hamilelikte ağda erken doğuma sebep olur mu / Hamilelikte Ağda Hakkında Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doktorları Görüşleri

Hamilelikte Ağda Erken Doğuma Sebep Olur Mu

hamilelikte ağda erken doğuma sebep olur mu

Hamilelikte jilet ya da ağda &#;neriliyor

Kadınlar için temiz olmak çok önemlidir peki ama en hassas olan gebelik döneminde nasıl olmalı, gebelikte ağda kullanılabilir mi veya lazer epilasyon yapılabilir mi? İşte tüm bunların cevabını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan veriyor.

Hamilelikte ağda

Ağda bilindiği üzere kıl köklerinin tamamen çıkarılmasını amaçlayan acı veren bir işlemdir. Bu işlemin iki özelliği vardır. İlki, temizlik ve hijyene önem veren uzmanlar tarafından yapılmalıdır; ikincisi, ağrı eğer çok hissediliyorsa bu işten vazgeçilmelidir. Gebelikte bunlar önemlidir çünkü bu dönemde duyulan ağrı, bebeğin erken gelmesine ve doğumun beklenenden daha önce olmasına sebep olabilir ki gebelik döneminde hormonların etkisiyle ağrı eşiği biraz daha düşüktür ve cilt hassastır. Yani önceden ağrı hissetmediğiniz durumlarda bu dönemde ağrı hissedebilirsiniz. Bu yüzden temizlik uğruna gebeliğimizin riske girmesine gerek yoktur. Ama eğer diyorsanız ki ben bu işleme alışığım ve artık ağrıyı çok hissetmiyorum. O zaman bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Yalnız ağda temiz bir yerde olmalıdır. Ağdada kullanılan başlıklar sterilize edilmeli ya da sürerken kullanılan spatula tek kullanımlık olmalıdır. Eğer bu şartlar sağlanabiliyorsa doğuma temiz pak girmek ya da bebek yanınızdayken yapamayacağınız beden temizliğini biraz daha ötelememek için ağdayı tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte lazer ve iğneli epilasyon

Lazer epilasyon bu yöntemde kullanılan ışık enerjisidir. Bu radyasyon gibi değildir. Yani dokulara yayılmaz. Hamilelerde bebeğe zararı tespit edilmemiştir. Buna rağmen gebeliğin önemli ve özel dönemi olan ilk üç ayda bu yöntem önerilmez.

İğneli epilasyon yönteminde ise iğne kullanılır ve kıl köklerine akım verilir. Yapılan bazı çalışmalarda bebeğe zararının olmadığı saptanmış olsa da daha çok klinik çalışmaya ihtiyaç duyulur. Tecrübeli bir hekimin işlemi gerçekleştirmesi kadar önemli olan diğer bir özellik de ortamın temiz olması ve aletin özelliğidir. Bu işlemi gerçekleştirecek olan kişinin hangi akımda, hangi dozda ışık vereceği, ilerde cilt sorunları çıkarmaması için önemlidir. Bu yüzden mutlak işinin uzmanı olmalıdır. Sonuçta gerek lazerde gerekse de iğneli epilasyonda sonuç iyi olsun diye işe başlanır, eğer kafanızda biraz şüphe dahi varsa bir başka yerden fikir almanız uygun olacaktır.

Fakat sonuç ne olursa olsun gebelerin gebeliğini riske atmaması önerilir. Bu yüzden eğer yapılacaksa temizliğinizi jilet ya da ağdayla yapmanız ileriki dönemde de doğumdan sonra lazer ya da iğneli epilasyonunuzu yaptırmanız önerilmektedir. 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False

ağda

Gebelik süreci, tüm anne adayları için tecrübe edebileceği en köklü değişimleri yaşadığı bir evredir. Gebelik dönemi ile hormonlara bağlı olarak yaşanan bir takım değişikler sonucunda vücut direnci düşerek, ciltte hassasiyet meydana gelir. Bu nedenle hijyen kurallarını sağlarken, gebeliğinizi risk faktörleri ile karşılaşması adına bir takım değişikliklere gitmeniz daha doğru olacaktır.

Hormonlara bağlı olarak özellikle göbek ve meme çevresinde tüylenme görülebilir. Bu tüylenme doğumdan sonraki süreçte yavaşlayarak, dökülür. Ancak bazı kadınlarda doğum sonrasındaki süreçte de devam edebilir. Bu gebelik belirtileri anne adaylarına sıkıntı yaratan bir durum olmasına rağmen bebeklerine zarar verebilme endişesi nedeni ile doğru yöntem arayışına sürüklemiştir.

Gebeliğin ilk trimester dönemi yani ilk üç ayı gebelik sürecinin en önemli dönemidir. İlk üç aylarda bebeğin anne rahmine tutunması ve gelişimini sürdürebilmesi için gerekli desteğin sağlanması gerekir. Özellikle anne adayının yaşam tarzını gebelik sürecine göre uyarlaması ve ona göre hareket etmesi sağlıklı gebeliğin ilk kuralıdır. Bu nedenle gebeliği tehdit edecek alışkanlıklardan ve durumlardan uzak durması bu aylarda çok daha önemlidir.

Gebelikte yapılan ağda bebeği etkiler mi?

Ağda bilindiği üzere kıl köklerinin tamamen çıkarılmasını amaçlayan acı verici bir uygulamadır. Bu nedenle gebelik döneminde ayrı bir öneme sahiptir. Gebelik sürecinde yaşanan fiziksel ve psikolojik tüm kavramlar bebeği direkt olarak etkilemektedir. Normal de ağrı hissedilmemesine rağmen bu dönemlerde hormonların etkisi ile ağrı eşiğinin düşmesi sonucunda cilt hassaslaşarak daha fazla duyarlı hale gelir. Özellikle annenin fiziksel bir acı hissini yaşaması sinirleri uyararak, bebeğin beklenen süreden daha önce gelmesine yani erken doğum riskine yol açabilmektedir.

Bu nedenle ağda işleminde ağrı hissi yaşanmıyor ise gebeliğin ilk üç ayında yapılmasında bir sakınca yoktur. Fakat gebelik döneminin en kritik evresinde bir takım riskleri göz önünde bulundurulmasında fayda vardır. Ayrıca ağda işlemi tamamen hijyen şartı nedeni ile uygulandığı için dolayısıyla temiz bir alanda ve ağdada kullanılan materyallerin sterilize edilmesi ve tek kullanımlık spatulaları kullanılmasına özen gösterilmesi gerekir. Aksi halde bazı enfeksiyon oluşumları bebeğin sağlığını tehlikeye atabilecek düzeyde yaşanabilmektedir.

gebelikte ağda

Gebelikte lazer epilasyon uygulaması zararlı mı?

Lazer epilasyon uygulaması

Lazer epilasyon yönteminde kullanılan enerji, radyasyon içermeyen ve dokulara zarar vermeyen ışık enerjisinden yararlanmaktadır. Ayrıca bu işlemin yol açtığı bir risk tespit edilememiştir. Ancak buna rağmen gebeliğin en önemli dönemi olan ilk üç ayda bu yöntemin kullanılmasını önerilmemektedir.

İğneli epilasyon uygulaması

Bu yöntemde iğne aracılığı ile kıl köklerine akım verilerek işlem uygulanır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda bu yönteminde bebeğe ve gebelik sürecine zararlı bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak bu uygulamaları tecrübeli bir doktorun gerçekleştirmesi, hangi akımda hangi dozda ışık enerjisi vereceği, ileride cilt problemleri yaşanmaması ve gebeliğin etkilenmemesi adına önemlidir. Bu işlemi gerçekleştirecek tecrübeli bir uzman dışında, özellikle ortamında temiz olması ve cihazın özellikleri, dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu işleminde gebelik sürecine dair olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak risk faktörleri göz önünde bulundurulduğunda, hijyen açısından jilet yada ağda işlemi ile gerçekleştirilmesi ve doğumdan sonra lazer yada iğneli epilasyonunu tercih etmeniz önerilir.

Gebelikte genital bölge temizliği

Gebelik döneminde özellikle genital bölge temizliği çok önemlidir. Hijyen sağlanamayan ortamlarda enfeksiyon oluşum riskini ve gebelik sürecinde yaşanan enfeksiyon oluşumu, mikropların bebeğe de bulaşma olasılığını arttırır.

Ayrıca gebelik döneminde vücut temizliği için kullanılan sabun, şampuan ve duş jeli gibi ürünler ile genital bölgenin temizliğinin yapılmaması gerekir. Bu bölge oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Ayrıca gebelik durumunda daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle kullanılan kimyasal ürünlerin etkisi ile enfeksiyon oluşumu ve dolayısıyla bebeğin etkilenmesi söz konusu olduğu için kesinlikle bu tarz ürünleri genital bölge temizliğinde kullanılmaması gerekir.

Genital bölgeye, hijyen amacı ile kesinlikle ağrı hissine neden olabilecek yöntemler uygulanmalıdır. Özellikle bu dönemlerde hassaslaşan cilt dokusu tahrişe uğrayabilir. Dönemle beraber alerjik bir durum veya enfeksiyon oluşumu da oldukça müsaittir. Bu nedenle işlem yapmadan önce doktorunuza danışmanız, alerjik bir durumunuzun olup olmadığını ve bebeğiniz için en doğru yöntemi belirlemenizde yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra anne adayının kan dolaşımı ile ilgili bir sorununun olup olmadığının da belirlenmesi gerekir. Bu detaylar doğrultusunda anne adayının ağda yaptırabilmesi konusunda bilgi verecektir.

Tüy dökücü kremler gebelikte kullanılabilir mi?

Depilatör diye adlandırılan bu kremler içeriğinde baryum sülfat tozu ve kalsiyum thiolikolat barındırır. Bu kimyasal bileşenlerin gebeliğe etkisi olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak içinde kimyasal ihtiva eden bu ürünler, doğrudan olmasa da bazı komplikasyonlara neden olabileceği için önerilmemektedir. Bu komplikasyonlar başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere, cildi tahriş ederek enfeksiyon oluşumuna ve mikropların oradan kana karışarak plasenta yolu ile bebeğe geçebilme ihtimali arttırır. Bu nedenle gebelik sürecince kullanılmaması önerilir.

Kulaktan dolma bilgileri erken doğum belirtileri sanmayın

Anne ve babalar hamileliğin ardından bebeklerinin doğacağı günü iple çekerler. Fakat bazen minik misafir, beklenenden çok daha erken bir zamanda gelebilir. Bu durum da bebeğin bazı sağlık sorunları ile yüzleşebileceğinin habercisidir. Erken doğum; hamileliğin 20’nci haftadan sonra ve 37’nci haftadan önce sonlanmasını olarak tanımlanır. Günümüzde yaklaşık her yüz doğumdan 13’ü erken gerçekleşir. Anne karnındaki ve doğum sonrası ilk 28 gündeki bebek kayıplarının yüzde 80’inin nedeni, erken doğumdur. Günümüzde tüp bebek yönteminin kullanılması ve çoğul gebeliklerin artması erken doğum oranlarının artmasına neden oldu. Bu nedenle anne adaylarının erken doğum riskleri konusunda bilinçli olması çok önemli. Zira dünyada her yıl 13 milyon prematüre bebek doğuyor ve bu erken doğumlar bebeğin sağlığını riske atacak solunum, beyin içi kanamaları, görme kaybı, zeka ve motor fonksiyon bozuklukları, bağırsak problemleri gibi birçok faktörü de beraberinde getirir. Erken doğum ile ilgili toplumda pek çok yanlış bilgi mevcut. Bu yanlışlar şunlardır:


1. &#x;Vajinal ultrason düşüğe ve erken doğuma neden olur&#x;

Vajinal ultrason, hamilelik hakkında daha detaylı ve aydınlatıcı bilgiler veren bu amaçla kullanılan bir yöntem. Özellikle erken doğum tanısında rahim ağzı uzunluğunun ve açıklığının ölçülmesinde çok yararlı olur. Ancak probe denilen ultrason cihazının uç kısmı, vajene yerleştirilir, dolayısıyla çocuğun yerleştiği yer olan rahimle hiç ilgisi bulunmaz. Sonuçta; düşüğe neden olmadığı gibi düşüğün ve erken doğumun tanısında kullanılan en önemli ve güvenilir yöntemdir.

2. &#x;Sürekli yatmak doğumu önler&#x;

Tehdit durumunda kişinin fiziksel aktivasyonunu azaltması önerilir, ancak bu durum sürekli yatakta kalmak, hiç kalkmamak ve devamlı yatmak anlamına gelmez. Tam tersine sürekli hareketsizlik, pıhtılaşma problemlerine neden olabilir. Ayrıca tüm bilimsel kuruluşların da kabul ettiği gibi devamlı yatak istirahatinin erken doğumu önlemedeki etkisi son derece tartışmalı. Yapılması gereken bu dönemde spor yapmaktan, ağır iş ve fiziksel aktivasyondan kaçınmak daha sakin bir yaşam sürmek…

3. &#x;Rahim ağzı dikişi erken doğumun kesin tedavisidir&#x;

Rahim ağzına konulan dikişler sadece rahim ağzı yetmezliği veya rahim ağzında anatomik bir problemi olan kişilerdeki erken doğumu önlemede faydalı olur. Erken doğumun çok farklı sebepleri var ve rahim ağzına konulan dikişler hepsinde etkin değil.

4. &#x;Diş çekimi erken doğuma neden olur&#x;

Hamilelikte gelişen diş ve diş eti problemleri tedavi edilmezlerse erken doğuma neden olabilir. Bu nedenle en ideali, hamile kalmayı planlayan anne adaylarının gebelik öncesinde genel kontrollerin yanı sıra mutlaka diş hekimine de kontrol olmaları. Gebelik esnasında gelişen diş problemleri de doktorunuzun kontrolünde olmak kaydı ile en uygun şekilde hemen tedavi edilmeli.

5. &#x;Antibiyotik kullanımı erken doğuma neden olur&#x;

İlaçlar yerinde ve uygun kullanıldıklarında faydalı kimyasallardır. Hamilelikte antibiyotik kullanımı, uygun doz ve zamanda kullanıldığında pek çok fayda sağlar. Mesela hamilelik sırasında oluşan genital ve idrar yolu enfeksiyonları uygun antibiyotik ve ilaçlarla tedavi edilmezlerse erken doğum nedeni olabilir. Bu yüzden gebelikte kullanılacak tüm ilaçları doktorunuzun kontrolünde kullanmalısınız.

6. &#x;Erken doğum ağrı ile başlar&#x;

Doğum eyleminin başladığını gösteren bazı belirtiler vardır ve ağrı bunlardan en önemlisidir. Ağrı belirtisi sık karşılaşılsa da her doğum ağrı ile başlamaz. Bebeğin suyunun gelmesi de bir doğum başlangıç belirtisi ve ağrısız olur. Ayrıca kanama olabilir ve bu da eylemin başladığını gösterse de bu duruma ağrı eşlik etmeyebilir. Rahim ağzı yetmezliklerinde ise erken doğum ağrısız olur ve sadece bası hissi oluşur.

7. &#x;Erken doğumu önlemek için kullanılan iğneler, haplardan daha etkili&#x;

Erken doğum eylemini durdurmak için eylemin sebebine ve hamileliğin haftasına göre kullanılan ilaçlar farklı olabilir. Kullanılan ilaçların formu etkinliklerini değiştirmez veya birbirine üstün değiller. Duruma göre farklı formda da olsalar doğum eylemini durdurmada aynı etkiye sahipler.

8. &#x;Yiyecek ve içeceklerin erken doğum ile bağlantısı yoktur&#x;

Hamilelikte beslenme hem anne hem de bebeğin sağlıklı olması açısından önemli. Bununla beraber hamileliğin sağlıkla devamı açısından da önem taşır. Sigara, çay ve kahvenin içinde olan kafein direkt olarak rahim kasında kasılmaya neden olabilir. Ayrıca çok faydalı olan bitki çaylarından bazıları mesela; ada çayı, ökse otu, pelin otu, rezene, aloe vera, fesleğen, ginseng, kekik, meyan kökü gibi bitkiler ve hurma fazla ve devamlı alındıklarında aynı etkiyi yapabilir. Bazı yiyecekler de içinde taşıyabilecekleri kimi mikroplar nedeni ile bağırsaklarda hareketlenmeye, ishale veya uterin kasılmalara neden olarak erken doğum etkeni olabilir. Mesela az pişmiş et ve yumurta, sakatatlar, kabuklu deniz ürünleri, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gibi. Bu nedenle gebelik süresince alınan gıdalar ve içecekler konusunda doktorunuzun önerilerine uymanız büyük önem taşır.

9. &#x;Gebelikte cinsel ilişki erken doğuma neden olur&#x;

Normal hamilelik süresince anne adayı kendini rahat hissettiği ve hamilelikte bir sorun olmadığı sürece cinsel ilişkinin bir mahsuru bulunmaz. Sadece gebelikte bir risk ortaya çıkarsa, gerekli hallerde doktorunuz cinsel ilişkiye kısıtlama getirebilir. Bunun dışında cinsel ilişki erken doğum nedeni değil, erken doğum riski varsa diğer fiziksel aktivitelerin belirli bir süre kısıtlanması gibi cinsel ilişki de kısıtlanabilir.

&#x;Yolculuk erken doğuma neden olur&#x;

Hamilelikte normal toplu taşıma araçları ile yolculuk yapılabilir. Hamileliğin ilerleyen haftalarına kadar yolculuk bir problem yaratmaz. 34’üncü haftadan sonra olası doğum ihtimalinin yüksek olması nedeni ile beklenmeyen bir zaman ve ortamda doğumun başlama ihtimali göz önüne alınarak uzun seyahatler önerilmez. Bunun dışında belirtiler varsa doktorunuz yolculuk yapmanıza kısıtlama getirebilir. Bu kısıtlama, risk olduğunda ve fiziksel aktivasyonu azaltmak amacı ile yapılan bir uygulama. Önemli bir kaza veya yaralanma olmadığı müddetçe yolculuk, tek başına erken doğum sebebi olarak kabul edilmez.

Erken doğum nedenleri

Erken doğum için en büyük risk taşıyan anneler daha önce erken doğum öyküsü olanlar, çoğul gebeler, bebeğin suyu fazla olanlardır. Diğer faktörleri ise şunladır:

Erken doğumu önlemenin yolu ise hamileliğin ilk günlerinden itibaren doktor kontrollerini ihmal etmemekten geçer. Bu dönemde hayat tarzınızdan, beslenmenize, kullanılan ilaçlardan seyahatlerinize kadar doktorunuzla işbirliği içinde olmak erken doğumun önlenmesi ve tedavisinde çok önemli.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası