kırmızı refle testi anomalisi / Çocuk Göz Sağlığı ve Kırma Kusurları – Ankara Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. A. Kaan Gündüz

Kırmızı Refle Testi Anomalisi

kırmızı refle testi anomalisi

BEBEKLERDE GÖRME VE GÖZ PROBLEMLERİ

Sağlıklı görme duyusu, bir bebeğin mental, fiziksel ve psikolojik gelişimleri açısından çok önemlidir. Bu nedenle göz problemleri erken dönemde saptanarak tedavi edilmelidir. Sıfır, üç ay arası bütün bebeklerin, çocuk doktoru ziyaretleri sırasında görme muayenesi ve kırmızı refle testi ile değerlendirilmesi, 3. ayında ve 1 yaşında ise bir göz doktoru tarafından muayene edilmesi yerinde olacaktır.

BEBEKLERDE GÖRME VE GÖZ PROBLEMLERİ

Otuz iki haftadan erken doğan premtaure bebeklere ve gramdan küçük doğan tüm bebeklere, premature retinopatisi açısından risk altında oldukları için Göz hastalıkları uzamanı tarafından retinopati mauyenesi yapılmalıdır. Retitopati, premature bir bebeğin başına gelebilecek en ciddi tablolardandır. Erken dönemde saptanıp, tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebilecek ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Riskli grupta olan tüm bebekler göz doktoru tarafından erken dönemde muayene edilmelidir. Bunlar; Serebral Palsili bebekler, Down sendromu olanlar, Ailesindede gözde kayma olanlar, ailesinde göz tembelliği olanlar, ailesinde beş numaranın üzerinde gözlük numarası kullanma öyküsü olanlar, ailesinde çocukluk çağında glokom veya katarakt olanlar, sensorinöral işitme kaybı olanlar, yüzde anomalisi olanlar, göz kapağı düşüklüğü olanlar, vücutlarında hemanjiom olanlar ve göz kanalı tıkanıklığı olanlar olarak sayılabilir.

BEBEKLER NE ZAMAN GÖRMEYE BAŞLAR?

Bebeklerin görme fonksiyonları, bebek henüz doğmadan önce başlar. Bebekler gebeliğin haftasında, anne karnında ışığa tepki verir, gözlerini kırpar. Bebekler, yenidoğan döneminde ışık değişikliklerine tepki verir, parlak renkli objelere fiksasyon yapabilirler.

Erken dönemdeki bebeklerde, burun kökü basıklığına bağlı olarak gözlerde kayma görülebilir. Bu kaymalar aya kadar devam edebilir. Sağlıklı görme işlevi için gözlerin paralel olması gereklidir. Bu nedenle gözdeki kaymalar ayda halen devam ediyorsa mutlaka göz hekimi değerlendirmesi gereklidir.

Bebekler üç aya kadar yakın cisimleri görürken, dördüncü aydan itibaren uzaktaki cisimleri de görebilir, cisimlerin tüm renklerini, ayrıntılarını görebilir. Altıncı ayda cisimleri görsel olarak tanıyıp, ayırt edebilir

GÖZ İLE İLGİLİ HANGİ PROBLEMLERDE ÇOCUK DOKTORUNA BAŞVURULMALIDIR?

*Gözde kızarıklık, çapaklanma, şişlik olması

*Sürekli gözyaşı akması

*Dört altıncı aydan sonra gözdeki kaymanın hala devam ediyor olması

*Göz kapaklarında düşüklük (pitozis)

*Göz bebekleri eşit büyüklükte olmaması

*Gözün saydam kısmında mat renk görülmesi

*Gözlerde titremeler, zıplamalar olması

*Bebeğin sürekli kafasını bir tarafa eğmesi

*Ayına uygun olan mesafe kadar göremediğinin düşünülmesi

*Gözde herhangi bir yaralanma olması

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRME KAYBI NEDENLERİ

*Prematüre retinopatisi

*Konjenital katarakt

*Konjenital glokom

*Retinoblastom

*Şaşılık, kırma kusurları ve ambliyopi (göz tembelliği)

KONJENİTAL KATARAKT

Katarakt göz merceklerinin bulanıklaşması ile giden bir hastalıktır. Konjenital katarakt düşünüldüğünden daha sık görülmektedir. Görülme sıklığı her doğumda ile 6 arasındadır. Katarakt genetik olabileceği gibi travmaya, gebelikte geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak ta olabilir. Kataraktlı bebeklerin muayenesinde göz bebeğinin ortasında matlık görülebilir. Eğer katarakt varsa çoğunlukla hayatın ilk 1 ayında operasyon önerilir. Operasyon sonrasında mercek veya gözlük le düzeltme yapılır.

KONJENİTAL GLOKOM

Glokom, göz içi basıncının artması ile giden, görme kaybına neden olabilen bir hastalıktır. Ülkemizdeki sıklığı de arasında değişmektedir. Gözdeki basıncın artışı, göz sıvısının üretiminin artışına veya boşaltımının yetersizliğine bağlı olarak oluşabilir. Eğer basınç artışı devam ederse, bu durum göz sinirlerine bası yaparak görme kaybına neden olabilir. Görme kaybının olmaması için mümkün olduğunca erken tanı ve tedavi gereklidir.

Gözyaşları çok fazla akan, ışığa karşı aşırı duyarlı olan, sık sık göz kırpmaların olan, büyümüş aşırı derecede belirgin gözleri olan, sürekli huzursuzluğu olan bebeklerde glokom olabilir. Bu bebekler için mutlaka göz hekimine muayene ettirilmelidir.

RETİNABLASTOM

Retinablastom göz dibi sinirleriden köken alan kötü huylu bir tümördür. Ülkemizdeki sıklığı de 1 dir. Retinablastomun yüzde kırkı kalıtsaldır. Bu nedenle özellikle ailesinde retinablastom saptanan bebekler göz doktoru tarafından yakın takip edilmelidir. Hayati tehlike oluşturan bir hastalıktır. Erken saptanırsa bebeğe yaşam şansı verilebilir.

ŞAŞILIK

Şaşılık göz kaslarındaki problemlerden dolayı her iki gözün paralel hizalanmamasıdır. Erken bebeklik döneminde şaşılık görülmesi normaldir. Bu problem çoğunlukla ay arasında kendiliğinden düzelir. Eğer düzelmiyor ise çoğunlukla göz egzersizleri, yine düzelmeyen vakalarda gözlük veya ameliyat ile bu problem düzeltilir. Eğer ameliyat yapılacaksa sıklıkla ay aralığında yapılması planlanır. Bazı çocuklara ameliyat sonrası gözlük kullanılmaya devam edilir.

KIRMA KUSURLARI

MİYOPLUK: Çocuklarda en sık rastlanan göz problemidir. Bebek uzaktaki cisimleri göremez. Erken dönemde de saptanabilmekle birlikte sıklıkla iki yaş sonrası saptanır. Tedavisi, gözlük kullanmaktır. 

HİPERMETROP: Çocukların çoğu hipermetrop olarak doğar, zaman içerisinde hipermetropluk kendiliğinden düzelir. Yakındaki cisimleri görmekte problem vardır. Genellikle gözlük tedavisi gerekmez.

ASTİGMATLIK: Hem yakın hem de uzağı görmekte problem vardır. Göz küresinin düzgün olmamasından kaynaklanır. Gözlük kullanılması gerekir.

GÖZ TEMBELLİĞİ

Göz tembelliği,herhangi bir nedene bağlı olarak, normal gelişmeyen gözdeki, görme azlığıdır. Bu durum az gören gözü kullanmayıp, esas görme işinin diğer göze yüklenmesi sonucu oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuçlar o kadar yüz güldürücü olmaktadır. normale yakın görüş için tedavinin altı yaş öncesinde başlanması gereklidir. Tedavide normal göz kapatılarak az gören göz kullanılmaya zorlanır. Kapatma dışında normal gözün, geçici olarak görüşünün bozulmasını sağlayacak damlalar da kullanılabilir. Erken dönemde yapılacak göz doktoru muayenesi bu hastalığın erken saptanıp, erken tedaviye başlanabilmesi için önemlidir.

GÖZ ENFEKSİYONLARI

Bakteri veya virüslere bağlı olarak oluşan, gözde kızarıklık, kaşıntı ve çapaklanma ile giden bir enfeksiyon tablosudur. Yalnızca göz küresini tutabileceği gibi göz kapaklarını da tutabilir. Göz enfeksiyonları ilerlediğinde preseptal sellülit ve septal sellülit dediğimiz tablolar oluşabilir. Preseptal sellülit dediğimiz tabloda göz çevresi yumuşak doku tutulurken, septal sellülitte gözü hareket ettiren kaslar da olaya katılır. Ciddi bir tablodur

Göz iltihabı varsa etkene göre antibiyotikli veya antiviral damlalar kullanılabilir. Kimi zaman göz alerjileri göz iltihabı ile karışabilir. Bu nedenle gözde kızarıklık olan her durumda antibiyotik damla kullanılmamalıdır.

GÖZ KANALI PROBLEMLERİ

Göz yaşları genellikle aylıkken oluşmaya başlar. Bebeklerin göz yaşı ile tam olarak ağlaması genellikle ayı bulur. Gözyaşı kanallarının ağzı kimi zaman bir zarla kaplı olur. Bu bebeklerde gözyaşı kanallar aracılığıyla buruna akamaz, gözyaşı olarak dışarı akar. Bu bebekler sürekli ağlıyor gibi görünür. Bu bebekler sık göz iltihabı geçirirler. Gözyaşı kanallarının açılması için göz köklerine baskılı şekilde masaj yapılır. Masajla düzelmeyen vakalarda operasyon ile göz kanalları açılır. Ayrıca o an enfeksiyon varsa antibiyotikli damlalar kullanılabilir.

Paylaş:


Çocuklarda rutin kontroller yenidoğan döneminde başlayıp, 18 yaşa kadar gider. Özellikle yenidoğan döneminde ilk ay içerisinde, gerek doğumsal katarakt, şaşılık, glokom, göz kapağı anomalilerin tespiti,  gerekse kanal tıkanıklıklarının erken dönemde anlaşılabilmesi için göz muayenesi esastır. Bebeğin 6. ayı ve 1 yaş kontrolü yine bir göz hekimi tarafından yapılmalı, bebeğin kurduğu göz teması, göz hareketleri, göz numaraları, kırmızı refle testi ve kapaklarında bir anomali olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bu muayenelerin temel amaçlarından bir tanesi bebeği görme tembelliğinden koruyabilmektir. Diğerleri de erken teşhis ile doğumsal kataraktı, glokomu, vitreus içersinde yer kaplayan lezyonları fark edip zamanında müdahale edebilmektir.

 

Çocukluk Çağındaki Göz Problemleri

Birçok sağlık sorununun ırsi olma ihtimali vardır.

 

- Gözler kimi zaman şaşılaşıyor mu? Gözlerde kayma var mı?

- İyi göremediğini söylüyor, gözlerini ovuşturuyor ya da fazla kırpıyor mu?

- Okuldan yorgun dönüyor, başı ağrıyor ya da baş dönmesi yaşıyor mu?

- Uzun süre okuyamıyor, satırını kaybediyor, aynı kelimeyi birden çok kez okuyor mu?

- Eğitmen harfleri karıştırdığını, okuduklarını aklında tutamadığını söylüyor mu?

Bu şikayetleri olan çocukların, göz doktoruna götürülmesi gerekmektedir.

 

Çocuklarda göz muayenesi nasıl olur?

Göz doktoru neler yapar?

- Çocuğun uzak ve yakın görme kusurlarını ölçer. Bunu yaparken de, okul öncesi çocuklarda resimleri, 6 yaşından itibaren de harfleri kullanır.

- Çocuğun bir kayması var mı değerlendirir.

- Görmeyi engelleyen bir problemi olup olmadığını( doğumsal katarakt, doğumsal göz tansiyonu gibi) değerlendirir.

- Çocuklara damla damlatarak göz bebeğini büyütmesi ve tekrar ölçüm alması gerekebilir.

 

Damlalı muayene sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Eğer doktorunuz gerek gördüyse çocuğunuza damla damlatarak muayene yapmak isteyebilir. Bu bazı çocukların akomodasyon dediğimiz adaptasyon işlemini aradan çıkartıp sadece gerçek numaralarına ulaşabilmek için yapılan bir muayene şeklidir. Damla damlatılırken çocuğunuzun canı yanmaz.

 

Gribal enfeksiyonu olan, ateşi olan çocukların damlalı muayeneleri bu durumları geçene kadar ertelenmelidir.

 

Görme tembelliği (ambliopi) nedir?

Görme tembelliği (ambliopi), erken yaşlardan itibaren beyindeki görme merkezinin, kendisine ulaşan görsel uyaranlarının yetersiz olması nedeniyle gelişememesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Görme tembelliği nedenleri birkaç ana başlıkta toparlarsak;

 

1. Kırma kusuruna bağlı oluşan görme tembelliği en sık rastlanılan gruptur. Bir gözde yüksek numara olması, o gözün görmesinde bulanıklığa neden olur. İki farklı gözden gelen görsel uyaranlar görme merkezinde karışıklığa neden olur ve beyin daha net olan görüşü algılamayı tercih eder. Bu bilinçli bir tercih değildir, aslında beynin ayakta kalabilmek için kullandığı bir yoldur sadece. Ancak gelişen ve büyüyen bir sistem içerisinde devamlı aynı gözden gelen uyaranların kullanılıyor olması görme sisteminin tek taraflı uyarılmasına neden olur. Beyindeki görme merkezi uyarıldıkça, görmeyi sağlayan nöronlar arasındaki ağlar tetiklenecek ve görme giderek artmaya başlayacaktır. Dolayısıyla kırma kusura olan ve bulanık gören gözün uyaramadığı taraftaki görme merkezi gelişim olarak geride kalır. Bu da zaman içerisinde uyarılan taraftaki görmenin giderek artması ancak uyarılamayan taraftaki görmenin gelişememesi anlamına gelir.

 

Erken yaşta yakalanıp tedavi edilebilen görme tembelliği görmedeki derinlik algısının ve üç boyutun kavranmasına olanak sağlar.

 

2. Bir diğer neden gözün bebeğin ilk doğduğu zamanlardan itibaren kapalı kalması durumudur. Bu kapalı bir pencereden güneş ışığının yeterince gelememesi gibi düşünülebilir. Kapalı kalma durumu en sık bizim konjenital pitoz dediğimiz doğumsal kapak düşüklüğü durumlarında görülür. Daha az sıklıkla kapak üzerinde yerleşmiş doğumsal veya sonradan gelişmiş kapak kitlelerinde de aynı sıkıntı gelişebilir. Gözkapağı düşük olduğu ve bebek gözkapağını istese de kaldıramadığı için, o göze yine yeterince görsel uyaran gitmez ve yine beyindeki görme merkezi yeterince uyarılamadığı için yukarıda anlattığımız sebeplerden görme tembelliği gelişebilir. Dolayısıyla kapak düşüklüğü sadece estetik bir sıkıntı olarak algılanmamalıdır. Bebekler ayrıca, amliopi (Görme Tembelliği) açısından da değerlendirilmelidir.

 

3. Şaşılık bir başka görme tembelliği nedenidir. Şaşılığı olan çocuk genellikle kayan gözünü yeterli olarak kullanamaz, kaymayan gözü tercihli olarak görmek için kullanır. Kayan gözün uyardığı görme merkezindeki nöronal ağlar yeterince gelişemediklerinden, o gözde görme sınırlı kalacaktır.  Şaşılıkta aynı zamanda eğer varsa göz numaraları (kırma kusurları) düzeltilir ve beyne gözler tarafından doğru ve yeterli görme sinyallerinin gönderilmesine yardım edilir. Bu basit olarak şu anlama gelir; şaşılık operasyonu olan bir çocuk, eğer kırma kusuru varsa,  gözler paralel hale geldikten sonra da görmesinin yeterince gelişebilmesi ve görme tembelliğinin engellenebilmesi için gözlük kullanmak durumunda olabilir. O yüzden eğer göz doktoru şaşılık operasyonu sonrası gözlük kullanımını öneriyor ise, muhakkak çocuğun gözlük takması sağlanmalıdır, aile her nasılsa şaşılık düzeldi diyerek gözlüğü unutmamalıdır.

 

4. Diğer daha az sıklıkla rastlanan görme tembelliği nedenleri arasında doğumsal kataraktlar, korneada meydana gelmiş görmeyi engelleyen izler, görme aksı üzerinde oluşmuş opasiteleri sayabiliriz. Görme aksı üzerinde saydamlığın bozulduğu durumlarda yeterli görsel uyaran görme korteksine ulaşmadığından yine görme tembelliği gelişebilmektedir.

 

Görme tembelliği teşhisi konduktan sonra çocuğunuzun doktorunuzun önerdiği sıklıkla muayenesi çok önemlidir bu nedenle doktorunuz ile irtibatta kalınız. Görme tembelliği, ailenin sabrı ve çocuğa desteği ile daha kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır.

 

Neonatal Neurology: Current Concepts

1. TERMS OF USE

To use theweb pages with seafoodplus.infoain name or the websites reached through the sub domain names attached to the domain name (They will be collectively referred as "SITE"), please read the conditions below. If you do not accept these terms, please cease to use the "SITE." "SITE" owner reserves the right to change the information on the website, forms, contents, the "SITE," "SITE" terms of use anytime they want.

The owner of the "SITE" is Ortadoğu Advertisement Presentation Publishing Tourism Education Architecture Industry and Trade Inc. (From now on it is going to be referred as "Turkiye Klinikleri", shortly) and it resides at Turkocagi cad. No, Balgat Ankara. The services in the "SITE" are provided by "Turkiye Klinikleri."

Anyone accessing the "SITE" with or without a fee whether they are a natural person or a legal identity is considered to agree these terms of use. In this contract hereby, "Turkiye Klinikleri" may change the stated terms anytime. These changes will be published in the "SITE" periodically and they will be valid when they are published. Any natural person or legal identity benefiting from and reaching to the "SITE" are considered to be agreed to any change on hereby contract terms done by "Turkiye Klinikleri."

The "Terms of Use" hereby is published in the website with the last change on March 30th and the "SITE" is activated by enabling the access to everyone. The "Terms of Use" hereby is also a part of the any "USER Contract" was and/or will be done with the users using "Turkiye Klinikleri" services with or without a fee an inseparable.

2. DEFINITIONS

"SITE": A website offering different kind of services and context with a certain frame determined by "Turkiye Klinikleri" and it is accessible on-line on seafoodplus.infoain name and/or subdomains connected to the domain name.

USER: A natural person or a legal identity accessing to the "SITE" through online settings.

LINK: A link enabling to access to another website through the "SITE", the files, the context or through another website to the "SITE", the files and the context.

CONTEXT: Any visual, literary andauditory images published in the "Turkiye Klinikleri", "SITE" and/or any website or any accessible information, file, picture, number/figures, price, etc.

"USER CONTRACT": An electronically signed contract between a natural or a legal identity benefiting from special services "Turkiye Klinikleri" will provide and "Turkiye Klinikleri".

3. SCOPE OF THE SERVICES

"Turkiye Klinikleri" is completely free to determine the scope and quality of the services via the "SITE".

To benefit the services of "Turkiye Klinikleri" "SITE", the "USER" must deliver the features that will be specified by "Turkiye Klinikleri". "Turkiye Klinikleri" may change this necessity any time single-sided.

Not for a limited number, the services "Turkiye Klinikleri" will provide through the "SITE" for a certain price or for free are;

- Providing scientific articles, books and informative publications for health industry.

- Providing structural, statistical and editorial support to article preparation stage for scientific journals.

4. GENERAL PROVISIONS

"Turkiye Klinikleri" is completely free to determine which of the services and contents provided in the "SITE" will be charged.

People benefiting from the services provided by "Turkiye Klinikleri" and using the website can use the "SITE" only according to the law and only for personal reasons. Users have the criminal and civil liability for every process and action they take in the "SITE". Every USER agrees, declares and undertakes that they will not proceed by any function or action infringement of rights of "Turkiye Klinikleri"s and/or other third parties', they are the exclusive right holder on usage, processing, storage, made public and revealing any written, visual or auditory information reported to Turkiye Klinikleri" and/or "SITE" to the third parties. "USER"agrees and undertakes that s/he will not duplicate, copy, distribute, process, the pictures, text, visual and auditory images, video clips, files, databases, catalogs and lists within the "SITE", s/he will not be using these actions or with other ways to compete with "Turkiye Klinikleri", directly or indirectly.

The services provided and the context published within the "SITE" by third parties is not under the responsibility of "Turkiye Klinikleri", institutions collaborated with "Turkiye Klinikleri", "Turkiye Klinikleri" employee and directors, "Turkiye Klinikleri" authorized salespeople. Commitment to accuracy and legality of the published information, context, visual and auditory images provided by any third party are under the full responsibility of the third party. "Turkiye Klinikleri" does not promise and guarantee the safety,accuracy and legality of the services and context provided by a third party.

"USER"s cannot act against "Turkiye Klinikleri", other "USER"s and third parties by using the "SITE". "Turkiye Klinikleri" has no direct and/or indirect responsibility for any damage a third party suffered or will suffer regarding "USER"s actions on the "SITE" against the rules of the hereby "Terms of Use" and the law.

"USER"s accept and undertake that the information and context they provided to the "SITE" are accurate and legal. "Turkiye Klinikleri" is not liable and responsible for promising and guaranteeing the verification of the information and context transmitted to "Turkiye Klinikleri" by the "USER"s, or uploaded, changed and provided through the "SITE" by them and whether these information are safe, accurate and legal.

"USER"s agree and undertake that they will not perform any action leading to unfair competition, weakening the personal and commercial credit of "Turkiye Klinikleri" and a third party,  encroaching and attacking on personal rights within the "SITE" in accordance with the Turkish Commercial Code Law.

"Turkiye Klinikleri" reserves the right to change the services and the context within the "SITE"  anytime. "Turkiye Klinikleri" may use this right without any notification and timelessly. "USER"s have to make the changes and/or corrections "Turkiye Klinikleri" required immediately. Any changes and/or corrections that are required by "Turkiye Klinikleri", may be made by "Turkiye Klinikleri" when needed. Any harm, criminal and civil liability resulted or will result from changes and/or corrections required by "Turkiye Klinikleri" and were not made on time by the "USER"s belongs completely to the users.

"Turkiye Klinikleri" may give links through the "SITE" to other websites and/or "CONTEXT"s and/or folders that are outside of their control and owned and run by third parties. These links are provided for ease of reference only and do not hold qualification for support the respective web SITE or the admin or declaration or guarantee for the information inside. "Turkiye Klinikleri" does not hold any responsibility over the web-sites connected through the links on the "SITE", folders and context, the services or products on the websites provided through these links or their context.

"Turkiye Klinikleri" may use the information provided to them by the "USERS" through the "SITE" in line with the terms of the "PRIVACY POLICY" and "USER CONTRACT". It may process the information or classify and save them on a database. "Turkiye Klinikleri" may also use the USER's or visitor's identity, address, e-mail address, phone number, IP number, which sections of the "SITE" they visited, domain type, browser type, date and time information to providestatistical evaluation and customized services.

5. PROPRIETARY RIGHTS

The information accessed through this "SITE" or provided by the users legally and all the elements (including but not limited to design, text, image, html code and other codes) of the "SITE" (all of them will be called as studies tied to "Turkiye Klinikleri"s copyrights) belongs to "Turkiye Klinikleri". Users do not have the right to resell, process, share, distribute, display or give someone permission to access or to use the "Turkiye Klinikleri" services, "Turkiye Klinikleri" information and the products under copyright protection by "Turkiye Klinikleri". Within hereby "Terms of Use" unless explicitly permitted by "Turkiye Klinikleri" nobody can reproduce, process, distribute or produce or prepare any study from those under "Turkiye Klinikleri" copyright protection.

Within hereby "Terms of Use", "Turkiye Klinikleri" reserves the rights for "Turkiye Klinikleri" services, "Turkiye Klinikleri" information, the products associated with "Turkiye Klinikleri" copyrights, "Turkiye Klinikleri" trademarks, "Turkiye Klinikleri" trade looks or its all rights for other entity and information it has through this website unless it is explicitly authorized by "Turkiye Klinikleri".

6. CHANGES IN THE TERMS OF USE

"Turkiye Klinikleri"in its sole discretion may change the hereby "Terms of Use" anytimeannouncing within the "SITE". The changed terms of the hereby "Terms of Use" will become valid when they are announced. Hereby "Terms of Use" cannot be changed by unilateral declarations of users.

7. FORCE MAJEURE

"Turkiye Klinikleri" is not responsible for executing late or never of this hereby "Terms of Use", privacy policy and "USER Contract" in any situation legally taken into account as force majeure. Being late or failure of performance or non-defaulting of this and similar cases like this will not be the case from the viewpoint of "Turkiye Klinikleri", and "Turkiye Klinikleri" will not have any damage liability for these situations. "Force majeure" term will be regarded as outside of the concerned party's reasonable control and any situation that "Turkiye Klinikleri" cannot prevent even though it shows due diligence. Also, force majeure situations include but not limited to natural disasters, rebellion, war, strike, communication problems, infrastructure and internet failure, power cut and bad weather conditions.

8. LAW AND AUTHORISATION TO FOLLOW

Turkish Law will be applied in practicing, interpreting the hereby "Terms of Use" and managing the emerging legal relationships within this "Terms of Use" in case of finding element of foreignness, except for the rules of Turkish conflict of seafoodplus.info Courts and Enforcement Offices are entitled in any controversy happened or may happen due to hereby contract.

9. CLOSING AND AGREEMENT

Hereby "Terms of Use" come into force when announced in the "SITE" by "Turkiye Klinikleri". The users are regarded to agree to hereby contract terms by using the "SITE". "Turkiye Klinikleri" may change the contract terms and the changes will be come into force by specifying the version number and the date of change on time it is published in the "SITE".

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir