temel ampatman nedir / Temel ve Perde Yalıtımı

Temel Ampatman Nedir

temel ampatman nedir

Ampatman Nedir? Temel genel bir tanım olarak yapının yükünü güvenli bir şekilde zemine aktarmakta olan yapı elemanıdır. Temeller, düşey taşıyıcılardan ( kolon, perde, çekirdek taşıyıcı duvar vb.) aldıkları yükleri daha geniş bir alana yaymaktadırlar.

Ampatman Nedir

Temeller yapının en alt katındaki kolon veya perdelerin normal kuvvet, moment vb. yüklerini zemine aktarırlar. Kolon veya perdeler zemine doğrudan bir şekilde oturtulamazlar. Bu kesitler dayanımı çok küçük olan zemine doğrudan oturtulursa zeminde, zeminin normal dayanımının çok üstünde gerilmeler oluşturur ve kolon zemini delerek saplanır. Temel Nedir? Temel Çeşitleri Nelerdir?

Temel Nedir? Temel Çeşitleri Nelerdir?

Temel çeşitlerini “Yüzeysel(Sığ) Temeller” ve “Derin Temeller” olarak adlandırılırlar.

Yüzeysel Temeller

Zemin yüzeyine yakın derinlikte inşa edilen temellerdir. Genel itibariyle iyi denilebilecek, kuru ve sulu zeminlerde uygulanabilir. Yüzeysel temelleri, kendi içinde

•       Tekil temel,

•       Sürekli temel,

•       Radye (Ampatman) temel,

•       Duvar altı temeli,

Olarak dörde ayrılır.

Ampatman Nedir?

Ampatman temel yapı terimlerinden birisi olarak bilinmektedir.  Ampatman denince akla tekil ve sürekli temeller gelir.  Tekil ve sürekli temellerde, büyük ebatlı somel  üst kısmına  45 derecelik yayılma açısına uygun olarak,  kolona gelen yükün dengeli şekilde yayılmasını sağlayacak şekilde yapılan  basamağa verilen isim olarak bilinir.  Ayrıca ampatman taş ve beton gibi malzemenin fazla kullanımını önlemek amacıyla tercih edilen temek çeşididir.

Sürekli temel kirişlerinin kolon başlarındaki çıkıntılara  ampatman  veya temel pabucu ismi verilir.  Radye temellerdeki temel pabuçlarına da genel itibariyle  ampatman  olarak ismi geçer. Genel olarak  radye temel  içerisinde yer almaktadır.

Radye temellerde ampatman, temel döşemesi veya kirişin konsol olarak imal edildiği kısıklarıdır. Bunlara inşaat ağzında ampatman adı verilir. Ampatman dediğimiz bu çıkıntılar, radye temel alanı ile binanın oturma alanı arasındaki farktan kaynaklanan çıkıntılardır. 

MW Ne Demek? Depremde MW Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

RADYE TEMEL (AMPATMAN) KALIBININ İMALATI

Not: Bu yazıda kastedilen radye temel sistemi, kirişsiz radye temeldir.

Kazı, gerekiyorsa zemin iyileştirme ve grobeton imalatları tamamlandıktan sonra radye temelimizin kalıp imalatına başlayabiliriz.

Burada yapılacak olan radye temel kalıp imalatlarından, ampatman kalıbı olarak bahsedeceğiz. Öncelikle radye temellerde ampatman nedir, nasıl yapılır, ne işe yarar bunu açıklayalım.

Ampatman nedir? Aslında ampatman denilince akla tekil veya sürekli temeller gelebilir. Tekil temellerde, sömellerin üzerine eğimli (kalıp işçiliği zordur ve pek tercih edilmez) veya düz şekilde imalatı yapılarak, kolondan gelen yükün uniform şekilde yayılmasını sağlar. Sürekli temellerde de aynı işlevi görür. &#;Temeller ve Temel Çeşitleri&#; isimli yazımızdan bunu daha iyi anlayabilirsiniz. Sürekli temel kirişlerinin kolon başlarındaki çıkıntılara ampatman veya temel pabucu denir. Radye temellerdeki temel pabuçlarına da genel itibariyle ampatman denir.

Radye temellerde ampatman, temel plağının veya kirişinin konsol olarak imal edildiği kısımlardır. İnşaat ağzında bunlardan ampatman diye bahsedilir. Ampatman dediğimiz bu çıkıntılar, radye temel alanı ile binanın oturum alanı arasındaki farktan meydana gelen çıkıntılardır. Ampatman temel ilişkisi bundan ibarettir. Çünkü; radye temellerin alanı binanın oturum alanından fazla olmalıdır. Kolon ve perdelerin olduğu bölgelerde moment, eksenel kuvvet gibi değerler yüksek olur. Bu sebeple temeller bina çevresindeki (kenarlardaki) kolon veya perdelerden belirli bir mesafede geniş yapılır. Yani temelimizin sınırları, kolonlar veya perdeler ile aynı düşey hizada değil de hesaplanan ölçülere göre daha geniş olur. Böylece zemin gerilmesinin üniform olması sağlanır.

RADYE TEMELLERDE AMPATMAN OLARAK ANILAN KONSOLLAR

Radye Temellerde Ampatman Olarak Anılan Konsollar 

Ampatman ölçüleri temelin her tarafında aynı olmayabilir. Kolonlara gelen eksenel yükler gibi etkiler fazla ise o bölgelerde ampatman genişliği fazla, diğer bölgelerde daha az olabilir. Amaç kolonların veya perdelerin olduğu bölgelerde, yükün taşıyıcı eleman çevresine uniform olarak aktarılmasıdır. Zaten yüksek moment değerlerinden dolayı kolonların veya perdelerin etrafını kapsayacak şekilde ilave donatılar, çok nadir olsa ve tercih edilmese de zımbalama donatıları (kirişsiz temel plakları ve kirişsiz döşemelerde) gibi donatılar bu bölgelere atılır. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye &#;Kirişsiz Radye Temel Donatı İmalatı&#; isimli yazımızdan erişebilirsiniz.

Bir diğer neden ise zemin özellikleridir.  Bina oturum alanımız belli olsa bile temel oturum alanı için ayrı hesaplar yapılır. Temele gelen kuvvetlerden dolayı temelin altında oluşacak gerilme, zeminin taşıyabileceği gerilmeyi aşıyorsa temel alanı arttırılır. Temel alanının arttırılması alternatiflerden birisidir. Yani temel plağı konsol yapılarak, temel alanı arttırılır ve zemin gerilmesi düşürülür. Temel alanımız ne kadar geniş olursa (dolayısıyla ampatmanlarımız da o kadar geniş olacaktır) binadan temele ve temelden zemine aktarılan yüklerin etkisi o kadar azalacaktır. Çünkü binamızdan gelecek olan yükün temelden zemine aktarımında daha büyük bir alan kullanılacak ve aynı yükü zeminde birim alana gelen yük azalacağından daha az etkileyecek şekilde dağıtacaktıfunduszeue.info temelden zemine etkiyen kuvvetler temel alanı kadar zemine yayılmış olacaktır. Örneğin; 1 tonluk yükü 10 m² alandan zemine aktarmakla, yine 1 tonluk yükü 20 m²’lik bir alandan zemine aktarmak gibi. Tabi temel boyutlandırmasının, temel sistemi belirlenmesinin, temel hesaplarının vs. birçok etkenleri, detayları, hesapları vardır. Burada sadece basit bir şekilde ampatman mantığından bahsetmiş olduk.

statik-proje-radye-temel-ornegi-oturum-ve-kesitler-kullan

Radye Temel Planı ve Radye Temel Kesitleri &#; Sarı çizgiler radye temelin sınırlarını gösteriyor. Ampatman kalıbı bu sınırlarda belirtildiği gibi çakılacaktır. Radye temel kalıbı ve radye temel planı olarak da duyabilirsiniz. Ampatman dediğimiz  kısım kenarlardaki kolon ve perdeler ile radye temel sınırları arasında kalan kısımdır.

statik-proje-kademeli-ve-birlesik-temel-kesit-ve-detaylar

Radye Temel Kalıp Planı &#; Sarı çizgiler radye temelin sınırlarını gösteriyor. Ampatman kalıbı bu sınırlarda belirtildiği gibi çakılacaktır. Kademeli ve birleşik radye temel örneğidir.

Kademeli ve birleşik temellerin kazı ve grobeton imalatlarına ilgili yazılarımızda değinmiştik. Kalıp imalatları ise her bir kısımda ayrı ayrı yapılabilir. Her bir kademenin radye temel yan kalıpları çakıldıktan sonra, yalıtım imalatları temel bohçalamasıyla ilgili yazımızda anlattığımız gibi yapılır ve sonrasında temel demir imalatına geçilir. En alt kademede bulunan kısmın (temelin) betonu döküldükten sonra bir üst kademedeki bölümün demir imalatı tamamlanacak ve alt kademedeki betonun üzerine kademe bölgesinde bulunan ve temellerin birleşimini sağlayan (temelleri bağlayan kademe bölgesi) kısmın kalıbı çakılarak beton dökümü gerçekleştirilecektir. Bu kısımla ilgili ayrıntılı anlatımı &#;Kirişsiz Radye Temel Donatı İmalatı&#; isimli yazımızdan bulabilirsiniz. Ayrıca yazımızın devamında bununla ilgili örnek mevcuttur.

Projemizde rakam ve harflerden oluşan ve birbirleri arasındaki mesafelerin verildiği çizgiler akslarımızdır. Projede yani temel planında verilen ölçülere göre radye temel köşe noktaları, sınırları belirlenir. Noktaları belirlemek için harita teknik elemanlarından faydalanılır. Daha sonra projede verilen ölçülere göre bu noktalar arası mesafeler (yani aks aralıkları, köşe noktaları vs.) ölçülerek kontrol edilmelidir. Bu konularla ilgili diğer yazılarımızda daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

Grobeton üzerinde ampatmanımızın sınırlarını belirledikten sonra (&#;Grobeton Dökümü&#; adlı yazımızda nokta belirleme, ipe alma, aplikasyon gibi konulara değinmiştik.) 5×5 veya 10 × 10 keresteler kullanılarak, radye temel sınırları belirlenir ve temel inşaatına başlanmış olunur. Daha sonra çakılan aksların iç tarafına plywood geleceğinden plywood kalınlığını hesaba katmayı unutmamalıyız. Genelde verilen noktalar ve belirleyeğimiz sınırlar beton dış yüzünü verir. Tabi bu sizin çalışma sisteminize göre de değişebilir.

radye-temel-ampatman-kose-noktalarinin-isaretlenip-aks-kalibnin-cakilmasi-duzgun-olan

Grobetona köşe noktasını belirten bir çivi çakılmış ve spreyle işaretlenmiş

 

radye-temel-aks-donulmesi

Temel sınırları belirlenmiş ve akslar dönülmüş

 

ampuatman-kalibi-cakilirken-yalitima-baslanmasi

ampatmankaliplari-ve-akslarin-cakilmasi

radye-temel-plywood-cakma

Akslar çakıldıktan sonra ampatman yani radye temel kalıpları çakılmaya başlanmış

Çakılan akslar ayrıca plwoodu tutturmak ve kalıba destek sağlamak için kullanılan bir elemandır. Bu elemanlara destek kirişi diyebiliriz. Kalıplara destek sağlamak için aynı şekilde plywoodların üst tarafından da destek kirişi çakılır.

destek-kirislerinin-kaliba-cakilmasi

Kalıp Destek Kirişleri

Bu destek kirişleri plywoodları bir arada tutmaya ve beton dökülürken kalıba gelecek olan yükün diğer destek elemanlarına aktarılmasını sağlar. Destek kirişlerine alttan ve üstten aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi destek elemanları çakılır. Bu elemanlar birbirlerine ve zemine çivi vs. ile sabitlenmelidir.

radye-temel-kalip-sistemi

Destek Elemanlarının Çakılması

radye-temel-ampatman-kalibi-elemanlari-gosterim

Tabi burada bahsettiğimiz radye temellerin yükseklikleri çok fazla değil ve kalıba gelen yük de çok fazla değil; bu yüzden daha büyük temellerde aynı mantıkla ancak daha büyük ve daha fazla elemanlarla kalıp sistemi kurulur. Ve gerektiği takdirde ekstra önlemler alınır.

Bu tarz temel kalıplarında illa ki sistem bu şekilde olacak diye bir şey de yoktur. Amaç beton dökülürken kalıba gelen yükü desteklemektir. Nasıl yapacağınız ise sizlere kalmış.

 

               Radye Temel Kalıp Sistemi

celik-iskele-dikmeleriyle-radye-temel-ampatman-kalip-destekleme

Örnek &#;  Çelik dikmeler ile desteklenen radye temel kalıbı;

 

temel-kalibini-destekleme-farkliradye-temel-demirleri

Kalıp ile kazı alanının yanal zeminleri (toprağa) arasına destek konularak kalıpların desteklenmesi

kaliplari-birbiriyle-desteklemeKalıpları, destek elemanlarını birbirlerine bağlayarak alınan önlem

yuksek-kaliplarda-radye-temel

Radye Temel Kalıp Örneği

yuksek-kaliplar

Görüldüğü üzere yüksek temellerde kalıp sistemi aynı mantıklaancak daha fazla eleman ile desteklenmiş. Yukarıda bahsettiğimiz destek kiriş elemanları hem enine hem boyuna olarak çakılmış. Böylece yan yana gelen kalıpların dışında üst üste gelen kalıplar da birbirlerine bağlanmış ve desteklenmiş. Aşağıda ve yukarıda bulunan destek elemanları bu kirişlere çakılmış ve zemine sabitlenmiş. (Grobeton üzerine çakılarak sabitlenen tahtaların üzerine destek elemanları çakılmış.)

                                              Birleşik ve Kademeli Radye Temel Örneği

Daha sonra ekstra bir önlem olarak zemine sabit olan bu destek elemanlarının, gördüğünüz gibi grobetonun hemen üzerinde yatay ve uzun bir keresteyle hepsi birbilerine bağlanmış. Böylece gelen yükten dolayı destek elemanlarından birinin yetersiz kalması durumunda hareket etmek isteyecek olan eleman edemeyecektir. Çünkü hareket edebilmesi için diğer elemanlarında hareket edebilmesi gerekir. Böylece bu elemanlar birbirlerine bağlanarak yetersiz kalan destek elemanları varsa diğer destek elemanlarınca kuvvetlendirilmiş oluyor ve o elemanın hareketine izin vermiyor.

Dikkat edilirse kalıbın en altına daha sık, üst taraflarına daha seyrek aralıklarda destek kirişi konulmuş. Kalıbın uğrayacağı en fazla yük en altta olacağından ve yukarı doğru daha az yüke maruz kalacağından dolayı bu şekilde imalat yapılır. Ayrıca yetersiz olan kalıp sistemlerinde nasıl tahta suyun üzerinde yüzüyorsa, yetersiz desteklenmeyen kalıp da betonun verdiği kaldırma kuvvetiyle havalanabilir. Böyle kötü bir durumla karşılaşmamak için kalıbı yeterince sağlam kurmak ve fazladan önlemler almak her zaman daha sağlıklıdır ve daha az risk taşır.

Bu yüzden yapacağımız işlerde hesabımızı; her türlü olabilecek durumu, yapılabilecek işçilik hatalarını, art niyetli kimseleri, hava şartlarını, dış etkenleri, oluşabilecek arızaları vb. göz önüne alarak yapmalıyız. Gerekli kontrolleri sağlamalı, önlemleri almalıyız.

 

Konu ile ilgili faydalı olabilecek kaynaklar:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı&#;nın hazırlamış olduğu güzel bir kaynak.

Milli Eğitim Bakanlığı&#;nın hazırlamış olduğu konusu &#;Kalıp Yapma&#; olan bir kaynak.

Milli Eğitim Bakanlığı&#;nın hazırlamış olduğu konusu &#;Kalıp Yapma&#; olan bir kaynak.

Radye temel nedir depreme dayanıklı mı?

İçindekiler:

  1. Radye temel nedir depreme dayanıklı mı?
  2. Radye temel hangi durumlarda tercih edilir?
  3. Radye temel mi?
  4. Radye temel kalınlığı kaç cm olmalı?
  5. Radye temel Ampatman nedir?
  6. Farklı oturma ihtimali olması durumunda hangi tip radye temeller tercih edilmelidir?
  7. Radye temel çeşitleri nelerdir?
  8. Mütemadi temel ne demek?
  9. Radye temel kaç cm olmalı?
  10. Kirişsiz radye temellerde zımbalama tahkiki nedir nasıl hesaplanır?
  11. Ampatman ne demek?
  12. Betonarme binalarda farklı oturmaları engellemek için bırakılan boşluklara ne isim verilir?
  13. Kaç çeşit temel vardır?
  14. Mütemadi temel neden yapılır?
  15. Neden mütemadi temel?
  16. Betonarme temel kaç cm?
  17. Zımbalama tahkiki nedir?
  18. Zımbalama nasıl önlenir?
  19. Temel Ampatman ne demek?

Radye temel nedir depreme dayanıklı mı?

Radye temel, amacı depremanında sağlam, güvenlikli ve hareketli yapısı sayesinde binayı hasardan korumak olan bir temelsistemidir. Tabi ki bununla beraber insan can güvenliğini sağlamak da esas amaçlarından biridir. Gerçek adı radyejeneral temeldir. Bu temelin özelliği temelyükünün alana eşit olarak yayılmasıdır.

Radye temel hangi durumlarda tercih edilir?

· Radyejeneral olarak da isimlendirilen bu temeller, dolma zeminlerde ya da emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu ve temelzeminin fazlaca sıkışabilme özelliği gösterdiği veya temelduvarı ve kolonların birbirine çok yakın olması durumlarında uygulanır.

Radye temel mi?

İnşaat sektöründe radyetemelin gerçek ismi radyejeneral temelolarak bilinmektedir. Bu temelyükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temeldeprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.

Radye temel kalınlığı kaç cm olmalı?

Radye temel kalınlığıyönetmeliklerde belirlenmişfunduszeue.infoşli olarak projelendirilen radyetemellerde radyedöşeme kalınlığı20 cmden az olamaz.(Bina cinsi türü ağırlığı vb durumlara göre değişir.) Kirişsiz olarak imal edilecek radyedöşemelerde minimum radye kalınlığı30 cm olmalıdır.

Radye temel Ampatman nedir?

Radyetemellerde ampatman, temelplağının veya kirişinin konsol olarak imal edildiği kısımlardır. İnşaat ağzında bunlardan ampatmandiye bahsedilir. Ampatmandediğimiz bu çıkıntılar, radye temelalanı ile binanın oturum alanı arasındaki farktan meydana gelen çıkıntılardır.

Farklı oturma ihtimali olması durumunda hangi tip radye temeller tercih edilmelidir?

Perde duvarlı radye temelleryüksek rijitlik verdikleri için özellikler farklı oturma ihtimaliyüksek olan yapılarda tercihedilmektedir. Perde duvarlı radye temeltürü uygulamalarında perde duvarlar yüksek kiriş olarakhesaplanmalıdır.

Radye temel çeşitleri nelerdir?

RADYE TEMELLER
  • ⇒ Kirişsiz (Düz) Radye Temel.
  • ⇒ Kirişli Radyeler.
  • ⇒ Mantar Şeklinde Radye Temeller.
  • ⇒ Ters Kemer Şeklinde Radye Temel.
  • ⇒ Rijit Perde Duvarlı (Hücresel) Radye Temeller.
  • Yüklerin zemine aktarılış şekline göre:

Mütemadi temel ne demek?

Zeminin ayrık temelyapılmasına elverecek kadar sağlam olmaması ya da yüklerin büyüklüğü durumunda yapılan, kolonların altında ve arasında betonarme kiriş gibi uzanan temeltürüne mütemadi(sürekli) temeladı verilir.

Radye temel kaç cm olmalı?

MİNİMUM 5 CMDİR.

Kirişsiz radye temellerde zımbalama tahkiki nedir nasıl hesaplanır?

Kirişsizplak sistemlerdeki döşeme-kolon birleşimlerinde, düşey yüklerle beraber Dayanım Fazlalığı Katsayısı D ile büyütülmüş olan deprem etkileri altında kolona kat seviyesinde gözönüne alınan doğrultuda aktarılan toplam eğilme momentinin γf katsayısı ile çarpılmasından elde edilen değerin eğilme donatısı ile, 1− γf

Ampatman ne demek?

Sürekli temel kirişlerinin kolon başlarındaki çıkıntılara ampatmanveya temel pabucu denir. Radye temellerdeki temel pabuçlarına da genel itibariyle ampatmandenir.

Betonarme binalarda farklı oturmaları engellemek için bırakılan boşluklara ne isim verilir?

Bu boşluklaradilatasyon ve genleşme derzleri denir.

Kaç çeşit temel vardır?

DERİN TEMELLER içerisinde kullanılabilir hacimler oluşturmak amacıyla yapılırlar. temeller, kazık temeller ve kesonlar olmak üzere üçe ayrılırlar.

Mütemadi temel neden yapılır?

Kolon yüklerinin artmasıyla veya zeminin taşıma gücünün azalmasıyla, planda temelboyutları büyür ve temeller birbirine yaklaşır. Bu durumda sürekli-mütemaditemeller ortaya çıkar.

Neden mütemadi temel?

Mütemadi temel, değişik nitelik gösteren zeminlerde farklı oturmaları engellemek için de etkili bir çözümdür. Sürekli temeller bir kirişe oturan kolonlar görünümündedir. Zemin gerilmesi yük, kolonlar da mesnet olarak düşünüldüğünde, sürekli temelters çevrilmiş bir kiriş gibi görünebilir.

Betonarme temel kaç cm?

MİNİMUM 5 CMDİR.

Zımbalama tahkiki nedir?

Zımbalama TahkikiZımbalamaolayı, plak-kolon birleşim yerinde, kolonun plağı yırtması olayıdır.

Zımbalama nasıl önlenir?

ZımbalamaDayanımı Biri arttıkça diğeri de artar. Bu durumu şu şekilde özetleyebiliriz: kolon-döşeme / temel birleşim kesit boyutları denklemini kullanarak ve bu bölgede derinlik (d) boyutunu arttırarak zımbalamakuvvetini azaltmak ve dayanımını güçlendirmek mümkündür.

Temel Ampatman ne demek?

Sürekli temelkirişlerinin kolon başlarındaki çıkıntılara ampatmanveya temelpabucu denir. Radye temellerdeki temelpabuçlarına da genel itibariyle ampatmandenir. Radye temellerde ampatman, temelplağının veya kirişinin konsol olarak imal edildiği kısımlardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası