erkek cinsel organda mantar tedavisi / Vajinal Mantar Nedir? Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Erkek Cinsel Organda Mantar Tedavisi

erkek cinsel organda mantar tedavisi

Mantar Hastalığı

En sık karşılaşılan deri hastalıklarından biri olan mantar, bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları arasında bulunur. Vücudun pek çok bölgesinde ortaya çıkabilen mantar hastalığı, zaman içinde çıktığı bölgeden farklı yerlere de yayılabilir. Deride kaşıntı, kızarıklık, dökülmeler ve iltihaplanmaya neden olabilen mantar türleri, enfekte kişilerle aynı eşyaların kullanımıyla başkalarına da bulaşabilir. Belirtilerin şiddeti ve hastalığın seyrine göre kremler, pomatlar ve medikal yöntemlerle tedavi edilebilir.

Mantar Hastalığı Nedir?

Bir enfeksiyon hastalığı olan mantar hastalığı, tek hücreli mantarların cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma ve şişliklere neden olmasıdır. Farklı mantar türleri vücudun çeşitli bölgelerinde bu belirtilerin görülmesine neden olabilir. El, ayak, yüz, vücut, kafa derisi gibi bölgelerde cilt üzerinde çoğalan mantar türleri nedeniyle enfeksiyon oluşur.

Başlangıçta sınırları belli gibi görünen cilt anomalileri, zaman içinde mantarın vücudun farklı bölgelerini de etkisi altına almasıyla yayılabilir. Mantar, çevre bölgelerde ya da tamamen farklı bir bölgede yayılım göstererek o bölgelerde de iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durumda enfeksiyon çok daha şiddetli semptomlarla seyreder.

Mantar hastalıkları en çok ayak, tırnak, kasık ve vajina, saç gibi bölgelerde deri üzerinde ortaya çıkar. Bununla birlikte nadiren de olsa dil ve lenf bezlerini de etkisi altına alabilir.

Mantar Bulaşıcı Mıdır?

Mantar, doğrudan deri teması yoluyla ya da eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle bazı mantar türleri, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle kalabalık ortamlarda birden fazla kişiyi etkileyerek salgına dönüşebilir. Çocuklarda görülen mantar enfeksiyonları, okul ortamında hızla yayılabilir.

Ayakkabı, terlik, havlu, peçete, çarşaf ve nevresim, kıyafetler, çoraplar gibi eşyaların yanı sıra ortak kullanılan havuz, hamam, sauna, banyo, otel odası, plajlar gibi alanlar da mantarın başka kişilere bulaşarak yayılmasına neden olur. Mantar aynı zamanda topraktan da bulaşabilir. Bahçe, kumsal, tarla gibi topraklı alanlarda da temas yoluyla insandan insana geçebilir.

Mantar, kişiden kişiye bulaşabileceği gibi hayvandan insana da geçebilir. Bu özellikteki mantar türleri, hayvanlarda deri üzerinde tüy dökülmeleriyle kendini gösterir. Tedavi edilmediği durumlarda insanlara da geçebilir. Bu durumda belirtiler de insanlarda daha şiddetli seyredebilir.

Mantar Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Mantar hastalığı etki alanına ve belirtilere göre farklı türlere ayrılır:

Tırnak Mantarı (Onikomikoz)

Çoğunlukla ayak tırnaklarında görülen onikomikozun belirtileri tırnak içinde görülür. Tırnak ucundan başlayarak daha geniş bir alana yayılabilen mantar, tırnakta kalınlaşmaya ve renk bozukluğuna sebep olur. Beyaz ya da sarı renkte kendini gösteren tırnak mantarı asimetrik biçimlidir. Tırnakların çabuk kırılmasına ve şekil bozukluklarına neden olur. Genellikle ayak baş parmağında görülen tırnak mantarı, zaman içinde diğer tırnaklara ve ellere de yayılabilir.

Başlangıçta herhangi bir semptoma neden olmayan tırnak mantarı, ilerleyen dönemlerde ağrılara neden olarak bireylerin hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Özellikle gün içinde uzun süreli kapalı ayakkabı kullanımında belirtilerin şiddeti artış gösterebilir.

Ayak Mantarı (Tinea Pedis)

Sporcu ya da atlet ayağı olarak da bilinen ayak mantarı, en sık görülen mantar hastalığı türlerinden biridir. Genel olarak iltihaplı, kaşıntılı ve dökülmelerin görüldüğü ciltle karakterizedir. Ayak tabanında kurulaşma, kalınlaşma ve çatlama; 4. ve 5. parmaklarda nemli bir görüntüye sebep olur. İltihaplar nedeniyle ortaya çıkan koku, ağrılı ve acılı cilt çatlakları ve giderek kabaran deri, ilerleyen dönemlerde ayak mantarının ortaya çıkardığı belirtiler arasında bulunur.

Genç bireylerde daha sık görülen ayak mantarı genellikle yüzme havuzu gibi ortak alanların kullanımı ya da ayakların uzun süre kapalı ayakkabı içinde kalmasıyla ortaya çıkar. Nemli ve sıcak alanlarda daha sık görülen ayak mantarı, bir tür egzama olan pomfolikse de dönüşebilir.

Kasık Mantarı (Tinea Cruris)

Erkeklerde görülen kasık mantarı bu bölgede kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissine neden olur. Tek ya da çift taraflı olmak üzere kasığı etkileyen mantar, bazı durumlarda cinsel organ üzerinde de yayılabilir. Kasık mantarı çoğu zaman ayak mantarı gibi farklı bir bölgede ortaya çıkan mantar türleriyle ilişkilidir.

Vajinal Mantar (Kandidiyazis)

Kadınlarda görülen vajinal mantar oldukça yaygın görülen bir enfeksiyondur. Vajina ve vulvada normalde de bulunan yararlı mantar ve bakterilerin değişime uğraması sonucu, kandida olarak da bilinen maya mantarı türünde kontrolsüz çoğalma görülebilir.

Şiddetli kaşıntı nedeniyle kadınların günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen vajinal mantar, tedavi edilmediği takdirde genital bölgedeki diğer alanlara da yayılabilir.

Vücut Mantarı (Tinea Corporis)

Bu mantar türü vücudun herhangi bir bölgesine etki edebilir. Genellikle çember şeklinde kızarık lekeler olarak kendini gösterir. Başlangıçta küçük bir alanda görülen bu halkalar giderek büyüyebilir ve iltihaplanabilir. Leke ve kızarıklıklara çoğu zaman kaşıntı ve dökülmeler de eşlik eder. Hastaların çoğunda ayak ve kasıklarda da mantar hastalığı görülür.

Vücut mantarının yaygın görülen alt türlerinden biri tinea versikolordur. Malassezia bakterisinin kontrolsüz çoğalması nedeniyle ortaya çıkan mantar hastalığı çoğunlukla göğüs, sırt, bel ve kol bölgelerinde belirtilere neden olur. Kırmızı, pembe ya da kahverengi halkalar şeklinde kaşıntılı bölgeler görülür.

Saç Mantarı (Tinea Capitis)

Kafa derisinde ortaya çıkan mantar türüdür. Saç mantarı kafa derisini etkilediği gibi saçı da etkiler. Saçın uzamasını engeller ya da kafa derisinin bazı bölgelerinde dökülmelere neden olur. Boyutu değişmekle birlikte genellikle çember şeklinde bir alanda yayılır. Bu alanlarda kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma, kepekli alanlar, kırık saçlar ve deride dökülmeler görülebilir. Bazı durumlarda ise mantar hem kafa derisini hem de saçı etkilemesine rağmen gözle görülen bir belirti yoktur.

Yetişkinlerden daha çok çocuklarda görülen tinea capitis, yüksek oranda bulaşıcı olması nedeniyle özellikle okul dönemlerinde salgın haline dönüşebilir.

Mantar Kimlerde Sıklıkla Görülür?

•Aşırı terleme problemi olanlarda,

•Duş sonrasında vücudunu nemli bırakanlarda,

•Ayakkabı, havlu gibi eşyaları başkalarıyla ortak kullananlarda,

•AIDS gibi enfeksiyon hastalıkları bulunanlarda,

•Ergenlik öncesi dönemde bulunan çocuklarda,

•Obezite ya da diyabet hastalarında,

•Hamilelerde,

•İleri derecede kanser hastalarında,

•Bağışıklık sistemi ve vücut direnci düşük kişilerde,

•Elleri sürekli olarak ıslak kalan bireylerde mantar hastalığı görülme ihtimali daha fazladır.

Mantar Neden Olur?

Mantar türleri, cilt yüzeyindeki keratin hücrelerine etki ederek deride deformasyona neden olur. Bu durumda mantarlar belli bölgeleri enfekte ederek çeşitli belirtiler ortaya çıkarır.

Mantar hastalığının nedenleri arasında;

•Aşırı nemli ve sıcak alanlarda bulunmak,

•Aşırı terlemek,

•Dar kıyafetler giymek,

•Havlu, peçete, ayakkabı gibi kıyafet ve aksesuarları başkalarıyla ortak kullanmak,

•Enfekte hayvanlarla temas etmek,

•Cildi yeterince kuru tutmamak,

•Bazı ilaçların kullanımı,

•Obezite,

•Kadınlarda gebelik,

•Hijyen kurallarına özen göstermemek bulunur.

Mantar türleri sıcak ve nemli hava ya da ortamlarda çok daha kolay çoğalabilir. Bu nedenle, mantar hastalığı genel olarak yaz aylarında daha çok görülür. Bunun en önemli nedeni hava sıcaklığının yüksek olmasıdır. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için yaygın nedenlerden biri de enfekte kişilerin eşyalarının ortak kullanılmasıdır.

Mantar türleri farklı sıcaklık seviyelerinde çoğalır. Bazı mantarlar °C’de, bazıları °C’de, bazıları ise 40°C’den daha yüksek sıcaklıklarda üreyebilir. Oksijen bulunan ortamlarda daha hızlı çoğalabilen mantarlar, güneş ışınlarına ve nemsiz, kuru ortamlara karşı savunmasızdır. Bu nedenle doğrudan güneş ışığı alan kuru ortamlarda mantarların üremesi durur ya da yavaşlar.

Mantar Belirtileri Nelerdir?

Mantar belirtileri, vücutta görülme bölgesine göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte mantar hastalarında yaygın olarak görülen belirtilerden bazıları şunlardır:

•Deri üzerinde halka şeklinde kızarıklık ve şişlik

•Pembe, kırmızı ya da kahverengi gibi cilt renginden farklı lezyonlar

•Ciltte iltihaplanma

•Cilt üzerinde pullanma ve dökülmeler

•Sürekli kaşıntı hissi

Bu belirtilere ek olarak mantarın etki alanına göre farklı belirtiler de görülebilir. Tırnak mantarları tırnak içinde renk değişikliklerine ve şekil bozukluklarına yol açar. Vajinal mantarda ise kaşıntı, kızarıklık ve deri dökülmesine ek olarak kıvamlı akıntı görülebilir.

Vücuttaki yüzeysel mantarlarda ise içi sıvı ya da irin dolu büyük veya küçük kabarcıklar görülebilir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçının görüldüğü bireylerin bir sağlık kurumuna başvurması gerekir.

Mantar Tanısı Nasıl Konur?

Mantar hastalığının teşhisinde mantara neden olan mikroorganizmanın ayırt edilebilmesi için laboratuvar testlerinden yararlanılır. Mantarın görüldüğü bölgeden kazıma yoluyla alınan örnek mikroskop altında incelenir. Bazı nadir görülen mantarların teşhisinde ise özel ışık sistemlerinden de yardım alınır.

Vajinal mantar hastalıklarında ise akıntı örneği alınır. Bu sayede laboratuvarda yapılan incelemeler sonucunda hastalığın mantar ya da bakteri nedeniyle ortaya çıktığı ayırt edilebilir.

Bu yöntemlerin dışında, kişiler de bazı belirtileri dikkate alarak mantar hastalığından şüphe edebilir. Hastalığın başlangıç semptomları ve ilerleyişi çoğu hastada benzer belirtilerle seyreder. Bu belirtileri gözlemleyen kişilerin beklemeden tanı için sağlık kurumuna gitmesi önerilir.

Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mantarın tipi ve etki alanı belirlendikten sonra tedavi uygulanmaya başlanır. Hemen hemen tüm tedavilerde oral yolla alınan ilaçlar ya da topikal krem, losyon ve pomatlar kullanılır. Bazı ileri derece vakalarda bu tedavi yöntemlerinden birlikte yararlanılır.

Çeşitli formlardaki antifungal ilaçlar öncelikle tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu ilaçlar krem ve losyon, şampuan, hap, fitil, toz ya da sprey şeklinde olabilir. İlaçların dozu ise mantarın tipine ve üreme alanına, belirtilerin şiddetine ve hastaların tıbbi geçmişine göre ayarlanır.

İlaç ve kremlerin düzenli kullanılması tedavinin önemli basamaklarından biridir. Mantar mikroorganizmaları hızlı bir şekilde üreyebilir ve vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Düzenli kullanılan ilaçlar mantarın üremesini yavaşlatarak tedavide başarı oranını artırır.

Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.

Mantar Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Mantar hastalığının tedavi edilmediği durumlarda, mantarın neden olduğu iltihaplanmalara farklı enfeksiyonlar da eşlik edebilir. Bununla beraber, ilerleyen enfeksiyonların tedavi edilmesi zorlaşır; mantar başka bölgelere de yayılarak kronik hale gelebilir.

Vajinal Mantar Nedir? Belirtileri & Tanısı & Tedavisi

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal mantar, mantar hücrelerinin sebep olduğu enfeksiyonla ortaya çıkan ve kaşıntıya sebep olan bir hastalıktır. Vajinal mantar, kadınlarda en sık görülen mantar hastalıklarından biridir. İstatistiklere göre, kadınların yüzde 75’inin hayatları boyunca en az bir defa vajinal mantar geçirdiği söylenebilir. Her yaştan kadında görülebilecek olan bu hastalık genellikle, vajinanın mantar enfeksiyonlarına açık hale geldiği durumlarda ortaya çıkar.

Hastalığın sebebi çoğunlukla Candida albicans adı verilen bir maya mantarıdır. Bu nedenle, hastalık kandidiyazis ya da vajinal kandidiyazis olarak da adlandırılır. Bu mantar türü, dışarıdan bulaşabileceği gibi vajinada bulunan ve hastalık oluşturmayan mantarların vajina florasının değişmesiyle aktif hale gelip çoğalarak enfeksiyona neden olmasıyla da ortaya çıkabilir. Bu nedenle, vajina florasının dengesinin bozulması hastalığın ortaya çıkış nedenlerinden biridir.

Bunun yanında, bölgenin hava almasını engelleyecek dar ve sentetik kumaştan yapılmış iç çamaşırları giyilmesi, gebelik, vücut direncinin düşmesi, kullanılan bazı ilaçlar (örneğin antibiyotik kullanımı), şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar ve hijyen kurallarına uyulmaması da vajinal mantarın ortaya çıkmasına etki eden faktörler arasında yer alır.

Rahatsızlık verici ve kaşıntılı bir şekilde seyreden vajinal mantar, bölgede yanma, koku, akıntı gibi başka belirtilerin görülmesine de neden olabilir.

Vajinal mantar, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havuz veya duş gibi yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişkiyle de bulaştığı unutulmamalıdır.

Vajinal florada bulunan ve pH’ın asidik olmasını sağlayan laktobasil adı verilen maddenin dengesi bozulduğunda, pH dengesi de bozulacağından, mantar ve bakterilerin oluşturabileceği enfeksiyonlara uygun bir ortam hazırlanmış olur.

Vajinal Mantar Nedenleri Nelerdir?

Vajina, kendini mantar ve bakterilere karşı koruyacak bir yapıya sahiptir. Sağlıklı bireylerde vajina florasında bulunan laktobasiller, vajinal floranın pH’ını en uygun seviyede tutarak asidik bir ortam oluşmasını sağlar. Böyle bir ortam, mantar ve bakterilerin üremesini engeller. Ancak, bazı durumlar, bu dengeyi bozarak, vajinayı enfeksiyonlara açık hale getirir. Vajinal mantarın da genellikle böyle durumlarda ortaya çıktığı söylenebilir.

Öncelikle vajinanın içerisinde de bazı mantar türlerinin olduğu, ancak bunların hastalık yapıcı mantarlar olmadığı bilinmelidir. Bir şekilde löktobasiller baskılandığında, bu mantarlar aktif hale gelerek enfeksiyona sebep olabilir. Hastalığın oluşmasındaki bir diğer etken ise dışarıdan aktif hastalık yapıcı mantar türlerinin bu bölgeye bulaşmış olmasıdır. Her iki durumda da mantar sayısı hızla artarak vajinal mantara sebep olur.

Vajinal floranın dengesinin bozulmasında ise pek çok etken rol oynayabilir. Örneğin, antibiyotik kullanımı, vajinadaki yararlı bakterileri de yok ederek bu dengeyi bozabilir ve hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bölgenin pH’ını bozacak ürünler kullanılarak yıkanması da vajinal flora dengesinin bozulmasına ve mantarın oluşmasına sebebiyet verebilir.

Bunun yanında, gebelik gibi hormonal değişimlerin görüldüğü ve bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar, bağışıklık sistemini baskılayacak tedaviler ya da başka sebeplerle bağışıklık sisteminin zayıflaması da vajinal floranın dengesinin bozulmasına etki ettiğinden hastalık sebepleri arasında sayılabilir.

Bazı çalışmalar, doğum kontrol haplarının vajinal akıntıyı artırdığını göstermiştir. Bu durumun da vajinal mantar oluşumunda etkili olabileceği söylenebilir.

Bölgenin hava almasına izin vermeyen kıyafetler de hastalığın sebeplerinden biridir. Bu nedenle, bu tür dar ve sıkı kıyafetler yerine daha çok pamuklu ve hava alabilen iç çamaşırları tercih edilmelidir.

Yapılan araştırmalarda, uyku düzeninin ve stresin de hastalık üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür. Vajinal mantar, yoğun stres altında olan kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır, çünkü stres bağışıklık sistemini zayıflatan bir faktördür. Ayrıca, mantar oluşumunu kolaylaştıran yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve sağlıksız bir beslenme de vajinal mantar oluşumuna uygun bir ortam hazırlar.

Vajinal mantarın pek çok farklı sebebi olabileceğinden, kesin tedavi yapılabilmesi ve hastalığın yeniden oluşmasının önüne geçilebilmesi için hastalığa neden olan etmenin tam olarak tespit edilerek bunu ortadan kaldırmayı hedefleyen bir tedavi planı izlenmelidir.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Vajinal mantarın en sık rastlanan belirtisi vajinal bölgede kaşıntıdır. Mantar enfeksiyonu, tahriş ve kızarıklıkla beraber ciddi bir kaşıntıya yol açabilir. Kaşıntı hissedilse bile bölgenin kaşınması daha çok tahrişe yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Böyle durumlarda çatlak ve yaralar oluşabilir.

Vajinal bölgedeki akıntı, hastalığın bir başka belirtisidir. Bu akıntının beyaz renkli, kötü kokulu ve süt kesiği kıvamlı bir akıntı olduğu söylenebilir. Bu belirti, maya mantarlarında görüldüğünden, ayırt edici bir belirtidir.

Aynı zamanda, idrar yaparken ve cinsel ilişki sırasında vajinal mantar sebebiyle tahriş olmuş bölgelerde yanma ve acı hissedilebilir.

Vajinal mantar belirtileri görüldüğünde, hastalığın sebep olduğu rahatsızlıklar artmadan doktora başvurulması gerekir. Hastalık ilerledikten sonra tedavi sürecinin daha uzun sürebileceği unutulmamalıdır.

Vajinal Mantardan Korunma Yolları Nelerdir?

Vajinal mantardan korunmak için bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

    • Hava almayı sağlayacak pamuklu ve sıkı olmayan iç çamaşırları tercih etmek
    • Gerekli hijyen kurallarına uymak
    • İç çamaşırlarını yüksek ısıda yıkayıp kuruduktan sonra ütülemek
    • Mayo veya ıslak kıyafetlerin hemen çıkartılarak vajinal bölgenin nemli kalmasını önlemek
    • Hijyenik olmayan havuz, tuvalet gibi ortak kullanım alanlarından uzak durmak
    • Vajinal florayı bozacağından vajinanın iç kısmını yıkamamak, sabun veya jeller kullanmamak ve sadece dış bölgeyi uygun bir jelle yıkamak
    • Parfümlü jel, parfümlü prezervatif gibi alerjen etkisi olabilecek ürünlerden kaçınmak
    • Aynı ped veya tamponu uzun süreli kullanmamak ve bunları sık sık değiştirmek
    • Şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınmak
    • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için bağışıklık sistemini güçlendirmek
    • İyi ve düzenli beslenmek
    • Uzun süreli ve geniş spektrumlu antibiyotik kullanmamak
    • Kronik hastalıkların (diyabet gibi) tedavisini ihmal etmemek
    • Kan şekerini kontrol altında tutmak, çok fazla şeker tüketmemek
    • Sıcak su dolu küvette banyo yapmamak

Vajinal Mantar Tanısı

Vajinal mantar tanısı hastalığın gösterdiği belirtilere bakılarak ve fiziki muayene sonucunda konulabilir. Belirtiler arasında vajinal bölgede süt kesiği kıvamında akıntı, kaşıntı ve kızarıklık varsa, akla ilk olarak vajinal mantar gelir. Gerekli durumda vajinal bölge incelenerek fiziki muayeneyle ve mantarın tespit edilmesini sağlayan laboratuvar testleriyle hastalık kesin olarak teşhis edilebilir.

Vajinal Mantar için Hangi Doktora Gidilir?

Vajinal mantar için kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) uzmanına gidilmelidir. Eğer doktor muayene sırasında altta yatan diyabet gibi başka bir hastalık tespit ederse, hastayı ilgili bölümlere yönlendirecektir.

Vajinal Mantar Tedavisi

Vajinal mantar farklı tiplerde görülebilen bir hastalıktır. Bu yüzden, doktor, hastalığın şiddeti ve hastanın durumuna göre hastaya uygun bir tedavi planı oluşturmalıdır. Vajinal mantar, tedavisi zor olmayan bir hastalıktır.

Tedavi sürecinde doktorun verdiği ilaçlar ihmal edilmeden kullanılmadır. Tedavi sürecinin kolay atlatılması için hastalık ilerlemeden doktora başvurulmalı ve hastalık süresince de hijyen kurallarına uymaya dikkat edilmelidir. Mantar bulaşıcı olduğundan bu süre içinde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Hastalık tekrarlıyorsa, partnerden bulaşmış olabileceği ihtimali de göz önünde bulundurularak partnerin durumunun incelenmesinde fayda vardır.

Kronik vajinal mantar durumunda altta yatan başka bir hastalık ya da tekrar eden davranışlar olabileceğinden bu sebeplerin tespit edilmesi, tedavinin başarıya ulaşması açısından kritik önem taşır.

Gebelik durumunda vajinal mantar sıklıkla karşılaşılan bir durum olsa da bu dönemde bazı ilaçların kullanımının uygun olmaması sebebiyle doktorun verdiği tedavinin dışına çıkılmamalıdır. Her tedavi sürecinin bireyde görülen başka hastalıklar, metabolizmanın durumu ve daha pek çok faktörle ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, tedavi kişiye özel olmalı ve doktora danışmadan vajinal mantar kremleri kullanılmamalıdır.

Vajinal mantar tedavisinde genellikle şu yöntemler kullanılır:

Vajinal Kremler: Vajinal mantar kremleri en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Genellikle belirtilerin hafifletilmesi veya ortadan kaldırılması için kullanılır. Özellikle kaşıntının bastırılmasında etkilidir. Her ne kadar kızarıklık, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler hafiflese ya da tamamen yok olsa da başka anti-fungal ilaçlarla mantarın kendisini iyileştirmeye yönelik ek tedaviler de uygulanmalıdır.

Vajinal krem tedavisi özellikle emziren anneler için ideal tedavi yöntemidir. Ayrıca, bebeklerde de zararı olmayan kremlerle tedavi sağlanabilir.

Vajinal Mantar Hapı: Vajinal mantar hapları fitil tedavisi kullanmak istemeyen ya da krem ve fitil tedavisinin yanıt vermediği hastalar için başvurulan bir tedavi yöntemidir. Çocuklarda kullanıldığı gibi zaman zaman emziren annelerde de tercih edilir.  Kronikleşen ve tekrarlayan vajinal mantar tedavisinde de iyi bir seçenektir.

Fitil Tedavisi: Fitil, vajinal mantar hastalığında etkili bir çözümdür. Fitil tedavisinde, fitil vajinaya yerleştirilir ve bir süre sonra kendiliğinden çözünür. Çözünen fitilin dışarı atılması sırasında ilacın çözünmüş hali de olacağından daha yoğun bir akıntı görülebilir. Yan etkileri oldukça sınırlı olan fitil, etkin bir çözüm olmasının yanı sıra, anne adayları ve emziren annelerde de tercih edilen bir yöntemdir.  

Tedavisi kolay olan ve ortalama bir hafta gibi kısa sürede iyileşmenin görüldüğü vajinal mantar hastalığının tekrarlaması durumunda hastanın daha önce de aynı hastalığı geçirdiğini ve nasıl bir tedavi planının izlendiğini doktoruna ileterek yeniden muayene olması ve verilen tedaviye harfi harfine uyması gerekir.

Vajinal Mantarın Bitkisel Tedavisi

Vajinal mantar bitkisel tedavisi, etkinliği araştırılan bir konudur. Bu yöntemin etkinliği kanıtlansa bile evde tedavi çok uzun sürebilir ve bu da hastalığın ilerlemesine yol açabilir. Bu nedenle, doktorun verdiği tedavi planına uyulması en iyisi olacaktır. Ancak, bazı bitkisel ürünlerin hastalığın önlenmesinde faydası olduğu ya da rahatlama sağladığı ortaya konulmuştur. Her ne kadar bu ürünlerin faydası olsa da olumsuz ya da istenmeyen bir etki oluşması durumunda zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerektiği unutulmamalıdır. Bu bitkisel ürünlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Elma Sirkesi: Elma sirkesinin vajinal mantar üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bir miktar elma sirkesi, suyla karıştırılarak mantarlı bölge yıkandığında ya da karışım bu bölgeye pamuk yardımıyla sürüldüğünde hastaların şikâyetlerinde azalma görülebilir. Asitli bir madde olan sirkenin suyla karıştırılmadan uygulanması ise cildi tahriş edebileceğinden tavsiye edilmez.  

Probiyotikler: Probiyotik takviyeler, laktobasil içeren takviyelerdir. Laktobasiller ise vajina florasındaki pH’ı düzenleyen maddelere verilen isimdir. Bu maddenin vücuda takviye olarak alınması, laktobasilleri artırarak vajinanın pH değerinin dengelenmesine katkı sağlayacaktır.  Probiyotik kullanımının vücuda olumsuz bir etkisi olmasa da takviye kullanmadan önce doktorun onayını almak önemlidir. Doğal gıdalardan alınan probiyotiklerin ise herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Doğal bir probiyotik kaynağı olan yoğurtlar da benzer bir işlev görebilir. Özellikle ev yapımı yoğurt, kefir ve ayran gibi gıdalar tedaviyi destekleyici şekilde tüketilebilir.

Yabani Kekik Yağı: Yabani kekik yağı içerisinde mantarı önleyici bileşenler barındırdığından kullanılan bir başka bitkisel tedavi yöntemidir. Vajinal bölgeye küçük bir miktar uygulanan yabani kekik yağının, hastalığın belirtilerini hafiflettiği gözlenmiştir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı mantarlı bölgelerde enfeksiyonların önlenmesinde etkili bir yağdır, bu nedenle yaygın olarak kullanılan bitkisel bir tedavi yöntemidir. Çay ağacı yağı, bir pamuğa sürülerek mantarlı bölgeye uygulanabilir. Her cildin yapısı aynı olmadığından, yağ kullanılmadan önce vücudun başka bir bölgesine küçük bir miktar uygulanıp hastanın bu yağa karşı bir alerjisi olup olmadığı test edilerek ciltte herhangi bir olumsuz etki oluşturmadığından emin olunmalıdır.

Bunların yanında Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi başka bitkisel seçenekler de tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılabilir. Ancak, bu yöntemler uygulanırken dikkatli olunmalı ve olumsuz bir durumda mutlaka doktora danışılmalıdır.

Peniste Mantar

Penis Mantarı Nedir?

Mantar (fungus) adlı mikroskobik (gözle görülemeyecek kadar küçük, mikroskopla görülebilen) ya da makroskobik (çıplak gözle görülebilen) canlıların oluşturduğu enfeksiyona mantar enfeksiyonu denir. Mantar enfeksiyonu eğer penis derisi üzerinde oluşmuşsa bu durum Peniste Mantar Hastalığı adını alır.

Mantarlar nemli ve hijyenden yoksun bölgelerde daha çabuk ürerler. Bu yüzden genital bölge mantar enfeksiyonlarının sıklıkla görüldüğü bölgelerdendir.

Mantarlar deriye bulaştıktan sonra çok hızlı bir şekilde ürer ve kendine yeni bir ortam oluşturur. Bu mantarlar oldukça bulaşıcı ve rahatsız edici semptomlara neden olur.

Erkeklerde mantar enfeksiyonunun en sık görüldüğü bölge penis derisi ve kasık bölgesidir. Yapılan araştırmalar sünnetsiz erkeklerde penis mantarının sünnet olmuş erkeklere göre daha sık görüldüğü yönündedir.

Sünnetsiz kişilerde penis başı sünnetli kişilere göre daha nemli kalır. Bu ortamda mantar daha hızlı çoğalır.

Penis Mantarı Tipleri Nelerdir?

Doğada birçok tipte mantar türü bulunmaktadır. Bu mantarlar çoğaldıkları yada yaşadıkları bölgeye göre isimlendirilirler.

Bunların içinde en sık;

  • Su mantarları (sulak alanda çoğalan mantarlar)
  • Kaya mantarları (besin olarak tüketilen mantarlar)
  • Göz mantarları (gözde enfeksiyon oluşturan mantarlar)
  • Kulak mantarları (kulakta enfeksiyon oluşturan mantarlar)
  • Deri mantarları (deride enfeksiyon oluşturan mantarlar)
  • Mukoza mantarları (ağız, boğaz, genital bölge, bağırsak gibi mukozal bölgelerde enfeksiyon oluşturan mantarlar) gibi tipler görülür.

Bu mantar türleri bir yerden başka bir yere taşınarak da enfeksiyon oluşturabilir. Örneğin peniste bulunan mantar oral seks yoluyla ağızda enfeksiyon oluşturabilir.

Penis mantarında en sık görülen mantar türleri deri mantarları ve mukoza mantarlarıdır. Bu mantar tiplerinin bilinmesi uygulanacak tedaviyi şekillendirir.

Penis Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Penis Mantarı çoğunlukla yetişkin ve cinsel olarak aktif bireylerde görülür. Peniste oluşan mantar enfeksiyonu penisin hem idrar yollarını barındırması, hem de cinsel birleşim organı olması dolayısıyla birçok belirtiye neden olabilir.

Bunlar;

  • Kaşıntı: Kaşıntı penis mantarında en sık görülen belirtidir. Mantar enfeksiyonunun penis derisinde çoğalıp yayılması bu kaşıntıyı arttırır. Ancak mantar ilerleyip deriyi harabiyete uğradıkça kaşıntı azalır.
  • Pullu, Kabuklu, Kırmızı Döküntü: Mantar enfeksiyonunun penis derisini harap etmesiyle oluşan döküntülerdir. Bu döküntüler peniste oluşan birçok hastalıkla karışabilir. Tecrübeli bir hekim tarafından ayırıcı tanı yapılmalıdır.
  • Peniste Hassasiyet: Penis, kendisinde bulundurduğu sinir uçlarından dolayı uyarılabilirliği yüksek ve oldukça hassas olan bir organdır. Bu organda oluşan kaşıntı, kabuklu döküntüler peniste hassasiyetin artmasına yol açar. Bu durumda kişi iç çamaşırının penise temas etmesinden bile rahatsız olur.
  • Peniste Kızarıklık, Tahriş Oluşumu ve Kanama: Penis derisinde oluşan kaşıntı , kaşıntı sonrası kaşınma peniste tahrişe yol açabilir. Kaşınmayla birlikte penis derisinde oluşturulan travmalar sonucu peniste küçük kanama odakları da görülebilir.
  • Akıntı: Penis mantarı; penis derisini nemlendiren dokularda enfeksiyon yaratarak akıntıya yol açabilir. Bu akıntı çoğunlukla kötü kokulu ve sarı-yeşil renklidir.
  • İdrar Yapmada Zorluk, İdrar Yaparken Yanma: Penis içerisinde idrar yollarının son kısmı olan üretrayı saran bir organdır. Penisteki mantar enfeksiyonu idrar yollarında da enfeksiyon yaratabilir. Bu durumda idrar yapmada zorluk, idrar yaparken yanma gibi semptomlar görülür.
  • Cinsel İlişki Sırasında Ağrı: Peniste oluşan mantar enfeksiyonu penis derisinde döküntülere ve tahrişlere yol açabilir. Bu durumda cinsel ilişki sırasında vajina duvarlarına değen peniste ağrı oluşumu görülür.

Penis Mantarı Nedenleri Nelerdir?

Penis Mantarı birçok nedene bağlı oluşabilir. Burada esas etken mantarın çoğalıp yayılmasına neden olabilecek ortamların sağlanmasıdır.

Buna göre penis mantarı gelişiminde risk faktörleri;

  • Sünnetsizlik: Sünnet ile penisin uç kısmının kesilmesi penis mantarı gelişiminde koruyucu etkiye sahiptir. Sünnetsiz peniste penisin uç kısmı nemli ve havayla teması sınırlı bir biçimde durur. Bu durum penisin sürekli ıslak halde kalmasına ve mantar enfeksiyonu gelişiminin kolaylaşmasına yol açar.
  • Cinsel İlişki: Özellikle korunmasız(kadının veya erkeğin prezervatif kullanmadan girdiği) cinsel ilişkilerde partnerde bulunan mantar enfeksiyonu kişiye bulaşıp penis mantarına neden olabilir.
  • Antibiyotik Kullanımı: Uzun süreli antibiyotik kullanımı normal durumda peniste bulunan ve peniste mantar gelişimini önleyen bakterilerin miktarını azaltır. Bu durum penis mantarı için risk oluşturur.
  • Diyabet Hastalığı: Diyabet (Şeker) hastalığı; vücudun bağışıklık sisteminin çökmesine; bunun sonucunda da mantar enfeksiyonu gelişiminin kolaylaşmasına neden olur.
  • Prezervatif: Her ne kadar prezervatifsiz cinsel ilişki mantar enfeksiyonu oluşumu için risk faktörü oluştursa da; bazı duyarlı kişilerde prezervatif içerisinde bulunan kimyasallar peniste mantar enfeksiyonu oluşumu için risk oluşturur.
  • Kişisel Hijyene Önem Verilmemesi: Genital bölgenin temiz tutulmaması, çamaşırların sık sık değiştirilmemesi mantar enfeksiyonu gelişimi için risk oluşturur.
  • Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olması: Özellikle AIDS, kanser hastalığı gibi hastalıklara sahip kişilerde hastalığın kendisi ve kullanılan ilaçlardan dolayı bağışıklık sistemi zayıflar. Bu durumda mantar enfeksiyonu sıklıkla rastlanır.
  • Obezite: Aşırı kilolu yada obez kişilerde penisin üzerine karın derisinin katlanmasından dolayı peniste terleme ve sürekli nemlilik oluşur. Bu durumda mantar enfeksiyonu gelişebilir.
  • Mantar Enfeksiyonuna Sahip Kişilerin Eşyalarının Kullanımı: Mantar enfeksiyonuna sahip kişilerin çamaşırlarının, havlularının yada kıyafetlerinin kullanımı penis mantarı gelişimi için risk oluşturur.

Penis Mantarı Teşhisi

Penis mantarı kendisine eşlik eden belirtiler ve döküntülü lezyonlar ile peniste oluşan birçok hastalıkla karışabilir. Bu durumda mantar enfeksiyonu tecrübeli bir hekim tarafından ayırt edilmeli ve tedavi uygulanmalıdır.

Penis mantarı teşhisinde kullanılan yöntemler;

  • Anamnez ve Fizik Muayene: Tanıda ilk başvurulması gereken yöntem anamnez ve fizik muayenedir. Anamnezde hasta şikayetlerini dile getirir. Hekim hastaya şikayetlerinin ne zamandır var olduğunu, arttıran ve azaltan nedenleri, hastalığın yaşam kalitesini etkileyip etkilemediğini sorar. Ardından fizik muayeneye geçer. Fizik muayenede hekim penisi inceler. Akıntı olup olmadığını, varsa akıntının rengini, kokusunu kontrol eder. Tecrübeli bir hekim fizik muayeneden sonra çoğunlukla tanıyı koymuş olur.
  • Kültür: Penis mantarı bazı durumlarda peniste enfeksiyon oluşturan diğer hastalıklar ile karışabilir. Bu durumda hastadan kültür alımı yapılabilir. Kültür alma işleminde hastanın akıntısı bir test çubuğu yardımıyla alınır ve mantarın üreyebileceği kültür kabına sürülür. Belli bir süre (yaklaşık 1 hafta) sonra kültürdeki üremeye göre tanı konulup tedavi uygulanır.
  • Kan Tahlili: Kandaki beyaz kan hücreleri enfeksiyon durumunda artarak enfeksiyon kaynağı ile savaşır. Peniste mantar enfeksiyonunda kandaki beyaz kan hücreleri artar. Bu durum kan tahliline de yansır.
  • İdrar Tahlili: Penisteki mantar enfeksiyonu eğer çok ilerlerse idrar yollarını da enfekte edip iltihaplandırabilir. Bu durumda idrar tahlilinde mantar hücreleri görülür. Tanı koydurucu değildir ancak tanıyı destekleyen bir bulgudur.

Penis Mantarı Tedavisi

Penis mantarı tedavisinde esas olan mantar gelişimini önlemeye yönelik davranışlardır. Bunun için kişisel hijyene önem verilmesi ve genital bölgenin nemli kalmamasının sağlanması yapılacak ilk yöntemdir.

Penis mantarı tedavisinde mantarın yayılmasını engelleyen ve mantarın ölümüne neden olan antifungal (mantar enfeksiyonu karşıtı) ilaçlar kullanılır.

Bu ilaçlar mantarların büyümesini ve bölünerek çoğalmasını engeller. Genellikle bu ilaçların kullanımı sonucu mantar enfeksiyonu hafifler.

Penis Mantarı Tedavi Edilmezse

Mantar enfeksiyonu hızlı bir şekilde çoğalıp yayılım gösterdiği için acil tanı konulup tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır.

Penisin gün içinde hava almayıp sürekli nemli bir biçimde kalması peniste oluşan mantar enfeksiyonunun daha çabuk yayılmasına yol açar.

Penis mantarı tedavi edilmezse birçok komplikasyona yol açabilir.

Bunlar;

  • Kanama ve Kabuklanma: Penis mantarında peniste oluşan kaşıntı sonucu hastanın o bölgeyi sürekli kaşıması penis derisinde küçük kanama odaklarına neden olur. Bu durumda peniste kanama sonrası kabuklanma da görülür.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: Penis içerisinde idrar yollarının son kısmı olan üretrayı barındırır. Peniste oluşan mantar enfeksiyonu üretra yoluyla idrar yollarına da taşınıp orada enfeksiyon oluşturabilir. Bu durumda hastada idrar yapmada zorluk, idrar yaparken yanma hissi, idrarda kan gibi semptomlar görülür.
  • Pyelonefrit: Penisteki mantar enfeksiyonu üretraya yayılıp; üretradan böbreğe kadar taşınabilir. Böbrekte enfeksiyon oluşumu pyelonefrit olarak adlandırılır. Bu durumda hastada bel ağrısı, yan ağrısı, idrar yapmada problemler, idrarda kan görülebilir.
  • İnfertilite (Kısırlık): Penisteki enfeksiyon sperm kanalları boyunca yayılarak sperm üretim yeri olan testisleri enfekte edebilir (iltihaplandırabilir). Bu durumda hastada uzun süreli testis iltihabı sperm hücrelerine zarar vererek infertiliteye(kısırlığa) yol açabilir.
  • Cinsel İlişki Problemleri: Penisteki mantar enfeksiyonu penis derisinde kanamalı, kabuklu yaralanmalara yol açabilir. Bu durumda cinsel ilişki sırasında vajina duvarlarına değen peniste bu yaralar ağrı oluşturur. Bu ağrılar hastada cinsel ilişki sırasında problemler yaratır.

Penis Mantarına Ne İyi Gelir?

Penis mantarının esas tedavisi antifungal (mantar enfeksiyonu karşıtı) ilaçlar ile olur. Bu ilaçların kullanımı ile hafta içerisinde penisteki mantar enfeksiyonu hafifler.

Bu ilaçlara ek olarak bazı doğal bitki ve yağların kullanılması penis mantarının iyileşmesini hızlandırabilir.

Bunlar;

  • Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı mantar hücresinin çekirdeğine etki ederek mantarın ölmesine neden olur. Bu yağın gün içerisinde mantar enfeksiyonu bulunan bölgeye sürülmesi yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca penis mantarına sahip hastaların mantar enfeksiyonu geçene kadar günde 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı yemesi, mantar enfeksiyonunun iyileşmesini hızlandırır.
  • Akdeniz Kekiği Yağı: Bu yağ özellikle mantar enfeksiyonuna sahip, mantar enfeksiyonu penis derisinde sert yaralara yol açmış kişilerde oldukça etkili bir yağdır. Bu yağ sertleşmiş penis derisinden geçip mantar hücrelerini öldürmesi için direkt olarak deriye uygulanır. Ancak bu yağ deriyi yakıcı özellikte olduğu için kullanım sırasında zeytinyağı ile seyreltilmelidir.
  • Potasyum Sorbat Macunu: Bu madde tıpkı akdeniz kekiği yağı gibi penis mantarının oluşturduğu sert mantar yaralarında kullanılır. Bu madde penis derisindeki mantar hücrelerinin öldürülmesinde oldukça faydalıdır. Potasyum sorbat bir miktar su ile seyreltilip macun haline getirilir. Ardından penis derisine sürülür ve dakika sonra yıkanır.
  • Limon suyu: Limon suyu bol miktarda C vitamini içerir. Bu durum mantar hücrelerinin büyümesi ve bölünmesine engel olur. 1 litre suya 2 yemek kaşığı limon suyu eklenir ve etkilenmiş penis bölgesine masajla sürülür. Bu durum enfeksiyon geçene kadar günde 3 kez tekrarlanır.
  • Turna Yemişi Suyu: Tıpkı akdeniz kekiği yağı ve potasyum sorbat macunu gibi turna yemişi suyu da sertleşmiş mantar yaraları için oldukça etkili bir takviyedir. Ayrıca penisteki mantar enfeksiyonunun idrar yollarına taşınmasını engeller. Penis derisinde bulunan vücuda yararlı bakterilerin sayısını arttırır. Penisinde mantar enfeksiyonu bulunan kişi enfeksiyon geçene kadar günde 2 bardak turna yemişi suyu içmelidir.

Bu doğal gıdaların dışında penis bölgesinin nemli tutulmaması, banyodan sonra hemen kurulanması, kişisel hijyene önem verilmesi, cinsel ilişki sırasında bulaşı önlemek için prezervatif kullanılması ve enfeksiyon belirtileri görüldüğünde mutlaka hekime başvurulması yapılabilecek diğer uygulamalardandır.

Penis derisinde bulunan yaraların kabuğu kaldırılmamalı, kaşıntı oluştuğunda kaşınmamalıdır. Bu gibi durumlar uygulanırsa yaraların ciddiyeti artar.

Penis Mantarı İlaçları

Penis mantarının esas tedavisini antifungal (mantar enfeksiyonu karşıtı) ilaçlar uygular. Bu ilaçlar mantar hücresinin çekirdeğine yada duvar yapısına etki ederek hücrenin büyümesini ve bölünmesini engelleyerek tedavi eder.

Bu antifungal ilaçlar içerik olarak şu maddeleri barındırabilir;

  • Ketokonazol: Bu ilaç mantarların hücre duvar bütünlüğünün bozulmasına yol açarak mantar hücresinin ölmesine  neden olur. Bu ilaç günde 1 kez oral (ağızdan) alınır. Eğer enfeksiyon iyileşmezse günde 2 kez alınabilir. Bu maddenin yan etkileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, sırt ağrısı, göğüs ağrısı, titreme, bulantı, kusma, ishal, karaciğer fonksiyonlarında bozulma görülebilir. Bu belirtiler hastayı rahatsız edecek düzeye ulaştığında hekime danışılmalıdır.
  • Klotrimazol: Bu ilaç mantar enfeksiyonu oluşan bölgeye direkt olarak uygulanan antifungal (mantar enfeksiyonu karşıtı) bir kremdir. Bu krem mantar enfeksiyonu geçene kadar günde bir kez (çoğunlukla geceleri) penise sürülür. Yan etkileri arasında kaşıntı, genel cilt tahrişi, ciltte soyulma, su toplama, ödem ve ciltte kızarıklık sayılabilir. Bu belirtiler ciddi boyuta ulaşırsa hekime danışılmalıdır.

Çocuklarda Penis Mantarı

Çocuklarda penis mantarına yol açan risk faktörlerine (cinsel ilişki, diyabet, obezite gibi) daha az rastlanıldığı için nadir karşılaşılan hastalıklardandır.

Bu hastalık genellikle sünnetsiz çocuklarda daha sık görülür. Sünnetsizlik penisin havalanmasını engellediği ve daha fazla nemli kalmasını sağladığı için risk oluşturur.

Çocuklarda penis mantarında belirtiler kaşıntı, akıntı, ağrı, kanama, idrar yapmada zorluk gibi problemlerdir. Bu belirtiler görüldüğünde hekime danışılmalıdır.

Çocuklarda penis mantarı ile ilgilenen bölüm Çocuk Hastalıkları veya Çocuk Ürolojisi bölümüdür. Hekim hastanın şikayetlerini dinler, hastalığa tanı koyar ve tedavi altına alır.

Hastalar bazen penis derisinde oluşan yaralardan dolayı Dermatoloji bölümüne de başvurabilirler. Dermatoloji hekimi hastalığa tanı koyup tedavi uygulayabilecek bilgi ve birikime sahiptir.

Özellikle sünnetsiz çocuklarda sürekli oluşan penis mantarında tedavi amaçlı sünnet işlemi gerçekleştirilebilir.

Penis Mantarı için Hangi Doktora Gidilir?

Penis mantarı ile esas olarak ilgilenen, hastalığa tanı koyup tedavi uygulayan bölüm Üroloji bölümüdür. Üroloji uzmanı hastanın şikayetlerini dinler, hastayı muayene eder, peniste görülen diğer enfeksiyon hastalıklarından ayırt eder ve gerekli ilaçları reçete eder.

Hastalar bazen mantarın deri bölgesinde oluşturduğu yaralardan dolayı Dermatoloji (Deri ve Zührevi Hastalıkları) bölümüne de başvurabilirler. Dermatoloji hekimleri de Üroloji uzmanları gibi hastalığa tanı koyup tedavi uygulayabilir.

Çocukluk çağında görülen penis mantarında başvurulacak bölüm Çocuk Hastalıkları bölümü veya Çocuk Ürolojisi bölümüdür.

Hekim hastadaki semptomları öğrenir, hastayı muayene eder, gerekli gördüğünde hastanın sünnet olup olmadığına bakar. Hastalığı peniste görülen diğer hastalıklardan ayırt eder, tanı koyar ve tedavi uygular.

Hastalarda 3 günden uzun süreli olan kaşıntı, kızarıklık, yanma, idrar yapmada zorluk, cinsel ilişki sırasında ağrı, peniste hassasiyet gibi semptomlar oluştuğu zaman hekime başvurulmasında fayda vardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası