geçiş ve bağlantı cümleleri / 6 sınıf geçiş ve bağlantı ifadeleri - Öğretim kaynakları

Geçiş Ve Bağlantı Cümleleri

geçiş ve bağlantı cümleleri

Geçiş ve Bağlantı İfadeleri Nelerdir?

geçiş ve bağlantı ifadeleri nedir, örnekleriBir konu hakkında düşüncemizi ifade ederken, kelimeler veya cümleler arasında geçiş ve bağlantı ifadeleri kullanırız. Bu ifadeler yazılı veya sözlü dilde dile getirdiğimiz duygu ve düşünceler arasında olumlu veya olumsuz yönde bağlantılar kurar, düşünceyi aynı veya farklı yönde devam ettirmemizi sağlar. Aslında günlük hayatta sıkça kullandığımız bu ifadeler sayesinde konuşmamızı dinleyen veya yazımızı okuyan kişi, cümlenin devamında nasıl bir anlamın geleceğini önceden kestirebilir. Buradan hareketle; Türkçede “aralarında anlam ilgisi bulunan varlık, kavram, olay veya durumları aynı veya farklı yönde geliştirerek tek bir yargıya bağlayan ögeleregeçiş ve bağlantı ifadeleri denir.

Bir cümlenin devamında gelen ifade olumlu veya olumsuz yönde değişebilir. Söz gelimi çocuğunun durumunu sormaya giden bir veliye, öğretmeni “Kaan’ın sınav notları oldukça iyi.” şeklinde bir cümleyle başlayıp, bu cümlenin devamında “Son zamanlarda davranışlarında gözle görülür bir bozulma var.” demek isteyebilir. Bu iki cümleden birincisi olumlu bir ifadeyken, ikinci cümle olumsuz bir anlam ifade etmektedir. İşte bu iki cümle arasında bir geçiş / bağlantı ifadesi kullanarak, ilk cümleden sonra gelecek cümlede düşüncenin yönünün değiştiğini veliye hissettirmek daha güzel bir anlatım sağlar. Bu cümleyi “Kaan’ın sınav notları oldukça iyi; gelgelelim son zamanlarda davranışlarında gözle görülür bir bozulma var.” şeklinde geçiş ifadesiyle birleştirebiliriz.

Türkçede geçiş ve bağlantı ifadeleri; cümlede olumlu ve olumsuz anlamlar arasında geçiş yapma, destekleme, örnekler verme, sebep – sonuç, amaç – sonuç ve koşul – sonuç ilişkileri kurma, açıklama, duygu ve düşüncesini ifade etme, onaylama, beğenme, üzülme, özetleme, önem bildirme… gibi anlamlar yaratmak için kullanılır. Yaygın olarak kullanılan geçiş ve bağlantı ögeleri “ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, üstelik, oysa, aynı zamanda, bu nedenle, böylelikle, başka bir deyişle, bundan dolayı, bunun yanında, bununla birlikte, ilk olarak, son olarak, bu yüzden, hatta, bundan böyle, artık, kısacası, sonuçta, öncelikle, özellikle, çünkü, yoksa, halbuki, ne var ki, gelgelelim, ne yazık ki, öyleyse, demek ki, oysaki, halbuki, o hâlde” şeklinde örneklendirilebilir.



NOT:Yukarıda verilen kelimelerin tamamı geçiş ve bağlantı ifadesi olarak kullanılabilir. Bununla birlikte bu kelimeler cümlenin anlamına göre geçiş ve bağlantı ifadesi görevi dışında da karşımıza çıkabilir. Bunun için bu ifadelerin düşüncenin yönünde aynı veya farklı yönde değişiklik yapıp yapmadığına dikkat edilmelidir.

Geçiş ve Bağlantı İfadelerine Örnek Cümleler

– Saatlerdir problemi çözmeye çalışıyorum fakat bir türlü başaramadım.
– Son sınavdan da düşük not aldım hâlbuki çok çalışmıştım.
– Hepimiz onun konuşmasını beğeniyor hatta için için kıskanıyorduk.
– Siz gelmeyeceksiniz sanırım o hâlde biz başka bir plan yapalım.
– Tüm raporları hazırladım üstelik hepsini müşterilerimize gönderdim.
– Hayat beni çok yordu bundan böyle hiçbir şeyi kafama takmayacağım.
– Hepinizi yukarı çıkaracağız ancak öncelik yaşlı ve hamile olanların.
– Gezi iptal olmuş oysa ne kadar çok heveslenmiştim.
– Sizi yanımda görmek isterdim sonuçta en yakın arkadaşlarımsınız.
– Çarşıya çıkmam gerekiyor yalnız önce işlerimi halletmeliyim.
– Sizi ailece çok seviyoruz çünkü çok anlayışlı ve güleryüzlü birisiniz.
– Hava hâlâ oldukça soğuk oysaki ben bahar geldi sanmıştım.
– Mucitler genellikle meraklı insanlardır demek ki merak zekâmızı kullanmamızı sağlıyor.
– Geç kalmadan fırına gittim ne yazık ki hiç ekmek kalmamış.

Yukarıdaki cümlelerde koyu yazılmış kelimelerin tamamı geçiş ve bağlantı ifadeleridir. Bu ifadeler genellikle cümlenin bulunurlar ve görüldüğü üzere cümleler veya kelimeler arasında aynı veya farklı yönde geçiş veya bağlantılar kurarlar. Bu geçiş ve bağlantı ifadelerinin birçoğu aynı anlamı karşıladığı için, birbirlerinin yerine kullanılmaları mümkündür.

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu

Yorum Yap!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.