yumurtanın beyazında hangi vitaminler var / Yumurta yemenin 6 şaşırtıcı yararı

Yumurtanın Beyazında Hangi Vitaminler Var

yumurtanın beyazında hangi vitaminler var

Yumurtan&#;n Sar&#;s&#;n&#; m&#; Beyaz&#;n&#; m&#; Daha Çok Tüketmeli?

Günlük hayatta s&#;kça tüketilen bir g&#;da: yumurta. Hayat&#;m&#;z&#;n içine öyle i&#;lemi&#; ki birçok yemek çe&#;idine hemen ayak uydurabiliyor. Sa&#;l&#;kl&#; ya&#;am ve spor aç&#;s&#;ndan da epey popüler olan yumurtan&#;n en büyük tart&#;&#;ma konusu &#;u soru üzerinden oluyor: yumurtan&#;n sar&#;s&#; m&#; daha faydal&#; beyaz&#; m&#;? Kimler, hangi amaçla ak&#;n&#; ya da sar&#;s&#;n&#; tüketmeli? Yumurtan&#;n sar&#;s&#; protein de&#;eri ne kadar? Yumurtan&#;n beyaz&#; ve yumurtan&#;n sar&#;s&#; faydalar&#; nelerdir? Bu sorular bir yana dursun, k&#;s&#;mlardan birinin zararl&#; olup olmad&#;&#;&#;n&#; bile merak ediyor olabilirsiniz.

Bu yaz&#;m&#;zda, yumurtan&#;n sar&#;s&#;n&#;n faydas&#; ve beyaz&#;n&#;n faydas&#; hakk&#;nda baz&#; bilgiler payla&#;aca&#;&#;z. Bu &#;ekilde aradaki fark&#; daha net anlayabilir, sorular&#;n&#;za cevaplar bulabilirsiniz. Ama tüm bunlardan önce, yumurtan&#;n genel özelliklerinden bahsetmekte fayda var. &#;&#;te yumurtayla alakal&#; birkaç bilgi!

Asl&#;nda birçok hayvan&#;n yumurtas&#;, yenebilecek de&#;erleri ta&#;&#;r fakat halk aras&#;nda en s&#;k tüketileni, dolay&#;s&#;yla da ilk akla geleni tavuk yumurtas&#;. Bir ha&#;lanm&#;&#; yumurtan&#;n kalori de&#;eri ’tir. Ya&#; oran&#; ise toplamda 11 gramd&#;r. Halihaz&#;rda protein aç&#;s&#;ndan zengin olarak bildi&#;imiz ha&#;lanm&#;&#; yumurtada, tam 13 gram protein bulunur. Bunun yan&#;nda 1,1 gram ölçütünde karbonhidrat da içermektedir. Bunlara ek olarak birçok vitamini de ha&#;lanm&#;&#; yumurta yiyerek vücudunuza alabilirsiniz.

Özellikle de kahvalt&#;larda s&#;kça tercih edilen yumurtal&#; yiyecekler, daha uzun bir süre tok kalman&#;za yard&#;mc&#; oluyor. Bu nedenle yumurta, Ramazan ay&#;n&#;n da aran&#;lan g&#;dalar&#;ndan biri. Son olarak, sat&#;n ald&#;&#;&#;n&#;z taze yumurtay&#; paketleme tarihinden itibaren hafta içerisinde tüketmeniz gerekti&#;ini hat&#;rlatal&#;m.

&#;imdi s&#;ra geldi yumurtan&#;n iki k&#;sm&#;n&#; ayr&#; ayr&#; incelemeye!

Yumurta Kutusu

1) Yumurtan&#;n Beyaz&#; Ya&#; &#;çermiyor, Peki ya Sar&#;s&#;?

Yumurtan&#;n ak&#;nda hiç ya&#; olmad&#;&#;&#;n&#; söyleyebiliriz. Bu nedenle genelde sporcular ve kilo vermek isteyenler yumurtan&#;n sadece beyaz&#;n&#; tüketmeyi tercih ediyor. Böyle dü&#;ünülmesinin bir di&#;er nedeni de kalori de&#;eri:

  • Çi&#; yumurta ak&#; kalori de&#;eri: 51,6 kcal
  • Çi&#; yumurta sar&#;s&#; kalori de&#;er: ,7 kcal

Detayl&#; bilgi için: Yumurta Kaç Kalori?

Görüldü&#;ü üzere iki k&#;s&#;m aras&#;nda kalori aç&#;s&#;ndan büyük bir fark var. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, yumurtay&#; pi&#;irme yöntemi. E&#;er ya&#; ile pi&#;irilirse bu fark ortadan yok olabilir. Yumurtan&#;n sar&#;s&#;na gelecek olursak… Sar&#; k&#;sm&#; ya&#; aç&#;s&#;ndan oldukça zengin. Fakat bu ya&#; de&#;erinin içerisinde hem doymu&#; yani faydas&#;z olanlar&#;, hem de doymam&#;&#; yani vücuda yarar&#; olan ya&#;lar&#; bar&#;nd&#;r&#;r. Bu nedenle tüketmek bir yandan da yararl&#; olacakt&#;r.

k&#;r&#;lm&#;&#; yumurta

2) Hangi K&#;sm&#; Vitamin Aç&#;s&#;ndan Daha Zengin?

Yumurtan&#;n sar&#;s&#;, vitamin aç&#;s&#;ndan beyaz&#;na göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yan&#; s&#;ra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde bar&#;nd&#;r&#;r. Bu nedenle de oldukça sa&#;l&#;kl&#;d&#;r. Yumurtan&#;n beyaz&#; ise B vitamini bak&#;m&#;ndan zengin bir içeri&#;e sahiptir.

Detayl&#; bilgi için: Çe&#;itlerine Göre Yumurta Besin De&#;erleri

soyulmu&#; yumurta

3) Yumurtan&#;n Sar&#;s&#; Alzheimer ile Sava&#;abilir!

Yumurtan&#;n sar&#;s&#;n&#;n beyaza oranla bir di&#;er fark&#; da içeri&#;inde “kolin” ad&#; verilen bir madde bulundurmas&#;. Kolin sayesinde, yumurta ile beslenen ki&#;iler Alzheimer gibi beyin sa&#;l&#;&#;&#;n&#; tehdit eden hastal&#;klarla sava&#;abiliyor. K&#;sacas&#; bu madde, beyinle ilgili fonksiyonlar&#;n olmas&#; gerekti&#;i gibi çal&#;&#;mas&#;na yard&#;m ediyor. Haf&#;zan&#;z&#; kuvvetlendirmek istiyorsan&#;z, yumurta sar&#;s&#;n&#; mutlaka tüketmelisiniz. Yumurtan&#;n haf&#;za ve konsantrasyon konusunda faydal&#; bir di&#;er maddesi ise “lesitin”. Bu madde, yan&#; s&#;ra kemik ili&#;ine, karaci&#;ere, sinir sistemine ve kalp rahats&#;zl&#;klar&#;na da fayda sa&#;layabiliyor.

yumurta sar&#;s&#;

4) Kilo Vermek &#;steyenler Hangisini Tercih Etmeli?

Görüldü&#;ü üzere içerikleri bak&#;m&#;ndan yumurtan&#;n sar&#;s&#;yla beyaz&#; farkl&#; faydalara sahip. Yaln&#;zca yumurtan&#;n sar&#;s&#;nda bulunan faydas&#;z ya&#; oran&#; ak&#;llarda soru i&#;areti olu&#;turabilir. Fakat o da faydal&#; olan ya&#;lara kar&#;&#; çok dü&#;ük bir rakamd&#;r. Bu sebeple ikisini ay&#;rmadan, beraberce tüketmek makbul olacakt&#;r. Hem içerdi&#;i vitamin ve mineraller hem de tok tutucu özelli&#;iyle kilo vermenize yard&#;mc&#; olabilir. Tabii tüm yemek listenizi bu hedefe yönelik düzenlemeniz ve spor yapman&#;zla beraber!

Detayl&#; bilgi için: Ha&#;lanm&#;&#; Yumurta Diyeti ile Kolay ve Çabuk Zay&#;flama

yumurta sar&#;s&#;

5) Yumurtan&#;n Beyaz&#; Gizli Güzellik S&#;rr&#;n&#;z Olabilir!

Yumurta beyaz&#;n&#;n vücut sa&#;l&#;&#;&#;na yarar&#; haricinde kullan&#;ld&#;&#;&#; bir ba&#;ka alan daha var: cilt güzelli&#;i. Beyaz k&#;sm&#;yla birçok ev yap&#;m&#; maskeye malzeme olabiliyor yumurta. &#;çine kat&#;ld&#;&#;&#; bu cilt bak&#;m maskelerinde etkisi ise gözle görülür derecede oluyor. K&#;sa vadede cildi yumu&#;at&#;yor veya tahri&#;leri azalt&#;yor, uzun vadede ise k&#;r&#;&#;&#;kl&#;klar&#; azaltabiliyor. Düzenli bir &#;ekilde yumurta ak&#; maskesi kullan&#;rsan&#;z daha canl&#; ve parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.

Detayl&#; bilgi için: Yumurta Ak&#; Maskesi ile Cilt ve Saç Bak&#;m&#; Önerileri

ha&#;lanm&#;&#; yumurta

Yumurta Yemekleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

B&#;ld&#;rc&#;n Yumurtas&#;n&#;n Faydalar&#; ve Besin De&#;erleri: Tam Bir Mucize!

B&#;ld&#;rc&#;n Yumurtas&#; Nas&#;l Pi&#;irilir? En Leziz Pratik &#;puçlar&#;

Kaz Yumurtas&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Yenir Mi?

Ördek Yumurtas&#; Faydalar&#; ve Besin De&#;erleri Nelerdir?

Çe&#;itlerine Göre Yumurta Besin De&#;erleri, &#;çeri&#;indeki Vitaminler

Deve Ku&#;u Yumurtas&#; Fiyat&#; Ne Kadar? Faydalar&#;, Ne &#;&#;e Yarar?

Hindi Yumurtas&#; Fiyat&#; Ne Kadar? Faydalar&#;, Besin De&#;erleri ve Özellikleri

Çift Sar&#;l&#; Yumurta Nas&#;l Olur? Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r? Do&#;al M&#;?

Yumurta Kaç Kalori? Sar&#;s&#;, Beyaz&#; Kaç Kalori?

Gezen Tavuk Yumurtas&#; Faydalar&#;, Besin De&#;erleri ve Vitaminli Tarifler

Yumurta yemenin 6 şaşırtıcı yararı

Temel 13 vitamin ve mineralle yüklü yumurtalar, birçok insan tarafından sağlıklı bir diyetin parçası olarak ihtiyaç duyulan önemli besinlerin temel kaynaklarını sağlar. Yumurtalardaki yüksek kaliteli proteinin yüzde 60'ı yumurta beyazında bulunurken, yumurta sarısı sağlıklı yağları, vitaminleri, mineralleri ve antioksidanları içerir. Bunların tümü günlük beslenme ihtiyaçlarınıza değerli bir katkı sağlar.

Yumurtanın bilinen temel faydalarının dışında herkes tarafından bilinmeyen başka faydaları da bulunur.

İşte yumurtanın şaşırtıcı faydaları

TEK BİR YUMURTA BİLE BESİNLERLE DOLU

New York'ta lisanslı bir diyetisyen olan Natalie Rizzo daha önce Insider'a verdiği demeçte, "Yumurtalar yüksek kaliteli proteindir ve A vitamini, D vitamini, B vitaminleri ve folat gibi çok çeşitli vitamin ve mineraller içerir" şeklinde açıklamada bulunmuştu. Tek bir büyük yumurta ayrıca E vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, niasin, demir ve riboflavin içerir.

YÜKSEK MİKTARDA KOLİN İÇERİYOR

Sağlıklı beyin fonksiyonu için az bilinen ancak gerekli bir besin olan yüksek miktarda kolin içerirler. Hücre zarlarını oluşturmak için kullanılan bir mikro besin olan kolin, sinir sisteminin çalışmasını sağlar ve hafıza ve öğrenme süreçleri de dahil olmak üzere beyin sağlığına katkıda bulunur. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, büyük bir haşlanmış yumurta, önerilen günlük kolin değerinin yüzde 27'sini karşılar. Ayrıca Rizzo, mikro besin olan kolinin hamile kadınlar ve bebekler için önemini de vurguluyor.

'İYİ' KOLESTROL MİKTARINI ARTIRABİLİR

Yumurta, "iyi" kolesterol olarak bilinen Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein (HDL) miktarını artırabilir. Yumurtaların kolesterolü yüksektir, ancak diyetisyenler onları yemenin aslında kan kolesterol seviyelerini yükseltmediğini söylüyor. 

Sağlık uzmanları, yüksek kolesterollü gıdaların kan kolesterol seviyelerini yükselteceğini ve ABD'de önde gelen ölüm nedeni olan kardiyovasküler hastalık riskini artıracağını düşünürdü. yılında, 'Amerikalılar için Diyet Rehberi', diyet kolesterolünün kan kolesterol seviyelerindeki artışa doğrudan katkıda bulunduğuna dair bir kanıt bulunmadığını öne sürdü. 

Birkaç çalışma, düzenli olarak yumurta yemenin, kalp hastalığı riskini azaltabileceği için "iyi kolesterol" olarak bilinen HDL düzeylerini artırdığını buldu. Lisanslı bir diyetisyen ve "Gentle Nutrition" kitabının yazarı Rachael Hartley, "Kalp hastalığında daha fazla rol oynuyor gibi görünen doymuş yağlar, trans yağlar ve ilave şekerlere dikkat edilmesi önerilir" dedi.

GÖZ SAĞLIĞI RİSKİNİ AZALTABİLEN ANTİOKSİDANLAR İÇERİR

Yumurtalar, antioksidanlar lutein ve zeaksantin içerir; bu, çalışmaların katarakt ve makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı göz bozuklukları riskini azaltabileceğini düşündürür.

KİLO VERME HEDEFLERİNE YARDIMCI OLABİLİR

Yumurtalar kilo vermenize yardımcı olabilir çünkü yüksek protein içeriği (büyük yumurta başına 6 gram) sizi daha uzun süre tok tutar. Protein ayrıca daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olmak için metabolizmanızı hızlandırabilir.

Çevrimiçi davranışsal ve zihinsel sağlık bakımı girişimi Nutrition at Cerebral'i yöneten Chelsea Jackle, yumurta içeren diyet programlarının kilo kaybıyla bağlantılı olduğuna değinerek, "Protein daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olduğundan, yumurta gibi yüksek proteinli yiyecekler yemek iştahınızı daha dengeli tutmanıza ve günün ilerleyen saatlerinde aşırı yemeyi önlemenize yardımcı olabilir" diyor.

PROTEİN KAS OLUŞTURMAYA DA YARDIMCI OLABİLİR

Protein ayrıca kas sağlığına da fayda sağlar, daha büyük kasları korumanıza ve hatta geliştirmenize yardımcı olur. Kaslar ayrıca dinlenirken daha fazla enerji kullanır ve daha fazla kalori yakar, bu nedenle ne kadar fazla kasınız varsa, vücudunuz yediğiniz yiyecekleri o kadar verimli bir şekilde yakar.

Fonksiyonel tıp uzmanı ve bir sağlıklı yaşam platformu olan VibrantDoc'un kurucusu olan Stacie Stephenson, kasların iyileşmesine ve büyümesine yardımcı olmak için antrenmandan sonra yumurta gibi protein açısından zengin yiyecekler yemeyi öneriyor.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası