doğumdan sonra kasık ağrısı neden olur / Kasık Ağrısı Neden Olur? Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir? - Prof. Dr. Selçuk Selçuk

Doğumdan Sonra Kasık Ağrısı Neden Olur

doğumdan sonra kasık ağrısı neden olur

Kasık Ağrısı (Pelvik Ağrı)

Jinekolojide hastaların, en sık doktora gitme şikayetlerinden biri de kasık ağrısıdır.( pelvik ağrı ) Ağrı bir hastalık değil bir belirtidir. Hem kötü hem de iyi olarak değerlendirilir. Doku ve organlardaki mevcut hastalığın erken belirtisi olarak düşünülürse, erken teşhis ve tedavi açısından faydalı, ancak ağrılar sürekli olduğu zaman bu niteliğini kaybederek acı veren bir durum haline gelir.

Pelvik ağrıları 3 ana grupta toplamak mümkündür:

1-Akut Ağrılar (ani başlayan ağrılar)

2-Kronik ağrılar (3 aydan daha uzun süre mevcuttur)

3-Periyodik ağrılar

kasık ağrısı

1-Akut Ağrılar (ani başlayan ağrılar)

Akut ağrılar, birden ortaya çıkan, aşırı rahatsızlık veren ve çok kere de acil cerrahi müdahale gerektiren durumlarda görülür.

Akut karın ağrısı sebepleri:

  • Dış gebelik
  • Torsiyone over kisti ( yumurtalık kistinin kendi etrafında dönmesi)
  • İntermenstruel sendrom (İki adet arasında meydana gelen ağrı)
  • Akut salpenjit (Tüplerin iltihabı )
  • Akut apandisit
  • Ürüner sisteme ait taş ağrıları

Dış Gebelik

Dış gebelik; gebelik materyalinin rahim dışında bir yerde yerleşmesi sonucu meydana gelen durumdur.

Dış gebelik bozulduğu zaman ani ağrı meydana gelmektedir. Genelde dış gebeliğin olduğu tarafta tarif edilirse de hemen her zaman karnın alt bölgesinde yaygın olarak hissedilir. Genelde seksüel ilişkiden sonra ortaya çıkması ve bıçak saplanır gibi bir özellik göstermesi tipiktir. Karın içinde toplanan serbest kanın diyaframı uyarması sonucu sağ omuza vuran ağrı görülür.

Tedavi

Cerrahi veya ilaçla olmak üzere ikiye ayrılır. Dış gebelik bölümünde anlatılmıştır.

Torsiyone Over Kisti

Özellikle 5 cm den büyük yumurtalık kistlerinin kendi etrafında dönmesi ( torsiyone olması ) sonucu kistin bulunduğu karın alt bölgesinde ani ve çok şiddetli bir ağrı ortaya çıkar.

Yaygın olarak tarif edilirse de, genelde torsiyone olan tarafta daha şiddetli hissedilir. Bu ani ağrının çıkmasından günler hatta haftalar önce o tarafta hafiften şiddetliye doğru giden bir huzursuzluk ve ağrı hissi mevcuttur. Ağrı ile beraber bulantı, kusma, hatta hafif ateş olaya eşlik edebilir.

Tedavi

Tedavisi cerrahidir. Yumurtalığın durumuna göre ya sadece kist çıkarılır, ya da kistle birlikte yumurtalık ta çıkarılır. Tüplerde hasar varsa korunmasına gerek yoktur, çıkarılmalıdır.

İntermenstruel Sendrom

İki adet dönemi arasında, yumurtlama zamanında, kasık ağrısı ve bazen hafif bir vajinal kanamanın birlikte olması haline denir. Adet döngüsü 28 gün olana kadınlarda günler arasında meydana gelmektedir. Genelde 30 yaş civarında daha fazla görülmektedir.

Yumurtlama ile beraber kanda östrojenlerin ani olarak ve fazlaca düşmesi sonucu oluşur. Sendromun ağrı ve kanama olmak üzere iki belirtisi vardır.

Ağrı, genelde adetin günü ortaya çıksa da, ve günlerde de görülebilir. Karnın alt bölgesinde orta hatta, bazen de tek taraflı olarak hissedilir. Ağrının süresi birkaç saat kadardır. Fakat saate kadar uzadığı da görülmüştür. Ağrının makata ve idrar torbasına yayılma özelliği vardır.Çok kere akut apandisit ve dış gebelik ile karışfunduszeue.info çok karıştığı da dış funduszeue.info dış gebelik tanısı ile ameliyata alınan vakalar vardır.

Ağrının nedeninin, yumurtlama sırasında yumurtalıktan karın içine dökülen az miktardaki kan olduğu düşünülmektedir.

İntermenstruel sendromun ikinci belirtisi vajinal kanamadır. Kanama ağrıdan sonra ortaya çıkmaktadır. Aslında burada bahsedilen kanama çok az olmaktadır. Hastanın çamaşırını lekeleyen birkaç damla kırmızı veya kahverengi, çamur gibi bir kanama şfunduszeue.infon kanama artabilir hatta adet gününe kadar sürebilir. TEDAVİ:

48 saat arasında hastanın şikayetleri geldiği gibi kaybolur. Ağrı çok fazla ise ağrı kesiciler kullanılabilinir. Birkaç ay üst üste tekrarladıysa ay süre ile doğum kontrol hapı verilmesi gerekli tedaviyi sağlar.

Akut Salpenjit

Tüplerin tek veya çift taraflı iltihabıdır. Ağrı genelde tek taraflı başlar ve iki taraflı olur. Kasık bölgesine yerleşen ağrı, bele, uyluğun iç- ön yüzüne ve özellikle makata yayılır. Beraberinde idrar problemleri, ishal ve kabızlık gibi barsak şikayetleri vardır.

En önemlisi bu tablo oluşmadan birkaç gün önce düşük, doğum, kürtaj, spiral takımı, biopsi, HSG çekimi gibi bir girişim mutlaka vardır dereceye varan ateş, lökosit sayısında ve sedimantasyonda artış tespit edilir.

Tedavi

Tedavide, dinlenme ile birlikte antibiyotik ve ağrı kesiciler uygulanır.

Akut Apandist

Özellikle erken dönemde jinekolojik problemlerle karışabilir ve yanılma olasılığı çok yüksektir. Akut apandisitte ağrı, göbek üstü ve göbek çevresinden başlar. zaman geçtikçe sağ kasığa yerleşir. Sağ kasık hassas ve ağrılıdır. Beraberinde bulantı-kusma vardır. Ağrının başlamasından birkaç gün öncesinden itibaren iştahsızlık oldukça anlamlıdır. Dış gebelik ve intermenstruel sendromla çok karışır.

Tedavi

Acil cerrahi girişim yapılmalıdır.

Üriner Sİsteme Ait Taş Ağrıları

İdrar yollarında ki taş ve taş düşürme durumları sırasında çok şiddetli ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar belde, sırtta kaburga altında ve kasıkta hissedilir. Genital organlara yayılma özelliği vardır. Ağrı ani başlar,3- 5 dakika içinde çok şiddetlenir. Ağrı ile birlikte terleme, bulantı, kusma, kalp atım hızında yavaşlık mevcut olabilir.

Tedavi

Tedavi ürologlar tarafından yapılır.

2-Kronik ağrılar (3 aydan daha uzun süre mevcuttur)

Kronik ağrılar, genital organların tam iyileşmemiş enfeksiyonları sonucu; ya da geriye dönük rahim, rahim sarkması gibi rahmin durum değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Daha önce geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar (PID) veya ameliyatlar sonucu meydana gelen yapışıklıklar da kronik ağrıya neden funduszeue.info ağrıya neden olan durumların tamamı aynı zamanda disparoniye ( ağrılı cinsel ilişki ) neden olabilmektedir.

Özellikle vajinit ve servisit durumlarında ( rahim ağzı ) ilişki ile artan ağrılar, zaman zaman da buna eşlik eden kanamalar vardıfunduszeue.info vajinit ( yaşlanmaya bağlı vajinit ) durumunda vajende sızı ve yanma hissi oldukça önemlidir.

Rahmin aşağı tamamen sarkması veya ıkındıkça çıkması gibi durum değişikliklerinde ağrı, aşağıya doğru sarkma ve çekilme şeklinde funduszeue.info ilaveten makat ve mesane ile ilgili şikayetler de vardır. Karın içi yapışıklılara var ise ancak laparoskopi ile tanı konur. Ameliyat sırasında bu yapışıklıklar açılır; fakat tekrar yapışma olasılığı her zaman vardır.

Tedavi

Enfeksiyon tespit edildiğinde mutlaka buna yönelik tedavi Senil vajinit durumunda bir problem yoksa östrojen tedavisi ağızdan veya lokal olarak yapılır Kronik servisit durumunda beraberinde erezyon, ektropiyon ( rahim ağzı yarası ) varsa önce smear alınmalı, ardından antibiyotik tedavisi ve takiben yaranın yakılması veya dondurulması Rahim durum değişikliklerine bağlı meydana gelen ağrılarda tedavi cerrahidir Karın içi yapışıklıklarda cerrahi yöntemle yapışıklıklar açılmalıdır

3-Periyodik ağrılar

Belirli aralıklarla veya belirli uyarılar ile meydana gelen ağrılar denebilir. Şu şekilde sıralayabiliriz :

  • Dismenore (ağrılı adet görme)
  • Disparonia (ağrılı cinsel ilişki)
  • Vajinusmus

Dismenore (Ağrılı Adet Görme)

Adet sırasında oluşan ağrılara denir. Bir hastalık durumu olmamasına rağmen iş gücü kaybına bile yol açabilir. Pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. İlk adetle birlikte başlayan veya daha çok ilk adetten birkaç sene sonra ortaya çıkan dismenoreye primer dismenore; şayet yaşlarından sonra ortaya çıkarsa buna sekonder dismenore denir.

Primer dismenore genellikle aileseldir ve fonksiyonel nedenler sonucu, sekonder dismenore ise daha çok organik lezyonlar sonucu ortaya çıkmaktadır.

Primer dismenorenin en sık nedenleri arasında rahim şekil bozuklukları, rahim kanalının dar olması, rahmin öne veya arkaya çok dönük olması, hormonal düzensizlik ve prostaglandinler sayılabilir.

Sekonder dismenorenin nedenleri ise özellikle rahim arkasındaki boşluğu ( douglas ) ilgilendiren genital organ enfeksiyonları, servikal kotere ( rahim ağzını yakma) bağlı rahim kanalında darlıklar, kronik servisit, adenomyozis, endometriozis, spiral, prostaglandinler ve hormonal bozukluklar olarak bilinmektedir.

Dismenore adetten önce başlayacağı gibi, adetle birlikte de başlayabilir. Bazen adet başladıktan sonra ortaya çıkar. Hafiften en şiddetli dereceye varabilen ağrı şekilleri ve beraberinde bulantı, ishal gibi şikayetler mevcut olabilir.

Tedavi: Tedavide ağrı kesiciler, yatıştırıcılar kullanılsa da temel tedavi nedene yöneliktir.

Enfeksiyon varsa ortadan kaldırılması Adet olmadan 1- 2 gün önce non steroid antienflamatuar ağrı kesicilere başlanmalı Servikal kanal darlıkları genişletilmeli Endometriozis, adenomyozis durumlarında cerrahi tedavi planlanmalı Adetin 25 günleri arasında progesteron kullanımı denenmeli En iyi tedavi ay arasında doğum kontrol hapı kullanmaktır Akut dönemde aspirin ve non steroid antienflamatuar tedavisi işe yarar

Disparonia (Ağrılı Cinsel İlişki)

Seksüel ilişki ile ortaya çıktığı ifade edilen lokal ağrıların tümüne disparonia denilmektedir. Vuva-vajinal nedenler: Doğuştan veya sonradan olan vajen darlığı, vajende perde, doğum kesisi izleri( epizyotomi skarı ), enfeksiyonlar( genital herpes, bakteriyel vajinozis vs…) , senil vajinit sayılabilir. Servikal nedenler: Akut veya kronik servisit, erezyon , ektropiyon ( yara ) gibi anatomik lezyonlar Pelvik nedenler: Uterusun ( rahmin )aşırı geriye dönük olması, endometriyozis, yapılıklıklar Hemen belirtelim ki, disparonia vakalarının % 20 sinde neden belli değildir

Tedavi: Nedene yönelik olmalıdır. Vajinit varsa, tedavi edilmelidir. Senil vajinit veya vajen darlığında östrojen tedaviye eklenmelidir. Vajende perde ve darlığın tedavisi cerrahidir Epizyotomi skarı ameliyatla çıkarılmalı yeniden dikilmelidir( Bkz. vajen estetiği) Rahim ağzındaki yaralar yakılmalı veya dondurulmalı Yapışıklıklar ameliyatla açılmalıdır. Yalnız bu ameliyatların da tekrar yapışıklık yapma olasılığı vardır.

Etiketler:dış gebelikkasık ağrısıpelvik ağrı

Sezaryen Doğum Sonrasında Ge&#;meyen Ağrının Nedenleri Ve Tedavileri

Sezeryan sonrası ağrı kaç gün sürer?

Ancak sezeryan ameliyatından seneler sonra bile sezeryan ağrısı yaşanabilir. Sonrasında yaşanan bu ağrının nedenini öğrenmek için bir jinekolog uzmanına danışın.

Sezeryan sonrası yatış pozisyonu nasıl olmalı?

Sezaryen ameliyatından seneler sonra ağrının olması veya hiç geçmeden devam etmesinin nedenlerinden bir tanesi sezeryan ameliyatı yapılan bölgedeki yapışıklıktır.

Sezeryan sonrası karın ağrısı ne zaman geçer?

Sezaryen ameliyatı sonrasında karın duvarı, karın zarları, bağırsaklar, mesane ve rahim arasında yapışıklıklar oluşabilir. Karındaki yapışıklık genellikle kasık ağrısı yapar. Sezaryen sebebiyle bağırsak yapışması var ise daha ağır semptomlara yol açar. Yapışıklık nedeniyle bağırsak tıkanması olabilir ve ameliyata kadar gider. Oluşan bu yapışıklıkların cerrahi olarak kesilip atılması gerekir.

Sezaryen doğum sonrası kaç günde ayağa kalkılır?

Sezaryenden sonra oluşan bu ağrının bir diğer sebebi de enfeksiyondur. Enfeksiyon tüm cerrahi müdahalelerden sonra da görülebilir. Yara izninin enfekte olması da rahmin enfeksiyon kapmasına yol açar. Enfeksiyon sebeplerinden en önemlisi bölgenin yeterince temiz olmamasıdır. Enfeksiyon riskini arttıran diğer hastalıklar yüksek tansiyon, diyabet, aşırı kilodur.

Doğumdan sonra karın ağrısı normal mi?

Sezaryenden sonra olan ağrı ille de bu ameliyattan kaynaklı olmayabilir. Başka bir rahatsızlık da ağrıya neden olabilir. Daha öncesinde uygulanan cerrahi müdahalelerden dolayı olan yapışıklıklar da ağrıya neden olur. Ayrıca spiral ve miyomlar da ağrı yapabilir.

Sezaryen sonrasında geçmeyen ağrının nedeni çikolata kistide olabilir. Sezaryen izleri de çikolata kistine neden olur.

Sezeryandan 1 Ay Sonra Karın Ağrısı

Sezaryen bölgenizde günler sonra ağrı başladıysa kadın doğum uzmanına danışın. Çektireceğiniz ultrason ve yaptıracağınız bazı testler sonrasında gerekli görüldüğü taktirde laparoskopi de yapılabilir.

Bebeklerin Günlük Rutinleri Nasıl Olmalıdır? Uyku Düzeni Oluşturma ve Doğru Bilinen Yanlışlar!

Doğum Rengi Nasıl Bulunur?

Doğum Rengine Göre Kasım Ayı Rehberi

Etiketler: Sezaryen Doğum,ağrı,sağlık,bebek,Hamile

Normal Doğum Sonrası Bilmeniz Gereken 10 Madde

Yeni doğan bebeğiniz önceliğiniz olabilir fakat hamilelik sonrası bakım da önemlidir. Vajinal ağrıdan idrar problemlerine kadar, normal doğum sonrası sizi nelerin beklediğini öğrenin.Hamilelik, vücudunuzda beklediğinizden çok daha fazla değişikliğe sebep olur ve bu bebek doğduktan sonra da devam eder. Normal doğum (vajinal doğum) sonrasında, kendinize iyi bakmak, hamilelik sonrası bakımın en önemli parçasıdır. İşte neler bekleyebileceğiniz.

Normal doğum sonrası vajinal ağrı

Eğer epizyotomi yapıldıysa veya normal doğum sırasında yırtıklar oluşursa, yaraların iyileşmesi birkaç haftayı alabilir. Derin yırtıkların daha uzun sürede iyileşmesi normaldir. Aynı zamanda, daha hızlı iyileşmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz :
  • Yarayı yumuşatın. Etkilenen bölgeye buz uygulayın.
  • İdrar yaparken acıyı azaltın. İdrarınızı yaparken, vulvanızı içi sıcak su dolu bir plastik bardak ile destekleyin. Bağırsaklarınızın zorlanması durumunda, temiz bir pedi bağırsaklarınıza bastırın.
  • Yarayı temiz tutun. Anüs ve vajinanız arasındaki dokuyu (perineum) temizlemek için, tuvaletten sonra bir şişe ile su dökün.
  • Dikkatli oturun. Eğer oturmak rahatsızlık yaratıyorsa, bir destek minderi veya yastık üzerine oturun.
İyileşme sürecindeyken, artan rahatsızlığı hissetmeniz normaldir. Eğer ağrı sürekli artarsa, yara sıcak, şişkin ve acı dolu bir hal alırsa veya kist oluşursa, doktorunuza başvurun.

Normal doğum sonrası vajinal akıntı

Doğumdan sonraki haftalarda vajinal akıntı (lokhia) yaşamanız muhtemeldir. Parlak kırmızı, yoğun kıvamda kan akışı, birkaç gün için normaldir. Otururken veya uzanırken, ayağa kalktığınızda bir akıntı hissetmeniz normaldir. Bu akıntı pembe veya kahverengiden sarı veya beyaza dönecek ve azalarak kaybolacaktır. Tampon yerine hijyenik ped kullanarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz. Kan pıhtıları görmeniz durumunda paniğe kapılmayın. Eğer aşağıdakiler yaşanırsa doktorunuza başvurun:
  • Pediniz, uzanırken, bir saat içinde ıslanıyorsa
  • Kötü kokulu bir akıntı yaşanıyorsa
  • Kan pıhtıları büyükse
  • 38 C&#;den fazla ateşiniz varsa

Normal doğum sonrası kasılmalar

Doğum sonrası ağrı adı verilen kasılmaları, doğumdan birkaç gün sonraya kadar yaşamanız mümkün. Adet sancılarına benzeyen bu kramplar, rahim içerisindeki kan damarlarını sıkıştırarak, büyük kanamaların önüne geçmekte yardımcı olmaktadırlar. Henüz anlaşılamayan bir sebepten dolayı, bu kasılmalar her başarılı doğumdan sonra şiddetlenmektedir. Eğer ihtiyacınız olursa, doktorunuz ağrı kesici önerecektir. Ateşiniz varsa veya karnınız dokunmaya karşı hassas ise doktorunuza danışın. Bu durum, rahim enfeksiyonunun bir işareti olabilir.

Normal doğum sonrası boşaltım problemleri

Üretra ve mesane çevresindeki dokuların şişmesi ve morarması boşaltım problemlerine sebep olabilir. Hassas perinal bölgede idrarın batma hissi yaratmasının sebebi de budur. Bu süre içerisinde tuvalette otururken vulvanıza (kadın dış genital organı) su uygulamanız yardımcı olabilir. Eğer aşağıdakileri içeren, herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi gösterirseniz, doktorunuza başvurun :
  • Boşaltımda acı
  • Mesanenizi tam olarak boşattığınıza emin olamama
  • Alışılmadık sıklıkta boşaltım yapma ihtiyacı
Hamilelik ve doğum, mesanenizde bulunan bağ dokularını gerginleştirir ve üretra ile mesanede kas hasarlarına sebep olabilir. Otururken, gülerken, öksürürken veya esnerken idrar kaçırmanız normaldir. Neyse ki, bu problem üç ay içerisinde ortadan kalkmaktadır. Bu süre içerisinde bez kullanabilir veya pelvik kaslarınızı kasmak için Kegel egzersizi yapabilirsiniz. Kegel egzersizi yapmak için, idrar akışınızı durduruyor gibi pelvik kaslarınızı sıkın. Bunu beş saniyelik periyodlar ile artarda dört – beş defa tekrar edin. Kaslarınızı bir seferde 10 saniye boyunca kasılı tutun, kasmalarınız arasında 10 saniye dinlenme zamanı bırakın. Günlük olarak 3 set 10 tekrarı hedefleyin.

Normal doğum sonrası hemoroid ve bağırsak hareketleri

Eğer bağırsak hareketleriniz sırasında ağrı ve anüsünüz yakınlarında şişlik fark ederseniz, hemoroid olabilirsiniz (anüs veya alt rektum bölgesinde gergin ve şişmiş damar problemi). Hemoroid iyileşirken rahatsızlıkları hafifletmek için, ılık bir banyo yapın. Doktorunuz, hemoroid için ilaç önerisinde de bulunabilir. Eğer kendinizi hemoroid kaynaklı acıları veya epizyotomi yaralarınızı incitmemek için bağırsak hareketlerinden kaçınıyor olarak bulursanız, bağırsaklarınızı yumuşak ve düzenli tutun. Lif açısından zengin meyve, sebze ve tam tahıllar tüketin ve bolca su için. Mümkün olduğunca fiziksel aktiviteye devam etmek de yardımcı olacaktır. Eğer ihtiyaç duyarsanız, doktorunuzdan bir dışkı yumuşatıcı veya fiber müshil isteyebilirsiniz. Yeni annelerin sıklıkla yaşadığı bir problem de, bağırsak hareketlerini kontrol edememeleridir, özellikle uzun bir doğum geçirilmişse, bu ihtimal artmaktadır. Sıklıkla kegel egzersizi yapmak yardımcı olabilir. Eğer bağırsak hareketlerinizi kontrol etmekte güçlük yaşıyorsanız, doktorunuza başvurun.

Normal doğum sonrası göğüslerde ağrı ve süt sızıntısı

Doğumdan sonraki günlerde göğüsleriniz daha ağır, şişkin ve hassas olacaktır. Rahatsızlığı azaltmak için, bebeğinizi emzirebilir veya sütü çıkarmak için pompa kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, göğüslerinize ıslak havlu veya buz uygulayabilirsiniz. Ağrı kesiciler de yardımcı olabilir. Göğüs ucu ağrısını engellemek için bebeğinizin göğüs ucunuzu tam olarak kavradığına emin olun. Eğer emin değilseniz veya her emzirmeniz acı veriyorsa, doktorunuza yardım için başvurun. Eğer göğüsleriniz emzirmelerinizden sonra süt akıtıyorsa, emzirme pedlerini sütyeninize yerleştirerek giysinizin ıslanmasını engelleyebilirsiniz. Islandıklarında ve her emzirmeden sonra pedleri değiştirin. Eğer bebeğinizi emzirmiyorsanız, sıkı, destekli sütyen kullanın. Göğüslerinizi sıkıştırmak süt üretimini durdurmaya yardımcı olacaktır. Bu dönemde göğüslerinizi sıkıştırmayın veya süt sağmayın. Bu durum yalnızca göğüslerinize daha fazla süt üretmesini söyleyecektir.

Saç kaybı ve deri değişimleri

Hamilelik sırasında artan hormon seviyeleri, doğal saç kaybının olmamasına sebep olur. Bu durum genellikle kafanın üst kısmında çok fazla saç gürleşmesi ile sonuçlanır fakat doğumdan sonra dökme vakti gelir. Doğumdan sonra, vücut fazladan saçı dökmeye başlar. Altı ay içerisinde saç dökülmeniz normale dönecektir. Bu zaman içinde, eğer gerekirse, yalnızca şampuan ile şekillendirilebilen, kolay idare edilebilen bir saç tarzı yardımcı olabilir. Saç maşalarından ve kimyasalları kullanmaktan kaçının. Kırışıklıklar, vajinal doğum sonrası genellikle kaybolmaz fakat rengi kızılımsı pembeden gümüş veya beyaza dönecektir. Hamilelik sırasında derinizde yaşanan kararmalar yavaşça eski haline gelecektir.

Duygusal değişimler

Çocuk doğurmak, çok sayıda güçlü duygu karmaşalarına sebep olabilir. Duygu değişimleri içerisinde, dengesizlik, üzüntü ve endişe yaygındır. Pek çok yeni anne, doğum sonrası depresyona girmektedir. Bu süre içerisinde kişinin kendine iyi bakması gereklidir. Destek için eşinizden, sevdiklerinizden veya arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Eğer depresyon artarsa veya kendinizi sürekli mutsuz hissederseniz, doktorunuza başvurun. Tedavinin yapılması önemlidir.

Kilo kaybı

Doğumdan sonra muhtemelen fit olmayacak ve kendinizi güçsüz hissedeceksiniz. Hatta hala hamile gibi görünebilirsiniz. Endişe etmeyin. Bu kesinlikle normaldir. Çoğu kadın, doğum sırasında amniotik sıvı, plasenta ve bebeğin ağırlığı ile birlikte 4,5 kilograma yakın kilo vermektedir. Doğumdan sonraki günlerde, kalan sıvıların da atılması ile birlikte daha fazla kilo vermeniz mümkündür. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, hamilelikten önceki kilonuza dönmenizde yardımcı olacaktır.

Normal doğum sonrası kontroller

Hamilelikten yaklaşık 6 hafta sonra, düzgün biçimde iyileştiğinizi görebilmek için, doktorunuz vajinanızı, karnınızı, serviksinizi ve rahminizi kontrol edecektir. Doktorunuz göğsünüzü inceleyecek, kilonuzu ve tansiyonunuzu da kontrol edecektir. Bu muayene sırasında, doğum kontrolü, emzirme ve bebekle birlikte hayatınıza nasıl alışacağınıza dair bilgiler de edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra, pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için Kegel egzersizleri hakkında sorular da sorabilirsiniz. Bunlardan öte, fiziksel ve duygusal sağlığınız ile ilgili her türlü endişenizi paylaşın. Hissettiğiniz değişimlerin tamamen normal olduğuna emin olun. Hayatınızın bu yeni aşamasına girerken, sağlık kuruluşunuzun tavsiyelerine güvenin.

Doğumdan Sonra Karın Ağrısı Neden Olur Ve Nasıl Ge&#;er?

Doğum başlı başına oldukça yoğun olan bir deneyimdir ve gerçekleşmiş olan fiziksel değişimlerin neticesinde doğum sonrasında da bazı ağrıların oluşması çok normaldir. Günlük bakıma özen göstermek, lohusalığın çok daha ağrısız geçmesine yardım edecektir.

Doğum Sonrası Karın Ağrısı Neden Olur?

 Doğum sonrasında görülen karın ağrıları, hem normal doğumdan sonra hem de sezaryen doğumdan sonra bir süre daha devam edebilmektedir. Hamilelik süresince değişen vücut, lohusalık döneminde de bir toparlanma sürecinin içerisinde girmektedir ancak bazen rahatsızlık verici olduğu durumlar ortaya çıkabilmektedir. Doğum, ne biçimde gerçekleşmiş olursa olsun oldukça yoğun bir deneyimdir.

 Yaklaşık 40 hafta süresince rahmin içinde büyüyen bebek yalnızca karnın ve rahmin şeklini değiştirmek ile kalmamaktadır aynı zamanda salgılanmakta olan hamilelik hormonları sebebiyle bedenin bütününde farklı değişimlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı doğumdan sonra karın ağrısının görülmesi normaldir. Bunun dışında rahatsız edici şiddette bir karın ağrısı söz konusu ise mutlaka doktora görünmek gerekmektedir.

Doğum Sonrası Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

 Doğum sonrasındaki karın ağrısının hafifletilebilmesi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birkaç tanesi şu şekilde edilmektedir:

Ilık bir duş almak

Masaj yaptırmak

Sıcak kompres yapmak

Ağrı kesici kullanmak

Şeklinde sıralanmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası