi mümkünse İngilizce konusunda yetkin biriyle yapın.

 

  • Kaynakları Doğru Şekilde Belirtin - Essay yazınızda kullandığınız kaynakları doğru şekilde belirtmek, akademik dürüstlük açısından önemlidir. Kaynak belirtirken, kaynağın yazarını, yayın tarihini ve yayın adını belirtin.

 

 

Essay türleri nelerdir?

 

Yurtdışı üniversite başvuruları için Essay yani İngilizce makale yazarken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da Essay türleri ile ilgilidir. Hangi türde Essay yazacaksanız ki, bu ödevler, başvuru yazıları ya da IELTS ve TOEFL sınavları için olabilir, öncelikle o türün özelliklerini iyi bilmeniz ve denemenizi yazarken ona göre şekillendirebilmeniz gerekir. Eğitim hayatınız boyunca size yardımcı olacak birkaç Essay yazma türüne birlikte göz atalım:

 

  • Opinion Essay: Bu Essay türü, üniversite öğrencilerine en çok yazdırılan Essay türüdür ve verilen bir konu ile ilgili düşüncelerinizi akademik bir dil ve anlatımla aktarmanız istenir.
  • Cause and Effect: Verilen anahtar kelimelere göre konunun sebep-sonuç ilişkisini parçaları birleştirerek, dikkatli bir dil ve kronolojik sistemde  yazmanız beklenir.
  • Argumantative Essay: daha çok hazırlık aşamalarındaki öğrencilere sanki karşısında biri varmış gibi objektif olarak yazdırılan, güçlü bir araştırma ve ikna edici dokümanlara bağlı essaylerdir. Genel olarak bir tartışma yazısıdır.
  • Reason Essay: Bu Essay türü, IELTS ya da TOEFL sınavlarına hazırlanan öğrencilere bir konunun sebeplerini belirleyerek yazdırılır. 
  • Persuasive Essay: Lisans ve lisansüstü eğitim alan öğrencilere, ele alınan konuyu bilimsel verilere, kanıtlara örneklere dayandırılarak yazdırılan okuyucuyu ikna etmenin esas alındığı Essay türüdür.
  • Compare and Contrast Essay: Bir konunun karşılaştırma ve zıtlıklarının anlatıldığı giriş, gelişme ve sonuç kısımlarının belirgin bir şekilde işlendiği akademik yönü ağır olan ve öğrencilerin de yazarken kendi amaçlarını belli ettikleri Essay türüdür.

 

Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.

 

Essay bölümleri nelerdir?

 

Essay yazma işlemine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta da essay bölümleri ile ilgilidir. Bir Essay, genel olarak giriş, gelişme ve sonuç olarak 3 gruptan oluşur.

 

  • Giriş - Giriş paragrafı, bir bakıma yazının ne hakkında yazılacağının bize önceden bilgisini verir. Yazı sizin için uygun olabilir, ancak karşı tarafında ilgisini çeken güzel bir başlangıç yapmalısınız. Giriş bölümünün en önemli kısmını sona saklayın, çünkü burası Essay yazısında tam olarak nelerden bahsedeceğinizi gösterir. Unutmayın, giriş paragrafınız ve onu tamamlayan cümlelerin etkileyici ve merak uyandırıcı olması, yazının geri kalanının da okunmasını sağlar.

 

  • Gelişme - Gelişme bölümünde ilk önce neyi açıklayacağınıza karar vermelisiniz. Giriş paragrafınızın devamı niteliğinde olmasının yanında bu bölüm yazınızın ana fikrinin detaylandırılacağı ve konuyla ilgili alıntıların, örneklerin, bilgilerin verileceği kısım olmalıdır. Eğer isterseniz yazının uzunluğuna ve anlatılacak konunun kapsamına bağlı olarak gelişme bölümünü birden fazla paragrafa ayırabilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli nokta paragraflar arasındaki uyum ve akıcılıktır. Örneğin; ilk paragrafın son cümlesi ikinci paragrafınızın konusu olmalı, arada anlam bütünlüğü bulunmalı ve cümle geçişleri doğru bir şekilde yapılmalıdır.

 

  • Sonuç - Essay yazarken sonuç bölümü, genel bir özet yazılarak ya da kişisel görüş ve düşüncelerinizi aktararak bitirilebilir ve bu kısımda okuyucuya uyarılarda bulunabilirsiniz. Giriş ve gelişme kısımlarındaki ana fikir ve konunun özeti birkaç cümle ile dikkat çekici bir şekilde tekrarlanarak, okuyucuya Essay yazım amacını net bir şekilde belirtebilirsiniz.

 

Essay yazarken konu ve başlık seçimi nasıl yapılmalı?

 

Essay yazma kısmının en önemli parçalarından biri de konu seçimi ve başlıktır. Okuyucunun ilgisini çekmek ve ilk dakikadan itibaren yazının içinde kaybolmasını sağlayarak iyi bir izlenim kazandırmak gerekir. Yurtdışı üniversite başvuruları için Essay yani İngilizce makale yazarken konu seçimi ve başlık kısımlarına karar vermeden önce uzun uzun düşünüp kendinizi en güzel ifade edebileceğiniz kelimeleri ve cümleleri kullanın.  

 

 

Eğer konu hakkında bir fikriniz yoksa önce araştırmalarınızı bu kısımda yoğunlaştırın ve ideal bir seçim yapana kadar bekleyin. Konu seçimini yaptıktan sonra yazının büyüklüğü, kullanacağınız paragrafların sayısı, alt başlıklar ve alt konular gibi önemli noktaları belirleyin ve mutlaka yazının kolay ve akıcı okunmasının yanında etkileyici olmasına da dikkat edin!  

 

Essay yazarken nasıl bir dil kullanılmalı?

 

Essay yazınızın konu ve başlık kısımlarını belirlediniz, sıra geldi kullanacağınız dile. Yazınızı yazarken abartılı cümleler, okuyucuyu zorlayacak veya sıkacak bir dil kullanmamaya, sadeliği ön planda tutmaya çalışın. Giriş bölümünde istediğiniz etkiyi bıraktınız, sonrasında da konuyu ne kadar edebi ve akıcı bir anlatımla devam ettirirseniz, karşınızdakinin ilgisini de o kadar çok çekersiniz.

 

 

Bunun yanında Essay yazarken kullanılan kelimeler ile cümlelerin uyumlu ve açıklayıcı olmasına, dilbilgisi kurallarına uyulmasına, konuyla çelişkili cümleler kurulmamasına dikkat etmekte fayda var. Bir paragrafta tek cümleyle anlatabileceğiniz bir konuyu gereksiz yere cümleyle uzatmak yerine belirgin olmak gerekir. Okuyucuyu çelişkiye düşürmektense ikna edici samimi bir dil kullanın ve net olun!

 

Essay yazıldıktan sonra yapılması gerekenler neler?

 

Essay nasıl yazılır öğrendik ve ilk İngilizce makale yazımızı yazma işlemini bitirdikten sonra en son aşamada aşağıdaki prosedürleri takip etmeniz, akademik kariyeriniz boyunca hem başvuru hem de ödevler ve sınavlarınızda size her zaman yol gösterici olacaktır. Essay yazdıktan sonra daha etkileyici hale getirebilmek için yapmanız gereken üç önemli nokta şu şekildedir:

 

  1. Revize aşaması - İlk taslağı bitirdikten sonra yapılması gereken ilk şey biraz dinlendikten sonra yazıyı tekrar kontrol etmektir. Baştan sona, tek bir bütün olarak yazıyı okuyup; giriş, ana fikirler, örnekler, açıklamalar, kişisel gelişim ve sonuç bölümlerini dikkatlice düşünüp kafanızda tasarlamanız gerekir.
  2. Düzenleme - Yazınızın revize aşamasından sonraki adımıdır. Bu kısımda ağırlıklı olarak gramer hatalarını gözden geçirip, cümleleri dikkatlice okuduktan sonra, yanlış yazılan sözcükleri düzeltmenizde fayda var.
  3. Düzeltme aşaması - Yazıdaki yazım, noktalama ve biçimlendirme hatalarını kapsar. Düzeltme yapacağınız yazınızı bilgisayardan okumak yerine basılı bir kopyasını aldıktan sonra satır satır, kelime kelime okuyup hatalı kısımları belirleyin. Mümkünse yazınızı başka birine sesli olarak okuyun ki, gözden kaçırdığınız bir noktayı daha kolay bulmanıza yardımcı olsun.

 

Sonuç olarak üniversite başvurularında Essay yazmak, öğrencilerin kendilerini tanıtmaları ve üniversitelerin öğrencileri daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Essay yazarken yukarıdaki adımları takip ederek daha kaliteli Essay yazama konusunda ilk adımı atmış olursunuz. Aynı zamanda Başarıya ulaştıracak ders çalışma teknikleri hakkında bilgi edinmek için yazımıza gözatabilir, Yurtdışı eğitim başvurusu yaparken CV hazırlama konusunda yardım alabilir ve Tez yazma ile ilgili merak ettiklerinizi Hotcourses Turkey sitemizden öğrenebilirsiniz.

 

İngilizce makale, başka bir deyişle İngilizce essay yazmak İngilizce öğrenmeye başlayan insanlar için kafa karıştırıcı ya da zor gelebilir. Bu nedenle sizler için İngilizce makale yazmanın püf noktalarını ve İngilizce essay yazımını anlatan bu içeriği hazırladık.

Essay Nedir?

Essay İngilizce bir kelimedir. Essay kelimesi Türkçe’ye makale olarak çevrilir. Essay yani makale konuları politika, tarih, sanat, sağlık gibi birçok konudan oluşabilir. İngilizce seviyesini test eden TOEFL, TOEFL ITP ve IELTS gibi sınavların makale yazma bölümleri de olduğu için bir İngilizce öğrencisinin makale yazmayı öğrenmesi onun yararına olacaktır.

İngilizce Essay Yazmaya Giriş

İngilizce essay yani İngilizce makalelerin yapısal olarak içermesi gereken bazı bölümler vardır. Bu bölümler giriş, gelişme ve sonuç bölümleridir. Bu bölümler yazılırken kullanılması gereken kalıpları kullanmak ve resmi bir üslup kullanmak çok önemlidir. Öncelikle düzgün bir makalede uygulanması gereken yapıyı inceleyelim.

İngilizce Essay Yapısı Nasıldır?

Essay konusu fark etmeksizin makalelerin takip ettikleri bir yapı vardır. Bu yapı temelde üç bileşenden oluşur: giriş, gelişme ve sonuç. Giriş paragrafında tez cümlesi (thesis statement) bulunmak zorundadır. Tez cümlesi maksimum üç cümle olmak zorundadır. Tez cümlesi makalenizin savunduğu ya da açıkladığı konuyu özetlemeli ve makalede konuyu nasıl açıklayacağınızı veya savunacağınızı anlatmalıdır. Tez cümlesinin nasıl yazılacağını anlamak için aşağıdaki örnek tez cümlesini inceleyiniz.

This essay examines various reasons for androids’ possible achievement of “humanness.” Therefore, this study starts with an explanation of fundamentals of the world depicted in Detroit: Become Human and explains how the video game format helps the audience understand “the android experience,” continues with a reflection of what differentiates humans as a species from the rest of the animals, then concludes by an examination of how androids fit or do not fit to the criteria of being human.

Bu makale androidlerin olası “insanlık” başarımının çeşitli sebeplerini inceler. Bu nedenle, bu çalışma Detroit: Become Human oyununun dünyasındaki temelleri açıklayarak başlar ve video oyunu formatının oyunculara “android deneyimini” anlamalarına nasıl yardımcı olduğunu anlatır, insanları diğer hayvanlardan ayıran özellikleri anlatarak devam eder ve androidlerin nasıl insan olma kriterine uymadığını açıklayarak sonlanır.

Giriş bölümden sonra gelişme bölümü gelir. Bu bölüm makalenizin uzunluğuna göre değişebilen bir bölüm olsa da genellikle bir, üç ya da beş paragraftan oluşur. Gelişme bölümünde konudan konuya atlamamaya özen gösterilmelidir, konular birbiri ile uyumlu olup okuma akışını bölmeden, neredeyse birbiri ile iç içe olacak şekilde konu değiştirilmelidir. Sonuç bölümünde ise essay yani makale içerisinde açıkladığınız, savunduğunuz ve anlattığınız konuları kısaca ve detaylı bir şekilde özetlemeniz gerekmektedir.

İngilizce Essay Taslağı Nasıl Hazırlanır?

İngilizce essay yazmadan önce taslak oluşturmak hem yazma sürecini kolaylaştıracaktır hem de yazacağınız makalenin konuları arasındaki anlam düzenini oturtmanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenlerden dolayı İngilizce essay yazmadan önce taslak oluşturmak mutlaka yapılması gereken bir şeydir.

Essay taslağı oluşturmak için giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin de taslakları oluşturulmalıdır. Oluşturacağınız taslak yalnızca bütün makalenin ana hatlarından oluşmalıdır. Önemli noktalar, önemli alıntılar ve paragraflar ya da konuları birbirine bağlayacak geçiş cümleleri taslağa dahil edilmelidir.

İngilizce Essay Örneği

Aşağıda sizler için kısa bir İngilizce essay yani makale örneği derledik. Örnek olarak göstermek adına yazıldığı için bu essay normal makalelerden daha kısadır.

In science fiction, the term “Android” means a robot that has a human-like appearance. Androids by creation are essentially machinery that developed as a result of technological progress. Just like the rest of the technology, they are created by humans to achieve a simpler and easier life. This essay examines various reasons for androids’ possible achievement of “humanness” in the video game: Detroit: Become Human
(Bilimkurguda “Android” terimi dış görünüş olarak insana benzeyen robot anlamına gelmektedir. Androidler yaratılış olarak teknolojik gelişimin sonucunda geliştirilmiş makinelerdir. Teknolojinin geri kalanı gibi onlar da insanların hayatlarını kolaylaştırmak için yaratılmışlardır. Bu makale Detroit: Become Human video oyunundaki androidlerin olası “insanlık” başarımının çeşitli sebeplerini incelemektedir.)
Being conscious, and aware of one’s identity is one of the primary distinctions between humans and animals. Humans act by thinking and deciding on their actions with their free will, while animals only act out of instinct. Free will, consciousness, and forming identity are the main driving forces in the android revolution.
(Bilinçli olmak ve kişinin kendi benliğinin farkında olması insanlarla hayvanlar arasındaki temel farklardan biridir. İnsanlar düşünerek ve davranışlarına karar vererek hareket ederken hayvanlar içgüdü ile hareket ederler. Özgür irade, bilinç ve kişilik oluşumu android devriminin ana sebeplerindendir.)
In conclusion, this study shows that Detroit: Become Human not only gives its audience a chance to imagine the world with androids, but it also provides the necessary tools and platform to “become” an android.
(Sonuç olarak bu çalışma Detroit: Become Human oyuncularına androidlere bir dünya hayal etme şansı vermenin yanı sıra android “olmak” için gerekli araçları ve platformu da sağlamaktadır.)

Essay Türleri Nelerdir?

Konuya göre ve konunun makale içinde tartışılma şekline göre essay türleri farklı dallara ayrılır. Bu türlerden bazıları: Descriptive Essay, Avantaj Dezavantaj Essay ve For and Against Essay’dir. Aşağıda sizler için bu essay türlerinin açıklamalarını hazırladık.

İngilizce Descriptive Essay Nedir?

Descriptive kelimesi İngilizceden Türkçeye betimleyici olarak çevrilir. Adından da anlaşılabileceği üzere Descriptive essay türü bir kişiyi, bir olayı, bir nesneyi, bir mekanın betimlenmesinde kullanılır. Kısacası Descriptive essay türü spesifik bir konunun detaylıca betimlenmesini kapsar. Ancak bir makalenin amacı hiçbir zaman betimle yapmak değildir, betimlemeyi kullanarak daha derin bir anlatım yakalamaktır.

İngilizce Avantaj Dezavantaj Essay Nasıl Yazılır?

İsminden de belli olduğu gibi Avantaj Dezavantaj makaleleri spesifik bir konunun avantajlarına ve dezavantajlarına odaklanarak bunları karşılaştırır. Avantaj Dezavantaj makalesi yazılırken bir paragrafta avantajlara, başka bir paragrafta dezavantajlara odaklanılması ve üçüncü bir paragrafta yapılan çıkarımların sentezlenmesi makalenin düzeni için hem yararlı hem de önemlidir.

For and Against Essay Nedir?

For and Against Essay türü, Avantaj Dezavantaj makale türüne oldukça benzemektedir. Bu essay türünde belirlenen konunun pozitif ve negatif taraflarına objektif bir şekilde yaklaşılması gerekmektedir. Avantaj Dezavantaj essay türünde de olduğu gibi tartışılan konunun pozitif ve negatif tarafları farklı paragraflara ayrılarak çıkarımların sonrasında sentezlenmesi makale düzenini korumanıza yardımcı olacaktır.

Essay Yazımı Hakkında Sık Sorulan Sorular

İngilizce essay nasıl yazılır?

İngilizce essay yazmak sanıldığı kadar zor bir beceri değildir. Yalnızca yazarken makale düzenine ve kurallarına uymanız yeterlidir.

Essay yazarken kısaltma kullanılır mı?

Essay yazarken kısaltma kullanmanız önerilmez, kısaltmalar makalenin resmi tonunu bozacaktır. Ancak kısaltma kullanmak zorundaysanız öncelikle kısaltacağınız kelimenin uzun halini kullanarak kelimenin kendisinden sonra parantezler içinde kısaltmasını yazmanız gerekmektedir. Bu kurala uyduktan sonra makalenin geri kalanında o kelimenin kısaltmasını kullanabilirsiniz.

Essay de başlık olur mu?

Essay yazarken başlık atmanız essay düzeni için oldukça önemlidir.

Essay yazarken nasıl bir anlatım kullanılır?

İngilizce Essay yazarken resmi ve akademik bir dil kullanmak oldukça önemlidir. Bu yüzden “isn’t, can’t” gibi kısaltmaların kullanılması hoş karşılanmaz.

İngilizce Makale (Essay) Nasıl Yazılır? Essay Kalıpları Nelerdir? konusu ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan ’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Kategoriler Günlük İngilizce

İngilizce Essay Kalıpları &#; Essay Yazma Tüyoları

Dil Bilgisi

Dil Bilgisi/ İngilizce Öğren/ İpuçları

6 dakikalık okuma

Essay kelimesine aşina olmalısın. Çünkü gerek sosyal medyada gerekse gündelik yaşamın içinde çok sık kullanılıyor. Peki, essay sözcüğünün anlamını biliyor musun? Özellikle de akademik bir kariyer düşünüyorsan essay kelimesinin ne demek olduğunu öğrenmen gerek. 

Essay kelimesi nedir ve ne anlama gelir? Essay ne demek? Essay nasıl yazılır? İngilizce essay kalıpları nelerdir? Essay yazma tüyoları nelerdir? Bunlar ve bunlara benzer birçok soru aklını kurcalıyor olabilir. Ama endişelenmene gerek yok. Şimdi sıralayla aklındaki soru işaretlerini gidermeye çalışalım. 

Essay Ne Demek?

Essay kelimesi, İngilizce bir sözcük. Belli bir konu etrafında düşüncelerini anlattığın deneme benzeri bir yazı türü. Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine sahip. Üzerine konuşmak istediğin konuyu farklı yönleriyle ele aldığın bir kompozisyon gibi düşünebilirsin. 

Üniversitelerde essay yazma ödevleri verilir. Özellikle eğitim dili İngilizce olan bir bölüm seçmeyi düşünüyorsan essay yazmaya alışmalısın. İngilizce essay yazma becerisi edinmek de işlerini epey kolaylaştırır. Çünkü akademik eğitim hayatın boyunca bunu bol bol yapacaksın. 

Yoksa yurt dışında bir üniversiteden mi eğitim almayı düşünüyorsun? O halde essay yazma işine çalışmalısın. Hem derslerinde başarılı olmak için çeşitli konularda İngilizce essay yazman gerekebilir. Hem de yurt dışındaki üniversitelere başvururken senden başvurma nedenlerini anlatan bir essay yazmanı isteyebilirler. Bunu niyet mektubu gibi düşünebilirsin. 

İngilizce evrensel bir dil. Yurt dışında bir okul tercih etmesen dahi eğitim dili Türkçe yerine İngilizce olan bir okul seçebilirsin. İngilizce olarak kendini ifade edemiyor musun? Belki de temel İngilizce bilgine yenilerini eklemek istiyorsundur. Haydi, seni Open English ile tanıştıralım! 

open english ile ingilizce öğren

Open English ile İngilizce Öğren! 

Open English, online bir İngilizce kursu. İngilizce öğrenmek istiyorsun. Ama İngilizce kursuna gidecek vaktin mi yok? Open English bunun için en iyi seçenek. 

7/24 canlı derslerde İngilizce öğrenebilirsin. Bunun yanında ana dili İngilizce olan eğitmenlerle konuşarak pratik yapabilirsin. Akademik kariyer yapmak gibi bir hedefin varsa ilk fırsatta İngilizceni geliştirmelisin. Bu gelişim de bol bol pratik yapmakla mümkün olur. 

Open English ile İngilizce öğrenmek hem kolay hem de eğlenceli! Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek istersen formu doldurabilirsin. 

Akademik kariyerin için İngilizce önemli bir rol oynuyor. İstediğin alanda çalışmalar yürütebilmen için İngilizce bilmen gerekli. Çünkü birçok makale İngilizce olarak yazılıyor. Bunun dışında okullara kabul almak için İngilizce yeterliliğini ölçen sınavlardan iyi puanlar almalısın. Dilersen, TOEFL Sınavı Hakkında Her Şey adlı yazıya da göz atabilirsin. Sana tüyolar vermeden evvel İngilizce essay kalıplarına bir bakalım. 

Essay Nasıl Yazılır?

İyi bir essay nasıl yazılır merak ediyor olmalısın. Öncelikle yazacağın essay dört ya da beş paragraf kadar olmalıdır. Elbette daha uzun ve karmaşık essay örnekleri yazılabilir. Fakat standart olarak bu taslağı kullanabilirsin. 

Paragraflar giriş (introduction), gelişme (developmental paragraphs) ve sonuç (conclusion) şeklinde olmalı. Giriş paragrafı tez cümlesi (thesis statement) denen cümleyi de içermelidir. Bu cümle konuya ilişkin düşünceni aktardığın kısım. Essay yazmaya başlamadan önce bir taslak metin oluşturmak, işlerini kolaylaştırabilir. 

Yazacağın essay içerisinde kullanacağın kelimeleri planlayabilirsin. Metinde aynı kelimeleri çok fazla kullanmak anlatımı sıradanlaştırır. Bununla birlikte essay yazarken kullanılan belli başlı kalıp ifadelerden de yararlanabilirsin. Özellikle İngilizce essay kalıpları işine yarayabilir. Haydi, en popüler İngilizce essay kalıpları hangileri, bir bakalım. 

ingilizce essay kalıpları

İngilizce Essay Kalıpları

Essay yazarken kullanabileceğin belli kelimeler ve ifadeler var. Bunları bilmek essay yazarken işini büyük ölçüde kolaylaştırır. Haydi, sana İngilizce essay kalıplarından bahsedelim. 

İyi bir essay yazmak istiyorsan, düşüncelerini etkili bir biçimde yazıya aktarmalısın. Düşüncenin ne olduğu muhakkak ki önemli. Ama düşünceni nasıl yazıya geçirdiğin ve hangi kelimeleri kullandığın da oldukça belirleyici. Essay yazan herkesin sık kullandığı İngilizce essay kalıpları var. İşte en popüler İngilizce essay kalıpları!

Despite this: Buna rağmen

Without doubt: Şüphesiz ki

What&#;s More: Dahası

As a matter of fact: Gerçek şu ki

That&#;s to say: Yani, demek oluyor ki, şöyle ki

In other words: Bir başka deyişle

Moreover: Dahası, bundan başka

Provided that… : … olmak kaydıyla

First and above all: Her şeyden önce

For instance: Örneğin

Likewise: Aynı şekilde

To exemplify: Örneğin

As stated above: Yukarıda bahsedildiği gibi

To give an illustration: Örnek vermek gerekirse

To put it another way: Başka şekilde ifade etmek gerekirse…

In brief: Kısacası

By and large: Genel olarak

In conclusion: Özetle

Given these points: Bu noktalar düşünülürse

As a result: Sonuç olarak

At the end of the day: Her şey düşünüldüğünde, günün sonunda

Additionally: Ek olarak

Furthermore: Ayrıca

In contrast: Aksine

From my point of view… : Benim görüşüme göre

As far as I know… : Bildiğim kadarıyla

Another objection is that… : Bir başka görüş ise

To sum up: Toparlamak gerekirse

ingilizce essay yazma tüyoları

İngilizce Essay Yazma Tüyoları

Birçok nedenle İngilizce essay yazmak durumunda kalabilirsin. Üniversite kabul sürecinden üniversiteyi bitirme aşamasına kadar essay yazman gerekecek. Bu nedenle iyi bir İngilizce essay nasıl yazılır merak ediyor olabilirsin. İngilizce essay yazma tüyoları arıyor musun? O zaman sana birkaç İngilizce essay yazma tüyosu verelim. 

Giriş, Gelişme ve Sonuç Bölümlerine Yer Vermek

İngilizce bir essay yazman gerekiyorsa en başta bu maddeye dikkat etmelisin. En önemli İngilizce essay yazma tüyosu bu. Bir essay yazmak istiyorsan giriş, gelişme ve sonuç bölümlerin olmalı. Düşüncelerini bu akış içerisinde ifade etmelisin. Ayrıca farklı fikirlere de essay yazarken yer verebilirsin. 

Taslak Oluşturmak

Birden aklındakini kağıda dökmek sana zor gelebilir. Evet, bazı insanlar bu konuda yeteneklidir. Sen de bu insanlardan biri olabilirsin. Ama her zaman düzenli ve tertipli olmak başarı getirir. 

İyi bir essay yazmak istiyorsan lütfen öncesinde bir taslak hazırla! Böylece düşüncelerini bir çerçeve içerisinde karşı tarafa aktarabilirsin. Taslak tamamsa İngilizce essay yazma tüyolarına devam edelim! 

Aynı Kelimeleri Kullanmaktan Vazgeç

Bir metni ne sıkıcı yapar? En son okurken çok sıkıldığın bir metni düşün ya da bu zor geliyorsa bir arkadaşını düşün. Her buluştuğunuzda aynı konudan bahsediyor olsun. Bir noktadan sonra bu durum sıkıcı olmaya gelecek değil mi? İşte İngilizce essay yazmak da böyledir. 

İngilizce essay yazarken kullandığın kelimeleri, mümkün olduğunca iyi seç. Böylece anlatımda tekrara düşmüşsün gibi anlaşılmaktan bir parça kurtulursun. İngilizce essay yazma tüyosu istiyorsan sıkı dur! En önemli İngilizce essay yazma tüyolarından biri kelime hazneni genişletmen gerektiği olacak. 

Örnek Kullanımı

İngilizce essay yazma tüyolarına devam edelim. Düşüncelerini örneklerle beslemekten çekinmemelisin. İyi bir essay yazmak istiyorsan bol bol örnekler kullanabilirsin. Böylece okuyan kişinin seni daha iyi anlayabilmesine yardımcı olursun. Örneklerinle metnini geliştirebilirsin. 

Sana İngilizce essay yazma tüyolarından bahsettik. Ama öyle bir İngilizce essay yazma tüyosu var ki her şeyin anahtarı! O da kendine güvenmek ve yapabileceğine inanmak. İyi bir İngilizce essay yazmak istiyorsan önce bunu yapabileceğine inanmalısın. Eğer İngilizce essay yazma tüyolarını biliyorum ama İngilizce konusunda eksiklerim var diyorsan Open English her zaman yanında. 

Open English ile İngilizce konuşmak ve öğrenmek oldukça kolay. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek istersen formu doldurabilirsin. 

Share

İlginizi çekebilecek diğer yazılar


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası