milli bağımsızlık ne demek / Ulusal Egemenlik ile Ulusal Bağımsızlık Arasındaki Farklar Nelerdir?

Milli Bağımsızlık Ne Demek

milli bağımsızlık ne demek

Egemenlik ile Bağımsızlık Arasındaki Fark

bağımsızlık ile egemenlik arasındaki fark

Her ne kadar ilk bakışta aynı gibi görünse de, egemenlik ve bağımsızlık kavramları arasında bir fark bulunmaktadır. Milli egemenlik denildiği zaman, bir devletin sahip olduğu topraklarda mutlak ve güçlü bir şekilde yönetim sağlayabilmesi kastedilmektedir. Milli bağımsızlık ise, bir devletin veya milletin, başka hiçbir gücün kontrolü altında kalmaksızın yaşaması ve geleceğine karar vermesidir. Yani biri devletin yönetimini, diğeri başka ülkelerin kontrolünde olmamayı gösterdiği için aslında çok farklı iki kavramı ifade etmektedir.

Tarih sorularında özellikle Kurtuluş Savaşı döneminde yapılan kongreler ve alınan kararların kapsamı ve içeriği ile ilgili sorularda milli egemenlik ve milli bağımsızlık kavramlarıyla sıklıkla karşılaşırız. Eğer bir madde, devletin uzak yakın demeden sahip olduğu tüm topraklarda otoritesini doğru bir şekilde koyabilmesini, yönetim gücünü her yerde hissettirebilmesini, devlet olma sorumluluğunu doğru bir şekilde uygulamasını kastediyorsa burada &#;millî egemenlik&#; söz konusudur. Çünkü &#;milletin ve onun tüzel kişiliği olan devletin yetkilerinin hepsi, hükümranlık, hâkimiyet&#; şeklinde tanımlanan egemenlik yönetimi kastetmektedir.



&#;Davranışlarını, tutumunu, girişimlerini herhangi bir gücün etkisinde kalmadan düzenleyebilen, özgür, hür olma durumu&#; şeklinde tanımlanan bağımsızlık ise, iç ve dış işlerinde herhangi bir devletin, zümrenin veya kişinin kesinlikle etkisi altında kalmadan, özgür bir şekilde devletin yönetimini üstlenmesidir. Yani bir devletin &#;millî bağımsızlığı&#; ancak ülkenin iç ve dış işlerinde halkının ve yöneticilerinin tek söz sahibi olmasını ifade etmektedir. Başka devletlerin altına giren, iç veya dış işlerinde onlara bağımlı olan ülkeler bağımsız sayılmazlar.

Sonuç olarak yukarıda verilen bilgilerden anlaşılacağı üzere, &#;ulusal egemenlik&#; kavramı devletin topraklarında gücünü gösterebilmesi, kanunlarını uygulayabilme ve halkı yönetebilme iradesini ortaya koyabilmesidir. Devletin sahip olduğu tüm topraklarda yürütülen iş ve işlemlerde ağırlığını hissettirebilmesidir. &#;Ulusal bağımsızlık&#; ise, devletlerin iç ve dış işlerinde başka devletlerin baskısı, etkisi veya yönetiminde olmamasını ifade eder. Yani devletin yönetiminde tek söz halkın ve yöneticilerindir.

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu

Bağımsızlık Tanımı

Bağımsız:

Davranışlarını, tutumunu, girişimlerini herhangi bir gücün etkisinde kalmadan düzenleyebilen , hür, özgür, özerk, müstakil.

(Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük, , I. Cilt s. )

Özgür:

(ulus, ülke için) Yönetim bakımından yabancı bir gücün etkisi altında bulunmayan, başka bir yönetime bağlı olmayan, hür.

(Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük, , II. Cilt s. )

Bağımsızlık :

Herhangi bir kişi, kuruluş ya da ülkenin, yabancı bir yetkenin denetim ve güdümünde olmadan kendi kendini yönetebilmesi (istiklâl). Buyuran, bağımlı olmayan, tek, bölünmez, devredilmez ve zaman aşımına uğramaz bir ifade yetkisi olarak karşımıza çıkan bağımsızlık, devletin hukuk ölçütüdür. 3 niteliği vardır:

1. Yetkenin tekliği: Belirli bir ülkede tek bir devletin yetkisi geçerlidir. En iyi sonucu sağlamak için zorlama, yürütme ve yasa hizmetlerinin tekelinde tutar.

2. Yetkenin özerkliği: Bağımsızlığın eylemli olabilmesi için devlet, başka bir devletten ya da benzeri bir topluluktan buyruk almadan iç ve dış siyasetini kendi kurul ve örgütleri eliyle özerk bir biçimde kararlaştırıp yürütür.

3. Yetkenin genelliği: Devlet yetkisinin kapsamı geniş ve geneldir. Öteki kamu kurumları gibi konularıyla sınırlı değildir.

Bağımsız ülkelerin yetkili kurullarından çıkan yasaları, millî marşları, bayrakları, paraları, devlet başkanları ve yürütme erkleri vardır. Kendi başlarına başka ülkelerle diplomasi alanında ilişki kurar, elçi atar, elçi kabul ederler.

(GÖRSEL Büyük Genel Kültür Ansiklopedisi, II. Cilt s. )

Geri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.