oksijenli su kulağa nasıl uygulanır / KULAK KİRİ (SERUMEN) TEMİZLİĞİNDE % 3 HİDROJEN PEROKSİT TEDAVİSİ

Oksijenli Su Kulağa Nasıl Uygulanır

oksijenli su kulağa nasıl uygulanır

Değerli Meslektaşlarım; Bilindiği gibi dış kulak kanalının iç yüzünü örten deride “Seruminöz” ve “Sebase” olmak üzere iki çeşit bez bulunmaktadır. Bu iki bezin salgısı birbirine karıştığında “Serumen” denilen sarı renkte bir madde ortaya çıkmaktadır. Serumen dış kulak kanalının iç yüzünü örten derinin soyulan keratin bölümüyle karışıp kanalın duvarını sıvamakta ve bu yolla dış kulak kanalını mikroplara karşı korunmaktadır. Özetleyecek olur isek Serumen (Kulak kiri) yada Buşon; dış kulak yolunun 1 cm’lik dış bölümündeki cildin yağ ve ter bezlerinin ifrazatı ile epitelyum döküntülerinin karışımından oluşmaktadır. Serumen (Kulak kiri) yada Buşon gerçek anlamda kir değildir. Dış kulak yolundaki cildin salgısıdır.




Bazı kimselerde aşırı miktarda olan bu madde, dış kulak kanalını tıkayabilmektedir. Oluşan bu tıkaç kirli sarı renktedir ve kaşıntıya ve/veya hafif bir işitme kaybına neden olabilir. Serumenin çıkartılması için kulağın bir doktor tarafından yıkanması gerekir. Bazı kimseler dış kulak kanalına soktukları sivri cisimlerle bu tıkanıklığı gidermeye, kulağı temizlemeye çalışırlar. Bu gibi yanlış davranışlar çoğu zaman kulak zarının delinmesine yol açar.







Kulak salgısı dış kulak yolundaki cildi enfeksiyonlardan korumaya yöneliktir ve dışarıdan gelen toz ile diğer partikülleri tutar. Dış kulak yolu cildindeki dışa doğru olan hareketlerle kulak kepçesine doğru atılır. Kulak salgısının koyu olması, tozlu ortamlarda bulunma veya salgının dışarıya atılmasına engel faktörler birikime yol açarlar.







Kulak salgısı, kulak yolunu koruduğu ve geçici bir koruyucu sıvı tabakası oluşturduğu için faydalıdır. Kulak salgısının yokluğu, dış kulak yolunun kurumasına ve buna bağlı kaşıntılara sebep olur. Kulak kiri (Serumen) normal miktarlarda olduğu sürece sağlıklıdır ve koruyucu, kayganlaştırıcı, anti bakteriyel özelliklerde olan bir maddedir.








İdeal şartlar altında kulağı temizlemek gerekmez. Çoğunlukla kulak kanalı kendi kendini temizler; bu, kulak zarından kulak kepçesine kadar derinin ve birikintilerin yavaş yavaş dışa doğru doğal bir mekanizmayla süpürülmesi ile olur. Eski kulak birikintisi devamlı olarak kulak dışına doğru süpürülür, burada kurur ve düşer. Bu işlem biraz yavaş gerçekleşir. Uzun süre kalmış kulak kiri genellikle kurulaşır, incelir; çiğneme ve çene hareketlerinin yardımıyla kulak zarından dışarıya doğru taşınarak dışarı düşerler.




Kulak birikintisi çok olup dış kulak yolunu tıkayarak işitmeyi bile engelleyecek duruma gelebilir. Bu durumda hekim, kulağı aspiratörle, özel aletlerle veya yıkayarak temizler. Bu temizleme işlemi öncesinde birikintiyi yumuşatacak ilaçlar kullanılması gerekebilir. Böyle bir durumda "gliserin" gibi yumuşatıcı damlalar kullanılabilir.




Buşon dış kulak yolunun dış, yani kulak zarından uzak, kısmında salgılanması nedeniyle normal hallerde her hangi rahatsızlığa neden olmamaktadır. Fakat bazı hastalarda salgının fazla oluşu, dış kulak yolunun darlığı ve hastanın kulak pamuğu gibi cisimlerle kulak temizleme alışkanlıkları nedeniyle kulak kiri dış kulak yolu kanalı boyunca birikmekte ve kulak zarı üzerine ulaşa bilmektedir. Bu duruma Sıkışmış Buşon yada Sıkışmış Serumen denilmektedir.




Sıkışmış buşon yada sıkışmış serumen belirtileri;



1. Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk ve kulakta tıkanıklık hissi


2. Kısmi ve ya giderek artan işitme azlığı



3. Çınlama, kulakta zil veya gürültü sesi


4. Kulak kaşıntısı, kulaktan kötü koku gelmesi ve koyu renkli kulak akıntısı



5. Kuru öksürük



Şeklinde özetlenebilir.



Hidrojen peroksit oksitleyici ve koku giderme özelliği taşıyan antiseptik ve dezenfektan bir ajandır. Bu etki, organik maddelerin mevcudiyetinde azalır. Antibakteriyel ve antiviral aktivitesi zayıftır. Yara temizlemekte kullanılır. Serumenin (Kulak kiri) kulaktan uzaklaştırılmasında etkilidir.




Kulakta kullanıldığında, (kulak zarı granülasyonu riski), bir haftada fazla kullanılamaz. Giyisilerde renk değişimine neden olabilmektedir.




Formülümüzü incelersek;




Rp.



Hidrojen peroksit 30 % 3,0 g



Distile su q.s. 30 g




Formülde yer alan maddeler;



Yenidoğanda Topikal Anestezik Maddelerin Kullanımı;




Hidroperoksit- Oksijenli su- Eau oxygenée- Hydrogenii peroxidum- Wasserstoffsuperoxid ;




Hidrojen peroksit'in sulu çözeltileri beklemeyle veya alkali etkisiyle yavaş bir şekilde dekompoze olur. Işık, çalkalama ve ısı bu dekompozisyonu hızlandırır. Geçimsizlik de dekompozisyona neden olur. Hidrojen peroksid çözeltileri organik maddeler, indirgenler (oksitlenmeye yatkın maddeler), bazı metaller, metal tuzları, alkaliler, iyodürler, permanganatlar ve diğer oksitleyici ajanlarla geçimsizdir. Çözeltileri uzun süre saklanmamalıdır. Derişik çözeltileri deri ve mukozalarda tahrişe neden olur. Bu tür çözeltiler gerekli seyreltme yapılmadan kullanılmamalıdır. Derişik çözeltileri cilt ve mukoza membranlarında beyaz skar oluşumuna neden olan tahriş edici yanıklar oluşturur. Neden olduğu ağrı yaklaşık 1 saat içinde kaybolur. Hidrojen peroksitin ağız suyu olarak sürekli kullanılması dil papillalarında (papilla linguales) geçici hipertrofiye neden olabilir. Hidrojen peroksitin kapalı vücüt boşluklarına enjeksiyonu veya damlatılması tehlikelidir. Ağız suyu olarak kullanılan %3'lük hidrojen peroksit çözeltilerinin ağız ülserlerine neden olduğu bildirilmiştir. Hidrojen peroksit'in antiseptik etkisi dokulara uygulandığında ani oksijen açığa çıkarmasına, dolayısıyla oksijenin oksidatif etkisine bağlıdır. Bu nedenle antiseptik aktivitesi oksijen çıkışının devam ettiği çok kısa süreyle kısıtlıdır. Ayrıca, serbest kalan oksijenin antimikrobik etkisi ortamda bulunan organik maddeler tarafından azaltılır.




Hidrojen peroksit lokal olarak hafif hemostatik etki gösterir. Bu etkisi değişik mekanizmalarla açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulandığı dokuda yaptığı termal zedelenme, intimal lipid birikintilerinin serbest kalması, hava embolisi, fibrin trombusları oluşturması veya küçük arteriyollerde vazokonstriksiyon yapmasına hemostatik etkisini açıklamak üzere önerilen başlıca mekanizmalardır.



Hidrojen peroksit antiseptik, dezenfektan ve deodorant olarak kullanılan oksitleyici bir maddedir. Zayıf antibakteriyel etki gösterir; HIV dahil virüslere karşı da etkilidir. Yara temizlemede oksijen çözeltisinin neden olduğu köpürtücü etki olasılıkla antimikrobiyal etkiden daha önemlidir. %6 'ya kadar olan hidrojen peroksid çözeltileri yara ve ülserlerin temizlenmesinde kullanılır. Aynı amaçla % stabilize hidrojen peroksit içeren kremler de kullanılır. Hidrojen peroksit sağlam deride tek başına etkili değildir. Ancak el, cilt ve mukoza membranlarının antisepsisinde diğer dezenfektanlarla birlikte kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün HIV dezenfeksiyonu için verdiği listede hidrojen peroksit de yer alır. Medikal ve cerrahi aletlerin %6'lık hidrojen peroksit çözeltisi içinde 30 dakika süreyle tutulması dezenfeksiyon için yeterlidir.




Hidrojen peroksit'in %'lık çözeltisi akut stomatit tedavisi için ağız suyu ve deodorant amaçlı gargara olarak kullanılır. %6'lık çözeltileri bu amaçla kullanılmamalıdır. Topikal kortikosteroidlerle birlikte kullanılması daha etkili olmasını sağlayabilir. Aynı amaçla kullanılmak üzere hazırlanan jelleri vardır.




Hidrojen peroksit içeren kulak damlaları kulak kirinin temizlenmesi için kullanılır. Bu tür kulak damlaları tercihen %6'lık hidrojen peroksit çözeltisinden 3 kısım suyla seyreltilerek taze hazırlanmalıdır.



Kanla bulaşık sargılar hidrojen peroksit çözeltileriyle temizlenebilir. Ayrıca, hidrojen peroksit %3'lük çözeltisi halinde yumuşak kontakt lenslerin dezenfeksiyonunda kullanılır. Konsantre hidrojen peroksid çözeltileri (%27 ve %30'luk) daha seyreltik çözeltilerin hazırlanmasında kullanılır.




Kulak zarı perfore olan hastalarda kulak durulama kontrendikedir. Kronik otit’de uygulanmamalıdır. Preparat ışıktan korunmalı 80 C de saklanmalıdır. Saklama süresi bir haftadır.



Dozaj;




Kulağa birkaç damla uygulandıktan sonra yarım saat beklenir ve bu işlem üç kez tekrarlanır. Sonra ılık su ile kulak yıkanır. Bir haftadan fazla kullanılmamalıdır.





DİKKAT! Bu tür solüsyonlar seyreltilmeden dokulara uygulanmamalıdır. Hidrojen peroksit'i çıkışı olmayan kapalı vücut boşluklarına enjekte etmek veya damlatmak tehlikelidir.





Kaynak: Belgische Farmacopeecommissie/ Therapeutısch Magıstraal Formularıum. Uitgave







İyi bir hafta dileğiyle…

Kulak Temizleme

Okuma Süresi: 4dakika

Kulak Temizliği Nedir?

Kulak temizliği, kirli hava ve çevresel faktörler nedeni ile kulak içine yerleşen kulak kiri yani tıptaki adı ile buşon adı verilen doğal sıvının temizlenme işlemidir. Serumen adı verilen bu sıvı, derinin alt kısmında yer alan salgı bezleri aracılığı ile salgılanır. Kulak içindeki yer alan ve kulak zarını korumakla görevli olan buşonlar, görevi bitince kulak içinde kuruyarak kir görüntüsü oluşturur. Bu işlemler sonrası kulağı bu sıvılardan arındırma işlemi kulak temizliğidir.

Kulak Kiri Nedir?

Kulak kiri, kulak zarını dıştan gelen bakteri, toz, kir ve saldırılara karşı korumak amaçlı ortaya çıkan ve kulak derisi altından salgılanarak üretilen bir tür sıvıdır. Döngüsel olarak kulak zarını korur ve işlevini tamamlayan bu salgı kuruyarak kulak içinde kalır. Aslında sanılanın aksine bu sıvının kulak kiri olarak bilinmesi ve çeşitli yöntemler ile kulak temizliği işlemi yapılması kulak zarını dış etkenlere karşı savunmasız bırakır.

Bunlarla birlikte kulak kiri dediğimiz serumen adı verilen salgının oluşmasına neden olan farklı etkenler de bulunmaktadır. Bunlar;

  • Tozlu ve kirli ortamlarda uzun zaman vakit geçirmek ya da çalışmak
  • Dış kulak yolundaki buşonun kulak küçük ve dar olduğu için kulak dışına atılamaması
  • Denize havuza girdikten sonra ya da duş sonrası buşonun şişmesi
  • İşitme cihazı, tıkaç ya da kulaklık kullanımı
  • Kulağın sıklıkla yabancı ve sert cisimler ile temizlenmeye çalışılması

Kulak Kiri Belirtileri Nelerdir?

Kulak zarı koruma işlemi sırasında görevini tamamlamış olan serumen salgısı bazı nedenlerden dolayı kulak içinde birikir ve dışarı atılamaz. Bu durum zamanla kulak içinde biriken serumen salgısının kulağa zarar vermesine neden olur. Kulak içinde kulak kiri biriktiğine dair belirtiler aşağıdaki nedenler ile sıralanabilir.

  • Kulakta meydana gelen zamansız ağrılar
  • İşitmede azalma hissedilmesi
  • Devamlı olarak uğultu ve çınlama yaşanıyor olması
  • Kulağın kaşınması ve buna bağlı olarak tahrişe neden olması
  • Kulak içinden gelen rahatsız edici kokular
  • Kulak içinden çıkan renkli akıntı
  • Kuru öksürük nöbetleri geçirilmesi

Eğer siz de bu belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyor kulağınız ile ilgili huzursuzluk yaşıyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman KBB doktorlarımızdan bilgi alabilir, muayene olabilir ve tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Kulak Temizliği İşlemi Nasıl Yapılır?

Kulak salgısı yani diğer adı ile serumen, kulak içinde oluşmaz ve bu nedenle de kulak temizliğinin evde bulanan kulak çubuğu ile yapılması doğru bir yöntem değildir. Çünkü kulak çubukları bilinenin aksine sadece kulak kepçesindeki kıvrımların temizliği için kullanılmak üzere üretilmiş materyallerdir. Kulak çubuğu kullanımının da bu doğrultuda yapılması gerekmektedir. Öte yandan kulak içi temizliği için kullanılan çubuklar, kulak kirinin kulak zarına kadar inmesine ve kulak tıkanmasına neden olabilmektedir.

Kulak içinde buşon birikmesi şikayeti yaşanması durumunda KBB uzmanı doktorlar yardımı ile muayene olunmalı ve gerekli görülmesi durumunda kulak içi doktorun uygulayacağı yöntemler ile temizletilmelidir.

Kulak içinde biriken kire bağlı olarak farklı yöntemler kullanılabilen kulak temizleme işleminde, bilinen ve sıkça kullanılan yöntemlerden biri lavajdır. Kulak yıkama adı ile de bilinen bu işlem hasta kulağına bir solüsyon damlatılması ile başlar ve ardından bu özel solüsyonun kulak kirini yumuşatması beklenir. Kulak içindeki kurumuş birikintiler tamamen yumuşayana kadar ve solüsyon kulak içinde berrak bir görüntü alana kadar bu işleme devam edilir. Ardından hasta gündelik hayatına devam edebilir.

Diğer bir yöntem ise aspirasyon işlemidir. Vakumlama olarak da bilinen bu işlem doktor tarafından kullanılan aspiratör cihazı ile kulak içindeki sertleşmiş buşon dışarı çekilir. Kulak kirinin solüsyon ile yumuşatılarak çıkarılmasının zor ve tahriş edici olabileceği durumlarda bu yöntem tercih edilir.

Tüm bunlara ek olarak küret adı verilen yöntem ile de kulak temizleme işlemi yapılabilmektedir. Doktorun özel solüsyon sıkarak yumuşattığı buşonları küret adı verilen alet ile dışarı çıkarma işlemidir.

Bebeklerde Kulak Temizleme Nasıl Yapılır?

Yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de buşon üretir ve işlevi tamamlanan buşon dışarı atılır. Fakat bebek kulağı küçük ve dar alanlı olduğu için buşonlar bazen kulak içinde kuruyarak yerleşebilir. Bu nedenle de belirli aralıklarla doktor kontrolünde buşon birimi olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Bebeklerin kulakları da tüm ciltlerinde olduğu gibi en hassas bölgelerinden biridir ve bu nedenle de bebeklerde kulak temizliğine ebeveynlerin dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeklerin kulakları hem daha küçük hem de daha hassas olduğu için dikkatli olmak çok önemlidir. Buşon temizliği eğer evde yapılacak ise nemli bezlerden yardım alınabilir. Bebeğin kulak kepçesi ve kulak arkası bölümü hassas bir şekilde temizlenir. Yine yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de kulak deliğinin temizlenmesi doğru değildir. Temizliğine ve iltihaplanmasına özellikle dikkat etmeniz gereken bebeğinizin kulağının tıkanması halinde, doktorunuz bebeğinize en uygun yöntemle temizliği gerçekleştirecektir.

Kulak Temizliği Alışkanlık Yapar Mı?

Kulak temizletmenin alışkanlık yaptığı düşünülse de aslında kulak kiri ağrı yapmadığı sürece buna ihtiyaç olmayacaktır ve bu nedenle de kulak temizleme işlemine gerek görülmeyecektir. Bu durumda kulak temizliği alışkanlık yapmaz denilebilir. Kulağın sık sık kulak kiri yüzünden tıkanması, kulağın temizlenmeye alıştığından değil aksine kişinin çok fazla kirli havaya maruz kalmasından dolayı oluşmaktadır. Bu gibi durumlar da kişinin kulaklarını daha sık temizletme ihtiyacı duymasına neden olur.

Eğer siz de kulağınızda işitme kaybı ya da tıkanma gibi belirtiler hissediyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman KBB doktorlarımızdan bilgi alabilir ve gerekli görülmesi halinde kulak temizliği işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kulak temizletmek can acıtır mı?

Uzman hekim tarafından yapılan kulak temizleme işlemi, hastanın ihtiyacına göre üç farklı şekilde yapılabilir ve bu işlemlerin hiçbiri ağrılı değildir.

Kuruyan kulak kiri nasıl temizlenir?

Kurumuş kulak kiri temizliği için kulak içine gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen kalıntıları hekim tarafından özel aletlerle, vakumla çekerek veya yıkama ile temizlenebilir.

Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi?

Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.

Kulak kirinin rengi ne anlama gelir?

Kulak kiri bir salgı biçimidir ve bun bağlı olarak vücudun ter atma biçimini de gösterir. Renk ne kadar koyu ise vücudunuz o kadar çok ter üretebiliyor demektir. Daha koyu kulak kiri olan insanların hafif kulak kiri olan insanlara göre vücutları daha fazla ter üretme eğilimindedir. Ayrıca kirin kulağınızda bir süre kaldığının bir işaretidir. Kir kulak kanalınızda ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar oksijene maruz kalır ki daha koyu bir tona bürünür.

Sakız çiğnemek kulak tıkanıklığını açar mı?

Sakız çiğnemek, esnemek, balon şişirmek ve derin yutkunmak östakinin açılıp kapanmasını sağladığı için oluşan tıkanıklığı açabilme ihtimali yüksektir.

Paylaş:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası