kyk borcu silinecek mi 2019 / KYK borçları silinecek mi? KYK borç erteleme nasıl yapılır? KYK kredi borçları

Kyk Borcu Silinecek Mi 2019

kyk borcu silinecek mi 2019

KYK borcu gecikme zammı silinecek mi? KYK borçları ne zaman silinecek?

Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan Öğrenim Kredisi alan kişilerin borçlarından faiz oranları silindi. Ana para miktarlarını öğrenmek isteyen vatandaşlar ise e-devlet üzerinden erişim sağlayabilir. Peki, KYK borcu gecikme zammı silinecek mi? KYK borcu sorgulama! 

KYK BORÇLARI SİLİNDİ Mİ?

E-devlet üzerinde KYK kredi geri ödeme faiz oranları düşürülerek ana paranın ödemesi belirlendi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 1 milyon bin öğrencinin 27 milyar liralık borcunun kaldırıldığını açıklayarak, “Öğrenim kredisi yapılandırma işleminden yararlanacak öğrencilerin sorgulamaları an itibariyle e-devlette başladı” dedi.

KYK borcu gecikme zammı silinecek mi? KYK borçları ne zaman silinecek?

KYK BORCU GECİKME ZAMMI SİLİNECEK Mİ?

KYK gecikme faizleri ile ilgili düzenleme hayata geçirildi ve enflasyon farkı nedeniyle oluşan rakamlar silindi. Ziraat Bankası üzerinden borçlular endeksi kaldırılmış KYK borç tutarlarını ödeyebilecekler. KYK borcu faiz oranı silinirken gecikme zammı borçları ödenmesi gereken para miktarının içinde yer aldı. 

KYK BORCU SORGULAMA

KYK BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

KYK borç miktarı ve taksit oranlarını öğrenmek isteyen vatandaşlar, e-devlet üzerinden bilgiye erişebilirler. Adaylar, şifre ve T.C. kimlik numaralarıyla giriş yaptıktan sonra ödemesi gereken ücret miktarını öğrenebilirler. 

 

 

 

 

 

*Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu funduszeue.info'da yayınlandı.

Erken seçim tartışmaları sürerken seçmenlerin yüzde 16’sını oluşturacak olan Z kuşağının en büyük dertlerinden biri olan Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borçlarına dair siyasi partiler neler planladıklarını bianet’e anlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti, KYK kredilerinin ödenememesi durumunda getirilen faizlerin silineceğini söylerken, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile Saadet Partisi borçların tamamen silineceğini vurguladı. AKP ve MHP’den yanıt alınamadı.

Üniversite mezunları, eğitim hayatları sırasında aldıkları KYK kredi borcuyla da boğuşuyor. Milyonlarca gencin yararlandığı KYK kredilerini 5 milyonu aşkın genç ödeyemezken, toplam borç 5,5 milyar dolara dayandı.

Halihazırda 1 milyon gencin almaya devam ettiği krediler ise yılı için lisans öğrencilerinde , yüksek lisans öğrencilerinde bin , doktora öğrencilerinde 2 bin lira oldu. Bu yıl itibarıyla lira burs alan bir lisans öğrencisinin 4 yıllık okulu bittiğinde ödemesi gereken miktar 40 bin lirayı aşıyor. Her ödenmeyen ay içinse aylık yüzde 1,40 oranında faiz ekleniyor. CHP’nin yayınladığı verilere göre ise ödenemeyen borçlar nedeniyle bini aşkın üniversite mezununun evine icra gittiği iddia edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın, DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü ve Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın, İyi Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Hamza Yurtsever, Gelecek Partisi İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Semih Kolsuz, Demokrat Parti İstanbul Gençlik Politikalarından Sorumlu İl Başkan Danışmanı Alp Kaan Çetin ile Saadet Partisi İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Yaşar Ahmet Akkuzu, gençlerin en büyük problemlerinden biri olan KYK borçlarına dair ne planları olduğunu yanıtladı.

CHP: KYK kredi faizleri silinecek

İktidara gelmesi durumunda gençlere 6 vaat açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adına konuşan İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın, “Genel Başkanımızın açıkladığı, gençlere 6 vaadinden biri KYK faizlerinin silinmesi. Biz, öğrenci arkadaşlarımızın aldığı KYK kredilerini aldıkları şekliyle faiz uygulanmadan, onları zorlamayacak bir ödeme süreciyle ödemelerini sağlayacağız. Yani arkadaşımız TL aldıysa TL ödemeyecek. Aldığı kadar ödeme yapacak, tabii bunu da kolaylaştıracağız” diye konuştu. 

Gençlerin bir kısmının KYK kredilerinin tamamının silinmesini istediklerine değinen Aydın, tamamen silinmesinin mümkün olmadığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir kere, KYK'den burs alan arkadaşlarımızın harcadığı bir emek var. Tam burslu, ders takipleri yüksek, dezavantajlı arkadaşlarımız bu burstan yararlanıyor. Kredi kullananlar ise burs kriterlerini karşılamadığı için krediye yönlendiriliyor ve bu şekliyle bu krediyi kullanıyorlar. Tabii ki öğrenci arkadaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracağız ama bunu adil bir şekilde yapmak gerek. Bunun için de burs olanaklarını artırıyoruz. Her öğrenciyi KYK'ye muhtaç etmek, çok yanlış bir politika.”

HDP: Kredi sisteminin ortadan kaldırılması gerek

Öğrencilerin ulaşımına ve beslenmesine yetmeyen paranın katlanarak kendilerinden alındığını belirten HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü ve Diyarbakır milletvekili Dersim Dağ, şunları söyledi:

“Bunun adı tefeciliktir. Milyonlarca genci mağdur eden KYK borcunun yapılandırılması değil, tamamen silinmesi gerekir. Ayrıca, öğrencilere yaşanılabilir bir burs verilmesi, yani kredi sisteminin ortadan kaldırılması gerekiyor. Eğitimin özgür ve özerk kurumlarda eşit ve parasız hale getirilmesini savunuyoruz. Gerek yurtlarda gerekse evlerde kalan öğrencilerin ihtiyaç sınırına kadar elektrik, doğalgaz ve internetin ücretsiz olması gerektiğini söylüyoruz. Gel gör ki, bu ülkede temel bir haktan yararlanabilmek bile lüks algılanıyor. Yılgınlık yok, birlikte başaracağız."

TİP: Tüm borçları sileceğiz

Barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurgulayan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın, şunları söyledi:

“Türkiye'de 5 milyondan fazla gencin KYK borcu olduğunu biliyoruz, biz bu borçların hepsini sileceğiz. Sadece faizlerin değil, taksitlendirme değil, tüm borçların silinmesini öneriyoruz. Öğrencilerin okurken çalışmak zorunda kalmayacağı, kültür sanat faaliyetlerine rahatça katılabilecekleri bir hayat inşa edebilmeleri için karşılıksız bir şekilde burs almalarını sağlayacağız. Kısaca öğrencilere burs değil, borç veren bu sistemi değiştireceğiz. Kaynak nerede diye soranlara da cevabımız AKP'nin sadece bütçede beş yandaş müteahhide akıttığı kaynağı olacak. Biz bu kaynağı kurutursak, öğrencilerin borçlarını silebiliyoruz."

İYİ Parti: Sosyal sorumluluk projeleri ile silinecek

Gençlerin maddi anlamda nefes almaları için çalışmalar yaptıklarını kaydeden İYİ Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Hamza Yurtsever ise planlarını şöyle anlattı:

“İYİ Parti olarak KYK borçlarının gençlerin sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak borcunu ödemesine imkan sağlayacak bir proje geliştirdik. Bu proje kapsamında kredi borcu olan gençler yaşadıkları şehrin belediyelerinde ya da bakanlıklarda yürütülen sosyal sorumluluk projelerinde haftada birkaç saat çalışarak, bu borcunu ödeme imkanına sahip olacak. Böylece gençler hem sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak hayata dair tecrübe edinip, farklı insanlara dokunacak hem de öğrenciyken kullanmak zorunda olduğu borcunu ödeme imkanına sahip olacak."

Gelecek Partisi: Burs imkanı artırılmalı 

Gençlerin binlerce liralık borçla hayata adım attıklarını söyleyen Gelecek Partisi İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Semih Kolsuz ise, “Kimse esasında borcu silinsin, havadan para alsın gibi bir istek sahibi değil. KYK borçlarının silinmesini isteyen gençlik, borçlarını ödeyecek şekilde bir işe sahip olamadığı ve bunun üzerine borçların altında ezilmek zorunda kaldığı için talepte bulunuyor” dedi.

Kolsuz partisinin vaatlerini şöyle sıraladı:

"Bizler KYK sorunun çözümünde krediden önce sosyal devletin gerekliliği olarak burs imkanlarının mümkün olduğu kadar arttırılmasını ilk adım olarak görüyoruz. Ve bununla birlikte üniversiteden mezun olan arkadaşlarımıza yeni istihdam alanları oluşturarak, öğrencilik yıllarında alınan kredilerin geri ödemesinde kolaylıklar sağlanacağını düşünüyoruz.”

Demokrat Parti'den kapsamlı çözüm vurgusu

Demokrat Parti İstanbul Gençlik Politikalarından Sorumlu İl Başkan Danışmanı Alp Kaan Çetin, iktidarın herkesten para almak istediğine değinerek, şunları ifade etti:

“Gelişmiş ülkelerde gençlere bu teşvikler verilir, bu yardımlar yapılır ama bunlar gençlerden kanırta kanırta geri alınamaz. Yapmayı planladığımız ilk çözüm önerisi aylık taksit ödemelerinin aylık gelirin makul bir oranını aşmaması olacak. Yeniden yapılandırmaların bozulmasına ilişkin koşulların öğrencilerin lehine iyileştirmesi yapılabilir.”

Saadet Partisi: Krediyi karşılıksız vereceğiz

Türkiye’de gençlerin hayat pahalılığıyla karşı karşıya kaldığını belirten Saadet Partisi İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Yaşar Ahmet Akkuzu, öğrencilerin pahalılığın yanı sıra işsizlikle de boğuştuklarını değinerek gençlere dair programlarını şöyle açıkladı:

“Saadet Partisi olarak israfı durduğumuz vakit, umudunu yitirmiş milyonlarca gencin KYK borcunu ödemiş olacağız. Üniversite hayatına başlayan milyonlarca gence KYK kredilerini karşılıksız olarak vereceğiz. Eğitim ve öğretime harcanan paralar, betona harcanan paralardan daha kıymetlidir.”

Deva Partisi: Vaat değil çözüm

KYK borçlarını gençlerin büyük sorunlarından biri olarak gören DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Doğa Şanlıoğlu, “Gençler vaat değil çözüm istiyor” dedi. Türkiye’nin en büyük kaynağının insan kaynağı olduğunu vurgulayan Şanlıoğlu, DEVA Partisinin gençlere vaatlerini şöyle sıraladı:

“Borcun peşin ödenmesi durumunda Yurt İçi ÜFE farkının yüzde 90’ı yerine tamamından vazgeçilmesini öneriyoruz. Aylık taksit ödemelerinin aylık gelirin makul bir oranını aşmaması gerektiğine inanıyoruz. Yeniden yapılandırmanın bozulmasına ilişkin koşulların öğrenciler lehine iyileştirilmesini öneriyoruz. İki yıllık geri ödemesiz dönemin iş sahibi olmayanlar için endeks uygulanmadan ertelenmesini öneriyoruz. Geri ödenecek borcun güncel değerinin hesaplanmasında doğrudan yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yerine Yİ-ÜFE ile aylık gecikme zammı oranlarından düşük olanının esas alınmasını öneriyoruz.”

(AYÖ/ÖAÇ/SO/NÖ)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası