saraybosna mostar tren saatleri / Sarajevo Railway Station - Sarajevo Railway Station Yorumları - Tripadvisor

Saraybosna Mostar Tren Saatleri

saraybosna mostar tren saatleri

29 Eki Bir Demiryolu Hikayesi : Saraybosna&#;dan Mostar&#;a


&#;Bir mektup yazmak istiyordum,ama adres funduszeue.info hiçbir adres funduszeue.info inanmazlardı,bunun için utanıyordum. Bana herhangi bir adres söyler misiniz? diyemezdim. Oysa herhangi bir adres yeterliydi benim için. Bir zorluk daha vardı o zamanlar,şimdi de var,yani bir süre geçtiği halde kendi adresimi de bu mektupta yazma fikri beni düşündürüyor. Bu hikayemi,ekspres ya da posta treni artık-belki de yalnız belirli bir süre için-geçmediği halde,bir yolunu bularak okuyucularıma-artık alıcım kalmadı-iletebilsem bile,nerede bulunduğumu nasıl anlatacağım? Bu sorun da beni düşündürüyor. Ama gene de ona yazmak,hep onun için yazmak,ona durmadan anlatmak,nerede olduğumu bildirmek istiyorum. Ben buradayım sevgili okuyucum,sen neredesin?’DSC_Saraybosna-Mostar treni her sabah saat 6,51 de hareket ediyor. Saraybosna&#;da 5 gün boyunca kaldığım yerin tren istasyonuna bir hayli uzak olması da göz önüne alınırsa bu trene yetişmek için henüz gün aydınlanmadan dışarı çıkmam gerekiyordu. 5 gün önceydi.

Şimdi bu yazıyı bir Sırp kafe-barında yazıyorum. Saat sabahın erken bir saati. İçeride 3 yaşlı Sırp yüksek sesle bir şeyler tartışıyorlar. Slav dillerinin doğal tonu gereği de olabilir biraz gergin bir halleri var. Bu da benim bir kaç gün önce yaptığım tren seyahatimden bahsetmemi engelliyor. Oysaki güzellemeler yaparak bahsedecektim o yolculuktan. Saraybosna ve Mostar şehirleri arasındaki tren yolunun dünyanın en güzel manzaralı tren yollarından biri olduğunu söyleyecektim.

O sabah çok erken kalktım. Henüz müminlerin sabah namazına kalkmadığı bir vakitti. Tren istasyonuna nasıl vardığımı tam olarak hatırlamıyorum. Otobüs durağına yürürken boş arsaların olduğu bir alanda köpekler havlamıştı. Ama kavgada ısrarcı olmamışlardı. Sonra yoldan geçen araçlara otostop yaptığımı hatırlıyorum. Yoldan geçen arabalar gecenin o satinde caddede olan kişiye, bana itimat etmemiş olsalar gerek bir hayli yürütmüşlerdi.

Ve evet tren garına varmıştım. Tam da vaktinde. Mostar treninin hareket etmesine 10 dakika var. Biletimi alıp tren peronuna gittim. Beni Mostar&#;a götürecek trenin üzerinde TCDD yazıyordu. Uyku ile uyanıklık arasında olduğum o vakitlerde bu kısım bir rüya olmalıydı. Eskiden İstanbul&#;dan Konya&#;ya birçok kez tren ile gitmiştim. Oradan bilinçaltımı hareket ettiren bir rüya. Ama yolculuk bitip de trenden indiğimde de aynı yazıyı görünce rüya mı gerçek mi olduğunda biraz şüpheye düştüm. Hatta daha sonra birileri Türkiye İmparatorluğu&#;nun eski otobüs ve trenlerini imparatorluğun bu kenar eyaletine gönderdiğini söylemişti.

Kafedeki Sırpların sesleri kısıldı. Ve şimdi bir müzik sesi var içerde. Bir hayli aşinayım Slav müziğine. Hatta İran müziklerinden sonra en çok Balkan-Slav müziklerini dinlediğimi iddia edebilirim.

Ve manzara&#;

Saraybosna&#;dan Mostar&#;a tren ile seyahat etmek sadece 11 Boşnak Markı (yaklaşık 15 Türkiye Lirası)

 

Ve müzik:

Miroslav İlic &#; Piti il Nebiti

(Yazının başındaki alıntı: Oğuz Atay&#;ın Demiryolu Hikayecileri&#;nden)


Saraybosna Gezi Notlarım

Dostlarınızı da seyahate davet edin:

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

Capljina - Saraybosna Otobüs Bileti

Otobüs Seyahati Hakkında

Otobüs Seyahati İpuçları

Capljina - Saraybosna otobsünde yolculuk yaparken ara duraklarda, molalarda oraların yerlisi insanlarla tanışın sohbet edin. Yeni bir şehri keşfederken seyahat içinde bilgi elde etmek için doğruca oranın insanlarına sormaktan daha iyi bir yol yoktur.

Otobüsünüz kalkış noktasından ayrıldığı anda geziye başlayın. Eğer Capljina - Saraybosna gece otobüsündeyseniz rahat olun ve gece manzarasının keyfini çıkarın.

Diğer ulaşım araçlarıyla karşılaştırılınca otobüs en az karbon ayak izi oluşturandır. Capljina - Saraybosna otobüslerinin uçakla seyahatte görmenizin imkansız olduğu manzaralar keşfetmenize olanak sağlayacağından bahsetmiyoruz bile.

Capljina - Saraybosna otobüs seyahati için bir müzik listesi yapın ve kişisel müzik listenizle manzaranın tadını çıkarın.

Biliyor muydunuz?

Almanya'da bazı otobüs firmalarının yolcularına gittikleri yere göre düşük maliyetli atıştırmalıklar ve bölgesel bira teklif ettiklerini biliyor muydunuz? Şerefe!

Kuzey Amerika'da otobüslerin %80'inin WiFi ve elektrik prizleriyle donatılmış olduğunu biliyor muydunuz? yılından bugüne, otobüs yolcularının %60'ı otobüse binmek için elektronik cihaz kullanmıştır.

Herkes için ulaşım anlamına gelen 'otobüs' kelimesi, Latincede 'tümü için' anlamına gelen 'Omnibus'un kısaltmasıdır.

Görülmeye Değer Bir Dünya Mirası

Balkanlar’ın en ünlü köprüsüne ev sahipliği yapan Mostar’dan gezi notları…

Mostar, Bosna’da Hersek bölgesinin en büyük şehri ve Neretva Kantonu’nun idari merkezi. Bosna’ya seyahate gelenlerin uğrak şehri tabi ki de Mostar. Hatta Bosna denilince akla gelen ilk simge Mostar’daki eski köprü olsa gerek. Balkanlardan her zaman soğuk hava gelmez deyip Mostar’a birlikte göz atalım.

&#; Mostar’ın ünlü nehri Neretva şehri ikiye ayırıyor. Hala günümüzde de şehrin bir yakasında Müslümanlar diğer yakasında Hristiyanlar yaşamakta. Neretva işte bu iki tarafı birbirinden ayıran bir sınır iken, Mostar Köprüsü de iki tarafı birbirine bağlayan bir bağ, bir zincir olan bir dostluk nişanesi.

&#; Mostar, Saraybosna gibi savaş sırasında çok büyük hasarlar almış. Şehrin birçok bölgesinde, binaların üzerinde kurşun izlerini görebilirsiniz. Mostar Köprüsü de savaş sırasında havaya uçurularak yıkılmış ve Avrupa Birliği restorasyon çalışmaları sırasında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Eski Köprü (Stari Most) Türkiye, İtalya, Hırvatistan ve diğer katılımcıların oluşturduğu fonlar ile desteklenmiş.

&#; Mostar eski bir Osmanlı şehri, dolayısıyla de Mostar’daki en görülmeye değer yerler için Osmanlı izlerini takip etmek gerekiyor.

&#; senesinde ise şehir, UNESCO kültür mirası listesine alındı.

Mostar’da bir havalimanı bulunsa da çok fazla sefer yapılmıyor. Ülkemizden ulaşım için en mantıklı seçenek havayolu. İstanbul’un iki yakasından da başkent Saraybosna’ya düzenli seferler bulunuyor. Dolayısıyla aklınızda bir Mostar planı varsa içinde mutlaka Saraybosna da olmalı deyip Saraybosna-Mostar ulaşımının detaylarına bakalım.

Saraybosna’dan Mostar’a ulaşımı otobüs ve trenlere sağlayabilirsiniz. Saraybosna Tren İstasyonu’nun hemen yanındaki otobüs terminalinden saat başı kalkan otobüsler Mostar’a hareket ediyor. Yine Mostar’daki tren istasyonu önünden kalkan otobüsler de karşılıklı olarak Saraybosna’ya hareket ediyor. Yalnız otobüs demişken bizdeki gibi konforlu otobüsler beklemeyin. Otobüslerin çalışma mantığı biraz bizdeki minibüsleri andırıyor. Yol üstünde sürekli duran, yolcu alan ve indiren otobüslerde ayakta seyahat ediliyor. Hani biletinizi aldınız ve koltuğunuza yöneldiğinizde koltuğunuzda oturan birini gördüğünüzde şaşırmayın, boş bir yere oturun.

Saraybosna’dan Mostar’a tren seferleri ise sabah ve akşam tek sefer olarak yapılıyor. Saraybosna’dan saat 7’de hareket eden tren yaklaşık gibi bir sürede Mostar’a ulaşıyor. Yine akşam saat ’de ise Mostar’dan Saraybosna’ya dönebilirsiniz.

Tavsiyem sabah saatlerinde erken uyanıp tren yolculuğunu tercih etmeniz. Sabah saatleri ile birlikte yeşilin ve doğal manzara ile birlikte yüksek rakımlı tren yolculuğunun keyfini çıkaracaksınız.

Mostar bölgesine günlük taksi kiralayarak da gidiş-dönüş ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksi fiyatları biraz değişkenlik gösteriyor. Tabi kendi rotanızı çizip Mostar dışında farklı birkaç yeri (Potoci, Blagaj gibi) de görerek, içi daha dolu bir gezi de planlayabilirsiniz. Tabi bunun için Euro gibi bir bedeli gözden çıkarmak gerekiyor.

Mostar, Saraybosna’nın genelinde olduğu Mark isimli para birimine sahip. 2 Mark, 1 Euro’ya eşit ve bu değer ülkenin her yerinde sabit. Para konusunda değinmişken ülkenin genelinde daha çok nakit para kullanılıyor. Bundan ötürü üstünüzde nakit olmasında fayda olacağını söylemeliyiz.

Mostar’da kahvaltı yapacaklar için pek parlak haberlerim yok maalesef. Bosna’da kahvaltının eş anlamlısı olan börek Mostar’da da var, fakat Saraybosna’da bulduğunuz saçta yapılan börekleri burada bulamadık. Yine Bosna’nın meşhur köftesi ‘cevabi’ Mostar’da bulunuyor. Yerlisine sorduk en iyi köfte nerede diye cevap olarak bize Rota dedi. Diğerlerini bilmediğimizden karşılaştırma yapamıyoruz ama ortalama bir puan kaptı bizden. Eğer köprü manzaralı bir yerde bir şeyler içmek isterseniz karşılaşacağınız fiyatlar genellikle aynı olacak. Mostar’daki en popüler mekanlar Sadrvan, Hindin Han, Labirint ve Kulluk olarak ön plana çıkıyor.

Mostarda Gezilecek yerler çoğunlukla eski köprü ve çevresinde bulunuyor.

Mostar Köprüsü (Stari Most)

Mostar kent merkezinde bulunan Mostar Köprüsü, kentin ve hatta ülkenin simgesi durumunda. İlk yapımı yılına değin uzanıyor. Şehirde, eğer şansınız olur da geleneksel kutlamalara denk gelirseniz aşkını ilan eden gençlerin köprüden nehre atlayışını görebilirsiniz. Köprünün etrafında çok sayıda kafeterya ve restoran bulunuyor. Burada manzaranın tadını çıkarmak çok keyifli. Sadece bu köprü için tekrar Mostar’a yolunuz düşebilir.

Karagöz Bey Cami

Osmanlı döneminden kalma bir Mimar Sinan eseri Karagöz Cami de inşa edilmiş. Çevresinde gezinmekten ziyade avlusuna da girin. Şansınız varsa hediyelik eşya satan ufak tezgahlara denk gelebilirsiniz. Ayrıca caminin içine de girin. Eğer biraz cesaretiniz varsa ufak bir ücret karşılığında cami minaresine çıkabilirsiniz. Biz görevliye İstanbul’dan geldiğimizi söylediğimizde ücret almadı, “Bu cami zaten sizin,” dedi. Evet hayatımda ilk kez bir cami minaresine tırmanıp etrafı seyrettiğim yer Mostar oldu. Minare merdivenlerini tırmanmak meşakkatli ama yukarlarda güzel manzaralar var.

Koski Mehmet Paşa Cami

Sokullu Mehmet Paşa’nın ruznamecisi ve timar defterdarlarından Koski Mehmet Paşa tarafından senesinde yapılmış. yılında ibadete açılan cami Tokyo Cami Vakfı ve Diyanet İşleri başkanlığı çalışması ile restore edilmiş. Güzel bir fotoğraf çekim noktası olarak caminin arka bahçesini kullanabilirsiniz. Köprüyü kadrajlamak için iyi bir nokta.

Müslüm Bey Konağı

Eski Türk Evi. Bir tarafı müzeye çevrilmişken diğer yanı otel olarak kullanılıyor. Konum olarak şehrin biraz daha iç kesimlerinde yer alıyor. Eski Safranbolu evlerini gördüyseniz bu konak size onları andırabilir.

Türk Evi (Biscevica)

Neretva kıyısında nehir manzaralı oturduğunuzda kalmak isteyeceğiniz Türk Evi’nin adı Biscevica. Nehri bir de buradaki pencerelerden izleyin. Ayrıca aşağıdaki sedirlerde oturup Mostar Türk Bey’i gibi okkalı bir kahve de sipariş edebilirsiniz.

Bakırcılar Çarşısı

Eski Köprünün yanında şimdilerde turistik hediyelik eşyalar satan mekanlara ev sahipliği yapan çarşı Bakırcılar Çarşısı. Hediyelik eşya almak için uygun bir nokta.

Vaktinize göre zaman ayırabileceğiniz diğer noktalar ise Saat Kulesi, Eski Köprü Müzesi, Tara Kulesi, Hersek Tarih Müzesi ve Eğri Köprü şeklinde sıralanabilir.

Gelelim Mostar’a yakın gezebileceğiniz diğer yerlere…

Blagay Tekkesi

Blagay Tekkesi, Mostar’daki Neretva Nehri’nin önemli kollarından biri olan ‘Buna Nehri’nin doğduğu yer. Blagay’ı önemli kılan ise su kaynağının bulunduğu mağaranın yanı başındaki ‘Tekke’. ’te Osmanlıların yerleşiminden sonra kurulmuş Blagay Tekkesi ve bölgenin müslümanlaşmasına doğrudan etkili olmuş. Sarı Saltuk isimli Bektaş bölgeye Osmanlı’dan önce gelmiş ve bölgenin gelişiminde öncü olmuş. Blagay Mostar’a yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta ve eski köprüye en yakın köprü olan Lucki Most’taki duraktan 10 nolu otobüsler ile ulaşabilir. Hafta içi neredeyse yarım saatte bir otobüs varken hafta sonları sefer sayıları azaltılıyor. Taksi ile ulaşım ücreti ise tek yön yaklaşık 20 Mark (10 Euro). Maalesef Bosna’da ulaşım imkanlarının biraz kısıtlı olduğunu söylemeliyiz.

Burada yemek yiyebileceğiniz restoranlar da mevcut. Manzara nefis ama yemekleri tatmadığımızı belirtelim. Ayrıca mağaranın içine giren sandallar ile kısa bir tur yapılabiliyor. En güzel fotoğrafı çekmek için ise tekkenin karşısındaki patika yollar sizleri bekliyor.

Kravice Falls

Mostar’ın yaklaşık 20 km yakınında olan sıralı şelaleler tam bir alametifarika. Eğer bir araba kiraladıysanız bu şelaleleri görmeden dönmeyin. Bu şelaler bu bölgenin en dikkat çekici doğa oluşumlarından biri olarak göze çarpıyor.

Aşağıda Mostar gezimizden paylaştığımız kısa bir videomuz bulunuyor, keyifli seyirler!

Yazar: Cengiz Selçuk

funduszeue.info


TAGS
balkanlar seyahati, Balkanlar tatili, Bosna Hersek, Cengiz Selçuk, Gez, Gezi, mostar, Mostar Gezi Rehberi, Seyahat, Yazar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası