yedek astsubay maaşı / Yedek Astsubay Maaşı - Nasıl Olunur, Şartları Neler?

Yedek Astsubay Maaşı

yedek astsubay maaşı

Yeni yılda memur maaşlarına gelen zamlarla birlikte yedek astsubay maaşı da sıklıkla araştırılan konular arasına girdi. Bu yazımızda maaş bilgilerine ek olarak yedek astsubay ne iş yapar ve nasıl olunur gibi merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabına da ulaşabileceksiniz.

Yedek Astsubay MaaşıYedek Astsubay Nedir? Yedek Astsubay Nasıl Olunur?Yedek Astsubay Şartları Nelerdir?Sıkça Sorulan SorularYedek astsubay kaç ay askerlik yapar?Yedek astsubay görevleri nelerdir?Yedek astsubay yaş sınırı kaçtır?

Yedek astsubaylık mesleğine dair en sık sorulan soruları da yazımızın son kısmında sizler için cevaplandırdık.

Yedek Astsubay Maaşı

Yedek astsubay maaşlarına da tüm memur maaşlarına olduğu gibi bu senenin Ocak ayında %30 zam yapılmıştı. Yedek astsubay nedir ve nasıl olunur sorularını detaylı bir şekilde cevaplamadan önce yedek astsubay maaş bilgilerine göz atalım.

Yedek astsubay aylık kazancı, dereceye, kıdeme, evli ve çocuklu olup olmadığına göre değişiklik gösterir. Bu bilgiye göre, yılı yedek astsubay maaşı TL&#;den başlamakta ve TL&#;ye kadar çıkmaktadır.

Yedek astsubay maaşı görev yaptığınız bölgeye göre de değişiklik göstermektedir. Örneğin, ülkemizin doğu bölgelerinde görev yapan askerler, batıda görev yapan askere göre aylık daha fazla kazanç elde edebilmektedir.

Yedek astsubaylar maaş almaya göreve başladıktan 2 ay sonra başlar. Bu 2 aylık süreç eğitim sürecidir ve bu süreçte maaş yerine harçlık verilmektedir. yılında yedek astsubay harçlığı TL&#;dir.

Yedek Astsubay Nedir?

Yedek astsubay, astsubay ve uzman jandarma arasındaki ya da astsubay ile erbaş arasındaki askeri statüye denmektedir. Yedek astsubay rütbesi &#;astsubay astçavuş&#;tur. Yedek astsubaylar, 2 ayı eğitim olmak kaydıyla toplamda 12 ay askerlik yaparlar.

Yedek astsubay askerde kalabilir mi? Evet. 12 aylık süreçte görevlerini layıkıyla yerine getirenler, orduda açık olduğu takdirde askerlik yapmaya devam edebilirler.

Öneri yazısı:

Yedek Astsubay Nasıl Olunur?

Askerlere toplum içerisinde çok büyük saygı duyulur. Aldıkları maaşlar nedeniyle ve mesleğin kutsallığından dolayı pek çok genç insan asker olma hayal kurar.

Yedek astsubay olmak isteyenler Meslek Yüksek Okulları&#;nda 2 yıllık ön lisans eğitimi almalıdır. 4 yıllık üniversite bitirmiş kişiler de yedek astsubay olabilmektedir. Üniversiteden mezun olan adaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri&#;nin duyurusundan sonra askeri şubeye başvuruda bulunabilir.

Yurt dışında okul okumuş olan adayların, okudukları okul ülkemizdeki 2 yıllık ön lisans eğitimine denk ise, bu kişiler de yedek astsubaylık için başvuruda bulunabilir.

E-devlet üzerinden yedek astsubay başvurusunda bulunan adaylar birazdan bahsedeceğimiz koşulları karşıladıkları takdirde seçim aşaması için çağrılır. Bu aşamada adaylardan sağlık raporu istenir, adaylar fizik yeterlilik testine tabi tutulur ve mülakata girer. Fiziki yeterlilik sınavında adayların çevikliği ve koordinasyon becerileri test edilir. Bu nedenle metre koşu, mekik, durarak uzun atlama, basketbol topu fırlatma ve barfiks branşlarında değerlendirme yapılır.

Fizik yeterlilik testi sonrası mülakat süreci başlar. Mülakatın asıl amacı, adayın konuşma ve ifade becerisini, gelişime açık ve ikna yeteneğinin olup olmadığını, psikolojisi, davranışları arasındaki tutarlılığı, çok yönlü düşünebilme kabiliyeti gibi pek çok özelliği değerlendirilir.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm aşamaları başarıyla tamamlayan adaylar yedek astsubay olarak göreve başlayabilir.

Öneri yazısı:

Yedek Astsubay Şartları Nelerdir?

Yedek astsubay olabilmek için bazı şartları yerine getirmek gereklidir. Bu şartlar şunlardır;

  • 2 ya da 4 yıllık bir fakülteden mezun olmak,
  • 2 yıllık ön lisans mezunu ise 26 yaşından küçük; 4 yıllık lisans mezunu ise 28 yaşında ya da daha küçük olması,
  • Diş yapısının bozulmamış ve kusursuz olması,
  • Vücutta jilet izi, dövme ya da sıyrık olmaması,
  • Kadınlar için cm&#;den, erkekler için ise cm&#;den kısa olmamak,

Yedek astsubay maaşı yazımızı burada sonlandırıyoruz. Konuya dair en sık sorulan soruları aşağıda cevaplandırdık. Sizin de sorularınız varsa yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂

Sıkça Sorulan Sorular

Yedek astsubay kaç ay askerlik yapar?

Yedek astsubaylar 12 ay askerlik yapar. Bu sürenin 2 ayı eğitim ile geçmektedir.

Yedek astsubay görevleri nelerdir?

Yedek astsubaylar, emir-komuta zincirindeki konumlarına ek olarak askeri eğitim ve muharebe alanlarında görev alabilmektedirler.

Yedek astsubay yaş sınırı kaçtır?

4 yıllık lisans mezunlarının 28 yaşında ya da daha küçük; 2 yıllık ön lisans mezunlarının ise 26 yaşından küçük olmaları gerekmektedir.

Tugba Editor

Yedek astsubay maaşları ne kadar? Yedek astsubaylığa kimler başvurabilir?

Yedek astsubay olan adaylar, 2 ay eğitim alacak. Bu eğitimde adaylar harçlık alacak. 2 aylık eğitimden sonrada yedek astsubaylar 10 ay daha askerde kalacak ve bu süre boyunca astsubay maaşı alacak. Maaşlar tahmini olarak Bin TL.

Daha sonra bu astsubaylar isterse ve değerlendirmeye uygunsa astsubaylığa geçebilecek.

Bakan Akar 'ın açıklaması şu şekilde; "MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek."

YEDEK ASTSUBAYLIĞA KİMLER BAŞVURABİLİR?

Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Kara, Hava, Deniz ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde görev yapan astsubaylar, subaydan kıdemsiz ancak er ve erbaşlardan ise kıdemlidir. Astsubay maaşları kıdem, görev yeri ve meslekte geçirdikleri süreye göre farklıdır. 

Haberin Devamı

Astsubay Maaşı  

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı birliklerde görev olan astsubayların rütbeleri, astsubay kıdemli başçavuş, astsubay başçavuş, astsubay kıdemli üstçavuş, astsubay üstçavuş, astsubay kıdemli çavuş, astsubay çavuş, astsubay astçavuş şeklindedir. 4 yıllık fakülteden mezun olan astsubaylar subay rütbesini haiz olduklarında albay rütbesine kadar yükselebilme imkanına sahiptirler. Astsubayların maaşı yılında çalıştıkları görev yeri, kıdem, derece ve rütbeye göre değişir. Astsubay maaşları 13 bin TL ile 17 bin TL bandındadır.  

Hava Astsubay Maaşı Ne Kadar? 

Hava astsubay maaşları 14 bin TL’den başlayıp 19 bin TL’ye kadar kıdem, derece, görev yerine göre yükselebilmektedir.  

Haberin Devamı

Deniz Astsubay Maaşı Ne Kadar? 

Deniz astsubay maaşları hava astsubay maaşları gibi 14 bin TL’den başlayıp 19 bin TL’ye kadar yükselmektedir. Bu artışın en önemli nedenleri arasında kişinin derecesi, rütbesi, kıdemi ve görevde bulunduğu bölge yer almaktadır. 

Kara Astsubay Maaşı Ne Kadar? 

Kara astsubay maaşları yılında yaklaşık 14 bin TL’den başlayıp 19 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Görev yapılan bölge, derece, kıdem ve rütbeye göre bu oranlar farklılıklar göstermektedir. 

Jandarma Astsubay Maaşı Ne Kadar? 

Jandarma astsubay maaşları yılında 14 bin – 19 bin TL arasındadır. Maaşların oranları kişinin derecesi, rütbesi, kıdemi ve görevde bulunduğu bölgeye göre değişmektedir.

Emekli Astsubay Maaşı Ne Kadar?

Gerekli yaş ve hizmet gününü tamamlayan astsubaylar emekli aylığını almak için hak kazanırlar. En düşük emekli astsubay maaşı yılında ortalama TL'dir.

Astsubay Nedir?

Osmanlı Devleti ordularında Gedikli Zabit, Küçük Zabit, Hor Zabit, Kizir, Gedikli Küçük Zabit gibi isimler ile yer almıştır. Cumhuriyet döneminde ise önce Gedikli Zabit, sonra Gedikli Erbaş olarak adlandırılırken, yılında çıkartılan bir kanunla rütbenin ismi "astsubay" olarak değiştirilmiştir. Bu kanunla birlikte daha önce olarak adlandırılan "Asteğmen, Teğmen, Üsteğmen ve Yüzbaşı" rütbeleri de "subay" olarak, "Baş Gedikli" rütbesi ise "Kıdemli Başçavuş" olarak değiştirilmiştir.

Haberin Devamı

sayılı TSK Personel Kanunu Ek Madde 21'de "Astsubay" tanımında, Astsubaylar: "Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarının ast komuta kademelerinde eğitim, sevk ve idare ile diğer idarî işlerde subaya yardımcı olarak görevlendirilen askerî şahıslara, astsubay adı verilir". şeklinde tanımlanmaktadır.

sayılı Astsubay Kanununda ise Astsubaylar; "Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun kara, deniz ve hava kuvvetleriyle jandarma, gümrük koruma birlikleri kadrolarının astkomuta kademelerinde eğitim, sevk ve idare ile diğer idari işlerde subaya yardımcı olarak görevlendirilen askerî şahıslara (Astsubay) adı verilir." şeklinde tanımlanmaktadır.

Astsubaylar, subaylar ile birlikte sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabidirler. Mecburi hizmet süreleri 15 yıldır. Bu süreyi bitirerek etme hakkını kazananlar, istifalarını Ocak ve Şubat ayları içinde isteyebilirler.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Kara, Hava, Deniz, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyelerinde görev yaparlar. sayılı Türk silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Madde 77'ye göre astsubay rütbeleri aşağıda gösterildiği gibidir.

Astsubay ve Yedek Astsubay Nasıl Olunur?

Astsubay olmak adına lisenin bitirilmesi yeterlidir. Lise bittikten sonra üniversite sınavlarından alınan puan ile beraber askeri mülakatlara girip yeterli görüldüğü durumda astsubay olunabilir.

Bir başka alternatif ise üniversitelerin lisans ya da önlisans bölümlerinden mezun olmaktır. Üniversitelerin bölümlerinden mezun olan bireyler TSK'nın duyurusu yayınlandıktan sonra askerlik şubesine başvuruda bulunarak katılma hakkı kazanılabilir.

Astsubay olma şartları;

  • Lise ya da dengi okullardan mezun olmak, 2 yıllık ya da 4 senelik fakültelerden mezun olmak,
  • 4 senelik fakülteleri bitirenler adına 28 yaş üstü olmamak,
  • 2 senelik fakülteleri bitirenler adına 26 yaş üstü olmamak,
  • Diş yapısının kusursuz olması,
  • Vücut yapısı sağlam ve düzgün olmak, herhangi vücut sorunun olmaması,
  • Vücutta herhangi dövme, çizik, yanık gibi durumlar olmaması,
  • TSK'nın belirlemiş olduğu boy ölçü oranına sahip olma. Erkeklerde , kadınlarda boy minimum şarttır.

Askeri hastaneye sevk edilip sağlık raporu alınır. Orada sorun çıkmaması vaziyetinde 50 soruluk yazılı sınava girilir. Bu sınavlar neticesinde minimum 70 puan alınması gerekir. Bununla beraber kazanıldığı takdirde son olarak mülakat sürecine tabi tutulur.

Yedek Astsubay olma şartları;

Haberin Devamı
  • Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen kişiler, ödeme yaptıktan hemen sonra celp tercihlerini belirlemektedir.
  • Kurada çıkmamaları vaziyetinde erteleme hakkı olan kişiler, askerliklerini erteleyebilir ya da eğitim vaziyetlerine göre yedek astsubay şeklinde vatani görevini yerine getirebilir.
  • Bedelli askerlikten faydalanmak istemeyen kişilere ise türlü alternatifler sunulmaktadır. Lisans ya da üstü mezunlara yedek subaylık şansı tanımlanırken meslek yüksekokulu mezunlarına ise yedek astsubaylık şansı tanımlanıyor. Lisans veya üstü mezunlar da yedek astsubaylık uygulamasından yararlanmaktadır. Yedek subay ve astsubay olan kişiler askerlik görevlerini 12 ay şeklinde yerine getirmektedir.

    Bu şartlar dahilinde astsubay ve yedek astsubay olmak mümkündür. Kişi şartlara uygunsa e-devlet aracılığıyla başvuru yapabilir.

Astsubay Rütbeleri Nelerdir?

Astsubay rütbeleri şu şekildedir; 

  • Çavuş
  • Kıdemli Çavuş
  • Üstçavuş
  • Kıdemli Üstçavuş
  • Başçavuş
  • Kıdemli Başçavuş

Astsubaylıkta Rütbe Süreleri Nasıldır?

Astsubayların bir üst rütbeye geçebilmesi için sürelerini doldurması gerekmektedirler. Bu süreler ise; 

  • Çavuş için 3 yıl
  • Kıdemli Çavuş için 3 yıl
  • Üstçavuş için 6 yıl
  • Kıdemli Üstçavuş için 6 yıl 
  • Başçavuş için 6 yıl şeklindedir 

Kıdemli Başçavuşlar emeklilik sürelerine kadar bu rütbede kalırlar. 

Özlük Hakları Nelerdir?
Ordunun orta kademe yöneticileri komutanlarıdır, çeşitli kuvvet ve komutanlıklarda, ilçe jandarma komutanı, jandarma bölük komutanı, karakol komutanı, takım komutanı, kısım komutanı, kademe komutanı, bot komutanı, adestim komutanı, bölük astsubaylığı, harekât eğitim astsubaylığı, idari işler astsubaylığı, şube müdürlükleri, gibi önemli makam ve görevlerde bulunurlar. Astsubayların özlük hakları sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile düzenlenilmektedir yılında Astsubay hazırlama okullarının adı Astsubay Meslek Yüksek Okulları olarak değiştirilmiştir. Astsubay Meslek Yüksek okulları 2 yıl süresince; Temel müşterek askeri konular, askeri liderlik, Haritacılık, Taktik vb. askeri derslerin yanı sıra, iktisat, işletme, matematik, davranış bilimleri, ingilizce gibi eşitağırlık dersleri alırlar ve Öğrenci Astsubay Adayı olarak anılırlar. 2 yıl sonunda 30 ağustosta Astsubay çavuş (Asb.çvş.) rütbesiyle mezun olarak 1 yıl sürecek olan mesleki ve branş sınıf okullarına uğurlanırlar örn: Tankçı sınıfına mensup yeni mezun bir astsubay çavuş, Zırhlı birlikler okulunda 1 yıllık bir tankçı sınıf bıranş eğitimi alır bu 1 yıllık süre boyunca öğrenci Astsubay Çavuş (Öğ.Asb.Çvş.) kursiyer rütbesi ile eğitim alırlar. Bu 1 Yılın sonunda mezun olarak Tankçı.Astsubay Çavuş (funduszeue.infoÇvş) rütbesi şeklinde kıtalara atanırlar. Böylelikle bir astsubay toplam 3 yıl mesleki ve genel kültür eğitimi görmüş olur. Astsubayların görev ve sorumlulukları Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile diğer kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, talimatname ve hizmet kadrolarının açıklamalarında gösterilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası